Frambozen Schnapps van diepvries frambozen

Geupdate op 31 mei 2019 in Spirits
1 op 29 januari 2019

Hoi Jan,

je verteld dat je 5 flesjes van 750ml opbrengst hebt gehad. Momenteel ben ik aan het stoken en heb een vraag. Hoeveel heb je weggekapt van je stook? Momenteel heb ik 7 liter in de keel zitten. Ik heb 50ml voorloop weggedaan, en de rest in glazen van 100ml verdeeld. De eerste 700ml zit op 70% gemiddeld. Momenteel zil ik op 900ml en het percentage alcohol zit nu op 59% ik denk dat Nu het einde in zicht is.

Admin
op 29 januari 2019

Dag Geer,

Hoeveelheden weet ik niet meer. Wel dat het zeer weinig was. Ik proef wanneer het lekker begint te worden en dat was met de frambozen al heel snel. Ik vond het zonde om veel voorloop weg te gooien. 

Ruikt goed he 😉

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 30 januari 2019

idd super spul Jan, Ik heb gisteravond 7 liter stookwijn opgestookt. de Ik heb 800ml van 68% bewaard, en dan heb ik echt alleen het lekkere spul over gehouden. smaakt en ruikt idd echt lekker. Dit kan ik met een gerust hart meenemen naar Oostenrijk volgende maand 🙂 , de rest stook ik van de week op.  

Admin
op 30 januari 2019

Ik was van plan dit altijd op voorraad te gaan hebben, maar besloten dat niet te doen. Het is niet makkelijk om er af te blijven. Dus een stukje zelfbescherming 😉

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 2 februari 2019
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 2 februari 2019

De uiteindelijke opbrengst is 1,5liter van gevaarlijk lekker spul . Bedankt voor het recept Jan 🥂

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 20 maart 2019

Ik zag vanmiddag 1kg diepvriesframbozen voor 3,99 bij de Jumbo

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 2 mei 2019

quote author=”brice3010″]

Interessant! Op deze site beschrijven ze hoe met een alembic te stoken, en om dat in 2 runs te doen (stripping run en “spirit run”): https://stillspirits.com/blogs/keep-in-the-know/distilling-a-whiskey-withe-the-grainfather-and-alembic-pot-still-attachments

Wat is daarvan de toegevoegde waarde?

PS: in een aparte topic beschrijf ik het verloop van mijn allereerste ervaring van gebruik van de Still Spirits alembic, gebruik makend van de fantastische info in dit topic. Komende zaterdag stoken (ik sta te popelen)!

 

[/quote]

Ik antwoord even op de laatste pagina, anders wordt het zo zoeken 😉

Als je een 2e keer stookt wordt je product zuiverder, eventuele nare smaakjes kun je zo kwijtraken, maar ook smaken de je wel wilt behouden. Het is dus niet altiijd nodig 2 keer te stoken. Ik ging er van uit dat ik wel 2 keer moest stoken. Dat was namelijk bij mijn Kirsch van Morellen echt noodzakelijk. Die was de eerste ronde vooral troebel.  Maar bij de Framboos was ik na 1 stook zo ontzettend tevreden dat ik het daarbij gelaten heb.

Ik doe overigens met je mee! Ik ben alweer zakken frambozen aan het sparen in de vriezer en kan eerdaags dus ook weer los! Heb ik weer wat lekkers om eind juni mee te nemen naar de bbq. Kom je ook?

Oh ja, het sparen van zakken frambozen doe ik om mezelf voor de gek te houden. 10 kilo frambozen kost minimaal 50,00, en als je af en toe een zak meeneemt met de boodschappen merk je het niet zo. Slaat natuurlijk nergens op 🤣🤣🤣

 

 

Forum Lid
op 2 mei 2019

Ik antwoord even op de laatste pagina, anders wordt het zo zoeken 😉

Ik doe overigens met je mee! Ik ben alweer zakken frambozen aan het sparen in de vriezer en kan eerdaags dus ook weer los! Heb ik weer wat lekkers om eind juni mee te nemen naar de bbq. Kom je ook?

Van Stookforum

Dag Jan,

ik zou het reuze vinden om eens aan jullie bbq te mogen deelnemen! Ik geniet ontzettend van de leerrijke en vooral ook aangename sfeer op dit forum!!

Dit jaar echter moet ik forfait geven, we hebben vorig jaar twee vakantiehuisjes gebouwd op ons domein in de Provence en de verhuur loopt buiten verwachtingen als een trein, mijn vrouw kan ik er niet alleen voor laten staan en we zullen onze tijd ginder nodig hebben dit eerste jaar. Maar de bbq van stookforum staat op mijn to-do lijst van 2020.

Overigens heb ik gisteren mijn vrouw nu helemaal enthousiast weten maken voor mijn nieuwe hobby: ik had voorgesteld om voor onze gasten ginder een welkomstgeschenk  te maken in de vorm van een 200cc sierflesje met zelfgemaakte pastis erin en eigengemaakte etiketten met ons logo erop: ze was laaiend 🙂 🙂

 

Admin
op 2 mei 2019

Dat is zeker een gaaf idee! Daar maak je je gasten heel blij mee, helemaal omdag het van eigen domein is 😁

Jammer dat je de bbq moet overslaan, maar we zullen aannje denken! En wie weet tot volgend jaar!

Forum Lid
op 2 mei 2019

Aantal kerel overhalen hangt af van meerdere factoren .
Product wat je wil verwerken , wat is het eindproduct wat je wil maken .
kwaliteit van gebruikte producten. Kwaliteit van de vergisting .
Soort ketel waarmee wordt gewerkt .
Toevoeging die worden gebruikt .
Wat is passend bij recepten .
vaardigheid
enz .

.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 2 mei 2019

frambozen verwerken tot drank voor de puriteinen. misschien een leuk weetje uit de oude tijd .
twee manieren waarmee ook de hobbyist simpel toch een professionele likeur kan maken .
1> koud gespoelde frambozen kneuzen of grof malen met blender. Hierna even de kook erover .
Eventueel voeg je pecto/ enzym toe maar is niet noodzakelijk.
bij alleen koken kun je na afkoelen gelijk op gist zetten . Bij gebruik van pecto 2 dagen wachten vooraf op gist te zetten .
PH en SG checken alvorens gist toe te voegen . Ph 4,5- 6,5 . corrigeren indien nodig.
SG en te verwachten percentage is afhankelijk van kwaliteit en suikergehalte van de frambozen.
Wanneer deze laag is kun je rietsuiker toevoegen.
Hou wel rekening met wat de te gebruiken gist ( cider of neutraalgist of bakkersgist )aankan.
Hou ook rekening dat veel suiker geeft extra suiker alcohol dit kan ten nadeel zijn van aroma. dus wees daarom bescheiden in suiker.
Om verwachte alcohol percentage van de (stook)wijn te verhogen kun je deze per 1 % verhogen door 17 gr suiker per liter toe voegen..
Na vergisten neem je een deel van de wijn ( het heldere bovenste deel in gistton .) Deze doe je in secondaire vat . Neem enige klavers wrijf deze fijn en voeg deze bij de wijn in secondaire vat. Het secundaire vat word voorverwarmd op 65gr .
De rest uit gistton compleet met pulp gaat in de primaire ketel . Haal dit over . Maak gelijk goede scheidingen .
Distillaat komt uit op 62 – 64% alc.
op drink sterkte brengen met welwater en suikersiroop naar smaak
– – – – –
2 > neem een uit granen gestookte alcohol 78-80%
Macereer hierin de frambozen.
Na 2 weken deel je het maceraat in 2 gelijke delen .
distileer op potstill of alambiek het ene deel .
distillaat komt uit op 68- 72%.
voeg na distillatie het tweede deel bij .
ook hierna kun je op drinksterkte brengen met welwater en suikersiroop naar smaak .

(let op gebruik uitsluitend rietsuiker ! )

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 31 mei 2019

De oogst van vandaag.

Ik neem wat mee naar de bbq, de rest moet ik 2 jaar mee doen heb ik met mezelf afgesproken.

Daarom ook iets meer gemaakt zodat ik kan proeven wat de rijpingsperiode nog doet met de smaak. Uit ervaring weet ik dat wachten veel oplevert, maar uiteindelijk is toch alles eerder op dan gepland. 

Geur en smaak zit er precies in zoals ik wou, kan dus alleen nog maar beter worden.

Forum Lid
op 31 mei 2019

Jij bent helemaal op de frambozen he? En die was ook lekker maar van een ander lid op bbq had de smaak er ook perfect inzitten.

 

Ik heb net 2 kilo hollandse garnalen gekocht zei de pochtert. 12,50 de kilo zelf pellen, als je ze dan laat liggen ben je gek. Of wat kost het op de afslag Nimrax? 

Admin
op 31 mei 2019

Idd helemaal fan van de frambozen. DDM (Dirk) had ze ook gemaakt idd. Ik heb dit keer zijn methode gebruikt. Nog meer smaak en voordeliger.

Hollandse garnalen kunnen gepeld wel 60,00 per kilo  kosten. Supermarktprijs in kleine bakjes. Pellen kan best gezellig zijn met zn 2en. Neem er lekker de tijd voor met een borrel er  bij.

Forum Lid
op 31 mei 2019

Waarom dan geen raspberry Whiskey maken .
( ik bedoel dan geen gek roggebrood , kruidkoek of ander aftreksel van zooi uit kliko dat whiskey wordt genoemd .)
Er zijn oude Whiskey recepten waar vruchten en kruiden accenten in worden gebruikt .
Zo kun je aan een rye Whiskey beslag klavers en frambozen toevoegen en mee gisten laten .
Vaak zijn dit wat duurdere Whiskey’s voor speciale feestviering als seizoen , zonnewende , yule feest en wanneer een meisje vrouw of jongen man wordt .

Admin
op 31 mei 2019

Dat idee zal ik zeker meenemen als ik weer whisky ga naken. Goede tip!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren