grainfather fermenter ervaring

Geupdate op 1 maart 2019 in Grainfather
44 op 29 juni 2018

Na een kleine strubbeling met de aansluit snoer werkt nu alles perfect heb een kamer leeg gehaald .Wat me brouwkamer wordt brouw nu buiten daar wil ik vanaf teveel gesjouw met spullen. Zit nog wat te klooien met de perfecte opstelling .Braumeister verdampt 2.5 l per uur dat wil ik niet in huis heb daarom een hoed gekocht  voor me braumeister met een rvs  afzuigkapslang die ik naar buiten kan gooien . Twijfel een beetje om over te stappen naar een grainfather connect ketel ben dik tevreden over de braumeister. Met braumeister moet ik met zwaarte krachtwerken om wort naar me fermenter te brengen .Grainfather heeft hier een pomp voor wat me wel aanspreek .Ga gewoon een paar brouwsels in de bierkamer maken en daarna een oordeel vellen

 
  • Geliked door
Antwoord
1 op 29 juni 2018
Crew member
op 29 juni 2018

Een prima stel hoor!

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 9 juli 2018

Er komt een wifi module voor de fermenter uit tegen het einde van het jaar .

Crew member
op 10 juli 2018

Die moet eigenlijk bij “Nieuwe Speeltjes” 🙂

Heb je al wat meer informatie Marco?

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 10 juli 2018

kan de youtube video niet copy pasten zoek op grain father usa model glycol chiller

Crew member
op 10 juli 2018

https://www.youtube.com/watch?v=UGB0QXRtPJg

Bedoelde je deze video Marco?

 

Voor de US dus een krachtigere chiller en een geïntegreerd filter(systeem) om de glycol schoner te houden. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 10 juli 2018

Ja dat is hem

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 28 augustus 2018

Hallo brouwers,

momenteel staat bij mij een batch van 21 ltr Urtyp Pilsener te lageren bij 4 gr C. Een ultieme check of de conical fermenter en chiller goed werken. Tot nu naar alle tevredenheid wordt het lager programma van de GF controller afgewerkt.

wat me opvalt is dat door het koelen condens ophoopt in de isolatiemantel van de fermenter t.h.v. de koelzone. 

Zijn er “collegae” die ook al iets dergelijks hebben ervaren? Wie weet een oplossing voor het schimmelen.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
10 op 28 augustus 2018

Jac, is dat echt schimmel op de isolatiemantel?

Ik heb wel als ik goed aan het koelen ben dat er heel veel ijsvorming optreedt op de koppelingen (ik heb in een ander draadje daar eens foto’s van geplaatst). Maar dat ijs verdwijnt weer als de pomp stopt.

Waar heb je je fermenter staan? In een vochtige ruimte? 

Forum Lid
op 28 augustus 2018

De fermenter en chiller staan in de kelder. Maar dit is een moderne droge kelder, hoor.

en het is echt schimmel. Het zit rondom. Precies thv de koelzone. Misschien is 4gr C de oorzaak?

ik heb op de connectors nog geen ijs gehad maar wel condensdruppels zoals je ziet op de foto

Crew member
op 28 augustus 2018

Ik dacht eerst even dat het ijsvorming was maar toen zag ik de druppels op de koppelingen. 

Heb je wel voldoende ventilatie in je kelder? Mijn isolatiemantel wordt ook wel vochtig maar schimmel ……. gelukkig nog niet. Heb je geen wort gemorst, dat zou kunnen gaan schimmelen.

 

Bij mij dus wel ijsvorming op de koppelingen

Forum Lid
op 28 augustus 2018

Hoi Erik,

ik heb geen wort gemorst. En er is een goede luchtcirculatie in de kelder. 

Welke temperaturen heb je tot nu toegepast, Erik?

Crew member
op 28 augustus 2018

Variërend tussen 23 en 4 graden.

Bij mij staat alles op zolder en daar heb ik eerder last van de warmte. In de zomer zorgt dat temperatuurverschil voor veel condensvorming. 

Ik zou als je bier klaar is de isolatiemantel uitwassen en misschien naspoelen met wat azijn en goed laten drogen. 

Forum Lid
op 29 augustus 2018

Ik zou inderdaad de mantel willen behandelen. Azijn is de beste manier?

 

Crew member
op 29 augustus 2018

Het beste is om de oorzaak eerst weg te nemen en dat is vocht. Kijk eens hoe de luchtcirculatie in je kelder is, kan het vocht ook weg?

Schimmel komt voor op plaatsen met een hoge pH en azijn heeft een lage pH. Als je de mantel wilt reinigen doe dan wel een mondkapje op en rubber handschoentjes aan. 

Je kunt ook deppen met azijn dan verdwijnt de schimmel ook wel, is deze hardnekkig kun je nog een chlooroplossing overwegen maar ik weet niet hoe de mantel daarop reageert. 

Forum Lid
op 31 augustus 2018

Om achter het probleem te komen zou ik hem uit de kelder halen en het daarbuiten te proberen,zo weet je zeker of het wel of niet aan je kelder ligt,maar ik denk net als de rest de kelder hoe modern dan ook is je probleem.

Forum Lid
op 31 augustus 2018

Neopreen neemt heel veel vocht op ook uit de lucht, ik zou hem in sterke citroenzuur laten weken en dan laten drogen.

Crew member
op 31 augustus 2018

Citroenzuur kan ook, net als azijn; je moet de pH verlagen om van de schimmel af te komen. Dat Neopreen veel vocht opneemt kan ik beamen, bij mij wordt de mantel ook vochtig. Alleen bij mij op zolder kan ik de ramen tegen elkaar openzetten zodat er een goede luchtcirculatie is. Ik vrees met Chris mee dat de kelder het probleem is.

Wellicht regelmatig met azijn of citroenzuur deppen.

Forum Lid
op 31 augustus 2018

Je hebt van die kledingzakken van plastic die vacuüm getrokken kunnen worden, zo maak je het waterdicht, misschien is dat wel mogelijk.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 1 september 2018

Hartelijk dank voor alle reacties. Over 2 dagen is het lageren klaar en ga ik de urtyp bottelen. Ik zal de lucht kwaliteit in de kelder nader bekijken. De schimmel zelf voelt droog aan aan de buitenkant. Goede tip om de mantel met azijn of citroenzuur te behandelen. Ga ik zeker doen.

nogmaals bedankt en ik laat jullie het resultaat weten.

groet,

Jac

Forum Lid
op 1 maart 2019

Even een update over de isolatiemantel: nadat ik deze had uitgespoeld met azijn en goed laten drogen heeft dit fenomeen zich niet meer voorgedaan in de laatste batches.  

Eind goed al goed

Crew member
op 1 maart 2019

Dat is goed om te horen en dat het geholpen heeft Jac.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
10 op 25 december 2018

Als je de fermenter schoon wilt maken en je koppelt de snelkoppelingen los, dan loopt er glycol-water uit de aansluiting waar de blauwe slag aangesloten zit neem ik aan?

Forum Lid
op 25 december 2018

Hi 62vette, 

de glycol aansluitingen van de fermenter sluiten zichzelf af, dus de glycol blijft er keurig in zitten.

groetjes,

Jac

Forum Lid
op 25 december 2018

Dank je, ik meende ergens te hebben gelezen dat alleen de slangen af zouden sluiten en niet de aansluitingen op de fermenter.
Maar dan kan ik ze na deze batch gewoon loskoppelen.

Forum Lid
op 25 december 2018

Precies! Misschien overbodig te vermelden maar ik adviseer je de chiller eerst uit te zetten voor het verwijderen van de slangen. Dit om onnodige drukopbouw van de glycol circulatiepomp in de toevoerslang (blauw) te vermijden wat mogelijk knoeien van glycol kan veroorzaken.

BTW, wat heb je gebrouwd?

Forum Lid
op 25 december 2018

Momenteel heb ik een American Stout in de gisting staan.
Omdat het de eerste in de Grainfather is heb ik een Brewie pakketje gebruikt.
Lijkt wel goed te gaan,

Crew member
op 25 december 2018

Als je de chiller uit zet dan koppel je eerst de rode slang los, je hoort dan de glycol-water oplossing teruglopen. Daarna koppel je de blauwe slang los. Wanneer je de fermenter schuin houdt kan er nog wat glycol-water oplossing uit lopen, ik houd daar een kannetje onder en vang het op om weer terug in de chiller te doen.

Forum Lid
op 25 december 2018

Eric, als het goed is zal dit niet nodig moeten zijn. De koppelingen zijn zo gemaakt dat het goed afdicht bij afkoppelen. Bij mij is dat in elk geval zo

Crew member
op 25 december 2018

Jac, de koppelingen van de slangen sluiten bij mij netjes af maar via de aansluitingen  op de fermenter moet ik altijd nog wat glycol-water opvangen voordat ik kan gaan schoonmaken.

Forum Lid
op 26 december 2018

Oei, Eric, dat is vervelend maar ze horen ook af te dichten. Er verschijnt een zwart palletje in het midden van de aansluiting wat uit moet steken als je de slangen loskoppelt. Het lijkt erop dat die bij jou niet naar buiten komen als je de koppelingen ontkoppelt. Een beetje WD-40 zou kunnen helpen om dat soepeler te laten verlopen

Crew member
op 26 december 2018

Ik ga ze straks nog eens controleren Jac.

Forum Lid
op 26 december 2018

Perfect. Het palletje is veerbelast dus even heen en weer jutteren met wat WD 40 of als je het hebt siliconen spray totdat het soepel gaat

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
10 op 26 december 2018

 

Net nog even met een lampje in de aansluiting gekeken Jac maar geen palletje te vinden. En wanneer ik de fermenter wat schuin houd loopt het glycol-water er gewoon uit 🙁 

Forum Lid
op 26 december 2018

Volgens mij zijn die van mij ook gewoon “open” maar dat ga ik pas controleren als deze batch in de fles gaat.

Crew member
op 26 december 2018

Ik ben eruit…….!!

Voor ik de chiller had koelde ik een tijdje met het losse pompje. Hierbij zaten ook slangen en koppelingen. Omdat ik de koppelingen vrij stevig moest vastdraaien om e.e.a. lekvrij te krijgen dacht ik: laat die koppelingen maar lekker zitten. Deze koppelingen hebben dus geen palletje. Even in de doos gekeken naar de andere koppelingen en ja hoor die hebben wel een palletje. Zodra ik de fermenter schoon heb gemaakt ga ik ze toch even omwisselen. Bedankt voor het opmerkzaam maken Jac, anders had ik ieder keer staan hannesen 🙂 

Forum Lid
op 26 december 2018

Hmmm, ik ga nog steeds kijken als ik klaar ben  😀

Forum Lid
op 26 december 2018

62vette, je kunt echt tussendoor even kijken hoor. Gewoon de chiller even uit zetten en de slang ontkoppelen en checken. Aankoppelen en chiller aanzetten. Als je de chiller weer aanzet gaat het temperatuur profiel gewoon weer verder waar die gebleven was.

Forum Lid
op 26 december 2018

Inderdaad, bronzen palletje in de aansluiting op de fermenter.

Forum Lid
op 26 december 2018

Maar als deze bevroren zijn, zoals op vorige foto’s, dan kunnen ze natuurlijk wel blokkeren, en dus leeglopen. Omgevingstemperatuur en vochtgehalte spelen dan natuurlijk, al dan niet een groter risico.

Forum Lid
op 26 december 2018

William, de bevriezing op de foto’s zitten aan de buitenzijde van de koppelingen. Binnen zijde is gevuld met een glycol/water mengsel wat niet bevriest. Dus dit zal geen invloed hebben op de afdichting van de koppeling. Buiten dat, is het zo dat de lageringsfase gewoon afgesloten kan worden door de chiller te stoppen. Dit zal de ijsvorming aan de buitenkant van de koppeling vrij snel laten verdwijnen omdat de koperen koppelingen makkelijk de omgevings temperatuur aannemen.

Forum Lid
op 26 december 2018

Nou, 62vette, jij hebt in elk geen problemen met het leeglopen van de koelmantel van je fermenter. Mooi man!

Forum Lid
op 27 december 2018

Bij mij hetzelfde na bottelen slangen loskoppelen en de fementer schoonmaken zonder glycol verlies en als je in de fermenter de glycol hoort lopen heb je een minuscul afdichting probleem zodat er een luchtbel in ontstaat ,heb ik opgelost met tape en de kamer van de fermenter bijgevuld met glycol sindsdien hoor ik geen lucht meer bij het aanslaan van de chiller.

btw zeer positief over het geheel en ga het verder uitbreiden

Forum Lid
op 27 december 2018

Dank je Jac!
Groeten

Henk Westra

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren