Gistemmer schudden?

Geupdate op 21 oktober 2020 in Gist vragen
5 op 18 oktober 2020

ik lees soms o.a in “Het volkomen Stookboek” dat men de gistemmer elke dag moet schudden tijdens het gistproces. Maar anderen zeggen juist…gewoon met rust laten.
Wat is wijsheid?
Grtz Jan

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 18 oktober 2020

Met rust laten, met name later in de vergisting heb je meer dode gistcellen die afgebroken worden, met het schudden ga je die afbraakstoffen door het hele vat krijgen. Zitten een aantal dingen bij die niet gewenst zijn.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 18 oktober 2020

Met schudden raak snel je koolzuur kwijt .dus ook je bescherming tegen indringen van zuurstof .
Na gist toevoegen door roeren en daarna. Met rust laten.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 19 oktober 2020

Dan heb ik het helder 😊👍
Kunnen jullie geen boek schrijven 🙂
Thanks

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 19 oktober 2020

Haha dat idee hebben we al eens een gehad, om Whisky te maken heb ik een aantal pogingen gedaan om iets te schrijven maar het vinden van een juiste balans is moeilijk.

Er zit ergens een balans tussen Jip en Janneke taal en de lezer doodgooien met chemische termen die het moeilijk maakt om iets duidelijks op papier te krijgen. Dan hebben we het nog niet eens over de mogelijkheden die er zijn voor verschillende soorten drank waarbij de meningen tussen mensen flink uit elkaar kunnen lopen, nu valt dat tussen Robbert en mij nogal mee, alleen een hekelpunt over apparatuur die ik gebruik 😉 . 

 

Forum Lid
op 21 oktober 2020

Wat in het vat zit.. verzuurt niet 😉
Lijkt mij inderdaad lastig om te bepalen wat je kan behandelen en hoe diep je in de materie duikt. Het valt mij op dat veel vragen op elkaar lijken..en ook weer terug komen op het forum. Ook omdat sommige onderwerpen naar voren komen in een topic die ergens anders voor bedoeld was. Het is soms lastig zoeken.
Het was eigenlijk een “grapje” want ik kan mij voorstellen dat bij elk antwoord weer 10 vragen komen..en dat kost weer tijd en energie en daar moet je in deze drukke wereld maar zin in hebben.
Aan de andere kant.
Een boekje over b.v gistvragen.. tips. Over welke gist voor welke drank met welke ingrediënten goed werkt. En hoe te behandelen..
Dat is er niet.. Is wel een markt voor..denk ik.
Maar ik ben ook een starter..duss
😊
Laat ik het hierbij om te zeggen dat ik blij ben met de kennis die jullie op het forum delen.
🙏

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren