Gisten

Geupdate op 10 februari 2019 in Stookforum
20 op 23 december 2017

Hallo , ik heb donderdagavond 20 liter whiskymash gemaakt, toen ik vrijdagochtend ging kijken ging het waterslot als een gek tekeer, en is zo door blijven gaan tot vrijdagavond.
Maar vanaf zaterdagmiddag staat het waterslot bijna stil zo nu en dan een belletje, ik vraag me af of dat wel goed is

 
  • Geliked door
Antwoord
7 op 23 december 2017

Ja hoor prima!

De hoofdvergisting is nu overgegaan in de navergisting. Lekker uit laten gisten, kan nog dagen duren. Vat dicht laten en alles op een natuurlijke manier laten klaren.

 

Forum Lid
op 23 december 2017

Ok bedankt ,voor je reactie maakte me eigen al een beetje zorgen.
Maar dan moet het goed komen.

Forum Lid
op 23 december 2017

Maar als hij over een paar dagen is uitgegist kan ik de stookwijn dan wel bewaren tot 2 januari omdat ik dan pas tijd hem om te gaan stoken

Brouwmaat
op 23 december 2017

Ik weet niet welke gist je gebruikt en op welke temperatuur je eea laat vergisten maar het zou zomaar kunnen dat het 2 januari nog niet helemaal aan het gisten is. 

In ieder geval tot 2 januari je vat dicht laten en dan kun je je stookwijn voor langere tijd bewaren, de CO2 ligt als een beschermende deken over je stookwijn.

 

Forum Lid
op 23 december 2017

Ik gebruikt prestige WD van stookwinkel , dus zolang er geen zuurstof bij komt kan je het een langere tijd bewaren

Brouwmaat
op 23 december 2017

Precies, succes.

 

Forum Lid
op 24 december 2017

Ik heb eens een vat 1.5 mnd vergeten,was nog goed.gr.?Chris.V.

 

Forum Lid
op 25 december 2017

Ik heb deze zomer, begin augustus een suikerwash  gemaakt, geen tijd meer gehad, deze dan begin december verstookt, die was ook nog goed, hij was heel helder zelf.

Ik denk als ik dat hier zo’n beetje volg er meer problemen zijn als je te snel wil werken, dan dat je het een beetje laat rusten.

ik heb n’en algemene regel aan genomen ik laat minstens 14 dagen gisten, en dan minstens 14 dagen laten klaren, wel of niet na overhevelen om de gistbodem te verwijderen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 3 januari 2018

Hoy jan,

Die gist met de vermelding 8 kg op de verpakking voor n’en  suiker wash te maken heb je die niet meer in uw assortiment.

 

Ik vindt die niet meer in uwe webshop.

 

grts.

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 9 februari 2019

Ik pik hier even in om een vraag over de gisting te stellen.

Ik ben begonnen met 16L water waarin 3kg suiker is opgelost.

Bij het begin van de gisting heb ik de pH waarde van het suikerwater met zuur op 5 gebracht.

Stapsgewijs suiker toegevoegd tot een totaal van 5kg

Het staat al van 27 januari te gisten, is nog volop bezig  en nu is de pH waarde 3,2

Komt die lage pH waarde enkel van het koolzuur of is hier meer aan de hand.

Doe ik er goed aan om de pH te verhogen naar 4,5 met Bicarbonaat, of laat ik het beter zoals het is. 

Forum Lid
op 9 februari 2019

als je bicarbonaat toevoegt kan de Gisting stoppen .
t is normaal dat ph terug loopt ..
Laat gewoon uitgisten . zet gist vat niet op grond . e.v.t
iets warmer . dan komt he vanzelf goed

Forum Lid
op 9 februari 2019

Ik vergist in een verwarmde gistkast. De temperatuur in het gistvat is constant 23°C. Morgen doe ik de laatste 200g suiker erbij dan laat ik het uitgisten.

Daarna zet ik het in lagering om helder te worden bij 10°C.

Forum Lid
op 9 februari 2019

gewoon tijd geven komt het zo te lezen prima voorelkaar

Forum Lid
op 10 februari 2019

Robbert, een beetje off topic maar als  beginner zit ik nog met veel vragen. 

Wat is het beste werkwijze bij de ruwstook van 20L,

De eerste uitloop van 150ml weggooien of niet.

Heel langzaam stoken met druppelen of iets vlotter met een mini straaltje.

Voor de fijnstook, tot hoever de ruwstook verdunnen 

Forum Lid
op 10 februari 2019

20 liter eerste stook lekker veel vermogen er in en met een straaltje door stoken. Ik heb geen idee van jouw opstelling maar probeer het naar de 80-85°C te krijgen en houd dat lekker vast. Als je snelheid terug loopt gooi je er weer een beetje extra vermogen onder. Bewaar alles van wat er uit de ketel komt. Voorloop, hart en naloop.

Tweede stook snel naar de 60-65° daarna vermogen terug schroeven en rustig aan tot de 80°. Daarna rustig aan opbouwen eerst druppelsgewijs, misschien snelle druppels tot een klein straaltje.

De vuistregel die ik gebruik is:
1.5 tot 2% van de fysieke ketel inhoud als voorloop beschouwen en opvangen weggooien. Dus met 10 liter stookwaar in de ketel 150 tot 200 ml eruit halen. Vooral druppeltjes blijven proeven rond de 150 ml. Wanneer de alcohol ‘zacht’ wordt ben je op het omslag punt.

Pure suiker vergisting heeft geen/heel weinig methanol. Maar om het maar eigen te maken, gooi altijd maar weg.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 10 februari 2019

brouwerke Ik stook met ouderwetse opstellingen . Hangt ook af wat ik ga stoken . ik heb diverse kolommen en ketels betreft ruw stook zoals ze het hier noemen .
Elke stook hoor je met aandacht te doen ook de Eerste overhaal .

Er is geen maat aan een voorloop .
Dat hangt af van kwaliteit van de stookwijn .
Je warmt ketel op tot temperatuur op brug 78,3 gr is .alles daarvoor is een mengsel van afval en verschillende ethanol ,zuren methanol bindingen.
Dat deel gooi je weg . In eerste stukje wat mu komt zitten nog steeds vervuilingen . Zodra de reuk en smaak keert dat het scherpe muffe eraf is daar maak je scheiding naar hart / ziel . Je houd temperatuur zo dicht mogelijk bij de 78.3 gr. na tijd stijgt temperatuur en daalt het alcohol percentage .
Door Brander temp wat te temperen blijf je vrij lang hoog alcohol perc houden
zodra percentage zo 10% lager is ga je weer letten op dat de geur en smaak keert daar maak je een volgende scheiding .
Er zijn mensen die doorstoken tot 10% maar het deel wat je onder 50 -55% vind is vervuilt en zo weinig alcohol over het geheel dat je het best daar kan stoppen .
Anders heb je bij de 2 e overhaal weer meer vervuiling weg te werken .
Voor 2e overhaal altijd verdunning tot 40- 42 % .
( alcohol ontbrandt bij 50% . warme alcohol is vluchtiger en ontsteekt al eerder .
)

Forum Lid
op 10 februari 2019

 

Dus ook voor ruwstook met open ketel en temperatuur sonde in de wasch opwarmen tot 78°C.

Dan kolom plaatsen en alle uitloop voor 78,3 op de brug is voorloop.

Dan vlam regelen om tussen 78,3°C en 80°C te blijven en verdelen in cuts van 100 of 150 ml. 

Als uitloop 10% lager is dan het begin, cuts maken van 100ml.

Dan fijnstook doen en alles herhalen?

Forum Lid
op 10 februari 2019

Je kan gewoon de kolom plaatsen en gewoon beginnen met opstoken .
ja alles voir 78,3 is sowieso voorloop .
Ja het eerste stukje maak je die verdeling . maar als je dat eerste stuk al kwijt bent kun je met eerst paar 30 ml ” cuts” gaan kijken waar de scheiding ligt .
Klopt ook de 2e overhaal doe je hetzelfde.

Forum Lid
op 10 februari 2019

Is dat met een druppel (van pakweg 80 vol%) goed te proeven, waar de scheiding met  het hart begint?

Forum Lid
op 10 februari 2019

Ja dat is prima te doen ..Ik gebruik altijd een theelepeltje om te scheiden met paar druppels en dat gaat prima .
Geur en smaak gaan van scherp / muf naar zacht neutraal .
(beetje oefenen )

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren