Hergebruik van een suiker mash

Geupdate op 19 juli 2019 in Recepten
9 op 19 juli 2019

Een vraag over hergebruik van een suiker mash, hoe nuttig is het om een gewone suiker mash van 25 liter: (6,5 kilo suiker op 22 liter water vergist met een turbo 48 gist) na de stook te hergebruiken door weer suiker en gist toe te voegen?

Wordt het hier beter van? Of is het beter om opnieuw te beginnen?

Ik heb hier gelezen dat sommigen manieren van mash maken hier beter van worden, zoals ujssm maar is dit ook zo voor een zogenaamde newbie suiker mash?

 
  • Geliked door
Antwoord
2 op 19 juli 2019

Even vooraf, ook een newbie hier.

Net even wat googlen gedaan omdat ik het een interessante vraag vind (eventueel ook voor andere toepassingen dan suikervergisting), de heilige graal van studenten (Wikipedia) vermeldt dat het bij rum productie wel gedaan wordt, daar wordt het dunder genoemd die 25 a 20% van de nieuwe vergisting kan opmaken.

Voordelen zouden zijn restproducten die als gistvoeding werken (dode gistcellen etc.) en wat spul wat de pH verlaagt, zover klinkt het goed.

Alleen wordt er ook gewaarschuwd over mogelijke verandering van smaak, alcoholgehalte en reproduceerbaarheid van de vergisting.

https://en.wikipedia.org/wiki/Dunder

 

Forum Lid
op 19 juli 2019

25 a 30%*

Crew member
op 19 juli 2019

Turbo gist bevat nog een aantal ingrediënten extra. Na 1 keer vergisten zijn die op dus met een turbo gist zou ik me er niet aan wagen.

Alleen begrijp ik niet goed wat je bedoelt met; weer suiker en gist toe te voegen.

Dan heeft het m.i. geen zin om het “oude” spul weer te hergebruiken.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 19 juli 2019

De restanten van een vergist suiker product bevat azijnzuur , propaancarbonzuur / boterzuur / verzadigde vetzuren , ethyl acetaat en zwavelzuur , diverse bacteriën ,natuurlijke polymeren en nog wat mineralen.
Voor een schoon alcohol haal je dus verontreinigingen binnen die voor diverse andere processen en bindingen vormen waaronder ook meer acetaten ,andere alcoholen , esters en zuren.
Het heeft direct resultaat op smaak en karakter .
Voor schoonalcohol betekent dit dat het extra bewerkingen nodig heeft om te reinigen .
Het is dus niet aan te bevelen .
Een goede gist , suiker en eventueel wat voeding geeft direct beter resultaat .

Het gebruik hier van in de vorm van ” dunder ” voor rum resulteert direct in smaak / karakter vorming van de drank .
In de ” hobby stokerij ” gaan over gebruik van dunder voor rum enkele goede toepassing en ontwikkelings vormen van dunder rond maar ook veel spook en onzinverhalen .
In professionele rum productie is dunder gebruik vervangen door additieven .Deze zijn door onderzoek en ontleding van dunder samengesteld maar moeilijk verkrijgbaar voor de hobbyist .
Er zijn diverse oude naslagwerken uit 1720 tot jaren 30 van vorige eeuw waar diverse vormen van dunder gebruik mooi in wordt beschreven .
In diverse rum producerende landen is het hergebruik van restmaterialen ( dunder ) verboden in verband met hygiëne regelgevingen .
Dus daarom additieven .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 19 juli 2019

Prima antwoord hoor Alchemist. En ja, ook bij een turbogist kun je dit proberen.
Het heeft dan wel voor een groot deel aan gistkracht verloren.
Dus gewoon nieuw zakje voor elke vergisting optimaliseer je de goede afloop.
Tip: koop eens een kwaliteitsgist uit de stookwinkel of maak gist zelf…
(a48 geeft altijd een zure smaak in je distillaat).

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 19 juli 2019

Nou ja prima antwoord, Wikipedia heeft niet de diepgang die de forumleden hebben. 

Misschien moet ik de volgende keer gewoon hier op het forum beginnen 😉 ;

https://www.stookforum.nl/thread/dunder/

Maar betwijfel zelf ook sterk of het hergebruik de moeite waard is, vooral voor een beginnende stoker. Ben in ieder geval wel weer wat wijzer vandaag. 

Forum Lid
op 19 juli 2019

Je kunt op oude mash restanten prima een typerend gist opkweken .
je gebruik dan uitsluiten het nieuwe gist.
deze kun je bij een vers suikerbeslag gebruiken maar compleet hergebruik van de oude masch is overgeven aan grote hoeveelheid vervuilingen .

(gist + suiker geeft niet alleen water , ethyl en co2 maar diverse bijproducten / vervuiling .
dus met her gebruik stapel je ook vervuiling .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 19 juli 2019

Dank voor de antwoorden, vrij nutteloos om te hergebruiken is de conclusie, smaakverbetering is niet aan de orde, ik maak eerst mijn voorraadje A48 op en ga dan eens kijken naar een goede gist.

Ik ben van plan om likeuren te gaan maken ( familie druk J ) en die stook ik toch 3 keer. Striprun voor de snelheid, spiritrun voor de puurheid en daarna overhalen met diverse smaken.

Forum Lid
op 19 juli 2019

Er is grote keus in gisten van diverse kwaliteiten .
Ook al maak ik liever zelf ,
ik heb diverse geprobeerd door de jaren .
Voor commerciële gisten in zakje is de keus groot en soms lastig vooral wanneer je net begint .
Of je er wat mee doet is aan jou maar er zijn aantal die niet chemisch gemanipuleerde zijn met altijd een mooi resultaat zonder al te veel rompslomp bij toepassing of nodige correcties achteraf .
Bakkersgist is universeel en kan voor vele dranken goed resultaat geven . Is ook niet erg vervelend bij wat temperatuur wisselen . tussen 15 en 25 graden gaat deze prima .
West coast van Mangrove Jack is wat traag maar prima resultaat . ( traag is goed voor aroma vorming )
De cider van Mangrove Jack . vooral bij iets zuurdere vergistingen . Top !
Voor zware klus De Fermentis C70 . b.v. molasse gaat als een trein .

Ik ben zelf een pietlut misschien wel voor sommige een zeikerd betreft gist maar van de commerciële was ik onder de indruk van deze gisten .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren