25 op 28 april 2020

In december zijn Marnix , ik en Jan Wammes eigenlijk wat met het alquitara tiny filmpjes idee gekomen .
Nu enkele maanden later zijn er
diverse filmpje met recepten van de kleinere keteltjes gekomen.
IN wandelgangen hoor ik nu en dan wat van mensen die ook aan de slag zijn gegaan .
Ook zie ik dat de filmpjes redelijk bekeken zijn

Misschien willen mensen ervaring delen of feedback geven .

Misschien kunnen wij. (Ik , Jan en ook munckerik) daarop inspelen met antwoorden of nieuwe Filmpjes .

 
  • Geliked door
Antwoord
8 op 28 april 2020

Robbert, als eerste wil ik aanhalen dat ik het een geweldig idee vind dat deze filmpjes er zijn. Er wordt op een begrijpbare manier een legio aan “vergeten” dranken aangehaald waardoor mensen ook de durf krijgen om meer te experimenteren met deze ketels.

Als ik me verplaats in de beginner, wat voor mij nog niet zo moeilijk is, komen er een aantal mogelijke suggesties voor filmpjes naar voren.

  • Voorbehandeling ketel eerste keer ermee stoken.
  • Onderhoud van de ketel, waarop te letten zoals bijvoorbeeld koperoxides die zich vormen en hoe deze veilig te verwijderen.
  • Maken van de graanalcohol, veel van de filmpjes hebben een oorsprong van drank die niet ligt in een simpele suikervergisting. Misschien is het handig om te laten zien hoe je met simpele middelen (lees ketel en thermometer) het maischen kunt uitvoeren, ik heb vaker het idee dat mensen het maischen zien als iets waarvoor je dure apparaten nodig hebt zoals een Grainfather etc. Een beetje de focus verruimen naar het hele proces dan.
  • Wat meer uitleg over het smaakgedeelte waarbij je beslist of iets wel of niet meekomt in het opgevangen gedeelte, vooral voor mensen die niet bekend zijn met een bepaalde soort drank kan het mogelijk een opgave zijn om het begin- en eindpunt te bepalen.

 

Dat en me geen dwaze limburger meer noemen 😉 

 

Forum Lid
op 28 april 2020

beste weledele Limburger en vriend ,
Het smaak gedeelte en scheiding zou ik zeker wat op in kunnen spelen ..
Ook het vooral schoonmaken en voorbereiding in opstelling .
Het maken van basis alcohol en maischen is een andere gegeven dan het verwerken van de producten in de alquitara tot een likeur .
Ik heb in de rij van mijn filmpjes wel ergens het maken van een alcohol / brandewijn laten zien maar die staat niet als tiny project erbij .
Even als een beslag maken voor een gierst Whiskey staat ergens maar valt ook niet zo onder de tiny projects .
Met dat gezegd het maken van een gewone granen alcohol / brandewijn uit een beslag en het beginsel maischen en daar een klein filmpje over maken is misschien een idee om te doen .
Uiteindelijk het is inderdaad niet moeilijk om op ouderwetse wijze met pan , thermometer en roerstok een maisch beslag te maken .
Inderdaad dat kan zonder dure apparatuur even zo goed en snel.
Maar is wel een apart onderwerp dat dan misschien via een verwijzing in aanhef van tiny zou kunnen toegevoegd.

Dank voor jou feedback .

Forum Lid
op 28 april 2020
het maken van een gewone granen alcohol / brandewijn uit een beslag en het beginsel maischen en daar een klein filmpje over maken is misschien een idee om te doenVan Robbert

dat zou ik zeer fijn vinden.

 

Forum Lid
op 28 april 2020

ik heb momenteel een beslag staan te vergisten voor een bepaald type Whiskey .
Daar heb ik niet een compleet filmpje van .
bij een volgende beslag zal ik daar proberen wat van te maken .

Forum Lid
op 28 april 2020

Ik wacht met spanning af. Ik wil dolgraag eens een granen alcohol maken met simpele middelen zonder eerst al te grote investeringen te moeten doen.

Forum Lid
op 29 april 2020

In het topic ” Mais verwerken ” staat ook een foto reeks bijna stap voor stap .
Eigenlijk is dat zo goed als hetzelfde .
( Alleen graan keuze en verhoudingen zijn wat anders )
Daar is eigenlijk ook te zien met wat voor gewone goedkope middelen het kan .

misschien alvast even op dat topic kijken . Filmpje zal niet eerder komen dan huidige dingen zijn afgewerkt .

Forum Lid
op 29 april 2020

Omdat we allemaal houden van een beetje gemak, is dit de link naar het topic wat Robbert noemde.

 

Forum Lid
op 29 april 2020

Gevonden. Bedankt!! 

Forum Lid
op 29 april 2020

@alquitara . Daar zie je dat je met paar tientjes aan materialen eigenlijk heel simpel kunt maischen in zelfde tijd als met dure brouwketels .
Enige wat niet zichtbaar in de foto’s is de PH test en de jodium test . Maar ook dat is kinderspel .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 11 mei 2020

Ik zat net eens te kijken: heel leuke filmpjes! Leuke ideeën.

Ik zou wel willen bijdragen aan het taalgebruik. Het voelt nu voor mij soms alsof de filmpjes nog niet helemaal af zijn, en dat is jammer.

Forum Lid
op 11 mei 2020

Filmpjes kunnen beter qua kwaliteit ..
Mee eens .
De meeste zijn opgenomen en bewerkt op een Nokia 1020 windows phone uit 2013 .
Ook de texten zijn op daar op ingevoerd .
Ik heb geen movie maker programma of computer of iets dergelijks hiervoor dat is wel jammer .
Dan was het na te corrigeren en te bewerken .

het nieuwste filmpje is trouwens niet een tiny maar een filmpje over Whiskey .
Dat is met gebruik van een statief dus dat zal rustig er zijn en vloeiender .
Maar met deze loopt ik momenteel mee vast in het telefoon programma vanwege lengte van delen en verplaatsen hiervan naar programmatje .
dat filmpje is vanaf vers mout roken , maïschen tot en met destilleren van een Scotch .

Maar het blijft een telefoon filmpje.

Forum Lid
op 11 mei 2020

Oh. Ik dacht dat je samenwerkte met Nimrax en dat die wat meer professionele spullen had. Sorry, mijn fout!

Nogmaals: alle respect voor je mooie werk!

Forum Lid
op 11 mei 2020

Nim had een computer programma camera en laptop maar wegens omstandigheden was hij wat uit de running
Dus heb ik toch maar op telefoon wat gemaakt .

Maar in toekomst ga ik met Nimrax weer wat doen.

Dankje kees voor jou positieve reactie .🙏

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
11 op 12 mei 2020

Ik heb je privé al aardig wat gestuurd. Ik probeer al je filmpjes steeds na te maken en het werkt super aan de hand van je video begeleiding. Zeker met zo’n kleine ketel kun je alle kanten op. Ik hoop dat je er nog veel gaat maken. Ik ben fan.

Forum Lid
op 12 mei 2020

Er staan nog 2 tiny’s klaar @murmillo en nog een filmpje van een high land Whiskey van grof mout tot vloeibaar goud .
Maar die blokkeert even in montage programma .
Maar er komt dus nog meer .

Forum Lid
op 12 mei 2020

Ik zie het al, langzaam komt Robbert tot het besef dat de beste Whiskies uit Schotland komen 😉 goed bezig!

Forum Lid
op 12 mei 2020

Het is de meest gemaakte drank omdat het ook vrij simpel te maken is .
Even tussen door ook vrij gauw te doen .
je hebt er ook weinig voor nodig .
Enige wat soms wat lastig is bij whiskey is smaak combinaties te vinden in basis producten om net het weer te onderscheiden te maken .

( Grootste probleem wat ik ondervind is het programma op telefoon om het filmpje te monteren i.v.m. lengte )

Forum Lid
op 12 mei 2020
Er staan nog 2 tiny’s klaar @murmillo en nog een filmpje van een high land Whiskey van grof mout tot vloeibaar goud . Maar die blokkeert even in montage programma . Maar er komt dus nog meer .Van Robbert

Super leuk weer. Kijk ernaar uit. Ook die whisky, leuk voor de alquitara hier in mijn tijdelijke onderkomen. Ps: die exotische brandy vind eigenlijk iedereen lekker.

Mag ik ook een verzoek indienen?

Zo ja: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Becherovka

Forum Lid
op 12 mei 2020

Ik zie het al, langzaam komt Robbert tot het besef dat de beste Whiskies uit Schotland komen 😉 goed bezig!

Van Alchemist

Haha jij hebt een goede dag vandaag ofnie Nick?

Forum Lid
op 12 mei 2020

Ach, ik heb rauwe rokerige Whiskies leren waarderen door Laphroaig, Robbert door IJdele Hoop 😉 .

Af en toe is het ook leuk om andere dingen te proberen, daar leer je van. Ikzelf ga t.z.t. een Ierse Whiskey proberen met lactobacillus. 

Forum Lid
op 12 mei 2020

@alchemist De ijdele hoop waardeer ik omdat het een duurdere slijterij waardig is om op de plank te staan .
En zeker waardeer ik dat wanneer iemand nog niet lang bezig is meteen ook met zo een kanon gelijk binnenvalt .

Ik heb de highlander meer gemaakt voor het filmpje dan voor eigen plank . ( Een sample is naar jou onderweg Nick ).
Een Ierse zal jij vast ook tot een goed eind brengen .

@ murmillo , de Bercherovka is ook een optie maar niet exact omdat het recept bij producent ligt .
Maar de cordial zit ook in dat smaak palet die zou geen probleem wezen .

Forum Lid
op 12 mei 2020
@alchemist De ijdele hoop waardeer ik omdat het een duurdere slijterij waardig is om op de plank te staan . En zeker waardeer ik dat wanneer iemand nog niet lang bezig is meteen ook met zo een kanon gelijk binnenvalt . Ik heb de highlander meer gemaakt voor het filmpje dan voor eigen plank . ( Een sample is naar jou onderweg Nick ). Een Ierse zal jij vast ook tot een goed eind brengen . @ murmillo , de Bercherovka is ook een optie maar niet exact omdat het recept bij producent ligt . Maar de cordial zit ook in dat smaak palet die zou geen probleem wezen . Van Robbert

Ah jammer. Zal eerst cordial eens proeven of het te vergelijken is met becherovka. Houd je op de hoogte.

Forum Lid
op 12 mei 2020

Ik hoop dat als ik straks aankom een envelopje er ligt, kijk er erg naar uit om het te proeven. Ergens lichtelijk huiverig omdat ik dan beter m’n best moet gaan doen haha.

Forum Lid
op 12 mei 2020

Haha, dat snap ik. Wel tof om het te proeven en in je smaakpalet op te nemen.

Forum Lid
op 12 mei 2020

@alchemist ’t is niets om huiverig voor te zijn .
Het is niets anders dan een Highland maken in een basis voor het filmpje .
Daarin gewoon te zien dat je met weinig middelen snel een volwaardige whiskey’s kunt maken .
Wat ik jou stuur is sampel die is alleen geforceerd gerijpt en verouderd met eiken infusie.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren