Heel veel advies gevraagd T500

Geupdate op 24 mei 2020 in Stookforum
42 op 22 april 2020

Ik heb al heel veel gelezen maar blijf toch met veel vragen zitten. Ik wil graag pure alcohol maken met zo hoog mogelijk %. Nu heb ik diverse vragen waar ik hoop dat jullie me kunnen/willen helpen.

Omdat de T500 in 1 stook al hoog in % is, lijkt me dit ideaal, waar ik over twijfel is: ik gebruik nu ongeveer 10 liter pure alcohol per jaar, is de T500 dan wel rendabel?

Kan deze makkelijk opgezet worden mijn keukentje? en waar moet ik aan denken qua uren stook?

ik begrijp dat er eerst een stookwijn gemaakt moet worden van bijv 25 liter water met gist en suiker, dit laat ik dan ?? dagen staan? en dan kan het in de ketel? hoeveel liter goede alcohol krijg ik hier dan uit in hoeveel tijd ongeveer? 

Ik lees verschillende adviezen over 1ste 100 tot 500 ml weg gooien, kan iemand me daar een advies over geven? 

Wat heb ik nog meer nodig behalve de T500? een gistemmer en een alcoholmeter denk ik, misschien ook filters? 

Sorry voor al mijn (blonde domme) vragen.

Ik maak nu voornamelijk Limoncello en Arancello.

 
 • Geliked door
Antwoord
0 op 22 april 2020

Ik heb hem ook sinds enige tijd blijft een beetje experimenteren vind ik. Een vermogensregelaat en het waterkraantje van still spirit is echt wel heel makkelijk. De eerste stook doe ik meestal in een uur of drie vier tweede doe ik wel uur of zes over. Gebruik alleen hun eigen gist soorten en klaringsmiddel. Heb ook de gin basket die is ook wel leuk om eens te proberen. De een vind het nodig de ander niet ik doe het wel en filter het ook zelfs nog. Ook daar zijn de meningen over verdeeld. Voor de rest rommel ik wat met citroen mandarijn en sambuca kruiden en moet zeggen dat bevalt mij heel goed. Weet ook lang nog niet alles gooi zelf 150 ml apart.
Veel lezen op dit forum en YouTube staat ook een hoop.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 22 april 2020

ik lees zoveel informatie dat ik door de bomen het bos niet meer zie, vandaar mijn vragen.

Ik ga Youtube maar eens uitpluizen.

bedankt voor uw reactie

Forum Lid
op 23 april 2020

de T500 is een prachtige ketel en ik heb er al meer dan 2000l mee verstookt zowel suiker masch als fruit  gewoon zalig en antwoorden zal je ook op dit forum bekomen

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 23 april 2020

Likeurtjes, ik moet je wel waarschuwen met 2 emmers van 25 liter en de T500 heb je na een maand je 10 liter alcohol. Ja en dan, dan staat die T500 te blinken en te vragen om aandacht. Voor je het weet heb je je huis vol staan met ontsmettingsmiddel, potten met kruiden in de alcohol of nog erger heel veel drank. De ketel is je grootste uitgave als je die heb verzamel je de rest wel bij elkaar. Maar het is een persoonlijke beslissing of je wil begin met deze leuk hobby.

Ik zelf stook ook in mijn keuken en trek daar per keer een dagje voor uit( neer zetten, stoken, opruimen).

Forum Lid
op 23 april 2020

Ik ben 1,5 jaar geleden begonnen, ook met een T500 en een kolom erop. Het is een verslavende hobby en dan heb ik het niet over alcoholverslaving. Je zult merken dat, zeker wanneer je dit forum een beetje volgt, er nog veel meer met deze ketel kan. Wanneer je hoog percentage alcohol wilt stoken is de kolom een goede keuze. Later zou je kunnen uitbreiden en de koperen helm met koeler erbij kunnen aanschaffen om wat meer op smaak te stoken. Maar pas op. Voor je het weet ga je Robbert en een paar andere heren hier op het forum volgen en kun je niet meer stoppen. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 23 april 2020

Bestelling is geplaatst. Hopelijk van het weekend eens kijken wat de mogelijkheden zijn.
Ik zal jullie wel regelmatig nodig hebben de komende tijd ben ik bang 😉

Forum Lid
op 23 april 2020

Nee hoor het wijst vanzelf. Bovendien kan je niks gebeuren. Hulp is hier altijd. Gefeliciteerd met je aankoop. Hier ga je geen spijt van krijgen. 

Forum Lid
op 23 april 2020

Wanneer je gaat stoken, plaats dan even een fotootje op dit forum. Altijd leuk om te zien. Veel plezier met de T500. Het is een mooie start voor een mooie hobby.

 

Forum Lid
op 23 april 2020

Zal zeker foto erbij zetten

Forum Lid
op 24 april 2020

Op de site van still spirit staan ook allerlei filmpjes over het stoken. Is allemaal niet zo ingewikkeld. Wel erg verslavend.

Forum Lid
op 24 april 2020

O top ga ik daar eens kijken. Klinkt nu toch wel ingewikkeld voor me 🤣. Komt hopelijk goed als ik alles in huis heb.

Forum Lid
op 24 april 2020

Mij is het ook gelukt vermogensregelaar zou ik wel gebruiken anders gaat het naar mijn idee te hard. In de gebruikshandleiding staan ook wel wat tips.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 24 april 2020

Likeurtjes, als je alcohol van 92%+ wilt heb je geen vermogensregelaar nodig, met het koelwater regel je hoe snel/sterk de alcohol er uit loopt. De vermogensregelaar is goed als je langzaam wil stoken en met een copper dome op de boiler (of T500 in potstill modus)

De T500 is supersimpel om te gebruiken, temperatuur van het koelwater op rond de 55°C zetten en je moet er niet meer naar omkijken. Ik heb op 2u een 25L wash gedestileerd en ik heb er niet eens moeten naar omkijken, ondertussen in de tuin gewerkt en af en toe eens gekeken en geproefd (Na de voorloop uiteraard, dit is ook bijna niets als je gewoon suiker vergist).

In principe kan je alles van begin tot einde opvangen hebben ze mij gezegd en staat denk ik ook te lezen op site van still spirit maar het begin ruikt toch een klein beetje als de T500 even stil heeft gestaan.

Forum Lid
op 24 april 2020

Bedankt, dit bericht geeft me goede moed 😉.
Ga nu de suikerwash inzetten. En dan over weekje (als dit me tenminste goed lukt )maar eens proberen te distilleren. Ik heb er zin in. Maar zal nog wel regelmatig hulp zoeken op en via het forum.

Crew member
op 24 april 2020

Corina, ik denk dat je een turbo-gist gaat gebruiken.
Hou er rekening mee dat de vergisting tenminste 7 dagen gaat duren, ook al staat op het zakje dat je misschien wel binnen 24 of 48 uur klaar is.
Zelfs als je waterslotje niet meer bubbelt gaat de vergisting nog langzaam verder in de na-gistings modes. Als je eerder gaat stoken kan dat maar dan komt er mogelijk suiker mee in je distillaat.

Als je straks de gist er door hebt geroerd, deksel er op, goed dicht klikken 
en vanaf dan niet meer roeren. Succes!

<klik> en klik in youtube op: alcohol stoken deel 1

(Je ziet mijin deel 1, 
klaringsmiddel=wijnsteenzuur gebruiken. Dit is niet per se nodig.
Als je na dag 7 je ton de laatste 4 dagen koel zet klaart het zichzelf).

Forum Lid
op 24 april 2020
. Maar zal nog wel regelmatig hulp zoeken op en via het forum. Van Likeurtjes❤

 

Ben je gek, je bent zo expert. 21 liter water, 8 kilo suiker zakje turbo ( kan je vinden in Stookwinkel) 6 dagen vergisten, 4 dagen gist laten bezinken. Stoken. Dat is het. Meer is het niet. En dan zit je in de zon met een kwaliteit drank die niet in de winkel te koop is. 

 

Forum Lid
op 25 april 2020

Zoals ik uit jullie verhaal lees, is alleen suikerwater en turbogist voldoende. Niet de actieve kool en later ook niet de klaring toevoegen, mits na vergisting 4 dagen gist laten zakken? Klopt dit? Ik heb nu de eerste keer wel met actieve kool klaar gemaakt

Forum Lid
op 25 april 2020

Nee dat heb je allemaal niet nodig! Ik heb hier ook actieve kool liggen, zak is nog nooit open geweest 😀 Gewoon een paar dagen koud wegzetten is voldoende.

Zoals Lummel zegt het is zeer simpel om neutraal te maken. Ik gebruik niet de turbo6 gist maar Alcotec Vodka star gist, geeft voor mij de meest neutrale smaak.

Forum Lid
op 25 april 2020

<klik> en klik in youtube op: alcohol stoken deel 1

(Je ziet mijin deel 1, 
klaringsmiddel=wijnsteenzuur gebruiken. Dit is niet per se nodig.
Als je na dag 7 je ton de laatste 4 dagen koel zet klaart het zichzelf).

Van Nimrax

duidelijke filmpjes, dank voor de uitleg.

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
11 op 25 april 2020

oke, dan ga ik het nu maar verder zoals ik gestart ben en dan de volgende anders aanpakken, hoe minder toevoeging hoe beter naar mijn idee. Nu maar gewoon afwachten wanneer het gisten start en weer stopt 🙂 

Forum Lid
op 25 april 2020

Je wil natuurlijk zo snel mogelijk stoken, en Stookwinkel kennende zal je de ketel al in huis hebben. Maar misschien is je stookwijn nog niet klaar, dan zou je er ook een paar pakken goedkope wijn kunnen gebruiken. Volgens de fabrikant  minimaal 10 liter, maar iets minder kan ook.

Admin
op 25 april 2020

Ja het is best leuk om de ketel te leren kennen met wat pakken wijn van de Aldi of Lidl 😉 het resultaat is perfect bruikbaar!

Forum Lid
op 25 april 2020

Inderdaad ketel al binnen, zeer snelle service 👍👍.
Emmertje staat al lekker te pruttelen.
Sorry ik ben echt heel blonT, dus kunnen jullie me vertellen hoe dit te doen en wat gaat het resultaat dan zijn of moet het worden ongeveer. Hoeveel wijn moet er minstens dan in de T500.
Ik wil ook wel zelf lezen als er een topic van is? Zag alleen zo snel niets staan

Forum Lid
op 25 april 2020

Er wordt aangeraden om in de T500 minstens 10 liter te stoken. Ik zie net dat RuMo dit hierboven ook noemde 🙂

 

Forum Lid
op 25 april 2020

o sorry, heb ik in mijn snelheid en enthousiasme overheen gelezen. Dank je voor de reactie 

Forum Lid
op 25 april 2020

, dan zou je er ook een paar pakken goedkope wijn kunnen gebruiken. Volgens de fabrikant  minimaal 10 liter, maar iets minder kan ook.

Van RuMo

Hahaha, doen we allemaal toch als er geen stookwijn is. Minimaal 10 liter is onzin. De fabrikant zal zich wel indekken. Hou gewoon 3 liter vocht over in de ketel en het werkt als een zonnetje. Ik heb nu ook nog 7,5 liter stookwijn staan. Zat nog wat gist in ( proef je heus niet maar hoe beter geklaard hoe eerder de ketel schoon is) en die gaat er gewoon in. Zolang de ketel maar niet droogkookt. Want dan is tie kapot denk ik, de Grainfather heeft wel een beveiliging. De boiler van de t500 weet ik niet. 

Forum Lid
op 25 april 2020

Lummel: Want dan is tie kapot denk ik.

De T500 boiler heeft een beveiliging, zie plaatje, in het midden zit de beveiliging. 

Deze treed in werking bij 110 graden dacht ik. Als de ketel het helemaal niet meer doet kun je deze beveiliging vervangen, gewoon te koop in NL.

Forum Lid
op 25 april 2020

Kijk, daar hebben we wat aan. bedankt. 

Forum Lid
op 25 april 2020
Forum Lid
op 25 april 2020

Wat, zo weinig geld? En nog zelf te doen ook. Dit is echte informatie. Pet af, dat meen ik. Ga deze post ergens opslaan wat ik toch nooit meer terug kan vinden. Hoort gewoon standaard vast gezet te worden op Stookforum als je het mij vraagt. Ideetje heren?

Nogmaals bedankt. 

Forum Lid
op 2 mei 2020

Hoi, Ik heb zelf na heel wat afweging enige tijd geleden een RVS – T500 met boiler. Daarnaast inmiddels een spanningsregelaar en waterflowcontroller bij, dit is niet meteen noodzakelijk maar uiteindelijk wil je je setup zo stabiel mogelijk hebben (Deze apparaten helpen mij daarbij) . Dit apparaat de T500 weet uit elke suiker wash – met bakersgist of turbo etc.. bij mij 92 – 94 % alcohol te distileren, alleen de hoeveelheid is afhankelijk van de gebruikte ingrediënten en verhoudingen. Ik vind dat ik de alcohol daarna nog moet behandelen, want het is wel wat scherp en daarmee ben ik aan het experimenteren. Meerdere keren stoken, laten rijpen en /of toevoeging Glucose. Mijn leukste resultaat tot nu was 2 x stoken en daarna een soort van fijnstook met de T500 (Andre configuratie T500 met GIN Basket) en dat erg genieten. Ik heb overigens alles in de keuken staan op een roltafel, altijd iets uit te leggen 😉

 

 

  

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren

ik heb afgelopen weekend mijn eerste stook gedaan, ruim 3 liter van 92-94%. Super leuk om te doen. Kan opstelling maken in garage (zal volgende keer foto maken).

Deze week maar eens achter biologische citroenen en sinaasappels aan gaan om Limoncello en Arancello te maken.

Nieuwe emmer met turbogist staat al weer te bubbelen, nog steeds op zoek naar een simpel recept met gewone gist en dan vooral welke gistvoeding. Ben aan het kijken geweest naar DAP, weet niet of ik dat nu zo’n lekkere idee qua toevoeging vind 😉 

Maar goed als beginner nog genoeg te leren en uit te proberen. 

Lees veel op het forum, maar kan veel informatie niet goed terugvinden via het loepje en er staat heel veel op, en veel persoonlijke adviezen. Hier moet ik nog een eigen middenweg in vinden. 

Voorlopig nog genoeg uit te proberen en uit/op te zoeken. 
Sta altijd open voor tips en trucs 🙂

Admin
op 5 mei 2020

De zoekfuntie zoekt idd niet heel diep tussen de reacties. Als je het in Google intikt met het woord stookforum er bij dan vind je echt alles terug.

Forum Lid
op 5 mei 2020

Aha is dat de truc. 👍dank je

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 5 mei 2020

Hier staat het 1 en ander. Simpel en doeltreffend. Heb net zelf een bondspak Bruggemans gekocht. De meest simpele doch doeltreffende gist die er is.  Veel plezier met stoken.

 

Forum Lid
op 5 mei 2020

Dank je

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 5 mei 2020

3van mijn ketels waar ik meeste mee stook en dit zijn een paar van mijn vergistingsvaten en dit zijn mijn andere ketels

Forum Lid
op 5 mei 2020

Mooie verzameling😉.

Forum Lid
op 5 mei 2020

is ook niet op 1 dag gekomen dit was 1700 liter fruit in de vaten en dit jaar denk ik nog meer ik heb voor 2000liter vaten staan dus kersen pruimen appels peren en veel bessen mirabellen laat het maar komen alles wat we niet eten gaat in het vat en mooi laten gisten en daarna branden met de t500

Forum Lid
op 5 mei 2020

Dat is een mooie verzameling en een mooi vooruitzicht.  2000 liter eigen fruit vergisten is de natte droom van iedere op 3 hoog in Amsterdam wonende stoker . 

Forum Lid
op 5 mei 2020

gercok maar ook veel werk plukken malen door de fruitmolen in de vaten doen enz. dat is een hoop werk maar het zal wel lukken alles is niet in 1 maal rijp eerst de kersen en dan de pruimpjes

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 24 mei 2020

Heb inmiddels verschillende keren pure alcohol gestookt met de T500.
Wat kan ik nog meer stoken met de T500 met reflux?
En hoe doe ik dat dan? Wat zijn de mogelijkheden?
Ik vind het helemaal leuk, maar de voorraad pure alcohol begint uit te puilen 🤣.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren