Hallo uit Westeinde

Geupdate op 17 februari 2019 in Stookforum
12 op 16 februari 2019

Dag leden,

In mijn zoektocht naar kennis over destilleren ben ik zo hier op het forum gekomen. Begonnen met marcereren voor het maken van limoncello en andere likeuren wil ik nu de stap maken naar een eigen destilaat. Ik ben gek op kersen maar wil met name wat gaan doen met groente. Ik ben dan ook uitermate geinteresseerd met mensen die hier ervaring mee hebben.

Ondanks dat ik geen ervaring heb en ook al begonnen ben met de beginnershandleiding heb ik toch alvast een vraag. Ik zie iedereen op gas stoken maar kan dat ook met een elektrische pit? Wat zijn daarvoor de voor- en nadelen?

Groet,

Harvey

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 16 februari 2019

Harvey welkom de meeste stoken op el. ik stook op gas,maar heb ook op hout gestookt,persoonlijk vind ik gas makkelijker te regelen en ik stook met een ketel van 100 ltr.en soms veel,ik heb een gasfles voor lpg dus goedkoop.en ik hou er niet van dat ze via mijn slimme meter kunnen zien dat ik ineens veel stroom gebruik.en 2000 kw per uur is ook niet echt goedkoop zeker als je 4 dagen achter elkaar 8-10 uur stookt.ik stook 15 jr.voornamelijk fruit,op de antieke manier met zo min mogenlijk hulp middelen.gr.Chris

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 16 februari 2019

Hoi Harvey , temperatuur verhogen of verlagen op gas reageert sneller bij afregelen dus makkelijker te corrigeren met minder schommelingen.
bij elektrisch moet de ketel een goede vlak bodem hebben .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 16 februari 2019

Welkom Harvey.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 16 februari 2019

Welkom harvey
Ik maak nu de overstap van elektra naar gas. Wat de meeste mij vertellen is dat de tijd voor het voorverwarmen op gas ook korter is dan op elektra. Zeker als je een grote ketel gebruikt is dat prettig. Denk wel om goede maatregelen als je gas gebruikt ivm explosie gevaar bij alcohol damp

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 17 februari 2019

Bedankt voor het welkom en de feedback. Zelf vind ik met gas werken gewoon niet fijn, heb het gevoel dat het gevaarlijker is met de dampen maar ook met het vullen en koppelen van gasflessen etc. vandaar de voorkeur voor elektrisch. Om te beginnen is een smartstill aan te raden? Gezien de topics lijkt het een redelijke no brainers overigens. Of zijn er wellicht ook andere goede starter opties?

Forum Lid
op 17 februari 2019

Hoi Harvey, welkom!

is een smartstill aan te raden?Van Harvey

Jazeker, een smartstill is een prachtige kennismaking en bediend zich net zo makkelijk als een koffiezetapparaat. Als je maar goede stookwinkel gist koopt en je gisttonnen de tijd geeft, is succes gegarandeerd.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 17 februari 2019

Harvey, 

 

Krijg je moeder de vrouw mee? Er staart er 1 kant en klaar op het forum? Kan niet missen en het beste van 2 werelden. Reflux, Alambiek en vermogensregelaar dus gas is niet nodig en kant en klaar met gist erbij zag ik. Scheelt je een hoop puzzelen. 

Forum Lid
op 17 februari 2019

zeker lummel en de prijs is ook ok met die set heb je direkt alles in huis

Forum Lid
op 17 februari 2019

Harvey

een smartstill is een zeer goed apparaat (ik heb er 3)

maar nadien wil je toch iets beter en groter en kijk er staat hier op dit forum een komplete instalatie voor €700 en ja dat is wat geld maar als ik uit reken wat ik al betaald heb en niet meer gebruik ja neem van de meeste aan het kost je als je de microbe te pakken heb veel meer dan €700 (allee mij toch) 

doe er je profijt mee

gr erik

en welkom op dit verslavende forum

Forum Lid
op 17 februari 2019

Haha ik ben nog niet zover dat in een daadwerkelijk aanschaf wil gaan doen maar wel bedankt voor de tips. Moeders de vrouw heb ik natuurlijk al gevraagd om een vergunning en na akkoord in drievoud is het voor haar geen probleem. Maar om iets nieuws te beginnen zoek ik echt iets om laagdrempelig in te stappen. Maar eerst ideeen opdoen en een recept bedenken.

Forum Lid
op 17 februari 2019

Laagdrempelig is zeker mogelijk. Bij oudijzerboer boilertje halen wat knutselwerk en je kunt voor onder €120,- ietse functioneels hebben

Er staan hier op site ook wel keteltjes voor niet al te rare prijzen .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 17 februari 2019


Al rond 40 j gebruik ik gasbranders . verschillende voor verschillende grote ketels.

Wanneer je een regelbare drukregelaar gebruikt kun je perfect temperatuur regelen en wanneer vloeistof volume tijdens stook afneemt binnen zeer korte tijd bijregelen om distillatie temperatuur constant te houden .

De uitstroom van de koeler is 70 cm van brander . enige probleem ooit gehad met gas is een lege fles tijdens stook .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren