Geinfecteerde gisting?

Geupdate op 27 januari 2020 in Gist vragen
5 op 26 januari 2020

Sinds een dag of drie staat mijn suikermesh van blanke stroop (erfenisje) lekker te gisten op turbogist. Start sg 1090

Helaas komt er een penetrante riool-poeplucht vrij, dit kan niet de bedoeling zijn en ik krijg scheve blikken van mijn huisgenoten😄

De boel maar weg kieperen of geduld hebben? Iemand die hier ervaring mee heeft of diagnose heeft?

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 26 januari 2020

Het is wel erg moeilijk om op afstand te zeggen wat loos is.
jou beleving kan anders zijn dan van een ander . Een rotte eieren lucht zou beteken dat er te veel dode gistcellen zijn en zwavelwaterstof zich nu vormt .
Maar een suikerstroop kan veel foesels nog bevatten van bieten en soms ook vulstoffen uit aardappel meel .
hierdoor kan ook van zich zelf al een aardse lucht komen .
je kunt er nu weinig aan doen omdat het volop staat te gisten .
Als na vergisten de geur nog aanwezig is zou je zilverchloride kunnen proberen ..
MAAR , voor nu lijkt het mij verstandig om er een citroen in uit te knijpen ik vermoed dat jou PH wat hoog is .
Uitgieten laten . Zodra gisting over is afhevelen van gist .
De stookwijn een paar keer overgieten ” luchten ” en daarna meteen afstoken .
Grote kans dat je het dan red

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 26 januari 2020

Dank je voor je uitgebreide antwoord Robert, De Ph maar even gemeten: 3.5 (de citroen zat er al in🤗) Morgen jouw beluchtingtip maar eens proberen…

Forum Lid
op 26 januari 2020

3,5 als pH is wat aan de lage grens . Maar sluit wel iets uit . ( Zoals ik zei het is moeilijk oordelen op afstand )!
Alleen beluchten via heen en weer gieten. Als de vergisting voorbij is .
Als de ” poep ” lucht meer aards is dan van rotte eieren is grote kans dat het luchten voldoende is .
Immers suiker en aardappel zetmeel vulstoffen geven sowieso een niet frisse geur .

Forum Lid
op 26 januari 2020

Dank je Robbert, ik denk dat je in de roos zat met de aardappelzetmeel, de bakkers-blanke stroop smaakte niet zoet zoals suikerstroop..de gisting an sich gaat prima, beluchten en afwachten maar..

Forum Lid
op 27 januari 2020

Bij stoken een eetlepel soda toevoegen ,. ( Of banking soda )
Komt het waarschijnlijk allemaal goed.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren