Filtreren over actieve kool

Geupdate op 15 februari 2019 in Stooktips
22 op 1 juli 2016

Filtreren over actieve kool wordt aangeraden, hiervoor dient het percentage 50% ABV of lager te zijn. Echter voor het bereiden van Limoncello wil ik een zo hoog mogelijk percentage alcohol hebben omdat hierin de meeste smaakstoffen oplossen. Filtreren na het macereren lijkt me niet de bedoeling want zo filter je ook weer (veel) smaakstoffen uit je alcohol. Wie heeft hier een goede oplossing voor?

 
 • Geliked door
Antwoord
0 op 2 juli 2016

Je kunt gewoon filtreren als het hoger is dan 50%. Ik wist niet dat dat niet zou moge ….. Idd zo hoog mogelijk percentage tijdens het macereren.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 2 juli 2016

Ik heb begrepen dat filtreren van alcohol met een percentage hoger dat 50% ABV geen zin heeft.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 2 juli 2016

Ik heb er nog nooit van gehoord moet ik je zeggen. Ik gebruik veel turbogist mengsels en stook naar een zo hoog mogelijk percentage zodat ik een basis heb voor mijn likeuren. Na de 2e keer stoken filter ik gewoon over actieve kool. En je merkt echt duidelijk dat bijsmaakjes verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Soms moet je dingen ook gewoon proberen, ook al staat het in een boek dat het niet kan, dan kan het soms toch 😉 Waar had je dit gelezen?  Fijn weekend!

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 2 juli 2016

Er zijn leveranciers van carbon filters die dit vermelden bij hun producten zoals:

http://www.lovebrewing.co.uk/ez-inline-filter-carbon-cartridge/
http://www.lovebrewing.co.uk/ez-inline-filter/

maar ook op andere plaatsen lees ik dat:

http://distillation-artisanal.com/zuiver-en-met-aktieve-koolstof/
http://tiethoff.nl/Pagina%2036%20Stookboek/stookboek.html

En zo kan ik nog wel even doorgaan met linkjes toevoegen. Ik heb begrepen dat filtreren van alcohol boven de 50% ABV geen zin heeft (ik kan er geen chemische verklaring voor geven/vinden). Het antwoord wat ik kreeg van de leverancier van bovengenoemde koolstoffilters was simpel: “If you want more than 50 percent then you can’t run it through the filter as there is no benefit to doing this.”

Forum Lid
op 2 juli 2016

neem dan gewoon de norit die je normaal gebruikt bij diarree dat is ook actieve koolstof, doe dit in een zeef met koffiefilter en je hebt een koolstof filtertje, ik heb laatst de fijnere versie hiervan genomen die gebruikt wordt om vogeltjes van diarree af te helpen, dit in een dubbele koffiefilter gedaan en voila, de gistsmaak die ik in mijn suikerwash had was verdwenen, de Moonshiners in amerika gebruiken dat tijdens hun stoken en die hebben een run van 70% en hoger bij de eerste keer, daar gaat het ook gewoon goed.
koolstof is geen levend iets en kan dus door alcohol niet kapot gaan, in de procesindustrie wordt op veel plaatsen met actieve koolstof gefilterd, ook in de chemische industrie, deze koolstof wordt na een tijdje vernieuwd en de oude gebruikte weer gereinigd, dus laat je door een beschrijving niet te snel van de wijs brengen

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 2 juli 2016

@ Madcat, jij gebruikt kool enkel om je gistmaak te verwijderen?

Mijn alcohol is 93-94% bij de eerste run, verwacht daar niet veel gistsmaak in terug te vinden. (ik ga het met dit percentage trouwens niet proberen).  

Wanneer op meerdere plaatsen verteld wordt dat alcohol van 50% of hoger zinloos is om door kool te filteren waarom zou ik het dan doen en wat schiet ik ermee op?

Forum Lid
op 2 juli 2016

Iedereen moet natuurlijk voor zichzelf beslissen wat hij wel of niet vind/wil, maar met mijn Engelse ketel zit ik bij de eerste run boven de 94%.
De alcohol laat ik vanaf de ketel direct door een koolfilter lopen.
Het zijn de kosten niet want een groot pak aktieve kool kost bij een aquariumzaak Euro 6,50. Daar doe ik jaren mee. Ik gebruik de ronde tonnetjes van 3mm lengte.
Pas daarna gebruik ik de alcohol “puur” om te marcereren voor b.v. 200 gram hele koffiebonen (die ik ook gebruik bij mijn expressoapparaat) in een weckpot van 1 liter.
Na 3 – 6 maanden (afhankelijk van wat ik marcereer) leng ik het verder aan met water, alcohol en suiker , honing etc. Meestal haal ik per keer 3,5 flessen van één soort likeur.
Zo maak ik dan wel 12 verschillende likeuren

Brouwmaat
op 2 juli 2016

Uiteraard moet iedereen voor zichzelf beslissen wat hij of zij wel of niet wil of vindt.
Wat ik graag wil weten is waarom je het percentage van de te filtreren alcohol zou moeten verlagen tot 50% of lager. Sterker nog: het filtreren van alcohol boven 50% ABV zou zelfs geen voordeel opleveren volgens sommigen. Enkel het waarom las ik nergens. Maar nu is me dat duidelijk. De bedoelde verontreiniging wordt door de actieve kool slechts in een waterrijk milieu eruit gehaald. Anders blijft het aan de alcohol “hangen”.

Dilute before filtering – Water down to 50% or less (40% is best) before carbon treatment. The reason for doing this is that unwanted flavour compounds are dissolved by high strength alcohol and are difficult for the carbon to remove over 50%. If you water down to 40% first, as a bonus, you also get your makeup water carbon filtered! And also save a later step to dilute to final 40% ABV.

Zo is dus ook niet iedere actieve kool geschikt om alcohol te filtreren.

Not with each activated carbon alcohol can be cleaned!
For the alcohol cleaning the activated carbon must be clean, to. be without chemical additions and without pollution. Also the pore size plays a quite crucial role!

The pore size must be mainly 1 Nm = small pores and
1 to 25 Nm pore size = middle pores.
The large pore size = greater 25 Nm is not suitable for alcohol !

The by-products with their different molecules are differently absorbed depending upon
the size of the small and middle pores.

Forum Lid
op 4 juli 2016

ik heb niet alleen gefilterd om n smaakje ervanaf te krijgen maar ook om bepaalde foeselolien eruit te krijgen (wat uiteindelijk ook een smaakje heeft), aangezien ik een alcohol wil hebben die neutraal is wil ik deze niet erin hebben. ook al zeggen er enkelen dat is onzin, foeselolie zit in elke gestookte alcohol, in de lagere zit deze als methanol die je BESLIST niet erin wil hebben, maar ook niet echt gefilterd krijgt zonder professionele rectificeerkolom, maar ook in de hogere alcaloiden na 83%, bij een whisky moet je de hogere er wel in hebben voor de smaak natuurlijk, wat betreft dat actieve koolstof pas reageren zou onder invloed van water, deze is bij 95% volop voldoende aanwezig, aangezien je nog 5% H²O in je alcohol hebt zitten

Brouwmaat
op 4 juli 2016

Een waterige oplossing is een oplossing waarbij water het oplosmiddel is. Verdun je alcohol tot 40-50% ABV dan spreken we over een waterige oplossing. Actief kool reageert niet, het proces waarbij over actief kool gefilterd wordt, heet adsorptie. Foezelolien zijn gedeeltelijk (voor eenderde) oplosbaar in water. Foezelolien lossen heel goed op in alcohol. Verdun je de alcohol dan zullen meer foezelolien niet opgelost zijn maar zweven in je oplossing. Adsorptie met actieve kool haalt juist makkelijk die stoffen eruit die niet oplosbaar zijn in water. 
Ter illustratie:
Wanneer je bv Limoncello maakt heb je een heldere gele oplossing wanneer de schillen gemacereerd zijn. Zodra je water toevoegt krijg je het zogenaamde Ouzo effect, de olien uit de schil zijn wel oplosbaar in alcohol maar niet in water, ze gaan zweven. Het zelfde gebeurt ook met de foezelolien die niet oplosbaar zijn in water, alleen zie je dat niet zo als bij Limoncello maar ze zweven wel degelijk door je oplossing.
Is je ABV te hoog dan blijven de meeste foezels opgelost in alcohol en lopen gewoon mee door de kool.
Methanol krijg je niet met actieve kool weg. Nu ben ik daar ook niet zo bang voor wanneer ik voor dit doel enkel suiker vergist en de voorloop heb ik dan ook al gescheiden.

Forum Lid
op 4 juli 2016

mooi gekopieerd, maar weet je dit uit eigen proefondervinding of neem je dat gewoon aan omdat het daar staat, in de praktijk werkt heel veel anders als in theorie beschreven staat, in de alcohol-industrie (en dan bedoel ik die waar alleen pure alcohol gedestilleerd wordt) zit achter de distillatietoren een grote rectificeer-kolom gevuld met aktieve koolstof, die uit de gehele stook (die overigens een percentage van 96% oplevert) alle vreemde smaakjes eruit halen en met smaakjes bedoelt men dus de foeseloliën.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 4 juli 2016

Beter goed gekopieerd dan slecht verzonnen 😉
Als je wilt weten wat een rectificeerkolom precies is en doet kun je dat beter even kopiëren (of nalezen)
https://nl.wikipedia.org/wiki/Rectificatie_(natuurkunde)
Er zit geen actieve kool in een rectificeerkolom.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 4 juli 2016

Stookwijn van suiker bevat geen foezels.
De kookpunten van alcohol (70 graden) en water (100 graden) liggen ver van elkaar, waardoor bij een goedwerkende kolom het scheidingspercentage tussen de 94% – 96% is.
De aktieve kool is er alleen om de evt. meegekomen gisten die in de 6% water kunnen zitten, eruit te halen.
Met deze hoge kwaliteit alcohol heeft men prachtige basis voor andere dranken en likeuren.

Forum Lid
op 4 juli 2016

dus de alcohol uit suikerwijn bevat helemaal geen methanol?

Forum Lid
op 5 juli 2016

Neen, foezels komen alleen voor als men van vruchten etc stookt.
De hoeveelheid methanol is afhankelijk van het goed van tevoren verwijderen van steeltjes en schillen.
Omdat methanol (dus niet bij stookwijn van suiker) een nog lagere dampingstemperatuur heeft, zal deze door de voorloop woorden verwijderd.

Forum Lid
op 6 juli 2016

Als je 2 x stookt verdwijnt dan de gistsmaak of moet je daarvoor echt filtreren?

Forum Lid
op 6 juli 2016

Als je voor een tweede keer stookt, wordt de gistsmaak alleen minder als je deze voor het stoken verdund met water. Maar dan zal je alcoholpercentage evenredig meer/minder worden. Met aktieve kool na de eerste stook is beter.

Forum Lid
op 9 juli 2016

Kun je ook een Brita filter gebruiken? Gert Strand beschrijft filtreren met een lange buis (4 x 150 cm) vol met actieve kool. Iemand ervaringen? 
Betweter heb jij de Engelse T500? En kun je mss beschrijven hoe je filtert?

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 8 juli 2016

In deze video komt ook de carbon-filtratie ter sprake.

https://www.youtube.com/watch?v=jAc3My4ZMyQ

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 1 augustus 2016

Beste stokers, ik heb de volgende vraag:
Ik lees uit het voorgaande dat er gefilterd wordt na de eerste dan wel volgende stoken op pure alcohol.
Wat gebeurt er als je gaat filteren op alreeds bewerkte brouwsels waarvan de smaak niet slecht is maar ook weer niet goed?
Raak je dan alle smaakstoffen kwijt?

Forum Lid
op 1 augustus 2016

Niet alle smaakstoffen, maar er blijft dan een flauw aftreksel van over.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 15 februari 2019

Dus als ik het goed lees kan ik ook de (buisjes) actieve kool gebruiken die men verkoopt in vis- of aquarium zaken ? 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren