Giststarter

Geupdate op 31 mei 2019 in Gist vragen
13 op 2 mei 2019

Bij het maken van een giststarter, heeft men het over , Gistvoeding, en moutextract. Is deze moutextract ook te verkrijgen in BIO-vorm of moeten we hem zelf gaan maken. (Bio-wort drogen op 50°C) Het is namelijk een mogelijkheid om Gist in te vriezen, voor later gebruik. Gewoon gist kost géén stukken van mensen, maar speciaal gist, en vloeibare, worden vaak verkocht alsof het goud is (Brett, Lambiek, Lacto.). Of als jij ze wil hebben zijn ze uitverkocht.  En als je wilde gisten wilt gebruiken, moet je ze invriezen, zodat, op het moment dat het blijkt dat je topgist hebt “gevangen” , je het dan ook op voorraad hebt. De techniek van Robbert is heel geschikt voor de kortere termijn, maar als ik één laag van de koelkast mezelf probeer toe te eigenen, dan verwacht ik dat de Lady van het huis, toch zwaar in protest gaat. En een 2e koelkast krijg ik (nog) niet geplaatst. Een doosje gist, in afgesloten verpakking in vriezer is geen probleem. https://www.fiers.be/nl/producten/laboratoriumbenodigdheden/laboratoriumbestek-hulpmiddelen/cryoboxen/cryoboxen-van-pp

 

 
  • Geliked door
Antwoord
2 op 2 mei 2019

William, ik ben al ruim een jaar aan het zoeken naar Biologische moutextract maar tot op heden nog niets gevonden. Maar waarom zou je Bio-wort willen drogen? Als voeding moet hij toch nat worden? Je kunt ook een Bio-wort maken en deze inkoken tot vloeibare moutextract. Je krijgt dan wel een heel hoog SG.

Forum Lid
op 2 mei 2019

Moutextract is gedroogde wort. Aangezien je, bij invriezen een gezonde gistkweek, nodig hebt, wil je de wort voor handen hebben. Is er Bio niet te krijgen, zullen we het zelf moeten fabriceren. En indrogen is een optie. 30 gram moutextract, 200ml water, gistvoeding erbij. 12 minuten laten koken en  af laten koelen tot onder 30°C, Gist erbij en gaan. Hop-olie erbij tot 18 EBU tegen infecties van niet hop tolerante bacteriën 

Forum Lid
op 2 mei 2019

voor het drogen blootstellen aan zuiver zuurstof . en na het drogen verpakken in sealbagjes met stikstof (N2.)
Kun je het heel lang bewaren buiten koelkast op koele plaats .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 2 mei 2019

de gist kan in vriezer bewaard worden mits snel ingevroren . 6 weken tot 3 maanden .
Ook kun je zelf de gist drogen .
Door de van gist een wat stijver deeg te maken kun je kleine bolletjes maken of je roert het uitelkaar tijdens de bewerking van drogen .
wat je nodig hebt is een stuk rvs horrengaas . ingespannen in een raam op gaas geperforeerde bakpapier laag . Daarop plaatst je de gist
Met een föhn / warme lucht onder de 30 graden droog je de gist . vanzelf worden het kleine korrels .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 3 mei 2019

Als ik de gist uit de vriezer haal, dan kweek ik deze in kleine stapjes op. Dit doe ik met dezelfde vloeistof als wat ik ga vergisten, maar dan met een lager SG. Dit duurt bijna net zolang als een eigen gist maken. Ik werdt ook moe van het zoeken naar de perfecte gist, zag door de bomen het bos niet meer. Maar mijns inziens heb je deze speciale gisten alleen nodig als je een bepaalde drank wil namaken. 

Forum Lid
op 3 mei 2019

gist uit vriezer op lauwwater met appelsap , sinaasappelsap of rivella.
na uurtje ongeveer begint het te bruisen en is klaar voor gebruik.
Een gist moet passen bij drank, neutraal zijn of blenden in smaak .
Met weinig moeite kun je een neutraal gist in enige dagen aanpassen .
En als je vaker een zelfde drank maakt kun je uit de gisting resten nieuw gist van zelfde kaliber opkweken .
Let wel op veel van die moderne turbo , power , en zogenaamd specifieke gisten zoals b.v. alcotec zijn na enige dagen gisten al gedegenereerd.

Forum Lid
op 3 mei 2019

Ik gebruik niet de resten van de wort slurry, maar een beetje van de giststarter om in te vriezen. En ja, bij die zakjes gist waar van als is toegevoegd heeft dat geen zin. Dan moet je zelf toe voegen.

Forum Lid
op 3 mei 2019

Rumo de moet ook oogsten van de zwevende actieve cellen . door b.v. bij afhevelen deze uit te filteren .
Dus niet de slurry van de bodem .
dat bevat te veel dode cellen .
je kunt ook tijdens gisting oogsten .

Na afhevelen zet je cellen gelijk op voedings bodem dat kan een droge maar ook vloeibare zijn .

bij mij zodra distillatieketel opwarmt gaan de cellen al op voedings bodem als ik boj ketel vullen heb geoogst.

Forum Lid
op 3 mei 2019

p.s. zie topic “Van Rum gist naar Nieuw gist”

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 3 mei 2019

William, ik heb in de keuken zo’n grote koelkast en daarnaast een grote vriezer en een klein vrouwtje, dus de bovenste planken zijn voor mij.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 3 mei 2019

Een manier om wort te bewaren voor starters is even koken, schone jam- of augurkenpot en daar de kokende wort ingieten.

Deksel er op, omdraaien zodat ook het deksel goed heet wordt en met afkoelen trekt het ook deels vacuum. Zo is het ook buiten de koelkast goed te bewaren.

Voordat je met kokende wort aan de gang gaat eerst testen met koud water of de pot inderdaad afsluit! Als je hem omdraait en er lekt kokende wort uit dan is het niet je beste dag.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 31 mei 2019

Ik heb nu de volgende bewaartechnieken voor gist gevonden.

1) de “Robbert” techniek

2) de droogtechniek (tot 50°c  droogtemperatuur blijkt mogelijk , maar op het randje) 6 tot 12 mnd

2) Kweek op Agaragar (Petrischaaltjes) 3 tot 6 mnd

3) Kweek op agaragar opslag schuine buis (reageerbuis met glycerine) 3 tot 6 maand

4) 0.9% Zout (isotonische keukenzoutoplossing) 1 tot 2 jaar

5) Invriezen. (cryo buisjes met glycerine) 1 tot ? jaar

Alle gisten zijn te gebruiken, alleen de droge gist en bakkersgist (droog en niet droog), kost geen drol en altijd verkrijgbaar, en is alleen interessant, als je hem kweekt uit bijvoorbeeld, je eigen rum, wodka, jenever, etc. Want dan wordt het net iets meer, genetisch “jou” gist.

Van elke techniek wil ik uiteindelijk een gistbank maken. De koelkast wordt binnenkort besteld, en van het najaar hoop ik van de kelder een soort Lab/werkruimte te kunnen maken. (Het is een perfecte aanvulling voor het zuur bierproject, je hebt veel tijd over en geduld nodig. 🙂 🙂 )

Opslaan van (Vloeibare) Gist is een ding, de giststarter is ook belangrijk. Dus Bio moutextract en bio gistvoeding is een pre. Elke milieuvervuiling is het steriliseren niet waard.

(Sorry ChrisV het wordt weer een technisch verhaal vrees ik maar wilde gist en bakkersgist ga ik uiteraard ook met deze technieken kweken en testen)

 

Forum Lid
op 31 mei 2019

Wanneer je droogt ( beste is 28 – 30 graden) en daarna vacuüm verpakt kun je een bewaartijd van 3 jaar verwachten.
Invriezen met glycerine zou 1 – 2 j kunnen .
je zal alleen vrij Lage temperatuur moeten invriezen . huis tuin keuken vriezers hebben soms een invries stand maar gaan vaak niet zo verder dan 12- 18 gr
invriezen is beste met temp die lager dan – 18 gr ligt .
Het ontdooien is ook beste om dat in koelkast te doen .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren