Gerst

Geupdate op 8 juli 2020 in Recepten
19 op 7 juli 2020

Iemand hier in het dorp heeft een hele berg gerst te koop. 100kg voor omgerekend een euro of 5.

Nu las ik dat gerst onder andere gebruikt wordt voor whiskey, dus ik vroeg mij af of dat een beetje te doen is, whiskey maken vanuit gerst. En waar ik op moet letten bij het soort gerst, en hoeveel je nodig hebt voor een paar liter whiskey 😃.

Iemand een idee?

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 7 juli 2020

Je moet van het gerst eerst mout maken.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 7 juli 2020

Die prijs is prima. Daar kan niemand iets van zeggen!!

Gerst kan alleen kiemen als het nog niet gepeld is, dus als je het wilt vermouten, moet je daar wel op letten. Gepelde gerst, zoals je die in Nederland bijvoorbeeld in de natuurvoedingswinkel kunt kopen, is gepeld en kiemt niet of maar heel slecht.

Hoe je dat kunt zien, weet ik niet.

Van gangbare gerst zou ik bang zijn dat die behandeld is met bestrijdingsmiddelen om concurrentie op de akker tegen te gaan. Daarom zou ik er op letten of de gerst wel biologisch is.

Van het maken van whiskey heb ik geen verstand. Behalve dan dat je de gerst moet mouten.

Van de andere kant: als het ongepelde gerst is en goed droog, kun je het best een tijdje koel, droog en afgesloten van beestjes bewaren.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 8 juli 2020

Thanx, ik ga die man eens bellen om te kijken wat voor gerst het is.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 8 juli 2020

Nog ruim onder de groothandels prijs, wat rond de 16 cent per kilo ligt (wat de boer er voor vangt), zou goed bruikbaar kunnen zijn. Voor die prijs denk ik dat het zelf mouten er niet meer in zit, kan het altijd proberen maar vermoed dat het oogst 2018 is waardoor kiemkracht niet evenredig genoeg zal zijn…
Wat natuurlijk altijd prima gaat is om er een mout naast te leggen en standaard maisschen of decoctiemaisschen (dat is het koken van ongemout graan alvorens het maisschen).

Forum Lid
op 8 juli 2020

Volgens mij kun je de gerst ook vermengen met mout zodat je er een mash van kunt maken.

Groet, @ndré

Forum Lid
op 8 juli 2020

Idd @dre. Ierse whiskey is voor een deel van oudsher ook met ongemoute gerst.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 8 juli 2020

Heb het gevraagd. Het komt vers van het land, maar is wel bespoten.

Ik heb eens opgezocht hoe je gerst moet mouten, en dat lijkt me vooralsnog iets te veel werk nu 🙂 . Eerst maar eens de rum goed krijgen.

En dan kijken of we kunnen afspreken dat hij een stukje zonder bestrijdingsmiddelen levert en ik volgend jaar de gerst kan mouten en er whiskey van kan maken. Ik ben kennelijk niet de enige, want hij zei dat er nog iemand was die onbespoten gerst wilde hebben.

Forum Lid
op 8 juli 2020

Bijna alles wat op het land verbouwt wordt is met iets bespoten. Natuurlijk niet de bio produceten, maar die zijn dan weer wat duurder.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 8 juli 2020

Voor veel recepten wordt ongemout graan gebruikt, denk maar aan jenever, gin maar ook voor whisky. Dit zou je drank een vollere smaak moeten geven. Ik ben wat exprimentjes aan het doen met 5 kg tarwe en 2.5 kg gerstmout. Met 1 kg mout kan je wel 10 kg graan omzetten naar vergistbare suikers. Het koken van het graan voor het maischen wordt ook wel verstijfselen genoemd, en wordt gedaan om het zetmeel meer toegankelijker te maken voor de enzymen.

Het kopen van een gewone baal graan val niet mee, je kom dan al snel bij de diervoeding uit. Met een prijs van 10 euro voor 10 kg of nog meer.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 8 juli 2020

Hij kan toch ook gemoute gerst erbij kopen en dan 50/50 doen?

 

dan heb je spotgoedkope gerst.

en gekochte mout

Forum Lid
op 8 juli 2020

Ja hoor, dat gaat prima. 

ik zou ook wel een kilo 25 willen 🙂

Forum Lid
op 8 juli 2020

Daarom zei ik het.
Gewoon 50kg gemout kopen en deze zomer ff ertegenaan.
Voor je 150 kg hebt weg gewerkt kun je nog ff

Forum Lid
op 8 juli 2020

Hm, klinkt verleidelijk. Ik ga eens kijken of hoe ik hier aan gemout kan komen 😁.

@RuMo, als ik het haal mag je wel 25kg komen halen hoor, ik denk alleen dat het goedkoper is om het in kilo zakjes te kopen in de winkel dan helemaal hierheen te rijden 😂.

Forum Lid
op 8 juli 2020

Voor dat geld wil iedereen wel.
Alleen de afstand zit dwars.

Forum Lid
op 8 juli 2020

Ja, het is nou ook weer geen melasse waar ik 320 km voor rij.

Forum Lid
op 8 juli 2020

Die heb ik vandaag gehaald.
20 heen en 20 terug op lpg.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 8 juli 2020

De gerst die een boer van zijn land haalt is bijna per definitie om gegeten te worden: ofwel door dieren, ofwel door mensen. In dat laatste geval eventueel via bier of sterke drank. Ik neem aan dat die gerst dan ook wel aan normen voldoet aangaande residuen. Al weet je dat natuurlijk alleen zeker bij biologische gerst.

Waar ik me wel zorgen over zou maken is eventuele behandeling van zaaigoed tegen tegelijk kiemend onkruid of meeëters. Ik heb geleerd dat dat soms gebeurt, al weet ik niet in welke mate dat nu nog gebeurt.

Forum Lid
op 8 juli 2020

Nou, dat weet je hier maar nooit. Hier zijn ze minder moeilijk met zulke dingen.

Ik heb hem nog een keer gebeld, en afgesproken dat hij bij zijn volgende oogst een stuk van een kilo of 100 voor mij zonder bestrijdingsmiddelen laat. Er zijn een aantal (thuis) bierbrouwers in de buurt, die willen ook onbespoten. Dan wordt de prijs (omgerekend) €7,50 per 100 kg, dat lijkt me nog steeds schappelijk 😁.

Dan heb ik nog een jaartje om te oefenen met de ketel en het gisten 😂.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 8 juli 2020

Wanneer je honderd kilo gerst grof maalt of kneust .
Hierbij voeg je 10 kilo diastatisch gerstemout of roggemout .
Dit ga je gewoon maischen en je kunt whiskey ervan maken .
Je kunt ook zelf de gerst mouten . Kost wat tijd maar voor dat geld gewoon doen zou ik zeggen .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren