Gisten

Geupdate op 26 juli 2019 in Gist vragen
41 op 23 december 2017

Hallo , ik heb donderdagavond 20 liter whiskymash gemaakt, toen ik vrijdagochtend ging kijken ging het waterslot als een gek tekeer, en is zo door blijven gaan tot vrijdagavond. Maar vanaf zaterdagmiddag staat het waterslot bijna stil zo nu en dan een belletje, ik vraag me af of dat wel goed is

 
  • Geliked door
Antwoord
7 op 23 december 2017

Ja hoor prima!

De hoofdvergisting is nu overgegaan in de navergisting. Lekker uit laten gisten, kan nog dagen duren. Vat dicht laten en alles op een natuurlijke manier laten klaren.

 

Forum Lid
op 23 december 2017

Ok bedankt ,voor je reactie maakte me eigen al een beetje zorgen.
Maar dan moet het goed komen.

Forum Lid
op 23 december 2017

Maar als hij over een paar dagen is uitgegist kan ik de stookwijn dan wel bewaren tot 2 januari omdat ik dan pas tijd hem om te gaan stoken

Crew member
op 23 december 2017

Ik weet niet welke gist je gebruikt en op welke temperatuur je eea laat vergisten maar het zou zomaar kunnen dat het 2 januari nog niet helemaal aan het gisten is. 

In ieder geval tot 2 januari je vat dicht laten en dan kun je je stookwijn voor langere tijd bewaren, de CO2 ligt als een beschermende deken over je stookwijn.

 

Forum Lid
op 23 december 2017

Ik gebruikt prestige WD van stookwinkel , dus zolang er geen zuurstof bij komt kan je het een langere tijd bewaren

Crew member
op 23 december 2017

Precies, succes.

 

Forum Lid
op 24 december 2017

Ik heb eens een vat 1.5 mnd vergeten,was nog goed.gr.?Chris.V.

 

Forum Lid
op 25 december 2017

Ik heb deze zomer, begin augustus een suikerwash  gemaakt, geen tijd meer gehad, deze dan begin december verstookt, die was ook nog goed, hij was heel helder zelf.

Ik denk als ik dat hier zo’n beetje volg er meer problemen zijn als je te snel wil werken, dan dat je het een beetje laat rusten.

ik heb n’en algemene regel aan genomen ik laat minstens 14 dagen gisten, en dan minstens 14 dagen laten klaren, wel of niet na overhevelen om de gistbodem te verwijderen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 3 januari 2018

Hoy jan,

Die gist met de vermelding 8 kg op de verpakking voor n’en  suiker wash te maken heb je die niet meer in uw assortiment.

 

Ik vindt die niet meer in uwe webshop.

 

grts.

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 9 februari 2019

Ik pik hier even in om een vraag over de gisting te stellen.

Ik ben begonnen met 16L water waarin 3kg suiker is opgelost.

Bij het begin van de gisting heb ik de pH waarde van het suikerwater met zuur op 5 gebracht.

Stapsgewijs suiker toegevoegd tot een totaal van 5kg

Het staat al van 27 januari te gisten, is nog volop bezig  en nu is de pH waarde 3,2

Komt die lage pH waarde enkel van het koolzuur of is hier meer aan de hand.

Doe ik er goed aan om de pH te verhogen naar 4,5 met Bicarbonaat, of laat ik het beter zoals het is. 

Forum Lid
op 9 februari 2019

als je bicarbonaat toevoegt kan de Gisting stoppen .
t is normaal dat ph terug loopt ..
Laat gewoon uitgisten . zet gist vat niet op grond . e.v.t
iets warmer . dan komt he vanzelf goed

Forum Lid
op 9 februari 2019

Ik vergist in een verwarmde gistkast. De temperatuur in het gistvat is constant 23°C. Morgen doe ik de laatste 200g suiker erbij dan laat ik het uitgisten.

Daarna zet ik het in lagering om helder te worden bij 10°C.

Forum Lid
op 9 februari 2019

gewoon tijd geven komt het zo te lezen prima voorelkaar

Forum Lid
op 10 februari 2019

Robbert, een beetje off topic maar als  beginner zit ik nog met veel vragen. 

Wat is het beste werkwijze bij de ruwstook van 20L,

De eerste uitloop van 150ml weggooien of niet.

Heel langzaam stoken met druppelen of iets vlotter met een mini straaltje.

Voor de fijnstook, tot hoever de ruwstook verdunnen 

Forum Lid
op 10 februari 2019

20 liter eerste stook lekker veel vermogen er in en met een straaltje door stoken. Ik heb geen idee van jouw opstelling maar probeer het naar de 80-85°C te krijgen en houd dat lekker vast. Als je snelheid terug loopt gooi je er weer een beetje extra vermogen onder. Bewaar alles van wat er uit de ketel komt. Voorloop, hart en naloop.

Tweede stook snel naar de 60-65° daarna vermogen terug schroeven en rustig aan tot de 80°. Daarna rustig aan opbouwen eerst druppelsgewijs, misschien snelle druppels tot een klein straaltje.

De vuistregel die ik gebruik is:
1.5 tot 2% van de fysieke ketel inhoud als voorloop beschouwen en opvangen weggooien. Dus met 10 liter stookwaar in de ketel 150 tot 200 ml eruit halen. Vooral druppeltjes blijven proeven rond de 150 ml. Wanneer de alcohol ‘zacht’ wordt ben je op het omslag punt.

Pure suiker vergisting heeft geen/heel weinig methanol. Maar om het maar eigen te maken, gooi altijd maar weg.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 10 februari 2019

brouwerke Ik stook met ouderwetse opstellingen . Hangt ook af wat ik ga stoken . ik heb diverse kolommen en ketels betreft ruw stook zoals ze het hier noemen .
Elke stook hoor je met aandacht te doen ook de Eerste overhaal .

Er is geen maat aan een voorloop .
Dat hangt af van kwaliteit van de stookwijn .
Je warmt ketel op tot temperatuur op brug 78,3 gr is .alles daarvoor is een mengsel van afval en verschillende ethanol ,zuren methanol bindingen.
Dat deel gooi je weg . In eerste stukje wat mu komt zitten nog steeds vervuilingen . Zodra de reuk en smaak keert dat het scherpe muffe eraf is daar maak je scheiding naar hart / ziel . Je houd temperatuur zo dicht mogelijk bij de 78.3 gr. na tijd stijgt temperatuur en daalt het alcohol percentage .
Door Brander temp wat te temperen blijf je vrij lang hoog alcohol perc houden
zodra percentage zo 10% lager is ga je weer letten op dat de geur en smaak keert daar maak je een volgende scheiding .
Er zijn mensen die doorstoken tot 10% maar het deel wat je onder 50 -55% vind is vervuilt en zo weinig alcohol over het geheel dat je het best daar kan stoppen .
Anders heb je bij de 2 e overhaal weer meer vervuiling weg te werken .
Voor 2e overhaal altijd verdunning tot 40- 42 % .
( alcohol ontbrandt bij 50% . warme alcohol is vluchtiger en ontsteekt al eerder .
)

Forum Lid
op 10 februari 2019

 

Dus ook voor ruwstook met open ketel en temperatuur sonde in de wasch opwarmen tot 78°C.

Dan kolom plaatsen en alle uitloop voor 78,3 op de brug is voorloop.

Dan vlam regelen om tussen 78,3°C en 80°C te blijven en verdelen in cuts van 100 of 150 ml. 

Als uitloop 10% lager is dan het begin, cuts maken van 100ml.

Dan fijnstook doen en alles herhalen?

Forum Lid
op 10 februari 2019

Je kan gewoon de kolom plaatsen en gewoon beginnen met opstoken .
ja alles voir 78,3 is sowieso voorloop .
Ja het eerste stukje maak je die verdeling . maar als je dat eerste stuk al kwijt bent kun je met eerst paar 30 ml ” cuts” gaan kijken waar de scheiding ligt .
Klopt ook de 2e overhaal doe je hetzelfde.

Forum Lid
op 10 februari 2019

Is dat met een druppel (van pakweg 80 vol%) goed te proeven, waar de scheiding met  het hart begint?

Forum Lid
op 10 februari 2019

Ja dat is prima te doen ..Ik gebruik altijd een theelepeltje om te scheiden met paar druppels en dat gaat prima .
Geur en smaak gaan van scherp / muf naar zacht neutraal .
(beetje oefenen )

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 17 april 2019

Ik heb een vraag over een normale tijdsduur, hoelang duurt het eigenlijk om suikerwater met begin SG 1100 te vergisten bij kamertemperatuur tot SG 990.

Momenteel staat het al 2 weken te gisten en het staat nu op 1060.

Forum Lid
op 17 april 2019

Tijdsduur hangt van diverse factoren af .
type gist
Hoeveelheid gist waarmee is gestart
voeding
zuurtegraad
temperatuur
Hardheid water .
Hoeveelheid suiker .
Verhouding suiker tot aantal liters .
aanwezige mineralen in water .
soort suiker .
is het invert suiker
zuurstof rijk of arm water .
De meeste vergistingen Hebben 21 – 28 dagen nodig
fabrikanten van Turbo gisten beweren op verpakkingen veel maar ook die hebben onder huis tuin en keuken condities meer tijd nodig om een redelijk fatsoenlijk resultaat te behalen .

Forum Lid
op 17 april 2019

Bij mij staat een vat 3wkn. wild te vergisten,net gecontroleerd is nog niet klaar staat wel buiten.kan wel 5 wkn duren maakt mij ook niets uit,heb nog geen tijd om te stoken.

Crew member
op 17 april 2019

Merk je veel verschil tussen wilde gist en bakkersgist Chris?

Forum Lid
op 17 april 2019

Ik weet niet hoe chris het ervaart betreft wilde of bakkersgist .
Persoonlijk prefereer ik bakkersgist bij puur suiker vergisten of als ik haast heb .
Bij sommige fruit heeft wilde vergisting een grotere frisheid .
Voor andere maak ik zelf een gist . het kan melkzuur , zuurdesem of een wijn/ biergist ( saccharomyces ) gist zijn .
Ik maak al poosje geen bier meer maar met bier ook wel diverse geprobeerd en ook wilde gisting .
Wilde gisting kan een fris resultaat geven maar ook aards bij bepaalde mout en granen .
Je moet daarin echt wat sturing geven met temperatuur , voeding en het stoppen van gisting .
Voor een brouwsel voor whiskey is het zeker leuk om wilde gisten te oogsten en deze op een bodem te zetten versterken En daarmee een gist starter te maken .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
11 op 20 april 2019

Ongeveer 2 weken geleden heb ik een suikerwash gemaakt met 2kg suiker in 10L water en aangezuurd tot 5 pH met wijnsteenzuur. dat gaf een sg van 1066. Ook heb ik er wat gistvoeding aan toegevoegd. 

Ik had een biergist starter gemaakt met 0,5L wort met een sg 1060.

Dat heeft stilletjes staan gisten, en gisteren was het al 1023, dan heb ik 0,5L invert suikerstroop gemaakt met 0,5kg suiker op 0,2L water met 0,5gr wijjnsteenzuur en die nadat het was afgekoeld de stroop er onder geroerd. Nadien sg gemeten en het was gestegen naar 1042 en 14 brix.

Vandaag merk ik iets raar, bovenaan meet ik 12 brix en na nogmaals oproeren 14 brix.

Kan het zijn dat die invertsuikerstroop niet voldoende vermengd is en ik nog een paar keer moet oproeren.

Dan heb ik nog een vraag over daglicht in de mandfles, is dat nadelig voor de gisting en voor bijsmaken in de alcohol of voor beiden.  

Forum Lid
op 20 april 2019

Het kan zijn dat door het roeren de vrij gekomen koolzuur jou metingen beïnvloed .

Nee niet meer roeren gewoon laten gaan .
Veel roeren beïnvloed de productie van ethyl doordat mogelijk zuurstof wordt toegevoegd .
Gewoon het gist zijn werk laten doen .

(Anaeroob levend gist produceert meer ethyl en CO2 . aeroob levend produceert het gist minder ethyl maar vermenigvuldigt zich meer en produceert meer bijproduct .
In opstarten van vergisting groeit de gist kolonie snel Door aanwezige zuurstof die groei neemt in gistingperiode af maar productie ethyl neemt toe . Door opnieuw zuurstof in te roeren verander je dus het gedrag van gist . dat kan beneficiair zijn in bepaalde gevallen maar ook tegenwerken .Tijdens aerobe leven is dus productie ethyl lager , groei hoger maar ook meer bijproduct vorming .

U.v. en I.R. licht hebben zeker invloed op gist en vergisting .
Dit kan zeker invloed hebben op kwaliteit en smaak .
Zowel beneficiair als ook negatief Maar dit hangt ook samen met soort vergisting en doel .
Bij suiker naar alcohol vergisting zal vergisting onder invloed van licht iets hoger percentage en snellere vergisting kunnen bevorderen dus beneficiair .

Bij gisten in licht bij bier en wijnen kan het ook smaak beïnvloeden .
Sommige gebruiken dat als voordeel andere vinden het nadelig.

Forum Lid
op 20 april 2019

Ik heb geroerd zonder zuurstofinslag. Ik zal het nu rustig verder laten gisten ongeacht of het onder en boven verschilende sg heeft. 

Forum Lid
op 20 april 2019

Komt het vast goed .
Dat verschil zit waarschijnlijk in CO2 stijging / vrijkomen .
Zet het vat ook niet op grond zodat temperatuur ook egaal onder en boven is .
Dan is gist werking ook egaal .
klinkt vreemd maar gist zoek en werkt het best in vat op de laag met “behaagelijkste” temperatuur.

Forum Lid
op 26 juli 2019

Krijg ik ineens een aha erlebnis (en dus twijfels) . Voor een suiker wasje, gebruikt de een 5 kilo de ander 8 kilo. Wat is het beste? Als je namelijk bij 5 kilo gist gooit, en deze gist door tot bijvoorbeeld 7%, de Grainfather/T500 maakt het niks uit. Pak je 8 kilo en de gist sterft af bij 8% heb je dus een “verlies. De Grainfather/T500 maakt het niets uit. Dus kan je beter te weinig suiker pakken in plaats teveel. Zeker als je zelf je gist gaat kweken. Wat is wijsheid?

Forum Lid
op 26 juli 2019

Wijsheid is wat je zelf al aangeeft .
Je kunt beter minder suiker gebruiken of meer liters water .
Gekeken naar inhoud ou inderdaad 5,5 kilo suiker beter zijn voor een goede vergisting .
Simpel gezegd
wanneer er meer suiker is heeft de gist minder ruimte om zijn ” afval ” kwijt te ramen .
Gist produceert naast ethyl en CO2 ook nog diverse andere bijproducten .
Krijgt gist het zwaarder te voortduren komen er meer bjjproducten met weer ook kans op nare bijsmaken .
De ” prestatie ” gisten die zogenaamd meer suiker aankan zijn eigenlijk meer resistent tegen vervuiling .
Dus met minder suiker zal percentage misschien iets lager uitkomen maar er is sowieso betere vergisting .
Gist gaat langer door en minder afval in de stookwijn .
Je zal dus ook minder slechte alcohol in voorloop en naloop hebben dus daarin weer iets meer bruikbare alcohol overhouden .
Let wel op dat wanneer je minder suikers gaat gebruiken je niet in zelfde verhouding gist reduceert .

Forum Lid
op 26 juli 2019

Wat me hier vooral intrigeert, en waarom ik hier bij uit kwam. Op 44 liter rum wash , kreeg ik ongeveer, omgerekend, 3 liter alcohol. Dus 10 liter melasse en een halve kilo suiker geeft 3,3 liter alcohol. dus omgerekend 7,5 %  ,  Is mijn gist nu te snel gestorven in zijn eigen gif, of zit ik, gewoon onder de veilige grens. nMijn volgende test word dus 3.3 liter molasse,zonder suiker. Is mijn %, per kilo molasse, gelijk of hoger, dan weet ik of 5 liter teveel , op 25 liter wash totaal is. Extra suiker is volgens mij zo wie zo verspilling. Ik ruik weer een …… TEST.

Forum Lid
op 26 juli 2019

5 liter molasse geeft dus 3.3 Liter. Dus  5 : 3,3= 1.515151. Als de gist zich niet heeft vergiftigd moet ik uit 3 liter maximaal 1.98 Liter krijgen want: 3 : 1.98 = 1.515151 Wie kan volgen snapt wat ik bedoel. Krijg ik significant meer dan 2 Liter, dan heb ik mijn molasse te weinig ,per liter, vergist. Kijk nu wordt ChrisV gelukkig, we maken het te technisch, en dat vindt hij heerlijk. 🙂  Voor diegene die het niet kunnen volgen, en ja ik zit hier al uren op te broeden. Kan mijn molasse per kilo meer op gaan brengen, door mijn  gist betere leefomstandigheden te bezorgen? Kortweg meer water , minder molasse. Bedenk gist sterft door zijn eigen succes. (soms vroeger dan nodig is door zijn eigen wc gang).

 

Crew member
op 26 juli 2019

Dit weet Robbert…. kom er maar in,please! (Lekker bezig Will)!

Forum Lid
op 26 juli 2019

Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat nooit gestookt heb.dus weet ik er ook niets van af,gist zet suikers om naar alc.te weinig suiker gist gaat dood,geen voeding meer,te veel gist ook niet goed,ik werk op gevoel.dus dit is iets voor onze rumstokers.WAAR ZIJN DIE ???

Forum Lid
op 26 juli 2019

Molasse is moeilijker te verwerken voor meeste gisten dan gewone suiker .
natuurlijke infectie geeft vaak beter resultaat dan de ” tover/ turbo ” gisten uit zakjes .
( gist op kweken uit cane geeft beter resultaat )
Maar wat belangrijk is dat PH goed is en ook het een gist is die zich daarin thuis voelt .
Molasse bevat een deel nog koolhydraten die net als zetmeel bestaat uit polysacharide die dus moeilijk te bereiken zijn voor het gist .
Gist maak ook eigen enzym maar vaak is gist te snel kapot ( door alcohol en vervuiling ) dat dit enzym volledig zijn klusje kan afmaken .
Bij gewone suikers is SG van 1100 eigenlijk de grens voor nog een goede vergisting voor molasse ligt dat lager
1055 – 1060 .
Je kunt eventueel enzym toevoegen om uit koolhydraten de sachariden vrij te krijgen beter is om 8 a 10% sterk diastatisch mout toe te voegen en de molasse een poosje te verwarmen op 72 gr .
( ook hier kun je de molasse door koken en daarna invriezen . bij koken zuigen cellen vol vocht bij vriezen knappen de cellen waardoor de sachariden vrijkomen.
Zelf prefereert ik deze methode omdat met enzymen je ook smaken afvlakt )
Probeer een SG van 5,5 te verkrijgen bij aanvang vergisten .
( met calcium chloride , fosforzuur of zwavelzuur kun je dit bijsturen )

Forum Lid
op 26 juli 2019

( bij rum productie gebruikte men vroeger dunder omdat het ook een verzadiging van zuren is maar ook bacteriën . In veel rum producerende landen is vanwege hygiëne regels het gebruik van dunder verboden .
In plaats daarvan is dunder ontleedt tegenwoordig worden additieven van de essentiële stoffen gebruikt voor de betere vergisting en smaak ontwikkeling .
Voornaamste onderdelen van deze additieven zijn zwavelzuur , prapaancarbonzuur , ethyl acetaat . mangaan , vetzuur .)

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 26 juli 2019

Even een kleine rechtzetting. in de laatste zin moet het pH 5,5 zijn en niet SG. 

Forum Lid
op 26 juli 2019

Thanks Brouwerke ! Ik was even te snel . maar top 👍👍

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 26 juli 2019

Een van de collega op het Duitstalige forum, flirt ook met de 8% bij rum vergisting, en ik vind dat toch een belangrijke grens. Gist die hogere %-en halen , zijn letterlijk “schijt tolerantie” gisten. De ideale pH waarde is pH 5.5 bij de ene, tussen pH 4.5 en pH 5 bij de ander. Ik persoonlijk begin liever bij mijn vergistingen bij 5.5 omdat het pH snel genoeg zakt en ik de gist niet meer wil stresseren dan nodig. Je moet je “personeel” de ideale omstandigheden geven, zodat ze het best kunnen presteren. Gist is ons waardevolste ingrediënt. 

Forum Lid
op 26 juli 2019

Ph van 4 -3,5 is beter bij de fruit vergistingen 4- 5 bij b.v. knollen .enz
Je kunt niet alleen ph aan gist of product hangen .
Het is samenspel .
Gist is belangrijker dan men denkt .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren