Even voorstellen…. Bio-Brouwmaat

Geupdate 6 dagen geleden in Stookforum
8 op 9 februari 2019

Erik, kun jij ook Iers Mos Bio inkopen? Ik zie dat het verkrijgbaar is maar ik koop liever bij jou 😎

Brouwmaat
op 9 februari 2019

Hoi Jan, het Iers Mos Bio is eigenlijk geen Bio product zoals de wet het voorschrijft. De reden is dat het in het wild groeit en er dus geen controle is op de groeiwijze. Je ziet er ook geen Europees Bio logo bij staan. Ik zal eens informeren bij Skal hoe zij hiermee omgaan. Dus vooralsnog….. gewoon ergens kopen 😉

Admin
op 9 februari 2019

Ik kwam deze tegen en herkende het bio logo, weet niet of dat logo scal is of een universeel bio logo. In de code staat GB, geen EU.  Ik wil er eens mee experimenteren . Ik vind mn pils erg lekker maar het zou een volgende ronde iets helderder mogen 😉

Brouwmaat
op 9 februari 2019

Dan zoek jij beter dan ik 🙂

Dat is inderdaad het Europese Bio logo dus prima zou ik zeggen. Nog tot 29 maart leverbaar…… is een Engels product. Zij laten het produceren en verpakken in Engeland anders had er NL-BIO-01 (=Skal) moeten staan. 

 

Is jouw pils niet zo helder? Bij mij is hij goed helder enkel als ik het laatste uitschenk, dan komt de gist mee. Tegenwoordig is dat hip, ongefilterd 🙂

Brouwmaat
op 9 februari 2019

https://www.biojournaal.nl/article/7029012/usda-negeert-advies-bio-producenten-mogen-carrageen-blijven-gebruiken//

Niet geheel onomstreden. Ik vind het ook niet zo snel terug op de lijst toegestane producten. 

Brouwmaat
op 9 februari 2019

 

Morgen weer een brouwdag 🙂 

Admin
op 9 februari 2019

Leuk Erik, mijn vrouw en ook mijn schoonmoeder houden van witbier, dus lekker als dat van de zomer lekker gerijpt is! Ik zal jouw receptje in de Grainfathersite even opzoeken, staat hij openbaar?

Wbt het iers mos, ik zal me er eerst even over inlezen voor ik het ga gebruiken.  De Cristmas Ale ziet er al redelijk helder uit en de Triple heb ik het idee dat die een beetje troebel zal blijven, dat is de Zatte ook, dus beiden zijn klaar om te bottelen. Dan heb ik weer plek voor nieuwe brouwsels.

De Dortmunder Alt gaat in een Conical Fermenter, de Rye Whisky in een gewoon kunststof vat. Dus dan is er nog 1 Conical Fermenter vrij voor het witbier 🍺🍺🍺

Brouwmaat
op 9 februari 2019

Het recept is niet openbaar (kan ik wel openbaar maken hoor maar dan moet ik eea aanpassen want er staan wat dingen in die alleen ik begrijp)

Zelf heb ik in het verleden Super Moss gebruikt maar ik vind niet dat het veel verschil maakt hoor. Goede whirlpool maken en langer cold crashen werkt beter vind ik.

 

De S0-4 plakt als gist veel beter aan de bodem dan de MJ76. Het scheelt echt van gist tot gist of het bier na uitschenken helder is. Christmas Ale is bij mij ook altijd mooi helder, ook als ik hem helemaal uitschenk. 

 

Hoe ver is de tripel nog doorgegaan?

 

Dortmund is bovengistend maar wel op 15ºC, dat moet prima te regelen zijn met de fermenter. De Straight Rye Whiskey mag wel wat warmer.

Jij hebt ook weer leuk projectjes in het verschiet.

 

Morgen komt er iemand meekijken die ook wil gaan brouwen. Ik zal wel weer wat foto’s posten. 

Admin
op 9 februari 2019

Is jouw pils niet zo helder? Bij mij is hij goed helder enkel als ik het laatste uitschenk, dan komt de gist mee. Tegenwoordig is dat hip, ongefilterd 🙂

Van Munckerik

Het zou helderder kunnen, ik zal maandag op de zaak eens een fotootje maken 😉

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 9 februari 2019

De Tripel is van 1083 naar 0.995 gegaan. Erg zwaar bier dus, de koude wort smaakt erg lekker, ik zou er al zo een glas van willen tappen. Ik ga hem bottelen met 3 gram rietsuiker bio per 33 cl flesje, er mag aardig wat prik op. Ik begreep van Jac dat dat meer prik geeft dan de carbonationdrops.

De  Cristmas Ale vind ik nu nog iets minder lekker dan de Tripel, maar dat kan ik pas beoordelen als er koolzuur in zit. Ik denk dat het helemaal goed komt hoor!

Brouwmaat
op 9 februari 2019

Dan is hij goed door gegist zeg.

Ik vind de carbonation drops perfect maar als je het omrekent dan is het behoorlijk wat per flesje. Het is glucose en als je dat vergelijkt met de Classic Turbo, daar gebruik je of 6 kilo suiker of 7 kilo glucose. Ik had de appelcider ook met glucose laten carboniseren en daar vond ik ook niet echt veel prik van terug. Een tripel mag lekker veel CO2 hebben, vind ik ook.

De Christmas Ale is ook een bier dat lekkerder wordt naarmate hij langer op fles zit. De smaken worden dan complexer.

Admin
op 9 februari 2019

Klopt, ik heb de cider toen gedaan met gewone kristalsuiker en daar zat de prik heel goed in. Een carbonationdrop zou eigenlijk een gram meer glucose moeten bevatten. Ik heb voor de halve liters pils 1,5 drop gebruikt. Met een goed koksmes klief je ze zo in tweeen.  Dat zou ik voor de tripels ook nog kunnen overwegen maar ik heb nu jouw Bio Rietsuiker in huis 😂

De flesjes zijn schoon, ergens deze week ga ik er aan beginnen 😉

 

Brouwmaat
op 10 februari 2019

 

15 Liter Witbier Bio in wording. Vandaag ook de hopspider voor het eerst ingezet. Voor 15 liter hangt hij redelijk hoog daarom later toen er meer verdampt was hem wat laten zakken.

 

Mooi op het beoogde SG uitgekomen. Alles in de fermenter en nu mag het gist zijn werk gaan doen 🙂

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 10 februari 2019

Met een ijzerdraadje kun je hem verder laten zakken 😀 ik zit bij Davo onze Deventerse stadsbrouwerij aan een Ipa.

Ik heb zin om weer te gaan brouwen!

Brouwmaat
op 10 februari 2019

Heb je daar een strippenkaart Jan 🙂

 

Ik had vandaag assistentie en we hebben nog  genoten van een heerlijke Smoked Porter Bio tijdens het brouwen.

 

Nu schoonmaken 🙁

Admin
op 10 februari 2019

Dat schoonmaken, dat blijft een dingetje…. gelukkig heb ik een brandslang!

Ja ik heb een soort strippenkaart haha, enkel geldig op zondag hoor. Verder kom ik er niet.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 10 februari 2019

Hoy,

je weet het mischien al maar toch  .

Ik was op de website van castle maltings and het rondneuzen, en ik kwam redelijk veel biologische produkten tegen, ik heb van hun n’en zak chateaux whiskey gehad en het viel wel mee.

http://www.castlemalting.com/Default.asp?Language=Dutch

grts.

 

Brouwmaat
op 10 februari 2019

Je kunt bij mijn mouten (op de site) ook per mout zien waar ze vandaan komen.

Er komen er een aantal van het kasteel 🙂

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 7 dagen geleden

Vanwege onderhoud aan de server is het mogelijk dat www.bio-brouwmaat.nl vanavond tussen 22.00 uur en 1.00 uur niet bereikbaar is.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 6 dagen geleden

Morgen weer een brouwdag, dan gaan we de Düsseldorf Alt van Bio-Brouwmaat brouwen. Het leuke is dat ik het bier zelf niet eens ken, maar veel mensen in mijn omgeving zijn er direct enthousiast over dat ik dit ga maken! Ik heb er dus weer heel veel zin in. 

De Grainfather staat ingesteld, als ik morgen om 08.30 op de zaak kom is de Grainfather reeds op temperatuur en kan ik direct beginnen 🙂

Deze dus: https://bio-brouwmaat.nl/product/dusseldorf-alt-bio/

Forum Lid
6 dagen geleden

Als ik morgen op de zaak kom……..

En dat heet dan werken.

Gelukkig gaat dat hier in België anders. Morgen zijn vanwege algemene staking bijna alle bedrijven dicht. Ook het luchtruim blijft dicht, omdat men de veiligheid niet kan garanderen. Moet ik morgen op de bank gaan zitten lezen, koffie drinken, en gebak maken. Het leven is zwaar.

Admin
6 dagen geleden

Als ik morgen op de zaak kom……..

En dat heet dan werken.

Van william

Tijdens het maischen kan ik gewoon doorwerken, dat is zo leuk aan deze hobby. Ik moet alleen wel zorgen dat het water warm is als ik aankom, want ik probeer altijd rond 13.00 klaar te zijn omdat ik dan mn zoon uit school moet halen. Als alles klaar staat zoals nu kost het bijna geen moeite.

Brouwmaat
6 dagen geleden

Ook op tijd schoonmaken Jan 🙂

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren