11 op 29 juni 2020

Ik zat me te bedenken hoe kun je mash filteren.

nu schoot me te binnen dat ik van het goud zoeken wat spullen heb die volgens mij bijzonder goed geschikt zijn om een mash te filteren.

ze passen op de meeste emmers en je kunt zelf bepalen welke grofheid je wilt nemen,

iemand ervaring met zoiets?

https://www.pan4gold.nl/classifiers-zeven-amerikaanse-emmer/se-classifiers/

 
  • Geliked door
Antwoord
1 op 29 juni 2020

Een mash of wort filter je en spoel je door het filterbed dat gevormd wordt door de kafjes. Wanneer je het enkel filtert laat je veel vergistbare suikers achter in de bostel of draf.

Forum Lid
op 29 juni 2020

Dat weet ik.

maar je kunt toch ook spoelen hierdoor?

de bostel blijft toch in de bak waardoor je spoelt..

Denk ik.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 29 juni 2020

Ik gebruik RVS hor gaas en grit zeef .
Je kunt ook een rooster nemen en daar een stro filter op leggen

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 30 juni 2020

Ik heb hiervoor brouwzakken aangeschaft en die hang je op één of anderen manier op. nu heb ik een brouwketel met een filterzak en onderop een extra filter en dat gaat goed zo

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 30 juni 2020

@Sjonnie54, leuke opstelling, koelt zo ook meteen wat sneller af.

Vraag me alleen af , als je spoelt met +70°C water , is dat dan niet risicovol ivm te warm.

Water van 70° op je lichaam is nog steeds zeer onaangenaam.

Forum Lid
op 30 juni 2020

Als de ketel leeg is dan hangt de zak er zover mogelijk in en spoel ik met de gieter in de ketel. Heb nog nooit een druppel over me heen gehad en werk prima zo. de zak heeft een hele fijne maas dus het water blijft ook netjs in de zak. nadeel is alleen dat het iets langer duurt voordat het uitgedruppeld is.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 30 juni 2020

Ik gebruik een emmerzeef werkt goed

https://www.braumarkt.com/emmerzeef-v-10-liter-emmer-rood-kunststof

Werkt om te filteren goed, maar om goud te zoeken weet ik het niet.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 30 juni 2020

Ik denk dat ik het maar op mijn kaasdoeken ga houden.

Die lekken ook wel rustiger uit.

Forum Lid
op 1 juli 2020

Ik heb een aantal dingen geprobeerd, en met de kaasdoek beviel het minst. Tegenwoordig vindt ik het niet meer erg dat de stookwijn niet kraak helder is(het is namelijk geen bier). Ik gooi er op het laats wat rijsthulzen door, ook als  er al kafjes in zitten. Dan door de emmerzeef(ik heb er 2). Ik spoel het nog wat door met heet water, en na een paar minuten ben ik klaar. Het is dan wat troebel maar dan kom er ook meer smaak mee.

Forum Lid
op 1 juli 2020

In plaats van de kaasdoek gebruik ik recentelijk een brew-in-bag. Die is synthetisch en hier blijven de kleine deeltjes veel minder in vastkleven. Voordeel is dat die ook in verschillende maaswijdte te leveren zijn. Zoals RuMo aangeeft hoeft de te stoken vloeistof niet volledig helder te zijn. Met een grotere maaswijdte en dus betere doorstroming red je het dan ook.

Forum Lid
op 1 juli 2020

Heb ik hiervoor ook gebruikt en dat werkt ook prima, alleen ik heb voor de brouwketel een bijbehorende gekocht en die is fijnmazig. als je deze aanschaft dan goed opletten dat je een ophang mogelijkheid hebt op de zak. bij Alie heb je ze ook maar die kan je niet of nauwelijks ophangen

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren