Fermentatie wil niet opstarten (melasse)

Geupdate op 20 juli 2020 in Spirits
13 op 20 juli 2020

Fermentatie wil niet opstarten.

Voor het maken van mijn Rum heb ik volgden de ingrediënten gebruikt 

  • 2,5 kg melasse
  • 1 kg geraffineerde suiker
  • 5 kilo Bruine rietsuiker
  • 25 l water
  • Prestige – Turbo Gist 62
  • 2 eetlepels tomaatpuree

Temperatuur waar het vergistingsvaat staat is 24 graden .

Hydrometer geeft volgende waarde aan: 1.100

Staat nu ondertussen al 3 weken in het vergistingsemmer met waterslot maar niks.

Kan iemand tips geven zodat het fermenteren kan starten ?

  • Gist bij voegen ?
  • Melasse of rietsuiker toevoegen
  • ???
 
  • Geliked door
Antwoord
2 op 20 juli 2020

Sluit het deksel goed af? Meestal gaat het tekeer als een beest maar ontsnapt er co2 op een andere manier. In een ander topic over rum heeft een lid na dezelfde klacht nu plastic folie langs het deksel gewikkeld en nu  doet het waterslot het wel als een machinegeweer. Wat is je totaalvolume? 

De SG waarde zegt bij melasse niet zo veel, melasse zorgt zelf voor een hoge viscositeit van de vloeistof waardoor je niet weet hoeveel suiker er nou daadwerkelijk inzit. Maar als ik het zo lees zal er zeker niet te weinig aanwezig zijn.

 

Forum Lid
op 20 juli 2020

naar mijn gevoel is het goed afgesloten, heb al 2 keer opdezelfde manier gebruikt en nooit problemen mee gehad . Nu beetje ten einde raad 🙂

Ga eens proberen met de TIP van plastic folie .

indien ik volledig opnieuw zou beginnen kan ik wat ik nu heb nog gebruiken of is dit niet aan te raden omdat er al gist in verwerkt zit .

 

 

 

 

Admin
op 20 juli 2020

Ruikt het ook niet enigzins naar alcohol? Het folie kun je proberen maar de kans bestaat dat het al is uitgegist en dan heb je niks aan de folie.

Een schepje suiker er in doen laat meestal ook wel direct leven zien, je moetdan toch iets zien bruissen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 20 juli 2020

het ruikt niet zoals het in het fermentatie proces  zou moeten ruiken maar het ruikt lichtjes naar alcohol

Als ik er een aansteker boven hou, gaat het ook niet uit.

Mijn idee was om nog wat wat extra gist erbij te doen ( besteld bij jullie gisteren 🙂 )

Of zijn er nog andere mogelijkheden zodat het gist proces terug tot leven komt .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 20 juli 2020

Wat is het totaalvolume van de batch? (Hoeveel liter?) Het kan ook zijn dat er juist teveel suiker en melasse inzit. Ik weet niet wat de ideale verhouding is. Maar je zou het kunnen splitsen in 2 delen en aanlengen met wat water. Als er dan nog voldoende suiker in zit zou het weer op gang kunnen komen. Eventueel met wat extra gist.

Maar ik heb het gevoel dat het toch beter is gegaan dan je denkt. Ik hoor het verhaal zo vaak, dan blijkt er toch ergens co2 onder een rand door te komen. En als het naar alcohol ruikt is er hoe dan ook toch iets gebeurd in het vat.

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 20 juli 2020

Totaal is de batch 25 liter .

Maw dat er teveel suiker in ten opzichte van het aatal gram gist waardoor het niet goed fermenteerd.

Is er manier om na te gaan of alles klaar om te distilleren ?

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 20 juli 2020

Is er een verschil in SG Voor en na de fermentatie? De SG is mischien niet exact te meten door de viscositeit van de melasse maar er zou wel een verschil in voor en na moeten zijn.

Mocht je dit niet hebben, en je vind wel dat je enigzins alcohol ruikt, dan denk ik dat je gewoon moet proberen te stoken.

Oh ja, een heel simpele test. Hoe smaakt het? Nog steeds mierzoet? 

Melasse bevat ook een deel restsuikers die niet willen vergisten dus zal het nog steeds een beetje zoetig kunnen smaken, maar niet zo mierzoet als toen je er net 6 kilo suiker in gedaan had.

Voor een volgende ronde zou ik zeker de helft aan suikers gebruiken, 3 kilo max. En dan mag er best iets meer melasse in. 3 kilo suiker en 3 kilo melasse zou het prima moeten doen.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 20 juli 2020

Ik had dat inderdaad ook ja. Ik dacht dat hij niets deed na een dag of anderhalf. Ik had er suiker bijgedaan, wat bakkersgist toegevoegd en nog leek het niets te doen. Nadat ik de folie langs het deksel plakte ging het zo hard gisten dat ik me nu afvraag of stoken straks wel nodig is 😂.

Ik dacht ook dat het vat goed moest zijn, want het was een hele nieuwe. Maar toch kan het kennelijk niet helemaal afsluiten en dan lijkt het alsof hij niets doet.

Forum Lid
op 20 juli 2020

Nieuwe gistvatjes sluiten vrijwel altijd wat minder goed, paar keer zeer goed aandrukken en openen en dan gaat het al stukken soepeler👍

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 20 juli 2020

bedankt voor de reacties 🙂 ga het nog een paar dagen geven en dan ga ik ervoor 🙂

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 20 juli 2020

Verdunnen met vooraf gekookt water en 6 – 10 gr citroenzuur .
Ook al zou de SG afwijken . . wanneer viscositeit te hoog is kunnen micro-organismen en gist slecht of niet werken .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 20 juli 2020

@robbert hoeveel liter water ? 1 liter en 6 a 10 gr citroenzuur

Forum Lid
op 20 juli 2020

Ook al wijkt de sg dobber af verdun tot sg op 160 staat .
Grote kans dat de gist inmiddels om zeep is .
Dus na verdunnen 24 u wachten werkt het dan nog niet overheveling en laat de droezem achter .
Ontbindende gistcellen verpesten de drank
voeg dan een neutraal gist met voeding toe .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren