Hoi Lex,
Ik heb vrijwel dezelfde ketel/opstelling als jij. Alleen mijn grote kolom is maar 40 cm, ik heb een kleinere van 20 cm en ik monteer de bocht ook vaak rechtstreeks op de ketel, vooral bij vruchten of de 1e keer overhalen. Zelfs dan haal ik een percentage royaal boven de 60% en met een kolom zonder vulling die veel korter is dan die van jou, royaal boven 70%.
Ik vraag mij dus af wat jij anders doet dan ik.
Misschien stook jij te hard, wat hierboven ook al gesuggereerd wordt. Ik meet mijn temperatuur in de bocht en zet het gas al laag bij 65 graden. De temperatuur schiet dan evengoed nog vrij snel door naar 78 en daar probeer ik hem zo lang mogelijk te houden.
Die T meting is heel eenvoudig met een vleesthermometer. De pin daarvan plak ik met ducktape aan de buitenkant van de bocht. Een paar laagjes karton eromheen draaien voor de isolatie en klaar. Werkt perfect.