Het moge dan geen Single Malt Scotch Whisky heten

Geupdate 2 dagen geleden in Recepten
967 op 26 juni 2019

Na een bezoek aan de Isle of Islay eerder dit jaar is er iets gaan kriebelen, tussen het proeven van het rokerige “bier” en de stralende gloed van de immens grote destillatieketels. De beslissing was genomen om zelf te proberen Single Malt Whisky te maken die de essentie bevat van de vele whisky’s die we daar geproefd hebben, het geturfde en het zilte.

Misschien is een kleine sfeerimpressie om het moment weer goed voor ogen te krijgen, een leuke opening.

Zijaanzicht van de Ardbeg stokerij, deze zijn flink aan het uitbreiden met een tweede stillhouse, werk was in aanbouw

Zijaanzicht van de nieuwe Ardnahoe stokerij, pas sinds September 2018 wordt hier gestookt

Zijaanzicht Laphroaig stokerij, voor mij persoonlijk de favoriet. Laphroaig is de opening geweest om peated whisky’s te gaan waarderen

Mouten van de gerst bij Laphroaig, een van de twee stokerijen die dit nog (gedeeltelijk) zelf doet. Laphroaig doet ongeveer 20% van het mouten en eesten zelf, Kilchoman is de andere die dit nog zelf doet. De ruimte waarin het koud roken met turf gebeurd wilden ze ons helaas niet aanbieden als hotelkamer, verlichting was te slecht om een foto te maken, de geur daar was zalig

De koperen giganten bij Laphroaig

Opslag van de vaten bij Bunnahabhain

Zelfs voor degene die geen fan is van whisky, is Islay als vakantiebestemming aan te raden, prachtig eiland met supervriendelijke mensen. Zeker voor herhaling vatbaar.

Nu naar het praktische stuk, het maken van de whisky. Ik heb géén ervaring met het stoken van drinkbare alcohol (op m’n virgin run gisteravond met witte wijn na). Daarom dat ik ook liever begin met de geplande aanpak te delen met het Stookforum waar collectief enkele millennia ervaring huist. Ik heb nog even voordat ik daadwerkelijk ga beginnen met het vergisten en stoken van de whisky (vertrek dit weekend richting Frankrijk) en hoor graag feedback op de geplande aanpak hieronder.

Recept “IJdele Hoop” 

De achterliggende gedachte voor de naam moge voor zich spreken. Na wat gelezen te hebben over verschillende mogelijkheden van de mash, bepaalde eigenschappen van het mout (o.a. diastatisch vermogen, invloed op pH etc.) en het verlangen om een Whisky te maken die “een beetje pijn doet” bij het drinken is het recept waarop ik ben uitgekomen het volgende;

 • Rookmout 5% stort, 250 gram
 • Peated Mout 10% stort, 500 gram
 • Whisky Mout 60% stort, 3000 gram
 • Distillatie Mout 20% stort, 1000 gram
 • Roasted Chocolat 5% stort, 250 gram

Totaalgewicht van 5 kilogram.

Alle mouten via https://bio-brouwmaat.nl/

Maischschema

Vooralsnog niet in het bezit van een brouwketel, ben van plan eentje aan te schaffen na de vakanties, midden Juli. Voorlopig gaat de voorkeur uit naar de Brew Monk 30 liter, deze komt op meerdere plaatsen met de wortkoeler en is qua prijs wat gunstiger dan de grainfather.

 • 15 liter voorverwarmen naar 65°C
 • Mout erbij doen
 • 90 minuten op 62°C
 • Verwarmen tot 73°C
 • 20 minuten op 73°C
 • Doorverwarmen naar 80°C
 • Verwarming uit en koelen maar
 • Filteren en overhevelen naar vergistingsvat

Vergisten

26 liter waterkluis uitgerust met een waterslot en kraantje (waterkluis heb ik al, kraantje en waterslot staan nog op het boodschappenlijstje). Op dit ogenblik nog geen klimaatkast, maak me lichtelijk zorgen over de temperaturen de komende tijd. Eventueel Saison gist overwegen?

Stoken

Sinds gisteren de bezitter van een Air Still, geinig apparaatje wat voorlopig gebruikt gaat worden omdat ik nog niet naar kwantiteit op zoek ben. Vanwege het geringe aantal schotels in deze manier van destilleren vermoed ik nog wat problemen te krijgen met het maken van de cuts.

 • Eerste run alles overhevelen tot een gemiddeld alcoholpercentage van 20%
 • Tweede run met cuts gaan werken, eerste 50 ml is voor de gootsteen. Dan 50 ml cuts nemen, ruiken, aanlengen tot +/- 35% en proeven of ik het erin wil.

Verouderen

De gedachtegang om aan deze aanpak te proberen is als volgt,

 • De combinatie van de mouten levert me een gemiddelde van ~ 22 PPM, fenolen (De “hoeveelheid rooksmaak” wordt uitgedrukt in het fenol gehalte van de whisky), verwachting is dat er na twee runs distilleren 30 a 50% overblijft wat zou resulteren in een eindgehalte van 6,6 a 11 PPM.
 • Trio van turf en beukenhout, beetje een gokje maar ik hoop dat dit voor een complexere rooksmaak zorgt dan enkel de whisky mout te gebruiken.
 • Het Roasted Chocolat mout heeft een langere blootstelling aan een hogere droogtemperatuur gehad waardoor de maillardreacties meer hebben plaatsgevonden. Enkele bronnen op het internet suggereerden dat de mout hierdoor zou bijdragen aan een lagere pH wat wenselijk is voor de enzymatische activiteit tijdens het maischen (gewenste pH van 5,4 a 5,6).
 • Spa Reine, eigenlijk alleen vanwege de kwaliteit van het leidingwater waar ik zit. De standaardmaat voor kalk in het water °dH gaat uit van 10 mg calciumoxide per liter water, ik vermoed dat het bij mij bijna in grammen per liter uitgedrukt kan worden 
 • Maischschema, quasi uit de lucht gegrepen na verschillende bronnen geraadpleegd te hebben. Van bijna kokend water erin en beginnen te vergisten met de mout er nog in, tot adviezen van 12 uur op 62°C. De stokerijen waar ik geweest ben hadden rustmomenten van 4 uur bij de stappen maar daar was de vloeistof al afgevoerd, dat betekend dat de omzetting meer gebeurd door restwarmte in de mout dan actief aanvoeren zoals met een brouwketel.
 • De Amerikaanse eiken blokjes, na youtube filmpjes en engelstalige fora doorgespit te hebben lijkt de consensus te zijn dat de blokjes/staafjes de voorkeur hebben over chips vanwege de relatief minder tannines. De chips zouden meer ‘end grain’ hebben waardoor een straffere smaak komt.
 
 • Geliked door
 • Rick
 • Nimrax
Antwoord
1 op 26 juni 2019

Je hebt goed over het proces en alle stappen nagedacht! Dat wordt vast een lekkere whisky.

Forum Lid
op 26 juni 2019

Bedankt, voorlopig nog even de vingers gekruist houden of het inderdaad lekker wordt.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
12 op 26 juni 2019

Een goed begin is het halve werk! Je bent goed bezig!

Leuke foto’s van Isle of Islay ook, staat ook nog op mijn lijstje om meerdere distilleerderijen te bezoeken

Forum Lid
op 26 juni 2019

Dank u dank u. 

Islay is geweldig, we hebben op 3 dagen 9 stokerijen gedaan (niet alles met rondleiding). Ardbeg, Lagavulin en Laphroaig liggen ongeveer een kwartiertje lopen van elkaar. De rest heb je (als je meerdere op een dag wilt doen) een taxi of auto nodig. Met AirBnB een cottage gehuurd voor circa 90 euro de dag, was echt prima te doen. 

Forum Lid
op 26 juni 2019

Toffe foto’s zeg en een top bezoek. Ik  ben ook een beginner en vind je stappenplan super. Zo zou ik het ook doen. Alleen het maishen iets preciezer qua temperaturen. Ben heel benieuwd naar je resultaat.

Forum Lid
op 26 juni 2019

Haha benieuwd ben ik ook, moet alleen nog even wachten helaas. Hoe bedoel je het preciezer doen qua temperaturen? Tijden?

Forum Lid
op 26 juni 2019

55 gr 1/2 uur, 65 gr 1/2 uur en 45 min op 72 gr. En de jodium test dan doen.

Forum Lid
op 26 juni 2019

Slngle malt komt van een stokerij,malt van een streek,dus die jij stookt is single malt.

Forum Lid
op 26 juni 2019


Full malt

Forum Lid
op 26 juni 2019

@Murmillo, ik heb inderdaad niet stil gestaan bij de eiwitrust. De reden dat ik die niet heb meegenomen is vanwege een aantal opmerkingen die ik links en rechts gelezen heb;

“De eiwitrust is vindt plaats als eerste stap in het maischproces, het inmaischen.
Bij een temperatuur van rond de 52 tot 58ºC en een pH van 5,0 tot 5,2 worden de eiwitten in het beslag (gemalen mout en ongemout, in een hoeveelheid water) door diverse enzymen (protease) omgezet in kleinere eiwitmoleculen (polypeptiden). De eiwitten lossen hierdoor op in water en zorgen ervoor, dat het uiteindelijke bier helder wordt. Tevens dienen deze eiwitten als voeding voor de gistcellen tijdens het latere gistingsproces. De grotere eiwitmoleculen zorgen voor een stevige schuimkraag (schuimhoudbaarheid), maar laten het bier vrij droog doen smaken. Voor veel biersoorten is het dus niet gewenst om de eiwitrust al te lang te laten duren.”

De overige twee temperaturen ga ik eens nazoeken.

Forum Lid
op 26 juni 2019

@ChrisV, helemaal correct. De reden dat ik Islay genoemd heb is vanwege het karakter van de meeste whisky’s daar, rokerig met een zilte of medicinale smaak. 

“Van het eiland Islay komen de meest uitgesproken Schotse whisky’s. Het bijzondere karakter van Islay whisky komt voort uit de harde zeewinden en regenbuien die het eiland treiteren. Daardoor is de turf van Islay in de loop van de eeuwen doordrenkt geraakt van zout zeewater. Het bevat veel jodium en resten van zeewier. De whisky’s krijgen door het gebruik van deze turf een typisch medicinaal karakter en een zilte geur en smaak.”

De bedoeling is dan ook om een straffe rokerige whisky te maken. Alhoewel sommige whisky’s van daar ook superzacht zijn (Caol Ila Moch bijvoorbeeld). 

Forum Lid
op 26 juni 2019

Zou ik proberen lijkt lekker😋

Forum Lid
op 26 juni 2019

Dan weet ik het goed gemaakt, wanneer de whisky klaar is én drinkbaar (daarmee ook representatief voor Islay) zal ik je een proefflesje toesturen. Maken we er een soort van Stookforum testpanel van. Maar dat gaat nog even duren, zal pas midden Juli beginnen.

Forum Lid
op 26 juni 2019

Wouw caol ila is heel lekker. Ik vind het heel leuk he zo te volgen in je zoektocht. Leer ik lekker met je mee. Ben heel benieuwd naar het resultaat. En vergeet niet dat kleine dosis lef,  vordering maakt. Succes.

Forum Lid
op 26 juni 2019

Bedankt! De volgende posts tijdens de queeste om vloeibaar goud te verkrijgen zullen ook wat langer worden. Waarschijnlijk stapsgewijs om de redenering toe te lichten met literatuurvermelding of youtube links.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 26 juni 2019
Spa Reine, eigenlijk alleen vanwege de kwaliteit van het leidingwater waar ik zit.Van Alchemist

Je kunt de spa reine ook nog eerst distilleren met je airstill zodat je zeker weet dat je zuiver water hebt.
(Spa heeft een zwart residu na distilleren). Of vers regenwater distilleren. Dan kan het daar echt niet meer aan liggen. Mooie docu workshop! Top!

Forum Lid
op 26 juni 2019

Hoi Nimrax, bedankt voor de tip. Heb je hiermee ervaring qua invloed op de pH? Had ik er misschien bij moeten zetten maar de reden dat ik voor Spa wil gaan is ook de lagere pH, namelijk 6. Leek me een bijkomend voordeel voor het maischen.

Crew member
op 26 juni 2019

Graag gedaan Alchemist.
Koekel zegt: Zuiver gedestilleerd water moet neutraal zijn met een pH van 7, maar omdat het kooldioxide uit de atmosfeer absorbeert, is het eigenlijk licht zuur met een pH van 5.8. /

Dus als je na distillatie even meet dan lezen we het weer graag van je.
Mijn Ph meter is oud, lege batterijen en mogelijk onbetrouwbaar ander deed ik een meting met je mee.

Forum Lid
op 26 juni 2019

Ik heb zelf geen pH meter op het ogenblik, die test zal even moeten wachten tot na m’n vakantie. Klopt, demiwater heeft een pH van 7 en die is voor onze doeleinden ook temperatuursonafhankelijk

Wat ik me wel afvraag nu (na wat gelezen te hebben over de kwaliteitseisen van bronwater is om géén demiwater te gebruiken.

“Voor veel biertypes is wat harder water beter

Vaak wordt gedacht dat zacht water altijd het beste brouwresultaat geeft. Dat is absoluut niet het geval. Alleen voor pilseners heb je zeer zacht water nodig. Voor bijna alle bovengistende bieren is wat harder water geen probleem en zelfs gewenst! Zeer zacht water dat zoutarm is leidt tot karakterloze bieren . “

“Calcium (Ca2+) 
Ik heb er al een paar keer op gewezen: calcium heeft tal van positieve eigenschappen voor het brouwproces. Calcium stimuleert de enzymactiviteit en verbetert de eiwit afbraak. Verder stabiliseert het de alfa-amylase en zorgt het voor een snellere filtering. Het extraheert de fijne bitterstoffen uit de hop en vermindert de wortkleur. Calcium is een essentieel bestanddeel van de gistcel en kleine hoeveelheden calciumionen neutraliseren stoffen die giftig zijn voor de gist. Voorts verbetert het de klaring bij het ouder worden van het bier. Ook wordt de stabiliteit en smaak van een bier gunstig beïnvloed door calcium. De laatste gunstige eigenschap die ik hier noem is het feit dat calcium reageert met oxaalzuur tot het moeilijk oplosbare calciumoxalaat, waardoor gushing voorkomen wordt (7) 
Een overmaat aan calcium kan echter schadelijk zijn voor het bier. Zoals ik al uitgebreid besproken heb vormen calciumionen samen met fosfaten uit de mout een neerslag. Deze neerslag kan een ongunstig uitwerking hebben op het filterverloop van het beslag. Daarnaast kunnen er ook teveel fosfaten weggenomen worden die noodzakelijk zijn voor een goede gistgroei.”

Bron: https://www.hobbybrouwen.nl/artikel/water2.html 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 26 juni 2019

Ga voor een trage vergisting Voor een wat zwaardere smaak .
PH rond 4,5 -5,5 .

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 26 juni 2019

Gedestilleerd water zou ik niet gebruiken of je moet weten welke ionen je weer wilt gaan toevoegen (calcium, chloor, magnesium, sufaten….). Wellicht dat je toch al wat brouwzouten wilt/moet gaan toevoegen.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 26 juni 2019

Na wat leeswerk en ook de antwoorden van Robbert en Munckerik denk ik dat vooraf aan een grote batch maken eerst een proefje uitgevoerd moet worden.

Ik ben op het internet de term Congreswort tegengekomen;

“Congreswort is een standaard wort, dat wordt gemaakt om het rendement, de kleur en soms andere eigenschappen, van mout te bepalen. De wort moet bereid worden volgens de ‘EBC standaard masching methode’. In het kort komt het erop neer, dat met een bepaalde hoeveelheid mout een bepaalde hoeveelheid wort gemaakt moet worden. Na het bepalen van de eigenschappen wordt de wort nog 1 uur gekookt om de kookkleur te bepalen (ca. 1,5 EBC donkerder). De bereidingswijze is nauwkeurig vastgelegd.”

Bronnen: 

http://www.bier-brouwer.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=93&Itemid=201

http://www.bierwoordenboek.com/Congreswort.ashx

Nu even buiten de precieze uitvoering hiervan (persoonlijk vind ik de methode gehanteerd bij bier-brouwer.nl wat omslachtig) is het wel een idee een kleine batch te maken t.z.t. Waarschijnlijk zal ik extra mout bestellen en iets verzinnen voor een methode om de pH, SG etc in kaart te brengen voordat we aan de 20 liter gaan beginnen. 

Iemand toevallig ervaring met iets soortgelijks op kleine schaal?

Forum Lid
op 26 juni 2019

Het brouw proces is misschien wat tijd rovend maar niet echt moeilijk . tijd en koppie erbij .
En een goede oefening .😄
Voor een goede vergisting is wat lastig een keuze uit ” commerciële ” gisten te maken .
( zelf maken ben ik voorstander van )
Hoewel voor een schotse whiskey een zeer goed alternatief is om een gist voor een trappisten bier te gebruiken .
Hou wel rekening dat na het toevoegen van gist de bier bereiding en whiskey uit elkaar lopen .

( tja ervaring met kleine schaal . ik heb mij er wel eens mee bezig gehouden . )

Forum Lid
op 26 juni 2019

Zelf gist maken schuif ik nog even op de lange(re) baan, dat gezegd hebbende waren je filmpjes van laatst wel een goede motivator.
Qua de kleine schaal was ik aan het denken aan.fijnmalen van de mout in wisselende samenstelling van het eerdergenoemde recept. In aparte containtertjes doen met de spa en een soort maischrun te doen. Daarna SG, pH meten om te kijken of het recept getweakt kan worden voor instap single malt. Wat minder toevoegingen nodig eigenlijk.

Forum Lid
op 26 juni 2019

Erik heeft geschroot mout . Die is verder niet nodig om verder fijn te malen . Een SG van rond -1060 is wat je beoogt met pH van 4,5 -5,5.

Forum Lid
op 26 juni 2019

Het plan is vanaf het begin geweest om bij Erik te bestellen. Het malen zou meer zijn om een maximale extractie bij de proefjes te krijgen. Denk dat ik pas over tweaken van t recept ga nadenken na m’n eerste stookpoging. Enig idee hoelang het geschrote mout houdbaar is? Anders bestel ik nu al.
Bedankt voor de richtlijn qua pH en SG!

Crew member
op 26 juni 2019

Wanneer je je maisch goed uitvoert hoef je niet zo fijn te malen hoor. Regelmatig roeren is effectiever. De enzymen weten de zetmeelketens wel te vinden en door te knippen. Met een jodiumtest weet je of al je zetmeel is omgezet in suikers. 

 

De mouterijen, die geschroot mout leveren, geven aan dat geschroot mout het best binnen drie maanden kan worden gebruikt. Het betreft hier dan mout dat niet gevacumeerd is. Gevacumeerd kun je het wel langer dan een jaar bewaren, toch houd ik ook voor gevacumeerd mout 3 maanden aan. Ik schroot en vacumeer per klantorder. Mijn advies is om pas te bestellen kort voordat je het wilt gaan gebruiken. Het wil wel eens gebeuren dat een zak lek raakt tijdens transport. Er zitten scherpe deeltjes in geschroot mout en wanneer de transporteurs ruw omgaan mat dozen kan het zijn, ondanks dat ik het zo goed mogelijk schokvrij verpak, dat een zak door een schok lek raakt. 

Forum Lid
op 26 juni 2019

Hartelijk dank. Dan wachten we nog even bestellen. Vind het bijna jammer dat ik eerst op vakantie ga.

Crew member
op 26 juni 2019

Als jij nou hier een oogje in het zeil houdt dan neem ik voor de vakantie jouw plaats wel in 🙂

Forum Lid
op 26 juni 2019

Haha, je had me bijna overgehaald.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 27 juni 2019

Mooi recept voor een Single Malt Dutch Wiskie. (Ik ben gestopt met dat gezeur/geneuzel over Whiskey of Whisky.) Overigens een mooi verslagje over je bezoek en rondleidingen bij enkele wiskiestokers.

Crew member
op 27 juni 2019

William, je hebt weer een stookforum jargon woord erbij, van mij mag hij door naar de Dikke VanDale: Wiskie
En complimenten voor Alchemist zijn mooie opzet en illustraties, prachtig topic’je met ingebouwde workshop.

Forum Lid
op 27 juni 2019

Haha, die houden we erin. Dan worden de vereisten omtrent productie en rijping wat makkelijker.

Ik ben aan het denken om een aantal stukjes apart uit te leggen (met bronvermelding) en wil eigenlijk beginnen met het verouderen van de whisky, ben wat funky methodes tegengekomen. Sommige die alleen vermeld gaan worden voor de volledigheid, zoals het verouderen in de magnetron. Ik vind de link even niet maar wordt gedaan door Still It.

https://www.youtube.com/watch?v=XC7O1cIBr9M

Buiten het gegiechel (vermoed door het proeven) is dit een leuk kanaal om te volgen. Wel allemaal in het Engels maar worden allerlei topics behandeld.

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 27 juni 2019

Https://www.gerlachuswiskie.nl Gebruikte het al, en stookt met een 200 liter bain marie van stookwinkel 😉

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 27 juni 2019

mijn kat eet WHISKAS . Dat maakt het toch een verdacht goedje .

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 28 juni 2019

Ik had gehoopt net een brouwketel op te kunnen halen, blijken die tot midden Augustus niet leverbaar te zijn. Wordt even rondzoeken op internet, alhoewel de eerste vooruitzichten ook Augustus worden.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 28 juni 2019

Welke ketels zijn dat dan Alchemist?

Forum Lid
op 28 juni 2019

De Brew Monk 30 liter. 

Was nu een aanbieding met gratis wortkoeler.

Ik heb nog met de goede heer over de grainfather gehad (had hij zelf niet) wat misschien een optie wordt als m’n geduld op is.

 

Of met suiker eerst spelen.

Forum Lid
op 28 juni 2019

Als t de grainfather wordt, zie je de bestelling wel verschijnen

Admin
op 28 juni 2019

De tegenstroom wortkoeler van Grainfather is altijd inclusief. Is echt perfect, en sneller dan de brewmonk. Maar er zal ongetwijfeld een prijsverschil zijn.

Je krijgt de graincoat er gratis bij, maar die krijg je in augustus nagestuurd. Daar is een leveringsprobleem mee. De Grainfather zelf is direct leverbaar.

Forum Lid
op 28 juni 2019

Prijs verschil is er ja, factor 2 ongeveer. Dat gezegd hebbende is de grainfather een klasse beter, ik heb de Brew Monk 50 liter wel gezien. Geef die en de 30 liter een paar jaartjes gebruik.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 10 juli 2019

Volgende week weer terug in het land. Net een grainfather besteld, geen geduld om te wachten tot de andere leverbaar is. Bij Erik het eerdergenoemde recept besteld en nu de dagen afstrepen voordat we kunnen beginnen.

Crew member
op 10 juli 2019

Je geeft aan dat je volgende week weer terug bent, kan ik e.e.a. al wel versturen op de datum zoals door jou aangegeven?

Admin
op 10 juli 2019

Same here 🙂 Hij kan vandaag de deur uit, maar als je er niet bent kan ik hem voor je vasthouden.

Forum Lid
op 10 juli 2019

Heren, postadres is van mn ouders dus kan gewoon de deur uit. Merci voor de navraag!

Crew member
op 10 juli 2019

Komt voor elkaar!

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 14 juli 2019

Nu de vakantieperiode over is en ik weer terug ben is het bijna tijd om te beginnen. Inmiddels zijn de bestellingen via Jan en Erik binnengekomen;

De geschrote mout van Erik, zeer goed verpakt en ook mooi om het kleine aandeel van de roasted chocolate mout te zien als een soort van stracciatella mout. Met moeite laat ik de verpakkingen nog dicht om niet even eraan te ruiken. Beetje het gevoel van naar de cadeautjes te staren onder boom rond Kerstmis. 

De Graanvader staat ook alvast klaar met z’n jasje aan, ook voor mij is het weer even wennen aan de lagere temperaturen hier. De Graanvader is zeer leuk speelgoed, beetje de stappen aan het doorlopen om te kijken welke handelingen nodig zijn. De bluetooth functie met de app werkt feilloos. Eerder had ik nog een concurrent brouwketel vermeld, duidelijk is het kwaliteitsverschil en ook de tegenstroomkoeler die het leven een stuk eenvoudiger maakt dan een dompelkoeler. Meerprijs duidelijk waard.

Een kleine misrekening aan mijn kant betekent dat ik morgen een stukje moet gaan rijden om bij een concullega wat spullen te halen. Anderhalf uurtje rijden voor een waterslot en een rubberen ring, ach ja je moet wat over hebben voor  de hobby. 

Tijd om een glaasje Islay Whisky te pakken en nog wat youtube filmpjes te kijken.

Forum Lid
op 14 juli 2019

Je kunt ook vergisten onder een vochtige theedoek .
Bij beginnende en goede vergisting gaat dat prima .
Als er maar geen ongedierte inkomt .
Kun je de waterslotjes laten opsturen .
plaats je die dan als die er is . kun je in ieder geval alvast beginnen

Forum Lid
op 14 juli 2019

Hoi Robbert, dank voor de suggestie,ik heb iets soortgelijks overwogen maar aangezien ik de komende twee dagen nog vrij heb kan ik net zo goed in de auto stappen.

Er staat nog een bestelling open elders (vanwege wat benodigdheden die ik niet via Jan of Erik kon krijgen)  maar die staat een tweetal dagen op uitzoeken in het magazijn. Er komen een aantal waterslotjes, rubberen ringetjes, klein formaat drankflesjes met dop (vanwege het uitdelen aan vrienden / collega’s / eventueel leden hier) en wat andere dingetjes mijn kant op. 

Na een poging bier brouwen van een kameraad die laatst mis ging, wil ik de risico’s zoveel mogelijk verkleinen. In het verleden bleek bij mijn bier- en wijnbrouwen dat proper werken niet mijn sterkste punt is, beetje een gevalletje van risico vermindering.

Forum Lid
op 14 juli 2019

met een theedoek afdekken kun je ook gewoon schoon werken .
Alleen als mijn vaten buiten of in schuurtje staan gebruik is water slot . Dan tegen muizen en steen marters .
Ik bijkeuken gewoon een doek .

Aha je heb gewoon nog een dagje uit dus .
Gezellig .

De producten van Munckerik gaan jou zeker bevallen .
Ik was uitermate tevreden ook .

Was je al uit wat voor gist je gaat gebruiken ??

Forum Lid
op 15 juli 2019

Het gebruik van een waterslot is tweeledig, ik heb bij lange nog niet de ervaring die jij hebt en ben een beetje huiverig, de tweede is een beetje nostalgie. M’n opa deed vroeger wijn maken (met ongeveer alles wat hij kon vinden) en het geluid van een waterslot heeft wat. Misschien nog eens door z’n receptenboekje spitten voor wat interessante recepten.

Dagje uit is altijd leuk, in het verleden toen ik bier en wijn deed maken ging ik wel eens naar Beek en Weert voor de spullen. In Beek was toentertijd in de Makado een klein schap bij een Etos of iets (meen nu niet meer). Weert was een mix tussen brouwwinkel en natuurwinkel.  Nu gaan we eens België in en kijken wat ze daar hebben.

Qua Gist heb ik meerdere opties overwogen,

 • “verse” bakkergist bij de Jumbo,
 • zelf maken zoals jij doet (mooi advies daarover trouwens)
 • biergisten zoals Saison gisten vanwege de hittegolf die we hadden toen ik het aan het overwegen was
 • AB Mauri gist die in Schotland veel gebruikt wordt
 • Standaard Whisky gist die vrij verkrijgbaar is

Uiteindelijk heb ik besloten om voor de laatste optie te gaan (niet in volgorde van meest naar minder interessant trouwens). Wat uiteindelijk de doorslag gaf was dat ik als beginnende stoker iets wilde wat makkelijk te verkrijgen was om “snel” te beginnen. Na wat nadenken over de eerste stook en wat andere oudere topics hier leek het me een goed idee om met iets te beginnen wat bij Stookwinkel en Erik te verkrijgen is. Alle spullen, niet alleen de gist. Alleen zoals het wat vaker loopt in het leven zijn daar wat dingen tussenin gekomen en ben ik m’n bestellingen wat aan het spreiden geweest vanwege wat spul dat ik gekregen heb. [Edit: spullen die ik van mensen om me heen heb gekregen om mee te beginnen].

Het is de Still Spirits Whisky Gist geworden (https://www.stookwinkel.nl/product/still-spirits-whisky-gist/

Ik ben op dit ogenblik van mening dat uiteindelijk de eigen gist maken een geweldige toevoeging zal worden maar wil het aantal variabelen voorlopig nog even beperkt houden. Beetje een instap recept voor degene die verliefd is geworden op Schotse Whisky, nog even de vingers gekruist houden of we iets drinkbaars gaan krijgen.

Forum Lid
op 15 juli 2019

aha . Ik begrijp helemaal jou beweeg redenen .
Oh het zal zeker iets drinkbaars worden .
Whiskey maken is een leuke instap in de wereld van distileren . 👍 komt zeker goed

Forum Lid
op 15 juli 2019

Ben het met Robbert eens,gaat wel iets drinkbaars worden de spullen er voor heb je.en waterslot,ik heb er in16 jr geen gebruikt,laat zelfst de druiven wild vergisten,nooit problemen gehad.sucses.

Forum Lid
op 15 juli 2019

Heren dank voor de bemoedigende woorden. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 15 juli 2019

Na een ritje vanochtend om een waterslot etc. te halen ben ik begonnen met de voorbereidingen.

 

Waterkluis is omgeturnd tot een gistingsvat;

Bovenin met een 12 mm boortje een gaatje gemaakt voor een rubbertje met het waterslot. 

 

De toevoeging van de kraan is gedaan met een setje wat bedoeld is voor een fast ferment

Setje kostte 9 euro maar maakt het wel makkelijk om meerdere vaten te maken als (lees wanneer) ik meerdere vaten tegelijk laat vergisten. 

De Graanvader loopt nu met reinigingsvloeistof om resten van olie en dergelijke weg te halen.

De Graanvader heb ik op de grond geplaatst omdat ik de hoogte mis om de binnenkant fatsoenlijk eruit te tillen. Gebruikmakend van de tegenstroomkoeler was de Graanvader snel gevuld, het reinigingsmiddel van Graanvader erbij en eerst de koeler laten draaien (15 min) en daarna de overloop (loopt nu bijna 15 min). Heb eens de handleiding gelezen, straks spoelen en dan kunnen we echt beginnen. 

 

Crew member
op 15 juli 2019

Goed bezig!

 

Je kunt de koeler en overloop aan elkaar vastmaken, dan gaat het schoonmaken een beetje makkelijker/sneller 😉

 

Ik weet niet of je David Heath al bent tegengekomen op YouTube, zo niet abonneer je op zijn kanaal, hij heeft heel veel handige tips zodat je nog meer plezier van je Graanvader gaat hebben.

https://www.youtube.com/channel/UCb3HYxTpCaVDeulH1mZGW1Q

Forum Lid
op 15 juli 2019

Erik, jij bent m’n nieuwe held.

Net de verpakking van de mout opengemaakt en in de Graanvader gedaan, ik waande me meteen weer terug in Schotland. Ik  had links en rechts wat rookmout onder ogen, of ja neus gekregen, maar dit is echt goed spul. 

Het loopt nu en de bluetooth verbinding met de app is geweldig. 

David Heath was ik nog niet tegen gekomen, een aantal mensen bekeken met de Graanvader en ik had een basis idee van wat er moest gebeuren. Zal aan het einde van vandaag eens evalueren en kijken wat de volgende keer beter of makkelijker kan. Was nu al dat staafje vergeten dat de overlooppijp dichthoudt tijdens het vullen, ach ja beetje kliederen en toen was het goed.

Crew member
op 15 juli 2019

Ik ga voor kwaliteit, dus ook vwb ingrediënten 😉

 

Zelf geniet ik ook altijd erg van de geuren die langskomen tijdens het brouwen/maischen.

Dat staafje heet “Grainstopper” 🙂

De eerste keer is altijd wat onwennig maar na twee of drie keer brouwen doe je het al bijna automatisch. Die tips van David Heath zijn echt goed en hij spreekt nog eens heel duidelijk. Je kunt hem ook heel makkelijk bereiken via YouTube, Facebook of welk ander kanaal dan ook. Hij reageert heel snel.