gisting wil niet op gang komen

Geupdate op 30 juli 2019 in Gist vragen
98 op 28 juli 2019

Hallo,

woensdag hebben wij ongeveer 12 kg pruimen in een emmer gedaan en geplet met de stamppotstamper, met pit en al, daarbij ongeveer 27 gram gist gedaan (20 gram alcotec fruitgist en 7 gram bakkersgist opgelost in lauw water) dit hele zaakje flink geroerd en wachten maar. het waterslot bleef angstvallig stilstaan en vrijdagavond hebben we nog eens een zakje bakkergist bijgevoegd met lauw water en een eetlepel suiker. en helaas nog niets. geen bubbels in het waterslot. is het te warm (is hier binnen niet warmer als 30 graden geweest. iemand een idee hoe ik de gisting op gang kan krijgen,

 
 • Geliked door
Antwoord
0 op 28 juli 2019

Heb je het vat al op lekkages gecontroleerd?

Steeds maar gist toevoegen lijk me vrij zinloos. Wat was het start SG en wat is het nu?

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 28 juli 2019

Als de bakkersgist niet zou werken, en je hebt niet extra verwarmd, dan neemt de wilde gist het zeker over. Tot 40°C overleeft je gist zonder problemen. Ik denk dan ook een gevalletje gistvat niet 100% dicht. Wat extra water kan overigens geen kwaad. je pruimenvocht, kan aan de lage kant zijn, en baat het niet, schaden doet het ook niet. Te weinig vocht werkt schimmel wat makkelijker in de hand.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 28 juli 2019

Zeker weten dat er Co2 ontsnapt. Waarschijnlijk ruikt het al wel naar een vergisting. In het vervolg je soortelijk gewicht bepalen. Dan kun je altijd zien of er suiker wordt omgezet in alcohol en Co2 . Ook zou ik geen gistsoorten meer gaan mengen maar gewoon 1 goede gist kiezen.

Deksel even goed nalopen en niet meer openen en roeren.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 28 juli 2019

Is er lekkage van co2 ?
Wat is de SG ?
Wat is de PH?
pruimen verschillen van soort tot soort en kunnen een p.h hebben van 2,8 – 4,6 .
Een P.H. 2 – 3,2 is voor meeste gisten niet ideaal en kan zorgen voor slechte vergisting of niet starten .
Heb je er water toegevoegd ?
Heb je gist zo erbij gedaan of een giststarter gebruikt ?
Door gist eerst te activeren en dan toevoegen heb je een betere start .
Is de container waarin je vergist goed schoon maar vrij van resten schoonmaak middelen
Boven de 28 gr starten de meeste gisten moeilijker of gaat in stress .
De meeste gisten beginnen af te sterven bij 30gr .

Niet alle gisten zijn compatibel ! EN kunnen daardoor zelfs afsterven wanneer bij elkaar gevoegd .

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 28 juli 2019

De emmer is vooraf schoongemaakt met oxi chemipro , en er is geen lekkage, alles sluit goed aan. Sg weet ik niet evenals de ph. Ik heb geen water toegevoegd. De tweede keer hebben we een zakje bakkersgist in een maatbeker opgelost en er twee eetlepels suiker bijgedaan even later begon het iets te schuimen waarna we het door de pruimenpap hebben gemengd. Zou het kunnen dat het te warm is geweest , als ik het verhaal van Robbert lees ga ik toch twijfelen. Wat is nog een mogelijkheid, opnieuw gist erbij, het is nu iets koeler, of moet alle pruimenpap weg

Forum Lid
op 28 juli 2019

Heb je een mogelijkheid om de pH of SG te meten? 

Kan zijn dat je een ongunstig milieu hebt voor de gist, te lage pH, teveel suiker (osmotische druk voor de gistcellen te hoog).

Meten is weten en helpt de experts hier beter advies te geven.

Forum Lid
op 28 juli 2019

Hou eens een brandende aansreker in je vergistingsvat,als de vlam uitgaat of flakkerd dan is het aan het vergisten.ik gebruik bij 100 kg pruimen 40-50 gram natte bakkersgist.nooit probleem gehad ik heb de vaten gewoon buiten staan,ik denk dat er iets lekt aan je vat.maar ik heb nog nooit watersloten gebruikt.ik test altijd met mijn aansteker.

Forum Lid
op 28 juli 2019

is de emmer goed nagespoeld ?Schoonmaakmiddel residu kan gisten tegen gaan .
je weet geen ph of SG en geen water erbij .
verdun de pulp met vers water !!
Dat zal ook pH iets verhogen waarschijnlijk .
Hou voor droge bakkersgist 75 gr minimaal aan op 25 liter .( tot 125 gr bij hoog SG )
Het zou weer kunnen starten .

Forum Lid
op 28 juli 2019

Robbert, is die hoeveelheid bakkersgist afhankelijk van het te vergisten product?
Heb bij een suikerwater ongeveer de helft gebruikt (+/- 190g suiker / liter water) en dat loopt, wel giststarter gemaakt met kweeperen pasta en sinaasappelsap. Creativiteit redt soms m’n gebrek aan voorbereiding.

Admin
op 28 juli 2019

Doe de test van Chris maar eens, ik kan me echt niet voorstellen dat er niets gaande is in het vat. Hoevaak hebben we nu al gehad op het forum dat deze vraag voorbij kwam en dat het toch aan het deksel van de emmer bleek te liggen. 

Je weet geen sg, maar waren de pruimen lekker zoet? Hoe ruikt het? 

Een vergisting kun je ook horen, leg je oor eens tegen het vat. Als het gist hoor je geruis.

Crew member
op 28 juli 2019

Dat kleine beetje schuimen zal de suiker geweest zijn. Maar heb je echte zuurpruimen die pH waardes met een ondergrens zoals Robbert zegt….. water toevoegen dan gaat je pH waarde omhoog en voelt het gist zich niet alleen daardoor prettiger maar omdat het waterachtiger is zal het gist ook makkelijker aan de gang kunnen.

Wanneer je steeds roert zal een aansteker test bij een langzame vergisting ook wel een teleurstelling kunnen zijn. Vat dicht laten. Gist weet de suikers wel te vinden.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 28 juli 2019

Ja Alchemist de hoeveelheid gist Heeft zeker te maken met wat je gaat vergisten .
Gist moet vermenigvuldigen en werken en tegelijkertijd sterft ook weer deel af . Dus milieu is zeer bepalen voor een goede start en deling .
wanneer je een zwaarder product hebt kun je dus beter een high pitch geven waardoor het deel wat snel afsterft voldoende kan aangevuld .
In begin is gist niet gelijk bezig met omzetten maar meerdere functies wat in beginsel al een stress geeft . het duurt enige uren tot enkele dagen voor het gist bezig is met omzetten .
dan moet er ook on beginsel voldoende moet zijn omdat bij omzetten weinig deling meer is .
High pitching zorgt voor een snellere start en er blijft voldoende gist over voor wanneer de gist overgaat in functie voor het omzetten ..
Met een low pitch kan gist ook te veel stress in begin hebben waardoor meer afsterft dan bij komt waardoor gist op tenen moet lopen en een slechter product geeft of gewoon er nuet aan toe komt .

Forum Lid
op 28 juli 2019

Ik stook al vele jaren druiven,appels pruimen,abrikozen,hier en in Roemenie op gas en hout.de higiene kun je daar vergeten,hier staan mijn vaten gewoon met een plastic zak en een deksel buiten ik meet totaal niets geen SG geen temp.totaal niets.ik controleer met mijn aansteker en proef of het zuur is.ik werk alleen met natte bakkersgist.bij mij is nog nooit iets geweest dat niet vergiste,ik vergist zelfs wild.mijn ketel en vergistings vaten spoel ik af met water die zet ik daarna in weer en wind buiten,er komt geen schoonmaak middel aan te pas alleen mijn kopere koelpijp daar gooi ik schoonmaakazijn met kokend water in en trek er een schuursponsje door.ik werk heel primitief waarom lukt het mij dan wel.ik heb geen watersloten nooit gebruikt.wat ik heb is alleen een alc.meter,en die om dat ik 40% in de flessen wil

Crew member
op 28 juli 2019

Simpel Chris, jij meet het SG met je tong. Is het te zuur dan doe je er suiker bij en verhoog je daarmee het SG. En jij voegt voldoende actieve gist toe. Dat is ervaring 😉

Als je voor de eerste keer vergist is het handig om toch te meten. 

Admin
op 28 juli 2019

Precies Chris, ik denk dat er een simpele verklaring moet zijn. Of de pruimen zijn zuur inplaats van zoet en valt er simpelweg niks te vergisten, of het deksel lekt toch ergens.

Dat eerste kun je snel testen door wat suiker toe te voegen. Toeter, waren de pruimen zoet of zuur? Goed rijp of hard?

Crew member
op 28 juli 2019

En ik denk ook dat er wat te weinig water of zelfs geen water is toegevoegd.

Admin
op 28 juli 2019

Dat maak ik er ook uit op. Als de pruimen heel zoet zijn zou dat geen belemmering moeten zijn voor het starten van een vergisting, maar we weten nog niets over de pruimen😐

Forum Lid
op 28 juli 2019

Ik proef eerst een pruim of druif,als ze niet goed rijp en zoet zijn laat ik ze staan,ik wil de suikers van het fruit,water gooi ik nooit bij druiven en pruimen,en als de pruimen te droog zijn laat ik ze ook staan.als ze mooi zoet zijn,liefst overrijp mogen bij mijn druiven ook wat beschimmelde bij zijn dan gaan ze in het vat ik maal ze kapot,meng bij 100 kg druiven,ongeveer 35-40 gram natte bakkersgist bij,dat is het,naar twee weken trek ik de deksel open,aansteker uit,proef niets,en dan na een week het zelfde ritueel.pas als mijn aansteker blijft branden dan steek ik mijn vinger in de stookwijn en proef of hij zuur is.nog nooit mislukt.

Forum Lid
op 28 juli 2019

Er is maar een pruim die zuur mag smaken,maar die verstook ik ook niet😂😂effe oftopic haalt de stres er af.😂

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 28 juli 2019

Ik heb geen water bijgevoegd, behalve het water waar de gist in op is gelost. Er kan misschien een enkele zuurpruim tussen hebben gezeten, maar het meerendeel was redelijk zoet. Het waren blauwe pruimen. En een aantal dagen ervoor hebben we eenzelfde pruim maar dan een kwart van deze hoeveelheid laten vergisten en dat ging prima. Kan ik op een simpele manier de pH bepalen? Ik heb nog ergens een testsetje van een zwembad liggen, of is dit te onnauwkeurig?

Crew member
op 28 juli 2019

Ik denk dat je met dat testsetje wel wat kunt meten hoor.

Forum Lid
op 29 juli 2019

AANSTEkER proberen,het moet aan het gisten zijn.of je schoonmaak middel heeft de zaak verkloot.

Crew member
op 29 juli 2019

Luister naar Chris, geef het de tijd en er komt altijd wel wat uit.

Forum Lid
op 29 juli 2019

Ik heb er verder ook niets meer aan toe te voegen,dat was mijn raad.sucses

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 29 juli 2019

Is er geen co2 is en er is geen activiteiten ? Dat kun het heel snel zien net als chrisV zegt . Maar ik neem aan, dat wanneer iemand zegt, gisting wil niet starten of doet niets dat men dat al heeft getest . Test PH en SG . Ja met een zwembad testje kun je voldoende zien . Voor elke beginner is het belangrijk om je basis materiaal compleet te hebben ! Wanneer je zonder ervaring bezig bent zijn kleine houvasten en testjes makkelijk . pruimen kunnen erg zuur zijn en evengoed veel suikers bevatten . Alleen suikers proeven is onvoldoende om uit te gaan dat PH goed is om een goede vergisting te krijgen .. met alleen Suikers toevoegen pas je ph niet aan je start alleen een suikervergisting binnen een fruitvergisting . Het is wel zo dat dan door suiker vergisting de ph veranderd en de fruit vergisting als het ware meegenomen word .. Het fruit aroma wordt dan wel schraler door de suikeralcohol. Door eerst leidingwater toe te voegen aan de pulp heb je al enige kans op herstarten . Met leiding water verander je PH , en SG . Wat trouwens vergeten wordt de laatste dagen is dat wanneer gist te warm is opgeslagen nadelig is voor de kwaliteit . Een zakje gist wat te warm is geweest werkt niet goed of niet meer .

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 29 juli 2019

Wauw, ik denk dat we het daar even mee moeten doen. Mooie uiteenzetting Robbert!

Forum Lid
op 29 juli 2019

Daar sluit ik me helemaal bij aan. Wel een kleine vraag over de opslag van de gist, hoe zit het met te koud opslaan?
Ik bewaar het nu in de koelkast (6°C) tot een paar uurtjes voordat ik het ga gebruiken.

Forum Lid
op 29 juli 2019

Opslaan in koel kast of in iedergeval beneden de 15 graden dan kun je gist langer goed houden .
In vriezer kan niet voor allle soorten .
Voelbaar invriezen is het beste om met glycerine te doen .
Gewone natte bakkersgist kan heel lang in koelkast maar ook in vriezer vrij lang bewaard.

Als je de gist voor toevoegen maar op ongeveer zelfde temperatuur hebt bij toevoegen aan het te vergisten product .

Forum Lid
op 29 juli 2019

Merci, dan blijft het in de koelkast. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 29 juli 2019

Wat vooral raar is dat het met dezelfde pruimen enkele dagen daarvoor wel gelukt is. De pruimen zullen niet zuurder geworden zijn, hooguit nog rijper en zoeter.

Forum Lid
op 29 juli 2019

Moeilijk om van afstand te zeggen wat dan loos is . Er blijven diverse mogelijke oorzaken.
Dan ga je toch denken richting warmte invloed op gist of niet goed gespoelde gistton of gebruikt materiaal met afwasmiddel nog aanwezig .
of SG te hoog voor wat het gist aankan .
Blijft ook vraag hoeveelheid water wel of niet toegevoegd .

Forum Lid
op 29 juli 2019

Heb wel eens droge bakkersgist gebruikt lang geleden,die was ook dood,ik gebruik nu alleen nog natte,gaat bij fruit heel goed ook bij mais,ik bewaar hem in de vriezer tot ik hem nodig heb laat hem ontdooien voeg lauw water toe,en dan het vat in.nooit problemen gehad.

Forum Lid
op 29 juli 2019

Bij mij hebben de vaten in die hitte gewoon in de zon gestaan.niets gebeurd.

Forum Lid
op 29 juli 2019

groot verschil bij jou is ook inhoud en hoeveelheid vocht wat jij gebruikt .
Daardoor is jou gist milieu anders dan in klein afgesloten tankje .chris .

Forum Lid
op 29 juli 2019

Ik heb twee vaten in de schuur staan en ze bubbelen lekker door.. 

Meestal gebruik ik dr. Oetker gist die zakjes van 7 gram lekker gemakkelijk te doseren.

Bewaar ze ook altijd in de koelkast en haal het een uurtje voor gebruik er uit om op kamertemperatuur te laten komen.

Wat betreft de gisting van toeter: ben benieuwd of je de raad van Chris en Robbert opgevolgd hebt en wat het resultaat is.

Misschien een tip om je pH in de hand te houden….. een handje kippegrit (gebroken schelpen) in de mash gooien. hiermee voorkom je dat de pH onder de 3,5 komt en je gist niet afsterft.

Wanneer de pH te laag is doe ik er een theelepeltje natrium-bi-carbonaat in.

Heeft me heel vaak geholpen.. 

 

 

Forum Lid
op 29 juli 2019

Dat is inderdaad een goede en oude remedie die zeker vroeger veel standaard werd toegepast . Lespaul .
Ook eierdoppen , kokkelschelpen bij de visboer vandaan en wit schoolbord krijt werken prima .
natrium bicarbonaat kan als nadeel hebben het verlies in smaak .
Vooral bij de wat minder sterke smaken is kippen / schelpen grit eerder te adviseren dan natrium bicarbonaat.

dr oetker is exact zelfde als bruggeman . dus altijd goed en verrekte goed houdbaar . 👌

Forum Lid
op 29 juli 2019

Je hebt gelijk wat betreft het eventuele smaak verlies.

Kippengrit e.d kunnen heel goed als buffer werken zodat  de pH niet onder de 3.5 komt maar kan de pH niet ophogen naar 4.5/5 . Dat kan natrium bicarbonaat wel.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 29 juli 2019

Het is bijna moeilijker om geen vergisting te starten, het gaat bijna vanzelf. Ik werd vorige week gebeld dat een pruimenboom overlast veroorzaakte, ik er heen en mijn 60 liter vat met 35 kg pruimen gevuld. Zoet en zuur door elkaar. Ik was niet voorbereidt en had dus niets in huis, geen gist, geen menger niets. Ik heb de pruimen onderwater gezet en om de paar dagen mijn hand er in gestoken en wat pruimen kapot geknepen. Gist had ik ook niet dus ik heb 3 pruimen fijn gesneden en een stukje bloemkool en een spercieboon(normaal gebruik ik chinese- of spitskool) er bij en wat lauw water. Na 3 dagen zat er al heel wat leven in. Het vocht door een theezeef gedaan. En bij dit vocht een paar keer wat meel en water gedaan. Op het laatst ook een paar keer wat van het pruimen vocht er bij gedaan. Moest wel wachten dat de buiten temperatuur wat naar beneden ging, want de ton staat nog gewoon in de tuin(hij is zwaar). Gisteravond 1.5 liter giststarter in de ton gegooid en deze staat nu al te borrelen, het deksel ligt er los op. Over 2 weken zie ik het wel weer. Heb eigenlijk geen tijd voor dit gedoe, want ik zit in de Rumrun 2019.

Forum Lid
op 29 juli 2019

Rumo 👍👍👌 Inderdaad met dit weer is een gisting zo simpel te starten .
Wat spinazie , andijvie blad en brandnetel blad kapot wrijven tussen handen in wat lauw water in de zon en je heb een perfecte giststarter .
Kraanwater is meestal voldoende om PH bij fruit voldoende te verhogen voor gisting te helpen .

Forum Lid
op 29 juli 2019

Het klinkt misschien wat onverschillig, maar er is wel over nagedacht. Was ook vergeten te melden dat ik er wat gistvoeding en wat mout bij had gedaan(had ik nog over van de Rumrun). Overigens dat brandnetel blad tussen je handen kapot wrijven, is dat wel zo’n goed idee AuwAuw.

Forum Lid
op 29 juli 2019

Brandnetel blad kun je ook even in plastic zakje doen kapot wrijven water erbij en laat maar 2 dagen liggen .
Het is nu ook bessen tijd !
Kun je ook prima gebruiken .
Zowel op spelt meel zetten maar ook vloeibaar in rivella , citrussap of wat wort .

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 29 juli 2019

Ik begin de groenteafdeling van m’n supermarkt toch met andere ogen te zien zo. 

 

Forum Lid
op 29 juli 2019

Alchemist , voor hoge noot en simpel geneuzel heb ik meestal wat bakkers gist wel in huis .
Voor serieuzere vergistingen maak ik altijd zelf gist .
Immers de beste gist maak je zelf passend op wat je gaat vergisten .
Zeker voor whiskey en Rum zou ik aanbevelen zelf te maken .

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 29 juli 2019

hallo allen

ik ben eruit denk ik, heb zojuist even de alcometer gepakt en heb hem in het sap gehangen en met het hevelen heb ik een paar druppeltjes op mijn tong gehad en dit smaakte ongeveer naar azijn. hierbij de fotootjes. ook de test met de aansteker (in mijn geval een lucifer)

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 29 juli 2019

hij is een beetje zuur.

toch vreemd de pruimen waren goed te eten, misschien te warm geweest.

ik denk dat ik deze prut maar wegdoe en kijken of er nog wat pruimen aan de boom hangen en weer opnieuw begin.

Forum Lid
op 29 juli 2019

Met de alc.meter kun je het niet meten,als de lucifer blijft branden en smaakt wat zuur zou ik het proberen,of er iets goeds uitkomt.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 29 juli 2019

Ik heb overigens geen aansteker om de co2 test te doen, wandt roken is nu eenmaal slecht voor je gezondheid. Ik heb daarom eens diep ingeademend boven de ton, toe ik weer bij kwam zat ik op mijn knieen naast de ton. Conclusie: het gisten is goed opgang gekomen.

Forum Lid
op 29 juli 2019

Pas op met co2 snuiven ! is niet gezond ! ( bij verzadiging in een ruimte kan 8% CO2 al dodelijk zijn )

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 29 juli 2019

heb inderdaad de aanstekertest gedaan met een lucifer, deze ging gelijk uit zodra hij in de ton arriveerde

Forum Lid
op 29 juli 2019

Dan is er gisting inmiddels aanwezig .
Heb je water toegevoegd ?

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 29 juli 2019

nee heb nu 12 liter prut, hoeveel water bijvoegen? en suiker?

 

Forum Lid
op 29 juli 2019

In eerste instantie 1/4 van geheel water erbij . ( 3 liter in jou geval ) als je suiker toevoegen wil zou je 500 gr erbij kunnen doen .

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 29 juli 2019

Mooi zo! Als de aanstekertest aangeeft dat het gist, loopt je waterslot nu ook neem ik aan? In ieder geval niet zomaar weggooie hoor! Zonde 😎

Crew member
op 29 juli 2019

Tenzij het vat toch ergens lekt……

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 29 juli 2019

Als ik goed kijk staat zijn hydrometer op 1005. Dit is voor een onverdunde pruimenprut behoorlijk laag.

Ook ging de aansteker uit. maw CO2 aanwezig en dus vergisting.

Het smaakt een beetje zurig. Wederom dit kan heelgoed een tekenzijn dat de vergiting bijna klaar is en de meeste suikers op.

Ik zou juist denken dat de vergisting bijna klaar is. Ik zou zeggen neem nog een goeie slok om te kijken of je ook ligt alkohol proeft.

Ik zou dus niks doen en er van afblijven. of als je perse iets wil overhevelen van de prut af en dan over een week stoken.

 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 29 juli 2019

Precies, de meter geeft aan dat er bijna geen suiker inzit. Ik neem.aan dat de pruimen toen ze nog zoet smaakten meer suiker bevatte. Mijn conclusie is dat je gewoon alle vergistbare suikers hebt vergist. Daarom smaakt het nu ook niet meer zoet. Er was dus feitelijk niets mis met je vergisting.

Je kunt zoals Robbert zegt nog wat suiker toevoegen voor wat meer alcohol. Je kunt het ook afstoken zodra de lucifer wel blijft branden. Hij gist nu nog een klein beetje omdat de lucifer toch nog uitging.

Forum Lid
op 29 juli 2019

Jan wat ben je aan het drinken? Of doe je aan telefoon-tekst? 

Admin
op 29 juli 2019

Ik ben heel slecht in kleine toetsjes op een smartphone. Moet bijna ieder woord corrigeren…

Forum Lid
op 29 juli 2019

zo zie je het belang van bij begin de waardes meten van SG en pH toch handig is .
Dan weet je wat er is veranderd na een aantal dagen .
Dan kun je ook makkelijker overleggen wat eventueel mogelijk is tot verbeteringen te komen .
Zeker voor beginner verstandig om het materiaal compleet te hebben .

Die waterslotjes zijn handig om ongedierte uit te houden verder kun je dat niet als goede indicator zien .
Ik gebruik zelf alleen waterslot als er kans is op ongedierte .
De co2 deken is tijden gisten voldoende om de stookwijn te beschermen tegen invloed van zuurstof indringen .

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 29 juli 2019

( laatste waterslotje hier overleden gewoon weer mijn oude ” klepje ” in gebruik tegen ongedierte.)

Crew member
op 29 juli 2019

Ook voor de gevorderden onder ons geldt nog steeds meten is weten. 

Lucifertestjes zijn leuk maar als je steeds in je vat roert ben je die CO2 deken ook weer kwijt en moet je dat pas doen als je e.e.a. weer een tijd met rust hebt gelaten 😉

Forum Lid
op 29 juli 2019

Klopt Munckerik .
Daarom blijf ik altijd hameren op een goede complete basis set van materialen .
Als je lang hetzelfde ” trucje ” doet gebruik je minder maar zelfs dan als je een nieuw of ander product gaat gebruiken is goed om toch een controle te doen .
En zeker als je opnieuw een gelijke drank wil maken als eerder wil je weten of de verhoudingen zo zijn als eerder gebruikt .
Meten is weten . ( en weet wat je meet )

Forum Lid
op 29 juli 2019

Is er ergens makkelijk toegankelijk ook een lijst van een basisset? De reden dat ik dit vraag is omdat ik na het doorspitten van een aantal topics in gistvragen toch vaker hetzelfde tegen lijk te komen.

Als er geen lijst (met uitleg waarom) beschikbaar is wil ik me best opwerpen wat te schrijven en de tekst door een van de meer ervaren stokers hier te laten beoordelen voordat ik deze als topic open. Ben nu zelf een aantal keer lichtelijk tegen de lamp gelopen en kan me nu nog goed voorstellen wat de beginner wilt weten, ben er zelf immers nog eentje.

Admin
op 29 juli 2019

Ook voor de gevorderden onder ons geldt nog steeds meten is weten. 

Lucifertestjes zijn leuk maar als je steeds in je vat roert ben je die CO2 deken ook weer kwijt en moet je dat pas doen als je e.e.a. weer een tijd met rust hebt gelaten 😉

Van Munckerik

Ik moet eerlijk bekennen dat ik de lucifertest nog nooit zelf gedaan heb, maar dat het werkt geloof ik meteen. Eigenlijk moet iedereen een tilt

😜

Crew member
op 29 juli 2019

Dat hoef je ook niet te doen als je een waterslot gebruikt. Het een sluit het ander niet uit maar met een goed afgedicht vat en een waterslot heb je een goed indicatie van de vergisting. Een Tilt is natuurlijk het mooiste om daadwerkelijk ook te weten wat er gebeurt en gebeurd is.

Zolang er een deken CO2 over de te vergisten vloeistof hangt zal een vlammetje uitgaan omdat er geen O2 is. Vandaar dat een koolzuurblusser (vaak) effectief is voor het blussen van brandjes 😉

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
12 op 29 juli 2019

@Toeter, hangen er nog voldoende pruimen aan dezelfde boom? Maak wat sap en meet alsnog je suiker. Ik denk dat er in een weekje niet veel is veranderd in de samenstelling. Je hebt een prima sg meter, zo kun je alsnog bij benadering het percentage in je vergiste pruimen achterhalen.

@alchemist, er is wel een compleet setje meten = weten in de winkel met nl beschrijving. Bevat 3 scale sg meter, alcoholdobber, vinometer, lab maatglas en een thermometer. Digitale ph meter hebben we ook, ik wacht helaas nog op de middeltjes om de ph bij te sturen.

 

Forum Lid
op 29 juli 2019

Vergeet niet Weegschaaltje , jodium , maatbeker milliliters , maat beker groot .
zeefje , reinigingsmiddel , sulfiet tablet , gistvoeding zout , calcium .

Forum Lid
op 29 juli 2019

Als ik het fruit en de gist in het vat heb roer ik nooit.en als je direct had getest met een aansteker,had je het direct geweten.zo test ik altijd nooit mis gehad.

Admin
op 29 juli 2019
Vergeet niet Weegschaaltje , jodium , maatbeker milliliters , maat beker groot . zeefje , reinigingsmiddel , sulfiet tablet , gistvoeding zout , calcium . Van Robbert

Digitale grammen weegschaaltjes heb ik, zelfs digitale weeglepels 😉jodium ook maar ik wacht op de pipetflesjes om te vullen. Reinigingsmiddel, gist voedingszout heb ik ook, calcium chloride heb ik maar moet ik nog aanpassen. Etiketten geven nu nog info voor kaasmaken aan.  Sulfiet tabletten ben ik in onderhandeling, er is maar 1 bedrijf in nl die ze heeft dus moet ze nu uit canada halen.

Ik zal na mijn vakantie de boel wat completer maken, maar je komt al een heel eind als je zoekt in de shop.

Forum Lid
op 29 juli 2019

Misschien handig om op site hier inderdaad een soort topic “shopping list ” te plaatsen waar de beginner aan moet denken .
Voor likeur —–
voor bier —–
Voor wijn —–

(Even inderdaad overleggen met Munckerik b.v. )

Forum Lid
op 29 juli 2019

Voor Whisky!

Forum Lid
op 29 juli 2019

Ja Zou beter i.p.v. likeur dan gedistilleerd shopping list zijn .

Forum Lid
op 29 juli 2019

Maar waar ik eerder op doelde is iets meer tekst vooraf Jan. Uitleg waarom SG meten belangrijk is, zetmeel omzetting voor uiteindelijke omzetting van suikers etc. Stappenplan eerste keer brouwen mét reclame.

Admin
op 29 juli 2019

Ah op die manier, dat zou een mooie aanvulling zijn op de beginnersgids die we al hebben. Als iemand hier een aanvulling op heeft of desnoods een basisgids bij de beginnersgids wil voegen dan is dat zeer welkom.

De  beginnersgids in pdf kun je vinden in dit topic

Forum Lid
op 29 juli 2019

Ik zal een opzetje maken voor gedestilleerd spul van zetmeel producten. Naar wie mag ik het sturen ter review?

Crew member
op 29 juli 2019

Stookwinkel Deventer
Westfalenstraat 14 A
7418 DB Deventer

Forum Lid
op 29 juli 2019

Ik wil met alle plezier meewerken daaraan .

Forum Lid
op 29 juli 2019

Robbert wacht maar totdat je de uiteenzetting leest, ben een beetje los aan het gaan hier. Zit nu al op 4 pagina’s en moet nog beginnen aan het daadwerkelijke proces.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 29 juli 2019

Ik kan de pdf vanaf vakantie niet aanpassen. Een eventueel 2e document kan ik wel uploaden vanaf mn vakantieadres. Als jullie het bestaande document willen aanpassen kunnen jullie ook DDM benaderen die het origineel geschreven heeft. Dan kan het bestaande document worden uitgebreid.

Admin
op 29 juli 2019

Oh ja  om alles overzichtelijk te houden kunnen we dit het beste voortzetten in het beginnerstopic waar de huidige beginnersgids ook staat. https://www.stookforum.nl/thread/beginners-informatie-lees-dit-eerst/

 

Forum Lid
op 29 juli 2019

Jan komt goed, moeten toch eerst consensus bereiken (lees Robbert mag alle onzin eruit wegstrepen). Zal vanavond eens beginnen en tzt naar Robbert sturen.

Forum Lid
op 29 juli 2019

En bewerken als nodig zodat het geen onnodige informatie geeft. Sommige kunnen zich nog wel eens verliezen, in een topic. (lees off topic)

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 29 juli 2019

Even weer on topic😎, maar ik heb inmiddels ook even de alcohol gemeten en deze is nog steeds 0% als er vergisting heeft plaatsgevonden zou daar toch al iets in moeten zitten.?

Admin
op 29 juli 2019

Ja er zit alcohol in, maar hoe heb je gemeten? Met een dobber? Dat werkt niet 😉

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 29 juli 2019

Daarom was mijn voorstel om van de pruimen die je nog hebt wat sap te maken en daar ook het suikergehalte te meten. Als je dat weet kun je door het verschil van het sap en je vergiste prutje het percentage uitrekenen.

Forum Lid
op 29 juli 2019

indien mogelijk een klein deel afstoken in kleine ketel of kolfje .

Forum Lid
op 29 juli 2019

Kolfje kopen. 😉 hoe moet die er uit zien? Want er wordt veel over gesproken bij onderzoek , maar hoe of wat is dus onduidelijk. (Toeter, waar een vraag al toe kan leiden)

Forum Lid
op 29 juli 2019

Ik krijg deze week of volgende week,een boom vol pruimen.gratis.dus palinca stoken.😂🥃

Forum Lid
op 29 juli 2019

voor een aansteker in huis hoef je niet te roken,maar is in deze gevallen wel handig als je niets anders bij de hand hebt om te testen.en ik heb niets,alleen de aansteker en alc.meter.😢

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 29 juli 2019

@William kolfje en koeler om kleine testjes mee te doen .

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 29 juli 2019
Crew member
op 29 juli 2019

Dat is jeugdsentiment uit mijn laboratoriumschooltijd Robbert 🙂 

Forum Lid
op 29 juli 2019

Erik, dat was toch ergens rond de tijd dat glasblazen net was uitgevonden he 😉

 

Crew member
op 29 juli 2019

Het was vlak na het uitvinden van het glasblazen 😉

We hadden toen net zwaartekracht.

 

Zonder gekheid, wij kregen op de laboratoriumschool toen ook les in glasblazen want we moesten sommige dingen zelf maken/blazen.

Forum Lid
op 29 juli 2019

Kan me voorstellen dat het collegegeld toen wat lager was, ergens ben ik jaloers. Mijn docenten hebben zich er te makkelijk van af gemaakt dan.  Als ik iets sloopte werd de inkoop afdeling gemaild.

Hadden ze me maar leren glasblazen, dan had ik nog meer gesloopt puur voor de ervaring.

Forum Lid
op 30 juli 2019

Munckerik Ik ben toen ik thuis ging destilleren begonnen met heleboel glaswerk .{ na enkele maanden al naar koper gegaan maar dit terzijde ]

De koelers op foto had ik in begin gekregen  via stage bedrijf  . toen waren ze al gebruikt en lich beschadigd  . ik heb ze dus vanaf mijn HTS tijd , dus nu 40 a 41 jaar al .

Enige verder wat nog van het glas over is uit die tijd zijn paar buretten ..

die durf ik haast niet meer beet te pakken zo kwetsbaar is dat spul .

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 29 juli 2019

Of zet een soeppan op het gasfornuis. In het midden van de pan zet je een soepkop neer. Vul de pan met wat most (stookwijn) rond de soepkop  Nu leg je de deksel van de pan omgekeerd op de pan. (De deksel moet verder geen gaten bevatten) Zet op deze deksel een bakje met een blok ijs en vul de deksel met wat water. Rustig verwarmen . Hoge percentages haal je niet maar snel en makkelijk is het wel.

groeten Catnip

Forum Lid
op 29 juli 2019

Mooi idee daar hou ik wel van👍

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren