Heeft er iemand ervaring met palmsuiker ?

Geupdate op 10 juni 2019 in Recepten
19 op 3 maart 2019

Heb vandaag 10 kg palmsuiker (arenga) gekregen heeft er iemand ervaring mee ? ik denk dat ik het een beetje kan vergelijken met suiker met melasse dus er zou een rum van gemaakt kunnen worden ?  Alle tips zijn welkom.  groeten Jan

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 3 maart 2019

Suiker voor Rum zal meer vezels bevatten dan palm suiker .
Je kunt van de palm suiker een soort vodka stoken . Je houd ook een aparte bijsmaak als je het gewoon afstook op traditionele wijze ( potstill 78- 88%)
Let ook hier op voor en naloop scheiding voordat je wat een kurk achtige smaak krijgt .
Smaak zal wat tussn vodka n tequila uitkomen.
Maar je kunt er ook natuurlijk tropische vruchten in trekken en / of stoken.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 4 maart 2019

Ik heb een paar keer met palmsuiker gestookt. 

Ik heb het idd ook net al een rum gebrouwen, met behulp van een rumgist die ook enzym bevatte.

Heb het als een blanke rum gehouden. 

Een heerlijk drankje. Die veel te snel op was. 

 

Forum Lid
op 4 maart 2019

ok bedankt allemaal ik denk dat ik toch voor een rumachtig iets ga 🙂 

groeten Jan

Crew member
op 5 maart 2019

Jan, bestel een superieure melasse jerrycan bij Pinodestoket <klik> met een rum gistje uit de stookwinkel en dan een flinke dosis geduld en je bent er al.

Forum Lid
op 5 maart 2019

Das ook heel lekker maar toch wel een andere smaak. 

 

Forum Lid
op 5 maart 2019

ik heb 10 kg palmsuiker gekregen en een gegeven paard moet je niet in de bek kijken dus ik wil dat gewoon eens proberen met rumgist (die ik al in huis heb) maar ik heb nu nog geen tijd (plaats) want ik heb hier nog een suikerwash staan die maar blijft gisten , nu al twee weken bij 21 graden. Dus als dat klaar is ga ik met die palmsuiker aan de gang.

groeten Jan 

Crew member
op 5 maart 2019

Jantje, hou er rekening mee dat palmsuiker iets minder zoet is dan kristalsuiker.
Je palmsuikervergisting kan dus sneller verlopen- dus geen paniek en alles komt goed.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 9 maart 2019

gebruikt het bij bierbrouwen..is lekker in abdijbier

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 13 april 2019

Jan ik ben benieuwed hoe is het met je palmsuiker? Al gebruikt op een of andere manier?

Forum Lid
op 13 april 2019

Toevallig heb ik er vorige week een rum ( achtig) iets van gemaakt met melasse en palmsuiker maar staat nu nog te gisten maar ik verwacht dat dst niet lang meer duurt mijn vrouw was er niet echt blij mee want dat spul ruikt niet lekker maar dat was de eerste dagen nu valt het mee. Heb gisteren een vermogensregelaar in elkaar geknutselt en ik verwacht volgende week te kunnen stoken. Ik ben benieuwd als ik wat verder ben laat ik het horen. Groeten Jan

Forum Lid
op 13 april 2019

Toch maar met de melasse gedaan. Wordt  vast een lekker drankje. Ben zelf net klaar met de laatste strip run van rietsuiker melasse en pasteuriseren van mijn sake. 

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 14 april 2019

Toevallig vandaag ff een palmsuiker mash gemaakt. 5 liter om eens te proberen.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 15 april 2019

Verbaast mij dat tot nu toe nog niemand hier is gekomen met een toch heel oud traditionele drank die op verschillende tropische eilanden wordt gemaakt van palm suiker .
???? 😐😐?
De drank heeft eigenlijk overal verschillende onuitspreekbare benamingen .
Het is een soort vodka gemaakt van palmsuiker en kokoswater en vaak een inheemse vrucht die word toegevoegd voor de gisting ( denk aan kokos , papaja , ananas of banaan ) . het vaak net vloeibare mengsel wordt dan in kruik in de zon of warme plek gezet om spontaan wild te vergisten .
Na een vaak korte vergisting word de gehele massa door een strainer in simpele potstill gegoten en 1 keer overgehaald waardoor er een lowwine van rond 24-28 % komt . nu zijn er ” stammen ” die de lowwine al scheiden en het als zijnde drinken . vaak is deze drank wat troebel.

Maar ook wordt deze drank wel meerdere malen overgehaald .
Deze lowwine zal na 2e overhaal rond 62 -68 % uitkomen . bij deze overhaal gaat voorloop en naloop ruim weg .
Maar ook zijn er die de drank vanuit de pot still
via een uitgeholde en uitgebrande stam ( soort houtskool gootje) in kruiken opvangt .
Een nare geur in begin maar na enkele weken is deze verdwenen en smaak erg fris .

Forum Lid
op 15 april 2019

( eventueel kun je nog een 3e stook doen waardoor je 78- 88% kunt halen . Maar smaak zal dan minder zijn en drank wat milder)

Forum Lid
op 15 april 2019

Dit klinkt als een variant van wat ze op bali arak noemen. Is zelfs een draadje van:

https://www.stookforum.nl/thread/arak/

Was voor mij de inspiratie om zelf te beginnen met zelf stoken.

Forum Lid
op 16 april 2019

Klopt Arak .
Er zijn diverse varianten door de eeuwen heen van dit soort traditionele drankjes op die tropische eilanden .
Arak zelf wordt ook al op diverse manieren gemaakt .
Vaak is kokoswater daar het meest hygiënische daarom ook vaak als basis van dat soort dranken

Forum Lid
op 10 juni 2019

hallo, vorige week mijn rum van rietsuiker melasse en palmsuiker gestookt en ik moet zeggen het ruikt best wel lekker maar nog niet echt naar rum ,komt misschien nog wel. heb ook een beetje achtergehouden en daar een paar vanillepeulen in gedaan die ik er straks bij wil doen om een beetje jamaicarum te imiteren maar weet nog niet wat er nog meer bij te doen. En nu heb ik gisteren het spul wat er overbleef nog eens 6 kilo palmsuiker bij gegooid en een blikje tomatenpuree en gewoon bakkersgist en het gist alweer goed dus dat komt ook wel goed. Heb nu drie en een halve liter van 60% dus dat wordt weer wachten.  groeten Jan

Forum Lid
op 10 juni 2019

o.a. acacia schors , klaver ,en rauwe cacao bonen worden in veel jamaica rum recepten verwerkt .

( ? o oohh waarom weer de tomaten puree? . Ja is goed gist voeding maar vervuilt ketel , smaak vervuiling en kan PH net verkeerde kant op halen . Er zijn zo veel betere alternatieven ! )

Forum Lid
op 10 juni 2019

ja ,die tomatenpuree dat was in een opwelling want opeens dacht ik he ik kan die palmsuiker wel even op maken en dan kan ik na mijn vakantie nog een keer stoken. De eerste keer duurde het ook verscheidene weken voordat het uitgegist was en dat spul stond in de weg dus dat is straks mooi op. Maar bedankt voor je reactie ik zal eens gaan zoeken naar de ingredienten.  groeten Jan

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren