Even voorstellen…. Bio-Brouwmaat

Geupdate op 13 augustus 2019 in Stookforum
8 op 9 februari 2019

Erik, kun jij ook Iers Mos Bio inkopen? Ik zie dat het verkrijgbaar is maar ik koop liever bij jou 😎

Crew member
op 9 februari 2019

Hoi Jan, het Iers Mos Bio is eigenlijk geen Bio product zoals de wet het voorschrijft. De reden is dat het in het wild groeit en er dus geen controle is op de groeiwijze. Je ziet er ook geen Europees Bio logo bij staan. Ik zal eens informeren bij Skal hoe zij hiermee omgaan. Dus vooralsnog….. gewoon ergens kopen 😉

Admin
op 9 februari 2019

Ik kwam deze tegen en herkende het bio logo, weet niet of dat logo scal is of een universeel bio logo. In de code staat GB, geen EU.  Ik wil er eens mee experimenteren . Ik vind mn pils erg lekker maar het zou een volgende ronde iets helderder mogen 😉

Crew member
op 9 februari 2019

Dan zoek jij beter dan ik 🙂

Dat is inderdaad het Europese Bio logo dus prima zou ik zeggen. Nog tot 29 maart leverbaar…… is een Engels product. Zij laten het produceren en verpakken in Engeland anders had er NL-BIO-01 (=Skal) moeten staan. 

 

Is jouw pils niet zo helder? Bij mij is hij goed helder enkel als ik het laatste uitschenk, dan komt de gist mee. Tegenwoordig is dat hip, ongefilterd 🙂

Crew member
op 9 februari 2019

https://www.biojournaal.nl/article/7029012/usda-negeert-advies-bio-producenten-mogen-carrageen-blijven-gebruiken//

Niet geheel onomstreden. Ik vind het ook niet zo snel terug op de lijst toegestane producten. 

Crew member
op 9 februari 2019

 

Morgen weer een brouwdag 🙂 

Admin
op 9 februari 2019

Leuk Erik, mijn vrouw en ook mijn schoonmoeder houden van witbier, dus lekker als dat van de zomer lekker gerijpt is! Ik zal jouw receptje in de Grainfathersite even opzoeken, staat hij openbaar?

Wbt het iers mos, ik zal me er eerst even over inlezen voor ik het ga gebruiken.  De Cristmas Ale ziet er al redelijk helder uit en de Triple heb ik het idee dat die een beetje troebel zal blijven, dat is de Zatte ook, dus beiden zijn klaar om te bottelen. Dan heb ik weer plek voor nieuwe brouwsels.

De Dortmunder Alt gaat in een Conical Fermenter, de Rye Whisky in een gewoon kunststof vat. Dus dan is er nog 1 Conical Fermenter vrij voor het witbier 🍺🍺🍺

Crew member
op 9 februari 2019

Het recept is niet openbaar (kan ik wel openbaar maken hoor maar dan moet ik eea aanpassen want er staan wat dingen in die alleen ik begrijp)

Zelf heb ik in het verleden Super Moss gebruikt maar ik vind niet dat het veel verschil maakt hoor. Goede whirlpool maken en langer cold crashen werkt beter vind ik.

 

De S0-4 plakt als gist veel beter aan de bodem dan de MJ76. Het scheelt echt van gist tot gist of het bier na uitschenken helder is. Christmas Ale is bij mij ook altijd mooi helder, ook als ik hem helemaal uitschenk. 

 

Hoe ver is de tripel nog doorgegaan?

 

Dortmund is bovengistend maar wel op 15ºC, dat moet prima te regelen zijn met de fermenter. De Straight Rye Whiskey mag wel wat warmer.

Jij hebt ook weer leuk projectjes in het verschiet.

 

Morgen komt er iemand meekijken die ook wil gaan brouwen. Ik zal wel weer wat foto’s posten. 

Admin
op 9 februari 2019

Is jouw pils niet zo helder? Bij mij is hij goed helder enkel als ik het laatste uitschenk, dan komt de gist mee. Tegenwoordig is dat hip, ongefilterd 🙂

Van Munckerik

Het zou helderder kunnen, ik zal maandag op de zaak eens een fotootje maken 😉

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 9 februari 2019

De Tripel is van 1083 naar 0.995 gegaan. Erg zwaar bier dus, de koude wort smaakt erg lekker, ik zou er al zo een glas van willen tappen. Ik ga hem bottelen met 3 gram rietsuiker bio per 33 cl flesje, er mag aardig wat prik op. Ik begreep van Jac dat dat meer prik geeft dan de carbonationdrops.

De  Cristmas Ale vind ik nu nog iets minder lekker dan de Tripel, maar dat kan ik pas beoordelen als er koolzuur in zit. Ik denk dat het helemaal goed komt hoor!

Crew member
op 9 februari 2019

Dan is hij goed door gegist zeg.

Ik vind de carbonation drops perfect maar als je het omrekent dan is het behoorlijk wat per flesje. Het is glucose en als je dat vergelijkt met de Classic Turbo, daar gebruik je of 6 kilo suiker of 7 kilo glucose. Ik had de appelcider ook met glucose laten carboniseren en daar vond ik ook niet echt veel prik van terug. Een tripel mag lekker veel CO2 hebben, vind ik ook.

De Christmas Ale is ook een bier dat lekkerder wordt naarmate hij langer op fles zit. De smaken worden dan complexer.

Admin
op 9 februari 2019

Klopt, ik heb de cider toen gedaan met gewone kristalsuiker en daar zat de prik heel goed in. Een carbonationdrop zou eigenlijk een gram meer glucose moeten bevatten. Ik heb voor de halve liters pils 1,5 drop gebruikt. Met een goed koksmes klief je ze zo in tweeen.  Dat zou ik voor de tripels ook nog kunnen overwegen maar ik heb nu jouw Bio Rietsuiker in huis 😂

De flesjes zijn schoon, ergens deze week ga ik er aan beginnen 😉

 

Crew member
op 10 februari 2019

 

15 Liter Witbier Bio in wording. Vandaag ook de hopspider voor het eerst ingezet. Voor 15 liter hangt hij redelijk hoog daarom later toen er meer verdampt was hem wat laten zakken.

 

Mooi op het beoogde SG uitgekomen. Alles in de fermenter en nu mag het gist zijn werk gaan doen 🙂

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 10 februari 2019

Met een ijzerdraadje kun je hem verder laten zakken 😀 ik zit bij Davo onze Deventerse stadsbrouwerij aan een Ipa.

Ik heb zin om weer te gaan brouwen!

Crew member
op 10 februari 2019

Heb je daar een strippenkaart Jan 🙂

 

Ik had vandaag assistentie en we hebben nog  genoten van een heerlijke Smoked Porter Bio tijdens het brouwen.

 

Nu schoonmaken 🙁

Admin
op 10 februari 2019

Dat schoonmaken, dat blijft een dingetje…. gelukkig heb ik een brandslang!

Ja ik heb een soort strippenkaart haha, enkel geldig op zondag hoor. Verder kom ik er niet.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 10 februari 2019

Hoy,

je weet het mischien al maar toch  .

Ik was op de website van castle maltings and het rondneuzen, en ik kwam redelijk veel biologische produkten tegen, ik heb van hun n’en zak chateaux whiskey gehad en het viel wel mee.

http://www.castlemalting.com/Default.asp?Language=Dutch

grts.

 

Crew member
op 10 februari 2019

Je kunt bij mijn mouten (op de site) ook per mout zien waar ze vandaan komen.

Er komen er een aantal van het kasteel 🙂

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 11 februari 2019

Vanwege onderhoud aan de server is het mogelijk dat www.bio-brouwmaat.nl vanavond tussen 22.00 uur en 1.00 uur niet bereikbaar is.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 12 februari 2019

Morgen weer een brouwdag, dan gaan we de Düsseldorf Alt van Bio-Brouwmaat brouwen. Het leuke is dat ik het bier zelf niet eens ken, maar veel mensen in mijn omgeving zijn er direct enthousiast over dat ik dit ga maken! Ik heb er dus weer heel veel zin in. 

De Grainfather staat ingesteld, als ik morgen om 08.30 op de zaak kom is de Grainfather reeds op temperatuur en kan ik direct beginnen 🙂

Deze dus: https://bio-brouwmaat.nl/product/dusseldorf-alt-bio/

Forum Lid
op 12 februari 2019

Als ik morgen op de zaak kom……..

En dat heet dan werken.

Gelukkig gaat dat hier in België anders. Morgen zijn vanwege algemene staking bijna alle bedrijven dicht. Ook het luchtruim blijft dicht, omdat men de veiligheid niet kan garanderen. Moet ik morgen op de bank gaan zitten lezen, koffie drinken, en gebak maken. Het leven is zwaar.

Admin
op 12 februari 2019

Als ik morgen op de zaak kom……..

En dat heet dan werken.

Van william

Tijdens het maischen kan ik gewoon doorwerken, dat is zo leuk aan deze hobby. Ik moet alleen wel zorgen dat het water warm is als ik aankom, want ik probeer altijd rond 13.00 klaar te zijn omdat ik dan mn zoon uit school moet halen. Als alles klaar staat zoals nu kost het bijna geen moeite.

Crew member
op 12 februari 2019

Ook op tijd schoonmaken Jan 🙂

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 19 februari 2019

Hey Erik, 

Hier mijn update van de Bio Brouwerij 🙂

De Christmas Ale is gebotteld en smaakt goed. Was mooi helder geworden in de fermenter. 3 weken op 4 graden ipv 2 weken houden we er in!

Dussseldorf Alt staat lekker te gisten en is ruim over de helft, glaasje afgetapt en smaak is veel belovend! Deze kan niet meer mislukken, dat weet ik nu al!

De Tripel geproefd, staat nu ruim een week te hergisten op fles en er begint prik op te komen. Wel een heel zwaar bier geworden. Als je er een paar van drinkt lig je onder de tafel. 12%!

Morgen ga ik met dezelfde moutstort nog een ronde maken maar dan zonder suiker maar met toevoeging van sinaasappelschillen en korianderzaad. De Grainfather staat ingesteld voor morgenochtend 8.30.

Ik denk dat ik de 1e ronde de Tripel blijf noemen, 2 soorten Bio mout en Bio Rietsuiker. De 2e ronde noemen we dan een Dubbel 2 soorten mout maar zonder rietsuiker. 12% is leuk maar daar hoef ik geen 130 flesjes van op voorraad te hebben 🙂

De Rye whisky mash staat lekker te gisten. 

De pils is helemaal geweldig, schuimstabiliteit is nu al perfect. 

Wanneer kunnen we het witbier van Bio-Brouwmaat verwachten?

Crew member
op 19 februari 2019

Hoi Jan,

 

je bent flink bezig 🙂

 

De Christmas Ale heb je 3 weken op 4ºC gehad, heb je bottelgist toegevoegd? Het gevaar kan zijn dat je nu te weinig gist hebt voor de hergisting. Zet de flesjes op een lekkere warme plek (rond de 21 – 23 ºC). Trek dan een flesje open om even te controleren of er al CO2 in zit. Is dit niet zo dan zou ik alsnog een bottelgist toevoegen. Zit er wel CO2 in maar nog niet voldoende dan kan het zijn dat het langer duurt eer alle bottelsuiker is omgezet.

 

De tripel is wel heel zwaar geworden hahaha. Ik zou toch wat suiker (minder dan de eerste keer) toevoegen bij de komende ronde(s) want anders kom je wel heel laag uit in de alcohol en dan is het geen tripel meer maar een blonde. 

 

Goed dat de Rye Whiskey lekker staat te gisten, ben benieuwd hoe je die gaat vinden.

 

De Pilsener Bio….. is ook mijn favoriet; goede balans in bitter en moutigheid, lekkere schuimkraag. 

 

Witbier Bio is onderweg. Er zit een substantieel deel Speltmout Bio in verwerkt. Gisting ging razendsnel. Begin en eind SG beide zoals berekend. Wordt een bier met een alcoholpercentage van 4,9% en dan nog een beetje van de bottelsuiker erbij. Vandaag ben ik begonnen aan de coldcrash. Bij het aftappen van het gist ruikt hij al heel lekker, ik verwacht er ook veel van. Dit weekend denk ik te gaan bottelen, dan kan ik al wat meer zeggen over de smaak en dan nog minstens twee weken vergisten op fles. Hij komt eraan 🙂 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
11 op 19 februari 2019

Ik zal over een week of 2 de Cristmas Ale eens testen op co2. Ik heb er geen haast mee want het is natuurlijk een bier voor het najaar, hij mag dus alle tijd hebben wat mij betreft.

De Tripel had ik een pond Rietsuiker Bio aan toegevoegd en kwam op een SG van 1083, dat ging door tot 0.995. Dan nog de bottelsuiker en je komt op 12%. Ik ben bang dat als ik er nu weer suiker aan toevoeg dat ik weer zo’n zwaar bier ga krijgen. Ik kan natuurlijk meer spargewater gebruiken maar dat is wellicht zonde van de smaak. We zullen morgen eens zien wat het SG gaat worden. 

De Dusseldorf Alt is nu al lekker en hij staat nog te gisten 😂

Wat een leuke hobby is het toch!

Crew member
op 19 februari 2019

Ik zou het start SG in de gaten houden, wellicht wat suiker toevoegen. Eind SG van 0.995 is ook wel heel erg laag. Verdunnen met meer sparge water zou ik ook niet doen want dan ga je ook aan smaak inboeten. 

Zaterdag hebben we met 8 man/vrouw alle Dusseldorf Alt opgemaakt (was eigenlijk nog te jong maar wel heel lekker).

 

Dit is een ontzettend leuke hobby 🙂

Hoe meer geduld hoe beter het resultaat wordt.

Crew member
op 19 februari 2019

 

Vanochtend wat gist afgetapt en even laten bezinken. Net wat geproefd en dat beloofd wel wat 🙂

Admin
op 19 februari 2019

Ik  ben heel benieuwd naar het witbier, dat moet in de zomer wel klaar zijn want dan kan het mee op vakantie 😎 mijn vrouw en schoonmoeder zijn er dol op.

Ik moet flesjes regelen! Ik heb er nog maar 150 en dan zijn ze op 😐

Crew member
op 19 februari 2019

Als je een voorraadje wilt opbouwen dan heb je inderdaad wel heel veel flesjes nodig. 

 

Wat dacht je van een tap? Ik ken nog een hele goede leverancier hahaha.

 

Admin
op 19 februari 2019

Haha ik heb er nog 1 op voorraad! 

Een tap op de zaak is geen goed idee.

Forum Lid
op 19 februari 2019

Hoy,

bij mijne pilsner wou de gist  niet uit de fermenter komen, ik heb het darmpje er moeten aftrekken en met het kraantje pompen zo heb ik het er uitgekregen.

grts.

Crew member
op 19 februari 2019

Dat gebeurt met sommige gisten. Met de MJ 76 Bavarian Lager heb ik het (nog) niet meegemaakt maar met de MJ42 New World Strong Ale wel. Beetje pompen dan komt het vanzelf wel en niet te lang wachten met aftappen zodat het niet een te dikke koek wordt.

Forum Lid
op 19 februari 2019

Het was na 10 dagen juist voor het afkoelen.

Crew member
op 19 februari 2019

Dat is wel erg lang hoor. Ik tap altijd om de twee dagen zo’n 100 ml af. Na de hoofdvergisting om de 3 a 4 dagen.

Forum Lid
op 22 februari 2019

Ik ga dat de volgende keer dan ook maar doen, want ik denk dat het niet goed is voor de dual valve 10 talle keren open en dicht doen.

bij mijn fastferment vat denk ik dat niet te doen de bol is nog maar voor twee derde gevult, en je bent iedere maal 1 liter bier kwijt als je hem leeg maakt.

grts.

Crew member
op 22 februari 2019

Plus dat je makkelijk weer zuurstof inbrengt als je de bol opnieuw bevestigt. Misschien eerst vullen met CO2?

Voor de Dual halve maakt het niet zoveel uit als je meermalen kleine hoeveelheden aftapt zeker niet wanneer je een terugslagventiel aan je waterslot bevestigt.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
14 op 20 februari 2019

Toch zonder suikertoevoeging gemaakt Erik, Start SG 1067, 25 liter. 2 zakjes Mangrove Jacks M31 gebruikt.

Ik weet niet of hij ook zonder suiker doorgaat naar 0.995 maar als dat zo is dan wordt het nog steeds een behoorlijk zwaar bier.

Sinaasappelschilletjes en korianderzaad ruikt heerlijk 🙂

Crew member
op 20 februari 2019

Daar is een mooi start SG!

Als je uitkomt op laten we zeggen 1.012 dan heb je nog een alcoholpercentage van 7,3. Doe daar nog wat bij voor de hergisting en je hebt een mooie tripel. Je kunt ook nog een late suiker gift overwegen wanneer de hoofdvergisting voorbij is. Sinaasappelschillen en koriander is een heerlijke combinatie, zitten ook in mijn witbier met spelt samen met de heerlijke hop Nelson Sauvin Bio.

Admin
op 20 februari 2019

Op de bbq kunnen we heel wat biertjes laten proeven 😉

Zodra de Dusseldorf Alt klaar is wil ik zsm jouw witbier recept maken 🙂

Crew member
op 20 februari 2019

Ik wilde vrijdag gaan bottelen maar dan komt de inspectie langs dus wordt het zaterdag of zondag.

Chiller heeft het wel moeilijk nu met koelen, ik kom niet onder de 5ºC terwijl het target 4ºC is. Het is maar goed dat de zon schijnt op mijn panelen 🙂

 

Admin
op 20 februari 2019

Zit er nog genoeg glycol in je reservoir?

Hier staat hij ook meestal op 4,6 of 4,7 ofzo ipv 4 graden, en soms haalt hij het wel. Op hoeveel staat je chiller ingesteld? De mijne zegt nu dat hij min 4,6 is. (terwijl er nu niets te chillen valt, zonde van de energie haha)

Crew member
op 20 februari 2019

Ik heb hem pas bijgevuld toen ik de andere slangen en koppelingen heb gemonteerd dus ik denk wel dat dat goed zit. Het is ook wel weer warmer aan het worden op zolder. De vorige brouwsels gingen allemaal zonder probleem naar de ingestelde 4ºC. Hij is er wel druk mee want ik heb ook weer ijsvorming op de koppelingen en dat was bij de vorige bierproducties ook niet. Misschien komt het omdat er maar 15 liter inzit? Ik weet even niet of er nu een deel van de koelmantel boven het bierniveau staat. 

Admin
op 20 februari 2019

Volgens mij is dat wel het geval bij 15 liter. Ik denk dat dat de reden is. 

Forum Lid
op 22 februari 2019
Chiller heeft het wel moeilijk nu met koelen, ik kom niet onder de 5ºCVan Munckerik

Ik kan nog niet koelen, ik heb hem in de week bij de nachtvorst buiten gezet en s’morgens gekoeld met mijn watervat, en mijn fastferment vat gewoon buiten gezet, en daarna koel gezet.

Ik heb ze beide op 6 graden gekregen en dat is deze week opgelopen tot 9°.

Ik hoop dat dat voldoende is.

grts.

Crew member
op 22 februari 2019

Ik heb het zolderraam opengezet zodat het op zolder koeler is en nu haal ik 4,5ºC 

Admin
op 22 februari 2019

Ik denk dat hij als hij weer eens vol zit beter koelt hoor. 

Dumo, mocht je interesse hebben, er komt eerdaags een gebruikte chiller beschikbaar waar 1 poort het niet van doet. Verder is hij goed. Er kunnen dus maar 3 fermenters op ipv 4. Deze wordt verkocht voor 500,00. Als je toch niet van plan bent er 4 fermenters op aan te sluiten is het een prima ding 🙂

Admin
op 22 februari 2019

De Dusseldorf Alt is al bijna uitgegist, van 1052 naar 1012 en hij bubbelt nog een beetje. Mischien na het weekend coldcrash.

De Tripel gaat ook heel snel, 1020 nu 🙂

Crew member
op 22 februari 2019

Als een groter volume eenmaal op temperatuur is blijft dat ook langer zo. Nog even en dan gaat het de flesjes in 🙂

 

Admin
op 22 februari 2019

Het gekke is dat de Tripel van de 1e ronde koud uit de fermenter en nog een beetje troebel beter doordrinkbaar was dan nu. Rechtstreeks uit de fermenter tijdens het bottelen dacht ik nog van nou, je proeft niet dat het zo’n zwaar bier is. Best link als je daar aan gaat beginnen 🙂 Maar nu drinkt het echt als een heel zware Tripel waar je na 1 flesje gewoon vol van zit en hem ook al een beetje voelt.

Troebel leek hij ook veel blonder dan nu, het is nu meer een Amber wat kleur betreft. Zal vanmiddag eens een fotootje maken 😉

Forum Lid
op 22 februari 2019
Dumo, mocht je interesse hebben, er komt eerdaags een gebruikte chiller beschikbaar waar 1 poort het niet van doet.Van Stookforum

Ik heb het in de week gelezen en over nagedacht, maar ik was van plan mijn water te koelen met n’en oude melktank van 400 liter dan kan ik, hem ook gebruiken voor mijn stookketel te koelen, ik denk wel als ik hem dan doe koelen voor mijn fermenters te koelen ik de temp van het water op 2°c kan houden zonder dat hij aanvriest, en met 400 liter moet ik mijn fermenters wel op 4 ° c krijgen.

maar ik heb nog genen tijd gehad voor mijn idee uit te werken. 

grts.

Admin
op 22 februari 2019

Dat moet goed gaan lukken Dumo, je kunt ook nog wat glycol jn je watertank gieten zodat het vriespunt verder daalt.  Jij hebt de koelpomp voor de fermenter toch?

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 22 februari 2019

Links tijdens het bottelen, rechts nu. (11 dagen later 😉)

 

Crew member
op 22 februari 2019

Hij is wel mooi helder geworden en een mooie compacte schuimkraag. Ziet er zeer smakelijk uit 🙂

Zo een heb ik wel verdiend na een grondige Skal-inspectie vandaag. Maar …… alles goedgekeurd 🙂

Admin
op 22 februari 2019

Fijn dat dat goedgegaan is Erik! Dan ben je er nu vast weer een tijdje vanaf 😀

Crew member
op 22 februari 2019

Nieuw certificaat is tot 31-12-2020 geldig maar eens per kalenderjaar is er een inspectie en ik kan nog te maken krijgen met onaangekondigde inspecties. Maar ik heb mijn zaakjes goed op orde volgens de inspecteur 🙂

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 23 februari 2019
Forum Lid
op 24 februari 2019

Op vice een docu over bierbrouwen

Crew member
op 24 februari 2019

Goeie tip Chris, bedankt!

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
9 op 26 februari 2019

Witbier gaan we deze week nog maken 😎 

 

Zojuist een Christmas Ale opengetrokken in het zonnetje terwijl ik de bbq aansteek, leuk zo in februari!

 

 

Crew member
op 26 februari 2019

Is dit jouw Christmas Ale? Die is wel erg licht dan. Hoe is de smaak? Ik had er gisteren nog een opengetrokken en hij wordt steeds lekkerder vind ik, smaken komen mooi kun balans.

 

Witbier Bio is onderweg (heb je mijn nieuwe pagina gezien wanneer je op de link in de “bestelling is onderweg link” klikt?)

Admin
op 26 februari 2019

Hij is in het echt donkerder hoor, het zal de lichtval zijn. Veel zon vandaag 😎 lekker biertje, schuimstabiliteit moet nog wat beter. Maar hij heeft nog tijd genoeg!

Nieuwe pagina is mij niet opgevallen, zal even kijken 😉

Crew member
op 26 februari 2019

Link in het mailtje he Jan 😉

 

Schuimstabiliteit wordt beter met de tijd. Vandaag nog een Smoked Porter Bio opengetrokken en ook die wordt steeds lekkerder.

Admin
op 26 februari 2019

Link in het mailtje he Jan 😉

 

Schuimstabiliteit wordt beter met de tijd. Vandaag nog een Smoked Porter Bio opengetrokken en ook die wordt steeds lekkerder.

Van Munckerik

Ik merk het zelfs nu nog bij het pils. Het schuim wordt dikker en zelfs als mijn glas leeg is is er nog wat schuim over in het glas. 

De Tripel schuimt erg goed bij het inschenken maar een minuut later is daar niets meer  van over, maar dat komt ook vast vanzelf goed. De smaak lijkt nu al beter te worden.

De rogge whisky is overigens ook doorgegist naar 0.995, dus als ik me vandeweek eens verveel heb ik wat te doen 

Crew member
op 26 februari 2019

Had jij suiker bij de rogge whisky gedaan?

Bij jou gist alles wel ver door zeg.

Admin
op 26 februari 2019

Ja, na een paar dagen heb ik 1 kilo bio rietsuiker toegevoegd.

De 2e ronde Tripel heb ik dit keer zonder suiker gedaan en deze is nu gedaald naar 1011 en bubbelt al een heel stuk rustiger. Die gaat niet onder de 1000 komen zoals de vorige.

Crew member
op 26 februari 2019

Dat doe je niet gek Jan. Voldoende gist toevoegen om een snelle en goede vergisting te krijgen is erg belangrijk zie je wel. 1.011 is voor een Tripel al behoorlijk goed.

Forum Lid
op 26 februari 2019

Mijn dubbel bier den blonde is blijven steken op 1015 en mijne donkere op 1016 ( tilt)

ik heb den zondag mijn klimaatkast op 3 graden gezet.

Wat is eigenlijk het verschil tussen dubbel en trippel.

Crew member
op 26 februari 2019

Bij een dubbel wordt meer mout gebruikt om een hoger alcoholpercentage te krijgen  terwijl bij een tripel meer suiker wordt toegevoegd. Dubbels zijn moutiger en tripels droger en beter doordrinkbaar. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 26 februari 2019

Ik zie het nu, dat is gaaf zeg! Ziet er heel strak uit!

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
13 op 26 februari 2019

De Alt is dit weekend ook op 1011 blijven steken , gisteren coldcrash. Vandaag geproefd, wordt volgens mij ook lekker.

Vanmorgen wel vals gespeeld door een zakje Mangrove Jacks beer fining toe te voegen. Ik heb die fermenter nodig 😂

Crew member
op 26 februari 2019

Wat is dat voor spul?

Admin
op 26 februari 2019

Klaringsmiddel voor bier (chitosan) . In een veel kleinere hoeveeheid dan de normale chitosan die we bij stookwijn gebruiken. Het is ook maar 1 zakje, geen a en b zoals normaal.  Ik lees er geen negatieve verhalen over, ook zou het de hergisting op fles niet beinvloeden.

Morgen een glaasje testen en wellicht bottelen. 

https://www.stookwinkel.nl/product/liquid-beer-finings-klaring-voor-bier/

 

Crew member
op 26 februari 2019

Grappig, ik ken(de) het niet. Mooi dat het ook geen negatieve invloed heeft op de hergisting. Ben benieuwd naar jouw bevindingen.

Admin
op 26 februari 2019

Het is helaas niet bio, wel vega en vrij van genetisch gemanipuleerde organismen 😂

Admin
op 27 februari 2019

Ik moet zeggen dat het zijn werk goed doet. Het was niet kraakhelder maar helder genoeg om te kunnen bottelen. En de smaak is ook goed. Volgens mij is het een heel goed doordrinkbier. Alles zit in de fles. Omdat het volgens mij heel goed doordrinkbaar is heb ik mijn halve liter flessen van de cider hergebruikt. De opbrengst is ruim 24 liter want ik had er iets meer van gemaakt omdat het SG hoger was dan verwacht.

 

Dus met aftrek van de verliezen door gist aftappen en dergelijke een zeer goed resultaat.

 

Erik ik heb je Witbier pakket ontvangen en alles staat in de startblokken om morgen te beginnen. Recept ingevoerd in de Grainfather app en als ik hier morgen kom is het maischwater 50 graden 🙂

Crew member
op 27 februari 2019

Weer een mooie brouwdag in het vooruitzicht dus 🙂

Ik ben ook weer druk aan het puzzelen om een nieuw recept in elkaar te zetten.

 

De Dusseldorf Alt is inderdaad een heerlijk doordrink bier, ik heb laatst op een feestje behoorlijk wat zelfgebrouwen flesjes soldaat gemaakt.  Ben benieuwd hoe de hergisting verloopt met het klaringsmiddel. 

Admin
op 27 februari 2019

Ik heb 1 flesje met manometer 😉 We gaan het zien.

Alles staat nu achterin de auto want het moet thuis hergisten. Hier is het te koud. Het ging ook ijskoud de flesjes in dus met de zon op de auto is alles zo terug op kamertemperatuur 🙂

Oh ja, een IPA is een leuk idee voor een nieuw recept 😉

Crew member
op 27 februari 2019

IPA…… het aanbod bio hopsoorten is nog niet echt je dat 🙁

Maar wellicht komt daar snel verandering in.

Admin
op 27 februari 2019

Geeft niet, dan kom ik ook nog eens aan pils toe 😂

Heb je al een idee voor een volgend recept?

Crew member
op 27 februari 2019

Ik dacht aan een tripel of een dubbel of een Irish Red of een (mei)bo(c)k of een…… hahaha. 

Admin
op 28 februari 2019

Manometertje bij de Alt staat al op 2,5 bar. Maar bij het naar binnen drukken van de meter kwam hij al op 0,5 te staan. Maar de gist doet het dus nog 😉

Forum Lid
op 3 maart 2019

@Munckerik, als de mannen een goede voorraad hebben opgebouwd , kan je eens aan een Berliner Weisse gaan denken. Voor een jaartje op houten vat, met of zonder vruchten. Top bier, laag alcohol percentage, en voor de liefhebbers een echte doordrinker. Raad iedereen wel aan eerst een Berliner Weisse in de speciaalzaak te gaan halen, om te proeven. Niet iedereen is verzot op dit type bier. Trek nog maar een Duchesse open.      Sköll William

Crew member
op 3 maart 2019

Hoi William, grappig dat je dat zegt, ik kreeg vandaag de vraag of ik een recept van een Weizen wilde maken en dan met een “apart” ingrediënt. Ik heb een aantal voorstellen gedaan en een ervan was om de weizen met wat kersen te laten vergisten. Kreeg net een bericht terug dat ik dat recept moet gaan uitwerken. 

Berliner Weisse is een apart biertje wat inderdaad niet iedereen kan waarderen. Vroeger vond ik het ook niet echt lekker maar ik ben het steeds meer gaan waarderen.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 3 maart 2019

Je mag voor mij wel een Kolsch uitwerken, ik heb dat laatst gedronken en ik vond hem echt heel lekker.

Crew member
op 4 maart 2019

https://www.twortwat.nl/per.auteur?article_id=1162825056

Dit is een mooi recept. Als gist kun je voor de Fermentis K-97 gaan dat is dezelfde als de Wyeast 1007.

Hop…. een Duitse hop is het meest voor de handliggeld. Ik heb (nog) geen Hallertau maar je kunt hier heel goed de Opal voor gebruiken. Iets minder gebruiken dan in het recept staat. In het recept gaan ze uit van een hop met een alfazuur percentage van 4%, de Opal heeft zo’n 6% dus een kwart minder gebruiken.

Admin
op 4 maart 2019

Bedankt, die zetten we op het lijstje,

Ik heb weer leuke complimenten gekregen over het pils en de Tripel 🙂

Crew member
op 4 maart 2019

Niet teveel weggeven Jan zo b(r)ouw je nooit een voorraad op 🙂

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 4 maart 2019

misschien een kriekbier of een ander fruitbier, als die er nog niet tussen staat, want van al die namen heb ik niet veel gegeten. 

Forum Lid
op 4 maart 2019

Een goede kriek vereist ook al snel ,meer dan een half jaar. Dit zijn wel de uitdagingen. Wordt het korter, dan heb je een pils met krieksmaak, en dat is als kersen thee. Als je er van houd oké ,maar hoogstaand is het meestal niet.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 15 maart 2019

Mijn witbier is gebotteld met 1 carbonationdrop per 33 cl flesje. Een paar halve liters met 2 drops per flesje. 1 halve liter met manometer en staat na 48 uur al boven de 2 bar.

Mn dubbel is ook gebotteld, allemaal 33 cl flesjes met 1 carbonation drop.

Ik heb nog 1 dubbel recept maar dan met ondergist, (MJ M76) deze is met een start sg van 1069 inmiddels gedaald naar 1015. Deze ga ik waarschijnlijk maandag bottelen. De kleur is net als de dubbel en de Tripel Amberkleurig, ik weet nog niet hoe ik hem ga noemen, het is dus een zwaar bier met voornamelijk pilsmout en een pilsgist. Is het dan een zwaar pils? Met dit hoge start sg vind ik het heel bijzonder dat hij zo snel met een temperatuur die nooit boven de 11 graden C is geweest zo,n eind sg heeft gehaald. Ik ben echt heel benieuwd naar het resultaat.

Ik kan bijna niet wachten om het witbier te gaan proeven, maar nu is dat nog echt te vroeg 😐

 

Crew member
op 16 maart 2019

Ik zou hem zwaar pils noemen 😉

Hoeveel gist MJ76 heb je toegevoegd op 25 liter? Ruim gist toevoegen zorgt voor een vlotte vergisting. Boven de 1.050 zou je 4 zakjes moeten gebruiken.

Admin
op 16 maart 2019

Ik heb inderdaad 4 zakjes gebruikt. Gewoon in een kunststofvat in het koude magazijn zonder temperatuurregeling. Het ging heel voorspoedig.

Ik zou hem ook zwaar pils willen noemen,  maar het is geen pilskleur maar Amber.

 

 

Crew member
op 16 maart 2019

Zwaar Amber 🙂

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 17 maart 2019

Hoy,

 Ik heb zaterdag 8 dagen geleden mijne witte gebrouwen, die staat nu volgens de tilt op 1013.

Grts.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
9 op 17 maart 2019

En mijne Hard mocha whiskey gebrouwen , die gisting in het begin… ‘k heb nog nooit zo’n harde gisting gehad ‘k ben 2 liter kwijt.

Ik heb hem nochtans gekoeld naar 20 ° c en in het begin bij 19 °c gezet.

Er zaten twee zakjes gist bij het paketje ik heb die er alle 2  ingedaan, zou de hoeveelheid gist daar iets mee kunnen te maken hebben, of omdat ik het in mijne fast ferment vat gedaan heb ?

grts.

 

Forum Lid
op 17 maart 2019

Hij geeft ook redelijk veel bezinksel af ik heb mijne bol van mijne fast ferment al moeten leegmaken.

Crew member
op 17 maart 2019

Hoi Dumo, 1 zakje gist is voor max 23 liter en omdat je start SG waarschijnlijk wel boven de 1.050 is, zal 1 zakje gist het erg moeilijk hebben. Vandaar 2 zakjes 🙂

Hoe bedoel je dat je al twee liter kwijt bent? Is dat omdat je de gist hebt afgetapt? 

Forum Lid
op 17 maart 2019

Nee, 

van het schuimen, allez 3 liter dan bol inbegrepen, en ik denk dat ik hem nog eens zal moeten leegmaken.

wat ik wel vergeten te zeggen heb hierboven ik had er 2 kg druiven suiker bij gedaan mijn sg was 1103, mischien is het daardoor, maar ik heb dat nog gedaan bij andere whyskeys.

 

Crew member
op 17 maart 2019

Aha, ja dan wil die gist wel, druivensuiker vergist erg makkelijk en snel. Heb je dan erg weinig kopruimte in een Fermentasaurus?

Forum Lid
op 18 maart 2019

Hoi Dumo, heb jij 2 zakjes whiskey gist van stillspirits gebruikt of een andere gist? Ik ga volgende week beginnen aan het maischen en vergisten van m’n hard mocka pakket en m’n rye pakket afstoken. Zoo benieuwd naar t resultaat!

Crew member
op 18 maart 2019

Dumo heeft twee zakjes MJ36 gebruikt Mark 😉

 

Forum Lid
op 18 maart 2019

Dank je Erik! Goed om te weten 🤓

Forum Lid
op 19 maart 2019
Aha, ja dan wil die gist wel, druivensuiker vergist erg makkelijk en snel. Heb je dan erg weinig kopruimte in een Fermentasaurus?Van Munckerik

hoy,

dat was niet overdreven veel, ik weet niet hoe groot mijne fastferment is, ik schat n’en liter of 4.

 

Forum Lid
op 19 maart 2019

lege kopruimte dan he,

grts.

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 25 april 2019


Wie weet een leuk idee voor jou, Munckerik? Lijkt me het onderzoeken waard.
Meer info op : Alcohol in het nieuws<klik>

Crew member
op 25 april 2019

Ik ben nog maar net gewend aan een Kriek 🙂

Admin
op 25 april 2019

Als je wiet met Skal Bio keurmerk kunt vinden moet het lukken 😁

Crew member
op 25 april 2019

En een CBD versie, 2 vliegen in 1 klap!

Crew member
op 25 april 2019

Skal gaat het druk krijgen.

Forum Lid
op 5 mei 2019

https://www.maischemalzundmehr.de/index.php

Kwam deze tegen ,en lijkt me interessant, voor de liefhebber. 7-korn landbier is een aanrader

Crew member
op 5 mei 2019

Is een mooie site William en inderdaad leuke recepten!

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
14 op 21 juli 2019

hallo erik

een vraagje

 ik heb nu de wiskey in het gist vat steken

moet het na het uitgisten ook nog klaren of kan ik het direct stoken

gr erik

Crew member
op 21 juli 2019

Beste is om het rustig helder te laten worden. Het gist krijgt de kans om uit te zakken en komt zo niet mee in je keten. Probeer het wat koeler weg te zetten dan wordt het sneller helder.

Forum Lid
op 21 juli 2019

Erik bedankt voor het antwoord ik bestel een dezer dagen dat andere wiskey pakket en eigenlijk is alles voor een goede vriend van mij mss krijgt hij dan de microbe ook van het brouwen en tijd heb ik genoeg er staan nog 350l met fruit in de vaten ! maar omdat ik dit jaar niet veel fruit ga hebben wil ik wat anders proberen ! alvast bedankt erik

Crew member
op 21 juli 2019

Meestal wordt een virus overbrengen niet gewaardeerd maar in dit geval wel hoor hahaha.

Je bent een gezegend man met zoveel fruit, mijn twee armetierige druivenstokken en vier bessenstruiken….. dat wordt niets.

Forum Lid
op 21 juli 2019

erik 

ach ik had 1700l staan dus nu ik denk 2 of300l (ik heb de snoeischaar in de bomen gezet) dus wat anders proberen en als het goed is met de wiskey bestel ik wel meer maar eerst uitproberen

gr erik 

Crew member
op 21 juli 2019

Ik zie net een bestelling binnenkomen waarvoor dank. Morgen verstuur ik e.e.a. en dan heb je het dinsdag in huis.

Forum Lid
op 21 juli 2019

Erik 

ik wil ook nog rum maken en andere zaken die ik lekker vond op de bbq maar alles rustig aan en eens kijken wat een fruit ik dit jaar bekom maar voor de wiskey ben jij de aan gewezen man

gr erik

Forum Lid
op 21 juli 2019

Bier brouwen en een whiskey basis zijn vrij gelijk maar niet hetzelfde .
Bieren hebben meer klaring nodig dan een whiskey . Immers het distillatie apparaat geeft sowieso dat het helder wordt .
Het gist is aan einde van gisting al zo goed als bezonken .
Na 24 uur kun je al de stookwijn afgevelen naar vat en verwerken .
nooit langer wachten dan nodig is .

Forum Lid
op 21 juli 2019

Robbert ik heb tijd dus eens kijken wat het wordt maar hoop een lekkere wiskey te maken 

gr erik

Forum Lid
op 21 juli 2019

tijd , Secuur werken en de juiste grondstoffen kiezen is voor Whiskey’s een factor .
Munckerik heeft de mooie producten dus komt altijd goed .
Whiskey is verder vrij simpel te maken .

Forum Lid
op 31 juli 2019

mijn eerst 5l straight rye stop eik en kan de kelder in prima gegaan munckerik bedankt

Crew member
op 31 juli 2019

Nu het moeilijkste….nog even geduld en laten rijpen. Of heb je stiekem al wat geproefd?

Forum Lid
op 31 juli 2019

nee erik die gaat de kelder in en als mijn vrienden in september komen met de wijnfeesten dan gaan we wel proeven hopelijk is hij dan al wat op smaak en om te drinken heb ik genoeg staan

Crew member
op 31 juli 2019

In september is hij al wel te drinken. Ik hoor graag je bevindingen in september.

Forum Lid
op 31 juli 2019

zal ik zeker doen erik morgen gaat de 2e in het gistvat

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 21 juli 2019

Erik, welke mout kan jij leveren met de meeste diastatische kracht? En kan je daar een waarde bij geven in Windisch–Kolbach of Lintner? Meestal geven leveranciers geen waarde maar zeggen zoiets als krachtig of uitzonderlijk hoog. Waarschijnlijk doen ze dit omdat er de nodige fluctuatie in deze waarde zit en dus een moment opnamen is. Maar dat maakt het voor mij wel wat moeilijker om een diastatisch krachtige mout te kiezen. Ik hoef geen smaak of kleur ik wil alleen KRACHT( alfa- en beta-amylase). Ik gebruik tegenwoordig in al mijn recepten(voor melasse, rijst, mais, fruit of wat dan ook) 1kg diastatisch krachtige mout.

Crew member
op 21 juli 2019

Ze geven niet allemaal de waardes op. Bij Pilsmout hebben ze dat wel gedaan: 250 WK. Distillatiemout zal wel iets hoger zijn maar ik durf niet te zeggen hoe hoog. Ik heb ze dat meermalen gevraagd maar dan krijg ik hetzelfde antwoord, hoger dan Pilsmout.

Wanneer je mouten gaat laten karameliseren of roosteren dan verliest het veel van zijn kracht. De distillatiemout die ik lever wordt ook aan de commerciële distilleerderijen geleverd, heeft een laag EBC en daarmee ook veel mout smaak. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 21 juli 2019

mss ook eens in de winter proberen om een pils te maken want die met de blauwe dopjes die jan op de bbq bij had was heel lekker en ik was niet de enige die de smaak te pakken had! ze waren alle snel leeg gedronken ! prima spul jan en erik ! spijtig dat je er niet bij was erik ! ik had je graag daar ontmoet en de andere mensen die er waren het was echt gezellig en mijn 700km trip was echt de moeite geweest

gr erik

Crew member
op 21 juli 2019

Ik vond het ook jammer Erik dat ik er niet bij kon zijn maar volgende barbecue stemmen we beter af want ik heb wel wat gemist.

Pils werd traditioneel ook in de koudere maanden gebrouwen. Een ondergistend bier is wat moeilijker om te brouwen omdat je lagere vergistingstemperaturen moet aanhouden. Die blauwe dopjes zijn ook wel goed voor je bier, dat zijn zuurstofabsorberende dopjes zodat je bier langer houdbaar is en je minder/geen last hebt van oxidatie smaakjes. Deze winter brouwen Erik en dan volgende zomer aan je zwembad genieten 🙂 

Forum Lid
op 21 juli 2019

ja erik zou leuk zijn maar eerst de wiskey maken en dan mss pils en ja volgende bbq deze was leuk ook omdat ik veel vrienden van mij terug gezien heb !ik ben al 4 jaar weg uit belgie maar het was top en ik had vele vragen en ook vele antwoorden gekregen maar daar weet ik nog weinig van ! alleen heel veel toffe mensen gezien maar de namen ook weer vergeten dat heb je met oude mensen

gr erik

Forum Lid
op 22 juli 2019

Klinkt als een top weekend evds3.

@munckerik, als ik mout bestel hoe lang blijft dat dan goed? Ik heb thuis al wat vertraging opgelopen door vakantie auto in puin en ziekenhuis bezoek. Maar wil eerdaags toch graag beginnen, dus mout bij jou bestellen. Echter als ik weer onverwacht word opgenomen kan ik misschien beter wachten.

Crew member
op 22 juli 2019

Dat ligt er een beetje aan welke mout je bestelt. Pilsmout april 2021, distillatiemout febr. 2021, whiskymout jan. 2021. Wil je het geschroot dan geef ik altijd een houdbaarheid van 3 maanden op. Dit is wat de mouterijen ook opgeven voor geschroot mout. Ik lever geschroot mout gevacumeerd aan. Zolang het gevacumeerd is kun je het veel langer bewaren maar toch houd ik ook dan 3 maanden aan. Als je het op moet/wilt slaan zorg er dan voor dat je het in een frisse ruimte doet. Zo’n 22º is prima. 

Forum Lid
op 22 juli 2019

Oh kijk. Ze houden me toch niet vaker dan een maand. Dan zit ik veilig. 🙂

Crew member
op 22 juli 2019

En dat zijn dan de wettelijk opgegeven BBE (best before end) data. Ik hoorde laatst van forumlid Zozaat dat hij mout van 10 jaar oud (of ouder) heeft gebruikt zonder echt verslechtering op te merken. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 22 juli 2019

Zojuist 1 fermenter vrijgemaakt voor het appelsap dat morgen binnenkomt. Opbrengst 70 flesjes Bio pils 🙂 Ze smaken nu uit de gekoelde chiller al heerlijk, en dan moet het nog hergisten op fles. Ik ben weer helemaal tevreden, dankzij dit toprecept van Munckerik.

Morgen weer beginnen met flesjes ontsmetten voor de 2e fermenter met Pils. 

Forum Lid
op 22 juli 2019

Daar wordt een mens toch vrolijk van, dat zijn de zuurstofopnemende kroonkurken?

Crew member
op 22 juli 2019

Daar staat weer een mooi leger in gelid 🙂

De O2 absorberende kroonkurken doen ook echt goed hun werk.

Admin
op 22 juli 2019

Klopt, maar nu zijn ze op. Morgen mag ik een andere kleur uitkiezen uit mijn eigen voorraad 🙂 Die zijn helaas niet zuurstof absorberend… Deze komen van Erik

Forum Lid
op 22 juli 2019

Ik zal ze in gedachten houden, afgelopen vrijdag opperde een kameraad het idee om samen bier te gaan brouwen (had hem een fotootje van de Graanvader doorgestuurd) en hij wilt ook brouwen met mout.

Recept nog niet over gehad, ligt eraan of hij voor de algemene consumptie of voor zichzelf wilt maken. Is een Porter fan net als ik maar de rest van de club gruwelt bij de gedachte hieraan.

Forum Lid
op 23 juli 2019

Net even met de beheerder van Bio-Brouwmaat (Dhr de Vries) overlegt om wat spullen te laten leveren, die niet rechtstreeks via de site te verkrijgen zijn. We gaan er uitkomen, snel antwoord en een snelle oplossing is al in de maak. Hiervoor dank

Sköll william

Crew member
op 23 juli 2019

Graag gedaan William, zodra leverbaar weet je het, ik houd je op de hoogte. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 13 augustus 2019

Hoi Erik,

Ik was vandaag met een collega aan het praten over een volgende bestelling bij jou voor diastatisch mout (komt een uitstapje naar Bourbon met de Maïsgierst van Robbert). We hadden het over die Mangrove Jack’s Carbonation Drops om voor hem ook het leven wat makkelijker te maken.

Op dit ogenblik is hij bezig met bierbrouwen met blikken moutextract en dat bevalt hem ook prima, echter zouden die drops voor hem nog wel eens willen werken. De enige vraag van zijn kant is hoever het een probleem is om deze voor halveliter flessen te gebruiken, ik meen dat hij nu werkt met Grolsch Beugelflessen die goed gevuld worden (weinig kopruimte).

Daarbij komende is dat wanneer m’n eigengemaakte gist ook gaat doen wat het moet, even de vingers gekruist houden, hij het zal gebruiken voor waarschijnlijk een witbier. 

Crew member
op 13 augustus 2019

Sorry voor de wat late reactie. Ik heb af en toe ook een klein beetje vakantie en ben gisteren de hele dag weggeweest 🙂

Mijn dak kan de hevige regenbuien niet verwerken zodat het water naar binnen stroomt en ben ik ook bezig met het proberen dit op te lossen voor de toekomst….. want de buien worden steeds intenser 🙁

 

De carbonation drops…. zelf gebruik ik 1 klontje per flesje. Ik gebruik enkel 33 cl. flesjes.

De officiële dosering is een beetje vreemd, lijkt eerder logaritmisch. Wanner je 3 klontjes per 1,25 liter zou gebruiken en 2 klontjes per 0,75 liter dan zou je denken dat je er 5 per 2 liter moet gebruiken maar ze geven er dan 4 op. Volgens mij gebruikt Jan er 2 per halve liter.

 

1 drop per 350 ml

2 drops per 750 ml

3 drops per 1,25 liter

4 drops per 2 liter

Forum Lid
op 13 augustus 2019

Geen probleem Erik, zoals aangegeven gaat het toch even duren.

Oei succes met het dak!

Duidelijk antwoord, dan weet ik genoeg.

Crew member
op 13 augustus 2019

Dank je Nick. Als het mij niet lukt dan moet er maar een professional bij komen.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren