Glycerine (glycerol)

Geupdate op 16 september 2020 in Stooktips
28 op 2 oktober 2016

Wie gebruikt er glycerine in zijn of haar stooksels en kan hier wat meer over vertellen. Voordelen/nadelen.

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 24 november 2016

Ik ben ook benieuwd

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 24 november 2016

Hebben jullie snode plannen?

Glycerol oftewel glycerine reageert met geconcentreerd salpeterzuur en zwavelzuur (nitreerzuur), er ontstaat dan nitroglycerine

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 24 november 2016

Ik begreep om de likeur dikker te maken !?

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 24 november 2016

Dat begreep ik ook. In de whisky-profile-kit van Still Spirits zit ook een flesje (dit is ook los verkrijgbaar). Het zou een voller mondgevoel opleveren en eea “zachter” maken.

http://www.lovebrewing.co.uk/glycerine/

Forum Lid
op 24 november 2016

Glycerine is een veelgebruikte stof. Maar wat is het eigenlijk precies?

Glycerine is een stof die gewonnen wordt uit plantaardige of dierlijke olie. Het is een kleurloze, heldere en geurloze stof met een zoete smaak. Glycerine is een bekende humectant, dit wil zeggen dat het een stof is die goed in staat is om water vast te houden. Het wordt gebruikt als verdikkingsmiddel, maar ook als oplosmiddel. Veel stoffen lossen namelijk beter op in glycerine dan in water.

Waarin wordt glycerine gebruikt?

Glycerine wordt in veel verschillende producten gebruikt. Je vindt het in zowel verzorgingsproducten als in voedingsmiddelen. In verzorgingsproducten wordt het vooral gebruikt vanwege zijn vochtvasthoudende en verzorgende eigenschappen. Glycerine hydrateert de huid en het haar en helpt dode huidcellen verwijderen. Het wordt onder andere toegevoegd aan shampoo, zeep en crème.

In de voedingsmiddelenindustrie wordt glycerine gebruikt als oplosmiddel en zoetmaker. Het zit bijvoorbeeld in margarine, gebak en snoep.

Forum Lid
op 9 maart 2017

Zoals we inmiddels weten wordt het bindmiddel glycerine gewonnen uit dierlijke olien.

Een goed alternatief is Agar agar als bindmiddel, wat uit zeewier gewonnen  wordt en volkomen smaak- en kleurloos is. Ik heb inmiddels een pakje van 30gr. gekocht voor Euro 1,29, waar je maar heel weinig van nodig hebt (het gaat om grammen).

Mijn vrouw heeft er heerlijke jam mee gemaakt met daardoor minder geleisuiker om te binden.

PAS OP!   Agar agar bindt wel 4 x meer dan glycerine.

Ik gebruik het bij mijn likeuren die daardoor ietwat stroperiger zijn geworden.

Grote supermarkten hebben het, maar vooral Indonesische toko’s verkopen het.

Crew member
op 9 maart 2017

Rob, heeft het ook een invloed op de smaak (wordt het zachter, ronder, voller…….)?

Dus niet dat je proeft, want dat zal niet, maar of het een effect heeft

Forum Lid
op 9 maart 2017

Hai Erik, ik kan geen vergelijking maken met glycerine, omdat ik het in mijn drank nooit hebt gebruikt, maar de jam van mijn vrouw is niet meer zo zoet en een stuk frisser.

Ook mijn vlierbessenlikeur lijkt wat voller van smaak en minder zoet.

Ik kan niet anders zeggen dat ik tevreden ben.

n.b. Op internet vond ik ze niet goedkoop

Crew member
op 9 maart 2017

Experiment geslaagd dus 😉

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 24 november 2016

Juist !

Zijn er ook andere mogelijkheden om likeur wat dikker te laten worden !?

Crew member
op 24 november 2016

Heel veel suiker toevoegen….?! Gelatine toevoegen…..?! Maar dat wil je niet 😉
Glycerine haalt het “scherpe” kantje van je alcohol, het zou te vergelijken zijn met het natuurlijke verouderingsproces.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 24 november 2016

Glycerine zorgt voor een rond mondgevoel. Wat je ook proeft in een volle rode wijn, is dat gevoel er niet dan kun je het nabootsen door een beetje glycerine toe te voegen.

In de likeuressences zit vaak ook een beetje. Al zorgt de enorme hoveelheid suiker in de meeste likeuren van zich zelf al voor het ronde mondgevoel.

Maak je diabeteslikeur, dus zonder suiker, met veel zoetstof dan ontkom je niet aan het gebruik van glycerine.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 24 november 2016

volgens mij zit in alle Prestige’s essence
Glycerine

Crew member
op 24 november 2016

Dat idee heb ik ook.
Mijn vraag was eigenlijk meer of er mensen zijn die glycerine gebruiken in hun stooksels waar geen essence gebruikt wordt en wat hun ervaringen zijn. Dus gebruik in whisky, eau de vie, rum enz.

Admin
op 24 november 2016

In veel wel idd, het wordt zelfs in (sommige) wijnen gebruikt, al is dat niet in alle wijngebieden toegestaan. Het zorgt voor een prettig mondgevoel. Ik ben voor vermindering van suiker als het even kan, als je dat gevoel kunt krijgen met minder suiker maar met toevoeging van een beetje glycerine vind ik dat prima.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 24 november 2016

Ik zou het zelf uitsluitend in likeuren gebruiken. Hoewel ik het me in rum nog wel een beetje kan voorstellen. In Eau de Vie zou ik het erg zonde vinden. Dat houd ik graag zo puur natuur mogelijk.

Crew member
op 24 november 2016

Rum zou ik ook het meest voor de hand liggende vinden. Ik werd getriggerd door  de whisky-profilering-kit. Ik heb de handleiding gedownload en zie dat voor het maken van een aantal commerciële klonen de toevoeging van glycerine staat aangevinkt.

http://www.the-home-brew-shop.co.uk/acatalog/SS%20Whiskey%20Profile%20Kit%20Recipe%20Book.pdf

Bij eau de vie zou ik het ook niet gebruiken omdat ik dat ook erg zonde zou vinden.

Misschien zelf maar eens met een likeur (zonder essence) proberen.

Forum Lid
op 30 december 2017

bij de ‘klassieke ” likeuren zoals o.a. drambui ,benedictine , tia maria , bruids tranen  en grand marnier werd clyserine gebruikt voor verzachten van de smaak  rond mondgevoel , en een kristal achtige glans te geven aan de drankjes. ook hangt de drank meer in het glas .

bij suikersiroop krijg je al een beetje dat licht stroperige . meer dan gewoon suiker toevoegen .

wanneer je  bijvoorbeeld chartreuse licht zoet met suiker gebruik je glyserine . andere chartreuses die wat meer gezoet zijn gebruikt men suiker siroop .

het kan de keuze zijn van de distileerderij .

vroeger was de suiker minder oplosbaar dan moderne geraffineerde suikers  vandaar vroeger meer gebruik van glycerine . 

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 15 augustus 2020

Over hoeveel ml glycerine per liter likeur spreken we meestal? Iemand enige richtlijn?

Thkx

Forum Lid
op 15 augustus 2020

Hoeveelheid normaal is 14 ml per liter .
Maat Hangt er vanaf of je ook suikersiroop of suikers toevoegt .dan kun je minder gebruiken .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 16 augustus 2020

Ik dacht gelezen te hebben dat glycerine ook gebruikt wordt om het kookpunt te verlagen,@ Robert , in je filmpje doe je glycerine en kalk in de suikerwash om > 95% te komen in je alquitara , of zit ik helemaal mis nu? 

Forum Lid
op 16 augustus 2020

dat klopt inderdaad .
Door glycerine in de stookwijn of alcohol te doen verdampt het water moeilijker ven komt alcohol makkelijker vrij waardoor percentage omhoog gaat

Forum Lid
op 17 augustus 2020

Dat valt gemakkelijk uit te proberen. Als ik het toevoeg in mijn boka en ik tap niets af moet de temperatuur in de brug zakken. Hoeveel glycerol per liter toevoegen?

 

 

Forum Lid
op 17 augustus 2020

Je gebruikt 10 tot 15 mil per liter .
Op brug temperatuur 78,3 tot 81 gr .

Forum Lid
op 16 september 2020

Maar glycerol verhoogt toch het kookpunt?

Forum Lid
op 16 september 2020

Als ik het goed begrepen heb houdt glycerol water goed vast waardoor alcohol zich makkelijker scheid van het water

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 16 september 2020
Forum Lid
op 16 september 2020

Ik heb de Glycerine bij het kruidvat gehaald van het huismerk, meen dat een aantal anderen hier het ook gebruiken. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren