Fermentis gedroogde gist SafSpirit C-70

Geupdate 4 dagen geleden in Gist vragen
19 op 17 mei 2020

Bovenstaande gist heeft als advies 30 tot 50 gr per HL.

dat is toch aanzienlijk minder dan wat ik gedacht zou hebben.

met gewone droge gist lees ik overal rond de 70 gram per 25 liter.

De Fermentis komt met een batch van 25 lite uit op acht tot dertien gram per batch van vijfentwintig liters.

de cijfers doen het helaas ineens niet meer.

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 17 mei 2020

Dat zijn de minimale hoeveelheden, gebruik gewoon het dubbele 25 gram/25 liter.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 17 mei 2020

Is gevoelsmatig nog weinig.

maar ik wil het liefste geen stress gist.

Maar ik zal het dubbele aanhouden

Forum Lid
op 17 mei 2020

Je kunt inderdaad beter zoals Gompie zegt min 2 x aanhouden voor betere start .
Maar zou je nog iets hoger zitten is geen probleem .
Pas bij ruim 4 x voorgeschreven hoeveelheid heb je een over pitch .

Forum Lid
op 17 mei 2020

Dat ga ik ook doen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 18 mei 2020

De 70 gram die je overal lees welke gist is dat, vaak hebben ze het over bakkersgist. Bakkersgist wordt veel gebruikt maar is niet ontwikkeld om alcohol mee te maken maar om mee te bakken. De fabrikant van deze specifieke alcohol gist zal het best wel weten, en zet dit op de verpakking. Maar ik gebruik ook altijd voldoende gist en maak ook een giststarter(ook bij bakkersgist).

Forum Lid
op 18 mei 2020

Dat is bakkersgist.
Maar ik maak altijd een gist starter. Ook bij mijn broden. Dan weet ik zeker dat de gist werkt

Forum Lid
op 18 mei 2020

Bakkersgist is van oorsprong trouwens een biergist
en zo ook ontwikkelent maar omdat het zulke uitstekend werkte in bakkers producten is het in de laat 1800 ‘ algemeen goed is geworden bij bakkers .

Forum Lid
op 18 mei 2020

In de vroege stookboeken wordt voor de natte gist een pond op 50 liter en 250 gram droog op 50 l voorgeschreven .
Door verbetering ishet lager nu .
Fabrikant en gaan uit van min hoeveelheid onder hun eigen lab en conditie s .
In praktijk kunnen thuis brouwers en stokers daar niet aan voldoen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 19 mei 2020

ik ben nu 2 weken hiermee aan het vergisten. 13 gram op 25 liter met een gram gistvoeding. De snelheid van vergisting kan ik nog niet goed beoordelen aangezien ik op een lagere temperatuur vergist. (mijn verwarmingsbelt is nog niet binnen. Vergisting gaat in vergelijking met turbo gist erg rustig. ik heb 6 kg suiker gebruikt.

 

Forum Lid
op 19 mei 2020

Ja klopt het is rustiger en natuurlijkere dan de turbo’s .
Maar je zal zien dan je met fermentis ook veel fijnere alcohol krijgt .

Forum Lid
op 22 mei 2020

ik ben nu 2 weken hiermee aan het vergisten. 13 gram op 25 liter met een gram gistvoeding. De snelheid van vergisting kan ik nog niet goed beoordelen aangezien ik op een lagere temperatuur vergist. (mijn verwarmingsbelt is nog niet binnen. Vergisting gaat in vergelijking met turbo gist erg rustig. ik heb 6 kg suiker gebruikt.

 

Van wilfred

Ik doe 30 gram op 27 liter.

ik hoop 21 a 22 ltr stookwijn over te houden,

Forum Lid
7 dagen geleden

waarom overdoseren? heb je het al eens geprobeerd met de aanbevolen hoeveelheid? uiteraard wel met de gistvoeding erbij.

 

Forum Lid
6 dagen geleden

Ivm de opmerkingen van Robbert,..

 

beter een vlottere start dan een stress gist

Forum Lid
6 dagen geleden

Een hogere pitch dus meer cellen aanwezig geeft vlotter starten gist zal sneller door zuurstof heen wezen waardoor het in de anearobe toestand komt en ethyl zal produceren .
In lagere pitch zal gist eerst langere tijd earobe zijn knop vormen voor deling en hierbij vormt het nagenoeg geen alcohol maar meer bijproducten .
Gist moet meer tegelijk doen dus stress en mindere kwaliteit alcohol .

Forum Lid
4 dagen geleden

ik zal het de volgende keer eens proberen met een dubbele dosering. is nu sowieso lastig beoordelen omdat ik lang op een te lage temperatuur heb vergist.

Forum Lid
4 dagen geleden

Die van mij is de eerste keer met deze gist.

geen idee of het traag is, het is geen turbo gist.

de eerste dag blies hij het rode dopje eraf, vanaf dag 2 elke pakweg 11a12 sec 1 luchtbel.

moet zeggen dat mijn vergisting zo te zien ook aan de koele kant is maar ik wil de deksel er niet afhalen zolang de vergisting zichtbaar is.

Forum Lid
4 dagen geleden

dan is die 30 gram van je misschien aan de hoge kant. bij mij blupt hij rustig door. ben nu volgens mij 3 weken bezig. dat is me wel echt te lang. het lijkt nu wel minder te worden. hopelijk binnenkort stoken.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 4 dagen geleden

ik heb altijd een van de turbo gisten gebruikt, echter, de geur en smaak valt vaak tegen ook al gebruik ik een fractioneer kolom van 1 meter. Ook actieve kool helpt niet echt. Na 3-4 keer distileren ben ik de meeste ongewenste geuren en smaken kwijt. Ik heb al een aantal dingen geprobeerd zoals kalk toegevoegd om zwavelgeuren te verwijderen, werkt ook niet echt.

ik heb het gevoel dat deze gist wel werkt

Forum Lid
4 dagen geleden

Ik wil geen turbogisten gebruiken.

gewoon goede gist en voeding moet genoeg zijn.

 

deze gist had ik tijdje geleden besteld maar duurde nogal ff voor ik hem kreeg.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren