Fruit in de kolom ipv fruit vergisten

Geupdate op 13 maart 2019 in Stooktips
15 op 11 maart 2019

Ik vroeg me af of er al mensen op die manier gewerkt hebben. Als ik zie hoeveel citrussmaak er in mijn gin zit (zest van 1 citroen) vraag ik mij af hoeveel appel /peer/… smaak je kan meekrijgen via een suikerwash en een (beetje) fruit in de gin basket.

Het zou natuurlijk kunnen dat het enkel goed werkt voor citrusvruchten en niet voor ander fruit. Op internet kom ik vooral recepten tegen voor gin gemaakt met gefermenteerde appels ipv graan.

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 11 maart 2019

De basis van gin is jenever – Genievre – Gin .
Dus officieel zou gin altijd uit granen gestookt moeten zijn .
Anders is het een vorm van au de vie .
Bessen , aardbeien , bramen , frambozen ,
sinaasappelschil , citroen schil , pruimen ,
dadels enz kan allemaal in ” gin basket ” /

onder of in kolom .
Alleen vruchten met een textuur als banaan is af te raden .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 12 maart 2019

Mijn gin hoeft officieel geen gin te zijn, zoals iedereen hier wil ik gewoon iets lekker maken 😉

Ik denk dat ik eens ga testen of ik een citroen eau de vie kan maken. Ik vind limoncello wel lekker behalve dat die suiker zo hard in je mond blijft kleven. Iemand ervaring met hoeveel zest je in de gin-basket moet steken? Ik veronderstel dat de pulp erin steken geen zin heeft?

Forum Lid
op 12 maart 2019

voor een een de vie gebruik je de citroen + de schillen .
een citroen bevat 1 tot 3% suiker . de meeste oliën en smaak zit in de schil
Verse schil heeft in gewicht volume maar 1 % bij ingedroogde schil 7 % etherische oliën .gebruik je alleen schil verwijder zoveelmogelijk van het wit . deze maakt de drank bitter .
Gebruik je gehele vrucht dan is het ook aan te bevelen de vrucht te schillen em het tussenliggende wit te verwijderen .

Je gebruikt ongeveer – 17 – 28 gr gedroogde schil per liter of 125 – 250 gram verse schillen .
Je kunt het beste met minder gewicht in korf of vloeistof stoken em eventueel schil natrekkem in de eu de vie .
Citroensmaak kun je namelijk erg slecht verwijderen of afzwakken .

Forum Lid
op 12 maart 2019

p.s . een citroen bevat 3 tot 6 gr aan suiker .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 12 maart 2019

Jongens weer offtopic – was effe druk dus niet alles gevolgd – maar waar is Chris?

Forum Lid
op 12 maart 2019

Chris is druk . Maar was gister zeer gelukkig gestemd .

Forum Lid
op 12 maart 2019

Ok fijn, dank je voor de update

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 13 maart 2019

De citrussmaak van de schil komt niet van het sap, maar van de etherische olie in de schil. Dat is niet te vergelijken met de smaak in de schil van ander fruit, laat staan met de smaak in het vruchtvlees van ander fruit.

Forum Lid
op 13 maart 2019

De een prefereert gebruik van de oliën in de in de schil de ander het sap met zuren en suikers .
Wil je een krachtige smaak gebruik je beiden .
limoen , citroen , sinaasappel , grapefruit , mandarijnen kun je volledig gebruiken mits je schilt en het wit zoveel mogelijk verwijderd .
( munt , melisse , kaneel , vanille, kruidnagel, zoethout amandel , cacaoboon , walnoot zijn in drank op basis van citrusvruchten zeer goed combineerde accenten )

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 13 maart 2019

Dat klinkt alsof ik nog genoeg te testen heb 🙂

Forum Lid
op 13 maart 2019

Basis beginnen Sirolf . 😅😅 .
Er zijn diverse manieren om een au de vie te maken van een citrusvrucht. b.v. ‘je zou kunnen citroenen schillen , witte verwijderen . de schillen + de citroen even grof door blender .
even min verhitten tot 80 gr . kopje suiker er bij gist erop .
na paar dagen wanneer Vergisting goed opgang is SG wegen , invert suiker toevoegen tot 1050 – 1070 en gisten laten . e.v.t na paar dagen nog eens rustig suiker toevoegen .
Zodra gisting klaar de de pulp afstoken .
( ik weet niet wat voor ketel je gebruikt . Brug / damp temp 78,3 begin en mag tot max 92 gr oplopend. tijdens overhaal )
voorloop verwijderd op smaak en naloop op moment smaak keert of dat de uitstroom troebel wordt ..
Opvang kun je eventueel een van de eerder genoemde accenten in trekken en na enige dagen op drink sterkte brengen en suikersiroop toevoegen naar eigen smaak .
Dit is maar een oude simpele standaard basis methode betreft citrus likeur
wie weet is het een idee.

Forum Lid
op 13 maart 2019

Hoeveel citroenen gebruik je per liter?

Bij Limoncello “moet” het bio zijn maar ik veronderstel dat dat in dit recept niet zo uit maakt of gaat de gist anders sneller kapot door de producten op de schil?

Forum Lid
op 13 maart 2019

Bio is altijd beter . Of je kunt citroenen wassen .
Aantal citroenen hangt meer af van grote en gewicht .
voor au de vie kom je min 6 tot 8 citroenen per liter . pulp voor vergisten verdunnen water dan de suiker toevoegen

( uiteindelijke alcohol percentage drinksterkte likeur zal 28% moeten worden NA verdunning distillaat )

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 13 maart 2019

Met vergiste vruchten in de ketel maak je eau de vie of Schnapps, met de vruchten in de kolom of een kruidendoos maak je Geist. Zie over frambozen bijvoorbeeld:

https://www.schnapsbrennen.at/spezialitaeten/himbeergeist/

 

Forum Lid
op 13 maart 2019

met een alcohol of ” jenever ,vodka ” via kruiden mand / kolom is i.d.d. een andere vorm van likeur . “Geist” , of “gin” dan au de vie hoewel je een au de vie ook nog meer aroma kunt geven door tijdens overhaal ook kruiden mand of secundaire ketel te gebruiken .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren