Gisting gestopt

Geupdate op 1 augustus 2019 in Gist vragen
51 op 6 juli 2019

Hoi allen ,

Van 50kg appels en peren heb ik een 25 liter sap en mijn vergistingsvat gegooid. Een half uurtje belucht met een pompje dan champagne gist en voedingszout erbij. De andere dag stond het als een malle te gisten. Na 3 dagen was het ineens gestopt …..? Iemand ervaring hiermee en lijkt mij dat het op 3 dagen niet is uit gegist….

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 6 juli 2019

Meten is weten!

Vergisten gaat in verschillende stadia. Eerst heb je de hoofdvergisting die overgaat in de navergisting. Het kan erop lijken dat de vergisting is gestopt maar in werkelijkheid gaat die nog door. Enkel door te meten met bv een refractometer of hydrometer kun je er achter komen of de vergisting klaar is. Drie dagen hetzelfde meetresultaat is vaak of een vergisting die klaar is of inderdaad gestopt.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 6 juli 2019

Hoi Ollie, heb je beginSG – actuele SG gemeten?
Je kunt er wat van proeve en checken of je alcohol proeft. Ik weet uit eigen ervaring dat je dit beslag -mash- gewoon tenminste 7 dagen moet laten staan dus over 4 dagen nog eens checken.
Die 3 dagen klopt wel hoor dat het daarna net als bij rum stil lijkt te vallen maar de nagisting duurt gewoon lang… Heel anders dan een turbo-suiker vergisting. Heb geduld ๐Ÿ˜‰

Forum Lid
op 6 juli 2019

Hou een brandende aansteker boven je mash,gaat hij uit dan is hij niet uitgegist,ik weet niet of je een waterslot gebruikt en daarop baseerd dat het uit gegist is dan kan het ook zijn dat je vergistings vat lekt,bv.deksel er niet goed op.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 6 juli 2019

Kijk dat zal het probleem zijn.. dit is mijn eerste fruit vergisting. Heb tot nu toe alleen maar suiker vergisting gedaan . Ik heb alleen een vinometer maar dan moet de vloeistof al redelijk helder zijn . Ik gebruik idd een waterslot en die stond dus gisteren nog non stop te bubbelen als een malle. Ik ga morgen nog is checken ik heb er ook eens mee geschud dus misschien is hij weer een beetje op gang . Bedankt voor de antwoorden ๐Ÿ‘

Crew member
op 6 juli 2019

Ollie, niet (meer) schudden of roeren erin. Je draait dan al je afval en dode gistcellen in het residu,waar je later graag van af wilt- door je mash en vertraagd enorm en heeft uitsluitend nadelen. Robbert heeft hierover een goed onderbouwde uiteenzetting op dit forum geplaatst.
Dat uurtje beluchten heeft trouwens ook weinig effect, er wordt maar weinig in het sap opgenomen en de(champagne) gist heeft het absoluut niet nodig.
Als de fermentatie begint is die extra zuurstof met een uur al opgemaakt door de gist. Groot nadeel van beluchten: Je voegt zo wel extra wilde gisten toe die in de lucht rondzwerven. Dat wil je juist voorkomen met je waterslot toch? Moet je niet vooraf de Trojan binnenlaten…Dus het steentje gewoon in het aquarium bij “bluppie” hangen.

Graag gedaan en cheers man! ๐Ÿ˜‰

Forum Lid
op 6 juli 2019

Ik gebruik alleen natte bakkersgist werkt perfect bij fruit.ik koop een kilo bij de bakker snij het in blokjes en dan in de diepvries.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 6 juli 2019

Voor de toepassing hierboven is champagne gist beter. M.J.(Mangr. Jack-verkoopt stookwinkel) is helemaal perfect.
Vaak is het als cider TE lekker om op te stoken. Hier kan hij alle kanten mee op.
Zelfs wild vergisten als het bio appels en peren zijn.
Dan gewoon geen gist toevoegen en je krijgt een zeer zuiver resultaat.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 6 juli 2019

vooraf beluchten heeft geen zin kraan water heeft voldoende zuurstof om de gist op te starten .
Na enkele uren tot een paar dagen is zuurstof op . Dan gaat gist over op anearobe leven en begint de echte productie van ethyl .
Gist gaat door paar stadia tijdens vergisting proces dit kan soms merkbaar zijn door stagnatie maar zal meestal weer rustig hervatten .
In de eerste paar dagen kun je roeren of schudden . na 3 dagen gewoon met rust laten .
Je kunt deksel even openmaken . als er enige gisting is verdrijft de co2 de zuurstof ( zolang je maar niet de co2 eerst heb uitgeroerd of geschut ).
Kijk of er nog bellen zijn of met lucifer aan oppervlakte even kijken of vlam uitgaat . zo niet is geen of te weinig gist activiteiten.
Redenen van stoppen gisting .
Suiker op – afstoken ,
Suiker te veel – verdunnen met voldoende water . (toevoegen van water bij een nog aanwezige gisting water eerst even koken hierdoor word water zuurstof arm . ) ,
Te koud – temperatuur verhogen ,
Te warm geweest – opnieuw gist toevoegen ,
Te weinig of geen voeding – voeding toevoegen ,
Te veel alcohol – afstoken ,
Te hoog PH of te laag PH – corrigeren PH gehalte ,
Sporen van schoonmaak middel aanwezig of een gereedschap gebruikt met schoonmaak product – begin opnieuw
Een andere infectie kan gist doen afsterven – vaak ook reden van te laag PH .

Crew member
op 6 juli 2019

thanksย  Robbert.

Forum Lid
op 6 juli 2019

๐Ÿ‘

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 6 juli 2019

Bedankt Robbert vakkundig advies ๐Ÿ‘

Forum Lid
op 6 juli 2019

Misschien overbodig of vervelend om nog eens te benadrukken .
Maar PH testje is vrij simpel en PH correctie ook niet moeilijk .
’t word vaak onderschat hoe belangrijk een Goede PH is .
Het bevorderd een goede vergisting en zeker bij fruit vergisting voorkom je schimmel vorming .

Forum Lid
op 7 juli 2019

Bij water en bijna kleurloze most is PH meten geen probleem, maar anders heb je een elektronische PH-meter nodig. Heb dit al aangehaald in het Rum gedeelte. Welke elektronische PH-meter is hier voor geschikt? En het moet een zeer nauwkeurige zijn, want een PH 5.5 bij rum isย  goed PH 6 slecht, en dit geld natuurlijk ook bij andere vergistbare stoffen.

Forum Lid
op 7 juli 2019

Beetje van brouwsel even uitscheppen op met groot melkpipet uitnemen en door kaasdoek of monelgaas laten lopen .
Ik heb zelf een die is officieel voor grondwater en vijvers . maar ook wel gewoon ph papiertjes.
Klopt dat diverse p.h. waardes voor verschillende gisten en stoffen te vergisten gelden .
Suiker en rum i.d.d .4,5 tot 5,5 afhankelijk van gist .
Voor de meesten granen iets hoger en Latenruit ook wat hoger . maar hierbij komt dus ook welk gist je gebruikt .
Een zelf gemaakt gist maak je in zelfde milieu basis als te maken drank dus kun je b.v. voor fruit 3-3,5 aanhouden waarbij gist dan Laten werkt . Terwijl veel commerciรซle meer zijn gemaakt op lagere p.h.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 7 juli 2019

Ik heb het deksel even open gemaakt aansteker erboven ging direct uit. Het ruikt heerlijk en proeft nu al niet slecht en de ik proef alcohol! Deksel erop en het waterslot is weer actief nu. Gewoon lekker afblijven ! Ik vertrek dinsdag op vakantie dus lekker laten staan en we kijken over 2 weken wel weer. Nogmaals bedankt allen !

Forum Lid
op 7 juli 2019

Kijk aan . het viel allemaal weer mee .
Fijne vakantie !

Crew member
op 7 juli 2019

Nou Ollie, goed gewerkt dus. Niet verkeerd hoor zo’n proeferijtje om 12 uur op de zondagmiddag toch? ๐Ÿ˜‰ Het mooie is dat je na 2 weken gegarandeerd ermee aan de slag kan.
Prettige vakantie toegewenst alvast!

Forum Lid
op 7 juli 2019

Aansteker dat heb ik vd Roemenen,daar stook ik ook,is simpel maar werkt,mooie vacantie,en kom gezond weer terug.

Forum Lid
op 7 juli 2019

lepel met wat alcohol aansteken en er boven houden leerde ik het mee ๐Ÿ˜Š

Crew member
op 7 juli 2019

Hierbij een foto van ChrisV zijn buiten laboratorium, inclusief Co2 tester die multifunctioneel blijkt te zijn… ๐Ÿ˜‰

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 7 juli 2019

Thanks! Gaat wel lukken ,is kijken of de echte Italiaanse limmoncello kan tippen aan mijn eigen stooksel ๐Ÿคช

Forum Lid
op 7 juli 2019

Wat je zelf maakt is altijd beter,en het hoef van mij niet hetzelfde te smaken als het spul uit de winkel,ik moet het zelf lekker vinden.wat je zelf maakt is nergens te koop is uniqe

Forum Lid
op 7 juli 2019

Ja ben creatief,zeker als je al een paar fruitvliegen op hebt.voor een vlieg gooi ik mijn drank niet weg,zit ook alc.in๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

Forum Lid
op 7 juli 2019

Klopt ChrisV … alleen om nou je zelf gestookte drank mee te smokkelen naar Italiรซ ๐Ÿค”๐Ÿค”๐Ÿ˜‚
Nimrax een proeverijtje is ieder uur van de dag lekker ! De hoeveelheid is soms een ander verhaal natuurlijk ๐Ÿ˜ฌ

Crew member
op 7 juli 2019

Ollie, je pakt alles razend snel op ๐Ÿ˜‰ ๐Ÿ˜‰ ๐Ÿ˜‰
En Chris heeft ook een ketel staan in Roemeniรซ. Wat hij hier stookt is om de douane om te kopen,
geen idee waarom eigenlijk… ๐Ÿ™‚

Forum Lid
op 7 juli 2019

Ja heb een eerlijke kop,maar ik neem nooit veel mee 30 ltr.is om de eerste dagen door te komen๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚en die ik daar stook is vers die laat ik 3 dagen staan voor ik hem drink๐Ÿ™„moet wel dan is wat ik meegenomen heb op๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚ben blij dat ze daar flessen bier hebben van 2.5 ltr. Kan ik altijd met een eerlijk gezicht zeggen ik heb maar 4 flesjes op๐Ÿ˜œdaarom kom ik er zo graag,๐Ÿ˜œ

Forum Lid
op 9 juli 2019

๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 9 juli 2019

Net ff mijn PH met een indicator papiertje gemeten(ik werk in de proces techniek alles wat de baas u bied….)… van de appeltjes en peertjes zit hij ergens tussen 3 en 4. Ik heb echter ook nog de befaamde Odin roggebrood whiskey staan bubbelen . Ik lees hierboven bij suiker en rum 4.5 tot 5.5 … deze geeft eigenlijk precies de kleur van 4 aan ……

Forum Lid
op 9 juli 2019

Voor appels is 3- 3,5 prima (let op wat voor gist je gebruikt ) Voor roggebrood drank (granen) mag 4,5 – 5,7
Suikers -rietssuiker i.d.d 4,5 – 5,5 (molasse met de geschikte gist ! 5,5 -6 )

Forum Lid
op 9 juli 2019

whiskey als bier 5-5,7

Forum Lid
op 9 juli 2019

P.s. tijdens gisten verloopt P.H . in waarde .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 9 juli 2019

Ok.. dan af en toe eens meten? Dan lijkt me die Rogge ph wat laag? Even zo laten ?

Forum Lid
op 9 juli 2019

Je meet eigenlijk altijd bij bereiding .
Tijdens vergisten zal pH wijzigen .
maar als de begin waarde goed is dan is dat tijdens gisting een normaal verloop.
Ik weet niet wat jou begin pH was van die roggebrood drank naar als die al even bezig is zou rond 4 normaal kunnen zijn naar beginwaarde van zeg b.v. 5

naast vergisten kan PH ook invloed hebben op enzym werking bij omzetten van zetmeel naar suikers

Tussendoor controle en aanpassen kan voor sommige vergissingen helpen .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 9 juli 2019

Eerst maar is op vakantie ๐Ÿ˜Ž ben benieuwd als ik terug kom. Bedankt Robbert ๐Ÿ‘

Forum Lid
op 9 juli 2019

Fijne vakantie ,๐Ÿ˜ŽH๐Ÿธ๐Ÿธ๐Ÿน

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
15 op 31 juli 2019

In de trent gisting gestopt.

Ik heb 2 kilo mout door de schrootmolen gehaald en in de mash gelaten, totaal een 6 liter water op temperatuur aan toegevoegd. (kleine batch dus)

ย 

Nu is met die hete dagen mijn waterslot gaan staan.

Meerdere dagen geen leven meer in, geschroot mout eruit gehaald en 2 dagen laten klaren.ย 

SG waarde blijkt nog steeds op een 1.015 te zitten.

ย 

Gewoon weer gist aan toevoegen en lekker laten staan tot een 990?

ย 

Crew member
op 31 juli 2019

Rick, wat me te binnen schiet: Is je gist nog op THT datum?
Ik heb ook ooit een lek zakje gist gehad en was ook geen succes.
In jouw geval zou ik sowieso (dezelfde) gist toevoegen.
Aansteker testje van Chris kan nooit kwaad.

Forum Lid
op 31 juli 2019

Hoe lang heeft het gegist voor het stopte ?
wat was sg in het begin ?
Heb was er nog zetmeel aanwezig bij beging gisting ?
Het kan zijn dat de suikers nu op zijn en nog zetmeel over .
Daardoor zou het kunnen wezen dat de SG meting afwijkt .
nu nog Gist in dat geval toevoegen zou dan niet zinvol zijn

Forum Lid
op 31 juli 2019

@ Nimrax, het was prestige gist wat ik een week of 2 ervoor binnen heb gekregen. Niet naar de datum gekeken maar verwacht dat het hier niet weg komt omdat het de weel ervoor stevig aan het gisten was.ย 

ย 

@ Robbert, 3 weken heeft het gestaan, nadat het 2 weken onderweg was is het binnen rond de 32 graden geworden.

Sg waarde helaas niet genoteerd omdat ik helaas onvoorzien weg moest die dag dus durf ik niet met zekerheid meer te zeggen, derhalve ook geen jodiumtest gedaan, de dag later dacht ik hier pas weer aan toen het al onder het waterslot zat..

ย 

Ik weet nog dat het lekker zoet was aan het eind en nu proef ik geen suikers meer maar eerder proeft het als een tripelbier met iets een zuur smaakje

Forum Lid
op 31 juli 2019

Dan denk ik dat je het kunt stoken,doe even de aansteker test,blijft het vlammetje mooi branden,dan zou ik hem stoken.zeker om dat hij niet meer zoet maar zuur smaakt.

Crew member
op 31 juli 2019

Hoe heb je gemaischt?

Forum Lid
op 31 juli 2019

@Rick , Als het zoveel tijd heeft gehad op gist zou ik in dat geval kookstenen in ketel doen en afstoken .
Ik vermoed dat Sg afwijkt door andere aanwezige stoffen nog maar suikers dan zo goed als op zijn .

Crew member
op 31 juli 2019

Rick schrijft ook: het heeft warm gestaan. Dan ging het gewoon als een straaljager.

Crew member
op 31 juli 2019

Maar als je niet maischt dan wordt er geen zetmeel omgezet in suiker

Forum Lid
op 31 juli 2019

Oke, ga ik dat nog eens doen.

het zit nu weer onder het waterslot voor alle zekerheid. Heb pas zondag weer tijd om te stoken.ย 

ย 

Forum Lid
op 31 juli 2019

Niet of te kort gemaischt was ook wat ik vermoede .
nog zetmeel aanwezig waardoor SG afwijkt !
Jodium test !!

Crew member
op 31 juli 2019

Hahaha ja jodiumtest dan weet jet het zeker.

Het goede nieuws is dat het zoet smaakte dus er zal wel wat suiker in hebben gezeten ๐Ÿ™‚

Forum Lid
op 1 augustus 2019

Thanks! Ja klinkt aannemelijk.
Zondag heb ik mijn handen weer vrij, dus zal dan alsnog een jodiumtest doen.

Tip aan mezelf… eerst afmaken waar je mee bezig bent dan pas weg vliegen, komt de drank ten goede ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

Crew member
op 1 augustus 2019

Dat laatste is een feit ๐Ÿ˜‰

Maar zondag nog een jodiumtest doen?? Dat doe je als je denkt dat je uitgemaischt bent. Verkleurt de jodium nog zwart/paars/blauw dan ga je nog even door met maischen. Geen verkleuring en je bent klaar. Nu kun je daar niets meer aan veranderen.

Forum Lid
op 1 augustus 2019

Nee ik weet dat ik er nu toch niks meer aan kan doen.

Maar ik verwacht/hoop dat als ik wat op een wit schaaltje doe en dan wat jodium erbij ik nog enige verkleuring zie en het dus voor mezelf zeker weet waar mijn fout zat.

ย 

Forum Lid
op 1 augustus 2019

Ook bij afkeur op mijn werk moet en zal ik bewijs hebben waarom ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚ controlfreak haha

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren