Help mij de knoop door te hakken Alambiek of T500

Geupdate op 10 april 2020 in Mijn installatie
58 op 3 maart 2020

Hallo,

Graag zou ik willen beginnen met het stoken van alcohol. Maar nu zit ik gigantisch te twijfelen tussen een alambiek en een T500. 
Nu heb ik uiteraard heel veel informatie kunnen vinden op dit forum (daarvoor mijn dank).

Graag zou ik zelf alcohol willen stoken voor het maken van vodka met eventueel een smaak eraan en likeuren. Nu lees ik toch veel over de T500 maar nu is mijn vraag moet je hier de alcohol ook een tweede stook mee doen of is 1 voldoende? Of gebruik je een koolfilter om de nare bijsmaak weg te krijgen?

Wat raden jullie mij aan om te kopen? Een alambiek of een T500?

Zie graag de reacties komen ūüôā¬†

 
 • Geliked door
Antwoord
1 op 3 maart 2020

Het meest effici√ęnt is de t500, je haalt eruit wat erin zit. Wil je prutsen doe het middeleeuws met een alambiek. Geschikt voor vrijgezellen die niets anders te doen hebben. lekker tutten met je ketel. In plaats een lekkere deerne dronken te voeren met fantastische limoncello om daarna te nemen waar je recht op hebt.¬†

Forum Lid
op 10 april 2020

Goed omschreven en nog heel grappig ook (afhankelijk van wie het persoonlijk neemt). Ik heb dezelfde ervaring met mijn T500 in combinatie met reflux kolom en met de koperen pot van Still Spirits..

Voor de koperen pot heb je wel een vermogensregelaar nodig: een simpele dimmer of een vermogensregelaar zoals je deze vindt op deze site: ongelooflijk professioneel gemaakt door iemand van het forum.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 3 maart 2020

Keuze is simpel voor alcohol voldoet een T500 .
wil je op smaak werken moet je geen compromis doen en een alambiek of alquitara nemen .
Wil je beide aspecte zal je moeten gaan voor beide apparaten aan te schaffen .
Ook al zal je met een alambiek op de t500 redelijke drankjes kunnen maken zal je nooit de kwaliteit kunnen krijgen als de andere ketels die daar voor zijn gemaakt .

hoewel je kunt met een alquitara en wat meer vaardigheden ook prima hoge alcoholen maken .
( Zie filmpje ” alquitara door de 90% )

Voor compleet te werken hen je meerdere ketels nodig..

Daarnaast wil je iets dat je jaren lang plezier van wil hebben zijn ketels als alambiek en alquitara meest betrouwbaar .
Kunnen de kleinkinderen nog plezier van hebben .
Electronica heeft beperkte levensduur en is storings gevoeliger ..

Wil je echt voor maximale smaak gaan zal de charantaise de beste keuze zijn .
( Alambieks , alquitara ,koper whiskey ketels en charantaise vind je ook in professionele wereld in diverse groote . Ketels als grainfather ,t500 , brouwmeister zijn echt meer de hobbyist apparaten )

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 3 maart 2020

Alambiek kun je ook prima zuiver mee stoken. Vergt enkel wat ervaring, maar is heel goed te doen. Daarnaast heeft een alambiek zo veel meer ‘features’, troebele wijnen verstoken, pulp, kruiden, je kunt het altijd anders inrichten naar wens. Met een kookplaat met vermogensregelaar, of gaspit is alles goed stuurbaar.
Je ontwikkeld een vaardigheid en dat geeft heel veel voldoening. Je zult bij je ketel moeten blijven, waardoor je deel uitmaakt van het proces. Letten op geluid, op smaak, temperatuur van de brug, koelwater. Lijkt uitdagend, is het ook wel een beetje, maar je bent in no-time vertrokken. Daarnaast is dat koper (zeker wanneer je een nieuwe aanschaft) een ware geilheid voor het oog, lijkt op alles behalve een centrifuge voor de was te drogen.

Ik vind de t500 een beetje een ordinaire ketel, je mikt er wat (heldere!) stookwijn in en dat ding doet de rest, je hebt geen idee wat er allemaal gebeurt. Je krijgt wel een mooie alcohol, maar wat mij betreft is daar alles mee gezegd. En idd alles wat digitaal is is storingsgevoelig en in mijn handen vervloekt. Een goede zonnewind, en mijn alcohol blijft vloeien.

Lummel is overtuigd van zijn gelijk (hoe ironisch), maar zoals de naam doet vermoeden…
Ik geloof ten zeerste dat hij een heerlijke limoncello maakt. Alle respect voor. Maar het is geen ambachtelijke traditionele drank zoals de orginele.
Dus als je daar geen moeite mee hebt dan is een t500 een superding, en zeg ik zeker doen.

Robbert, niet helemaal eens met je stelling, ik vind juist een alambiek een hobbyding. Al die computergestuurde apparaten zijn in mijn ogen meer voor professionals die het te doen is om snel geld maken en safe spelen. Ik hou er juist wel van dat het lot van m’n stookwijn en het stoken ervan in mijn handen ligt. Er kan en mag wel eens wat mis gaan, daar leer je juist van.

“Het is de weg die je aflegd, niet je bestemming, dat telt” zei een of andere hippy uit Verweggistan eens, maar ben het persoonlijk wel mee eens.

@Lummel, Een alambiek is een van mijn reddingen geweest in depressie, waar een t500 mij de dood in had gejaagd. Dus als je dat kinderachtig comentaar van “vrijgezellen die niets anders te doen hebben” voor je wilt houden, graag.

Forum Lid
op 3 maart 2020

Pikketanus de hobby alambiekjes , alquitara’s en whiskey ketels zijn nagenoeg identiek aan grote professionele ketel .
in Portugal vind je alquitara’s waar waterreservoir een verdieping is .
In mediterrane landen , Indonesi√ę en midden oosten alambieks waarin je staande kunt drinken .

Forum Lid
op 3 maart 2020

Touché daar heb je een punt, maar ik neem aan dat het mouten (omscheppen van graan) en brouwen (roeren en temperatuur) niet veel meer met de hand gebeurt.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 3 maart 2020

Roffel heeft dankzij de fijnere en minder fijnere bewoording meteen geleerd dat een aantal dingen op dit forum gevoelig liggen, type ketels en de andere is wat we wel of niet een Whisky mogen noemen.

De algemene lijn die je kunt trekken uit de meningen verkondigd is dat beide ketels hun voor- en nadelen hebben. De alambiek is veelzijdiger en de T500 is gemakkelijker. Afhankelijk van het type stoker dat je bent zul je een keuze moeten maken, de vraag is ook of je meteen voor 96% procent alcohol wilt gaan of met iets lager (~ 80 a 90%) ook volstaat. Volstaat wat lager dan zou ik de Alambiek aanraden omdat er een tijd kan komen waarbij je uitstapjes richting andere dranken (denk aan rum of whisky) wilt maken. 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 3 maart 2020

@Pikketanus er zijn nog mouterijen die scheppen en harken op de hand . In Rye , essex en ascot vind je er een aantal .Ook Brouwen gebeurt nog wel hand matig en tegenwoordig ook nog wel bij kleinere bedrijven in ketels met een roerwerkje met spindel in midden met twee “lepels ” . Met ketting en hand zwengel alles Onder het mom van traditioneel .
ja des te groter ze worden des te meer geautomatiseerd wordt .
Maar er zijn zeker in de wereld van Whiskey’s ook bedrijfjes die uitsluitend traditioneel gemaakt product in toelevering accepteren of zelf sto√Įcijns zelf in productie om hun kwaliteit te houden niet veranderen

Forum Lid
op 3 maart 2020

Gelukkig bestaat het ambacht nog, ‘kleinschalig’ weliswaar en een hand vol maar toch. Heb wel medelijden met de werknemersūüôÉ

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 3 maart 2020

Ik heb hier net voor de 2e keer vanavond een hoop offtopic spul gedelete. Laten we nu on topic blijven. Dit kost mij een hoop tijd en de topicstarter heeft er niets aan.

Forum Lid
op 3 maart 2020

Toch moet ik zeggen dat ik het best wel gezellig vond. Wellicht als enige maar misschien ook niet. proost! 

Forum Lid
op 3 maart 2020

Waar is de crew als je ze nodig hebt. Persoonlijk is de T500, Graanvader endergelijke perfect voor een goede alcohol. Maar met een alambiek, proef je meer smaak, heb je de rustige stook, en de liefde voor het product is ook een positief ding. En als ik aan het stoken ben met alambiek , dan wordt ik niet gestoord door de vrouw des huizes. (Vrijgezellig als je even alleen wil zijn) We hebben natuurlijk niet allemaal een Lummelientje in huis, die ons laat dat we de baas zijn. ūüėČ Persoonlijk kies ik voor de alambiek voor pure smaak, de graanvader om te ma√Įschen bij bier, maar kan ook perfect bij graan voor Jenever, wiskie etc.. (De baas vind dat ook beter, in plaats van in de keuken) Het destilleren met 100% koper heeft toch de voorkeur, maar voor puur alcohol verkies ik de electronica.

Forum Lid
op 3 maart 2020

Waar is de crew als je ze nodig hebt. Van william

Volgens mij is de crew bezig,. Zij gefrustreerd want niks gaat soepel in de IT, dat weet ik. En wij worden steeds meer dronken en ze zien daar de humor op dit moment niet van in. Komt wel weer. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
10 op 4 maart 2020

Heel veel dingen gelezen maar wat zouden jullie mij aanraden aangezien ik eigenlijk alleen vodka met een smaak wil maken en likeuren? Want moet je de alcohol die je uit de T500 haalt nog een keer stoken? En zelf drink ik eigenlijk geen whiskey of rum dus dat hoef ik er niet mee toe doen. 

Zie graag jullie advies ūüôā

Forum Lid
op 4 maart 2020

Elke basis beslag voor schone alcohol moet in wat voor ketel ook meerdere keren overgehaald worden .
Voor vodka gebruik je een granen beslag of een knollen / aardappelen beslag .
Vodka wordt minimaal 3 x overgehaald . Vaak zelfs 5 x .

Crew member
op 4 maart 2020

Ik denk dat je op je persoonlijke voorkeur af moet gaan.
Beide ketels doen hetzelfde. Distilleren.
Ga je voor smaak dmv koperbinding is de koperen ketel een optie.
Wil je een bedrijfszekere  multifunctionele machine die uitbreidbaar is,
met controle indicatoren, ga je voor de T500.

Forum Lid
op 4 maart 2020

Wodka moet toch een zo neutraal mogelijke smaak hebben? Dan is de t500 de beste keus, ook voor likeuren trouwens. Beter is nog de Grainfather maar dan heb je een andere prijsklasse. Ik ga binnenkort wodka maken met graan. Zal een paar foto’s posten.¬†

Forum Lid
op 5 maart 2020

Ben benieuw naar de resultaten Lummel! Maar jij maakt de vodka dus met een potstill neem ik aan? 

Forum Lid
op 5 maart 2020

Nee voor Wodka heb je de t500 nodig. Juist de t500. Maar wie ben ik? Degene die aan het kortste eind trekt. altijd een gniffelmomentje. 

Forum Lid
op 6 maart 2020

Dan heb ik nog 1 vraag Lummel. Want zoals ik gelezen heb maak je bij de t500 alleen een suikerwash. Maar dit is dus wel mogelijk met graan?

Forum Lid
op 6 maart 2020

Roffel, je hebt ook nog een andere mogelijkheid die ervoor zorgt dat je weinig tot geen vaste deeltjes bij een granen alcohol krijgt, moutextracten. Hierbij is het maischen al gedaan en hoef je alleen het extract op te lossen. Je kunt deze in poedervorm en in vloeibare vorm krijgen, maakt misschien de eerste keer alcohol maken net wat makkelijker;

 

https://www.braumarkt.com/moutextract-licht-500-gram

https://www.brouwland.com/nl/onze-producten/bierbereiding/moutextracten/moutextract-poedervorm/moutextract-brewferm/d/moutextract-poeder-licht-1-kg

https://www.brouwland.com/nl/onze-producten/bierbereiding/moutextracten/moutextract-vloeibaar/moutextract-vloeibaar-brewferm/d/moutextract-vloeibaar-brewferm-licht-1-5-kg

https://www.brouwstore.nl/moutextract-poeder-licht-8-ebc-500-g

https://www.unibrew-nederland.nl/bierbrouwen/mout/moutextract-spraymalt/mangrove-jack-s-pure-liquid-malt-extract-light-1-2-kg.html

https://www.braumarkt.com/coopers-moutextract-licht-8-ebc-15-kg

Moutextract wordt relatief weinig aangehaald in dit forum maar is een mooi alternatief voor degene die niet zelf wil maischen en toch een granen alcohol wil maken.

Admin
op 6 maart 2020

Ik heb 1 soort ter vervanging van het populaire Barrel 674 pakket die niet meer wordt gemaakt. https://www.stookwinkel.nl/product/mangrove-jacks-vloeibaar-mout-extract-dark-15-kg/

 

Forum Lid
op 6 maart 2020

Excuses Jan, ik wist niet dat je ook moutextracten op voorraad had. Vanwege de vraagstelling van Roffel heb ik ook alleen naar de lichtere soorten gekeken.

Admin
op 6 maart 2020

Geen probleem hoor ūüėÉ

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 4 maart 2020

Iedereen is hier enthousiast over de T-500, ik wat minder.

Ik heb een bokabob in bestelling staan die ik op de T-500 boiler ga zetten met tri-clamps.

Misschien is er bij ons wat meer variabele waterdruk maar de koelwatertemperatuur kreeg ik nooit stabiel. Ook is de kolom aan de korte kant. Stabiliseren (een tijdje laten refluxen zonder afname) is ook lastig.

Als je er een koopt zou ik ook SPP vulling kopen, dat zal hem wat beter laten werken.

 

De condenser die bij de koperen hoed zit is naar mijn mening gewoon te klein. Met strippen regelmatig warm distillaat terwijl het uitgaande koelwater net lauw is.

Het werkt allemaal maar ik ben aan het upgraden.

 

Forum Lid
op 5 maart 2020

Oke top, hoeveel gram SPP vulling past erin?

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 4 maart 2020

Hoi Roffel,

Met een (koperen) fractioneer kolom (van +- een meter lang) – gevuld met RVS sponjes – stook je in 1 keer zuivere alcohol. Geen gedoe met koolfilters. 1 Keer stoken is dan genoeg. Kun je ook een simpele turbo gist gebruiken (wat met een potstill niet aan te bevelen is).

Prima om vodka en likeurtjes mee te maken.

Als je je afvraagt waarom er bij de brouwwinkels zoveel turbo gist verkocht wordt, terwijl dat uit een potstill niet lekker is (nou ja misschien na een paar keer stoken en filteren)¬† …. de stokers met een fractioneer kolom kunnen je dat vertellen.

(Zonder pakking in de kolom kun je er hetzelfde mee als met een potstill.)

Heel veel Vodka’s worden trouwens van productiealcohol gemaakt en met ‘een smaakje’ op smaak gebracht. Tuurlijk zijn er ook vodka’s die van graan gemaakt worden. Er zijn fijnproevers die beweren dat ze dat verschil er meteen uit halen – ik zelf behoor niet tot die groep.

Echter … het verschil tussen een graan alcohol uit een potstill , en suiker alcohol uit een fractioneer kolom, is natuurlijk wel enorm.¬†

 

Dus .. als je een niet (zogenaamd) ambachtelijke ketel geen probleem vindt en op een makkelijke manier heel zuivere alcohol wil stoken …

Oh ja … als wil weten hoe de smaak van het eindproduct is, stuur ik je graag een monster op. Uiteindelijk bepaal je zelf of de kwaliteit voldoet aan¬† je verwachting.

Groet,

Rik.

Forum Lid
op 4 maart 2020

(Zonder pakking in de kolom kun je er hetzelfde mee als met een potstill.)

Groet,

Rik.

Van RikVanBeusichem

En dat is nog waar ook. 

Forum Lid
op 4 maart 2020

Ik had deze aflevering al een keer gezien, maar wat die Russen doen is niet waar. Van suiker is het veel te scherp. Je moet het echt met granen doen voor het mondgevoel. en inderdaad 3 keer stoken. Ik heb het wel eens 5 keer gedaan maar dat verschil is nauwelijks te proeven. Van de eerste na de 2e keer en zelfs de derde keer wel, veel zachter. Kortom, graan dus en ik lust graag wodka en ik weet de Finlandia, Absolut, Wyberowa en Stolichnia te herkennen. Zei de bluffert. en dat zijn niet de slechtste. 

Forum Lid
op 4 maart 2020

Hoi Roffel,

Met een (koperen) fractioneer kolom (van +- een meter lang) – gevuld met RVS sponjes – stook je in 1 keer zuivere alcohol.

Van RikVanBeusichem

Vul hem met SPP en het gaat nog een stuk beter!

 

Forum Lid
op 4 maart 2020

Ik had deze aflevering al een keer gezien, maar wat die Russen doen is niet waar. Van suiker is het veel te scherp. Je moet het echt met granen doen voor het mondgevoel. en inderdaad 3 keer stoken. Ik heb het wel eens 5 keer gedaan maar dat verschil is nauwelijks te proeven. Van de eerste na de 2e keer en zelfs de derde keer wel, veel zachter. Kortom, graan dus en ik lust graag wodka en ik weet de Finlandia, Absolut, Wyberowa en Stolichnia te herkennen. Zei de bluffert. en dat zijn niet de slechtste. 

Van Lummel

Inmiddels de aflevering afgekeken voor de 2e keer. Leuk gemaakt maar dit is echt onzin. dat de klant belazerd wordt geloof ik maar dit is echt totale onzin. Van suiker maak je geen wodka. Je krijgt een heel ander (scherp) product. 

Forum Lid
op 5 maart 2020

Hallo Rik,

Bedankt voor de informatie en is de vodka die je maakt van suiker nou echt scherp of kan je hem verzachten als je hem een paar keer overhaald? Want ik zit toch echt te denken om een T500 aan te schaffen. Maar als de vodka uit de T500 niet echt lekker is zit ik alweer te twijfelen…

En waar zit u mee te stoken? En ik zou graag een monster willen proeven van u als dat mogelijk is.

Groeten,

Rolf

Forum Lid
op 5 maart 2020

Hi Roffel,

De alcohol die ik stook is echt zacht. 1 Keer stoken is genoeg. Daarna breng ik het op smaak door smaakstoffen en suiker toe te voegen. Soms stook ik het dan nog een keer af met een kolom zonder pakking of in een kleinere potstill. Maar dat is alleen om een heldere drank te verkrijgen.

Zelf stook ik met een zelfbouw koperen fractioneer kolom (120 cm)  met spiraal koeler bovenop. De T500 ken ik verder niet (alleen van de plaatjes).

Als je een adres mailt kan ik je wat sturen – dat is toch de beste manier om te bepalen wat je zelf lekker vindt.

Groet,

Rik.

Forum Lid
op 5 maart 2020

Hallo Rik,

En wat voor gisten gebruik jij daarvoor? Voorkeuren qua merken of?

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 4 maart 2020

Dat suiker een scherp product oplevert is wel een beetje het adagium op dit forum. Toch wordt veel productie alcohol gemaakt uit suiker. Een jenever van graan gestookt (met potstill) vindt ik zelf ook lekkerder dan de alcohol uit de fractioneerkolom. Haal ik die laatste nog een keer over met wat granen er in, dan is de smaak al heel anders. Wat suiker of caramel er bij en….prima te drinken.
Wanneer ik een graanmash door de fractioneer kolom haal is de alcohol trouwens ook smaakloos.
De vraag van Roffel gaat over vodka (evt. met smaakje) en likeur. Wanneer je dat niet met alcohol van suiker wil maken is dat natuurlijk prima, maar er is ook grote groep die een jenevertje van een tientje per fles drinkt – en dat nog lekker vindt ook.

Forum Lid
op 4 maart 2020

heb ooit om mijn eigen wodka te testen deze fles gekocht. Kost tie. Tientje? Als ik hem al ruik word ik al onpasselijk. Zelfde met goedkope jenever. Al is jenever geen drankje voor mij. Maar de goedkope rotzooi. Echt niet. Dan ben ik direct alcoholist af. En dit meen ik serieus.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 4 maart 2020

Kies voor de alambiek om smaakrijke producten te maken. Voor koffie is de T500 wel geschikt. Voor neutraal neem je een kolom gevuld met SPP.

 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 5 maart 2020

Je ziet zoveel mensen, zoveel voorkeuren. Bedenk als je van de T500 overgaat naar Alambiek, krijg je een andere kijk op stoken. Ben je een persoon die steeds hetzelfde resultaat verwacht, dan is de T500 een zegen. Hou je van zowel positieve als negatieve verrassingen, dan is het koper je vriend. Voor likeuren, (alcohol en nadien aparte smaak toevoeging) T500, voor smaak-stook, koper. Het draait er dus vooral om , ben je een stoker voor de drank, of voor de verrassende smaken. Beide zijn beter dan de winkeldranken.

Forum Lid
op 5 maart 2020

Hallo William,

Ik zou gewoon heel graag willen weten wat ik het beste kan nemen. Want nu lees ik hier ook dat als je vodka maakt van suiker dat er een scherpe smaak aan zit en daardoor zie ik de bomen door het bos niet meer op het moment.

Groeten,

Rolf

Forum Lid
op 5 maart 2020

Hoi roffel, ik heb een t500 met koperen helm. Bevalt in grote lijnen goed. De koeler die erbij zit is vrij kort en kan net aan genoeg koelen. Ook heb ik er een vermogensregelaar tussen gezet zodat je ook rustig kan stoken. Ik krijg er geen 94% uit geperst maar dat is mijn doel ook niet. Bijkomend voordeel van de t500 boiler is dat je hem erg makkelijk schoon kan maken.

Forum Lid
op 5 maart 2020

Roffel, we zijn een forum om elkaar te helpen maar het schiet nu werkelijk alle kanten op. Wordt nu niet onzeker en hak de knoop door. Je zal er geen spijt van hebben. De hobby is leuk. maar dit is voor een starter echt heel erg onduidelijk. Niet afhaken. Gewoon beginnen. 

Forum Lid
op 5 maart 2020

Overigens is hier op het forum een behoorlijke ruilhandel. Geef een kortingje en er hapt altijd wel iemand. Zo zijn we ook wel, geen cent teveel. Daarom zijn we stokers. O.a. Dus wat is je risico?  

Forum Lid
op 5 maart 2020

En dan nu het laatste reactie, voor ik mijn eerste ketel bij Jan kocht was ik ook bijna afgehaakt. Ik nam het risico omdat het moest. Zie mijn eerste topic. Gesprek met Jan gaf vertrouwen. Dus geloof niet alles op het forum. Allemaal meninkjes. T500 haalt topkwaliteit alcohol en een alambiek is net als een vrouw. Je moet er mee leren omgaan. en kost veel tijd. Dat zijn mijn 2 centen voor vandaag. Ga dronken worden. 

Maar begin met deze hobby, is echt leuk. Ben net lid geworden van NPO of zoiets en ga Hollands Hoop kijken. Schijnt geweldig zijn. Ook ambacht. maar net wat anders. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 5 maart 2020

Roffel, dat je door de bomen het bos niet ziet, dat zie ik alleen maar als positief. Want dat betekent dat je informatie aan het verzamelen bent. Maar ik denk ook dat dit betekent dat je voorlopig even helemaal niets moet kopen. Maar eerst nog meer lezen. Je hebt gelezen over scherpe neutraal. Nou er is een reden waarom die scherp is. Maar er is ook een oplossing voor.

Probeer te onthouden, dat een potstill voor smaakrijke producten is, en dat een kolom voor smaakarme producten is. Bijvoorbeeld neutrale alcohol.  

Er zijn meerdere vormen/soorten potstill mogelijk.
Er zijn meerdere soorten kolom mogelijk. 
En dit nog los van de inhoud van de ketel, of de manier van verwarmen.

Nog een tip. Welke ketel je ook zal hebben, die ketel (potstill of kolom) die gaat jouw product niet verbeteren. Maar alleen versterken. Jouw product wordt gemaakt tijdens de fermentatie. En nergens anders. Je aandacht zal je op de fermentatie moeten richten. De ketel, het stoken is eigenlijk maar bijzaak. Maar wel het meest zichtbaar. Natuurlijk zijn er zaken waar je op moet letten met het stoken. Maar wat ik wil zeggen, dat is wat er met de fermentatie niet goed ging, dat kan je met een ketel niet kan corrigeren. Als het goed is, dan ga je dit ook nog lezen. 

Succes. 

 

Forum Lid
op 6 maart 2020

Bedankt weer voor de informatie! Maar als je turbo gisten gaat gebruiken krijg je dan een scherpe smaak? Of is dat niet altijd zo? 

 

Forum Lid
op 6 maart 2020

Als je Alcotec koopt wel, als je bij Jan dat blauwe zakje koop zit er geen scherpe smaak aan. Alle waar naar zijn geld. en hoe vaker je weer aanlengt met water hoe zachter de smaak wordt. Maar wodka moet van graan. en niet van suiker. Meer kan ik je ook niet vertellen. Kom proeven op de BBQ. 

Oja, toch wel. Stookwinkel heeft aparte wodkagist en die geeft met suiker al een andere resultaat. Maar gebruik liefst graan. Kan je met de t500 heel mooi doen. Maisschema aanhouden met een thermometer of anders de Grainfather kopen. koop graan bij bio trouwmaat en je krijgt nog een handleiding ook. Dat lukt dus nooit met een Alambiek. Of je moet een hele grote hebben. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 6 maart 2020

Oke top, hoeveel gram SPP vulling past erin?

Van Roffel

Calculation of the amount needed:

Column outer diameter (in mm) 38.00 42.4 48.3 52.0 60.3 63.5 70.0 76.1

Bulk volume 100cm column (L) 0.96 1.22 1.59 1.89 2.55 2.87 3.52 4.18

 

van aabratek.pl: https://aabratek.pl/produkty/181/miedziane_0_6L.html

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 6 maart 2020

Roffel, het is een leer proces dat je zal ondergaan. Alcotec, de blauwe zakjes is een prima gist. Maar niet om 20% alcohol mee te maken. Wat je wel kan doen is het volgende.
Neem 2 stuks 30 liter emmers. Doe in iedere emmer 5 Kg suiker. Vul dit al roerend aan met water tot je een SG van 1060 hebt. Per emmer dus. Gebruik dan een half zakje turbo gist. De helft kan je mooi met een klein weegschaaltje afwegen. Zoek er een die het op 0,01 gram weer kan geven. die kosten iets van 10 euo bij ali express. Misschien dat Jan ze ook wel heeft. Strook de gist uit over het oppervlak van het suikerwater. Beide emmers dus. deksel er op, waterslot er op, en dat een week of 4 laten staan. Liefst op kamer temperatuuur, of nog wat hoger.
Wanneer het SG ongeveer 1000 of 995 is, dan voorzichtig de vloeistof afhevelen naar een andere emmer. Verwijder de overgebleven gist. Doe dat met beide emmers. Daarna iedere emmer een flink aantal keer over gieten een een lege emmer zodat koolzuurgas kan ontsnappen. Daarna voeg je per emmer turboclar toe. Eerst deel A, en 2 uur later deel B. Wel steeds een beetje door roeren.
Wanneer na 1 of 2 weken de boel helder is, dan weer voorzichtig de vloeistof afhevelen. Geen gist meenemen. 

De afgehevelde vloeistof kan “gestookt” worden.
De afgehevelde vloeistof is jouw produkt. En dat ga je nu versterken in een destilleer ketel. 
Vul een 50 liter boiler waar een met SPP gevulde kolom op zit. Lengte SPP vulling is 120 cm of meer.¬†Neem fore’s en heads af. Uiteindelijk zal je 4 of 4,5 liter prima alcohol overhouden. Smaakloos.

Misschien dat het je tegen valt, 4 tot 4,5 liter van 95+% uit 50 liter suikerwater. Maar dan heb je wel redelijk goede alcohol.

Kan dit beter? Ja, dat kan. Maar niet als beginner.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 7 maart 2020

Roffel, laat je nog even weten wat het geworden is?

We zijn razend benieuwd…

Forum Lid
op 10 maart 2020

Dat ga ik zeker doen! Ben van plan om toch de T500 aan te schaffen!

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 14 maart 2020

Heb gisteren de t500 binnen gekregen van Jan super snel top! Samen met de turbo 8 gist. Iemand nog tips?

Forum Lid
op 14 maart 2020

Gewoon gaan met die banaan. Stoken leer je door te doen

Forum Lid
op 14 maart 2020

Voor het stoken het koelwater afstellen op een halve liter per minuut en ALS je tijdens het stoken het koelwater probeert te regelen, dan met zo klein mogelijke veranderingen en minstens 5 minuten wachten om te zien wat de temperatuur van het koelwater doet. Ik heb het regelen van de temperatuur als het meest lastige ervaren, voor de rest is het, mits je een goede stookwijn hebt, echt piece of cake…

Forum Lid
op 14 maart 2020

Een kilo of 2 minder suiker dan de 8kg/25L, of beter 8kg maar meer water gebruiken (ongeveer 33L). Kom je rond de 13% alcohol uit in je stookwijn.
Als je citroenzuur hebt, suiker even inverteren door minuut of 20 a 30 te laten koken met 0,5 tot 1g citroenzuur per kilo suiker.
Voeg géén gistvoedingszout toe, dit zit al in de turbogist.
Voor je gist toevoegt ph meten (licht zuur is goed).
Als als alles uitgegist is en geklaard (klaren=helder worden/maken), de ketel in en stoken. Het is als beginner misschien leuk om je drank in meerdere kleine potjes op te vangen en te nummeren. Door hier aan te ruiken en proeven, percentages te meten, leer je goed over het verloop. Je kunt potjes samen voegen, of er uit laten.
Voor de rest succes, met een goede stookwijn komt het met de t500 vast wel goed. En veel plezier natuurlijkūüėČ

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 20 maart 2020

De eerste vergistemmer toont haast geen activiteit meer. Het waterslot bubbelt af en toe nog. Nu heb ik een Hydrometer en deze geeft 0.990 aan. Nu heb ik ook de test gedaan met een aansteker en deze blijft branden als ik deze boven het oppervlak houd. Nu is mijn vraag is die nu wel of niet klaar om geklaard te worden? Kunnen jullie mij hier antwoord op geven?

Forum Lid
op 20 maart 2020

Zo te zien is de vergisting klaar .
Dan kun je het overhevelen en destilleren .
Je maakt geen bier of wijn dus kun je gewoon overhevelen met en achterlaten van het op de bodem liggende laagje gist restanten en verwerken .

Forum Lid
op 20 maart 2020

Oké top, en de hydrometer heeft een schaal van 1.070 tot 0.990 g/ml is dit de juiste meter? Deze heb ik namelijk gekregen op mijn werk. Dit vraag ik alleen even omdat ik twijfel over de g/ml.

Forum Lid
op 20 maart 2020

Het is zeker klaar. Gist laten bezinken en stoken maar

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren