Hefe Weizen bier gebrouwen

Geupdate op 4 augustus 2018 in Bieren en wijnen
10 op 16 juni 2018

Zo, ja ook ik aan het bier brouwen! De spullen waren er toch al, want graan versuikeren is al iets wat voor de Jenever al prima functioneert. Dan maar eens bier brouwen! De eerste keer bier dus het is even wennen. Er moet ook wort gekookt worden, dat deed ik in de maisch ketel na terug hevelen van het gistvat. Heb gisteren nog een mooi 50L fust gekregen dus hier ga ik een kookketel van maken. Dan kan ik gaan koken tijdens het spoelen van de wort.

Pas geleden nog een mooie koelkast gekocht voor weinig en een STC-1000 kastje in elkaar geknutselt. Zo kan ik de temperatuur van het gistvat nauwkeurig regelen. Dit gistvat komt van de Italiaanse firma Polsinelli. Ziet er prima uit en het waterslot is al flink in de weer.

 
  • Geliked door
  • pazz
Antwoord
0 op 16 juni 2018

Ik ben benieuwd naar het uiteindelijke resultaat. Hefe Weizen kan ik wel waarderen.

Hoe zag je moutstort eruit en welke hoppen en gist heb je gebruikt?

Polsinelli heeft mooi spul.

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 16 juni 2018

Voor een batch van 20L heb ik 2.5 KG tarwe en 2.2 KG pilsmout gebruikt. Verder nog 24gr Perle hop. Gist was de Mangrove Jack korrel gist M20. Ben ook benieuwd hoe het zal smaken. Ben alvast lege pils flesjes aan het verzamelen, om deze over ongeveer 2 weken te vullen.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 16 juni 2018

Lekker lekker… Heb 2 maanden geleden ook een weizen Gebrouwen… Diverse vrienden blind laten proeven… Hij Is super….. Nu nog een half Kratje over… 😉

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 16 juni 2018

Hoeveel gist heb je nodig voor 20L wort? Start SG is 14 brix. Volgens de fabrikant is een zakje genoeg voor 23 L, en op brouwland zeggen ze dat 1 zakje voor max 12.5 liter is?

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 16 juni 2018

Ik Brouw meestal 20l… Meer dan genoeg… Voor Mn weizen heb ik 1 zakje safbrew WB 06 gebruikt.. Mangrove geen ervaring mee Denk dat 1 zakje genoeg is..
Mn hop was hallertau tradition.. En Styrian Golding

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 16 juni 2018

Met de Grainfather zit ik meestal iets boven de 20 liter en gebruik ook 1 zakje Mangrove Jack’s. 14 Brix = SG 1.057 en 1 zakje zou voldoende moeten zijn voor 23 liter met een SG van 1.050. Met 1 zakje kun je een vergisting hebben die wat langer duurt. Je kunt overwegen om een starter te maken van 1 zakje. Het ligt er ook aan hoe oud het zakje gist is en hoe het opgeslagen is geweest. Ook korrel gisten moeten gekoeld bewaard worden  

 

Crew member
op 16 juni 2018

Maar je kunt altijd beter wat te veel dan te weinig gist gebruiken 😉

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 4 augustus 2018

En wat is er uiteindelijk van geworden?

Was het een eenmalig project, of hebben de vrienden allemaal een eigen

ketel aangekocht, om te zien of het nóg beter kan?

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 4 augustus 2018

De nog 3 flesjes, dan is het op, het was een lekker bier! Volgend brouwsel wordt een Belgische blonde

Crew member
op 4 augustus 2018

Project geslaagd dus 🙂

Succes met de Belgische Blonde!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren