Gewichtsverschil na vergisting

Geupdate op 10 september 2020 in Het Café (praathuis)
0 op 22 augustus 2020

Nieuwe week, nieuwe meting.

Batch 1 is afgewerkt.  Volgens de hierboven gegeven data zou mijn 3kg suiker omgezet moeten zijn en zou er (ongeveer) 1,5kg gewichtsverlies moeten zijn.

Batch is nu 39dagen aan het gisten geweest, aan redelijke 20+ graden C. 

Ipv 1,5 kg krijg ik 1,1kg.

Andere observatie is dat PH constant blijft tijdens de vergisting.

Ik ga wekelijks een batch van 3kg opstarten en verder blijven meten.

Date SG Weight T Room T Brew Delta T PH  
14 July 1080 15,9       4  
20 July 1065 15,6       4  
25 July 1040 15,3       4  
01 Aug 1027 15,1 23 26 3 4  
7 Aug 1027 15,0 25 25 0 4  
12 Aug 1027 15,0 22 23 1 4  
15 Aug 1027 14,8 26 24 -2 4  
22 Aug 1025 14,8 23 24 1 4 END
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 22 augustus 2020

Hier de andere batches.

Batch 2            
Date SG Weight T Room T Brew Delta T PH
28 July 1059 16,9       4
1 Aug 1060 16,5 23 26,5 3,5 4
7 Aug 1047 16,2 25 26,0 1,0 4
15 Aug 1032 15,9 26 24 -2 NA
20 Aug 1026 15,8 23 23 0 NA
22 Aug 1023 15,8 23 23 0 NA

 

Batch 3            
Date SG Weight T Room T Brew Delta T PH
8 Aug 1060 15,9 25 23 -3 4
15 Aug 1047 15,0 26 24 -2 NA
22 Aug 1031 14,8 23 23 0 NA

 

Batch 4            
Date Sg Weight T Room T Brew Delta T PH
17 Aug 1065 16,8 24 22 -2 4
20 Aug 1065 15,2 22 22 0 4
22 Aug 1055 15 23 23 0 NA

 

Batch 5          
Date Sg Weight T Room T Brew Delta T
22 Aug   18,7 23 23 0

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 23 augustus 2020

Ik vind je einddichtheden wel aan de hoge kant. Een rumwijn met een einddichtheid van 1,030 of zo vind ik niet vreemd, maar voor een suikerwijn is dat wel veel. Zeker gezien je begindichtheid.

Forum Lid
op 23 augustus 2020

Klopt maar ik voeg wel fruit toe.  Dus de vloeistof is troebel en bevat veel suspensies.  Ik veronderstel dat dit ook invloed heeft op de meting.

Voor zover ik versta meet een densimeter het soortelijk gewicht en niet het suikergehalte.

Vandaar eigenlijk het wegen om een beter idee te krijgen over de hoeveelheid suiker die achterblijft.

 

Forum Lid
op 23 augustus 2020

Die notie klopt: en alleen bij een zuiver mengsel van suiker en water is de dichtheid direct om te rekenen in suikergehalte. Of natuurlijk bij zuiver alcohol en water.

Forum Lid
op 24 augustus 2020

Inderdaad Kees maar er blijft mijns inziens te veel suiker ongefermenteerd.  Dat kan aan het gist liggen maar ook aan een te hoge suikerconcentratie.  Daarom dat ik in batch 5 meer water gebruikt heb.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 29 augustus 2020

Nieuwe week nieuwe meting

SG

Batch 1 Batch 2 Batch 3 Batch 4 Batch 5
1065 1060 1060 1065 1055
1040 1047 1047 1055 1047
1027 1032 1031 1030  
1027 1026 1023    
1027 1023      
1027 1020      
1025        

 

 

Gewicht

Batch 1 Batch 2 Batch 3 Batch 4 Batch 5
15,9 16,9 15,9 15,2 18,7
15,6 16,5 15,0 15,0 18,2
15,3 16,2 14,8 14,6  
15,1 15,9 14,6    
15,0 15,8      
15,0 15,8      
14,8 15,8      
14,8        

 

Voorlopige observaties

PH blijft ongeveer gelijk tijdens de hele gisting dus die meet ik niet meer

Temperatuur is nagenoeg de kamertemperatuur. De vloeistof buffert het dag/nacht verschil, niets meer.

SG valt snel gedurende de eerste drie weken, daarna traag. De daling na drie weken is wellicht toe te schrijven aan het neerslaan van de zwaardere suspensies.

Gewicht : daalt gelijkmatig de eerste 5 weken. Daarna is er bijna geen verschil waar te nemen. (meetfout weegschaal)

Alleszins batch 1 is door de ketel gegaan, en hetgeen overbleef na het stoken bevatte nagenoeg geen suiker. Rendement was OK.

Benieuwd wat de batch met meer water (batch 5) gaat doen.

Forum Lid
op 30 augustus 2020

Leuk hè: wetenschap. 😉

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 5 september 2020

De metingen zijn verricht

(een vrouwzachte stem etc)

Om 3kg suiker te vergisten.

Batch 1 (Beeindigd)

Days 39
Lost KG 1,1
Lost SG 55,00

 

Batch 2 (beeindigd)

Days 39
Lost KG 1,2
Lost SG 40,00

 

Batch 3 (ongoing)

Days 28
Lost KG 1,4
Lost SG 42,00

 

Sluitende conclusies zijn slechts mogelijk na een batch of 10

Dus :  we doen verder

 

 

 

 

Forum Lid
op 5 september 2020

Zag bij je gewicht 2 x een meting meer dan bij sg. Zal je ook wel al gezien hebben.

Voor conclusies zal het toch een beetje natte vingerwerk blijven. Wetenschappelijk is bewezen dat het gewicht van CO2 vast ligt.

De enige goede conclusie die ik zou durven maken, op dit moment, is dat bij enkele dagen geen gewichtsverlies, de vergisting bijna is beeindigd, dan wel is gestokt. Dus na enkele dagen geen gewichtsverlies sg meten. Vind je de sg voor de gekozen gist te hoog, dan proberen de verstokte vergisting weer op gang te krijgen of alsnog te gaan stoken met een iets lager rendement.

Maar blijf doorgaan. Er zou na 10 batchen idd een trend zichtbaar moeten worden.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 10 september 2020

Ik kreeg net iets grappigs binnen via de mailen moest aan dit topic denken

fhebbers/d/plaato-keg?utm_source=flexmail&utm_medium=e-mail&utm_campaign=binnenkortverkrijgbaarbijbrouwland&utm_content=20200909c10nlplaatopng

Crew member
op 10 september 2020
Forum Lid
op 10 september 2020

Ja, blijkbaar werkt t kopiëren vanuit de email app niet lekker. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren