Gist hergebruiken met turbo clear

Geupdate op 25 november 2019 in Gist vragen
45 op 20 november 2019

Als alles goed gaat zou ik zondag mijn eerste suiker wash kunnen uitdistilleren, deze is vergist met de pure gist van stillspirits met turbo carbon.

Ik zou deze dan willen klaren met turbo clear.
Nu als ik op deze gistbodem weer een afgekoelde suikerwash wil gieten, hevel ik dan best de dag voordien al over naar een andere emmer voor ik de turboclear toevoeg?
Moet ik bij deze nieuwe suikerwash ook weer turbo carbon doen of is die van de vorige batch nog steeds werkzaam?

Alvast bedankt voor jullie tips!😊👍🏻

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 20 november 2019

Het hergebruiken van gist is niet altijd aan te bevelen . Niet elke gist is daar geschikt voor . en zeker de gemanipuleerde opgepepte soorten niet . trouwens een goede vergisting op basis van een neutrale goede kwaliteit gist zou geen correcties of correctie middelen nodig hebben !

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 20 november 2019

In een Turbo gistzakje zit ook onder meer een perfect samengestelde gistvoeding.
Die is dus na de fermentatie ook verdwenen en moet je dat bij je volgende stook zelf toevoegen.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 20 november 2019

Gistvoeding heb ik altijd in huis. Deze is normaal wel voor bier maar ik veronderstel dat deze niet zo verschillend zal zijn aangezien biergist toch van dezelde stam is?

Crew member
op 20 november 2019

Robbert schreef al”gemanipuleerde gist”. Er is in een laboratorium alles aan gedaan om de gist zo alcohol resistent mogelijk te maken. Het is dus een soort gemuteerde biergist. Je zal ondanks toevoegingen van gistvoedingszout maar moeizaam tot een vergelijkbaar resultaat komen. Ik moedig je zeker aan om het wel te proberen want experimenten,daar zijn we dol op hier 😉

Forum Lid
op 20 november 2019

Ik ga het zeker proberen en word het niets is het ook maar zo, ik zal het resultaat hier wel posten 😉

Ik heb ook eens iets gelezen over een schep tomaten puree als gistvoeding, is dat iets wat het proberen waard is? 😄

Forum Lid
op 20 november 2019

Tomaten puree is een redelijk voeding . Let wel op dat
-tomaten pureen invloed heeft op Ph
– het is niet erg smaak neutraal
– het .vervuild ketel
– maakt gevoeliger voor schimmel en andere infecties.

Er zijn diverser producten die beter zijn als gist voeding en veel minder invloed hebben .
( Tomaten puree is een al lang achterhaald maar blijven hangend surrogaat voeding . )

Forum Lid
op 21 november 2019

Mandala, als je zoekt op birdwatchers TPW ga je een uitstekend recept (wel versie 3) vinden voor een suikerwash met tomatenpuree. Goedkoop, gemakkelijk, en vergist relatief snel (5-7 dagen op 21 graden, en een weekje daarna is het spontaan geklaard) Ik gebruik deze ook met goed resultaat. Je gaat echt geen tomatenpuree terugproeven in je eindproduct en het is ook zeer neutraal van smaak. Een klein beetje ziltigheid ga je wel terug proeven, maar daar blijft het dan ook bij als je het goed doet. 

Enige variatie die ik op het recept heb, is dat ik EC1118 gist gebruik ipv broodgist, en ik gebruik 1 eetlepel gist per 10 liter, in tegenstelling tot de enorme vracht waar het recept om vraagt. 

Robbert heeft zeker gelijk dat het je ketel vervuilt… mijn witte 30L plastic fermentatie emmer zal nooit meer wit worden.

Forum Lid
op 21 november 2019

@Reaper ik weet dat tofu , tempé ,soja of quinoa duurder is dan tomaten puree en een handjevol bonen even koken meer werk maar als je het er voor over hebt probeer voor de grap dat eens .
Je zal als je even proeft ter vergelijking met tomaten puree toch iets merken en je stookwijn is helderder en je vaten blijven wit .

Forum Lid
op 21 november 2019

interessant. dus quinoa blijkt dus nog wel ergens goed voor te zijn dan? 😀

Forum Lid
op 21 november 2019

quinoa zit vol proteïne en andere voedingsstoffen waarop gist goed gedijen kan . En qua PH zit je beter.
Maar het schijnt dat mensen liever een blikje tomatenpuree van 40 cent kopen dan een pak quinoa van € 2,50 Hoewel je daar voor paar keren voldoende aan hebt .
Maar dat is ieders keus .
persoonlijk betaal ik liever iets meer want ik ga voor beter eindresultaat .

Forum Lid
op 21 november 2019

Intersant! Wat rijst koken en met het kookwater toevoegen heb ik hier volgens mij ook al eens gelezen, of een geprakte banaan… maar ik denk dat ik het eerst eens ga proberen met de (bier)gistvoeding. Voor bier gebruik ik deze alleen in heel sterke bieren. 2,2gr per 20liter wort heb je hier normaal van nodig. Maar aangezien wort sowieso al vol voedings stoffen voor gist zit denk ik dat in een suiker wash wel wat meer mag. Ik ga het proberen met 15gr start de gisting niet of valt ze vroegtijdig stil kan ik nog altijd verder met jullie tips. 👌🏻

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 20 november 2019

Op het zakje turbo pure stond vermeld dat je die voor het beste resultaat het best in combinatie met de carbon en clear kon gebruiken… maar dit is dan niet noodzakelijk voor een goede neutrale spirit?

Sorry voor de noob vragen, maar dit is toch wel net iets anders als het vergisten van bier blijkbaar. 😄

De suikerwash dat nu in mijn klimaatkast staat gaat alvast wel als een trein!

Forum Lid
op 20 november 2019

Hoi Mandala, 

Welke gist je gebruikt is een persoonlijke keuze en zoals door de andere heren hier al aangegeven is de Turbo Gist een gist op steroïden, het gebruik van de carbon en clear is om ongewenste bijsmaken die deze gist verzorgt te verwijderen. Een makkelijkere optie is om de suiker te inverteren (verwarmen zodat deze oplost en toevoeging van citroenzuur) en dan bijvoorbeeld een bakkersgist + gistvoeding te gebruiken. Het uiteindelijke alcoholpercentage zal lager zijn dan met een turbogist (dus denk aan je start SG) maar er je hoeft geen correctiemiddelen toe te voegen.

Met de Airstill die ik heb komt hier gewoon een neutrale spirit eruit van rond de 65 a 70% (tweemaal overhalen). Waarbij de beperking meer wordt opgelegd door de Airstill dan de vergisting zelf.

Crew member
op 20 november 2019

Een goede gist zou al geen preventieve correctie middelen nodig moeten hebben.
Ook hier weer: Uitproberen.
Een leuke tip: Robbert heeft een topic gemaakt waar je kunt zien en leren hoe je je eigen neutrale gist maakt.
Je zal ook merken dat een suikervergisting setting leuk en leerzaam is maar dat er daarnaast nog zoveel meer is aan mogelijkheden dan alleen suiker.
(Wilde) gist vruchten fermentatie, honing, melasse (rum) enz.
Die allemaal toch weer een andere “dronk”en alcohol effect hebben. 

Forum Lid
op 20 november 2019

Ik doe nu eerst eens een suikervergisting om al eens gedistilleerd te hebben en wil daarna met mellasse een rum maken en een gin uit graan… het maischen en vergisten van graan(mout) is op zich voor mij geen probleem want dit is wat ik al jaren doe voor mijn bier. Een goede vriend van mij heeft verschillende fruitbomen waaronder appelbomen en een moerbij boom dus dat is ook nog altijd een optie 😊
Ik ga mij alvast voor het eerst nog niet vervelen heb ik al door! 😂

Crew member
op 20 november 2019

En je kan weer variëren bij elke variant,experimenteren en leren.
Met dit forum met stookwinkel erbij, wordt het pas echt helemaal leuk 😉

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
10 op 20 november 2019

Gist voor een suiker beslag is goedkoop of goedkoop zelf te maken waarom dan knoeien met turbo gisten die van zichzelf al allemaal extra nabewerken of correcties nodig hebben .
Waarom extra werk maken ?
Beter iets minder volume alcohol van goede kwaliteit dat extra werk en kans op bagger .

Forum Lid
op 20 november 2019

klopt robbert

 en door veel te lezen hier op het forum moet het altijd niet duur zijn

gr erik

 

Forum Lid
op 20 november 2019

Ik zal vanavond jouw topic hierover eens doorlezen. 👍🏻 Turbo gisten en het vergisten van spirits is volledig nieuw voor mij, dit is dan ook de hoofdreden waarom ik hier op het stookforum zit 😉

Crew member
op 20 november 2019
Forum Lid
op 20 november 2019

thanks!

 

Forum Lid
op 20 november 2019

Ik gebruik altijd natte bakkersgist,gebruik geen klaringsmiddelen of wat dan ook ,en hergebruik ook nooit iets.

Crew member
op 21 november 2019

Waarbij opgemerkt dat Chris vruchten fermenteert  en
deze discussie over hergebruik van Turbogist – suiker gaat.

Forum Lid
op 21 november 2019

Ja ik stook alleen mais en fruit.en vaak laat ik het fruit wild vergisten.

Crew member
op 21 november 2019

Wilde vergisting: Je gebruikt geen gist want dat zit ook al in vruchten schillen. Wat resulteert in een wat lange fermentatie tijd. Maar…Met een geweldig resultaat, dat mag ook zeker gezegd worden.

Forum Lid
op 21 november 2019

Mmmm ik heb al wel gelezen hoe je wilde gist kan opkweken uit fruit met wat wort, dit wil ik ook nog proberen om hier dan weer bier mee te brouwen. Maar het fruit er mee vergisten om dan op te stoken klinkt ook intersant! Is daar hier ergens een topic over?

Bier heb al wel een sour (geuze achtig) met frambozen in gebrouwen en vergist met een toegevoegde brettanomyces cultuur van wyeast.
Maar dat is weer totaal iets anders dan met de gisten van om de vrucht zelf werken 😊

Crew member
op 21 november 2019

Je hoeft niets op te kweken, het zit al in de schillen van de (biologische) vruchten.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 22 november 2019

Op de schillen zitten 5 tot 6 verschillende Gisten en bacteriën, voor zuur bier zeer geschikt. 

Voor gewone fruitvergisting, een uitdaging, smaak zal steeds anders kunnen zijn, maar als je een Gistbank gaat maken, wordt alles “controleerbaar”. (5 tot 6 soorten, maar kunnen tientallen verschillende zijn.)

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
11 op 25 november 2019

ik heb gisteren een nieuwe suiker wash met 15gr wyeast (bier)gistvoeding op de gistkoek van de vorige gisting gegoten, een uurtje of 2 later begon deze al regelmatig te borrelen in het waterslot. vanmorgen ging deze alweer aan een hoog tempo tekeer. nu nog hopen dat deze niet vroegtijdig stopt! 🙂

Forum Lid
op 25 november 2019

@mandels Ik neem aan dat je weet dat je met hergebruik van gist wanneer je deze niet reconditioneerd je niet alleen gist gebruikt maar ook de afval stoffen zoals azijnzuur , zwavelzuur propionzuur ( carbonzuur ) ,mangaanzouten ,,boterzuur , ethylacetaat , methyl acetaat , methyl , diverse daaruit inmiddels gevormde esters , zwavelwaterstof ,eiwitten e.d . Aan jou wash toevoegt.

Je bent van plan een suiker vergisting te doen voor schone alcohol met zo weinig mogelijk bijsmaak ?

Hergebruiken van gisten wil zeggen dat je ze eerst moet reconditioren voor opnieuw gebruik !
Alleen bij maken van bepaalde dranken waarin je de fermentatie van mouten ,, granen ,fuit of molasse wil smaaksturing geven hergebruik je een rauwe gist !

Je hoopt dat het niet vroegtijdig stopt zeg je .
Een goede vergisting lukt alleen in een goed milieu .
Jou goede gist moet nu niet alleen suikers verwerken maar neemt dus ook de vervuiling op en zal daar het zijne mee doen .

Bij een goede suiker of granen vergisting hoeft geen correctie middel of na filtering gebruikt .!

Ook al zou je zeggen met dingen als b.v actiefkool verwijder je de resten .
Ook het kool laat residuen !
Extra werk en tijd !
Een goed basis product bespaard werk en geeft meteen resultaat .

Ongereinigd of gereconditioneerde Gist hergebruiken uitsluitend voor smaak sturing in dranken ! Nooit Uit kosten besparing , je levert anders je alleen kwaliteit in .

Forum Lid
op 25 november 2019

Dit had ik uit de vorige post ook al opgemaakt maar had nu eenmaal geen zakje gist meer over… zie het maar als een experiment, ik zie wel wat het word 😉

Forum Lid
op 25 november 2019

Had je beter bij buurtsuper paar zakjes dr oetker kunnen halen .
Was je voor paar dubbeltjes zeker dat het goed gaat .

Forum Lid
op 25 november 2019

Ach ja, ik heb deze techniek met bier al verschillende malen toegepast zonder merkbaar smaakverschil, nu kan het dat dit met cleane alcohol wel gaat zijn… daar ga ik nu achter komen 😄

Forum Lid
op 25 november 2019

Bier maken is een geheel andere tak van sport .

Forum Lid
op 25 november 2019

Vraag @Mandala, wat voor bier? Want het meeste Gist kan je wel over-enten, maar alleen Brettanomyces zal je oude Gistbed, naar waarde, appreciëren. Anders loop je het gevaar van de vele zuren te creëren, die je niet in een gewoon bier wenst. Over-enten en oud gistbed gebruiken, is een wereld van verschil.

Forum Lid
op 25 november 2019

Een ipa met us-05

Forum Lid
op 25 november 2019

maar ook een ris op het bed van een ipa bijvoorbeeld maar dan kan je natuurlijk niet vergelijken of je smaakafwijkingen hebt. Je kan dit ook niet eindeloos blijven doen uiteraard.
Ook is het gistbed van een heel zwaar bier meestal ook niet zo vitaal meer

Forum Lid
op 25 november 2019

Het is natuurlijk altijd wel beter om wat gist te wassen en weer op te kweken maar dat is ook weer wat extra werk 😅

Forum Lid
op 25 november 2019

https://www.google.be/amp/s/beerandbrewing.com/amp/fermentation-resurrection-reusing-yeast

Forum Lid
op 25 november 2019

Bovenstaande gaat over gist wassen. Hier heeft men het meer over nieuw wort op de gistcake hevelen. Word door hobbybrouwers wel vaker gedaan. 😉 https://www.homebrewtalk.com/forum/threads/to-reuse-yeast-cake-or-not.581396/

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 25 november 2019

Was met een ipa met us-05

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 25 november 2019

Wat wil je nu @mandela ? Bierbrouwen of suiker alcohol maken voor mengen en roer drankjes of serieus goede alcohol smaak neutrale alcohol maken voor goede drank ?

Forum Lid
op 25 november 2019

Mandela? U verward mij met iemand anders denk ik.😂 nee even serieus, Ik heb nu als ze uigegist zijn 2 suikerwashes die ik heb gemaakt om eerst het distilleren zelf al eens gedaan heb om daarna verder te gaan me melasse om rum te maken en graan om hier dan gin van te maken.

Ook fruit vergisten zal er waarschijnlijk ook nog van komen aangezien ik iemand ken dat verschillende fruitbomen heeft en daar zelf niets mee doet.

En natuurlijk wil ik deze van een zo goed mogelijke kwaliteit maken!
Ik heb hier ondertussen al wel geleerd dat het hergebruiken van turbogist niet gebruikelijk is doordat je dan niet de optimale voedings stoffen hebt die normaal bij de turbo gist zit en omdat je dan ook de door vergisting ontstane bijproducten mee over neemt in de volgende wash en dat deze nadelig zijn op de kwaliteit van je eindproduct.
En dat ga ik nu proefondervindelijk ervaren.

Ook is mij al duidelijk gemaakt dat je voor het cleanste eindproduct beter ook geen turbo gist neemt 👍🏻

Nu was mijn suiker wash al aan het gisten toen ik dit topic opstarte du ik zal het hier nu mee moeten doen! 😄

Forum Lid
op 25 november 2019

Er zijn heel veel aspecten aan gist ..
Goede en minder goede commerciële .
Zelf maken en regenereren van gisten is ook niet moeilijk . Ook niet is het niet moeilijk om typerende gisten te maken.
Maar Bier , likeur en wijn zijn allen vanaf de basis zeer verschillend .
als je likeuren en sterke dranken wil maken kun je niet varen op die basis .
ook maischen zou bij bieren en whiskey’s op elkaar lijken maar ook daarin zitten verschillen waardoor je niet op zelfde vaardigheden kunt werken
Misschien is het handig om eerst met simpele basis producten eerst suiker wash neutraal te maken .

Forum Lid
op 25 november 2019

Daar ben ik het helemaal mee eens.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren