Fermentatie tijdens het klaren?

Geupdate op 29 juni 2020 in Gist vragen
17 op 7 juni 2020

Hallo,

Heb mijn eerste gistemmer gemaakt en na een week blupte het slotje nog amper, klaren dus… eerst geroerd om alle gassen te verwijderen, daarna een uur lang zakje A ingetrokken en toen zakje B over de oppervlakte gestreken. Ongeveer een uur hierna begon het waterslot weer als een gek te blubberen… normaal? Zal ik het zo laten of is er nu teveel zuurstof bijgekomen?

Hellup..

 
  • Geliked door
Antwoord
5 op 7 juni 2020

Nee amper blubje betekend dat het nog staat te vergisten.te snel geweest.je zult wel dorst hebben gehad😂stoken is net een vrouw geduld hebben.als je niet zeker bent dat het uitgegist is trek de deksel er vanaf en hou er een brandende aansteker dicht bij als hij uit gaat staat het nog te vergisten.

Forum Lid
op 7 juni 2020

Dus de zooi weg gooien en opnieuw beginnen? 🙁

Forum Lid
op 7 juni 2020

Gewoon uit laten gisten.meestal duurt het vergisten 4 – 5 weken bij mij.dus geduld vriend.

Forum Lid
op 7 juni 2020

Daarom gebruik ik een ispindel.

Is de vergisting perfect mobiel te volgen.

Forum Lid
op 7 juni 2020

Vlisbier ik weet niet hoe dat moet,ik kan alleen stoken.ben geen computer mens.

Forum Lid
op 8 juni 2020

Sg dobber of refractometer aanschaffen. Of altijd 3 tot ’t weken wachten.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 7 juni 2020

Dan maar verder gisten, ik weet alleen niet of de extra zuurstof die erbij is gekomen met roeren enig kwaad kan, maar dat merk ik vanzelf wel lijkt mij.

Forum Lid
op 7 juni 2020

Zou best kunnen dat de gist juist door de extra zuurstof opgepept is.

Zuurstof zorgt ervoor dat de gistcellen weer kunnen delen.

Maar inderdaad: dat merk je vanzelf.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 8 juni 2020

Heb je eerst overgeheveld?

Forum Lid
op 8 juni 2020

Nee alleen geroerd

Forum Lid
op 8 juni 2020

Oke.

ik had begrepen dat je beter eerst kunt overhevelen en dan voldoende onderin je gistvat laten zitten.

dannheb je pure stookwijn en door het overhevelen haal je de overbodige co2 er ook uit.

alleen weet ik niet of de specialisten hier het ook zo doen,

een kennis van mij nl wel.

Forum Lid
op 8 juni 2020

Ook na overhevelen moet de CO2 in de oplossing blijven. Na overhevelen moet er nog steeds wat vergisting plaats vinden zodat er weer een CO2 deken op de vloeistof ligt.

Forum Lid
op 8 juni 2020

Dat begrijp ik.

alleen het idee is dat door overhevelen de meeste rommel weg is voor je gaat klaren.

uiteraard zal er altijd wel wat co2 tevoorschijn komen.

 

Forum Lid
op 8 juni 2020

Wat ik zo links en rechts lees zijn de meningen over het klaren verdeeld, de ene vind klaren nodig de ander niet ivm met smaak verlies. Overhevelen lijkt me sowieso wel aanbevolen ivm de gassen ja.

Forum Lid
op 8 juni 2020

Het belangrijkste is dat de dode gist cellen achter blijven deze liggen meestal op de bodem als de vergisting klaar is. Je kan wel of niet klaren maar dode gist wil je niet in je ketel hebben.

Forum Lid
op 9 juni 2020

Stoken is net als een vrouw,geduld hebben.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 29 juni 2020

Eindelijk is het uit gefermenteerd,.. dacht ik… :p begonnen met overhevelen (sterke wijngeur) en roeren en weer terug in de emmer gooien, het spul netjes geklaard en de volgende dag gaan stoken. En ja hoor daarrr ist die weeerrrr,…blub,blub :p maar goed al met al een halve liter alcohol eruit gehaald uit 12 liter stookwijn. Voor de eerste keer vind ik niet verkeerd, de rest heb ik weg gedaan omdat ik weer opnieuw wil proberen en deze keer met alleen suiker.

wat er zoal ‘fout’ ging: kreeg de alcohol niet aan het lopen, druppeltjes omdat ik de koeling te vroeg had aangezet, blijkbaar pas aanzetten als het gaat lopen.

stroompje alcohol begon pas bij 95 graden daarvoor alleen maar druppels, ik lees dat je het bij 78/80 graden dient te houden?

De alcohol heeft een rum geurtje maar smaakt wel goed vanaf de vinger.

Tips, kritiek en opmerkingen zijn welkom!

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren