Gisting gestopt

Geupdate op 9 juli 2019 in Gist vragen
35 op 6 juli 2019

Hoi allen ,

Van 50kg appels en peren heb ik een 25 liter sap en mijn vergistingsvat gegooid. Een half uurtje belucht met een pompje dan champagne gist en voedingszout erbij. De andere dag stond het als een malle te gisten. Na 3 dagen was het ineens gestopt …..? Iemand ervaring hiermee en lijkt mij dat het op 3 dagen niet is uit gegist….

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 6 juli 2019

Meten is weten!

Vergisten gaat in verschillende stadia. Eerst heb je de hoofdvergisting die overgaat in de navergisting. Het kan erop lijken dat de vergisting is gestopt maar in werkelijkheid gaat die nog door. Enkel door te meten met bv een refractometer of hydrometer kun je er achter komen of de vergisting klaar is. Drie dagen hetzelfde meetresultaat is vaak of een vergisting die klaar is of inderdaad gestopt.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 6 juli 2019

Hoi Ollie, heb je beginSG – actuele SG gemeten?
Je kunt er wat van proeve en checken of je alcohol proeft. Ik weet uit eigen ervaring dat je dit beslag -mash- gewoon tenminste 7 dagen moet laten staan dus over 4 dagen nog eens checken.
Die 3 dagen klopt wel hoor dat het daarna net als bij rum stil lijkt te vallen maar de nagisting duurt gewoon lang… Heel anders dan een turbo-suiker vergisting. Heb geduld ๐Ÿ˜‰

Forum Lid
op 6 juli 2019

Hou een brandende aansteker boven je mash,gaat hij uit dan is hij niet uitgegist,ik weet niet of je een waterslot gebruikt en daarop baseerd dat het uit gegist is dan kan het ook zijn dat je vergistings vat lekt,bv.deksel er niet goed op.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 6 juli 2019

Kijk dat zal het probleem zijn.. dit is mijn eerste fruit vergisting. Heb tot nu toe alleen maar suiker vergisting gedaan . Ik heb alleen een vinometer maar dan moet de vloeistof al redelijk helder zijn . Ik gebruik idd een waterslot en die stond dus gisteren nog non stop te bubbelen als een malle. Ik ga morgen nog is checken ik heb er ook eens mee geschud dus misschien is hij weer een beetje op gang . Bedankt voor de antwoorden ๐Ÿ‘

Crew member
op 6 juli 2019

Ollie, niet (meer) schudden of roeren erin. Je draait dan al je afval en dode gistcellen in het residu,waar je later graag van af wilt- door je mash en vertraagd enorm en heeft uitsluitend nadelen. Robbert heeft hierover een goed onderbouwde uiteenzetting op dit forum geplaatst.
Dat uurtje beluchten heeft trouwens ook weinig effect, er wordt maar weinig in het sap opgenomen en de(champagne) gist heeft het absoluut niet nodig.
Als de fermentatie begint is die extra zuurstof met een uur al opgemaakt door de gist. Groot nadeel van beluchten: Je voegt zo wel extra wilde gisten toe die in de lucht rondzwerven. Dat wil je juist voorkomen met je waterslot toch? Moet je niet vooraf de Trojan binnenlaten…Dus het steentje gewoon in het aquarium bij “bluppie” hangen.

Graag gedaan en cheers man! ๐Ÿ˜‰

Forum Lid
op 6 juli 2019

Ik gebruik alleen natte bakkersgist werkt perfect bij fruit.ik koop een kilo bij de bakker snij het in blokjes en dan in de diepvries.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 6 juli 2019

Voor de toepassing hierboven is champagne gist beter. M.J.(Mangr. Jack-verkoopt stookwinkel) is helemaal perfect.
Vaak is het als cider TE lekker om op te stoken. Hier kan hij alle kanten mee op.
Zelfs wild vergisten als het bio appels en peren zijn.
Dan gewoon geen gist toevoegen en je krijgt een zeer zuiver resultaat.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 6 juli 2019

vooraf beluchten heeft geen zin kraan water heeft voldoende zuurstof om de gist op te starten .
Na enkele uren tot een paar dagen is zuurstof op . Dan gaat gist over op anearobe leven en begint de echte productie van ethyl .
Gist gaat door paar stadia tijdens vergisting proces dit kan soms merkbaar zijn door stagnatie maar zal meestal weer rustig hervatten .
In de eerste paar dagen kun je roeren of schudden . na 3 dagen gewoon met rust laten .
Je kunt deksel even openmaken . als er enige gisting is verdrijft de co2 de zuurstof ( zolang je maar niet de co2 eerst heb uitgeroerd of geschut ).
Kijk of er nog bellen zijn of met lucifer aan oppervlakte even kijken of vlam uitgaat . zo niet is geen of te weinig gist activiteiten.
Redenen van stoppen gisting .
Suiker op – afstoken ,
Suiker te veel – verdunnen met voldoende water . (toevoegen van water bij een nog aanwezige gisting water eerst even koken hierdoor word water zuurstof arm . ) ,
Te koud – temperatuur verhogen ,
Te warm geweest – opnieuw gist toevoegen ,
Te weinig of geen voeding – voeding toevoegen ,
Te veel alcohol – afstoken ,
Te hoog PH of te laag PH – corrigeren PH gehalte ,
Sporen van schoonmaak middel aanwezig of een gereedschap gebruikt met schoonmaak product – begin opnieuw
Een andere infectie kan gist doen afsterven – vaak ook reden van te laag PH .

Crew member
op 6 juli 2019

thanksย  Robbert.

Forum Lid
op 6 juli 2019

๐Ÿ‘

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 6 juli 2019

Bedankt Robbert vakkundig advies ๐Ÿ‘

Forum Lid
op 6 juli 2019

Misschien overbodig of vervelend om nog eens te benadrukken .
Maar PH testje is vrij simpel en PH correctie ook niet moeilijk .
’t word vaak onderschat hoe belangrijk een Goede PH is .
Het bevorderd een goede vergisting en zeker bij fruit vergisting voorkom je schimmel vorming .

Forum Lid
op 7 juli 2019

Bij water en bijna kleurloze most is PH meten geen probleem, maar anders heb je een elektronische PH-meter nodig. Heb dit al aangehaald in het Rum gedeelte. Welke elektronische PH-meter is hier voor geschikt? En het moet een zeer nauwkeurige zijn, want een PH 5.5 bij rum isย  goed PH 6 slecht, en dit geld natuurlijk ook bij andere vergistbare stoffen.

Forum Lid
op 7 juli 2019

Beetje van brouwsel even uitscheppen op met groot melkpipet uitnemen en door kaasdoek of monelgaas laten lopen .
Ik heb zelf een die is officieel voor grondwater en vijvers . maar ook wel gewoon ph papiertjes.
Klopt dat diverse p.h. waardes voor verschillende gisten en stoffen te vergisten gelden .
Suiker en rum i.d.d .4,5 tot 5,5 afhankelijk van gist .
Voor de meesten granen iets hoger en Latenruit ook wat hoger . maar hierbij komt dus ook welk gist je gebruikt .
Een zelf gemaakt gist maak je in zelfde milieu basis als te maken drank dus kun je b.v. voor fruit 3-3,5 aanhouden waarbij gist dan Laten werkt . Terwijl veel commerciรซle meer zijn gemaakt op lagere p.h.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 7 juli 2019

Ik heb het deksel even open gemaakt aansteker erboven ging direct uit. Het ruikt heerlijk en proeft nu al niet slecht en de ik proef alcohol! Deksel erop en het waterslot is weer actief nu. Gewoon lekker afblijven ! Ik vertrek dinsdag op vakantie dus lekker laten staan en we kijken over 2 weken wel weer. Nogmaals bedankt allen !

Forum Lid
op 7 juli 2019

Kijk aan . het viel allemaal weer mee .
Fijne vakantie !

Crew member
op 7 juli 2019

Nou Ollie, goed gewerkt dus. Niet verkeerd hoor zo’n proeferijtje om 12 uur op de zondagmiddag toch? ๐Ÿ˜‰ Het mooie is dat je na 2 weken gegarandeerd ermee aan de slag kan.
Prettige vakantie toegewenst alvast!

Forum Lid
op 7 juli 2019

Aansteker dat heb ik vd Roemenen,daar stook ik ook,is simpel maar werkt,mooie vacantie,en kom gezond weer terug.

Forum Lid
op 7 juli 2019

lepel met wat alcohol aansteken en er boven houden leerde ik het mee ๐Ÿ˜Š

Crew member
op 7 juli 2019

Hierbij een foto van ChrisV zijn buiten laboratorium, inclusief Co2 tester die multifunctioneel blijkt te zijn… ๐Ÿ˜‰

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 7 juli 2019

Thanks! Gaat wel lukken ,is kijken of de echte Italiaanse limmoncello kan tippen aan mijn eigen stooksel ๐Ÿคช

Forum Lid
op 7 juli 2019

Wat je zelf maakt is altijd beter,en het hoef van mij niet hetzelfde te smaken als het spul uit de winkel,ik moet het zelf lekker vinden.wat je zelf maakt is nergens te koop is uniqe

Forum Lid
op 7 juli 2019

Ja ben creatief,zeker als je al een paar fruitvliegen op hebt.voor een vlieg gooi ik mijn drank niet weg,zit ook alc.in๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

Forum Lid
op 7 juli 2019

Klopt ChrisV … alleen om nou je zelf gestookte drank mee te smokkelen naar Italiรซ ๐Ÿค”๐Ÿค”๐Ÿ˜‚
Nimrax een proeverijtje is ieder uur van de dag lekker ! De hoeveelheid is soms een ander verhaal natuurlijk ๐Ÿ˜ฌ

Crew member
op 7 juli 2019

Ollie, je pakt alles razend snel op ๐Ÿ˜‰ ๐Ÿ˜‰ ๐Ÿ˜‰
En Chris heeft ook een ketel staan in Roemeniรซ. Wat hij hier stookt is om de douane om te kopen,
geen idee waarom eigenlijk… ๐Ÿ™‚

Forum Lid
op 7 juli 2019

Ja heb een eerlijke kop,maar ik neem nooit veel mee 30 ltr.is om de eerste dagen door te komen๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚en die ik daar stook is vers die laat ik 3 dagen staan voor ik hem drink๐Ÿ™„moet wel dan is wat ik meegenomen heb op๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚ben blij dat ze daar flessen bier hebben van 2.5 ltr. Kan ik altijd met een eerlijk gezicht zeggen ik heb maar 4 flesjes op๐Ÿ˜œdaarom kom ik er zo graag,๐Ÿ˜œ

Forum Lid
op 9 juli 2019

๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 9 juli 2019

Net ff mijn PH met een indicator papiertje gemeten(ik werk in de proces techniek alles wat de baas u bied….)… van de appeltjes en peertjes zit hij ergens tussen 3 en 4. Ik heb echter ook nog de befaamde Odin roggebrood whiskey staan bubbelen . Ik lees hierboven bij suiker en rum 4.5 tot 5.5 … deze geeft eigenlijk precies de kleur van 4 aan ……

Forum Lid
op 9 juli 2019

Voor appels is 3- 3,5 prima (let op wat voor gist je gebruikt ) Voor roggebrood drank (granen) mag 4,5 – 5,7
Suikers -rietssuiker i.d.d 4,5 – 5,5 (molasse met de geschikte gist ! 5,5 -6 )

Forum Lid
op 9 juli 2019

whiskey als bier 5-5,7

Forum Lid
op 9 juli 2019

P.s. tijdens gisten verloopt P.H . in waarde .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 9 juli 2019

Ok.. dan af en toe eens meten? Dan lijkt me die Rogge ph wat laag? Even zo laten ?

Forum Lid
op 9 juli 2019

Je meet eigenlijk altijd bij bereiding .
Tijdens vergisten zal pH wijzigen .
maar als de begin waarde goed is dan is dat tijdens gisting een normaal verloop.
Ik weet niet wat jou begin pH was van die roggebrood drank naar als die al even bezig is zou rond 4 normaal kunnen zijn naar beginwaarde van zeg b.v. 5

naast vergisten kan PH ook invloed hebben op enzym werking bij omzetten van zetmeel naar suikers

Tussendoor controle en aanpassen kan voor sommige vergissingen helpen .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 9 juli 2019

Eerst maar is op vakantie ๐Ÿ˜Ž ben benieuwd als ik terug kom. Bedankt Robbert ๐Ÿ‘

Forum Lid
op 9 juli 2019

Fijne vakantie ,๐Ÿ˜ŽH๐Ÿธ๐Ÿธ๐Ÿน

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren