Gistvat gaat verder

Geupdate op 2 juli 2019 in Gist vragen
11 op 1 juli 2019

Hallo allemaal,

Ik heb whisky mash gemaakt op basis van graan en mais dat ik verschroot heb. echter heb ik dit 4 weken geleden gemaakt (32 liter).Na ruim een week was er geen bubbeltje meer te horen of te zien. Ben ondertussen op vakantie geweest en tot gisteren niks aan de hand. Nu ben ik me stookspulletjes aan het klaarzetten en gaat tot mijn stomme verbazing het waterslot weer werken. is dit normaal dat het weer ineens begint?

Mvg Sjonnie

 

 

 
  • Geliked door
Antwoord
4 op 1 juli 2019

Wanneer je aan het gistvat hebt gezeten kan er door wat beweging weer wat CO2 ontsnappen.

Heb je het SG gemeten? Meten is weten 😉

 

Forum Lid
op 1 juli 2019

Beste, nee ik heb ik dit gemeten maar weet ook eerlijk gezegd niet hoe je dit moet meten /vergelijken. dit is nu voor mij als beginner de 10e keer dat ik een emmer klaar maak en heb dit niet eerder meegemaakt. ik heb de emmer niet aangeraakt alleen het trillen van de vloer of de nu hogere temperatuur op zolder kan van invloed zijn denk ik. neem in ieder geval aan dat als de emmergesloten blijft dit geen kwaad kan.

Forum Lid
op 1 juli 2019

uitgaan van waterslot bubbels is geen goede indicatie .
Als er veel co2 vorming is bubbelen ze vaak als een gek maar loopt de co2 vorming terug zoek de gas de weg van de minste weerstand . een klein beetje lekkage lang pijpje bij doorvoer kan dan genoeg zijn om niet meer te borrelen .
Zoals Munckerik zegt even SG meten dan weet je zeker of het aan verder verwerken toe is .

Crew member
op 1 juli 2019

Beste, nee ik heb ik dit gemeten maar weet ook eerlijk gezegd niet hoe je dit moet meten /vergelijken. .

Van Sjonnie54

Welke apparatuur heb je om te meten?

 

Emmer dichtlaten is prima.

Forum Lid
op 1 juli 2019

Als je rustig een sg dobber er in laat zakken zal je een waarde zie..
Is die onder de 1000 liefst onde de 990 dan kun je afwerken .
niet roeren !
Als vergisting klaar is NOOIT te lang laten staan in emmer .
De dode gistcellen gaan ontbinden .
door de autolyse krijg je zwavelwaterstof .
Dit tast de smaak en kwaliteit aan .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 1 juli 2019

ik heb een SG meter, toen een heel setje gekocht bij de stookwinkel, echter wist ik alleen hoe te gebruiken en wanneer. alleen ik durf de emmer niet open te maken omdat er dan zuurstof bij komt. de mash staat nu zoals als eerder vermeld 4 weken en ik was er van overtuigd dat als je deze dichtlaat en met rust deze lang bewaren kon blijven.. dus mijn vraag is wanneer dan meten? Bedankt voor het reageren

Forum Lid
op 1 juli 2019

Als het uitgebubbelt is kun je meten, en zeker na 4 weken, als het niet klaar mocht zijn moet je toch de deksel er vanaf halen om de gist opnieuw te activeren door middel van wat geprakte banaan / snee bruin brood of  gistvoeding toe te voegen. Als het proces weer loopt komt er vanzelf weer een CO2 deken onder je deksel.

 

Crew member
op 1 juli 2019

Je meet in eerste instantie je start SG. Daarna meet je wanneer je denkt dat je vergisting klaar is. Valt je meting te hoog uit dan zal de vergisting waarschijnlijk nog niet klaar zijn. Wanneer je een emmer hebt met een kraantje dan tap je gewoon wat af in een maatcilinder. Heb je een emmer zonder kraantje …… misschien tot maar een met kraantje aanschaffen of voorzichtig wat wash uit je emmer scheppen. 

 

Robbert zegt nooit te lang laten staan maar 4 weken is niet te lang denk ik.

Forum Lid
op 1 juli 2019

ga ik doen, dank je

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 1 juli 2019

Betreft zuurstof en tijd van laten staan heeft allemaal te maken betreft gist .
Wanneer een gisting start gebruikt de gist zuurstof om te activeren en vermenigvuldigen.
Hierbij produceert gist weinig ethyl .
Gist zet suikers om in alcohol in een anearobe omgeving ( zonder zuurstof ) .
De eerste dagen is zuurstof dus geen probleem .
Wanneer de vergisting eenmaal opgang is en zuurstof is arm of afwezig produceert gist optimaal ethyl en CO2 met weinig bijproduct .
Laat je ineens weer zuurstof toe stopt grotendeels de ethyl productie en gaan gistcellen knop vormen en meer azijnzuur, boterzuur , methyl , zwavelzuur en nog wat andere alcoholen en bijproducten produceren .
Zolang er levende gistcellen zijn voeden ze ook deels op de dode cellen .
Wanneer absolute vergisting over is zou het restant gist afgestorven zijn .
Wanneer dan zuurstof bij het product komt zal dat minder problemen dus kunnen geven .
Maar wel kans geven aan andere oxidatie van het product .
En restanten gist gaan ontbinden .
Wanneer alle vergisting over is en het product wordt koel weggezet is verstandig om de stookwijn in iedergeval van het gist bezinksel af te hevelen . blijft het langer dan 14 dagen dan onverwerkt is het beter om tablet sulfiet toe te voegen voor toch conservering
Ondanks aanwezigheid van alcohol gaat sowieso de versheid achteruit met afbreuk aan smaak .

Er zijn mensen die wanneer gisting voorbij is weken soms de stookwijn maanden laten staan hierbij zal niet gelijk de stookwijn bederven maar sowieso oxideren wat absoluut ten koste gaat van kwaliteit .

Vier tot zes weken vanaf productie is voor een whiskey mash geen probleem wanneer er gewoon gisting nog wat Na kabbelt .
Zolang er co2 vrijkomt kun je met beleid een SG dobber in zetten zolang je maar niet roert of schut.
Wanneer je co2 eerst verdrijft kan zuurstof in dringen . Maar normaal zal co2 zuurstof verdrijven .
Aan oppervlakte is een soort deken van CO2 .

Forum Lid
op 2 juli 2019

Dank je wel voor dit duidelijke antwoord

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren