Gin filteren

Geupdate op 26 februari 2019 in Stookforum
28 op 19 februari 2019

Groetjes weer iedereen 

Ik heb al een paar keer zelf Gin  gestookt ,nu de laatste keer was de Gin iets te flauw van smaak .Dus heb ik bijgekruid met de nodige ingedrienten ,nu de smaak was oké.Maar nu de kleur terug helder krijgen zonder te stoken .Daarvoor heb ik actieve ontkleuring kool gebruikt ik heb de Gin  na twee weken gefilterd door papier maar ik heb nog steeds een zwarte waas in de Gin die ik er niet uit krijg en ook niet neerslaat ;Weet iemand raad ?

Groeten

 

 

 

 
  • Geliked door
Antwoord
27 op 19 februari 2019

Klaren met vislijm of met caseïne / melk .
bezinksel eruit filteren .

Forum Lid
op 19 februari 2019

Hey bedankt voor de reactie ikzelf had gedacht als laatste redmiddel klaren met Kieselsol/chitosan.

Vislijm ken ik niet en geeft dit dan geen smaak af ??

groeten

Forum Lid
op 19 februari 2019

kieselguhr zou ook kunnen .
Maar met Vislijm pak je makkelijk zeer fijn stof als koolstof . vislijm ,caseïne en eiwit zijn wat meer adhesief .
nee vislijm geeft geen smaak .

Forum Lid
op 19 februari 2019

Yep ik heb eens gegoogeld en vislijm zou perfect gaan .

Forum Lid
op 19 februari 2019

Het is een zeer goed klaringsmiddel .
En vrij gemakkelijk in gebruik .

Forum Lid
op 20 februari 2019

Of door twee laagjes keuken papier met daar tussen wit reukloos wc papier.ik krijg daar bijna alles mee helder.

Forum Lid
op 20 februari 2019

Kan het zijn dat de Gin toch helder is maar dat de fles aan de binnenkant zwart is, flessen met waarin actieve kool heeft gezeten zijn moeilijk schoon te maken…

Forum Lid
op 20 februari 2019

Ik heb al drie maal gefilterd eerst met  keukenrol dan koffiezakjes  daarna filterpapier .En nog steeds een waas die ik er niet uitkrijgen en die  ook niet naar onderen  zakt in de fles 🙁

De fles iedere keer uitgespoeld en goed geschud met een vod in .De fles is een 5L gistingsfles met oortje ,deze zijn goed proper te krijgen.

Ik heb mij gisteren vislijm besteld en ga dit proberen .

Bedankt voor de reactie en groeten iedereen

 

 

Forum Lid
op 20 februari 2019

Als de Gin niet  helder te krijgen is  drink ik hem zo wel op deze is veel te lekker voor weg te gooien ,Dan heb ik maar een zwarte tong 😉

Forum Lid
op 20 februari 2019

Een zweem krijgen door koolstof is altijd een kans op .
Gewoon proberen met vislijm te klaren .
komt vast goed .

Voordeel ook van het klaren met vislijm is dat ook de carbon bijsmaak zogoed als verdwijnt . ( koolstof laat ook hele lichte bijsmaak achter ! neem eens actief kool op de tong . )
Koolstof is en blijft een correctie middel / lap middel .
Er zijn veel meer correctie middelen .
en wegen die naar rome lijden .
maar Voorkomen beter .
Ik gebruik uitsluitend houtskool voor karakter aan drank te geven zoals een vat branden vanbinnen voor whiskey of bourbon karakter te geven .

Forum Lid
op 20 februari 2019

ik hou jullie op de hoogte ik ben benieuwd ,morgen zal ik de vislijm wel hebben denk ik 

Forum Lid
op 20 februari 2019

ik hou jullie op de hoogte ik ben benieuwd ,morgen zal ik de vislijm wel hebben denk ik.

Robbert ik gebruik alleen hout schilfers en blokjes van Stilldragon voor mijn  whiskey te kleuren / smaak te brengen.En laat ze rijpen in glazen flessen .Ik heb nog geen whiskey in een vat gedaan en zeker niet gebrand ,omdat ik dacht dat je de drank maar een beperkte tijd kan lageren in een vat ,is het niet??

Forum Lid
op 20 februari 2019

Als je het vat maar op goede plaats zet . donker luchtvochtigheid 70 – 75 % en temperatuur van 11 a 12 graden kan whiskey jaren liggen op vat . Je lagert ook op iets hoger alcohol percentage omdat er altijd een deel verdampt.
er zijn Whiskey’s die 30 – 50 jaar op vat liggen.
Een goede whiskey ligt minimaal 3 jaar op vat .
(Vroeger mocht een alcohol pas na 3 jaar vat lagering pas whiskey heten . )

Je kunt eiken ook wat roosteren in oven .
Een vat kun je Licht roast geven maar ook zwaar branden .
Met beetje huisvlijt kun je zo een gebruikt vat een heel nieuwe kleur en karakter geven waarmee je de smaak van whiskey kunt verfijnen .
( je kunt trouwens ook nieuwe vaten kopen die al gebrand zijn )

Forum Lid
op 20 februari 2019

Ja bij mij is het probleem de kelder is te warm 15° tot 18°C in de zomer 

Forum Lid
op 20 februari 2019

Let op bij innemen van actieve kool. Het absorbeert ook eventuele medicijnen die je ingenomen hebt. Die daardoor niet meer in je bloed terecht komen.

Forum Lid
op 20 februari 2019

stokerke 11-12 gr is de ideale temp .
Je kunt er een isolatie deken over gooien .
Proberen in ieder geval de luchtvochtigheid goed te houden en niet boven 17 gr te komen .

I.d.d. kees en ook kans op constipatie .

Forum Lid
op 22 februari 2019

Weet er iemand hoelang het uitklaren met vislijm duurt ?

Ik heb gisteren op 3L gin 2cl vislijm gedaan en goed met de fles geschud ,vandaag nog even zwart niets geklaard .Dus opnieuw  nu 3cl vislijm bijgedaan en goed met de fles geschud .Ik hoop dat het nu wel resultaat geeft .

Forum Lid
op 22 februari 2019

Je moet het 3 dagen laten staan het gaat langzaam bezinken .
Niet schudden tussendoor !
Na klaren de fles langzaam over schenken door filter .

Forum Lid
op 22 februari 2019

Je moet de vislijm wel eerst even met klein beetje mengen gin mengen en verwarmen op 25- 27 graden dit goed doorroeren dat het goed is opgelost .
Daarna toevoegen aan de drank en goed mengen door het afkoelen vlokt het en slaat het de zwevende deeltjes neer .

Forum Lid
op 22 februari 2019

p.s. je gebruikt ongeveer 1 gr per 10 liter .

Forum Lid
op 22 februari 2019

Robert als ik de gin nu verwarm zou dat dan ook goed komen ?

Forum Lid
op 22 februari 2019

van dat verwarmen dat wist ik niet ,toch bedankt voor het te melden .Al doende leert men he 🙂

Forum Lid
op 22 februari 2019

Hey Robbert, kan ik die vislijm ook gebruiken op minn whisky mash te klaren? Ik fermenteer op het graan voorlopig (ga binnenkort eens spoelen in plaats) en krijg mijn mash nooit voldoende klaar, waardoor er steeds onwelkome stoffen meegaan in de ketel…

Forum Lid
op 22 februari 2019

Hey Stattler ik laat mn mash altijd staan tot die is uitgegist dan hevel ik over en laat deze nog een tijd staan tot deze helemaal helder is .Je kan beter een paar weken langer wachten het komt de smaak echt wel te goede hoor  

Groeten

 

Forum Lid
op 22 februari 2019

Sorry Stokerke . zo gauw niet bij stilgestaan dat er geen gebruiks omschrijving ergens stond over vislijm.

Nee stattler Vislijm gebruik je bij likeuren en wijnen te klaren .
Een mash kun je het besten na vergisten zonder teveel te schudden afhevelen.
Een whiskey mash hoeft ook niet kraak helder te zijn zolang je maar zo weinig mogelijk gist restanten meeneemt .
Wanneer vergisting voorbij is ligt grootste deel op bodem ketel .
Voor een schone alcohol uit suiker vergisting wil je zo klaar mogelijk omdat je zo weinig mogelijk vervuiling wil hebben dat smaak afgeeft.
De whisky smaak wordt bepaalt door foezels , vezels , etherische oliën , esters e.d. van granen dus mag masch dat bevatten .

Forum Lid
op 26 februari 2019

Al iedere dag naar de gin gaan kijken 🙂

De gin  is goed aan het klaren een heel groot verschil tegen vier dagen geleden ,maar nog niet helder .Het wordt ieder dag beter en beter hopelijk tegen het weekend geklaard .Geduld is een schone deugd zeg men he 🙂

Robbert  bedankt voor de tip he 🙂 

Forum Lid
op 26 februari 2019

Koolzweem is erg hardnekkig .
Dat kan i.d.d even duren ..
I.d.d geduld .
Je zal zeker ook een verbetering in smaak hebben als die muffe kool weg is .
je kunt eind van de week nig eens wat gin met wat vislijm verwarmen en toevoegen als je nog niet hsppy bent .
haal wel als klaar is gelijk de gin van het bezinksel.
👍

Forum Lid
op 26 februari 2019

Yep toppi 

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren