Frambozen Schnapps van diepvries frambozen

Geupdate 6 dagen geleden in Spirits
1 op 29 januari 2019

Hoi Jan,

je verteld dat je 5 flesjes van 750ml opbrengst hebt gehad. Momenteel ben ik aan het stoken en heb een vraag. Hoeveel heb je weggekapt van je stook? Momenteel heb ik 7 liter in de keel zitten. Ik heb 50ml voorloop weggedaan, en de rest in glazen van 100ml verdeeld. De eerste 700ml zit op 70% gemiddeld. Momenteel zil ik op 900ml en het percentage alcohol zit nu op 59% ik denk dat Nu het einde in zicht is.

Admin
op 29 januari 2019

Dag Geer,

Hoeveelheden weet ik niet meer. Wel dat het zeer weinig was. Ik proef wanneer het lekker begint te worden en dat was met de frambozen al heel snel. Ik vond het zonde om veel voorloop weg te gooien. 

Ruikt goed he 😉

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 30 januari 2019

idd super spul Jan, Ik heb gisteravond 7 liter stookwijn opgestookt. de Ik heb 800ml van 68% bewaard, en dan heb ik echt alleen het lekkere spul over gehouden. smaakt en ruikt idd echt lekker. Dit kan ik met een gerust hart meenemen naar Oostenrijk volgende maand 🙂 , de rest stook ik van de week op.  

Admin
op 30 januari 2019

Ik was van plan dit altijd op voorraad te gaan hebben, maar besloten dat niet te doen. Het is niet makkelijk om er af te blijven. Dus een stukje zelfbescherming 😉

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 2 februari 2019
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 2 februari 2019

De uiteindelijke opbrengst is 1,5liter van gevaarlijk lekker spul . Bedankt voor het recept Jan 🥂

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 20 maart 2019

Ik zag vanmiddag 1kg diepvriesframbozen voor 3,99 bij de Jumbo

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 2 mei 2019

quote author=”brice3010″]

Interessant! Op deze site beschrijven ze hoe met een alembic te stoken, en om dat in 2 runs te doen (stripping run en “spirit run”): https://stillspirits.com/blogs/keep-in-the-know/distilling-a-whiskey-withe-the-grainfather-and-alembic-pot-still-attachments

Wat is daarvan de toegevoegde waarde?

PS: in een aparte topic beschrijf ik het verloop van mijn allereerste ervaring van gebruik van de Still Spirits alembic, gebruik makend van de fantastische info in dit topic. Komende zaterdag stoken (ik sta te popelen)!

 

[/quote]

Ik antwoord even op de laatste pagina, anders wordt het zo zoeken 😉

Als je een 2e keer stookt wordt je product zuiverder, eventuele nare smaakjes kun je zo kwijtraken, maar ook smaken de je wel wilt behouden. Het is dus niet altiijd nodig 2 keer te stoken. Ik ging er van uit dat ik wel 2 keer moest stoken. Dat was namelijk bij mijn Kirsch van Morellen echt noodzakelijk. Die was de eerste ronde vooral troebel.  Maar bij de Framboos was ik na 1 stook zo ontzettend tevreden dat ik het daarbij gelaten heb.

Ik doe overigens met je mee! Ik ben alweer zakken frambozen aan het sparen in de vriezer en kan eerdaags dus ook weer los! Heb ik weer wat lekkers om eind juni mee te nemen naar de bbq. Kom je ook?

Oh ja, het sparen van zakken frambozen doe ik om mezelf voor de gek te houden. 10 kilo frambozen kost minimaal 50,00, en als je af en toe een zak meeneemt met de boodschappen merk je het niet zo. Slaat natuurlijk nergens op 🤣🤣🤣

 

 

Forum Lid
op 2 mei 2019

Ik antwoord even op de laatste pagina, anders wordt het zo zoeken 😉

Ik doe overigens met je mee! Ik ben alweer zakken frambozen aan het sparen in de vriezer en kan eerdaags dus ook weer los! Heb ik weer wat lekkers om eind juni mee te nemen naar de bbq. Kom je ook?

Van Stookforum

Dag Jan,

ik zou het reuze vinden om eens aan jullie bbq te mogen deelnemen! Ik geniet ontzettend van de leerrijke en vooral ook aangename sfeer op dit forum!!

Dit jaar echter moet ik forfait geven, we hebben vorig jaar twee vakantiehuisjes gebouwd op ons domein in de Provence en de verhuur loopt buiten verwachtingen als een trein, mijn vrouw kan ik er niet alleen voor laten staan en we zullen onze tijd ginder nodig hebben dit eerste jaar. Maar de bbq van stookforum staat op mijn to-do lijst van 2020.

Overigens heb ik gisteren mijn vrouw nu helemaal enthousiast weten maken voor mijn nieuwe hobby: ik had voorgesteld om voor onze gasten ginder een welkomstgeschenk  te maken in de vorm van een 200cc sierflesje met zelfgemaakte pastis erin en eigengemaakte etiketten met ons logo erop: ze was laaiend 🙂 🙂

 

Admin
op 2 mei 2019

Dat is zeker een gaaf idee! Daar maak je je gasten heel blij mee, helemaal omdag het van eigen domein is 😁

Jammer dat je de bbq moet overslaan, maar we zullen aannje denken! En wie weet tot volgend jaar!

Forum Lid
op 2 mei 2019

Aantal kerel overhalen hangt af van meerdere factoren .
Product wat je wil verwerken , wat is het eindproduct wat je wil maken .
kwaliteit van gebruikte producten. Kwaliteit van de vergisting .
Soort ketel waarmee wordt gewerkt .
Toevoeging die worden gebruikt .
Wat is passend bij recepten .
vaardigheid
enz .

.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 2 mei 2019

frambozen verwerken tot drank voor de puriteinen. misschien een leuk weetje uit de oude tijd .
twee manieren waarmee ook de hobbyist simpel toch een professionele likeur kan maken .
1> koud gespoelde frambozen kneuzen of grof malen met blender. Hierna even de kook erover .
Eventueel voeg je pecto/ enzym toe maar is niet noodzakelijk.
bij alleen koken kun je na afkoelen gelijk op gist zetten . Bij gebruik van pecto 2 dagen wachten vooraf op gist te zetten .
PH en SG checken alvorens gist toe te voegen . Ph 4,5- 6,5 . corrigeren indien nodig.
SG en te verwachten percentage is afhankelijk van kwaliteit en suikergehalte van de frambozen.
Wanneer deze laag is kun je rietsuiker toevoegen.
Hou wel rekening met wat de te gebruiken gist ( cider of neutraalgist of bakkersgist )aankan.
Hou ook rekening dat veel suiker geeft extra suiker alcohol dit kan ten nadeel zijn van aroma. dus wees daarom bescheiden in suiker.
Om verwachte alcohol percentage van de (stook)wijn te verhogen kun je deze per 1 % verhogen door 17 gr suiker per liter toe voegen..
Na vergisten neem je een deel van de wijn ( het heldere bovenste deel in gistton .) Deze doe je in secondaire vat . Neem enige klavers wrijf deze fijn en voeg deze bij de wijn in secondaire vat. Het secundaire vat word voorverwarmd op 65gr .
De rest uit gistton compleet met pulp gaat in de primaire ketel . Haal dit over . Maak gelijk goede scheidingen .
Distillaat komt uit op 62 – 64% alc.
op drink sterkte brengen met welwater en suikersiroop naar smaak
– – – – –
2 > neem een uit granen gestookte alcohol 78-80%
Macereer hierin de frambozen.
Na 2 weken deel je het maceraat in 2 gelijke delen .
distileer op potstill of alambiek het ene deel .
distillaat komt uit op 68- 72%.
voeg na distillatie het tweede deel bij .
ook hierna kun je op drinksterkte brengen met welwater en suikersiroop naar smaak .

(let op gebruik uitsluitend rietsuiker ! )

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 31 mei 2019

De oogst van vandaag.

Ik neem wat mee naar de bbq, de rest moet ik 2 jaar mee doen heb ik met mezelf afgesproken.

Daarom ook iets meer gemaakt zodat ik kan proeven wat de rijpingsperiode nog doet met de smaak. Uit ervaring weet ik dat wachten veel oplevert, maar uiteindelijk is toch alles eerder op dan gepland. 

Geur en smaak zit er precies in zoals ik wou, kan dus alleen nog maar beter worden.

Forum Lid
op 31 mei 2019

Jij bent helemaal op de frambozen he? En die was ook lekker maar van een ander lid op bbq had de smaak er ook perfect inzitten.

Admin
op 31 mei 2019

Idd helemaal fan van de frambozen. DDM (Dirk) had ze ook gemaakt idd. Ik heb dit keer zijn methode gebruikt. Nog meer smaak en voordeliger.

Hollandse garnalen kunnen gepeld wel 60,00 per kilo  kosten. Supermarktprijs in kleine bakjes. Pellen kan best gezellig zijn met zn 2en. Neem er lekker de tijd voor met een borrel er  bij.

Forum Lid
op 31 mei 2019

Waarom dan geen raspberry Whiskey maken .
( ik bedoel dan geen gek roggebrood , kruidkoek of ander aftreksel van zooi uit kliko dat whiskey wordt genoemd .)
Er zijn oude Whiskey recepten waar vruchten en kruiden accenten in worden gebruikt .
Zo kun je aan een rye Whiskey beslag klavers en frambozen toevoegen en mee gisten laten .
Vaak zijn dit wat duurdere Whiskey’s voor speciale feestviering als seizoen , zonnewende , yule feest en wanneer een meisje vrouw of jongen man wordt .

Admin
op 31 mei 2019

Dat idee zal ik zeker meenemen als ik weer whisky ga naken. Goede tip!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 18 september 2019

Ik heb 26 kg diepvriesframbozen gekocht en ben deze nu aan het laten ontdooien.
Ik was van plan om er als het op kamertemperatuur is gewoon gist bij te gooien maar begin nu te twijfelen.
Moet in daar toch pectinase bij gooien?
Moet ik het toch mixen? Ik dacht dat dat eigenlijk niet nodig is want de celwanden zijn al kapot door het invriezen …

Admin
op 18 september 2019

Hey SirOlf,

Idd gewoon gist en waarschijnlijk wat suiker er bij. Pectinase niet nodig hoor. De vrucht is al zeer zacht van zichzelf en het bevat ook nog eens vrij weinig pectine. Dus gewoon gist en suiker en daarna stoken maar. Dat wordt een heerlijker borrel. gegarandeerd!

Forum Lid
op 20 september 2019

Ik heb wel onderschat hoe lang vanzelf ontdooien duurt. 2 dagen Lagerhuis het nog steeds maar 8 graden en dus te koud voor de gist 😇

Admin
op 20 september 2019

26 kilo bevroren fruit is ook een beste Bult 😁

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 30 september 2019

Eens kijken wat dit gaat geven.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 9 oktober 2019

Hoe te stoken?

Ik heb dit recept nagemaakt met diepvries frambozen van de LIDL. Het vergisten gaat voorspoedig en het ruikt heerlijk. Kan eigenlijk niet wachten tot het klaar is.

Hoe kan ik dit het beste stoken? Ik heb de beschikking over een T500 reflux condensor en de copper dome met alambiek condensor. Ook kan ik vermogen regelen met behulp van een Variac.

Forum Lid
op 9 oktober 2019

Alles in ketel , alambiek met bodem rooster tegen aanbranden en gecontroleerde temperatuur zodat je de smaken niet” verbrand” en ook niet telaag in temperatuur want je moet je smaken meenemen

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 30 december 2019

Nog even voor de mensen die nog een frambozen eau de vie willen maken vanaf donderdag 2 januari 2020, zijn de diepvries frambozen bij de lidl in de aanbieding 2,99 euro voor 1 kg. Dus 10 kg voor nog net geen 30 euro. Doe er je voordeel mee.!

Forum Lid
op 30 december 2019

Ah, dat is nog eens een goede tip!

Forum Lid
op 30 december 2019

Inderdaad een mooie aanbieding zeg! Eigenlijk jammer om het allemaal te stoken. Ik gebruik dit recept voor 5 liter wijn. (Vrije invulling o.b.v:  C.J.J. Berry, zelf wijn maken)

  • 1750 gram frambozen
  • 1500 gram suiker (invertsuiker of dextrose) 
  • 4,5 liter water
  • Langzame gist ( bijvoorbeeld in de trant van Bioferm Aromatic of Bioferm Cool)
  • gistvoeding
  • eventueel 5 gram citroenzuur 

Frambozen kapot wrijven en twee dagen in 4.5 liter koud water wegzetten in emmer (ik vermoed om een melkzuurbacterie op te pakken). Met kaasdoek pulp uitknijpen. Suiker, gistvoeding en gist toevoegen. (Zuur?) Koud  vergisten (tussen 8 en 15 graden Celsius om aromaverlies te verkomen. Na een twee weken de wijn van droesem halen en op Demijohn zetten voor minstens 3 maanden. ( ook op koele plek) Af en toe schudden om het weinige sediment wat te roeren en autolyse van de gistcellen op gang te brengen.  Schudden zorgt ook voor het verdwijnen van het CO2 die opgelost is in de wijn. Bottelen en dan op kamertemperatuur drinken. Proost!

groeten Catnip

 

 

Forum Lid
op 31 december 2019

Ja, daar zeg je wel wat. Een Geist schijnt nog beter te zijn.

150 tot 250 gram frambozen per liter 12 % neutrale alcohol. Maceren en/of in een kruidendoos.

Of in een soxhlet: frambozen extraheren.

Overigens is 1 kg frambozen voor EUR 3 nog altijd EUR 30 per liter alcohol, uitgaande van 10 % suiker in de frambozen. Dat is EUR 15 per liter Himbeerschnaps, rekening houdend met de verliezen aan voor- en naloop.

 

Forum Lid
op 2 januari 2020

in duitsland bij de lidl vanaf 9 januari €2.79

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 30 december 2019

hallo ben mijn diepvriezer  aan het leeg maken van het fruit en wild toch en ga wat met bosvruchten maken en ja uw tomaten eau de vie vond ik op de bbq het beste dus breng jij op de bbq maar mee en ik breng de lekkere moezelwijn weer mee

 

Admin
op 30 december 2019

Dan  moet ik snel weer aan tomaten zien te komen 😉 maar heel mischien heb ik nog een half flesje staan 😎

Forum Lid
op 30 december 2019

ok jan maar ik neem niets mee terug naar huis vorige bbq in het naar huis rijden aan de grens grote controle op drugs en drank maar wil altijd weer wat wijn of iets anders meebrengen van de moezel hier

 

Forum Lid
op 30 december 2019

Houd mij aanbevolen! Heerlijke wijnen van rond de kiezel. Is er al een datum voor de bbq?

Forum Lid
op 1 januari 2020

Hallo Vodkaman

Ik heb ook eens gekeken bij de aanbieding van de frambozen, maar helaas is juist de framboos maar 750 gr, aardbei en gemengd fruit zijn wel per kg verpakt. Is toch een tegenvaller van 25% maar nog steeds interessant.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
13 op 3 januari 2020

na 1 week bosvruchten en exotis fruit op 96° nu aan het branden en super lekker donderdag bij de lidl hier frambozen halen een kilo of 5 en daar voor weer snel 2X25l vodka stoken voor de frambozen want dit is echt lekker en dan nog een wiskey van munckerik op vat maken !

gr erik

Forum Lid
op 3 januari 2020

Marceer je die frambozen dan op de alcohol?

Forum Lid
op 3 januari 2020

ja ga ik vanaf donderdag proberen

ik had bosvruchten en exotics in de vriezen steken en had die op  +90° laten marceren en dan alles op minder dan 40° gebracht en dat staat nu te branden maar lekker man en donderdag zijn de frambozen en de bosvruchten in aanbieding en daar ga ik mij 10 zakken van halen en weer marceren en stoken

gr erik

Forum Lid
op 3 januari 2020

mijn T500 met copperdome staat al 7uur te stoken en ben nog altijd op 65° en al 4l dus dat wordt een lange nacht

 

Forum Lid
op 3 januari 2020

En nou heb ik een vraag EVDS alleen zal Robbert deze wel kunnen beantwoorden verwacht ik. Maar wellicht jij ook. 

Stel dat je gewoon de t500 gebruikt ( dus reflux) dan ben je snel klaar. En als dan alle alcohol eruit is gooi je de dome erop om water te destilleren met die frambozensmaak. En daar verdun je het mee tot 40%. Is dat slechter dan de coperdome. Heb ik me altijd afgevraagd en de vraag nooit gesteld zover ik weet. Ik moet nog 75 liter kersensap stoken en weet ik eigenlijk niet wat wijsheid is? Snap je mijn vraag? 

Forum Lid
op 3 januari 2020

@lummel

weet ik eigenlijk niet en nee de dome is erop voor de smaak denk ik en ook het lage vermogen en zo laat ik dat langzaam druppelen maar wie ben ik ? ik probeer maar wat uit

gr erik en bij de volgende BBQ breng ik een grote matras mee zodat je niet moet buiten slapen dom kieken

 

Forum Lid
op 3 januari 2020

en lummel geen moeilijke vragen stellen ik ben aan het stoken en proeven en das al moeiljlk gengenoeg of wat dacht je het is al van bla bla bla ik het al 3 tongen en ben noch nicht fertig

Forum Lid
op 3 januari 2020

Ach het was alleen ’s morgens wat koud. Maar de zon warmde snel op. Had alleen een paar dagen last van de eikenprocessierups. Voor de meelezers, mijn luchtbed was lek. dus heb buiten geslapen op een paar stoelen onder een slaapzak. Eerste uren was ik dronken genoeg om niks te merken, maar tegen de ochtend werd het wel koud. Maar de zon was er snel. 

Forum Lid
op 3 januari 2020

om een volle frambozen smaak te krijgen kun je het beste een maceraat maken op een 60% alcohol .
na mecereren kun je een deel her distilleren met dome en na distillatie beide delen weer samenvoegen .Een reflux is bij smaken overhalen afbraak

Distilleren van water met frambozen smaak is verlies in smaak of je moet de het doen om de ketelinhoud in te dampen .
Wanneer je met een t 500 met reflux een alcohol houdend product zou distilleren en de damp door een secondair vat zou leiden waarin een concentraat zit kun je veel smaak winnen aan de alcohol . ook kun je maceraat over maceraat halen .

Forum Lid
op 3 januari 2020
om een volle frambozen smaak te krijgen kun je het beste een maceraat maken op een 60% alcohol . na mecereren kun je een deel her distilleren met dome en na distillatie beide delen weer samenvoegen .Een reflux is bij smaken overhalen afbraak Distilleren van water met frambozen smaak is verlies in smaak of je moet de het doen om de ketelinhoud in te dampen . Wanneer je met een t 500 met reflux een alcohol houdend product zou distilleren en de damp door een secondair vat zou leiden waarin een concentraat zit kun je veel smaak winnen aan de alcohol . ook kun je maceraat over maceraat halen . Van Robbert

thnx voor je tip Robbert. is eigenlijk een beetje de zelfde werkwijze als je deed met de Absinthe in tiny projects.  

Forum Lid
op 3 januari 2020

Nou absint is niet een vergelijkings product .
Meceraat delen en deel opnieuw overhalem is een heel oud principe.
En wanneer je met delicate smaken van fruit werkt kun je meeste aroma pakken op deze manier .
dat geld voor de meeste enkelvoudige ketels eigenlijk .
wil je meer zal Met charantaise of doubler (secondair ) moeten werken

Forum Lid
op 3 januari 2020

ik begrijp dat het twee verschillende dranken zijn maar daar scheide je ook de ene helft van de andere,, 

Forum Lid
op 3 januari 2020

bij absinth doe je een scheiding op basis van sterkere kruiden en zoals in filmpje is 1:2 en andere recepten 1:3
Bij fragiele aroma’s als bij framboos is dat 1:1 .
maar i.d.d. het principe is i.d.d. wel als dat absint filmpje

Forum Lid
op 3 januari 2020

Dank! Weer wat geleerd!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 3 januari 2020

Dus eerst marceer je het op 90% en dan verdun je de alcohol tot onder 40% en stook je het nog een keer?

Forum Lid
op 3 januari 2020

Heb je net proberen te bellen, kreeg de vorige keer al voicemail. Nu weer. Kan ik nog iets voor je betekenen? Als het goed is heb ik ook mijn nummer gestuurd. 

Forum Lid
op 3 januari 2020

Ah is dat jouw nummer, ik was net de kleine in bad aan het doen. Hectiek hier dagelijks tussen 1700 en 20.00. Ja je kan zeker wat voor me betekenen. Ik heb geen 06 nummer  van je. Ik ga morgen proberen terug te bellen. Thnx lummel

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 3 januari 2020

en lummel geen moeilijke vragen stellen ik ben aan het stoken en proeven en das al moeiljlk gengenoeg of wat dacht je het is al van bla bla bla ik het al 3 tongen en ben noch nicht fertig

Van evds3

Geniet ervan je hebt groot gelijk, van de week ga ik ook weer eens wat lekkers stoken (kirsch) is al weer een tijdje geleden dat ik wat gestook heb. Nu naar bed, mijn teefje (Sientje) is gisteren gesteriliseerd. Ze mag lekker bij mij liggen en ik ga eens uitgebreid op Internet kijken wat er in het Midden-Oosten gebeurt. Gaat het nu echt gebeuren? 

 

Oja, Sientje is dus een hondje. Voor de meelezers. 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 4 januari 2020

 

Ik begrijp dat het sport is om het met diepvries frambozen te maken, maar zal er meer smaak meekomen als je het met verse frambozen maakt, zoals deze:

Forum Lid
op 4 januari 2020

Ik zeg doen, heb zelf juist diepvries gekocht bij de Lidl, waar zijn deze te koop ?.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 18 januari 2020

gisteren 8 liter frambozenschnaps in de fles gedaan

gr erik

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 21 januari 2020

Iemand een idee hoe ik de frambozen schnapps roze kan kleuren?

Forum Lid
op 21 januari 2020

Door hybiscus bloem blad even te laten trekken krijg je een licht roze kleur

Forum Lid
op 21 januari 2020

De schnaps twee weken op frambozen laten trekken. Daarna filteren door een koffiefilter en bottelen. Dan heb je een mooie zachtroze borrel!

Forum Lid
op 21 januari 2020

Niet zo moeilijk, laat er frambozen in marcareren. Ik heb hier terug een stukje over geschreven. Maar ik moet er wel bij zeggen dat na ruim een jaar de kleur van diep paars naar donker geel is veranderd. Maar de smaak is ook veranderd, deze is nog beter geworden (zoals zo vaak na wat geduld).

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 7 dagen geleden

Afgelopen woensdag dit recept dit recept ingezet, maar verkleind naar 10 liters en omdat ik ongeduldig ben maar een zakje rumgist gebruikt dat ik al had in plaats van iets geschikters. Heb 1,5 kg suiker en 3 kg frambozen gebruikt, eerst 1 kg en de suiker in een pan gedaan en met  genoegwater dat het onderstaat verwarmd. Al wat drijft eruitgeschept en in de blender gedaan, dan weer 1 kg frambozen erbij, totdat alles in de pan of de blender zit. Blender en pan geleegd in gistingsemmer, aangevuld met koud water tot iets over 10 liter en afgekoeld. Beetje afgetapt als giststarter, SG genomen en gecorrigeerd voor temperatuur, was 1,071, bij 34 C de gist erbijgedaan en gewacht tot er wat ging borrelen. Vandaag tijdens mijn eerste ruwstook van rum (6 keer 1 liter 20% uit een airstill halen valt toch tegen, maar het zij zo) maar even weer een RG genomen en het was alweer 0,995. Zou dus 10% alcohol moeten zijn en helemaal droog. Heb maar even een sampletje geproefd en inderdaad, smaakt naar verwachting, droog, licht zuur, niet al te sterk, zeker het verstoken waard. Als ik klaar ben met de (eerste) ruwstook van de rum (ben nu met 5 van 6 bezig) denk ik dat ik deze maar ga verstoken en de ruwe rum nog even in hun potten laat. Verwacht ook nog wel een grotere batch van hetzelfde te maken, volgens oorspronkelijk recept. Ik houd jullie op de hoogte.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 6 dagen geleden

Geinspieerd door dit topic heb ik vandaag een emmer frambozenwijn neergezet om een mooie frambozen borrel van te maken. Dan heb ik straks naast mijn appel en kers ook nog frambozen Eau de vie. Net mooie nieuwe Kilner taps van 5 liter aangeschaft dus straks genoeg borrels naar keuze van de tap 🙂 Mijn 8 liter kilner moet ik nog een nieuwe inhoud voor bedenken 😉

Ik heb 9 kilo frambozen opgekookt met 5 kilo suiker en aangevuld tot 25 liter. Het totaal heeft een sg van 1080 en zou dus een goede 10% alcohol moeten kunnen bereiken. Dit kan met meer suiker natuurlijk veel hoger maar ik ga voor goede smaak, de hoeveelheid maakt me niet zoveel uit.

Na het opkoken heb ik alles met de staafmixer gladgemaakt. Er zit dus geen zichtbare framboos meer in.

Een deel in een pot om als starter te dienen. Ik heb dit keer Champagnegist gebruikt.

Ik heb 1 kilo frambozen in de vriezer achter de hand gehouden om na de eerste stook deze frambozen een tijdje te laten macereren om meer echte frambozengeur er in te krijgen. Daarna wil ik hem opnieuw stoken om zo weer een mooie blanke en heldere eau de vie te verkrijgen. Ik hoop dan net als de frambozen Eau de Vie van Lubberhuizen en Raaff een fantastische borrel met echte frambozengeur te verkrijgen.

Ik hoop de backset van deze stook nogmaals een keer te kunnen opstarten met nieuwe suiker voor een nieuwe ronde. We zien dan wel hoe die gaat smaken. 

Ik houd jullie op de hoogte!

Van Stookforum

Zou dit ook zo gaan met Krieken, morellen, zure kersen of hoe je die kersen ook wil noemen 🙂

Die heb ik nog redelijk wat in mijn vriezer zitten

Admin
6 dagen geleden

Jazeker, lees het Kirsch van morellentopic maar eens door. Dat is ook heel erg lekker! Zelf puur oiver vanilleijs is het geweldig. Klinkt zonde, maar het is echt een smaakexplosie!

https://www.stookforum.nl/thread/kirsch-van-morellen-zure-kers/

 

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren