Hele oude Mede stoken Smaak kwijt raken

Geupdate 3 dagen geleden in Stooktips
1 3 dagen geleden

Hallo Mensen, Ik heb een bevriend imker die heeft een aantal honderd liter oude (mislukte) mede in de kelder staan. Enkele gistingsflessen staan er al heel heel lang. 1989 bijvoorbeeld. Nu vind hij het zonde om weg te gooien en heeft hij mij gevraagd om de alcohol er uit te stoken. Dat wil ik proberen. Maar waar ik tegen aan loop bij de wat sterk smakende mede die van Heide honing is gemaakt dat de smaak niet weg is. De on aangename smaak blijft een beetje hangen. Ik stook in 1 keer naar 96 tot 98% maak normaal nooit strip run doe alles in 1 keer. Zou het helpen om meerdere malen te stoken. Ik stook met een kolom van 1,50m en ongeveer 48mm doorsnee volgepakt met rvs spons en een ketel van 30 liter met 2 verwarmingselementen boven in zit het gedeelte met de spiraalkoeler en 2 schotels waar ik dan druppelsgewijs af tap. Mijn ketel is altijd erg lang stabiel op de zelfde temperatuur (na de voorloop) blijft dan stabiel tot de naloop begint .. en dan is het ook echt heel snel oplopen en is het gedaan.

Verder heb ik weinig ervaring met smaken filteren door actieve kool. Daar zat ik ook nog aan te denken.
Er is alleen gewerkt met honing en wat kruidnagel en wat kaneel,
ik ben niet heel bang voor ethanol.
Hierdoor kan natuurlijk de voorloop bij de fijnbrand goed in de gaten houden en scheiden.

Groet Ray

 
  • Geliked door
Antwoord
0 3 dagen geleden

Probleem met honing is altijd om smaak te verwijderen . Door langdurig verwarmen breken smaken af . Nu komt het. Probleem dat met langdurig verwarmen ook de alcohol zal verdampen . .
Meerdere keren distilleren alleen zal vermindering in smaak brengen maar niet afdoende .
Het beste daarom is de vloeistof met soda of natron
loog te mengen . Aantal dagen laten staan . Nadien aanzuren en opnieuw overhalen zou oplossing kunnen bieden .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren