Gist zelf maken !

Geupdate op 15 oktober 2020 in Gist vragen
3 op 12 augustus 2019

 Is inderdaad een erg leuke leeftijd

Forum Lid
op 12 augustus 2019

Goedemorgen, de foto werkt!

Forum Lid
op 12 augustus 2019

Dan toch je fantasie maar. Ik word er geen wijs meer uit helaas, foto bleek in eerste instantie nog te groot.

Forum Lid
op 12 augustus 2019

Haha snap ik. Nou als ik de bende van gisteren zie kan ik me er een voorstelling van maken. Fijne dag.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 13 augustus 2019

Gisteren de duinen in geweest om wat ingrediënten voor de Bourbon gist  van Robbert te verzamelen welke alchemist beschreef in zijn topic. Als eerst kwamen we de wilde bramen tegen:

Daarna een vlierbloesem:

en het laatste ingrediënt de bast van de knotwilg.

Alles goed gekneusd en door elkaar gemengd met 150gr bloem en 150gr water. 

Afgedekt met een stuk folie met gaatjes erin. Na een kleine 18uur waren er al wat bubbeltjes te zien!

We wachten geduldig verder af!

Forum Lid
op 13 augustus 2019

Volgens mij ziet dit er heel goed uit! Heb er geen ervaring mee. Je eerste batch marca, doet die het nu ook goed?

Forum Lid
op 13 augustus 2019

Om precies te zijn is dit batch nummero 3 🤣 nummer 2 de yoghurt/neutraal staat nog op het aanrecht deze is wat langzamer als nummero 3 maar hij komt er wel. 

Nummero 3 wordt eerst aangesterkt tot die optimaal in cellen is voor hij gebruikt gaat worden. Ik heb gelukkig de tijd!

Forum Lid
op 13 augustus 2019

Aha. Was vooral benieuwd hoe het met batch 2 was/Is.

Forum Lid
op 13 augustus 2019

Mooi Marca!! 

Forum Lid
op 14 augustus 2019

Voor Murmillo zo stond batch 2 er gister avond bij

hier was wat lichte haargroei op te zien. Op aanraden van Robbert de bovenlaag eraf geschept, en goed doorkneden voor zuurstof.

Zoals te zien is was het wat aan de dunne kant, dus een klein beetje meel toegevoegd. En terug in de pot geplaatst.

 

Forum Lid
op 14 augustus 2019

Dank voor de update!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 13 augustus 2019

Ziet er goed uit marca

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
13 op 13 augustus 2019

Dit is wanneer de gist de goede dikte is .

Crew member
op 13 augustus 2019

Niet op die gitaren gooien Robbert 🙂

Forum Lid
op 13 augustus 2019

in Het perspectief lijkt het daar wel op Erik . maar zit paar meter tussen .
De Fender strat ben ik zeer zuinig op . is nog een echte ouwe 😄😄 de BC Rich is trouwens ook al een classic in de metal .
De koffer op foto in hoek is een ovation preacher

Forum Lid
op 13 augustus 2019

En wanneer als je zo’n gist familie maakt is hij op volle sterkte? En als je hem wilt gebruiken moet je hem dan 48 uur van te voren nog verversen?

Crew member
op 13 augustus 2019
in Het perspectief lijkt het daar wel op Erik . maar zit paar meter tussen . De Fender strat ben ik zeer zuinig op . is nog een echte ouwe 😄😄 de BC Rich is trouwens ook al een classic in de metal . De koffer op foto in hoek is een ovation preacher Van Robbert

Ovation preacher, is ook mooie.

Bij de volgende gistfoto graag de Jazz Bass erop 🙂

Forum Lid
op 13 augustus 2019

En wanneer als je zo’n gist familie maakt is hij op volle sterkte? En als je hem wilt gebruiken moet je hem dan 48 uur van te voren nog verversen?

Van Murmillo

Sorry heb weer eens niet goed gelezen. 24 uur van te voren.

 

Forum Lid
op 13 augustus 2019

Als je het gist klaar hebt zet je het in koelkast . (je kunt het dan maanden bewaren . ) Vooraf gebruik haal je deel erbij vandaan dat laat je op temperatuur komen en gebruik je gewoon .

Forum Lid
op 13 augustus 2019

Robbert, kunnen we nog een keer een les krijgen aan hoe je gist te modificeren voor elke drank kunt maken? Of is daar al schrijven over?

Forum Lid
op 13 augustus 2019

Munckerik de jazz bass staat boven naast bed . daar gist weinig . maar ik zal een foto binnenkort maken en hem voor jou integreren 😅😅 . of gewoon stiekem ergens tussen zetten .

Forum Lid
op 13 augustus 2019

Misschien Nimrax producties filmpjes sturen dat hij er iets van kan maken .
Bauke

Forum Lid
op 13 augustus 2019

Normaal gebruik ik gewoon bakkersgist en een enkele keer whisky gist maar vorige week heb ik toch een poging gedaan om het zelf te maken. Aanleiding was het enthousiasme waarmee Robbert dit beschrijft..

Ik schreef ergens dat wilde gisten normaal niet hoger gaan dan 6% alcohol(en dat is hier ook zo) maar wat wanneer je gist min of meer naar je hand kunt zetten.. of beter gezegd aanpassen aan de streek waar je woont.

Het ontbreekt mij absoluut aan kennis, ik heb ook geen chemische of scheikundige achtergrond.

Hoop hier nog veel te leren.. zolang het nog kan…😎

 

 

Forum Lid
op 13 augustus 2019
Misschien Nimrax producties filmpjes sturen dat hij er iets van kan maken . Bauke Van Robbert

Dank voor de moeite.

Crew member
op 14 augustus 2019

Tuurlijk gaan we dat maken.  Wordt een lange dag, Robbert! 😉

Forum Lid
op 14 augustus 2019

Of meerdere korten 😅

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 14 augustus 2019

Een gewone wilde vergisting buiten in een bak met fruit zal inderdaad niet een hoog alcohol opbrengst geven . Zodra je de gisten op voedingsbodem zet zal het cellen aantal per ml vermeerderen . je kunt zelf ook aansturen op verschillende gisten . Lactobacillus of de Saccharomyces cerevisiae deze zijn voor ons het meest interessant .
Je kunt dus ook zorgen dat een gist zich meer ontwikkeld naar hetgeen je deze voor wil gebruiken.
Een wilde gist of spontane gisting word een gecultiveerd product zodra je met de opkweek bemoeit.
Een goede cultuur opkweken duurt een aantal weken . Maar hiermee kun je dan ook percentage van 11 tot rond 14% behalen .
Het verschil van een Lactobacillus gisting of een Saccharomyces is duidelijk merkbaar wanneer je op lagere temperaturen gebruikt wat bij de ene type meer mogelijk is dan andere . Gisting verloop die langzamer en minder fel is zal ook ander aroma trekken dan een fel vergisten .

Nog even terug op lagere percentages bij wilde vergisting .
Bij een wilde vergisting die voornamelijk bij fruit gebruikelijk is daar is( afhankelijk van fruitsoort ) vaak sprake van lage PH waardes .
Gistingen zijn hierbij moeilijker waardoor ook niet hoge percentages worden behaald .
Met andere woorden door PH aan te passen zal een wilde vergisting beter presteren en hoger percentage ook mogelijk behalen .
Dus ook hier geld weer hoe belangrijk het testen van PH is wanneer je optimaal wil werken .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 14 augustus 2019

Terug komen op de vraag van Murmillo, hoe lang het duurt voor je de gist familie kan gebruiken. Ik trek daar ongeveer een week voor uit(even optijd plannen dus). Ik heb nu 3 potten gist(yoghurt, suikerriet en pruim) in de koelkast staan, die ik iedere week voedt met een schepje meel en water. Als ik gist nodig heb doe ik een paar scheppen in een nieuwe pot, die ik weer in de koelkast zet. In de  bestaande pot doe ik iedere dag een schep meel en water, en roer een paar keer per dag. Na 3 a 4 dagen heb ik 0.5 liter dikke drap. Die gooi ik over in een grote pot, daar doe ik iedere dag een scheut van de vloeistof in die ik wil vergisten(verdunt met water). Ik roer regelmatig en als het dun genoeg is gaat het op de magneetroerder, het lijkt dan net pannenkoeken beslag. Na weer 3 a 4 dagen heb ik dan 1.5 liter giststarter. Ik doe dus niet kneden maar alleen roeren(gewoon met een lange lepel flink roeren in die pot).

Overigens als ik gist maak, dan zet ik een paar stukken rietsuiker of pruim(of wat dan ook) met wat groenten(vaak kool) in een pot onder water en laat het zo 2 a 3 dagen staan. Dan giet ik het door een theezeef en bij dat water doe ik de meel. De yoghurt en meel kunnen gelijk bij elkaar.

Haargroei heb ik niet en mijn gistkweek ook nooit.

Forum Lid
op 14 augustus 2019

De yoghurt batch staat bij mij nu iets meer dan 8 dagen en er lijkt nog geen sprake van enige gist vorming. Vandaar denk ik de “haargroei”.

Dus als ik het goed begrijp doe jij bij de Yoghurt en meel ook nog het vocht van groenten/pruim of e.v.t. rietsuikerstengel? 

Forum Lid
op 14 augustus 2019

Nee, het zijn 3 verschillende gistfamilies. Yoghurt(bio) en meel, voor whisky, wodka of gin. Rietsuiker, meel en chinese kool, voor de rum. Pruim en meel en chineese kool voor de palinka. Yoghurt en meel in het zon licht zetten, regelmatig roeren en eventueel wat gistvoeding en marmite. Dan heb je na 2 a 3 dagen leven. Als het dan niet is gelukt zou ik opnieuw beginnen. Ik heb hier al wat overgeschreven. Ik ben er ook nog niet zo lang mee bezig maar heb me er volledig op gestort, en veel geleerd.

Forum Lid
op 14 augustus 2019

Daarom vroeg ik me al af waarom je bij de yoghurt nog andere ingrediënten als meel zou doen, maar duidelijk!

Ik ga nog een extra potje opstarten met yoghurt, meel, mespuntje DAP en een beetje marmite en goed in het zonlicht zetten.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 14 augustus 2019

consistentie van de gist zou geen pannekoek beslag maar meer brood deeg ( hoewel het zeker wel werkt) je kunt ook helder vloeibaar maken wat voor bier of wijn geschikt is . ( ik maak geen bier meer dus die gisten laat ik hier links liggen )
Gisten die ik gebruik zijn meestal 3 weken of ouder .
De eerste week is alleen opstarten . dan is de gist al bruikbaar maar een lage cellen telling .
Wanneer je voldoende voedsel en zuurstof bied zal de cellen aantallen flink door groeien en beter gisten , en hoger alcohol geven .

en vergeet niet de magische invloed van ‘

Forum Lid
op 14 augustus 2019

Gist gaat dan een feestje bouwen?

Vraag me wel af wat een blacklight of waarschijn een UV lamp doet voor gistgroei?

Forum Lid
op 14 augustus 2019

Dat is de spijker op de kop slaan Nick !
Blacklight en UV stimuleren cel vermeerdering en de gistcellen krijgen sterkere celwand .
De gist producenten gebruiken UV bij productie van moderne gisten .

Forum Lid
op 14 augustus 2019

Apart, gevoelsmatig zou ik dit niet verwachten. Die lampen worden meestal gebruikt om alles kapot te maken. Nu komt die gedachtegang waarschijnlijk wel doordat ik het leefmileu voor bacteriën en gisten door elkaar wil halen.

Voor melkzuurbacteriën niet doen dus?

Forum Lid
op 14 augustus 2019

Melkzuur bacteriën kweken in een kelder bij blacklight gaat prima .
Melkzuren bacteriën bij lagere temperatuur geven ook andere accenten aan de drank doordat je daarmee bij iets lagere temperaturen gist .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 18 juli 2020

Ik begrijp dat rum een wat ander gist type vereist dan de gangbare suiker-of fruit wash?

Kun je zo ook je eigen gist voor rum maken?

Forum Lid
op 18 juli 2020

Ja dat kan inderdaad .
Dat maak je door melasse met accasia te infecteren met rauwe melk of karnemelk

Forum Lid
op 18 juli 2020

Klinkt wel heel erg interessant Robbert 😃!

Zou je dat iets uitgebreider kunnen uitleggen? Of zou je daar ook een recept voor hebben? 😃

Forum Lid
op 18 juli 2020

Alhoewel ik voorstander ben van eigen gist maken, let wel dat het niet altijd een kwestie van voeg alle ingrediënten toe en roer door is. Je moet tussendoor een beetje opletten en anticiperen is mijn ervaring. Ik weet niet precies hoe lang je bezig bent maar in t begin is reproduceerbaarheid meer van belang. Het begrijpen hoe smaken zich ontwikkelen etc.

Forum Lid
op 19 juli 2020

Ik ben pas heel kort bezig. Maar juist daarom wil ik ook eens zelf de gist maken.

Volgens mij kun je daar een hoop van leren 😃. Maar dan zou een basis recept wel erg handig zijn 😁.

Forum Lid
op 19 juli 2020

Ik kan je een recept geven dat ik eens geprobeerd heb.

150 gram bloem, >13 gram eiwitten / 100 gram

150 gram water

Een appel, afgespoeld onder de kraan, hebt alleen de schil nodig

Een pruim, ook even onder de kraan, in 4en delen en kapot meppen.

Citroenzuur eventueel, doe zelf een halve theelepel

 

Doe alles bij elkaar, goed lucht erin kloppen en plaatsen in een bak bedekt met huishoudfolie met wat gaten erin. 

Dan een weekje wachten, toplaag eraf halen. Lucht erin kloppen en gelijke delen water en bloem toevoegen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 19 juli 2020

9

Forum Lid
op 19 juli 2020

100 ml Melasse met accasia stengel /blad .
Daarbij rauwe melk of ongepasteuriseerde karnemelk .50 mil en 50 l water
Laat dit aantal dagen staan .
Na enkele dagen zal het wat zuur ruiken .
Meng er nu wat spelt meel door en kneed een bolletje
Na paar dagen haal je garde buitenkorst weg .
Meng lauw water en wat meel bij en laat het onder doek liggen .
Gaat het rijzen pluk het in stukken en droog het al schuddende bij met warme lucht 30 gr waardoor
korreltjes ontstaan .
Simpele rum gist

Forum Lid
op 15 oktober 2020

Beste Robbert,

voor de opkweek van de rumgist neem je de acacia stengel/blad.

Kunnen hiervoor ook andere struik of boom stengels/ bladeren bijvoorbeeld de den, of

de brem, de berk, de beuk, de selderij,of de liguster, gebruikt worden?

Of is de acacia specifiek voor de rumgist?

 

Forum Lid
op 15 oktober 2020

Van oudsher zijn o.a. schors , stengel, blad  van accasia ,pruim , mmaar ook wel pomme cythere , monki kersi gebruikt in beslag maken van Rum en ook uit een of meerdere van deze als voedings bodem voor gisten te samen met de resten van sugarcane.

 

Forum Lid
op 15 oktober 2020

Ik neem aan, dat er ook voor diverse andere dranken, op te kweken gist culturen gemaakt zijn.

Zijn hier, voor zover jou bekend, ook boeken of lectuur van? Zijn deze eventueel te koop, of te lenen bij de bibliotheek?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 24 september 2020

Hi Robbert. Ik heb mijn appelcider met wilde gist laten vergisten. Ik heb de helft van mijn batch gebotteld en heb aan de rest (nog in de emmer) wijgist toegevoegd voor een drogere cider. Nu komt de vergisting niet meer op gang.. Ik dacht ik vraag het onze ‘gistkoning’ 

Forum Lid
op 24 september 2020

Is dat deel in de emmer heeft dus gegist begrijp ik ? En nu wil je opnieuw laten nagisten ?
De wijngist zal dan niet starten omdat er al alcohol aanwezig is .
je zal dus een gist appart met suiker en wat water moeten opstarten . Het deel in de emmer aanvullen met het zei water en suiker of nog wat appel sap waardoor iets lager alcohol percentage is zodat de nieuw toegevoegde gist niet meteen afsterft

Forum Lid
op 24 september 2020

OK, het opstarten van het gist gedaan. De rest niet.. Ik ga ermee aan de slag. Bedankt Robbert

Forum Lid
op 29 september 2020

De boel is weer op gang. De volgende keer moet ik de batch in tweeën splitsen; 1 deel voor droog en 1 deel voor (biologisch) zoet. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren