Gist, Gist, Gist

Geupdate op 18 februari 2018 in Gist vragen
42 op 2 februari 2018

Beste forumleden,

Mijn eerste topic op dit forum en gelijk eentje waar iedereen een mening over heeft: Gist. Nu ben ik ervan op de hoogte dat elke soort drank, bier of wijn zijn eigen gist kan gebruiken maar waarom deze keuze wordt gemaakt is mij echt abracadabra. Ik kom voor dezelfde soort recepten getallen tegen van 1 gram tot aan 5  gram per liter beslag/wort/most.

Als complete leek probeer ik mijn gedachten hierover te vormen en kan ik maar aan een logisch gegeven denken: het aantal vergistbare delen in het beslag/wort/most versus het vermogen van de gist om dit om te zetten naar alcohol. (Of andere vergistbare delen zoals sporenelementen en eiwitten)

Mijn vragen: op welke basis maak jij je keuze voor het gebruik van gist ? Wat is de  relatie tussen bijvoorbeeld  het SG en de hoeveelheid gist ?

Ik ben zeer benieuwd naar jullie antwoorden 🙂 

groeten Catnip

 
 • Geliked door
Antwoord
0 op 2 februari 2018

Catnip ik stook alleen fruit daarbij gebruik ik verse bakkersgist,meten doe ik niets ik werk op gevoel dat komt door 15 jr.ervaring bij 50 kg druiven zonder suiker gebruik ik 100-125 gr.natte gist,ik heb daar zeer goede resultaten bij.geen gist smaak en haal er +- 8-9 ltr van 60-65% uit.gr.?Chris.V.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 2 februari 2018

Droge gist : standaard 5gr/25l.

Ik denk niet dat er een relatie is tussen sg en hoeveelheid gist die je moet gebruiken.  Gist vermenigvuldigd zich tot alle suiker/voeding is opgebruikt.  

Keuze van gist hangt af van het doel.  Fruit vergisten doe ik met een wijngist.  Om whisky te maken meestal gewone bakkersgist (droog).  Om gewone stookwijn te maken turbogisten.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 2 februari 2018

Bij bierbrouwen wordt als vuistregel aangehouden 1 miljoen gistcellen per ml wort per graad Plato.

1 graad Plato is ongeveer 4 SG punten.

 

Dus bij 25l van SG 1.060 (ongeveer 15 plato) zou je dan 15 miljard cellen per liter * 25 = 375 miljard cellen nodig hebben. Dit is ongeveer 2 zakjes droge biergist.

Bij de gisten die bij stoken worden gebruikt zitten nogal wat voedingsstoffen en enzymen dus hoeveel gistcellen je daar per zakje krijgt is moelijk in te schatten (zou leuk zijn als iemand daar een bron voor heeft).

Verder is de vergistingstemperatuur ook van invloed op de benodigde hoeveelheid gist. Bij sttokwijn wordt vaak een hogere temperatuur aangehouden dan bij bier. Ook wordt (naar mijn idee) wel eens extra gist (bv overdosis bakkersgist) toegevoegd om gebrek aan voedingsstoffen te compenseren.

Ik denk dat het lastig wordt om harde regels te vinden voor de hoeveelheid gist en je uit moet gaan van ervaringscijfers en die van de leveranciers.

Crew member
op 2 februari 2018

Klopt @Rene, het zijn laboratorium waardes. In de praktijk hebben veel omstandigheden invloed op je brouwsel. Mijn tip: Probeer het “aan te voelen”, zoals de beste chef-kok kookt op gevoel. Harde regels willen we vanaf,toch?

 

Forum Lid
op 2 februari 2018

Daar heeft Nimrax gelijk in gooi de meters en formules in de vuilnisbak werk op gevoel daar krijg je echt een voldaan gevoel van,ik kook en stook op gevoel zelfs bij Adriana werk ik op gevoel,tot nu toe altijd lekkere resultaten goeie drank lekker eten en ook lekker.als ik druiven of fruit stook proef ik het dan weet ik hoeveel suiker,en zo doe ik dat met alles wat ik stook het werkt volgens de natuur het is nooit het zelfde daarom is het belangrijk dat je op gevoel leert stoken ik werk zo 15 jr met plezier.gr.??Chris.V.

 

Forum Lid
op 2 februari 2018

Daar heeft Nimrax gelijk in gooi de meters en formules in de vuilnisbak werk op gevoel daar krijg je echt een voldaan gevoel van,ik kook en stook op gevoel zelfs bij Adriana werk ik op gevoel,

 

Van ChrisV

Slow hand???

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 2 februari 2018

Nu ben ik ervan op de hoogte dat elke soort drank, bier of wijn zijn eigen gist kan gebruiken maar waarom deze keuze wordt gemaakt is mij echt abracadabra.

Van Catnip

Verschillende soorten gist worden gebruikt om hun eigenschappen. Voor een tripel bijvoorbeeld wordt een gist gebruikt die bepaalde esters vormen waardoor een tripel smaakt als een tripel. Gebruik je voor een tripel een gist die gebruikt wordt voor een witbier dan krijg je een heel ander bier. 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 2 februari 2018

Wow, wat een reacties allemaal. Hier kan ik wel wat mee. @ Mick: toevallig dat je over een SG van 1060 begint, dit mat ik ook bij mijn wort. Bedankt voor het sommetje.

Als ik alle reacties afweeg lees ik min of meer dat er op gevoel gewerkt moet worden en niet te zwaar moet tillen aan het percentage.  

@ Skoldt: Heb je de bakkergist eens vergeleken met andere zoals Whiskygisten in je brouwsels? Ik las goede dingen over bakkersgist. (Droog)

@ ChrisV: Ik staaf mijn gevoel graag even als beginner om te kijken of ik er voor mijn gevoel wat gevoel voor krijg 😀 Is er verschil tussen droge en natte bakkersgist?

@ Nimrax en Lummel: die hulpmiddelen zijn slechts zijwieltjes voor nu, het biedt nu even wat houvast. Ik ga er liever vanuit dat ik er nog niks vanaf weet dan te denken dat ik het allemaal wel even voorelkaar krijg. Beetje vertrouwen kweken zeg maar.

@Munckerik: Ik zie mijn whiskywort ook als een soort bier. Juist die invloed van gist op de smaak is waarom mijn interesse uitgaat naar gist. Wellicht op zoek naar een pils-lager gist die ik in mijn koele kelder kan zetten vs eentje die op de vloerverwarming moet staan. Dit moet wel smaakverschil opleveren.

Gelijk maar een vraag aan iedereen dan: Welke invloed heeft de gist op de smaak ,van laten we zeggen, Whisky? En, wanneer is er sprake van teveel gist? Die gistsmaak komt dan door eeen overschot?  Morgen de wort filteren en het ABV meten. Even proeven ook natuurlijk voor het gevoel 🙂

Allen bedankt, groeten Catnip

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 3 februari 2018

Teveel gist bestaat niet, te weinig wel. Dit heeft te maken met vergistingstijden en infecties.

Gistsmaak in je distillaat wilt simpelweg zeggen dat er niet voldoende geklaard is.

 

Smaken zijn subjectief voor iedereen, maar een geruime tijd geleden ben ik artikel tegen gekomen dat het over een whiskey mash heeft waar enkel gist de variable factor is.

https://www.clawhammersupply.com/blogs/moonshine-still-blog/7784687-the-best-yeasts-for-distilling 

 

Ikzelf gebruik droge bakkergist in een hoeveelheid van minimum 1gram per liter.

Zo’n pakje kost amper een 5 a 6 euro…

Forum Lid
op 3 februari 2018

Een kilo natte gist kost mij bij de bakker€3.50,ik gebruik natte om dat ik en ik niet alleen het vergisten met droge niet lukte datum was goed maar mischien niet goed opgeslagen,dat kan de bakker zich niet veroorloven.gr.?Chris.V.

 

Forum Lid
op 3 februari 2018

Smaken zijn subjectief voor iedereen, maar een geruime tijd geleden ben ik artikel tegen gekomen dat het over een whiskey mash heeft waar enkel gist de variable factor is.

https://www.clawhammersupply.com/blogs/moonshine-still-blog/7784687-the-best-yeasts-for-distilling 

Van JohnDoe

Waardeloze test. Een wash maken, niet distilleren maar alleen de wash proeven en dan op basis daarvan een uitspraak doen wat de beste gist is.

Dat lijkt me hetzelfde als op basis van net geverfde, nog natte houten planken een uitspraak doen over de duurzaamheid van de verschillende lakken.

Forum Lid
op 3 februari 2018

@ChrisV Natte gist vs droge gist is voorkeur, van natte heb je ongeveer 3 maal het gewicht nodig (indien je op gewicht werkt). Droge gist moet je hydrateren voor je het onder mengt. Ieder zijn ding, beide werken en vele andere gisten ook.

Ik deelde Catnip enkel wat ikzelf gebruik en in welke proporties alsook wat extra info dat ik voor handen had

 

@Mick Ik zie het anders, met rotte kip kan je geen lekkere bouillon maken. Met beschimmelde granen maak je geen lekker brood. Als je houten planken uit elkaar vallen kan je ook geen goede uitspraak doen over de verf…

De basis (mash) is belangrijk, is wat ik wil zeggen. Alleszins voor mij

 

Forum Lid
op 3 februari 2018

Bij een rondleiding in de Highland park whisky stokerij werd verteld dat het “bier” zoals ze de stookwijn noemen ronduit smerig smaakt. Er komt daar toch echt goede whisky vandaan.

Pure vissaus etc is ook ontzettend vies (als je hiet in een flesje koopt is het al verdund) maar je kunt er wel gerechten lekkerder meemaken.

Als je gisten test op geschiktheid voor whisky maken moet je whisky maken en niet alles baseren op een oordeel over de stookwijn. Het eindproduct is waar je je op richt dus moet je dat testen.

Bakkersgist testen door deeg te proeven is half werk, je moet brood bakken om echt iets te kunnen zeggen!

 

Forum Lid
op 3 februari 2018

Ik neem aan dat je nog niet lang stookt, zowel lees ik het graag

 

Maar net als elke goede bakker kan een whiskey maker aan zijn deeg of mash proeven en weten of het lekker zal zijn.

Ik proef altijd de mash en proef daar enig verschil tussen. Net als vele ervaren stokers hier, daar ben ik zeker van! Als men het lekker noemt is dit niet lekker tov een bakje koffie of een goede biefstuk maar lekker tov mash, relativiteit noemt men dit…

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 3 februari 2018

Relatief lekker of niet. Mijn wort is nu niet te harden. Ik had besloten dat de gisting was afgelopen en moest natuurlijk het resulaat even checken. Nou, dit wilde ik niet proeven hoor. De refractometer maar van stal gehaald en nadat ik deze gekalibreerd had kwam deze uit op dik 15 procent ABV . Ik gokte op 8. Wellicht spoort het ding niet maar mijn Glenfiddich is 40% en dit geeft de refractometer ook aan. Gegist met Prestige Whiskygist. Heeft minder dan een week staan pruttelen. Echt los ging het nooit.

@JohnDoe, bakkergist staat nu op het lijstje volgens jouw verhoudingingen. 

@ChrisV, de andere helft van de mix maak ik met natte gist. Ga ik bij de bakker naar vragen.

@ Mick, Ik ga nu met je verhaal mee over het beoordelen van de halffabrikaten tov het eindproduct. Bepaalde producten die ik ken hoef ik ook niet rauw te beoordelen op het eindproduct, denkende aan aardappel, varkenslever, cacao. Maar goed, als je extreem bekend bent met de grondstoffen dan valt er wel wat te zeggen over de kwaliteit van de smaak in elk stadium. Misschien bedoelt JohnDoe dit ook?

Ik ga zo snel mogelijk merken of het braaksel of brouwsel is wat ik in de emmer heb staan. Nu ziet en ruikt het naar braaksel. Maar dat ik bepaalde stappen goed heb doorlopen staat vast. Waarvoor dank. Ik houd jullie op de hoogte,

Groeten Catnip

 

Forum Lid
op 4 februari 2018

Beginners informatie. LEES DIT EERST!

Je hebt dit duidelijk nog niet gedaan, want dan had je geweten dat je met een refractometer niet de ABV kunt meten van een wort.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 4 februari 2018

Ik zie het. Een ernstige overtreding van het wetboek van zelf-thuis-estilleren artikel 4.1 paragraaf 1 tm 3.  Sorry meneer agent, ik zal het nooit meer doen.

Alle gekheid op een stokje. Ik vermoedde al een fout ergens want de alcohollucht was lang niet zo sterk en de korte gisting was mij ook een teken aan de wand. 

Groeten Catnip de beginner

Forum Lid
op 4 februari 2018

Ik zie het. Een ernstige overtreding van het wetboek van zelf-thuis-estilleren artikel 4.1 paragraaf 1 tm 3.  Sorry meneer agent, ik zal het nooit meer doen.

 

Groeten Catnip de beginner

Van Catnip

Hahaha had je hier een jaar eerder moeten komen. Toen werden nieuwe nog eens echt aangepakt. Hebben we hier allemaal nog trauma’s van. Maar goed, die tijd is niet meer. 

 

In gist zit enorm veel verschil, probeer het gewoon uit en koop een zakje alcotec 24 ( doet wat het beloofd) en zet het tegen een zakje uit stookwinkel ( 2 keer zo duur en doet ook wat het beloofd) alcohol krijg je zeker hoef je echt geen zorgen over te maken. Maar dan proef je al een enorm verschil. Sterker, het is een wereld van verschil. Je moet het proeven en dat weet je het voor altijd. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 4 februari 2018

@ Lummel, inderdaad er is genoeg om te proberen. Dat gezegd te hebben bestel ik me gelijk maar een extra gistemmer en lees ik de basis nog een paar keer door. Nu wist ik ook dat alles niet gelijk mee zou zitten, vandaar dit forum.  Hopelijk wordt mijn volgende wash/wort/beslag beter te pruimen en wordt de smaaktest leidend. Gr. Catnip

Forum Lid
op 4 februari 2018

Gistemmers kun je niet genoeg hebben. Alleen al omdat je wash dan lekker kunt laten bezinken/klaren. Deze hobby vraagt engelengeduld dus met een enkele gistemmer ben je direct uitgespeeld. Koop er liever nog een extra bij daar krijg je geen spijt van. Ik denk dat meeste mensen hier op het forum er minimaal 3 hebben als het niet meer is. Kan je ook 3 soorten gist naast elkaar proberen en heb je altijd wat te stoken. Heb je weken geen tijd, geen probleem, dan blijft zo’n emmer maanden goed. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
21 op 13 februari 2018

ff vraagje er tussen in,

Dus de gist bepaalt ook de smaak van de alcohol?

Dacht dat neutrale alcohol smaakloos was ?

just asking.

 

Crew member
op 13 februari 2018

Gist produceert (vaak) meer dan enkel alcohol en koolzuurgas namelijk esters. Het zijn juist de esters die smaakjes opleveren.

Forum Lid
op 13 februari 2018

Als ik het goed begrijp dan haal je best eerst het koolzuurgas er uit voor je stook?

Crew member
op 13 februari 2018

Ja, heel goed ontgassen.

Forum Lid
op 14 februari 2018

Een neutrale alcohol verkrijg door een distillatie met veel reflux.  Veel reflux betekent dat alle smaakjes teruggeslagen worden in je ketel.  Het speelt geen enkele rol welke gist je dan hebt gebruikt, want hetgeen in je bokaaltje terechtkomt heeft geen smaak meer.  Ga je daarentegen zonder veel reflux werken (alambiek), dan komt er wel veel smaak mee en dan speelt de gist wel een rol, want deze is samen met je basisingrediënt(en) de smaakmaker.  Daarom dat het ook zo moeilijk is om met een alambiek neutraal te maken.

Forum Lid
op 14 februari 2018

thx voor de antwoorden kan ik ff mee verder.

opzoeken nu hoe je best de koolzuurgas  er uit haalt 🙂

Forum Lid
op 14 februari 2018

Een neutrale alcohol verkrijg door een distillatie met veel reflux.  Veel reflux betekent dat alle smaakjes teruggeslagen worden in je ketel.  Het speelt geen enkele rol welke gist je dan hebt gebruikt, want hetgeen in je bokaaltje terechtkomt heeft geen smaak meer. 

Van Skoldt

Hoi Skoldt, schrijf je dit uit eigen ervaring? Ik weet dat dit de theorie is die je ook overal op internet leest maar dit is zeker niet waar. Reflux slaat zeker niet alle smaak terug. Dat heb ik uit eigen ervaring met de t500. Reflux is soms lekkerder dan alambiek bijv. Wodka of rum die ook industrieel met een reflux worden gestookt. 

Forum Lid
op 15 februari 2018

Lummel,  ik ben niet iemand die de boekjes volgt als het om distilleren gaat.  Ik experimenteer graag en gaandeweg leer ik zaken bij.  Veel reflux neemt smaak weg, dat is zowel theorie als eigen ervaring. En jij weet ook wel dat de ene reflux de andere niet is. Ik bezit ook de T500 waarmee ik mijn neutraal maak.  In tegenstelling tot wat de handleiding zegt (uitgaand koelwater tussen 55 en 65° houden), hou ik 50°-52° aan.  Ja je hebt een enorme reflux en je alcohol komt er maar druppelsgewijs uit (en je bent een godganse dag bezig), maar hetgeen eruit komt daar smaak ik toch niks meer in hoor (of mijn smaakpapillen moeten totaal naar de vaantjes zijn 🙂 ).  Ik kan mij inbeelden dat sommige drankjes enige reflux vereisen, maar als jij zegt dat je neutrale alcohol nog een smaakje heeft, dan zeg ik dat je niet genoeg hebt gerefluxd. 

Forum Lid
op 15 februari 2018

Jij zegt het, nou wil het toeval dat ik vandaag het hok wilde gaan opruimen en ik heb alcohol staan, vers van turbogist uit stookwinkel en heb alcohol staan waar ik ook wietolie van heb gemaakt en die stinkt naar cannabis. Dus ik ga zo de proef op de som nemen en dan zal ik de koeltempersruur op 50 houden. Maar mijn stelling is dat als alcohol smaak heeft opgenomen je die er nooit meer uitkrijgt. Je kan refluxen wat je wil. Maar vandaag weten we het. 

 

Forum Lid
op 15 februari 2018

Geen ervaring met wietolie-alcohol, maar ik hoor graag jouw bevindingen.

Forum Lid
op 15 februari 2018

@ lummel.

Ik ga een most maken zelfde basis alleen andere gist. Denk dat je dan meer kan bepalen of gist een smaak achter laat in de alcohol. Dat was eigenlijk mijn vraag. Als je verschillende most maakt veronderstel ik wel dat er een verschillende smaak is. Nog niet uit geprobeerd. Ben nog vrij nieuw met experimenteren.

Forum Lid
op 15 februari 2018

Geen ervaring met wietolie-alcohol, maar ik hoor graag jouw bevindingen.

Van Skoldt

Net geprobeerd die smaak krijg je er niet uit, zowel koelwater op 50 graden als op 80 graden gehad. Ongeschikt voor consumptie tenzij het je smaak is. 

Forum Lid
op 15 februari 2018

@ lummel.

Ik ga een most maken zelfde basis alleen andere gist. Denk dat je dan meer kan bepalen of gist een smaak achter laat in de alcohol. Dat was eigenlijk mijn vraag. Als je verschillende most maakt veronderstel ik wel dat er een verschillende smaak is. Nog niet uit geprobeerd. Ben nog vrij nieuw met experimenteren.

Van patrik

Koop een zakje alcotec 24 en een zakje uit stookwinkel. Dan weet je het verschil. En dat verschil is groot kan ik je vertellen maar probeer het zelf. 

Forum Lid
op 15 februari 2018

geloof U wel. Lummel was gewoon de vraag omdat iedereen zegt neutrale alcohol heeft geen smaak 😉

Forum Lid
op 15 februari 2018

geloof U wel. Lummel was gewoon de vraag omdat iedereen zegt neutrale alcohol heeft geen smaak 😉

Van patrik

Wel degelijk. Ik ben overigens nu met een heel interessant experiment bezig en de ketel loopt inmiddels dus ga zo proeven. 

 

Wat heb ik gedaan? Turbogist uit stookwinkel op de normale manier gemaakt. 20 liter heb  ik uit de ton gehaald en inmiddels verstookt (ongeveer 4 liter heb ik dus al) en op het gistbed ( dus incl. 5 liter vocht want heb maar 20 liter gebruikt) heb ik 6 kilo suiker gegooid en wat residu van een echte graanstook. Dit voor de voeding van de gist die natuurlijk nu verkracht wordt. Volgens de sg meter is de 6 kilo suiker volledig vergist. 

 

Smaak zal ik zo melden, rendement ook. 

Forum Lid
op 15 februari 2018

Super,stel me de vraag zou je mee de kruiden in de most kunnen doen om zo een smaak te maken , in plaats van mee door de ketel en in een mandje te doen of achter af de kruiden te laten trekken in de alcohol

Forum Lid
op 15 februari 2018

Ok inmiddels de eerste liter binnen en geproefd, we zitten echt in de middelloop. Dat het gist verkracht is proef ik niets van. Zelfde bloemige geur als de eerste keer. Het graan heb ik dus ook niet terug geproefd. Nu nog straks het totale rendement meten dan weten we in ieder geval dat een zakje turbo gist uit stookwinkel 2 rondes kan draaien. Ten minste dat verwacht ik, meten is weten en dat duurt nog effe, 

Forum Lid
op 15 februari 2018

geduld is een zalige deugt 🙂

 

Forum Lid
op 15 februari 2018

Als je geduld hebt wel ja. 

Forum Lid
op 16 februari 2018

en lummel 🙂

 

Forum Lid
op 17 februari 2018

Ik heb uit de 2e vergisting toch nog ruim 3 liter kunnen stoken maar veel minder rendement dan de eerste vergisting. Het werkt dus wel maar ik koop liever een zakje gist voor een paar euro dan heb je 2 liter meer. 

Forum Lid
op 18 februari 2018

lijkt me nu toch dat er veel verschil is van de ene keer tot de andere keer. 2 verschillende emmers met identiek dezelfde inhoud en dezelfde temperatuur . identiek dezelfde gist gebruikt , zelfde suiker en hetzelfde water . beide dezelfde Sg waarde en toch staat de ene al een paar uur te brubbelen en geraakt de andere niet in gang. had dat met mijn 2 vorige emmers ook. de ene was direct vertrokken de andere had ik een stuk brood erin moeten gooien voor het vertrok wat al niet normaal is bij turbogist. Raar maar waar  grts RenéR

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren