Frambozen Schnapps van diepvries frambozen

Geupdate 6 dagen geleden in Spirits
161 op 9 mei 2018

Geinspieerd door dit topic heb ik vandaag een emmer frambozenwijn neergezet om een mooie frambozen borrel van te maken. Dan heb ik straks naast mijn appel en kers ook nog frambozen Eau de vie. Net mooie nieuwe Kilner taps van 5 liter aangeschaft dus straks genoeg borrels naar keuze van de tap 🙂 Mijn 8 liter kilner moet ik nog een nieuwe inhoud voor bedenken 😉

Ik heb 9 kilo frambozen opgekookt met 5 kilo suiker en aangevuld tot 25 liter. Het totaal heeft een sg van 1080 en zou dus een goede 10% alcohol moeten kunnen bereiken. Dit kan met meer suiker natuurlijk veel hoger maar ik ga voor goede smaak, de hoeveelheid maakt me niet zoveel uit.

Na het opkoken heb ik alles met de staafmixer gladgemaakt. Er zit dus geen zichtbare framboos meer in.

Een deel in een pot om als starter te dienen. Ik heb dit keer Champagnegist gebruikt.

Ik heb 1 kilo frambozen in de vriezer achter de hand gehouden om na de eerste stook deze frambozen een tijdje te laten macereren om meer echte frambozengeur er in te krijgen. Daarna wil ik hem opnieuw stoken om zo weer een mooie blanke en heldere eau de vie te verkrijgen. Ik hoop dan net als de frambozen Eau de Vie van Lubberhuizen en Raaff een fantastische borrel met echte frambozengeur te verkrijgen.

Ik hoop de backset van deze stook nogmaals een keer te kunnen opstarten met nieuwe suiker voor een nieuwe ronde. We zien dan wel hoe die gaat smaken. 

Ik houd jullie op de hoogte!

 
 • Geliked door
 • brice3010
 • Thijs
 • mauser
Antwoord
10 op 9 mei 2018

De starter is met een goed half uurtje al op oorlogssterkte. Erbij gedaan en nu afwachten wanneer het waterslot tot leven komt 🙂

Forum Lid
op 9 mei 2018

Ziet er goed uit?,maar ik weet niet?ik vind frambozen als ik ze eet niet veel smaak bevatten.ik ben benieuwd wat het word,sucses.gr.Chris.V.

 

Admin
op 9 mei 2018

Ik heb het ook nooit eerder gemaakt Chris, maar ik weet dat ik ooit een heel lekkere frambozen Eau de Vie gedronken heb van Stokerij Lubberhuizen en Raaff. Daar zit zo’n goede frambozengeur aan dat een kind nog zou zeggen dat hij frambozen ruikt. Ik hoop ook zo’n resultaat te verkrijgen.

Forum Lid
op 9 mei 2018

Die namen toch 96% neutrale alchol en deden alleen marceren ?

Forum Lid
op 9 mei 2018

Ik ga dit ook een keer proberen die van Lubberhuizen en raaff was echt mega lekker

Admin
op 9 mei 2018
Die namen toch 96% neutrale alchol en deden alleen marceren ? Van Kapisjon

Dat zou kunnen maar zou niet echt volgens hun eigen filosofie van alleen maar puur fruit zijn. 

Ik heb deze manier bij mijn Kirsch ook toegepast, de kersengeur zit er echt goed in. Als dit met de frambozen ook zo goed gaat ben ik echt heel gelukkig!!

Crew member
op 9 mei 2018

Dit is wat ze nu vertellen over hun “Framboos”:

De naam ‘framboos’ is afkomstig van het Franse ‘framboise’, wat op zijn beurt ontleend is aan het Nederlandse ‘braambes’. Onze framboos wordt zowel vergist als gemacereerd, uitgetrokken op onverdunde alcohol. Voor een liter destillaat gebruiken wij twee kilo frambozen. De etherische oliën, de dragers van de geur en de smaak van de eau de vie, kunnen in de fles neerslaan. Dat kan geen kwaad, wij filteren ze er opzettelijk niet uit.

 

Maar ik meen me ook te herinneren dat ze deze enkel lieten macereren op 96% alcohol. Wat ze precies bedoelen met de tweede zin is me ook niet echt duidelijk.

 

Die van jouw wordt vast beter Jan 🙂

Admin
op 9 mei 2018

Die 2 kilo frambozen per liter kom ik ook wel aan denk ik. Mits ik er 5 liter uit kan halen natuurlijk.

 

Mijn idee was stoken, dan de kilo frambozen daar weer een keer in en dan nogmaals stoken. De onverdunde alcohol zie ik als het resultaat van de eerste stook. Onverdund hoeft geen 96% te zijn.

 

We merken het wel, en wat je zelf maakt is eigenlijk altijd net een beetje lekkerder 😉

Crew member
op 9 mei 2018

Ik zou nu al voor jouw borrel gaan!

 

Het is weer twee jaar geleden dat ik er geweest ben dus precies weet ik het ook niet meer of het 96% was waar ze de frambozen in lieten macereren. Wat ik nog wel weet is dat ze voor de jenever (die ze in hun cafe in Amsterdam schenken) de alcohol inkochten uit Duitsland.

 

Admin
op 9 mei 2018

Ik was bij het proeflokaal van Wijnand Fockink in Amsterdam en ze deden heel overdreven over hun gediplomeerde liquiristen. Het ging al snel over het forum en ze gaven toen ook toe hun alcohol in duitsland te kopen. De enorme koperen distilleerketel stond daar alleen nog maar voor de toeristen. 

 

Toch vind ik het ergens jammer,  als een bedrijf zo uitdraagt alleen met vers te werken. Met jenever en likeuren snap ik het nog wel, maar met een eau de vie van Euro 36,50 per halve liter kan dat natuurlijk niet.

 

Wij weten in ieder geval precies wat we in ons drankje verwerken ?

Forum Lid
op 9 mei 2018

Ik was twee jaar geleden bij Hooghoudt in Groningen op excursie. Geen gistingsvaten of destilleerketels te zien. De vraag: Hoe komen jullie aan de alcohol? was pijnlijk. Dat wordt per tankauto ingekocht bij Nedalco. Dat spul gaat in een grote RVS tank, theezakje  met kruiden erbij en voilà de beroemde borrel van Hooghoudt is geboren. Ik vermoed dat ze de bessen, citroen vieux etc gewoon met een essence en een hoop suiker maken. Niks ambachtelijk.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 9 mei 2018

Frambozen zijn uitstekende smaakafgevers dus je destillaat zal sowieso veel smaak meekrijgen.  Nogmaals macereren en distilleren is volgens mij overbodig maar ik hoor graag wat ’t is geworden !

Admin
op 9 mei 2018

We gaan het zien! Als er van zichzelf al veel smaak en geur aan zit doe ik het niet hoor en dan laat ik het zo. Het zou veel uurtjes besparen. Mocht de geur tegenvalen doe ik het wel. Ik heb de frambozen nu in de vriezer liggen 🙂

 

Ht waterslot is inmiddels al aan de gang!

Admin
op 10 mei 2018

Gisteravond stond de emmer in de woonkamer met het schuim half in het waterslot. Doorgeroerd waardoor het schuim wegtrok en vervolgens de emmer buiten neergezet. Ik wilde niet wakker worden met een kleverige rode bende op de vloer. Doordat het vanacht goed is afgekoeld is het  schuim nu binnenboord gebleven. Het is wel een erg wilde gisting, hou daar dus rekening mee de 1e dag dat dit kan gebeuren. 

Admin
op 10 mei 2018

De verhouding vloeistof en schuim leek op de pot giststarter hierboven. Maar met een keer roeren was alles weer gezakt.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
11 op 12 mei 2018

Interessant topic. Ik zit hier met 10 liter neutraal van 96 % ABV (restant van het testen van mijn babydragon. In een deel hiervan ga ik diepvries frambozen macereren en daarna nog eens overhalen. Hetzelfde met bosvruchten. Ik ben benieuwd naar het resultaat.

Forum Lid
op 12 mei 2018

Als je dan toch nog eens overhaalt, denk ik als je je neutraal samen met frambozen(of bosvruchten) in de blender gooit, je meer smaak zal krijgen dan als je de frambozen (of bosvruchten) op zijn geheel macereert.  Ik heb met mijn brouwsel alles door de blender/mixer gehaald en deze emulsie laten vergisten.  Nadien gedistilleerd en ben heel blij met t resultaat !

Admin
op 12 mei 2018

Ik denk dat het met een framboos niet zoveel uitmaakt, deze is zo zacht dat de sterke alcohol snel alle smaak en geur er uit heeft gehaald. Ongeacht of het nu door de blender is geweest of niet.

 

Voor de vergisting heb ik wel alles gepureerd met de staafmixer. Het ruikt zo lekker boven het waterslot nu!

Forum Lid
op 12 mei 2018

Ik was van plan om alles te pureren. Alleen ben ik nog op zoek naar de geschikte verhoudingen.

Forum Lid
op 13 mei 2018

Dit heeft mijn interesse gewekt maar een beetje op een andere manier. Zou je er ook een soort cider van kunnen maken nadat het uitgegist is met bubbels? Zou ik ontzettend mee scoren hier thuis 🙂

 

Admin
op 13 mei 2018

Ja dat kan zeker! Ik zou iets minder suiker gebruiken, cider is meestal niet veel sterker dan 6 a 7%. Dus max 1,5 kilo per 10 liter toevoegen. 

Als het is uitgegist even laten bezinken en netjes in flesjes tappen. Schepje suiker er in voor een kleine hergisting op fles voor de bubbels. Kijk maar eens naar het volgende topic, dat kan natuurlijk ook met frambozen. Succes! razendsnelle appelcider project

Forum Lid
op 13 mei 2018

Pas op met frambozen door de blender, als de pitjes breken wordt het erg bitter.

Admin
op 13 mei 2018

Da’s een goeie! Ik heb de staafmixer gebruikt. Dit was overigens een kwestie van een paar seconden hoor. Het is zo zacht spul. Voor cider is het wellicht beter om te persen.

Mijn vader maakte vroeger al frambozenwijn. Je knijpt ze met de hand al kapot en tijdens de wilde gisting in een emmer zakken pitjes en vruchtvlees en dergelijke vanzelf naar de bodem. Wat rest is gewoon heldere vloeistof dus je hoeft niets te filteren als je de drap op de bodem laat liggen. 

Forum Lid
op 13 mei 2018

Bedankt, ik ga dat binnenkort eens proberen kijken of het wat wordt 🙂

Als er een goed resultaat van komt laat ik het weten 🙂

 

Admin
op 13 mei 2018

Leuk! Veel succes en we lezen graag hoe het is gegaan ?

Forum Lid
op 13 mei 2018

en het opkoken hoe moet ik dat zien?

Het water opwarmen tot het kookt met de frambozen erin?

 

Admin
op 13 mei 2018

Ja maar het gaat er vooral om dat de suiker word opgelost. Het hoeft opzich niet eens echt te koken. Als je geen blender wilt gebruiken kun je wel de frambozen stuk koken. Dat is zo klaar bij dergelijk zacht fruit.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 14 mei 2018

Ok dankje!

 

 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 14 mei 2018

We zijn nu al 5 dagen aan het gisten en nog steeds een bubbel per seconde, gaat erg goed. En wat ruikt het lekker aan het waterslot!

Crew member
op 14 mei 2018

Dat is een mooie langzame vergisting. Ik moet ook eens die champagnegist gebruiken, is dat iets voor de Kirsch?

Bij welke temperatuur staat het te gisten? 

 

Admin
op 14 mei 2018

Dat is zeker iets voor de Kirsch Erik, ik ga deze voor de kirsch weer gebruiken. Het is gewoon een prima fruitgist. Met appels doet hij het ook erg goed. 

 

Het is hier in huis nu 24 graden, dat is overdag niet echt warmer geweest. Vanacht zal het nog iets dalen naar  20 schat ik. 

 

Ik heb geen klimaatkast, mn appelvergistingen staan in de schuur waar het nog wat warmer is. 

Crew member
op 14 mei 2018

Reserveer voor mij maar wat champagnegist voor de Kirsch dan 🙂

 

Dat zijn mooie temperaturen voor het vergisten. Ik had eens een whiskymash waarbij de temperatuur opliep tot 34 graden. Gelukkig bijven de meeste esters achter tijdens het stoken.

 

Admin
op 14 mei 2018

Ik kan niet wachten om hem te verstoken, maar zal nog even geduld moeten hebben ? 

Mijn roggebroodmash heeft 8 maanden gestaan op kamertemperatuur, en hij is zo lekker geworden! Het komt vast goed, ondanks wat temperatuursschommelingen.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 19 mei 2018

Ik ga het proberen met aardbeien ! Heb ik nog een hele vracht van liggen

Admin
op 19 mei 2018

Als wijn is dat al lekker! Ik weet niet of de geur goed meekomt als je het verstookt. Heb je ze in de vriezer liggen? 

 

Het gebubbel in het waterslot begint nu na 10 dagen pas duidelijk minder te worden. Het ruikt zo lekker aan het waterslot. Toch nog even geduld hebben voor ik het verstook. Ik wil hier niets aan verpesten.

Forum Lid
op 19 mei 2018

Ja ! Net 4 kilo eruit gehaald en met wat suikerwater aangelengd.
Ik hoor verschillende verhalen :
de 1 zegt aardbeien kan wel de ander zegt weer niet

Maargoed. Ik heb het nu staan en we gaan het zien

Admin
op 19 mei 2018
Ja ! Net 4 kilo eruit gehaald en met wat suikerwater aangelengd. Ik hoor verschillende verhalen : de 1 zegt aardbeien kan wel de ander zegt weer niet Maargoed. Ik heb het nu staan en we gaan het zien Van Kapisjon

Precies, je moet het gewoon proberen! Drinkbaar is het sowieso! Wat kan er nu misgaan met goed fruit 🙂

Forum Lid
op 19 mei 2018

Ja inderdaad ik zat ook aan aardbeien te denken het is net seizoen hier in Spanje een kilo voor 2 euro dus dat kan wel uit 🙂

 

 

Forum Lid
op 20 mei 2018

Gisteren alles nog een keer overgehaald. De meeste aromastoffen zijn in de kookketel achtergebleven. Daar was ik eigenlijk een beetje bang voor. Ik heb alles verdund en laat nu alles een beetje rijpen. Hopelijk brengt tijd raad en heb ik volgende maand een lekkere eau de vie van frambozen en bosvruchten.

 

Admin
op 21 mei 2018

Hoi Dirk, dat kan nog helemaal goed komen hoor. Na verdunning en rijpen komen de originele geuren gewoon weer naar boven. Ik denk dat het helemaal goed komt!

Forum Lid
op 21 mei 2018

Als ik appels stook komt de geur ook pas na een tijd terug,dan ruik je de appels weer. Bij mij is het grote proleem dat er weinig drank is die lang ligt,vind ik persoonlijk jammer.hij krijgt nooit de tijd om op smaak te komen.nu met die hoeveelheid heb ik gelukkig dat ik iets kan laten liggen.of ik moet een slot op de kelderdeur maken,of een paar flessen aanbieden die niet te zuipen zijn?

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 22 mei 2018

Ik ga dit toch ook is proberen denk ik, welke champagne gist heb je gebruikt Jan?

Admin
op 22 mei 2018

Hoi Jur, dat is deze: https://www.stookwinkel.nl/product/champagnegist-ook-voor-calvados

Maar je kunt ook de SN9 wijngist gebruiken, maar de Champagnegist doet het erg goed moet ik zeggen.

 

 

Forum Lid
op 22 mei 2018

ok merci!

volgende week ff een bestelling plaatsen 🙂

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 25 mei 2018

De frambozen zijn nu aardig uitgegist. Heel af en toe nog een bubbeltje, maar kan ook komen door het opwarmen van het huis met dit weer. Volgens de hydrometer is al het suiker vergist.

Wel een mooi gezicht zo. Ik tijwel een beetje of ik hem helemaal ga laten klaren of dat ik hem ga stoken. Ik wil veel geur mee, dan is het mischien niet zo erg dat hij nog niet helemaal helder is. 

Forum Lid
op 25 mei 2018

Kun je niet de helft eerst doen en de rest beter laten klaren, dan weet je gelijk het verschil.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 29 mei 2018

2 dagen geleden heb ik de boel overgeheveld, een flinke berg rommel bovenop kon ik zo met de schuimspaan er af halen. De rest netjes overgeheveld.

Nu 2 dagen later een mooi laagje gist op de bodem en een kleine 18 liter in mn ketel getapt en een klein glaasje voor mijzelf, best lekker frambozenwijn! 

Bovenop het laagje gist heb ik nog wat wijn laten liggen zodat het niet uitdroogt. Daar mijn laatste zak frambozen bijgegooid. Bij de backset straks nieuwe suiker, en als de boel is afgekoeld doe ik dat op het oude gist en de nieuwe frambozen. Eens kijken of het vanzelf weer op gang komt, anders weer een zakje champagnegist er bij. Bij de appels ging een 2e vergisting van de backset uitstekend, echter heb ik daar geen gebruik gemaakt van het oude gistbed.

Nu afwachten hoe deze borrel gaat smaken! 

Forum Lid
op 25 januari 2019

Hey jan
Ik heb nu al een paar proefjes gedaan met deze frambozen topic , nu heb laatst hetzelfde gedaan als je beschrijft maar dan een wijngist sn9 voor gebruikt , nu bij het overhevelen ook een glaasje geproefd en eigenlijk best lekkere wijn , nu overweeg ik om hem zo te bottelen is trouwens 15% .
Is het dan veilig is mijn vraag ?

Grtz

Admin
op 29 januari 2019

Hey Krikke, sorry voor het late antwoord, ik lees het nu pas! Natuurlijk kun je hem bottelen als frambozenwijn. Als wijn is het heerlijk, net als met kersen is het goed te drinken. Volkomen veilig! Je kunt wel overwegen hem wat langer te laten klaren. Dat kan bij een fruitwijn best een tijdje duren. Maar zolang het vat dichtzit kan het geen kwaad. Proost!

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 29 mei 2018

Dit was de “rommel” die met de schuimspaan er af te scheppen was.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 29 mei 2018

Ondanks dat er maar 18 liter in de boiler zit kwam het toch nog dopor de condensor heen. Snel teruggekieperd en antischuim er bij. Gebruik ik eigenlijk nooit. Nu van genezen 🙂

De geur die in het distillaat zit overtreft ruimschoots mijn verwachtingen. De frambozengeur is extreem aanwezig. Ik hoop dat dat zo blijft. Dit zou wel eens de lekkerste eau de vie kunnen worden die ik ooit gemaakt heb!

Crew member
op 29 mei 2018

Ondanks dat er maar 18 liter in de boiler zit kwam het toch nog door de condensor heen. Snel teruggekieperd en antischuim er bij. Gebruik ik eigenlijk nooit. Nu van genezen 🙂

Van Stookforum

Hahaha, ik heb dat ook eens gehad met een whisky. De paar druppeltjes vergeet ik ook niet meer.

Ik hoop dat desondanks je eau de vie geweldig gaat worden.

Admin
op 29 mei 2018

Mijn vrouw komt binnen en zegt wat ruikt het hier lekker! Ze denkt dat zelfs zij hier af en toe wel een borreltje van gaat nemen. Normaal drinkt ze alleen zoete meuk 😉

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 29 mei 2018

Na verdunnen 5 stuks 750 ml flessen van 45%. Deze gaan alleen nog maar lekkerder worden als ze even hebben gerust. De reflux zit er nu op om de laatste alcohol er uit te krijgen en zelfs die ruikt nog enorm naar framboos.

Het bodempje gist en laagje wijn in de emmer met de zak frambozen er op staat alweer te gisten,  jammer dat ik zelf nu geen wortkoeler heb voor de backset straks! Ik denk dat deze backset straks nog een prima smaak gaat afgeven, kan bijna niet anders!

Forum Lid
op 27 februari 2019

Ik zou vandaag ook een stook doen van vergiste bosvruchten en mijn gistbed en pulp hergebruiken voor een 2de vergistingsronde.

Ik zou er ook de backset van de stook terug willen bijvoegen, maar vraag me af of het antischuimmiddel dat in de backset achterblijft enige negatieve invloed kan hebben wanneer ik dit terug in de emmer toevoeg?

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 29 mei 2018

Zo ziet de buit er nu uit 🙂 De rest van de flessen krijgt nog een labeltje. Ik zal proberen wat over te houden voor de bbq. Ik durf oprecht te zeggen dat deze minstens zo lekker is als die van Lubberhuizen, en dan moet hij nog rijpen.

De reflux heeft inmiddels bijna zo’n zelfde 750 ml fles vol. En ruikt net zo lekker.

Forum Lid
op 11 oktober 2018

Dag jan
Vraagje , heb je dit 1 maal gestookt of 2keer ?
Heb er namelijk ook staan te vergisten . Inspiratie van dit topic ?

Admin
op 11 oktober 2018

Slechts 1 keer, en hij was fantastisch.

Er zit zoveel smaak in een framboos, dit kan niet mislukken ?

Forum Lid
op 11 oktober 2018

Mooi
Staat nu al 12 dagen te pruttelen , begint nu toch aardig te minderen dus binnenkort overhevelen en laten klaren en de ketel in ?

Forum Lid
op 19 oktober 2018

Heb al 1 run verstookt en inderdaad de geur is al geweldig ? .
Zou het een goed idee zijn om deze au de vie op een eiken vaatje te laten rijpen ?

Forum Lid
op 19 oktober 2018

Zou ik niet doen ben bang dat je de geur en smaak kwijt bent.appels druiven ja,maar frambozen zou ik niet doen

Forum Lid
op 21 oktober 2018

Oke dan ga ik later de appels die staan te vergisten een keertje op een eiken vaatje zetten ?

Forum Lid
op 2 mei 2019

Slechts 1 keer, en hij was fantastisch.

Er zit zoveel smaak in een framboos, dit kan niet mislukken ?

Van Stookforum

Interessant! Op deze site beschrijven ze hoe met een alembic te stoken, en om dat in 2 runs te doen (stripping run en “spirit run”): https://stillspirits.com/blogs/keep-in-the-know/distilling-a-whiskey-withe-the-grainfather-and-alembic-pot-still-attachments

Wat is daarvan de toegevoegde waarde?

PS: in een aparte topic beschrijf ik het verloop van mijn allereerste ervaring van gebruik van de Still Spirits alembic, gebruik makend van de fantastische info in dit topic. Komende zaterdag stoken (ik sta te popelen)!

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 29 mei 2018

Jan, ik kijk al uit naar de barbecue!

Geen bang om je refluxkolom te ‘vervuilen’ met aroma’ die je er niet meer uit krijgt? Dat is de reden waaom ik dit nog nooit heb gedaan.

Admin
op 29 mei 2018

Ik heb daar nog niet bij stilgestaan Dirk, met de appels was dat aroma uiteraard niet zoveel aanwezig. Het is in ieder geval een goede reden om hem eens een keer goed schoon te maken. De zadels zijn er nog niet uitgeweest. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 29 mei 2018

Schitterend resultaat Jan!

Bewaar maar goed voor de barbecue 🙂

 

Admin
op 29 mei 2018

1 flesje ligt nu in de vriezer. Nadat ik mn zoontje uit school heb gehaald mag ik een glaasje van mijzelf 😉 Ik laat wel over voor de bbq hoor, mn appelschnapps is ook erg lekker en daar heb ik nog wel een liter of 12 van 🙂 Dus ik red me wel 🙂

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 8 juni 2018

Ik ben er nu achter dat de frambozenschnapps uit de koelkast beter smaakt dan uit de vriezer. Dat houden we er dus in.

Maar wat is dit een superlekker recept! Ik moet zorgen dat er een nieuwe batch klaar is voor de laatste op is. dit moet ik echt altijd in huis hebben. Van de 5 flessen van 750 ml heb ik er nog 3, dus moet weer aan de slag denk ik!

Ik heb het oude sap aangevuld met nieuwe suiker maar die bubbelt nog steeds! Die kan ik dus nog niet afstoken. Ik ben heel benieuwd of hier ook nog een goede smaak uit komt, hij ruikt wel net zo goed aan het waterslot als de originele batch.

Ik zag nu trouwens dat ik voor kilozakken frambozen gewoon bij Albert Heijn terecht kan en er niet speciaal voor naar de Sligro hoef. 1 Kilo frambozen bij Albert Heijn is ongeveer 6 euro, en bij sligro 7,00 excl btw. BTW is overigen maar 6% op frambozen dus valt mee. Maar scheelt toch ruim 10,00 euro op 1 batch.

Dit is echt een aanrader!

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 8 juni 2018

misschien een stomme vraag maar wat is het verschil tussen schnapps en jenever ?

Admin
op 8 juni 2018

Geen stomme vraag hoor. Het is ook best verwarrend.

Wat wij (in nederland) schnapps noemen is meestal gestookt van vruchten. Ik noem het meestal eau de vie. De Duitsers waar het woord schnapps volgens mij vandaan komt noemen een wodka of onze jenever ook gerust schnapps. Een borrel gestookt van fruit noemen ze in Duitsland ook wel een Obstler. Maar een glaasje Obstler noemen ze daar ook weer gerust schnapps. 

Als ik het zelf over schnapps heb dan heb ik het over gestookt fruit. Maar het kan dus per land verschillen wat iemand daar onder verstaat.

Maar kijk je op wikipedia, dan wordt het nog verwarrender 🙂 https://nl.wikipedia.org/wiki/Schnaps

 

 

Forum Lid
op 17 juni 2018

klopt jan maar een obstler is gemaakt van min. 3 verschillende fruitsoorten en als het is van 1 fruitsoort is het een snaps volgens de brander die ik ken

Admin
op 17 juni 2018

Aha, ik vind het altijd erg vaag. Laatst was ik in Duitsland en we vroegen om Schnapps, ze vroegen of we Obst bedoelden, en of we dan Obst van appel of peer wilden hebben.

Crew member
op 17 juni 2018

klopt jan maar een obstler is gemaakt van min. 3 verschillende fruitsoorten en als het is van 1 fruitsoort is het een snaps volgens de brander die ik ken

Van evds3

De Duitse Wiki geeft er andere informatie over op en meldt dat het gerust van 1 fruitsoort mag zijn en noemt een Obstler ook een Schnaps.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 17 juni 2018

De ketel loopt weer, nu met de uitgestookte backset van de vorige keer waar opnieuw suiker aan is toegevoegd. Het rook erg lekker aan het waterslot en ik hoopte dat ook deze ronde zoveel smaak en geur zou hebben als de vorige keer. Helaas kan ik nu tijdens de stook al zeggen dat dat toch erg tegenvalt. Wellicht kan ik er een frambozenlikeur mee maken, maar het komt niet eens in de buurt van de eerste ronde! Jammer van de moeite.

Nu snel weer frambozen inslaan om de eerste ronde na te maken. Glucose is al in huis 🙂

Admin
op 17 juni 2018

2,5 liter van 60% tot nu toe en hij loopt nog goed maar het is echt niet lekker, aangezien ik niet om alcohol verlegen zit zet ik hem uit en ga ik hier verder geen moeite meer insteken.

De truc met het opnieuw vergisten van de backset ging overigens prima met de appels. Proberen kan altijd!

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 20 juli 2018

Gisteren heb ik frambozen schnapps gestookt op de manier zoals DDM hem gemaakt heeft. Dus schone alcohol, daar de frambozen 2 weken in gemacereerd, daarna verdund naar 40 % en gestookt.

Ik was gisteren niet tevreden over de smaak, hoewel de dobber na temperatuurcorrectie 50% aangaf vond ik hem maar waterig en een beetje weeig smaken, zoals de naloop zeg maar. (Ik was gestopt bij 40%) Ik was bang dat dit experiment mislukt was. 

Nu een dag later smaakt hij ineens een stuk beter! Nog niet helemaal zoals de vergiste frambozen,  maar ik denk dat deze gewoon nog wat tijd nodig heeft. Ik heb het gevoel dat dit helemaal goed gaat komen ?

Forum Lid
op 21 juli 2018

Jan, geduld is een schone deugd. De smaak komt echt wel terug.

Admin
op 21 juli 2018

Daar vertrouw ik ook wel op Dirk, hij smaakt al beter dan de 1e dag 🙂

Ik neem toch een flesje mee naar frankrijk denk ik 😉

Forum Lid
op 11 oktober 2018

Over een maand als je dan de fles open maakt is de geur en smaak nog sterker aanwezich.ik gebruik de voorloop vd appels die ik in mei gestookt heb voor mijn ruiten ik ruik alleen appels.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 10 september 2018

Ik ben hiermee aan de slag gegaan ….heb geen blender gebruikt maar gewoon een handmixer elektrisch waar hè slagroom mee klop. De frambozen gingen hier prima mee stuk en pitjes worden niet kapot geslagen. De oegschle meter geeft 70 aan met temp van 22 graden…..ik zie alleen verschillende tabellen voor verwacht alcohol %  Nu wachten tot het begint te gisten, heb champagne gist gebruikt van stookwinkel.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 2 oktober 2018

Mijn frambozenschnapps staat te rijpen ? wat ik me afvraag is of de restant stookwijn gebruikt zou kunnen worden om een mooie rosé kleur te krijgen. Iemand idee daarover? Staat wat leuker lijkt mij.

Forum Lid
op 3 oktober 2018

Om een mooie roze kleur te krijgen zou ik wat frambozen macereren in je schnapps. Na enkele weken zeven en door een koffiefilter halen hierdoor zal je een helder roze schnapps krijgen

.

Forum Lid
op 3 oktober 2018

Bedankt voor je tip, ik dacht dat dat allen ging met een hoog alcohol percentage.? ?

Forum Lid
op 14 oktober 2018

Pas had ik frambozensap (frambozen uit de blender) door de wodka gedaan. Dit werd een gelei achtige drank, bij de laatste slok was dit het ergst. Drink niet lekker weg. Kent iemand dit fenomeen?

De frambozensap door de yoghurt was een betere combinatie.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 15 november 2018

vandaag heb ik het geluk gehad om 29 kilo frambozen te mogen ophalen. ik heb dit topic op gezocht en ik heb nu 80 liter te staan vergisten. dus jan ik hoop dat je de waarheid spreekt.

maar ben al eens blij dat ik eindelijk iets anders mag doen,dan de massa productie .

Forum Lid
op 26 januari 2019

Dat ziet er zeer goed uit. Is er al resultaat? Mijn ervaring is vergisten met evt suiker, en stoken. Heerlijk op ijs.. Voor het macereren heb ik het recept uit ‘het volmaakte stookboek’ gehaald. Nog een halve liter over van de 5.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 15 november 2018

Dat ziet er goed uit Gerdy! Gaat zeker goed komen. Geen water toevoegen, enkel wat suiker. Je zal zien dat de frambozengeur heel goed overkomt in je eau de vie.

Veel succes!

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 15 november 2018

waar ik wil uit komen met dit likeur,gesuikerd 150 gram per liter , rond de 20% maar ben bang dat ik dan ook heel veel smaak zal verliezen. het feit is dat ik het wel moet kleuren naar de licht rode tint. ik heb nog even tijd om er over na te denken. ik hoop dit likeur klaar te hebben voor nieuwjaar als stunt voor het jaar in te zetten. elk jaar word er minimum van mij verwacht dat ik minstens een nieuw likeur op tafel zet .

Admin
op 15 november 2018

Likeur maken heb ik niet veel ervaring mee, kleuren is eenvoudig door gewoon weer wat frambozen in je gestookte eindresultaat te gooien. 

 

Wellicht is het beter deze frambozen niet te vergisten maar te macereren in schone alcohol. Frambozen er uit filteren en dan suikerwater erbij om te verdunnen naar 20%

 

Dan heb je smaak, geur en kleur ?

Forum Lid
op 15 november 2018

Likeur maken heb ik niet veel ervaring mee, kleuren is eenvoudig door gewoon weer wat frambozen in je gestookte eindresultaat te gooien. 

 

Wellicht is het beter deze frambozen niet te vergisten maar te macereren in schone alcohol. Frambozen er uit filteren en dan suikerwater erbij om te verdunnen naar 20%

 

Dan heb je smaak, geur en kleur ?

Van Stookforum

als je frambozen er terug bij doet heb je de pitten en de pulp. daar zijn ze niet zo zot van. en daarbij ben ik bang geworden van kleur vastheid,heb ik dit jaar mee gemaakt met limocello natuur verschillende flessen hadden verschillende kleuren en dan denken ze dat er je er mee fraudeert 🙁 maar ik heb wel een troef achter de hand gehouden en drie kilo op zuivere alcohol gezet. die kan ik nog als gebruiken , door te zeven.

en 29 kilo macereren oowww das heel veel zuivere alcohol. heb ik echt nooit staan, das te rap de deur uit. en ze staan al te gisten. dus dat word echt wel stoken.,was ook de bedoeling, anders had ik geen 29 kilo gehaald. kan er eigenlijk zoveel kanten mee op . dat ik denk het op te splitsen,in een brandy en een frambozen likeur.

kleur zal bij kleuren zijn, dat is kleur vast .  

we zien wat jou recept brengt, als het niet is wat ik zoek pas ik het aan. en wat ik zoek is wat ze van mij verwachten. geur/kleur/smaak  in een glas een smaak bom.

Forum Lid
op 16 november 2018

1 liter frambozen au de vie 60% en een hand vol frambozen laten macereren 4a5 weken . 1 liter water met 200 gram suiker oplossen , laten afkoelen en mengen .
Heb je de geur en de smaak van frambozen (zoet) en een mooie kleur .
?

Forum Lid
op 16 november 2018

1 liter frambozen au de vie van 60 % hand vol frambozen erin en 4a5 weken laten macereren.
1 liter en 200 gram suiker oplossen , laten afkoelen en mengen .
Dan heb je de geur en zoete smaak van de frambozen en ook een mooie kleur

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 15 november 2018

De pulp filter je er na het macereren uit, dus je krijgt gewoon een zuivere gekleurde vloeistof. De smaakbom als eau de vie kan ik je garanderen. Maar als je bij deze eau de vie suikerwater en een kleurstof doet heb je geen frambozen likeur. Technisch gezien wel maar het is niet de likeur die je hoopt te krijgen.

 

Als je van dit stooksel toch een frambozen likeur wilt maken zal je toch hierna nog wat frambozen er in moeten macereren, of frambozensap toevoegen…. maar ik zou voor macereren kiezen. Met zacht fruit als een framboos is 24 uur macereren genoeg.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 19 november 2018

Ik ben nu ook bezig met een frambozen vergisting, ik mik op een goede 12 liter om mijn kleine ketel mee te kunnen vullen. Het staat nu lekker te bluppen.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 20 november 2018

Ik heb het zelfde gedaan, 10kg diepvries frambozen en 5 kg suiker, White labs champagne gist. Na 2 maanden harde arbeid had ik 7.65 liter – 40% frambozen eau de vie. Meer als de helft drink ik zo, omdat het goed weg drink(een fruit smaak en iets wat ijzer maak). Ook doe ik wel eens in een fles 1/5 suiker, 1/5 diepvries framboos en de rest de eau de vie. Geen water, want dat heb ik er eerst uit gedistalleerd en dat doe ik er nu niet weer bij. Na een paar weken ( lig er aan of ik gedud heb) even door een koffiefilter en dan genieten, die fles is zo leeg.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 6 januari 2019

Goedemorgen,  ik heb een vraagje, als ik het verslag lees gaat het goedje al snel stevig te keer. Bij mij begind er pas na 24uur een beetje leven te komen in de emmer. Maakt dat uit?

Crew member
op 6 januari 2019

Nee hoor dat maakt niet uit. Iedere vergisting verloopt weer anders. Heb je een andere gist gebruikt?

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 7 januari 2019

 Hoi Munckerik, Bedankt voor je snelle bericht. Ik heb de zelfde gist gebruikt als omschreven. Ondertussen borreld de emmer er lustig op los, het lijkt dus goed te komen. 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 29 januari 2019

Hoi Jan,

je verteld dat je 5 flesjes van 750ml opbrengst hebt gehad. Momenteel ben ik aan het stoken en heb een vraag. Hoeveel heb je weggekapt van je stook? Momenteel heb ik 7 liter in de keel zitten. Ik heb 50ml voorloop weggedaan, en de rest in glazen van 100ml verdeeld. De eerste 700ml zit op 70% gemiddeld. Momenteel zil ik op 900ml en het percentage alcohol zit nu op 59% ik denk dat Nu het einde in zicht is.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren