Help; cider aan het maken.. en nu?

Geupdate 6 dagen geleden in Bieren en wijnen
15 6 dagen geleden

Hoi,

Ik heb een appelboom in de tuin, deze zat nokvol met appels. Het soort weet ik helaas niet. Ze waren redelijk zoet/zuur, met veel tannine. Ik heb nu 45 minuten lang op 80 graden in totaal 28 liter sap staan, met een kleine kilo rietsuiker erbij. Anders was het geen lekker sapje. Vuur staat nu uit. Ik heb M02 cidergist gekocht voor 23 liter, 2x pakjes. Ik heb een 5, een 10 en een 20 liter glazen kan, met van die doppen zodat lucht kan ontsnappen. Ik heb sulfiet waarmee ik alles schoon heb gemaakt. Vragen:

  • Mag gist bij warm sap? Of moet ik het eerst af laten koelen? Gist moet er direct bij in staat op het pakje. 
  • Mag er lucht in de kan blijven zitten, of moet hij volledig afgevuld zijn? 
  • Zal ik 20+5 maken, of 5, 10 en de rest in de 20? 

Graag uw advies, bedankt 🙂

 
  • Geliked door
Antwoord
1 6 dagen geleden

Oh, we houden van een medium cider, het liefst met bubbeltje.. 

Crew member
6 dagen geleden

Gist pas toevoegen bij 30ºC of lager.

Ja er mag lucht (kopruimte) in blijven, sterker dat is zelfs aan te raden zodat het eventueel kan schuimen tijdens de vergisting. 

Verdeling….. waar jij je het prettigst bij voelt.

Bubbeltje komt er pas tijdens het bottelen/hergisting op fles in.

 

Heb je het SG gemeten?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 6 dagen geleden

Ik lees ergens anders nu dit:

“Hoe er ook rekening mee dat je pulp en sap met zo weinig mogelijk metaal in aanraking (ijzer en staal vooral) mag komen en je geen gecentrifugeerd sap kan gebruiken wegens te geoxideerd.”

Het zit nu in een stalen pan, en het is gecentrifugeerd sap. 

SG = suikergehalte? Nee, kan ik niet meten. 

 

Crew member
6 dagen geleden

SG is soortelijk gewicht maar maar suikergehalte is ook prima. Wel fijn als je dat kunt meten, dan weet je ook of het helemaal is uitgegist. RVS is iets anders dan staal en lijkt me geen probleem .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 6 dagen geleden

Okay, thanks. 

Afkoelen duurt echt jaren.

Ik ga een 5 liter maken, waaraan geen suiker toegevoegd is, en een 20 liter met daarin 15 liter sap waaraan wel suiker toegevoegd is. 

En dan proberen gist beetje af te wegen ofzo.. 

Crew member
6 dagen geleden

Afkoelen daar hebben ze platenkoelers, dompelkoelers, en counterflow chillers voor uitgevonden 😉

Tijdens het afkoelen loop je de meeste kans op besmettingen namelijk.

Forum Lid
6 dagen geleden

Hé, ben maar amateurtje he.. 

Crew member
6 dagen geleden

Dat zijn we allemaal 🙂

In een bad koud water zetten dat gaat ook sneller.

Forum Lid
6 dagen geleden

Hehe, een pan van 22kg omhoog sjouwen.. hmm.. 

Crew member
6 dagen geleden

Ja…. ik deed het vroeger ook, twee trappen zelfs. Gelukkig heb ik nu een eigen plekje (en twee koelers) en hoeft dat niet meer.

Forum Lid
6 dagen geleden

Staat nu in de wasbak met ijs erin. Al wel in de grote fles, daar giet ik dan later de gist bij in, beetje schudden.. 

Crew member
6 dagen geleden

Gaat helemaal goed komen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 6 dagen geleden

Hoi Luuk, je kan ook tijdens het afkoelen alvast in de stemming komen met
ons ciderl topic:
https://www.stookforum.nl/thread/razendsnelle-sprankelende-appelcider-in-de-maak/

 

Forum Lid
6 dagen geleden

Leuk! Gereageerd. 

Crew member
6 dagen geleden

Topper!! Zou zonde zijn als goede tips niet op de juiste plek terecht komen. 😉

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren