Gist zelf maken !

Geupdate op 28 januari 2019 in Recepten
18 op 24 april 2018

GIST 

we beginnen met  :

2 glazen wekflessen ,

Witte bloem liefst van een graanmolen .+/- 5 kilo op steen gemalen 

Bloem moet van  kwaliteit zijn met hoog gehalte aan gluten , liefst 13 gram proteine per 100gr

[ zie W- Index . ]

rol Huishoud folie

en Verse Magere yoghurt

Was de wekflessen  goed schoon en goed drogen ..

Maak  deeg van 125 gram bloem en 125 gram magere yoghurt.

Plaats het deeg in de wekfles  en sluit af met het huishoudfolie en prik met naald een paar gaatjes hierin zodat er  zuurstof bij kan .

Laat  48 uur rusten op  kamer temperatuur   [  tussen 15° en 30° Celsius. ]

Na 48 uur neem het vochte hart van het deegmengsel  – totaal 150 gram  de rest kan weg  .

Kneed er 150gram bloem door en voeg 70 -75 ml water toe ..kneden tot een soort brood deeg .

Plaats het in een schone wekfles en dek weer af en perforeer de huishoudfolie .

Nu weer 24 uur laten   rusten ..

Na 24 uur weer 150 gram uit het vochtige deel nemen en mengen met 150gram bloem en 75 ml liter water

Het restant van de vochtige kern zou je ook kunnen mengen en in nog en wekfles doen .

Nu zou het mengsel moeten gaan rijzen en na 4 uren  3x zijn volume hebben .

Je heb verse gist voor bier,dranken en brood bereiding .

Zet het nu in goed afgesloten wekflessen in koelkast .

Je kunt nu elke 5 dagen een deel van de gist gebruiken .

Voeg dan weer een gelijk deel aan bloem en water toe

Om de 24 uur kun je verversen met 150 gram bloem em 75 ml water .als je gaat gebruiken ververs dan een dag van te voren .

Deze cultuur kun je 5 jaar in stand houden 

 
  • Geliked door
  • aukedebier
  • Dutchcourage
Antwoord
1 op 24 april 2018

Meteen bloem en magere Yoghurt gaan halen.

Merci 

 

Forum Lid
op 24 april 2018

als je nauwkeurig werkt William krijgt een mooie neutrale gist . Je zal ook zien dat de gist ook sterker wordt als je de cultuur goed opgang hebt ! ???

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 24 april 2018

Mooi recept,maar eerlijk gezegd ben ik daar te lui voor.maaaar in noodgeval zal ik het wel zo maken,nu gaat luie Chris naar de bakker,bedank voor het recept.gr.??Chris.V.

Forum Lid
op 24 april 2018

?? ?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 24 april 2018

Dit lijkt erg op het maken van zuurdesem maar dan met yoghurt ipv water. Wij gebruiken dat in ons brood.

Wij starten die een voor het bakken weer op door te voeden en als deze luchtig wordt een deel gebruiken voor het brood, jij voedt na het afnemen van een deel, detailverschil.

Je krijgt geen zuivere gistcultuur maar een mengsel van wilde gisten, bacterien en melkzuurbacterieen, kan een prachtige cultuur worden.

Melkzuurbesmetting schijnt in whiskies gewenst te zijn en het zachter te maken dus ik kan me voorstellen.

Aan wat voor bier moet ik denken als je dit gebruikt? Ik verwacht dan iets zoals lambiek/geuze en dat je maar weinig hop (of oude hop zoals bij lambiek) mag gebruiken (anders leggen de bacterien het loodje.

 

Forum Lid
op 24 april 2018

In de whisky’s wordt veelal melkzuur gebruikt . De zachtere Ierse whisky zeker . Inderdaad gebruik een bier met weinig hop zoals geuze bier , corona , Heineken .gebruik ook alleen in begin bij opstarten bier .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 24 april 2018

boven staand recept is naturel je kun wanneer de gistcultuur opgang is een klein deel apart nemen ( 150gr) een appelschil , water en meel toevoegen en deze apart een nieuwe cultuur kweken .( Na 3 weken de schil verwijderen) . Ook kun je in de naturel een deel van water vervangen met wat (conservering middelen vrij) bier je krijgt dan een gist cultuur met Saccharomyces cerevisiae en melkzuurbacteriën.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 24 april 2018

Nog nooit gedaan. Wel ervaring met het opkweken van gist uit flessen bier maar doe ik altijd met moutextract.

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 24 april 2018

Leuk onderwerp Robbert.
Deze google search-link is ook best interessant:

https://www.youtube.com/results?search_query=how+to+make+yeast+at+home+for+wine

 

 

Forum Lid
op 24 april 2018

Ik zal daar eens kijken . ?

Forum Lid
op 24 april 2018

Hoe verder je naar beneden scrolt, hoe meer je tegenkomt, zelfs koffiewijn(!?)…

 

Forum Lid
op 24 april 2018

koffie wijn ? Altijd het proberen waard . Er zijn zoveel koffie variaties . ?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 25 april 2018

Robbert, dit klinkt als iets wat ik zou gaan proberen. Kan er hiermee voldoende resultaat worden gehaald, respectabele vergisting / ABV? Wat bedoel je precies met het sterker worden van de cultuur  wanneer deze op gang is ? Groeten Catnip

 

Forum Lid
op 25 april 2018

Hi Catnip . In begin is het aantal gistcellen per gewicht lager het wordt na enige tijd wat compacter en actiever . dus feller en sterker in vergisten . Je kunt met de simpele basis gist als boven staat zelfde verwachten als de natte bakkersgist . Je zou een stookwijn kunnen krijgen met tussen 12 tot 15 % . Als je de gist zoals ik aanvulde ook een bier aan toevoegt krijg je dat je verschillende types Bacteriën waardoor de gist makkelijker verschillende stoffen kan ” verwerken” . Dat kan snelheid En hoogte van alcohol bevorderen maar ook jou smaak kunnen veranderen . .
Als je een basis gist cultuurtje hebt kun je delen daarvan nemen en die manipuleren met b.v. bier , appelschil , peren schil , na gistende wijn en zo naar eigen gevoel een cultuur vinden .
Je kunt ook een cultuur enkel starten op meel , water en appel schil waardoor je geen melkzuur bacteriën hebt . duurt langer in opstarten maar heeft ook ander karakter en geeft scherpere smaak .
gist doet niet alleen omzetten in alcohol maar kan ook smaak bepalen .
Ook kan het de manier waarop je stookt vergemakkelijken .
( Ik gebruik uit gemak wel eens de pakjes bakkers gist maar voor zachte likeuren of home made bourbon maak ik liever zelf wat gist . )
M. gr. Robbert .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 27 april 2018

Bedankt voor het delen van deze info Robbert, gist heeft enorm mijn interesse. In mijn zoektocht naar mijn eigen whisky (whiskey) moet ik af en toe even een pas op de plaats maken. Maar ik ga zeker even wat kleine experimentjes uitvoeren met mijn mini gistemmers en mijn thermofles maischmethode. Ik heb qua melkzuur tweemaal Yak#lt gebruikt. Een keer was dat geslaagd, dus melkzuur bij het gisten staat zeker op het verlanglijstje. 12% vind ik heel respectabel voor wat ik wil. Ik houd je op de hoogte. Groeten Catnip

Forum Lid
op 27 april 2018

Hoi Catnip ,misschien een handig aanvulling , Ik beschreef in ander topic hoe je ook een vergisting opnieuw kan starten met fruit fermentatie maar ook een op die manier kun je een gist vervaardigen . “” Neem een emmertje met lauw water , gekneusd fruit of appelschillen , kiwi of ananas schil wat spinazie , andijvie of sla restant . Dus wat fruit en groente dek dit af met een vochtige theedoek laat dit 3 a 4 dagen staan fermenteren . giet het door een kaasdoek en voeg het vocht toe aan jou suikerwash ( of ander te vergisten product )

Dit fementatie vocht kun je aan meel toevoegen om een vaster gist te krijgen zonder melkzuren maar ook als water om Fruit vergisting mee starten .

( bakkers in mediterrane landen gebruiken dit ook wel voor brood “)’

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 28 januari 2019

Ik wil er ook mee aan de slag.. Ik vraag me alleen af waarom er 5kg bloem in het recept staat, en er nog geen halve kilo van gebruikt wordt. Of lees ik het niet goed?

Forum Lid
op 28 januari 2019

omdat je een aantal keren moet verversen moet je extra bloem hebben .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren