Gistsmaak

Geupdate op 27 augustus 2016 in Gist vragen
4 op 26 augustus 2016

Mijn eerste gestookte suikerbrouwsel kreeg ik niet helemaal helder met het klaringsmiddel (geen vloeibare kool in de wash gebruikt). Ik ben gaan stoken en mijn alcohol heeft hierdoor een gistsmaak gekregen. Van een deel heb ik limoncello gemaakt en zelfs hier blijf je het proeven. Nu heb ik het geheel twee keer door de actieve kool laten filteren maar het blijft aanwezig. Mijn idee is om het geheel te verdunnen en opnieuw te stoken. Kom ik op die manier van de gist smaak af of is dit een gevalletje jammer en moet ik dit als verloren beschouwen? Heeft iemand hier ervaring mee? Deze week een nieuwe wash gemaakt, dit keer wel alvast vloeibare kool toegevoegd. Vanwege de hoge temperaturen ben ikbang dat dit niet erg goed aan het gaan is. Het ruikt een beetje naar rotte eieren (ondanks de vloeibare kool). Is dit ook verloren of kan ik hier nog iets mee?

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 27 augustus 2016

Rotte eieren lucht hoor ik wel vaker bij sugarwash, komt wel goed hoor. Gewoon stoken!

De gistsmaak ken ik ook, een 2e of 3e stook doet wonderen. Steeds even teruglengen naar onder de 40%

Bij gebruik van het klaringsmiddel moet je 100% zeker zijn dat de boel helemaal is uitgegist. Als er nog activiteit in het vat is dan werkt het klaren niet goed, of maar half. Dit zowel met als zonder gebruik van vloeibare kool. Vergisten met vloeibare kool is trouwens geweldig, je product smaakt aanzienlijk beter doordat veel rommel opgevangen wordt door de kooldeeltjes en die alles mee nemen naar de bodem.

Zonde van de limoncello, als je die opnieuw stookt heb je kans dat de alcohol die daaruitkomt weer een citroensmaakje heeft.

Maar voor je nieuwe vat heb je nu iets meer ervaring, dus pas klaren als hij helemaal is uitgegist en dan minimaal 2 keer stoken.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 27 augustus 2016

De limoncello opnieuw stoken was ik niet van plan ook vanwege de hoeveelheid suiker lijkt me dat niet zo’n goed plan. Zonde maar goed voor het leerproces zullen we maar zeggen.

De overige alcohol kan ik uiteraard opnieuw stoken maar omdat ik een T500 (reflux) heb en daar dus ook de eerste keer de gietsmaak mee is gekomen was ik bang dat hij nu weer mee zou komen.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 27 augustus 2016

Met de T500 kun je niets regelen toch? Dat is toch zo’n alles of niets apparaat?

Dat kan handig zijn, maar in dit geval misschien niet. Het zou goed zijn om het vermogen zeer laag te kunnen zetten zodat de slechte smaak niet mee verdampt.

Maar het kan ook zijn dat als de alcohol een tijdje rust heeft gehad dat de smaak normaliseert hoor. Ik had laatst 96% consumptiealcohol gekocht in Duitsland en deze smaakte zelfs naar gist, heel apart. Maar ik heb daar met essences Gin en Hazelnootlikeur van gemaakt en de gistsmaak verdween helemaal.

Veel succes in ieder geval en ik hoor wel hoe het is afgelopen!

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 27 augustus 2016

Je kunt met een T500 inderdaad het vermogen niet regelen, enkel de uitgangstemperatuur van het koelwater.

Deze batch heb ik al een aantal maanden dus de kans is klein dat de gistsmaak verdwijnt vrees ik. Ik had gehoopt dat de citroensmaak zou gaan overheersen. De limoncello is niet echt vies maar in de nadronk blijft er een gistsmaakje hangen.
Van een gedeelte heb ik ook met essence Gin gemaakt en de eerste slokken (met tonic) waren erg goed. Een dag later kwam de gistsmaak er weer doorheen.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren