Gin, Jenever, Aquavit, Absint en andere “botanische” destillaten – deel je recepten

Geupdate op 20 juli 2020 in Spirits
0 op 20 juli 2020

Ik heb net mijn eerste gin gemaakt en daarvoor heb ik uiteraard mijn onderzoek op dit forum gedaan en ik vind eerlijk gezegd dat er iets te weinig recepten voor gins zijn. Niets beter dan dat ik maar mijn eerste probeersel deel en ieder ander aanmoedig hetzelfde te doen.

Dit topic is er om simpele recepten voor gin, jenever, aquavit, absint en alle andere botanische destillaten in simpel en duidelijk format te delen. Ik raad aan ongeveer hetzelfde format dat ik hieronder heb gebruikt aan te houden in jullie recepten om alles makkelijk leesbaar te maken en zoveel mogelijk informatie te delen. Uiteraard, pas aan waar dat voor het beste is.

Om de bal aan het rollen te krijgen begin ik met het recept voor mijn eerste gin. Ik heb ook nog een muntige rum in de verwachting, op basis van een recept in The Curious Bartender: Volume 1 voor een claro mojito, maar die moet eerst maar uitfermenteren


Titel: Ginquavit

Beschrijving: Gin gemaakt met hele kruiden uit mijn keukenkastje, Jeneverbes als basis maar aangevuld met karwijzaad en dille waardoor het naar een Scandinavische aquavit kan neigen, vandaar de naam. Verder rozemarijn, 4-seizoenen peper, kaneel en laurierblad. Een zeer kruidige gin maar niet meteen een favoriet, dus wellicht dat ik er nog aan sleutel.

 

Basisalcohol: ~40%, 4 liter, uit suiker, door kool gefilterd

 

Botanicals:

-Jeneverbes, 24 gram

-Karwijzaad, 10 gram

-Dille, 5 gram

-Peper, 4 seizoenen, 2 gram

-Kaneel, 2 gram (ongeveer 1 stokje)

-Laurier, 2 blaadjes

 

Methode: botanicals in ketel

Apparatuur: Still Spirits Air Still, 4 liter potstill, indirect electrisch verwarmd, ~300 Watt, luchtgekoeld

Procedure:

-Weeg de botanicals en maal ze kort in een vijzel of iets dergelijks (het meest vergelijkbare dat ik heb is een metalen beker van een Boston shaker en een cocktail-stamper, dus daar doe ik het maar mee)

-Leg de botanicals in een hopzakje en leg het hopzakje in de ketel

-Vul de ketel met 4 liter ~40% alcohol, sluit af met de kop, sluit aan en start

-Vang op in fracties van 50, 100, 150, 600, 500, 300, 2×200, 4×100 ml of volumes naar eigen inzicht, meet alcoholpercentage van iedere fractie

-Kies fracties om te mengen op basis van smaak en aroma (ik koos alle fracties behalve de eerste 3 en de laatste 2), meet alcoholpercentage van het resultaat

-Verdun eventueel tot een gewenst alcoholpercentage (Ik vond de 57% die het van nature heeft mooi en toepasselijk)

 

Eindoordeel: Bijzonder, kruidig, hartig, maar ook moeilijk te waarderen, combineert beter met gemberbier dan met tonic, kan wellicht wat gebruikelijke citrus en koriander gebruiken.

 
  • Geliked door
  • Nimrax
Antwoord