het luchten van alcohol

Geupdate op 24 juli 2020 in Stookforum
19 op 21 juli 2020

beste forumleden,
ik lees elke keer dat je de alcohol moet laten luchten met de dop eraf
hoelang moet dat ?

ik dacht altijd dat alcohol verdampte als je dop vergat
ik maak hem 35 % dus hoelang is nodig?

groeten fred

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 21 juli 2020

ik lees mee want die vraag wilde ik net stellen  🙂

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
12 op 22 juli 2020

Hoe lang je moet luchten is afhankelijk van een aantal factoren zoals het soort alcohol (blank versus smaakhoudende dranken zoals Whisky / Rum), de ketel waarmee het gestookt is (het scheidend vermogen), de ingrediënten die gebruikt zijn (denk bij deze aan bijvoorbeeld hoog suikergehalte en eventuele gisten zoals turbogisten).

Als het gaat om een blanke alcohol zou ik zeggen een dag of 5 a 10. Bij Whisky of Rum kun je een prop watten of keukenrol in de hals van de fles doen en het zo gedurende 10 a 90 dagen laten ademen. 

Het beste advies blijft reuken en proeven hierin.

Forum Lid
op 22 juli 2020

bedankt dus alcohol vervliegt niet met open dop?

Forum Lid
op 22 juli 2020

Je zult minimale verliezen hebben, denk dat je het nog niet eens ziet met een refractometer. Ik zou het niet verwarmd in een oliebad zetten voor meerdere dagen 😉

Hetzelfde geldt ook voor wat je meeneemt bij eindproduct tijdens het destilleren, bij de meeste geldt kwaliteit boven kwantiteit. 

Forum Lid
op 22 juli 2020

Alcohol vervliegt inderdaad maar je zet het niet geheel open weg maar met een prop watten , katoen , of hennep in het gat .
En Zoals altijd alcohol zet je wel op een koele plaats net als vat lageren ! koel donker en bij een juiste relatieve luchtvochtigheid .
Dus NOOIT op kamer temperatuur!
Daardoor krijg je een betere oxidatie van de alcohol en zal het minder verdampen .

Blanke alcohol hangt af waar deze uit gestookt is en het percentage hoe lang je deze laat ademen .
Maar ook wat de doelstelling is van de alcohol .
Voor simpel wat mengen en toeren met goedkope suiker alcohol dan is 1 week tot een 21 dagen afdoende maar hangt ook af van kwaliteit en percentage .
Gebruik nooit een alcohol direct uit de ketel zonder deze een aantal dagen te laten rijpen / besterven !! Dat geld voor alle alcoholen !

Alcohol (brandewijnen )van fruit of granen altijd voldoende ruimte geven om ” op smaak ” te komen / rijpen / besterven . Nooit meteen uit ketel gebruiken voor volgende stap !
Ruiken , kijken en proeven ! 10 dagen tot 3 weken is toch wel verstandig .
Daarna kun je de fles afsluiten .

Voor gestookte dranken als b.v. whiskey , rum , vodka , is altijd ademen , rijping en oxidatie noodzakelijk !
Je praat dan niet over dagen maar weken tot maanden .
Lager daarom ook altijd in percentage hoger dan de gewenste drinkpercentage .!

Forum Lid
op 22 juli 2020

Helpt dat luchten om het “scherpe randje” van de alcohol wat af te ronden? Ik ben heel tevreden over de neutrale kwaliteit van mijn stooksel maar die scherpte vind ik ietsje storend soms.
Heeft het nog zin om dat te doen bij alcohol die al enkele weken geleden gestookt is en sindsdien in gesloten flessen in de kelder heeft gestaan? (Betreft alcohol 93% van suiker-stookwijn gestookt met T500).

 

Forum Lid
op 22 juli 2020

Bij mij heeft het met suikeralcohol (wel gestookt op een AirStill) zeker geholpen. Als je het zeker wilt weten zou ik één fles wel doen en de andere niet, ik blijf een voorstander van empirisch onderzoek.

Forum Lid
op 22 juli 2020

Suiker alcohol is altijd wat scherper dan granen alcohol maar je kunt altijd nog beluchten of met ozon even beluchten

Forum Lid
op 22 juli 2020

ook ik heb met suiker en airstill

of je het gelijk mag drinken is mijn vraag met deze hierboven

heb al een fles op haha

hoe krijg je eigelijk die mails van stookforum uit je spam map zodat ze daar niet meer inkomen

ben nu wel aan het luchten maar boven is ook niet zo koel nu dus wat is slimmer zo drinken of toch nog luchten

bedankt voor de antwoorders

Forum Lid
op 22 juli 2020

Ik zet het altijd buiten in de zon met eiken s’morgens draai ik de dop los en dat doe ik een paar keer ik laat het s’nachts ook buiten staan

Forum Lid
op 22 juli 2020

oke heb toch zon ozon apparaatje besteld ben benieuwd las hier goeie dingen over

Admin
op 22 juli 2020

hoe krijg je eigelijk die mails van stookforum uit je spam map zodat ze daar niet meer inkomen

Van derf

De afzender toevoegen aan de lijst met veilige afzenders, dan komt het niet meer in je spam.

Forum Lid
op 23 juli 2020

ik vond veilige afzenders niet,heb nu gekozen altijd naar overige verplaatsen kijken of dat helpt.

heb de standaard outlook van win 10

zodra ozon apparaatje binnen is over lange tijd neem ik nog het rvs blokje van je

eerst kijken of het goed werkt en wat dikte slang erbij zit of heb je die ook?

wil straks een kurk vermaken met 1 pijpje in de kurk voor uitlaat en een gat voor de slang in te doen

of het wat word weet ik niet.

blijft slang beter zitten in fles maar of slechte lucht er genoeg uitkomt weet ik niet

je zou dan weer een slangetje naar buiten kunnen maken zo voor stank

een invoer ozon en uitlaat in de kurk maken,2 gaten in boren

doe graag dingen verzinnen haha

Forum Lid
op 23 juli 2020

Hou nooit te lang ozon vast . En belucht niet te lang .
Half life van ozon is ongeveer 15 tot 20 min .
Dus na beluchten blijft het ook ” actief”

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 24 juli 2020

bedankt voor de info.

kan je beter per fles doen die ozon of mag je ook 15 minuten in een 5 liter emmer in 1 keer doen?
en daarna nog even luchten na de ozon behandeling?

Forum Lid
op 24 juli 2020

De hoeveelheid die je doet hangt af van de grote van de generator .. 5 liter moet geen probleem geven

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 24 juli 2020

bedankt 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 24 juli 2020

Robbert hoe koel bij luchten en wat is de goede relatieve vochtigheid oftewel binnen welk bereik moet  de hygrometer aangeven?

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 24 juli 2020

Lageren doe je net als normale wat lagering.
vat lageren bij een luchtvochtigheid van 70 tot 75% .
De temperatuur zou rond 11 -12 gr optimaal zijn . wanneer je whiskey o.i.d. opslaat mag het iets hoger maar probeer niet te warm te laten worden .
Max 17 gr . ( zeker voor wijnen . boven 17 gr gaat deze verzuren

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren