Het moge dan geen Single Malt Scotch Whisky heten.

Geupdate 11 uur geleden in Recepten
215 op 26 juni 2019

Na een bezoek aan de Isle of Islay eerder dit jaar is er iets gaan kriebelen, tussen het proeven van het rokerige “bier” en de stralende gloed van de immens grote destillatieketels. De beslissing was genomen om zelf te proberen Single Malt Whisky te maken die de essentie bevat van de vele whisky’s die we daar geproefd hebben, het geturfde en het zilte.

Misschien is een kleine sfeerimpressie om het moment weer goed voor ogen te krijgen, een leuke opening.

Zijaanzicht van de Ardbeg stokerij, deze zijn flink aan het uitbreiden met een tweede stillhouse, werk was in aanbouw

Zijaanzicht van de nieuwe Ardnahoe stokerij, pas sinds September 2018 wordt hier gestookt

Zijaanzicht Laphroaig stokerij, voor mij persoonlijk de favoriet. Laphroaig is de opening geweest om peated whisky’s te gaan waarderen

Mouten van de gerst bij Laphroaig, een van de twee stokerijen die dit nog (gedeeltelijk) zelf doet. Laphroaig doet ongeveer 20% van het mouten en eesten zelf, Kilchoman is de andere die dit nog zelf doet. De ruimte waarin het koud roken met turf gebeurd wilden ze ons helaas niet aanbieden als hotelkamer, verlichting was te slecht om een foto te maken, de geur daar was zalig

De koperen giganten bij Laphroaig

Opslag van de vaten bij Bunnahabhain

Zelfs voor degene die geen fan is van whisky, is Islay als vakantiebestemming aan te raden, prachtig eiland met supervriendelijke mensen. Zeker voor herhaling vatbaar.

Nu naar het praktische stuk, het maken van de whisky. Ik heb géén ervaring met het stoken van drinkbare alcohol (op m’n virgin run gisteravond met witte wijn na). Daarom dat ik ook liever begin met de geplande aanpak te delen met het Stookforum waar collectief enkele millennia ervaring huist. Ik heb nog even voordat ik daadwerkelijk ga beginnen met het vergisten en stoken van de whisky (vertrek dit weekend richting Frankrijk) en hoor graag feedback op de geplande aanpak hieronder.

Recept “IJdele Hoop” 

De achterliggende gedachte voor de naam moge voor zich spreken. Na wat gelezen te hebben over verschillende mogelijkheden van de mash, bepaalde eigenschappen van het mout (o.a. diastatisch vermogen, invloed op pH etc.) en het verlangen om een Whisky te maken die “een beetje pijn doet” bij het drinken is het recept waarop ik ben uitgekomen het volgende;

 • Rookmout 5% stort, 250 gram
 • Peated Mout 10% stort, 500 gram
 • Whisky Mout 60% stort, 3000 gram
 • Distillatie Mout 20% stort, 1000 gram
 • Roasted Chocolat 5% stort, 250 gram

Totaalgewicht van 5 kilogram.

Alle mouten via https://bio-brouwmaat.nl/

Maischschema

Vooralsnog niet in het bezit van een brouwketel, ben van plan eentje aan te schaffen na de vakanties, midden Juli. Voorlopig gaat de voorkeur uit naar de Brew Monk 30 liter, deze komt op meerdere plaatsen met de wortkoeler en is qua prijs wat gunstiger dan de grainfather.

 • 15 liter voorverwarmen naar 65°C
 • Mout erbij doen
 • 90 minuten op 62°C
 • Verwarmen tot 73°C
 • 20 minuten op 73°C
 • Doorverwarmen naar 80°C
 • Verwarming uit en koelen maar
 • Filteren en overhevelen naar vergistingsvat

Vergisten

26 liter waterkluis uitgerust met een waterslot en kraantje (waterkluis heb ik al, kraantje en waterslot staan nog op het boodschappenlijstje). Op dit ogenblik nog geen klimaatkast, maak me lichtelijk zorgen over de temperaturen de komende tijd. Eventueel Saison gist overwegen?

Stoken

Sinds gisteren de bezitter van een Air Still, geinig apparaatje wat voorlopig gebruikt gaat worden omdat ik nog niet naar kwantiteit op zoek ben. Vanwege het geringe aantal schotels in deze manier van destilleren vermoed ik nog wat problemen te krijgen met het maken van de cuts.

 • Eerste run alles overhevelen tot een gemiddeld alcoholpercentage van 20%
 • Tweede run met cuts gaan werken, eerste 50 ml is voor de gootsteen. Dan 50 ml cuts nemen, ruiken, aanlengen tot +/- 35% en proeven of ik het erin wil.

Verouderen

De gedachtegang om aan deze aanpak te proberen is als volgt,

 • De combinatie van de mouten levert me een gemiddelde van ~ 22 PPM, fenolen (De “hoeveelheid rooksmaak” wordt uitgedrukt in het fenol gehalte van de whisky), verwachting is dat er na twee runs distilleren 30 a 50% overblijft wat zou resulteren in een eindgehalte van 6,6 a 11 PPM.
 • Trio van turf en beukenhout, beetje een gokje maar ik hoop dat dit voor een complexere rooksmaak zorgt dan enkel de whisky mout te gebruiken.
 • Het Roasted Chocolat mout heeft een langere blootstelling aan een hogere droogtemperatuur gehad waardoor de maillardreacties meer hebben plaatsgevonden. Enkele bronnen op het internet suggereerden dat de mout hierdoor zou bijdragen aan een lagere pH wat wenselijk is voor de enzymatische activiteit tijdens het maischen (gewenste pH van 5,4 a 5,6).
 • Spa Reine, eigenlijk alleen vanwege de kwaliteit van het leidingwater waar ik zit. De standaardmaat voor kalk in het water °dH gaat uit van 10 mg calciumoxide per liter water, ik vermoed dat het bij mij bijna in grammen per liter uitgedrukt kan worden 
 • Maischschema, quasi uit de lucht gegrepen na verschillende bronnen geraadpleegd te hebben. Van bijna kokend water erin en beginnen te vergisten met de mout er nog in, tot adviezen van 12 uur op 62°C. De stokerijen waar ik geweest ben hadden rustmomenten van 4 uur bij de stappen maar daar was de vloeistof al afgevoerd, dat betekend dat de omzetting meer gebeurd door restwarmte in de mout dan actief aanvoeren zoals met een brouwketel.
 • De Amerikaanse eiken blokjes, na youtube filmpjes en engelstalige fora doorgespit te hebben lijkt de consensus te zijn dat de blokjes/staafjes de voorkeur hebben over chips vanwege de relatief minder tannines. De chips zouden meer ‘end grain’ hebben waardoor een straffere smaak komt.
 
 • Geliked door
 • Nimrax
Antwoord
1 op 26 juni 2019

Je hebt goed over het proces en alle stappen nagedacht! Dat wordt vast een lekkere whisky.

Forum Lid
op 26 juni 2019

Bedankt, voorlopig nog even de vingers gekruist houden of het inderdaad lekker wordt.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
12 op 26 juni 2019

Een goed begin is het halve werk! Je bent goed bezig!

Leuke foto’s van Isle of Islay ook, staat ook nog op mijn lijstje om meerdere distilleerderijen te bezoeken

Forum Lid
op 26 juni 2019

Dank u dank u. 

Islay is geweldig, we hebben op 3 dagen 9 stokerijen gedaan (niet alles met rondleiding). Ardbeg, Lagavulin en Laphroaig liggen ongeveer een kwartiertje lopen van elkaar. De rest heb je (als je meerdere op een dag wilt doen) een taxi of auto nodig. Met AirBnB een cottage gehuurd voor circa 90 euro de dag, was echt prima te doen. 

Forum Lid
op 26 juni 2019

Toffe foto’s zeg en een top bezoek. Ik  ben ook een beginner en vind je stappenplan super. Zo zou ik het ook doen. Alleen het maishen iets preciezer qua temperaturen. Ben heel benieuwd naar je resultaat.

Forum Lid
op 26 juni 2019

Haha benieuwd ben ik ook, moet alleen nog even wachten helaas. Hoe bedoel je het preciezer doen qua temperaturen? Tijden?

Forum Lid
op 26 juni 2019

55 gr 1/2 uur, 65 gr 1/2 uur en 45 min op 72 gr. En de jodium test dan doen.

Forum Lid
op 26 juni 2019

Slngle malt komt van een stokerij,malt van een streek,dus die jij stookt is single malt.

Forum Lid
op 26 juni 2019


Full malt

Forum Lid
op 26 juni 2019

@Murmillo, ik heb inderdaad niet stil gestaan bij de eiwitrust. De reden dat ik die niet heb meegenomen is vanwege een aantal opmerkingen die ik links en rechts gelezen heb;

“De eiwitrust is vindt plaats als eerste stap in het maischproces, het inmaischen.
Bij een temperatuur van rond de 52 tot 58ºC en een pH van 5,0 tot 5,2 worden de eiwitten in het beslag (gemalen mout en ongemout, in een hoeveelheid water) door diverse enzymen (protease) omgezet in kleinere eiwitmoleculen (polypeptiden). De eiwitten lossen hierdoor op in water en zorgen ervoor, dat het uiteindelijke bier helder wordt. Tevens dienen deze eiwitten als voeding voor de gistcellen tijdens het latere gistingsproces. De grotere eiwitmoleculen zorgen voor een stevige schuimkraag (schuimhoudbaarheid), maar laten het bier vrij droog doen smaken. Voor veel biersoorten is het dus niet gewenst om de eiwitrust al te lang te laten duren.”

De overige twee temperaturen ga ik eens nazoeken.

Forum Lid
op 26 juni 2019

@ChrisV, helemaal correct. De reden dat ik Islay genoemd heb is vanwege het karakter van de meeste whisky’s daar, rokerig met een zilte of medicinale smaak. 

“Van het eiland Islay komen de meest uitgesproken Schotse whisky’s. Het bijzondere karakter van Islay whisky komt voort uit de harde zeewinden en regenbuien die het eiland treiteren. Daardoor is de turf van Islay in de loop van de eeuwen doordrenkt geraakt van zout zeewater. Het bevat veel jodium en resten van zeewier. De whisky’s krijgen door het gebruik van deze turf een typisch medicinaal karakter en een zilte geur en smaak.”

De bedoeling is dan ook om een straffe rokerige whisky te maken. Alhoewel sommige whisky’s van daar ook superzacht zijn (Caol Ila Moch bijvoorbeeld). 

Forum Lid
op 26 juni 2019

Zou ik proberen lijkt lekker😋

Forum Lid
op 26 juni 2019

Dan weet ik het goed gemaakt, wanneer de whisky klaar is én drinkbaar (daarmee ook representatief voor Islay) zal ik je een proefflesje toesturen. Maken we er een soort van Stookforum testpanel van. Maar dat gaat nog even duren, zal pas midden Juli beginnen.

Forum Lid
op 26 juni 2019

Wouw caol ila is heel lekker. Ik vind het heel leuk he zo te volgen in je zoektocht. Leer ik lekker met je mee. Ben heel benieuwd naar het resultaat. En vergeet niet dat kleine dosis lef,  vordering maakt. Succes.

Forum Lid
op 26 juni 2019

Bedankt! De volgende posts tijdens de queeste om vloeibaar goud te verkrijgen zullen ook wat langer worden. Waarschijnlijk stapsgewijs om de redenering toe te lichten met literatuurvermelding of youtube links.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 26 juni 2019
Spa Reine, eigenlijk alleen vanwege de kwaliteit van het leidingwater waar ik zit.Van Alchemist

Je kunt de spa reine ook nog eerst distilleren met je airstill zodat je zeker weet dat je zuiver water hebt.
(Spa heeft een zwart residu na distilleren). Of vers regenwater distilleren. Dan kan het daar echt niet meer aan liggen. Mooie docu workshop! Top!

Forum Lid
op 26 juni 2019

Hoi Nimrax, bedankt voor de tip. Heb je hiermee ervaring qua invloed op de pH? Had ik er misschien bij moeten zetten maar de reden dat ik voor Spa wil gaan is ook de lagere pH, namelijk 6. Leek me een bijkomend voordeel voor het maischen.

Crew member
op 26 juni 2019

Graag gedaan Alchemist.
Koekel zegt: Zuiver gedestilleerd water moet neutraal zijn met een pH van 7, maar omdat het kooldioxide uit de atmosfeer absorbeert, is het eigenlijk licht zuur met een pH van 5.8. /

Dus als je na distillatie even meet dan lezen we het weer graag van je.
Mijn Ph meter is oud, lege batterijen en mogelijk onbetrouwbaar ander deed ik een meting met je mee.

Forum Lid
op 26 juni 2019

Ik heb zelf geen pH meter op het ogenblik, die test zal even moeten wachten tot na m’n vakantie. Klopt, demiwater heeft een pH van 7 en die is voor onze doeleinden ook temperatuursonafhankelijk

Wat ik me wel afvraag nu (na wat gelezen te hebben over de kwaliteitseisen van bronwater is om géén demiwater te gebruiken.

“Voor veel biertypes is wat harder water beter

Vaak wordt gedacht dat zacht water altijd het beste brouwresultaat geeft. Dat is absoluut niet het geval. Alleen voor pilseners heb je zeer zacht water nodig. Voor bijna alle bovengistende bieren is wat harder water geen probleem en zelfs gewenst! Zeer zacht water dat zoutarm is leidt tot karakterloze bieren . “

“Calcium (Ca2+) 
Ik heb er al een paar keer op gewezen: calcium heeft tal van positieve eigenschappen voor het brouwproces. Calcium stimuleert de enzymactiviteit en verbetert de eiwit afbraak. Verder stabiliseert het de alfa-amylase en zorgt het voor een snellere filtering. Het extraheert de fijne bitterstoffen uit de hop en vermindert de wortkleur. Calcium is een essentieel bestanddeel van de gistcel en kleine hoeveelheden calciumionen neutraliseren stoffen die giftig zijn voor de gist. Voorts verbetert het de klaring bij het ouder worden van het bier. Ook wordt de stabiliteit en smaak van een bier gunstig beïnvloed door calcium. De laatste gunstige eigenschap die ik hier noem is het feit dat calcium reageert met oxaalzuur tot het moeilijk oplosbare calciumoxalaat, waardoor gushing voorkomen wordt (7) 
Een overmaat aan calcium kan echter schadelijk zijn voor het bier. Zoals ik al uitgebreid besproken heb vormen calciumionen samen met fosfaten uit de mout een neerslag. Deze neerslag kan een ongunstig uitwerking hebben op het filterverloop van het beslag. Daarnaast kunnen er ook teveel fosfaten weggenomen worden die noodzakelijk zijn voor een goede gistgroei.”

Bron: https://www.hobbybrouwen.nl/artikel/water2.html 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 26 juni 2019

Ga voor een trage vergisting Voor een wat zwaardere smaak .
PH rond 4,5 -5,5 .

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 26 juni 2019

Gedestilleerd water zou ik niet gebruiken of je moet weten welke ionen je weer wilt gaan toevoegen (calcium, chloor, magnesium, sufaten….). Wellicht dat je toch al wat brouwzouten wilt/moet gaan toevoegen.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 26 juni 2019

Na wat leeswerk en ook de antwoorden van Robbert en Munckerik denk ik dat vooraf aan een grote batch maken eerst een proefje uitgevoerd moet worden.

Ik ben op het internet de term Congreswort tegengekomen;

“Congreswort is een standaard wort, dat wordt gemaakt om het rendement, de kleur en soms andere eigenschappen, van mout te bepalen. De wort moet bereid worden volgens de ‘EBC standaard masching methode’. In het kort komt het erop neer, dat met een bepaalde hoeveelheid mout een bepaalde hoeveelheid wort gemaakt moet worden. Na het bepalen van de eigenschappen wordt de wort nog 1 uur gekookt om de kookkleur te bepalen (ca. 1,5 EBC donkerder). De bereidingswijze is nauwkeurig vastgelegd.”

Bronnen: 

http://www.bier-brouwer.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=93&Itemid=201

http://www.bierwoordenboek.com/Congreswort.ashx

Nu even buiten de precieze uitvoering hiervan (persoonlijk vind ik de methode gehanteerd bij bier-brouwer.nl wat omslachtig) is het wel een idee een kleine batch te maken t.z.t. Waarschijnlijk zal ik extra mout bestellen en iets verzinnen voor een methode om de pH, SG etc in kaart te brengen voordat we aan de 20 liter gaan beginnen. 

Iemand toevallig ervaring met iets soortgelijks op kleine schaal?

Forum Lid
op 26 juni 2019

Het brouw proces is misschien wat tijd rovend maar niet echt moeilijk . tijd en koppie erbij .
En een goede oefening .😄
Voor een goede vergisting is wat lastig een keuze uit ” commerciële ” gisten te maken .
( zelf maken ben ik voorstander van )
Hoewel voor een schotse whiskey een zeer goed alternatief is om een gist voor een trappisten bier te gebruiken .
Hou wel rekening dat na het toevoegen van gist de bier bereiding en whiskey uit elkaar lopen .

( tja ervaring met kleine schaal . ik heb mij er wel eens mee bezig gehouden . )

Forum Lid
op 26 juni 2019

Zelf gist maken schuif ik nog even op de lange(re) baan, dat gezegd hebbende waren je filmpjes van laatst wel een goede motivator.
Qua de kleine schaal was ik aan het denken aan.fijnmalen van de mout in wisselende samenstelling van het eerdergenoemde recept. In aparte containtertjes doen met de spa en een soort maischrun te doen. Daarna SG, pH meten om te kijken of het recept getweakt kan worden voor instap single malt. Wat minder toevoegingen nodig eigenlijk.

Forum Lid
op 26 juni 2019

Erik heeft geschroot mout . Die is verder niet nodig om verder fijn te malen . Een SG van rond -1060 is wat je beoogt met pH van 4,5 -5,5.

Forum Lid
op 26 juni 2019

Het plan is vanaf het begin geweest om bij Erik te bestellen. Het malen zou meer zijn om een maximale extractie bij de proefjes te krijgen. Denk dat ik pas over tweaken van t recept ga nadenken na m’n eerste stookpoging. Enig idee hoelang het geschrote mout houdbaar is? Anders bestel ik nu al.
Bedankt voor de richtlijn qua pH en SG!

Crew member
op 26 juni 2019

Wanneer je je maisch goed uitvoert hoef je niet zo fijn te malen hoor. Regelmatig roeren is effectiever. De enzymen weten de zetmeelketens wel te vinden en door te knippen. Met een jodiumtest weet je of al je zetmeel is omgezet in suikers. 

 

De mouterijen, die geschroot mout leveren, geven aan dat geschroot mout het best binnen drie maanden kan worden gebruikt. Het betreft hier dan mout dat niet gevacumeerd is. Gevacumeerd kun je het wel langer dan een jaar bewaren, toch houd ik ook voor gevacumeerd mout 3 maanden aan. Ik schroot en vacumeer per klantorder. Mijn advies is om pas te bestellen kort voordat je het wilt gaan gebruiken. Het wil wel eens gebeuren dat een zak lek raakt tijdens transport. Er zitten scherpe deeltjes in geschroot mout en wanneer de transporteurs ruw omgaan mat dozen kan het zijn, ondanks dat ik het zo goed mogelijk schokvrij verpak, dat een zak door een schok lek raakt. 

Forum Lid
op 26 juni 2019

Hartelijk dank. Dan wachten we nog even bestellen. Vind het bijna jammer dat ik eerst op vakantie ga.

Crew member
op 26 juni 2019

Als jij nou hier een oogje in het zeil houdt dan neem ik voor de vakantie jouw plaats wel in 🙂

Forum Lid
op 26 juni 2019

Haha, je had me bijna overgehaald.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 27 juni 2019

Mooi recept voor een Single Malt Dutch Wiskie. (Ik ben gestopt met dat gezeur/geneuzel over Whiskey of Whisky.) Overigens een mooi verslagje over je bezoek en rondleidingen bij enkele wiskiestokers.

Crew member
op 27 juni 2019

William, je hebt weer een stookforum jargon woord erbij, van mij mag hij door naar de Dikke VanDale: Wiskie
En complimenten voor Alchemist zijn mooie opzet en illustraties, prachtig topic’je met ingebouwde workshop.

Forum Lid
op 27 juni 2019

Haha, die houden we erin. Dan worden de vereisten omtrent productie en rijping wat makkelijker.

Ik ben aan het denken om een aantal stukjes apart uit te leggen (met bronvermelding) en wil eigenlijk beginnen met het verouderen van de whisky, ben wat funky methodes tegengekomen. Sommige die alleen vermeld gaan worden voor de volledigheid, zoals het verouderen in de magnetron. Ik vind de link even niet maar wordt gedaan door Still It.

https://www.youtube.com/watch?v=XC7O1cIBr9M

Buiten het gegiechel (vermoed door het proeven) is dit een leuk kanaal om te volgen. Wel allemaal in het Engels maar worden allerlei topics behandeld.

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 27 juni 2019

Https://www.gerlachuswiskie.nl Gebruikte het al, en stookt met een 200 liter bain marie van stookwinkel 😉

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 27 juni 2019

mijn kat eet WHISKAS . Dat maakt het toch een verdacht goedje .

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 28 juni 2019

Ik had gehoopt net een brouwketel op te kunnen halen, blijken die tot midden Augustus niet leverbaar te zijn. Wordt even rondzoeken op internet, alhoewel de eerste vooruitzichten ook Augustus worden.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 28 juni 2019

Welke ketels zijn dat dan Alchemist?

Forum Lid
op 28 juni 2019

De Brew Monk 30 liter. 

Was nu een aanbieding met gratis wortkoeler.

Ik heb nog met de goede heer over de grainfather gehad (had hij zelf niet) wat misschien een optie wordt als m’n geduld op is.

 

Of met suiker eerst spelen.

Forum Lid
op 28 juni 2019

Als t de grainfather wordt, zie je de bestelling wel verschijnen

Admin
op 28 juni 2019

De tegenstroom wortkoeler van Grainfather is altijd inclusief. Is echt perfect, en sneller dan de brewmonk. Maar er zal ongetwijfeld een prijsverschil zijn.

Je krijgt de graincoat er gratis bij, maar die krijg je in augustus nagestuurd. Daar is een leveringsprobleem mee. De Grainfather zelf is direct leverbaar.

Forum Lid
op 28 juni 2019

Prijs verschil is er ja, factor 2 ongeveer. Dat gezegd hebbende is de grainfather een klasse beter, ik heb de Brew Monk 50 liter wel gezien. Geef die en de 30 liter een paar jaartjes gebruik.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 10 juli 2019

Volgende week weer terug in het land. Net een grainfather besteld, geen geduld om te wachten tot de andere leverbaar is. Bij Erik het eerdergenoemde recept besteld en nu de dagen afstrepen voordat we kunnen beginnen.

Crew member
op 10 juli 2019

Je geeft aan dat je volgende week weer terug bent, kan ik e.e.a. al wel versturen op de datum zoals door jou aangegeven?

Admin
op 10 juli 2019

Same here 🙂 Hij kan vandaag de deur uit, maar als je er niet bent kan ik hem voor je vasthouden.

Forum Lid
op 10 juli 2019

Heren, postadres is van mn ouders dus kan gewoon de deur uit. Merci voor de navraag!

Crew member
op 10 juli 2019

Komt voor elkaar!

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 14 juli 2019

Nu de vakantieperiode over is en ik weer terug ben is het bijna tijd om te beginnen. Inmiddels zijn de bestellingen via Jan en Erik binnengekomen;

De geschrote mout van Erik, zeer goed verpakt en ook mooi om het kleine aandeel van de roasted chocolate mout te zien als een soort van stracciatella mout. Met moeite laat ik de verpakkingen nog dicht om niet even eraan te ruiken. Beetje het gevoel van naar de cadeautjes te staren onder boom rond Kerstmis. 

De Graanvader staat ook alvast klaar met z’n jasje aan, ook voor mij is het weer even wennen aan de lagere temperaturen hier. De Graanvader is zeer leuk speelgoed, beetje de stappen aan het doorlopen om te kijken welke handelingen nodig zijn. De bluetooth functie met de app werkt feilloos. Eerder had ik nog een concurrent brouwketel vermeld, duidelijk is het kwaliteitsverschil en ook de tegenstroomkoeler die het leven een stuk eenvoudiger maakt dan een dompelkoeler. Meerprijs duidelijk waard.

Een kleine misrekening aan mijn kant betekent dat ik morgen een stukje moet gaan rijden om bij een concullega wat spullen te halen. Anderhalf uurtje rijden voor een waterslot en een rubberen ring, ach ja je moet wat over hebben voor  de hobby. 

Tijd om een glaasje Islay Whisky te pakken en nog wat youtube filmpjes te kijken.

Forum Lid
op 14 juli 2019

Je kunt ook vergisten onder een vochtige theedoek .
Bij beginnende en goede vergisting gaat dat prima .
Als er maar geen ongedierte inkomt .
Kun je de waterslotjes laten opsturen .
plaats je die dan als die er is . kun je in ieder geval alvast beginnen

Forum Lid
op 14 juli 2019

Hoi Robbert, dank voor de suggestie,ik heb iets soortgelijks overwogen maar aangezien ik de komende twee dagen nog vrij heb kan ik net zo goed in de auto stappen.

Er staat nog een bestelling open elders (vanwege wat benodigdheden die ik niet via Jan of Erik kon krijgen)  maar die staat een tweetal dagen op uitzoeken in het magazijn. Er komen een aantal waterslotjes, rubberen ringetjes, klein formaat drankflesjes met dop (vanwege het uitdelen aan vrienden / collega’s / eventueel leden hier) en wat andere dingetjes mijn kant op. 

Na een poging bier brouwen van een kameraad die laatst mis ging, wil ik de risico’s zoveel mogelijk verkleinen. In het verleden bleek bij mijn bier- en wijnbrouwen dat proper werken niet mijn sterkste punt is, beetje een gevalletje van risico vermindering.

Forum Lid
op 14 juli 2019

met een theedoek afdekken kun je ook gewoon schoon werken .
Alleen als mijn vaten buiten of in schuurtje staan gebruik is water slot . Dan tegen muizen en steen marters .
Ik bijkeuken gewoon een doek .

Aha je heb gewoon nog een dagje uit dus .
Gezellig .

De producten van Munckerik gaan jou zeker bevallen .
Ik was uitermate tevreden ook .

Was je al uit wat voor gist je gaat gebruiken ??

Forum Lid
op 15 juli 2019

Het gebruik van een waterslot is tweeledig, ik heb bij lange nog niet de ervaring die jij hebt en ben een beetje huiverig, de tweede is een beetje nostalgie. M’n opa deed vroeger wijn maken (met ongeveer alles wat hij kon vinden) en het geluid van een waterslot heeft wat. Misschien nog eens door z’n receptenboekje spitten voor wat interessante recepten.

Dagje uit is altijd leuk, in het verleden toen ik bier en wijn deed maken ging ik wel eens naar Beek en Weert voor de spullen. In Beek was toentertijd in de Makado een klein schap bij een Etos of iets (meen nu niet meer). Weert was een mix tussen brouwwinkel en natuurwinkel.  Nu gaan we eens België in en kijken wat ze daar hebben.

Qua Gist heb ik meerdere opties overwogen,

 • “verse” bakkergist bij de Jumbo,
 • zelf maken zoals jij doet (mooi advies daarover trouwens)
 • biergisten zoals Saison gisten vanwege de hittegolf die we hadden toen ik het aan het overwegen was
 • AB Mauri gist die in Schotland veel gebruikt wordt
 • Standaard Whisky gist die vrij verkrijgbaar is

Uiteindelijk heb ik besloten om voor de laatste optie te gaan (niet in volgorde van meest naar minder interessant trouwens). Wat uiteindelijk de doorslag gaf was dat ik als beginnende stoker iets wilde wat makkelijk te verkrijgen was om “snel” te beginnen. Na wat nadenken over de eerste stook en wat andere oudere topics hier leek het me een goed idee om met iets te beginnen wat bij Stookwinkel en Erik te verkrijgen is. Alle spullen, niet alleen de gist. Alleen zoals het wat vaker loopt in het leven zijn daar wat dingen tussenin gekomen en ben ik m’n bestellingen wat aan het spreiden geweest vanwege wat spul dat ik gekregen heb. [Edit: spullen die ik van mensen om me heen heb gekregen om mee te beginnen].

Het is de Still Spirits Whisky Gist geworden (https://www.stookwinkel.nl/product/still-spirits-whisky-gist/

Ik ben op dit ogenblik van mening dat uiteindelijk de eigen gist maken een geweldige toevoeging zal worden maar wil het aantal variabelen voorlopig nog even beperkt houden. Beetje een instap recept voor degene die verliefd is geworden op Schotse Whisky, nog even de vingers gekruist houden of we iets drinkbaars gaan krijgen.

Forum Lid
op 15 juli 2019

aha . Ik begrijp helemaal jou beweeg redenen .
Oh het zal zeker iets drinkbaars worden .
Whiskey maken is een leuke instap in de wereld van distileren . 👍 komt zeker goed

Forum Lid
7 dagen geleden

Ben het met Robbert eens,gaat wel iets drinkbaars worden de spullen er voor heb je.en waterslot,ik heb er in16 jr geen gebruikt,laat zelfst de druiven wild vergisten,nooit problemen gehad.sucses.

Forum Lid
7 dagen geleden

Heren dank voor de bemoedigende woorden. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 7 dagen geleden

Na een ritje vanochtend om een waterslot etc. te halen ben ik begonnen met de voorbereidingen.

 

Waterkluis is omgeturnd tot een gistingsvat;

Bovenin met een 12 mm boortje een gaatje gemaakt voor een rubbertje met het waterslot. 

 

De toevoeging van de kraan is gedaan met een setje wat bedoeld is voor een fast ferment

Setje kostte 9 euro maar maakt het wel makkelijk om meerdere vaten te maken als (lees wanneer) ik meerdere vaten tegelijk laat vergisten. 

De Graanvader loopt nu met reinigingsvloeistof om resten van olie en dergelijke weg te halen.

De Graanvader heb ik op de grond geplaatst omdat ik de hoogte mis om de binnenkant fatsoenlijk eruit te tillen. Gebruikmakend van de tegenstroomkoeler was de Graanvader snel gevuld, het reinigingsmiddel van Graanvader erbij en eerst de koeler laten draaien (15 min) en daarna de overloop (loopt nu bijna 15 min). Heb eens de handleiding gelezen, straks spoelen en dan kunnen we echt beginnen. 

 

Crew member
7 dagen geleden

Goed bezig!

 

Je kunt de koeler en overloop aan elkaar vastmaken, dan gaat het schoonmaken een beetje makkelijker/sneller 😉

 

Ik weet niet of je David Heath al bent tegengekomen op YouTube, zo niet abonneer je op zijn kanaal, hij heeft heel veel handige tips zodat je nog meer plezier van je Graanvader gaat hebben.

https://www.youtube.com/channel/UCb3HYxTpCaVDeulH1mZGW1Q

Forum Lid
7 dagen geleden

Erik, jij bent m’n nieuwe held.

Net de verpakking van de mout opengemaakt en in de Graanvader gedaan, ik waande me meteen weer terug in Schotland. Ik  had links en rechts wat rookmout onder ogen, of ja neus gekregen, maar dit is echt goed spul. 

Het loopt nu en de bluetooth verbinding met de app is geweldig. 

David Heath was ik nog niet tegen gekomen, een aantal mensen bekeken met de Graanvader en ik had een basis idee van wat er moest gebeuren. Zal aan het einde van vandaag eens evalueren en kijken wat de volgende keer beter of makkelijker kan. Was nu al dat staafje vergeten dat de overlooppijp dichthoudt tijdens het vullen, ach ja beetje kliederen en toen was het goed.

Crew member
7 dagen geleden

Ik ga voor kwaliteit, dus ook vwb ingrediënten 😉

 

Zelf geniet ik ook altijd erg van de geuren die langskomen tijdens het brouwen/maischen.

Dat staafje heet “Grainstopper” 🙂

De eerste keer is altijd wat onwennig maar na twee of drie keer brouwen doe je het al bijna automatisch. Die tips van David Heath zijn echt goed en hij spreekt nog eens heel duidelijk. Je kunt hem ook heel makkelijk bereiken via YouTube, Facebook of welk ander kanaal dan ook. Hij reageert heel snel. 

Forum Lid
7 dagen geleden

Bedankt, ik zal na het starten van de vergisting z’n youtube kanaal gaan doorspitten. Merci voor de tip.

Beetje vreemde nu is dat de Graanvader niet meer de temperatuur lijkt te verhogen, temperatuur nu is 65°C is en de Target temperatuur 73°C, verwarming staat op 100% te loeien gedurende 15 minuten maar geen enkel verschil. Kan dit komen door een timer ingesteld te hebben via de app?

 

Forum Lid
7 dagen geleden

Hmmm mijn voorlopig positieve ervaring met de grainfather is iets getemperd nu…. bleek dat de controller box niet meer reageerde. Mengsel is nu 85°C, ben  bang dat deze verpest is. Beetje jammer.

Forum Lid
7 dagen geleden

Ik ga het maar in het vergistingsvat gooien. Beetje jammer dat bij de eerste keer gebruik de grainfather het laat afweten.

Forum Lid
7 dagen geleden

Erik,  net even David Heath opgezet en het intro muziekje kwam me bekend voor. Ga hier lekker voor zitten.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 7 dagen geleden

Je moet iedere stap in je app of op de controller afvinken dan pas gaat hij naar de volgende instelling. Kan het daar aan liggen dat hij niet reageert?

85ºC is geen probleem hoor, ik kook vaak mijn whisky mash nog even.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
19 7 dagen geleden

Nee de thermometer en aansturing van het verwarmingselement waren niks meer aan het doen. De  temperatuur bleef 65ºC aangeven op dat ding terwijl het 85ºC in werkelijkheid was. Het uit- en aanzetten verhielp het probleem. Dat betekend dat de 73ºC stap volledig is overgeslagen, mengsel is flink donkerder gekleurd en ruikt karamelachtig. 

Crew member
7 dagen geleden

Dat is niet wat zou moeten. Ik zit ook altijd wat te stoeien met moderne apparaten maar dat de thermometer 65ºC aangeeft en dat het dan 85ºC is dat lijkt me niet goed.

Ik denk dat je mash nog wel goed is hoor. Wanneer de gist zijn werk heeft gedaan zal het weer anders ruiken.

Is er wat aangebrand op de bodem?

Admin
7 dagen geleden

De Grainfather app is onlangs vernieuwd. Ik had op de app vorige week ook een vastloper. Grainfather zelf deed het prima maar de bluetooth verbinding viel weg en was lastig te herstellen. Op de facebookpagina van grainfather zijn er ook klachten over. Men wil de oude app terug.  Maar ik ga er van uit dat ze hard werken aan een update.

 

Oh ja, als hij echt een keertje aanbrand dan slaat de droogkook beveiliging aan en dan wordt hij echt niet meer warmer. Die kun je resetten door het zekeringsknopje onder de bodem in te drukken. Vaak belt men mij in paniek op om garantie en dan is deze oplossing vaak de redder in nood en is een panniekerig mens in 1 klap weer een gelukkige brouwer 😉

Crew member
7 dagen geleden

Met aanbranden bedoel ik suikers die aangebrand zijn. Zelf heb ik het nooit gehad, zelfs niet met flinke suiker toevoegingen maar lees wel eens dat anderen daar last van hebben. Ik roer altijd een keer in de 10 minuten tijdens het koken.

De nieuwe app heb ik nog niet gebruikt, jammer dat ze die niet eerst uit en te na hebben getest.

Forum Lid
7 dagen geleden

Hoi Jan, ik betwijfel of het de app is, ik vermoed dat de control box een beetje gaar is. Ik kreeg net handmatig ook niks meer gedaan, stroom eruit trekken en opnieuw insteken gaf me de controle terug. De temperatuur sloeg toen door van 65 naar 85C, de control box voelde ook warm aan (weet niet of dit normaal is). Verder had ie net moeite de pomp aan te sturen, moest een drietal keer aan- uitzetten voordat vloeistof ging bewegen.

Admin
7 dagen geleden

Dat met de pomp heb ik regelmatig, kunnen luchtbelletjes zijn. Knopje pomp uit en weer aan geeft hem dan vaak net dat zetje en dan blijft hij gaan. Ligt niet aan de controller. Wbt de temp, test nog maar eens met water, mocht het echt de controller zijn dan ruil ik hem zo om hoor. Groetjes, Jan

Forum Lid
7 dagen geleden

Misschien is het wat handiger om alles in chronologische stappen te omschrijven;

 • Via de App 65C ingesteld, ging prima
 • Mout toegevoegd en temperatuur op 63oC ingesteld, timer op anderhalf uur, ook prima
 • Na de anderhalf uur de temperatuur op 73oC ingesteld, de target temperatuur kwam in beeld en de heating ging van 4% naar 100%
 • Twintig minuten gewacht en toen de gemeten temperatuur niet veranderd heb ik de thermometer eruit getrokken om te kijken, deze bleef op 65oC staan [heating nog op 100%]
 • Toen wilde ik via de control box de pomp en verwarming uitzetten maar geen reactie
 • Stekker uit de control box getrokken en er terug in gedaan, toen bleek de temperatuur op 85oC te staan.
 • Beetje staan vloeken en alles overgeheveld naar het gistvat (sg van 1060) 
 • Toen begonnen met schoonmaken en eenmaal reageerde de pompfunctie niet echt, pomp leek iets te doen qua geluid maar geen vloeistof beweging. Uit aan, uit aan en toen kwam de vloeistof in beweging. Er was geen kink in de slang aanwezig.

Daarna de control box losgehaald en deze voelde warm aan de achterkant, geen spoor van vloeistof te zien op de control box.

Forum Lid
7 dagen geleden

Erik ik had je vraag niet gezien over  het aanbranden, het enige wat op de bodem zat op het verwarmingselement leek  iets van eiwit te zijn maar niet echt verbrand. 

Forum Lid
7 dagen geleden

Jan zal straks testen, hij loopt nu met het schoonmaakspul en daarna gaat er water terug in en zal ik testen.

Admin
7 dagen geleden

Als de pomp wel een zoemgeluid maakte dan ligt het pompprobleem niet aan de box, graankorreltje, luchtbelletje, heb ik ook.

De controllbox wordt warm, dat is normaal.

Sg 1060 klinkt uitstekend. 

Dat de temperatuur blijft hangen is zeker niet normaal.  Je mag de controllbox wat mij betreft retourneren hoor, dan stuur ik een nieuwe box op.

 

Forum Lid
7 dagen geleden

Ik denk zoals Jan dat het aan de app ligt. Ik ben voorlopig gestopt met brouwen omdat de app echt soms vreemd doet… de oude app werkte perfect, hopelijk wordt het snel opgelost. 

Hey alchemist, abonneer je ook op de grainfather groepen op Facebook. Zoek ‘grainfather users group’ en je vindt er verschillende. Ik op bijna alle geabonneerd, leer je echt veel uit, en mensen delen veel recepten. Voor bier dan toch…

ik heb de grainfather gekocht om whiskymash te maken, maar ik gebruik hem ondertussen evenveel voor bier. Echt heel boeiend ook…

mijn vrouw wordt gek, al mijn vrije tijd gaat naar alcohol productie 🙂

Forum Lid
7 dagen geleden

Hoi Stattler,

Over een 7tal minuten weten we meer, de run is bijna op hetzelfde punt als waar het vanmiddag mis ging.

Ik ben voorlopig nog even bezig met Youtube filmpjes (o.a.  de eerder gesuggereerde David Heath). Facebook zal later komen, ben daar niet heel erg actief op maar zal het in gedachten houden. Merci.

Forum Lid
7 dagen geleden

Ook al krijg ik dezelfde vreemde timer links onderin (bepaalde combinatie toetsen), nu blijft de Graanvader gewoon werken. Controller Box blijft gewoon hier Jan, zal de volgende paar keren gewoon beter opletten. 

Admin
7 dagen geleden

Mooi zo! Dan kijken we het gewoon even aan. Ik denk dat de app eerdaags wel een update zal krijgen. Deze update naar de nieuwe versie was geheel op de achtergrond gebeurd dus dat zal met de volgende updates ook wel vanzelf gaan. Ik zal de facebook groepen blijven volgen zodat ik weet wat anderen er over zeggen.

Forum Lid
7 dagen geleden

Prima, dat met de pomp is ook opgelost.

Moet helaas toegeven dat dat een gebruikersfoutje was, ik had de overloop niet laag genoeg gedrukt (met de springveer en balletje constructie), kwam erachter toen ik een Youtube filmpje keek waar gezegd werd deze niet eruit te halen. 

Admin
6 dagen geleden

Toch af en toe er uit halen, ik schrok er van toen ik zag wat daar na 10 brouwsels in het veertje was achtergebleven 😉

Crew member
6 dagen geleden

Balletje en veertje kun je ongestraft verwijderen. Als je de camlocks update gaat toepassen moet je het toch ook verwijderen.

Wat je kunt doen is bij de apotheek een grote spuit halen. mocht de pomp een vastlopen en niet meer op gang komen dan kun je bij het kraantje een flinke stoot lucht inblazen en is de verstopping snel weer weg.

Forum Lid
6 dagen geleden

Heren dank voor de tips. Ik zal het eens open maken na de volgende keer brouwen, nu heeft het twee keer de cleaning vloeistof gezien en een brouwronde met schoon water. 

Met de spuit bedoel je zoiets?

 

Crew member
6 dagen geleden

Deze spuit gebruik ik ervoor. Is een 60 ml spuit. Gewoon in het gaatje waar nu het balletje zit stoppen en met kracht lucht inspuiten.

 

Forum Lid
6 dagen geleden

Zoiets had ik inderdaad opgezocht, die kan ik nog wel van het werk meenemen.Komt helemaal goed, merci voor de tip.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 7 dagen geleden

Ik wacht nog even met retourneren, zal wat later vandaag een nieuwe test uitvoeren. Net de handleiding erop nageslagen en er wordt gewaarschuwd het verwarmingselement niet langer dan 2 uur op vol vermogen te laten knallen. 

Om de omstandigheden gelijk te houden laat ik eerst het hele systeem afkoelen en dan gaan we dezelfde stappen herhalen.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 7 dagen geleden

Prima! Ik zal in de tussentijd 1 controllbox reserveren voor hdt gevsl het toch nodig mocht zijn.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 7 dagen geleden

Even nog de foto’s van de wort, zoals net vermeld een SG van 1060 en het was helder, erg donker maar helder.

Even wachten tot het vat vol is

Gist toegevoegd

En hij staat nu al lekker te bubbelen, ik vermoed dat de kopruimte aan het opwarmen is naar kamertemperatuur en die lucht er nu uitgeduwd wordt.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 7 dagen geleden

Ziet er goed uit!

 

Beetje eiwit afzetting is geen probleem. Aanbranden kan je mash wel verpesten maar dat is niet het geval.

Uiteindelijk wordt het…..

Forum Lid
7 dagen geleden

Haha,  kan niet wachten. Ziet er goed uit, met chips verouderd?

Crew member
7 dagen geleden

Nee deze heeft een jaar op vat gestaan. De engelen hebben hier een heel fijn jaar gehad 😉

Forum Lid
7 dagen geleden

Mooi, aangezien dit m’n eerste brouwsel is ga ik toch kijken om de boel te versnellen. Na wat leeswerk zijn het dominos geworden

Zag net dat ik eerder eens vermeld had dat ik een stukje bij elkaar zou zetten over het verouderen, misschien iets voor morgen om te doen. Heb een tiental uurtjes het web doorgespit en wat interessante dingen gevonden.

Forum Lid
7 dagen geleden

Nee deze heeft een jaar op vat gestaan. De engelen hebben hier een heel fijn jaar gehad 😉

Van Munckerik

De engelen bij mij moeten constant dronken zijn, wat zuipen die weg op 6maand zeg…

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 7 dagen geleden

Er zijn veel mogelijkheden. Ik heb ook wel eens snippers gebruikt en zelf gemaakt, allemaal prima geworden.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 7 dagen geleden

Op youtube is het kanaal van ‘still it’ ook interssant. Hij heeft trouwens een video gemaakt over verouderen met verschillende soorten dominos, afhankelijk van de temperatuur waarop ze getoast werden…

Forum Lid
6 dagen geleden

Stattler, die had ik inderdaad gevonden. Leuk kanaal, giechelt wel veel na het proeven.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 6 dagen geleden

Evaluatie na de eerste keer brouwen

Ook even handig voor mezelf om de dingetjes  op rij te zetten die we gisteren geleerd hebben. Niet alles is even vlekkeloos verlopen en altijd goed om ervan te leren.

Apparatuur

App van de Graanvader, op zich goed met twee kanttekeningen. 

 • Verzamelt alleen de temperatuur wanneer de app actief op de voorgrond draait, misschien handiger voor me om deze op de tablet te zetten (indien de App daar werkt) want de slimme foon gebruik ik te vaak voor andere dingen tussendoor.
 • Na het aflopen van een timer (in mijn geval de anderhalf uur op 63°C) voelt het niet helemaal intuïtief om deze te stoppen en door te gaan. Bij mij is er tweemaal een nieuwe timer verschenen van bijna 1100 uur.

Graanvader zelf, echt een leuk ding wat het brouwproces zeker makkelijker maakt. De tegenstroomkoeler is makkelijk te gebruiken om te vullen en legen. Op het vasthangen van de control box na (éénmalig, laten we het op plankenkoorts gooien) is de aansturing super makkelijk. Voor de volgende brouwen zal ik de temperatuur vaker in de gaten houden, wanneer ik het niet vertrouw zal ik eerder de stekker eruit trekken, en daarna terug erin. Bij een tweede run (met water) is dit probleem niet meer voorgekomen dus laten we het op een bugje houden.

Eigen handelen

Ik   heb enkele jaren geleden een aantal keren bier en wijn gebrouwen maar dat was met een ketel op het fornuis. Er zijn wat dingetjes “mis” gelopen, niks wat echt problemen heeft opgeleverd.

 • Had een oefenrondje moeten doen met de Graanvader. Was niet bekend met het apparaat en had niet helemaal in de gaten hoe het ding reageert.
 • Aansluiting overloop / tegenstroomkoeler, paar keer wat problemen gehad en achteraf leek dat te liggen aan het feit dat ik de aansluiting niet goed genoeg had aangebracht. Beetje harder indrukken voordat de knop aangedraaid wordt. 
 • Langer wachten na de pomp uit te zetten bij de tegenstroomkoeler, in m’n ongeduld wilde ik de tegenstroomkoeler en overloop soms te snel wisselen. De tegenstroomkoeler heeft toch een tiental seconden nodig om zonder te knoeien de wissel te kunnen doen.
 • Een vuilniszak is niet waterdicht. Lijkt  logisch maar de stap  wat te doen met de mout na het maischen was eentje die ik overgeslagen had in de voorbereiding. Heeft wat extra poetswerk opgeleverd en straks een bezoekje aan een milieupark. 
 • pH meting, ik had pH papier gehaald dat van 3,8 t.m. 5,5 kan meten, beetje hoopvol achteraf en de pH heeft hoger gelegen waardoor dit papier nutteloos was. Volgende keer twee sets die me toestaan ook hoger te meten. [Overweging hier is om eventueel het chocolate roasted mout te vervangen door zuurmout voor een volgende ronde. Gedachtegang is om te kijken of de pH dan wel in het 5,1 – 5,5 gebied komt. Dit om geen andere toevoegingen nodig te hebben.]
 • Waterslot, ik had een kleine gehaald omdat er genoeg kopruimte was. 18 a 20 liter staat te vergisten en het vermoeden was dat een kleine prima was. Op dit ogenblik zou ik toch liever een groter model toegevoegd hebben, dit mengsel is flink actief.
 • Type vergistingsvat, begrijp me niet verkeerd ik ben zeer blij met de waterkluis als vergistingsvat. Echter is dit de eerste keer dat ik met mout gewerkt heb om wort te maken, tevens de eerste keer met de graanvader en ik heb achteraf wat moeite om in te schatten hoeveel wort nu in het vat zit. Voor degene die dit ook voor de eerste keer wilt doen kan ik de brouwemmers van Stookwinkel adviseren omdat deze ook een schaalverdeling hebben zodat je beter ziet hoeveel vloeistof overblijft. Dan krijg je een beter gevoel voor de opname van vloeistof door het mout.

Voor de rest is de brouwdag prima bevallen, flink genoten en ik was vergeten wat een heerlijk huisparfum mout, wort en vergisting kunnen zijn. Na de turbosessie van maischen (beetje de stap van 73°C overgeslagen), hebben we een SG bereikt van 1060, smaak was niet mierenzoet maar de rooksmaak kan dit ook maskeren.

De Still Spirits Whisky Gist is  meteen aan de slag gegaan en was dol op het aangeleverde suikerwater. Sinds het begin (mogelijkerwijs opwarming lucht binnenin het vergistingsvat) is het aan het borrelen.  Van een bel iedere vijf seconden tot minder dan eentje per seconde nu (vergisting loopt ongeveer 17 uur nu), had m’n broertje een geluidsopname doorgestuurd en hij vergeleek het met een hond die water drinkt.

De geur vanuit het waterslot is beduidend zoeter dan wat ik gisteren geproefd heb, ik pik ook wat tonen van chocolade en noten eruit. De eerdergenoemde vervanging van het chocolade mout door zuurmout zal pas worden overwogen na een smaaktest na destillatie.

Al met al een zéér geslaagde dag. 

 

Crew member
6 dagen geleden

Prachtig verslag, Alchemist, complimenten!

Forum Lid
6 dagen geleden

Mooi verslag 👍 Leuk te zien jou enthousiastme en het serieusheid waarmee je bezig bent .

Betreft het PH en aanpassen met andere mout types daarmee zal je meer smaak veranderen dan gewoon PH te corrigeren .
Bij het basis materiaal voor elke thuis distilleerder hoort ook PH meter of papier en middeltjes om mee het PH te verlagen of te verhogen . (Melkzuur , wijnsteenzuur , fosforzuur , natrium bicarbonaat ,Calcium carbonaat , calciumsulfaat .) .

Forum Lid
6 dagen geleden

Dank heren.

Goed om te weten Robbert, vanwege de omschrijving van de zuurmout (behandeld met melkzuurbacteriën) ging ik er van uit dat dit wel iets zou doen. pH meter komt op het boodschappenlijstje.

Forum Lid
6 dagen geleden

Zuurmout zal zeker wat doen maar ook drastischer in smaak / aroma verandering .
met wat PH Hulpstoffen kun je secuurder werken met beter resultaat van vergisting op smaak .

Forum Lid
6 dagen geleden

Daar heb je zeker gelijk in, een aantal van m’n voormalige (analytische) chemie docenten zullen ook niet begrijpen waarom ik liever wil spelen met de mouten voorlopig dan het analytisch aan te pakken. Ik heb een tijdje ook gekeken naar de berekeningen omtrent het pH verhaal, zou ook nog eens de oude studieboeken erbij kunnen pakken voor wat achtergrond informatie.

Echter blijft vooralsnog een beetje de regel om alleen met water mout en gist te werken, ik weet dat dit spreiding gaat opleveren qua resultaten en ook de reproduceerbaarheid achter zal blijven. Ik zit nog op een punt dat ik de smaakvorming tijdens vergisting, destillatie en veroudering moet gaan snappen. Brouwzouten, pH aanpassingen etc komen pas op een punt wanneer ik voldoende ervaring heb in het gehele proces. Ik zie de eerste aantal rondes ook voornamelijk als praktijkervaring. 

Pas over een tijdje wil ik aan fine tuning beginnen, er zit nu nog een soort van kinderlijk enthousiasme  om alles bij elkaar te gooien en te kijken wat er gebeurd. Ik voorzie nu al problemen met de Air Still alleen vanwege het volume dat nu aan het gisten is.  Dat betekend niet dat ik die in de hoek zet en meteen de koperen dome en alambiek ga bestellen, eerst nog oefenen met cuts maken etc. Ik   ben me er ook van bewust dat de Air Still een laag aantal schotels heeft waardoor scheiding van de componenten waarschijnlijk minder is dan ik verwacht. Maar dat moge de pret van het ontdekken niet drukken.

Admin
6 dagen geleden

Mijn kraanwater is hier 7,6. Dat zou aanpassing nodig hebben bij het maken van pils. Maar zodra de mout is toegevoegd zit op op ph 5.4. Ik pas dus niets meer aan. Of doe ik het nu fout?

 

 

 

Forum Lid
6 dagen geleden

Je gaat nu uit van werken met een bepaalde mout voor het maken van bier .
maar mouten kunnen verschillen in invloed op PH .
Het is wel zo dat bij verschillende bewerkingen en toevoeging p.h . zal wijzigen .
(zelfs het koken van water veranderd iets in p.h. )
Bij brouwen van bier werk je met diverse enzym werkingen waarbij verschillende enzymen het meest optimaal werking bin hun specifieke PH .
En aantal enzymen werken niet meer als ph 4,7 voorbij gaat .
Voor graan alcohol en specifieke graandranken geld eigenlijk ook een beetje het bier verhaal in bereiding . Het moment van gisten gaan deze uit elkaar .
Voor werken met knollen ( b.v. aardappel aardpeer) gebruik je weer andere p.h waardes voor optimaal vergisten ook knollen heeft dat te maken met zetmeel en enzym werking .
Fruit vergistingen zal p.h. ook weer lager moeten zijn dit i.v.m invloed van spontane andere gistingen en schimmels .

Dus met jou kraanwater PH .en jou type mout doe je inderdaad niets fout voor bier maar let wel op dat per handeling dingen veranderen ! .
Super gisten ( persoonlijk vind ik ze niet zo super ) bevatten voedingen en ook zuren daarbij . ook dit heeft invloed .

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
11 6 dagen geleden

Digitale PH meter hebben we, calcium chloride komt deze week in het assortiment. Bio Brouwmaat heeft ook de nodige hulpstoffen/brouwzouten in het assortment.

Forum Lid
6 dagen geleden

Ik kijk vanavond even, zit nog even met wat ik ga doen met het tweede vergistingsvat. Verder wil ik eigenlijk deze vergisting afwachten voordat ik overstap richting brouwzouten.

Ondanks de snelle temperatuursverhoging lijkt er genoeg suiker voor de gist aanwezig te zijn. Aan diastatisch vermogen geen gebrek gehad?

Forum Lid
6 dagen geleden

Alchemist ik snap jou gedachten en waarom je wil wachten met het PH verhaal .
Maar als ik zo vrij mag zijn te zeggen eigenlijk werk je beetje verkeerd om .
PH is een van de beginselen bij het maken van een goed beslag .

Een handboekje , gist tonnen , SG meter /dobber , alcohol meter , weegschaal , juiste schoonmaak middel en materiaal , een destilleer apparaat , maatbeker , opvangbekers en PH test met hulpstoffen hoort in begin pakket als men met begint met deze hobby .

Forum Lid
6 dagen geleden

Robbert, ik heb me aangemeld op dit forum om feedback te krijgen van de ervaren mensen hier en ik ben ook zeer erkentelijk voor de feedback.  Ik geniet ook meer van een geheel open discussie dus er is ook geen reden om te aarzelen om me te wijzen (of behoeden voor) eventuele fouten. Van de genoemde spullen is het merendeels in m’n bezit gelukkig.

Ik zal voor de volgende vergisting eens een rekenmodel in Excel maken voor pH correcties van een beslag. Echter vermoed ik dat ik vanwege m’n achtergrond in de chemie de zaken misschien wat moeilijker maak dan dat ze moeten zijn. Ik ben nu nog achterdochtig voor eventuele pH buffers in de mengsels en wil bijna een literatuuronderzoek starten hiervoor. Terwijl het misschien net zo makkelijk is, beetje oneerbiedig geformuleerd, om maar citroenzuur toe te voegen totdat m’n pH op dat ogenblik is wat het moet zijn.

Ik vraag me nu wel af of ik voor een pH meting en correctie hiervan niet een ander maischschema zou moeten aanhouden. Temperatuur naar 55°C, pH correctie doorvoeren en dan pas naar 63°C gaan. 

 

Forum Lid
6 dagen geleden

PH is misschien een scheikundig deel maar de middelen zijn vrij eenvoudig toe te voegen en te meten wat PH is .
Maar zuurtegraad heeft invloed op werken of niet goed werken van enzymen en gisten .
Gist dat in niet goed milieu zit kan niet goed werken en gaan minder ethyl produceren en meer ander bij producten .
Vertragen of gewoon stil vallen .
Enzymen zullen ook bij te laag PH niet meer werken evenZo op te hoge PH .
Je krijgt ook diverse andere processen die door verkeerde PH balans invloed krijgen.
op het resultaat .
En ook weer het scheikundige deel Zuren en alcohol zorgen ook voor esterificatie .

Forum Lid
6 dagen geleden

Ik denk dat ik het bovenstaande niet geheel goed lees, het lijkt alsof je pH en zuurtegraad als twee aparte delen beschouwt. 

Ik denk dat voor mezelf de invloed van pH te snappen (op praktisch gebied) toch een aantal keer dezelfde batch gedraaid zou moeten worden qua basisingrediënten, alleen de pH veranderen tijdens het maischen en kijken wat de smaak is na vergisting. Echter schommelt de temperatuur hierbinnen nog wel eens en ben ik bang dat de estervorming (of in ieder geval specifieke esters) daar ook invloed van gaat merken wat de resultaten zou beïnvloeden.

 

 

Forum Lid
6 dagen geleden

ik denk dat het inderdaad aan omschrijven soms wat lastig is maar ik bedoel niet dat het 2 aparte delen zijn .
Je kunt het proef ondervindlijk aanpakken.
Maar inderdaad heeft estervorming veel invloed op eind resultaat en kan verschil maken op lukken , matig of mislukken .
Daarom zijn er ook overal adviezen en aanwijzingen betreft PH bij het maken van dranken .

Forum Lid
6 dagen geleden

Ik zal me binnenkort eens fatsoenlijk gaan inlezen over het aanzuren van de maisch, voordeel voor mij zou zijn dat ik gewoon kraanwater kan gebruiken. Laatste ronde heeft alleen al een tientje of zo aan water gekost.

Bij het begin van het maischen dient de pH 5,4 tot 5,6 te bedragen. Als je een bier brouwt met veel donkere mout zal het beslag waarschijnlijk vanzelf deze pH krijgen. Aanzuren is in zo’n geval niet noodzakelijk. Als de pH hoger is dan 5,6 moet je aanzuren. Aanzuren kun je het beste doen met zoutzuur, fosforzuur, citroenzuur of melkzuur. 

[Bron: https://www.twortwat.nl/nieuws.detail?item_id=1163670968&type=4&back=1&page=/artikelen]

Lees ik hier dat het water zelf gebufferd wordt?

Verder lees ik ook dat het spoelwater een pH van rond de 6 moet hebben, zuur je dit ook aan?

Forum Lid
6 dagen geleden

Ik gebruik zelf fosforzuur voor aanzuren .
Ik spoel met weinig kraan water maar dat is hier PH 7 . dat zuur ik zelf niet nog extra voor spoelen .
Voor bourbon werk ik op ph van 5,5 . bij beslag maken en starten vergisting .
Voor beter resultaat is zo nauwkeurig mogelijk ( zo heb ik geleerd in distilleerderij ) .
maischen bij Bier hangt ook wel wat af van type en daarbij gebruikt men voor enzym werking ook wel 5 en daartussen tot soms Ph 6 .
5,4 – 5.6 wordt voor whiskey vaak als optimaal aangegeven .

Even kleine note :
Voor de mensen die het nog lastig vinden of het simpel willen houden .!!!
Wil je een algemene simpele whiskey maken en is PH verhaal lastig . met meeste goede mouten en granen kun je vrij makkelijk een whiskey maken .
Meestal zit de PH bij begin wel ergens tussen 4,5 en 5,5 dus zal er vast een redelijk resultaat haalbaar zijn .

Forum Lid
6 dagen geleden

Fosforzuur  klinkt prima, nog specifieke reden waarom?

De gist hier lijkt in ieder geval het leuk te vinden, fotootje na 24 uurtjes. Wat worden ze snel groot.

De reuk komt in de buurt van wat ik in Schotland geroken heb, verschil is dat deze minder zurig ruikt en wat voller lijkt te zijn.

Proeven doen we pas over een paar daagjes.

Forum Lid
6 dagen geleden

Fosforzuur gebruik ik eigenlijk voornamelijk omdat ik al 40 jaar hier mee werk . dus ook routine. daarbij kun je makkelijker op kleine batches gebruiken .
Wijnsteen en citroen zuur zijn toch iets smaak specifiek.

Het ziet er goed uit op foto 👍
De geur die je nu na 24 uur ruikt zal over dag of 7 waarschijnlijk ook zuriger ruiken door de fermentatie .

Forum Lid
6 dagen geleden

Duidelijk antwoord, kan me inderdaad voorstellen dat het werken met een van de standaardzuren (fosfor / zout / salpeter) makkelijker is omdat je deze ook op specifieke concentratie kunt kopen, maakt het hele verhaal makkelijker qua bewaren en toevoeging.

Dan gaan we qua geur de goede kant op, kan niet wachten dit rookfestijn te proeven voordat het gestookt wordt.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
17 6 dagen geleden

In vergelijking met de wijnvergisting van opa vroeger, lijkt het suikerwater in mijn huiskamer op een recordtempo te verlopen.

Aangezien het nog eventjes gaat duren voordat ik kan gaan destilleren leek het me een goed moment om wat informatie te verzamelen omtrent het verouderen van Whisky op hout. Aangezien ik dit op het gemak geschreven heb kan ik nu al voorspellen dat het een redelijk lange zit gaat worden voor degene die zich hier doorheen gaat worstelen.

Ergens tussen feit en fabel, mythe en wetenschappelijk onderbouwing is het verouderen van Whisky iets dat nogal wat vragen oproept. Niet alleen bij mijzelf maar ook in oudere topics op dit forum en andere. Er lijkt een legio van mogelijkheden te zijn en niet iedereen is bereid om Whisky minstens 3 (maar eigenlijk 5 tot 8 jaar) minimaal in een vat van 250 liter te bewaren.

Ik ga een stoutmoedige poging doen om in dit stuk(je) wat achtergrondinformatie te verschaffen over het verouderen van Whisky (en eventueel andere dranken) op hout. Voor degene die verwacht de ultieme methode te lezen om Whisky te verouderen, helaas moet ik je teleurstellen dit is meer gericht op de mogelijkheden en is bedoeld om de lezer aan te sporen verder te lezen.

Niet alleen doordat ik zelf de ervaring mis hierin, maar ook omdat iedere manier van verouderen z’n eigen resultaten oplevert waarbij een balans gemaakt wordt tussen tijd, kosten, type drank (qua smaak, de complexiteit van dranken gestookt op een potstill kan ervoor zorgen dat andere recepten andere typen hout of bewerking hiervan vereisen) en natuurlijk het beoogde eindresultaat van de stoker.

Zoals eerder vermeld zijn er vele mogelijkheden en dat zorgt ervoor dat we wat structuur nodig hebben in de tekst om een quasi leesbaar verhaal te krijgen, mede hierom zal ik de tekst in  een aantal gedeeltes opsplitsen;

 • Waarom op hout?
 • Soorten hout
 • Oppervlakte versus vloeistof
 • Versneld verouderen

Waarom op hout?

Destillatie als scheidingsmethode kent een lange geschiedenis, er is speculatie dat de Babyloniërs twee eeuwen voor onze jaartelling al bezig waren met destillatie als scheidingsmethode. Toen  met name gericht op parfums en etherische oliën. De eerste “bewezen” destillaties komen uit de eerste eeuw van onze jaartelling bij de Grieken in Alexandrië. De eerste bronnen die vermelding maken van het destilleren van alcohol komen vanuit Italië in de 13e eeuw waar alcohol gedestilleerd werd uit wijn. Destillatie bereikte Ierland en Schotland ergens in de 15e eeuw, de eerste vermelding van Whisky komt uit de Annals of Clonmacnoise, een stuk uit de 17e eeuw waarbij de dood van een stamhoofd tijdens Kerstmis wordt verweten aan het drinken van teveel aquavitae.

Voor de meeste onder ons forumleden geldt dat we toentertijd nog niet rondliepen en de vraag waarom hout gebruikt wordt is nog steeds niet beantwoord. Waar wij gewend zijn aan RVS vaten of vrachtwagens voor transport van vloeistoffen, werd vroeger gebruik gemaakt van houten vaten, met name eik. De reden is dat eik zich relatief eenvoudig laat vormen en waterdicht te maken is. Whisky heeft ook niet altijd de “lagering” op hout gehad, lange tijd werd de vloeistof ook beschouwd als te straf om te drinken door de elite en was het meer voor het arme volk. Echter toen Whisky en andere dranken meegenomen werden op lange reizen, zoals naar het beloofde land Amerika kwam men erachter dat de smaak van de whisky na langere periodes veranderde door het rusten op vaten. Reizen naar Amerika duurde toen wat langer dan de 9 uur tegenwoordig en de Whisky had de tijd om een interactie met het hout aan te gaan. De temperatuur schommeling van de vaten zorgt ervoor de Whisky op hogere temperaturen verder in het hout indringt, bij koudere temperaturen trekt deze weer terug waarbij de smaken zich mengen in de vloeistof. De smaak van Whisky zoals wij die kennen wordt voor 30 a 50% veroorzaakt door de blootstelling aan hout.

 

Allerlei stoffen in het hout zijn waarneembaar voor onze smaakpapillen en neus, denk hierbij aan tannines, esters (aromatische verbindingen) en vanilline. Vaten die eerder een andere bestemming hadden dan Whisky (denk hierbij bijvoorbeeld aan Port en Sherry) hebben ook smaak- en geurstoffen van de vloeistof opgenomen. Dat betekend dus dat de blootstelling aan hout een zelfde effect heeft als bijvoorbeeld fruit of kruiden in de alcohol te leggen gedurende een tijd, uitwisseling van de stoffen.

 

Buiten de uitwisseling van smaak- en geurstoffen neemt de Whisky ook kleur over van het hout, immers is net gestookte Whisky kleurloos en degene die we in de Winkel kopen is ergens tussen goud- en bruinkleurig. Hoe langer deze blootgesteld wordt (en het type hout plus behandeling hiervan) zorgt ervoor dat de Whisky steeds donkerder kleurt. Hoe donkerder hoe ouder, aangezien het langer op vaten liggen de Whisky ook zachter en complexer van smaak maakt is er een associatie met kleur versus kwaliteit. Dit heeft er ook voor gezorgd dat sommige stokerijen of bottelaars een toevoeging doen van kleurstoffen, meestal karamel. 

Hoewel dit een beetje aandoet als oplichting voor de consument, is dit gewoon toegestaan volgens de eisen die aan Schotse Whisky gesteld worden. Whisky is niet de enige drank waarbij soortgelijke trucs wordt uitgehaald, vroeger werd de associatie bij wijn gelegd tussen de “tranen van de wijn” en de kwaliteit hiervan, als gevolg werden er toevoegingen gedaan die hetzelfde effect creëerden.

Degene die zich heeft ingelezen in het proces van het verouderen op vaten of dit zelf heeft gedaan weet ook dat gedurende de tijd een gedeelte verloren gaat van de vloeistof, hoe langer gewacht wordt des te meer vloeistof verdwijnt. De term die in het Engels gebruikt wordt is vrij vertaald het “Aandeel voor de Engelen”. Dus ondanks dat een vat waterdicht is, is het niet geheel luchtdicht waardoor vluchtige componenten kunnen uitdampen. De meest vluchtige componenten zullen langzaam verdwijnen, niet alleen alcohol maar ook smaak- en geurstoffen die vaker voor een “straffer”mondgevoel zorgen.

Kort samengevat wordt hout gebruikt om een drietal effecten te realiseren;

 

 • Extraheren van de smaak van het hout of smaakstoffen die erin zitten (bij vaten die voorheen voor andere dranken gebruikt zijn)
 • Kleuren van de Whisky
 • Verwijderen van ongewenste vluchtige componenten. Vergeet niet dat bij het gebruik van een potstill het destillaat veel meer componenten bevat dan bijvoorbeeld met een gepakte kolom voor Wodka.

Soorten hout

Woord van waarschuwing vooraf, hout wat behandeld is voor gebruik buiten dient men nooit te gebruiken. Enkel hout zonder enige toevoeging van chemicaliën, het liefste gedroogd hout dat een tijd gelegen heeft.

In het vorige stuk werd Eiken al aangehaald als houtsoort voor de vaten waarin de Whisky verblijft om smaak te verkrijgen, echter is dit niet de enige mogelijkheid. Anderzijds kunnen niet alle soorten
hout gebruikt worden, sommige zijn zelfs giftig. Voor de beginnende stoker (inclusief mijzelf) zou ik ook adviseren om te beginnen met eiken en rond te snuffelen over andere mogelijkheden.

Als eerste welke soorten hout wél in aanmerking komen;

 • Europees Eiken (Quercas Petraee) levert donkere, kruidachtige noten op zoals peper en potpourri.
 • Europees Eiken (Quercas Robur) wordt meestal gebruikt voor wijn, port en sherry waardoor deze fruitachtige noten oplevert, denk aan rood fruit, bessen, sinaasappel en abrikoos.
 • Amerikaans Wit Eiken (Quercas Alba) volgens velen de gouden standaard. Geeft de tannines langzamer af dan het Europees Eiken waardoor de Whisky langer kan blijven liggen voordat de houtachtige smaak optreedt. Vaker worden deze vaten kort gebrand aan de binnenkant, hierdoor treden bepaalde reacties op die resulteren in vanille, crème brûlée en honing noten.
 • Mizunara, beter bekend als Japans Eiken (Quercas Mongolica) deze heeft wel een hogere porositeit dan de eerdergenoemde, noten van vanille, honing, gedroogd fruit en kruidnagel.
 • Oregoneiken, een van de nieuwere keuzes (Quercas Garryana) Wordt bijvoorbeeld gebruikt door Westland Distillery. Lever donkere noten op zoals Molasses, kruidnagel, rookachtig en gemalen koffie.

Hmmm nog steeds allemaal soorten eiken. Ik ben nu een beetje in dubio om een grotere reeks aan houtsoorten neer te zetten omdat ik ook niet kan garanderen dat alles even goed gaat werken. Verder is dit topic begonnen als een ode aan Schotse Whisky en alles wat daarbij hoort qua beperkingen, nu is niet alleen de regelgeving een beperking voor commercieel gebruik maar ook de structurele integriteit van het hout. Hiermee wordt bedoeld hoe poreus het hout is en hoe gevoelig deze is voor lekken, hierdoor lopen de verliezen op van de vloeistof. Iets wat een commerciële instelling niet wilt.

Vroeger werd ook kastanje en esdoorn hout gebruikt wat goede Whisky opleverde maar vanwege de hogere verliezen vindt dit niet veel aftrek meer voor vaten. Let wel, indien met chips, staafjes of spiralen gewerkt kan worden worden dit soort houten wel weer een overweging.

Soorten die te overwegen zijn;

 • Appel
 • Sinaasappel
 • Kersen
 • Perzik
 • Pruim
 • Peer
 • Mesquite (kan wat krachtig van smaak worden)
 • Kastanje
 • Esdoorn
 • Pecan

Iets wat niet altijd naar voren komt bij de discussie over hout is nieuw hout versus oud hout. Vaten die vervaardigd worden in een kuiperij (helaas een uitstervend beroep) zijn hoofdzakelijk gemaakt van hout dat enkele maanden c.q. jaren buiten heeft gelegen. De reden hiervoor is dat het hout een soort van decompositie ondergaat, door invloed van het weer, schimmels etc. wordt de structuur van de cellulose vezels deels afgebroken waardoor de vaten makkelijker te produceren zijn. Een bijkomend voordeel hiervan is dat ook de indringing van de vloeistof in de vaten hierdoor bevorderd wordt. Vragen over een minimale tijd buiten etc kan ik helaas niet beantwoorden, de enige kanttekening die ik hier bij plaats is dat ik niet zou beginnen met hout wat ik net gekapt heb.

 

Verder geldt dat de behandeling van hout ook van invloed is op de smaak die afgegeven zal worden aan de Whisky. We kunnen van blank hout tot verkoold gaan (Jack Daniels bijvoorbeeld gebruikt verkoold hout als filter, duurt ongeveer anderhalve dag), van geen toevoeging van smaak tot vaten die voorheen andere vloeistoffen erin gehad hebben. Een kanttekening die ik hierbij wil maken is dat vaten die andere vloeistoffen hebben gehad (denk aan Oloroso of Pedro Ximenez sherry) vaker als finish gebruikt worden dan de gehele tijd hierop te liggen.

Voorbeelden zijn te vinden bij Laproaig en Bunnahabdain die eerst in Bourbon vaten een jaar of 5 a 8 liggen en de laatste drietal maanden in een van de gebruikte sherry vaten. Er is me zelfs verteld bij een rondleiding dat de helft van de wereldwijde Sherry productie is om vaten voor te behandelen ten behoeve van de Whisky industrie.

Ook is de temperatuur waarop het hout behandeld van invloed. Voor degene die erover denkt om z’n eigen chips c.q. staafjes van eiken te maken voor de veroudering, onderstaande afbeelding laat zien welke noten naar voren komen op basis van de temperatuur van het roosteren.

 

Oppervlakte versus vloeistof

Whisky moge pas Whisky heten indien het drie jaar en één dag op een eikenhouten vat van minder dan 500 liter heeft gelegen. Een van de vereisten om de gestookte drank een Schotse Whisky te mogen noemen heeft te maken met de tijd in het vat. Betekend dit dat onder de drie jaar niks te halen is?

Gelukkig is het antwoord nee. Een mogelijk goede vergelijking van hout versus whisky verouderen is het zetten van thee. Als ik in 1 liter 1 of 10 zakjes doe komt er een verschil in hoe lang het duurt en hoe sterk de smaak wordt, vanwege het grote oppervlak van de thee in de zakjes is er geen noodzaak om met 10 zakjes thee per liter te werken. Simpel gezegd is de oppervlakte waarbij de uitwisseling van smaak- en geurstoffen kan plaatsvinden van invloed op de snelheid waarmee dit gebeurd voor een bepaald volume. Hoe meer hout, hoe sneller dit gebeurd.

 

Even onafhankelijk van de definitie van wat een Whisky is, gaan we uit van een drank die over twee vaten verdeeld wordt, eentje van 250 liter en eentje van 125 liter. Zal het eindresultaat hetzelfde zijn als we de 250 liter tweemaal zo lang laten liggen dan de 125 liter?

Het antwoord hierop is nee vanwege meerdere redenen;

 • De verhouding van volume ten opzichte van het oppervlak van hout tussen de 250 liter en 125 liter is niet een factor twee.
 • Het uitdampen van ongewenste componenten verloopt anders, niet alleen heeft de 125 liter minder tijd om het te doen, er zijn zelfs bronnen die beweren dat de samenstelling van het “Aandeel voor de Engelen” anders is afhankelijk van de maatvoering van het vat. Ik heb ergens gelezen dat bij kleinere vaten relatief minder alcohol verdampt.
 • Het kleine vat krijgt minder mee van de seizoenen, of misschien beter gezegd minder temperatuurwisselingen waardoor de vloeistof het hout indringt en uiteindelijk zich weer terugtrekt.

Betekend dit dat het gebruik van chips, staafjes, spiralen of kleinere vaten niet hetzelfde resultaat oplevert dan een 250 liter vat gedurende 8 jaar? Het antwoord hierop is zeker ja, maar dat betekend niet dat geen goed resultaat gehaald kan worden met hout dat kleiner is.

In ordegrootte van laag contactoppervlak tot groot behoren onderstaande mogelijkheden voor de hobbystoker;

 • 250 liter vaten (misschien alleen weggelegd voor de semi industriëlen onder ons forumleden)
 • 125 liter vaten (zie bovenstaande)
 • 50 liter vaten (nog steeds een groot volume)
 • 10 liter vaten (redelijk)
 • 5 liter vaten (is met een T500/ Grainfather opstelling of Alambiek te halen)
 • 2 liter vaten (is te doen)
 • Houten staafjes (wordt zelf maken of uit Oostenrijk laten overkomen, heb deze zelf gekozen)
 • Houten spiralen (nog niet een leverancier in Europa gevonden)
 • Houtsnippers (makkelijk en goedkoop te krijgen, Stookwinkel heeft deze ook op voorraad)

De tijd die nodig bij het gebruik van deze verschilt dus, immers is het contactoppervlak anders. Van 8 jaar kunnen we terug gaan tot enkele dagen.

 

Wel is het zo dat het vergroten van het contactoppervlak een aantal veranderingen met zich meebrengt, een hiervan is de beschikbaarheid van tannines die uit het hout getrokken worden. Een houtachtige smaak zal ook eerder optreden bij een groter contactoppervlak.  We zitten ook met het uitdampen van de ongewenste vluchtige componenten etc, we gaan in de buurt komen van rijping op vat maar het niet geheel bereiken. Dat betekend niet dat er alleen maar bocht gemaakt kan worden zonder vaten, het tegendeel is zeer zeker waar.

Bij het gebruik van snippers, spiralen en staafjes is het zeer zeker raadzaam om gedurende de periode van rijping te proeven. De kans op een overheersende houtsmaak is immers groter. Betreffende het gebruik van staafjes, spiralen en snippers zou ik aanraden om van een bepaald type wat internetonderzoek te doen om erachter te komen bij welke concentraties (gram hout/ liter) anderen succes hebben gehad.

 

Versneld verouderen

Wanneer we nog sneller willen werken, verouderen is tot zekere hoogte mogelijk binnen een dag door gebruik te maken van een aantal mogelijke technieken.

 

 • Snelle Koude / Warmte Cycli, een waterbad (of pan) met water rond de 60 graden Celsius, de pot met alcohol en houtsnippers hierin zetten totdat het opwarmt. Daarna de vriezer in voor een half uurtje en weer laten opwarmen. Na iedere cyclus proeven.
 • Ultrasoon geluid, ik heb hierover ook op het Stookforum gelezen en er zijn zelfs apparaten van duizenden euro’s te koop specifiek voor dit soort toepassingen. De goedkoopste beginnen rond de 30 a 40 euro en zullen ook langer duren dan de professionele. De geluidsgolven waaraan het hout wordt blootgesteld in de vloeistof zorgen ervoor dat de vezels beschadigen waardoor de smaken makkelijker in de vloeistof terechtkomen. Qua container zou ik een metaal of borosilicaat glas (lab spul) adviseren, ik heb zelf ervaring gehad met gewoon glas dat brak en plastic dempt de geluidsgolven uit. Gevoelsmatig zou ik periodes van 40 seconden hanteren en proeven tussendoor.
 • Thermo nucleair, deze komt er alleen bij vanwege de volledigheid, niet doen. In plaats van een waterbad te gebruiken zoals bij de eerste optie kan de magnetron gebruikt worden voor snelle opwarming. Maar een hoog alcohol percentage in combinatie met een magnetron is een slecht idee, een vonkje en tsja hopen dat het alleen een nieuwe magnetron gaat kosten.

De combinatie van drank, hout, tijd, oppervlakte en behandeling van het hout is afhankelijk van wat de stoker er mee wilt bereiken. Op basis van de samenstelling van de drank (denk bijvoorbeeld aan Whisky gerookt met turf) kan een ander soort hout een wereld van verschil maken. Probeer wat werkt voor je maar let wel op dat het hout wat gebruikt wordt vrij is van impregnatie middel of andere chemicaliën, we stoken niet meer na het verouderen dus wat er in komt, blijft erin.

Voor de geïnteresseerde onder ons, deze samenvatting heeft onder andere de volgende bronnen gebruikt (niet in chronologische volgorde), let wel dat deze in het Engels zijn;

Forum Lid
6 dagen geleden

Prachtige uiteenzetting en flink uitgebreid ook .

(Er zijn nog enkele methodes misschien aan te vullen voor gebruikmaken van hout en bij rijping .
Door over meerdere vaten de whiskey te stoken kun je al texturen van hout verkrijgen aan de drank en oxidatie aan de drank . )

Forum Lid
6 dagen geleden

Robbert, merci.

Bedoel je daar een thumper systeem mee?

Forum Lid
6 dagen geleden

Kort door de bocht noemt iedereen dit Thumper .
Ik vermoed omdat op Amerikaanse filmpjes dit gebruikt is .
Je kunt naast de hoofd ketel 1 of meerdere ketels gebruiken . Deze ketels kunnen op meerdere wijze zijn ingericht.
Je heb ketels voor een meteen opvolgende 2e stook , rectificatie vat , charantais , cleaners , vat als kruiden vat (soort botanical basket ) , je heb de Dry still en dan de alcohol drogers . Je hebt ze verwarmt en onverwarmd .

Zelf heb ik onlangs bourbon gestookt via een dry still . Deze had ik voorverwarmd en gevuld met ( voor het doel voorgewaterd eiken .
Door passeren van de damp komt geur , smaak en kleur mee en door de warmte bij dit proces is er al een vorm van ageing.
Een heel oud principe eigenlijk wat vroeger al werd gebruikt om aan vraag naar aged brandy ,Whiskey’s en bourbons te kunnen voldoen ondanks lage productie .

Het is aan een kant simpel maar vergt wel iets van oefening ,ervaring vooraf .
Te veel of te weinig , snel of langzaam passeren, voorbewerking van het hout maakt snel verschil .
Met trekken / rijpenop vat of snippers kun je eventueel aanpassen door langer of korter te laten staan .
met de dry still kun je ten hoogste nog nablenden als smaak te heftig is .

Forum Lid
6 dagen geleden

Als ik het goed begrijp heb je een soort van infusie gedaan tijdens het stoken? Beetje een idee van koud roken van de alcohol?

Forum Lid
6 dagen geleden

Zo zou je het een beetje kunnen zien ja.
Het geeft een zeer goed resultaat in korte tijd .

Forum Lid
6 dagen geleden

Ik wist niet dat dat een ding was, tijdens het bezoek aan Schotland hebben voor de grap met een soortgelijk idee gespeeld. Toen wilde we alleen de hoeveelheid fenolen in de whisky kunstmatig omhoog brengen, een soort van Octomore op steroïden. Dus turf verwarmen en de rook door de vloeistof leiden. Toen niet nagedacht om dat tijdens het stoken te doen.

Forum Lid
6 dagen geleden

Je schotland ideeën waren best wel goed op dreef maar feitelijk probeerde je het wiel opnieuw uit te vinden ..
je kunt in dry still ook met turf werken .
Ik denk dat in Schotland de oudere ook deze info wel hadden . Het principe is al vrij oud .

Forum Lid
6 dagen geleden

Turfverrijking staat ook niet op de agenda nu. Het idee kwam na een dag proeven en flink wat drams terug in het huisje. Dry stills waren me niet bekend, ik ken wel enkele industriële processen waarbij gas in een vloeistof wordt opgelost en kwam zo op het idee. Turf in de dry still weet ik nog niet of het een goed idee is, denk vanwege de samenstelling de smaak te straf wordt. Misschien iets voor de toekomst om uit te proberen, nadat ik geleerd heb een normale whisky te maken. Dat an sich gaat nog even duren.

Forum Lid
6 dagen geleden

Het staat mij bij dat ergens nog staat in de boekjes hier over Turf in kleine hoeveelheid gemengd met bast en cacao .
Ik moet eens naslaan .

Forum Lid
6 dagen geleden

In de dry still of het roken van de mout? Dat laatste wil eens doen met een combinatie van turf, hooi en zeewier. Poging om een medicijnale smaak Whisky te maken maar dan de Nederlandse versie.

Forum Lid
6 dagen geleden

medicinale*, vreemde autocorrect.

Forum Lid
5 dagen geleden

Ik moet het na slaan hoe en wat maar het zit wel in een nabewerking methode in een secondair vat .
( ik onthoud wat ik vaker gebruik of doe op auto piloot andere dingen worden wat roestig 😊 )
Maar als je eraan toe bent geef maar een gil ik zoek het op .

Forum Lid
5 dagen geleden

Prima daar hou ik je aan! Heb nog geen budget koudrook oplossing bedacht, bovenop een barbecue is niet koud genoeg. Bij Laphroaig zat er tussen de turf en mout iets van tien meter. Ik wil de diastatische kracht niet om zeep helpen. Dat en de eerste druppel whisky moet nog over de tong rollen.

Forum Lid
5 dagen geleden

Er is veel mogelijk . na huidige project volgen vast nog vele .
Ik weet niet veel maar als je vragen hebt wie weet kan ik helpen . ik zoek dat met de turf even na .

Forum Lid
5 dagen geleden

Ik wil je daar toch even wijzen op een stevige understatement Robbert, misschien dat je nu het koud roken bedoelt 😉 ik heb een aantal forums gelezen en wat youtube filmpjes gekeken. Ik heb net wat inspiratie gekregen door een Islay rookwatertje. Kogel barbecuetje met luchtopening onderin, wanddoorvoer met zachtkoperen leiding die als een koeler door een bakje water loopt. Die eindigt in een plastic doos met een hele hoop gaten bovenin. Kleine gaatjes wel. Soort blokker opbergdoos.
Mout besproeien vooraf en met briketten laag stoken. Turf etc. op het rooster leggen met zo’n aluminium wegwerpbakje.
Zover de theorie, echter zou ik het daarna moeten schroten, zit dan een 100 euro voor een schrootmolen aan vast. Voorlopig vertrouw ik op Erik zijn maalkunsten en schuiven we dit op de langere baan.

Forum Lid
5 dagen geleden

Ik heb net ( ondanks wat gemopper van mijn eega vanwege tijdstip) boek van even van zolder gebrabbeld .
Ik heb daarin volgens mij het gevonden .
angosturabast , turf en cacao bonen worden gemengd in vijzel en vochtig een grove vermaling van gemaakt hierna in een stenen kruik of ijzeren bak met hete lavastenen enige tijd weggezet .
De still wordt gevuld met low wine en overgehaald hierna gereinigd en opnieuw gevuld.
de inhoud van de kruik moet nu overgebracht naar het secondaire vat .
De drank moet nu opnieuw verwarmd naar 95gr . en overgehaald waardoor de damp de op stenen gebrande bast turf en cacao aroma meeneemt .

Het vervelende is er wordt hier gesproken over een fermentatie van gemoute gerst , ongemoute gerst, mais , rogge , tarwe en haver .
Deze is dus triple distilled .

Ik vind niet in beschrijving welke streek deze beschrijving vandaan komt .
Hoewel omdat zoveel diverse granen worden gebruikt en het 3 x gestookt wordt zou ik zeggen het is iets Irish

Forum Lid
5 dagen geleden

Mooi antwoord en mijn welgemeende excuses aan je betere helft om op je op het idee te brengen om rond te struinen op dat tijdstip.
Ik ga dat dry still verhaal eens verder uitzoeken, ben erg geïnteresseerd.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 6 dagen geleden

Even terugkomend op het aanzuren, vergeet ook niet voldoende calcium ionen in je mash. Dit kun je door Calciumsulfaat of Calciumchloride toe te voegen. Het voordeel is dat je eiwitten beter neerslaan. Tevens krijg je ook een lagere pH waarde.

Forum Lid
6 dagen geleden

Wat moeten we zonder jou Munckerik ?
inderdaad beetje op een spoor blijven hangen . Thanks voor ingrijpen 🍻👍

Forum Lid
6 dagen geleden

Ik maak me vooralsnog niet echt zorgen om de hoeveelheid Calciumionen in het brouwwater als ik m’n kraanwater ga gebruiken. Even ter bewijsvoering van eerdere claims over de hardheid van het water hier heb ik een klein testje gedaan.

De waterkoker was schoon vooraf, er net 1 liter water in gekookt. Flink wat last van ketelsteen hier, dat duidt op veel calcium- en magnesiumionen.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
19 6 dagen geleden

Verwar kalk niet met calciumsulfaat. Kalk kan in meerdere vormen voorkomen. Calciumsulfaat is gips en dat lost heel anders op in water. Kalk zijn alkalische zouten en (correct me if I am wrong) zijn gebonden en niet als vrije ionen beschikbaar.

Forum Lid
6 dagen geleden

Ik heb even het gevoel dat ik een aantal chemie docenten van me teleurstel om vanuit wikipedia de oplossing over te moeten kopiëren.

In hard water zit veel kalk in de vorm van het redelijk oplosbare calciumwaterstofcarbonaat, Ca(HCO3)2, waardoor in het water calcium- (Ca2+) en waterstofcarbonaat (HCO3)−-ionen aanwezig zijn. Bij het verwarmen komt kooldioxide vrij en ontstaat het vaste calciumcarbonaat. (Door de aanwezige magnesiumionen wordt ook magnesiumcarbonaat gevormd.):

We hebben de ionen dus.

Crew member
6 dagen geleden

Voor mij is het allemaal veel te lang geleden dat ik op de laboratoriumschool zat (1975) 🙂

Van mij mag je gewoon Wikepedia citeren hoor. En die leraren….. die lezen toch niet mee.

Forum Lid
6 dagen geleden

Haha, in ’75 liep ik nog niet rond. Voor mij een zeven jaar geleden maar gebruik er weinig van tegenwoordig, verwatert de kennis een beetje.

Crew member
6 dagen geleden
verwatert de kennis een beetje.Van Alchemist

Precies dus mijn kennis is nog meer verwaterd vandaar dat ik ook tussen haakje correct me if I am wrong erbij zette. 

Maar met zijn allen komen we er wel.

 

Mijn spargewater ketel heeft ook altijd aanslag maar toch voeg ik bijna altijd wel calciumsulfaat toe. Vandaag vergeten en mijn eiwitten sloegen niet zo mooi neer. (kan ook liggen aan mijn nieuwe apparatuur)

Forum Lid
6 dagen geleden

Hmmmm, heb je de calcium ooit in een andere vorm toegevoegd? En indien ja, mindere resultaten?

Crew member
6 dagen geleden

Ja Calciumchloride, ook beter resultaat. 

Forum Lid
6 dagen geleden

Net even lopen neuzen op het hobbybrouwenforum omtrent waterbehandeling.
Topic dat het toevoegen van beide genoemde zouten behandelt;
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=26713.25

Keuze daar voor calciumsulfaat of calciumchloride lijkt af te hangen van het type bier, moutig of hoppig. Er staan concentraties erbij over gewenste hoeveelheden. Opmerking daar vermeldt dat met een rekentool de samenstelling van het kraanwater gecompenseerd kan worden. Mijn vraag is of iemand ooit z’n kraanwater heeft laten testen?

Crew member
6 dagen geleden

Je kunt bij je waterleidingmaatschappij een rapport opvragen. Ik doe dat zo’n twee keer per jaar. De waardes wijken nooit erg veel af.

Welke calciumvariant ik toevoeg hangt inderdaad af van het type bier dat ik maak.

 

Calciumsulfaat, Calciumchloride en melkzuur zijn toegestane additieven bij de productie van biologische producten vandaar dat ik deze ook aanbied. Fosforzuur en magnesiumsulfaat zijn niet toegestaan en daarom heb ik ze ook niet opgenomen.

Forum Lid
5 dagen geleden

Duidelijk antwoord, eens navraag doen bij de maatschappij dus.
Is die richtlijn van biologische producten ergens online te vinden?

Forum Lid
5 dagen geleden

In het algemeen Calciumsulfaat en calcium chloride gebruik je bij brouwbeslag en calcium carbonaat is een hulpstof die in vele facetten van het maken van drank en likeuren wordt gebruikt .
Soms ook als alternatief . Qua resultaat hoeft het niet veel te verschillen

(Ook Natriumbicarbonaat gebruikt men wel i.p.v. Calciumsulfaat ik zou dit afraden ! )

Crew member
5 dagen geleden

Even een mailtje of bellen naar de waterleidingmaatschappij en ze sturen een pak electronisch papier per mail.

 

Die richtlijnen kun je vinden op https://www.skal.nl/ 

Specifiek voor de hulpstoffen:

https://www.skal.nl/vervaardigen-van-bio-producten/biologisch-product/hulpstoffen/

Wanneer je op verordening 889/2008 klikt zie je alle hulpstoffen.

Forum Lid
5 dagen geleden

Duidelijk Robbert, ik heb nog genoeg te lezen, het antwoord van Erik staat ook op de lijst nu. Het begint een beetje huiswerk te worden zo. Heb toch nog even voor het stoken dus hoef me niet te vervelen.

Forum Lid
5 dagen geleden

Huiswerk is niet erg. Ik doe domme dingen en word gelukkig bij gestuurd word er gek blij van weer wat te leren. Prachtig gewoon (gwn).

Forum Lid
5 dagen geleden

Het bijleren gebeurt hier inderdaad in rap tempo, mooi zo’n forum.

Forum Lid
5 dagen geleden

Alchemist lees in je maar maak het je niet te moeilijk. Vroeger wilde ik ook perfectie maar dan blijf je zoeken .
Het moet leuk tijdverdrijf zijn en de perfecte smaak is wat je zelf lekker vind .
Ik zat vroeger ook met mijn ketels tussen de boeken een half lab en gaschromatograaf . .
Ik maak nu mijn drankje en na de tijd denk ik ” he heb ik dat gemaakt in laatste dagen ” 😅😅
Je bent super serieus en goed bezig . 👍 komt goed .

Forum Lid
5 dagen geleden

Gaschromatograaf, leuk spul dat, vroeger ook mee gespeeld. Ik heb het idee van perfectie al laten varen hahaha. Voorlopig zie ik een hele hoop variabelen waardoor de eerste tien keer stoken als een experimentje voor vaardigheden aandoet. Ik wil al bijna afscheid nemen van m’n Airstill voordat de eerste whisky stook heeft plaatsgevonden. Of een beetje non-invasief pimpen om het aantal schotels te verhogen, van buiten koelen etc. Maar ik ken mezelf en draaf dan door en doe teveel en verwacht teveel van t resultaat. Dus nu blijven we nog even weg van alles behalve mout, gist en spa reine. Eerst een aantal rondjes oefenen en dan een stapje hoger. Kan me in de tussentijd rustig inlezen, met het stookforum en internet komen we al een heel eind.
Ondanks af en toe gemekker van mijn kant op de suggesties blijf ik zeer erkentelijk voor het delen van jillie kennis.

Forum Lid
5 dagen geleden

De gaschromatograaf staat opzolder . tand des tijd heeft gezorgd dat hij niet aan wil . gebruik hem al jaren niet meer .
Eerst test je alles na paar jaar zie je dat niets erg veranderd dus verstoft het .
Airstill kun je met wat tweaken leuk gebruiken om eigen essences te maken .
gewoon mee spelen .

Forum Lid
5 dagen geleden

P.s.Alchmist ik leef landelijk dus mekkeren ben ik gewent ik wordt er vaak wakker van . 😅😅
Konden mijn hersenen ook weer een in oude archief cellen duiken .

Forum Lid
5 dagen geleden

Ik kan me dat heel goed voorstellen. De Air Still gaat gewoon dienst nu als hoofdstoker, tzt zal de dome en condenser besteld worden. Voor essences is een mogelijkheid, ik heb dat kruidenroostertje meebesteld dus jenever kan ook nog. Staat om privé redenen nog ergens op een verlanglijstje.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 5 dagen geleden

Om even terug te komen op je water voor de mash:

Je hoeft zo geen dure spa blauw te gebruiken, als ik bier brouw gebruik ik 1 fles leidingwater op 4 flessen demi water (5l/fles). Kost geen hol (0.79€/5liter) en ik moet in mijn geval er enkel nog wat zout aan toevoegen om het gewenste waterprofiel te hebben. Met brouwhulp kun je makkelijk je eigen waterprofiel maken door de gegevens van je waterkwaliteit in te geven en het aantal liters dat je gaat gebruiken. De kwaliteit is makkelijk te vinden op de website van de waterleverancier in je regio. Is de waterkwaliteit echt slecht dan kan je het leidingwater vervangen door een fles spa blauw of een 5liter bidon van Delhaize, AH,…

Forum Lid
5 dagen geleden

Goede tip, merci. Ga zo eens zoeken op de website.

Forum Lid
5 dagen geleden

Makkelijker gevonden dan gedacht.

Volgens de definitie hard water, ik vermoed dat er nog wat extra kalk in de leidingen van het huis zitten eerlijk gezegd, maar dit geeft wel een goede basisindicatie.

Lijkt me qua calcium gehalte aan de stevige kant, dubbel wat aangeraden wordt voor lichtere bieren. 

Forum Lid
5 dagen geleden

Water ontharden kun je ook zelf vrij .
Soms is het doorkoken van water al afdoende en slaat de calcium als ketelsteen neer ( niet alles slaat neer en water is dan wel ook zuurstof arm )
andere methode is ook simpel ook al moet je wel even secuur werken .
Je kunt ontharden door calciumhydroxide toe te voegen .
Op 120 liter te behandelen water
graden hardheid tegen over gram
10 12 gram
15 24 gram
20 48 gram
25 64 gram
30 80 gram
35 96 gram

De calciumhydroxide door roeren .
na enkele uren het water van bezinksel afhevelen of filteren.
met ph meter of lakmoespapier even controleren of het water nu basisch of zuur is .
Wanneer het basisch is ( papier blauw) wat water bijvullen .
Is het te zuur (rood ) iets meer calciumhydroxide toevoegen .

Forum Lid
5 dagen geleden

f*** tussen de getalen moet meer spatie of streepje hardheid 10 graden – 12 gr . enzovoort

Forum Lid
5 dagen geleden

Die houden we achter de hand, op het vloeken na dan.

Forum Lid
5 dagen geleden

👍

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 5 dagen geleden

Alchemist Ik vond nog iets wat ook een vorm van dry distillation is . Dit noemt men Destructive distillate .

Forum Lid
5 dagen geleden

Ahh ja, verbranden in een reducerende omgeving. 

Beetje zoals dit filmpje; Making Wood Vinegar

Klonk leuk totdat ik iets over de samenstelling las;

Raw wood vinegar has more than 200 chemicals, such as acetic acid, formaldehyde, ethyl-valerate, methanol, tar, etc. 

Lijkt me niet  het meest geweldige spul  om toe te voegen?

Forum Lid
5 dagen geleden

Bij paling ,worst ,spek roken krijg je meer binnen dan in distilatie .

daarnaast Percentages zijn klein en door rectifier te gebruiken  nihil ,

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
15 5 dagen geleden

Het borrelen is flink afgenomen, een belletje komt rond de 20 a 30 seconden langs.  

Niet dat ik nu in de paniekmodus schiet maar vroeg me wel af hoe ik nu het beste kan meten, met m’n alcohol of SG refractometer, vinometer?

Beetje om een idee te krijgen hoe goed de gist gefeest heeft.

Crew member
5 dagen geleden

Met je alcoholmeter zul je teleurgesteld worden, die zijn niet bestemd voor (stook)wijn.

Met de refractometer moet je een correctiefactor in acht nemen.

Vinometer geeft een redelijk goed beeld.

Hydrometer is het beste om mee te meten (start SG – huidige SG x 0,13125 en je weet hoeveel alcohol er in zit)

Forum Lid
5 dagen geleden

Hmm ik heb  wel de wort gemeten met de refractometer, het meten met een hydrometer zou niet een afwijking geven?

De vinometer zal ik morgen dan oppikken, die ligt nog bij iemand anders.

Crew member
5 dagen geleden

Als je start met vergisten kun je met de refractometer een goede meting doen. Zodra er al wat alcohol is gevormd wordt het een ander verhaal en klopt de waarde niet meer.

Met de hydrometer meet je altijd het juiste SG.

Als je jezelf weer wilt verwennen dan is een Tilt een heel mooi cadeau 🙂

 

Hiermee kun je de correctie uitrekenen.

https://www.brewersfriend.com/refractometer-calculator/

 

 

Forum Lid
5 dagen geleden

M’n gedachtegang was een beetje om van de hydrometer af te komen, ik heb iets tegen 150 ml per keer af te moeten tappen. Ik kijk het nog eventjes aan en ga eens zoeken tussen m’n oude brouwspullen, heb vroeger wel zo’n hydrometertje gehad. Vinometer kwam ik laatst nog in de verpakking tegen.

Hahahaha, ik vind het wel leuk dat je het woordje weer gebruikt bij mezelf verwennen. Ik heb de Tilt inderdaad al bekeken, ook de https://plaato.io/http://www.ispindel.de/ en nog eentje waarvan ik de naam vergeten ben.

Ik hou het dan nog even bij de refractometer en zal zo eens gaan rekenen.  Terminologie daar ben ik wel eerder tegengekomen maar moet ik weer even opfrissen,  de Brix, Plato, Socrates,  WRI en wat nog. 

Admin
5 dagen geleden

Bij het brouwen wil ik echt niet meer zonder Tilt. Het voelt idd niet goed om steeds een sample te moeten nemen, en ik wil ook niet steeds zuurstof bij mijn bier laten komen. Zodra het de fermenter ingaat tot het moment van bottelen gaat het deksel er niet meer van af en heb ik continue inzicht in het verloop van het sg.

Crew member
5 dagen geleden

Nee ik ben ook voor de Tilt. Sprayen met StarSan en pons in de maisch.

Er is ook een koppeling met Brewfather (vind ik ook helemaal te gek) en de nieuwe app van de Tilt …. I love it.

Admin
5 dagen geleden

En de laatste versie van Tilt is extreem energiezuinig. Ik heb al 12 x gebrouwen met mn 1e Tilt en nog steeds de originele batterij. Ze geven nu aan dat de batterij bij normaal gebruik zeker een jaar mee moet gaan.

Forum Lid
5 dagen geleden

Ik had de linknaam en url tekst omgewisseld zie ik, ach ja Google helpt je wel verder.

In vergelijking met de Plaato denk ik dat de Tilt of soortgelijke systemen beter zijn en ik twijfel er niet aan dat het leven nog makkelijker gemaakt wordt. Ik heb een gedeelte van het maischen op de bank gedaan vanwege de app voor de Graanvader. Maar jullie hebben beide iets meer brouwsels gedaan dan ik. Ik wil eerst een paar rondjes zo gedaan hebben zodat ik meer van dingen als een Tilt kan genieten. Beetje vloeken hoort bij iedere hobby van me, baan, autorit etc.

Admin
5 dagen geleden

Ik deed eerst ook alles met dobbertjes en vinometer, maar sinds ik een Tilt ging gebruiken wist ik dat ik niet meer zonder kon. En ik ben zeker niet 1 van de eerste gebruikers. Ik verkoop hem al veel langer dan dat ik hem zelf in gebruik heb. Achteraf begrijp ik nog steeds niet waarom. Je gaat hem vanzelf nodig hebben 😂

Crew member
5 dagen geleden

Uiteindelijk gaat dit enkel en alleen om gemak. 

En ja je hoeft niets meer af te tappen en dan loop je ook minder risico op een besmetting.

 

Jan, mijn Tilt doet maar 4 brouwsels met een batterij. Dat heb je als je een early adapter bent hahaha.

Forum Lid
5 dagen geleden

Ja maar het verlanglijstje is me even wat te snel aan het groeien hahaha. Eerst Whisky proeven dan weer een verwenmomentje.

Ik heb net even de refractometer erbij gepakt, nu zitten we op 1020.

Dus van 1060 naar 1020, de termen

 • OG – (Brix WRI)
 • FG – (Brix WRI)
 • Wort Correction Factor

Zeggen me toch iets te weinig, iemand een suggestie of leesvoer?

Crew member
5 dagen geleden

Ik werk er ook niet mee omdat het me te vaag is. Vroeger enkel met de hydrometer gemeten maar reken maar dat de huidige SG lager is dan 1.020.

Forum Lid
5 dagen geleden

Het loopt nu pas een 48 uurtjes?Ik vond de 1020 nog wel meevallen eigenlijk.

Crew member
5 dagen geleden

Komende van 1.060 meen ik me te herinneren. Zal niet heel veel minder zijn maar toch wel iets. 

Forum Lid
5 dagen geleden

Ja na wat gespeel op de site zou ik rond de 5,50% procent alcohol zitten.

Ik moet me dit toch eens gaan uitzoeken maar het lijkt een gevalletje van metrisch en imperiaal systeem. Ik wil bijna een petitie starten om alles te standaardiseren. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren