Het moge dan geen Single Malt Scotch Whisky heten.

Geupdate 5 min geleden in Recepten
33 op 19 juli 2019

Net toch nog eens gekeken in het vat, schuim is bijna weg. Om de 1 a 2 minuten komt nog een luchtbel door het waterslot.
Tegen beter weten in nog eens de refracometer gebruikt, bleef op 1020 net als twee dagen geleden. Zal zondag m’n oude Vinometer oppikken.
Nu er kans toe was ook een paar druppeltjes geproeft, rooksmaak zeker aanwezig, misschien iets minder dan gedacht / verwacht. Alcohol lijkt erin te zitten maar door de rooksmaak moeilijk te bepalen.
Aangezien Zondag ik toch een van de twee reisgenoten naar Schotland zie, neem ik wat mee zodat hij ook eens kan vergelijken.
Met een start SG van 1060 kan ik rekenen op een eindpercentage van 6,5% ongeveer? Dan kan de meting Zondag wat meer uitsluitsel geven wellicht over hoe ver de vergisting is.

Crew member
op 20 juli 2019

Vergisting is nog steeds gaande. Je mag zeker rekenen op 6,5% alcohol nu/straks. De meting met de refractometer wijkt dus af van wat het werkelijk is.

Forum Lid
op 20 juli 2019

Testje met aansteker,simpel maar werkt.zo test ik altijd.blijft vlam mooi branden zonder dat ze uitgaat of flakkerd,vergisting klaar.flakkerd of gaat uit wachten.

Forum Lid
op 20 juli 2019

heb je ook jodium test gedaan na maischen ?
Wanneer er nog zetmeel is zal SG ook niet geheel zakken

Forum Lid
op 20 juli 2019

Allen dank voor de antwoorden.

Ik zal morgen met de Vinometer kijken wat die aangeeft (vandaag voel ik me niet zo sterk na een avondje bier en wijn), ik zal ook met de aansteker erin gaan.

Ik heb geen jodium test gedaan, aan het einde van het maischen was ik eigenlijk alleen maar aan het vloeken en heb het zo  snel mogelijk overgeheveld naar het vergistingsvat.

Nog een speciale eis voor welk soort jodium ik moet hebben? 

Gewoon zoiets;  https://www.kruidvat.nl/kruidvat-povidonjood-oplossing/p/2718619?country=NL ?

 

Forum Lid
op 20 juli 2019

De jodium van Kruidvat zou kunnen .
Als het maar jodium is .
An anders de amos Jodium bij welkoop halen .
Kost hetzelfde alleen je heb dan geconcentreerde jodium en 200 ml.

Forum Lid
op 20 juli 2019

Duidelijk, na het stoken van de “Whisky” gaan we met hetzelfde recept nog eens doen om dan de geleerde lessen toe te passen.

Forum Lid
op 21 juli 2019

Aansteker ging uit, er is dus nog activiteit. De vinometer geeft ongeveer 6,2% aan. Beginnen richting het einde te komen. De temperatuur binnen is wat aan de hogere kant met 25 a 28°C, dit lijkt de vergisting wat te vertragen maar legt het gelukkig niet stil.

Crew member
op 21 juli 2019

E.e.a. is in de nagistingsfase gekomen en dan gaat het allemaal wat trager. Iets hogere temperaturen aan het einde van de vergisting zijn geen probleem, vaak wordt juist op het einde de temperatuur wat opgevoerd. Zo krijgt het gist de kans om wat “rommel” op te ruimen.

Forum Lid
op 21 juli 2019

Dat is goed om te horen, net een beetje afgetapt om te laten proeven. Ruikt heerlijk rokerig in het flesje. Ik blijf erbij Erik, geweldig spul.

Crew member
op 21 juli 2019

Dank je 😉

Goed uit laten gisten en laten klaren. Wanneer je de gelegenheid ervoor hebt lekker koel wegzetten om te klaren.

Forum Lid
op 21 juli 2019

Waterslot eraf en in de koelkast zetten? Heb toch twee koelkastjes en kan best eentje leegmaken.

Crew member
op 21 juli 2019

Als het kan waterslot erop laten. De CO2 geeft een beschermende deken over je mash. Is de ruimte te laag wellicht waterslot vervangen door een slangetje en een blow-off maken. Of je kunt er wat aluminiumfolie overheen doen.

Forum Lid
op 21 juli 2019

Voor bier is klaring belangrijk . .Voor whiskey is dat minder van toepassing .
De distillatie maakt sowieso helder .
Gist in na 24 uur voldoende gedaald .
Vezels aanwezig in de stookwijn geven ook meer smaak mee . dus te lang laten staan ” vermagerd ” aroma .
Bij een geschikte ( juist ingerichte ) ketel zal een nog troebele stookwijn ook niet aanbranden .

Forum Lid
op 21 juli 2019

Hoogte weet ik nog niet maar de gedachtegang was eerder dat indien de kopruimte doet koelen, alle vloeistof in het waterslot naar binnen wordt gezogen en het niet meer effectief is. Kijk tegen die tijd wat de beste oplossing is maar dan gaat ie wel de koelkast in.

Forum Lid
op 21 juli 2019

Robbert, als aanstormend Smart / Air Still expert, wat raad je me aan om daarmee te doen qua bescherming tegen aanbranden?

Crew member
op 21 juli 2019

Het naar binnen zuigen van lucht is niet zo veel. Wat Robbert zegt, het is belangrijk dat het gist goed uitgezakt is en als je de mogelijkheid hebt gaat dat met koelen effectiever.

Forum Lid
op 21 juli 2019

Dat naar binnen zuigen van de lucht twijfel ik een beetje over. Als we de algemene gaswet volgen en er geen drukverschil ontstaat, zou er bij zes liter kopruimte van 25 naar 7 graden iets van 340 mililiter verschil optreden. Dan wordt het waterslot leeg getrokken toch?

Crew member
op 21 juli 2019

Leegtrekken? het zal enkel de andere kant op bubbelen. Bij mijn conical fermenter tap ik tijdens het vergisten om de paar dagen wat gist af. Ondanks dat ik achter het waterslot een terugslagventiel heb geplaatst bubbelt het waterslot even de verkeerde kant op. CO2 is zwaarder dan lucht en de lucht wordt er weer snel uitgedrukt.

Forum Lid
op 21 juli 2019

Vanmorgen haalde ik een klein volume uit het gistvat om te kunnen meten en zometeen te laten proeven. Toen moest ik opletten dat de vloeistof niet terug liep het vat in. Wel ter info, ik heb de simpelste vorm van waterslot, maatje te klein eigenlijk. 

Forum Lid
op 21 juli 2019

Let op ! men vergeet dat koelen direct na vergisten zorgt ook dat de nog aanwezige CO2 wordt vastgehouden . .
Bij een product wat je gaat distileren met nog co2 aanwezig geeft meer schuimvorming . De aanwezige eiwit zorgt voor belvorming waarin de co2 wordt opgesloten .
Bij bier brouwen is aanwezigheid van co2 van ander belang dan bij een stookwijn voor whiskey .

Forum Lid
op 21 juli 2019

Aanbranden kun je voorkomen door contact vermeiden van warmte bron of wand .
Je kun je het best een dubbele bodem
gebruiken , eventueel kook steen of andere keramische materialen gebruiken om meer werveling te krijgen verminderd aanbranden .
Ook enkele druppels plant aardige olie toevoegen zorgt dat er monder schuimvorming is aan oppervlakte en het aanbranden langs de randen aan oppervlakte .
Een pulp achtig product kun je in kookzakje doen en zo verstoken Ook dan zijn onderin een aantal kookstenen handig waardoor niet de zak geheel op bodem rust .

Crew member
op 21 juli 2019

Bij stookwijn moet je altijd de CO2 er krachtig uitroeren. Wel nadat je hebt overgeheveld anders komt de dode gist weer in suspensie.

Ik heb ook de simpelste waterslotjes hoor. Zijn prima.

Forum Lid
op 21 juli 2019

Door het filteren via de Graanvader zit er geen tot weinig vaste stoffen in de wort. Voorstel is dus om te koelen, overhevelen en dan stevig te roeren voordat we gaan stoken?

Forum Lid
op 21 juli 2019

gewoon 24 uur laten staan en overhevelen zou voldoende moeten zijn .

Crew member
op 21 juli 2019

Als het helemaal is uitgegist! Zolang het nog gist, lekker laten staan.

Het is maar goed dat er weinig vast deeltjes in zitten, kafjes kunnen tijdens het stoken door uitlogen nog tanines loslaten en dat zijn smaakafwijkingen die je liever niet wilt.

Crew member
op 21 juli 2019

Wanneer je tijdens het opwarmen van de ketel flink roert ben je snel alle CO2 kwijt. Olijfolie zoals Robbert zegt (of distillers conditioner) zorgen ook nog eens voor minder schuim.

Forum Lid
op 21 juli 2019

plantaardige oliën een paar drupjes of conditioner maar GEEN olijfolie of arachideolie deze twee geven bijsmaak .

Forum Lid
op 21 juli 2019

Maïs olie is prima?

Roeren tijdens opwarmen wordt moeilijk met de AirStill helaas. Zal nog een Phil Colins drumsolo op het vat geven om de CO2 eruit te jagen voor het stoken.

Om mijn ongeduld wat te bedwingen heb ik net een 10 liter emmertje meegepikt, gaan ik ook een suikerwatertje starten morgenavond.

Crew member
op 21 juli 2019
plantaardige oliën een paar drupjes of conditioner maar GEEN olijfolie of arachideolie deze twee geven bijsmaak . Van Robbert

Je hebt helemaal gelijk, macht der gewoonte denk ik dat ik olijfolie intoets. Foutje 🙂

Crew member
op 21 juli 2019

Wat je ook kunt doen als je afgeheveld hebt, is een paar keer in een ander vat gieten, dat gaat de CO2 er ook uit.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
23 op 22 juli 2019

Ik weet niet zeker of ik goed heb gelezen maar je heb alleen een airstill ?
Als je een groter wil gebruiken mag je ook bij mij een ketel gebruiken om jou Whiskey af te stoken Alchemist .

Forum Lid
op 22 juli 2019

Robbert, je hebt helemaal gelijk, ik heb een Airstill gekocht omdat de eerste gedachte was om klein te beginnen, alleen kwam er toen een 26 liter waterkluis langs en zijn we wat groter begonnen.

Dat is een heel mooi aanbod en daar zou ik ook graag gebruik van maken, net even de agenda bekeken en de komende aantal weekendes kan ik de afspraken van overslaan. Gelukkig een beetje komkommertijd nu. Verlofdagen heb ik ook nog over indien het makkelijker door de week is.

Ik weet niet wat voor jou uitkomt qua datums.

Forum Lid
op 22 juli 2019

hoever ben je in de vergisting ?
Hoelang staat deze nu ?
mooiste is zo spoedig mogelijk na vergisten het te verwerken .

Forum Lid
op 22 juli 2019

De vergisting is, op een tweetal uur na, een week bezig.

Start SG van 1060

Geen Jodiumproef gedaan

Alcoholgehalte gisteren volgens Vinometer 6,2%

Activiteit is een luchtbel per enkele minuten

 

Ik vermoed dat het ver op het einde is nu. Met de temperaturen hier die voorspeld worden (39°C) denk ik dat het sowieso niet veel meer gaat doen.

Forum Lid
op 22 juli 2019

1 week is wel erg snel lijkt mij .
Gemiddelde is toch zo 3 weken gisten .
maar goed het zou kunnen dus dat met een week je de stookwijn afhevelen zal .
dus of 3-4 aug of een weekend er op moet het verwerkt .

Forum Lid
op 22 juli 2019

Ja het is een aantal jaartjes geleden sinds m’n laatste vergisting, het enige wat ik apart vond aan deze vergisting is de frequentie van vergisting de tweede dag, dat ging als een raket. Ik had nog een filmpje aan oma laten zien dit weekend aangezien opa vroeger veel wijn deed brouwen en zij had zoiets ook nog niet gezien. Er is nog activiteit nu dus het loopt nog maar traag. 

Dat weekend staat nog open bij me, zegt u het maar.

Crew member
op 22 juli 2019

Vergistingen….. ik heb dinsdag een tripel gebrouwen die is met SG1.080 de fermenter ingegaan en binnen 36 uur stond hij al op SG1.010. Vergisting leek nagenoeg gestopt maar toch is hij nog doorgegaan naar SG 1.004 en is nog aan de gang. 

Iedere vergisting is weer anders.

Admin
op 22 juli 2019

Erik, dat recept leek op die je voor mij had samengesteld toch? Bij mij giste hij helemaal droog naar 990. Fantastisch zwaar bier zolang je hem uit de fles drinkt want het schuim is heel snel weg. Maar smaak is erg lekker. Wat alcoholgehalte betreft meer een Quadrupel

 

Crew member
op 22 juli 2019

Klopt Jan, ik heb het recept een beetje aangepast omdat ik van jou al hoorde dat hij zo ver is doorgegist. Ook denk/hoop ik dat het schuim stabieler wordt door deze aanpassing. Dat doorgisten doet hij dus nog steeds dus weer even wat bijsturen 😉

Ik heb het recept in Brewfather gezet en de verwachting was dat ik zou starten op SG1.080 en eindigen op FG1.012.  Soms zie ik op de Tilt al uitschieters naar SG1.001 dus ik verwacht ook wel dat hij nog sterker wordt. Ik ga het recept nog wat aanpassen want ik vind 8,5% wel mooi. Boven de 9% vind ik voor een tripel te zwaar worden. Deze had nu een beoogd percentage van 8,9%

Admin
op 22 juli 2019

Het voordeel is wel dat ik hem heel erg lekker vind en er af en toe maar eentje van drink omdat hij zo zwaar is. Ik heb hem ook zonder bio rietsuiker gemaakt, die noem ik dan de dubbel. Maar die heb ik al heel lang niet meer gedronken. Ik zal er straks een in de koelkast zetten want deze temperatuur drink niet lekker. maar dit hoort eigenlijk niet in dit topic, sorry jongens 😉

Forum Lid
op 22 juli 2019

Stookforum dat zijn wr gewend dat topics soms vreemde dwarswegen krijgen .
😞😞 😅😄

Alchemist ..
weekend 10 -11 augustus ? .
Zaterdag of zondag ?

Hou komende dagen temperatuur wat in de gaten . boven 28 moet het eigenlijk niet komen .

Forum Lid
op 22 juli 2019

Off topic is pima hoor, betrap ik mezelf ook vaker op. Weekend is prima, wat mij betreft de zaterdag. 

Boven de 28°C is het al een paar keer geweest, hoe erg is dat?

Forum Lid
op 22 juli 2019

Ik zet het in agenda . !
Doe je de voor bereidingen op tijd ?
( afhevelen van gist eventueel door kaasdoek even laten lopen )
Je komt met 26 liter ?
Zet ik de ketel daavoor kkaar .

Bij 28 graden gaan de meeste gist soorten in de stress en bij 30 sterf deels of alles af . .

Forum Lid
op 22 juli 2019

Voorbereidingen komen in orde, ben ergens aan het twijfelen om over te hevelen naar een ander vat en dat in de koelkast te zetten tot die tijd?

Gok eerder rond de 18 a 20 liter, vergistingsvat is 26 liter en er is nog genoeg kopruimte. 

Forum Lid
op 22 juli 2019

Ik heb net in ieder geval 2 jerrycans voor water besteld van 20 liter de stuk. 

Forum Lid
op 22 juli 2019

Ah okee Dan gebruiken we de kleinere 30 liter ketel .
Zolang er gistings leven is gewoon laten staan en gaan . als gisten voorbij is dan afhevelen .
Even aanzien hoeveel dan nog aan dagen tot de 10e .

Forum Lid
op 22 juli 2019

Komt goed!

Forum Lid
op 22 juli 2019

oeps Alchemists kun je ook de zondag ?
Zaterdag ben ik op metal festival .
sorry .
Dus zondag 11 ipv zaterdag 10 ?

Crew member
op 22 juli 2019
Zaterdag ben ik op metal festival .   Van Robbert

 

RVS, koper…..

Forum Lid
op 22 juli 2019

Als je dan die zondag nog enigzins aanspreekbaar bent, natuurlijk

Forum Lid
op 22 juli 2019

Oh na 10 uur zondag ben ik er gewoon weer . No Problem .
Nee geen steelband Munckerik 😃😃
Ik hou van zeer breed scala van muziek
( zelf ook op podium gestaan . gestopt ooit i.v.m . luiervullers en kleedkruipers . huis
staat ook vol met instrumenten . piano . div. gitaren diverse merken o.a. ovation ,
Gibson , Fender strat 1967 , bc rich ,Gretch , Fender
jassbas 1969 en wat percussie zooi.
Zucht ik heb teveel hobbies 😌 .

Forum Lid
op 22 juli 2019

Prima!

Ach beter dat dan je te vervelen. Zelf helaas geen muzikaal bot in m’n lichaam alhoewel ik laatst wel Litouwen heb laten kennismaken met het beste exportproduct van Limburg,  Rowwen Hèze 😀 

Crew member
op 22 juli 2019
Fender jassbas 1969 Van Robbert

Mocht die erg in de weg staan dan neem ik hem wel over 🙂

Forum Lid
op 22 juli 2019

dat geloof ik graag Erik . Ik heb de jazz bas en stratocaster al sinds jaren middelbare schooltijd . gekocht voor paar tientjes 2e

hands . Mijn zoon en dochter mogen erom vechten als ik er niet meer ben 😅😅

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
23 op 23 juli 2019

Na wat wikken en wegen toch besloten de vergisting te stoppen en het rookwater over te hevelen naar een ander vat en het voorlopig koel weg te zetten;

Ben ook blij dat ik het gedaan heb, zaten toch al vleugjes nieuwe geuren in, en met de temperatuur die hier verwacht wordt met 40°C ga ik geen risico lopen. 

Gok  dat ik een 15 liter heb als ik het vat zo  zie.

 

 

Forum Lid
op 24 juli 2019

Als ik de weersverwachting zo zie, durf ik het weer aan om vanaf volgende week donderdag een nieuwe batch in te gaan zetten voor de vergisting.

We gaan waarschijnlijk voor een versie 1.1 van Ijdele Hoop nu, dit om wat geleerde lessen mee te nemen. 

Recept “IJdele Hoop” versie 1.1

 • Rookmout 5% stort, 250 gram
 • Peated Mout 10% stort, 500 gram
 • Whisky Mout 65% stort, 3250 gram 
 • Distillatie Mout 13% stort, 750 gram 
 •  Zuurmout 7% stort, 250 gram 

Totaalgewicht van 5 kilogram.

Alle mouten via https://bio-brouwmaat.nl/

Maischschema

 • 18 liter voorverwarmen naar  64°C 
 • Mout erbij doen
 • pH corrigeren met Calcium-sulfaat tot een pH van 5,2 
 • 90 minuten op 62°C
 • Verwarmen tot 73°C
 •  30 minuten op 73°C 
 • Jodium test doen 
 • Doorverwarmen naar 80°C
 • Verwarming uit en koelen maar
 •  Mout spoelen met 2 liter water van ~80°C 
 • Filteren en overhevelen naar vergistingsvat

De redenen voor aanpassing zijn deels gebaseerd op de feedback van de collega stokers hier en de vervanging van de chocolade mout is gedaan om hopelijk wat meer zichtbaarheid in de vloeistof te verkrijgen.

De toevoeging van de chocolademout was gedaan om de pH te verlagen en dit zou het zuurmout ook moeten doen, verder wordt het calcium-sulfaat toegevoegd indien dit niet genoeg zou zijn. Omdat bij de vorige versie het diastatisch vermogen meer dan genoeg bleek te zijn (tweede dag ging de vergisting helemaal los) offer ik wat toevoeging van destillatiemout op aan meer rooksmaak en hopelijk lagere pH. Indien mogelijk wil ik de toevoeging van de calcium-sulfaat niet hoeven te doen.

Wat overblijft van vraag is een opmerking die plaatste over de eiwitrust bij 50°C. In hoeverre is deze nodig bij een brouwsel voor Whisky?

Forum Lid
op 24 juli 2019

Wanneer je aan begin op 65 graden de mout door het graan roert daalt eerst temperatuur richting 55 graden . als je nu het beslag op 55 een half uur laat staan daarna ga je weer naar 65 graden enz enz . Uit de eiwitten ontstaan aminozuren .
Deze aminozuren zijn o.a. voeding voor het gist . vooral in eerste deel van gistproces zal het de gistcellen vermeerderen en helpen in betere vergisting .

Forum Lid
op 24 juli 2019

Dan gaan we die rustfase inbouwen, wederom bedankt Robbert. Zal vanavond een nieuw verlanglijstje maken. 

Crew member
op 24 juli 2019

Met de huidige mouten is een eiwitrust niet echt noodzakelijk meer. Mouten zijn heel anders dan vroeger. Je ziet ook steeds meer eenstap maisch-schema’s verschijnen. Bij (veel) tarwe en rogge in de stort wordt een eiwitrust nog wel eens toegepast. Maar aan de andere kant…. echt kwaad kan het ook niet 😉

Forum Lid
op 24 juli 2019

Dat is goed om te weten Erik, ik denk dat de eiwitrust er voor 2 redenen inkomt, alle beetjes helpen met de vergisting op deze tropische temperaturen en het geeft me de tijd om een eventuele pH correctie door te voeren. Niet dat ik een stresskip ben of iets maar ik heb wel eens neiging om zoiets dan met de Franse slag te doen. 

Ik zal vanavond een bestellinkje plaatsen, heb nu even de identifier niet bij de hand. 

Crew member
op 24 juli 2019

Wat ik al zei, kwaad kan het zeker niet 😉

Houd er ook rekening mee dat het corrigeren van pH wat meer tijd in beslag neemt. Pas na een minuut of tien is een meting betrouwbaar om dat de vloeistof dan meer homogeen is. Dus niet te snel iets toevoegen als je denkt ik ben er nog niet.

Ik weet niet of je al jodiumtinctuur in huis hebt, bij mij staat hij nog op “niet op voorraad” maar ik verwacht vanmiddag weer een levering en daar zit ook jodiumtinctuur bij.

Forum Lid
op 24 juli 2019

wanneer naast mout ook andere granen gebruikt wordt is de eiwit ” rust ” wel van toepassing nog .

Crew member
op 24 juli 2019

Klopt Robbert, bij rogge, tarwe en haver zeker doen.

Forum Lid
op 24 juli 2019

Duidelijk, het lijkt me sowieso raadzaam om deze voor de beginner (lees mezelf) aan te houden in verband met de pH correctie. Dan heeft de vloeistof de tijd om te mengen en een goede pH waarde te verkrijgen voordat gestart wordt met de enzymstappen. 

De jodiumtinctuur zal ik ook mee bestellen Erik, de bestelling zal op z’n vroegst half zes worden, ligt er even aan hoe laat ik thuis ben. Heeft ook niet direct haast omdat ik vanwege dit tropisch weer toch moet wachten. Een appartement in een oud boerderijpand is leuk maar temperatuur blijft moeilijk te handhaven. Als het makkelijker voor je is doe ik de bestelling morgenmiddag pas doorzetten.

Crew member
op 24 juli 2019

Zonder hulpmiddelen kun je de warmte niet ontvluchten. Heb net de zending binnen dus jodiumtinctuur is weer op voorraad.

Forum Lid
op 24 juli 2019

Prima, dan plaats ik de bestelling straks. Moet eerst even checken wat ik allemaal heb liggen, kwam nog allerlei spul tegen in m’n oude brouwspullen. 

Forum Lid
op 24 juli 2019

Bestelling geplaatst!

Crew member
op 24 juli 2019

Ontvangen, bedankt!

Forum Lid
op 24 juli 2019

Heel graag gedaan, als je ooit nog een manier vindt om de geur van het mout om te zetten naar een huisparfum, word ik je grootste klant.

Crew member
op 24 juli 2019

Je mag hier gratis komen ruiken. Ik kan de geur ook erg waarderen. 

Wat ook lekker is, is de geur van diverse hopsoorten.

Forum Lid
op 24 juli 2019

Worden lange ritjes om te ruiken dan :p, hop heb ik relatief weinig nog mee gedaan nog. Bier brouwen komt langzaam weer naar voren vanwege vrienden van me, maar ben met bier nooit verder gegaan dan met blik brouwen, wijn vond ik wat makkelijker.

De gedachte om tig kratten Grolsch Beugel te moeten drinken staat me met dit weer nog niet aan 😉

Crew member
op 24 juli 2019

Het voordeel van een Grainfather is dat mout-brouwen heel makkelijk wordt. Je kunt heerlijk experimenteren. Lekkere frisse bieren voor de zomer en wat stevigere voor de winter. Ik wil nog een pakket voor Scotch Ale gaan maken (ben er nog niet helemaal aan uit).

Forum Lid
op 24 juli 2019

Ik heb even gekeken wat je nu doet aanbieden, is een IPA geen mogelijkheid?

De reden dat ik dat zeg is dat die stijl wat populairder is onder de Nederlanders en je nu al twee stevige in het assortiment hebt. Begrijp me niet verkeerd ik hou wel van die donkere rakkers maar ik merk dat veel mensen het nog niet waarderen.

En inderdaad de Graanvader is om twee redenen gekozen, vanuit de bank bedienen met een drankje in m’n hand en de mogelijkheid om ermee te stoken. Ik heb alleen nog niks gekeken qua hopgiften etc. Dat terwijl er tig boeken hier staan over bier brouwen. 

Ik ga morgen nog een ander dingetje op m’n verlanglijstje bestellen, boek van Robin Brilleman “De chemie van Schotse Maltwhisky”. Eerst nog verder met het vangen van zonnestralen in water voordat we bier erbij gaan doen 😉

Crew member
op 24 juli 2019

Er staat nu een tripel op het programma, die zal er als eerste komen. IPA….. ja heel leuk maar die wordt erg duur vrees ik. Biologische hopsoorten zijn al niet de goedkoopste (hop is erg gevoelig voor ongedierte en ziektes). De IPA’s vragen vaak om Amerikaanse en Nieuw Zeelandse hopsoorten en die zijn extra prijzig vanwege het transport. Door de hete zomer van afgelopen jaar zijn er veel Duitse hopplanten verbrand en dat heeft de prijs ook weer opgedreven. De Nederlandse bio hoptelers denken dat ze goud hebben want die prijzen liggen zo hoog.

 

Er zijn veel Grainfather bezitters die vanuit het stoken zijn gaan brouwen 😉

Forum Lid
op 24 juli 2019

Ja dat van de hop was ik even vergeten, ik merkte in Schotland ook dat daar spaarzaam met de hop wordt omgegaan, met name in de speciaalbieren daar.

Haha, je zou bijna menen dat je het spul voor bierbrouwen verkoopt. Het staat t.z.t op het programma sowieso. Wat me een beetje tegenstond bij het bier brouwen was het bottelen stuk, had soms een Russische roulette met melkzuur erin. Zou eens moeten uitzoeken hoe ik dat kan vergemakkelijken, denk dat m’n vrienden en collega’s dat ook wel ook kunnen waarderen. Voorlopig even het bij het stoken houden en eerst wat bijleren voordat ik m’n eigen drankenhandel ga openen 😉

Crew member
op 24 juli 2019

Bottelen is ook niet mijn favoriete onderdeel hoor hahaha. Maar ik nooit een besmetting, gusher of exploderende fles gehad. Je kunt overweg om e.e.a. in een fust te doen. Volgens mij weet Lummel daar alles van.

Tegenwoordig zijn er ook steeds meen brouwers die het i blikjes doen. De apparatuur is nog een beetje duur maar wordt steeds goedkoper.

 

Maar als ik jou was zou ik ook eerst met de whisky bezig zijn, is al een mooi en boeiend project.

Forum Lid
op 24 juli 2019

Blikjes gaan inderdaad de toekomst worden voor speciaalbieren, de houdbaarheid en bescherming tegen UV etc. is geweldig. Had in Glasglow een discussie met de eigenaar van een speciaal bier “café” daarover, ben zelf nog net oud genoeg om een aversie te hebben tegen blikjes. Kan me herinneren als 16 jarige om het bier uit blik met de fles te vergelijken en een metaalachtige smaak te proeven.

Ik wacht de prijsdaling dan nog even af 😉

De Whisky blijft vooralsnog het hoofddoel ja, moet wel bekennen dat er een 10 liter vaatje staat te bubbelen met suikerwater,  was een soort experimentje met de huidige temperaturen maar de bakkersgist laat zich nog niet kennen. 

Crew member
op 24 juli 2019

Hahaha een beetje alcohol van een suikerwash is ook altijd prettig om te hebben 😉

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
14 op 27 juli 2019

Versie 1.1 is binnen, dank Erik.

Denk dat ik morgen het maischen ga doen. Nog een klein vraagje kwam naar boven, jodiumtest na 62 of 73°C? 

Crew member
op 27 juli 2019

Heel veel maischplezier 🙂 

Het is in ieder geval beter weer om boven de ketel te staan.

 

Jodiumtest aan het einde van de maisch dus bij 73ºC. Ik schep een klein beetje mout uit de moutpijp en laat er dan een druppel jodiumtinctuur op vallen. Verkleurt deze zwart/paars/blauw dan is er nog zetmeel aanwezig. Blijft het geel/rood dan is alles omgezet. 

Forum Lid
op 27 juli 2019

Bedankt Erik. Als het nog verkleurt langer op 73°C houden of is het puur indicatief? Dat ik rekening hou met een hoger eind SG?

Crew member
op 27 juli 2019

Wat langer doorgaan zou ik doen. 

Je SG na het spoelen is belangrijk. Ik weet niet of je de mash nog gaat koken anders kun je hier nog wat spelen met de verdamping tijdens de kook.

Forum Lid
op 27 juli 2019

Jodium test aan eind van de 72 gr

Forum Lid
op 28 juli 2019

We zijn bezig, dank heren voor de antwoorden. Mout ruikt weer geweldig, ik voel me als een kleine Islay enclave hier.

Samenvoegen van het mout en kraanwater (pH 7,5 a 7,7) leverde me een pH van 6,1 op. Niet slecht, beter dan ik verwacht had. Met calciumsulfaat omlaag gekregen naar 5,6 a 5,7 en de eiwitrust loopt. Gevoelsmatig is de introductie van de eiwitrust fijn omdat de pH correctie voor de twee enzymstappen gebeurd. En die 30 minuten meer dan genoeg tijd zijn om het uit te voeren.

Graanvader en ik hebben wat meningsverschil over wanneer hij moet stoppen met verwarmen.

Forum Lid
op 28 juli 2019

Inmiddels dus lekker bezig ! goed dat je Bezig bent met PH correcties . Je zal zien dat het omzetten van zetmeel en ook vergisting beter zal verlopen .

Crew member
op 28 juli 2019

Weer lekker bezig zo te lezen. Geniet van de lekkere geuren 😉

Succes.

Forum Lid
op 28 juli 2019

Het zit onderhand in het vergistingsvat en begint met bubbelen. Jodiumtest was overduidelijk, geen zetmeel meer aanwezig, SG van 1.058, iets lager dan de vorige keer maar ook iets andere samenstelling.

Vanwege angst dat ik teveel suiker achterliet in de mout heb ik deze erna eens gespoeld onder de douche. Uitwas was 1.040 dus moet iets aan de techniek van spoelen doen. Wees gerust, dit spoelwater is niet toegevoegd aan het vat.

Natte mout ligt nu even in een emmer, moet nog even kijken hoe ik dit makkelijk afvoer. Ruikt wel lekker zo.

Leermomentje vandaag was het te vroeg aandrukken van de mout aan het einde, hierdoor liep het spoelwater traag weg. Had iets gezien bij David Heath (goede tip) maar fout toegepsst 😀

Crew member
op 28 juli 2019

Spoelen/spargen wordt soms onderschat. Er kan nog behoorlijk wat suiker in zitten. Dat is ook de reden dat ik altijd wat meer spoel en toch kook om weer water te laten verdampen.

Ik gooi de bostel grotendeels op de composthoop en soms bak ik er een bostelbroodje van. Met rookmout en whiskymout lijkt me dat niet zo lekker.

 

Ik weet niet op welke tip van David Heath je doelt maar aandrukken van mout….. een klein beetje de bovenste filterplaat aandrukken is prima maar zeker niet te stevig. 

Forum Lid
op 28 juli 2019

Het spoelen krijgt meer aandacht de volgende keer, aandrukken van de filterplaat inderdaad.

Nu smaakte de wort trouwens wel zoeter dan de vorige keer, ook uit het waterslot ruikt het zoeter. Vermoed dat het komt dat ik de Graanvader wat meer in de gaten heb gehouden, vorige keer was er een flinke temperatuurovershoot, nu beperkt tot een tweetal graden. Het heeft het bedoelde schema eens gevolgd. 

Crew member
op 28 juli 2019

En langzaam gelijkmatig spoelen, niet overhaast te werk gaan. Het maischen is volgens mij wel een stuk beter gegaan dan vorige keer. Op naar een goede vergisting.

Forum Lid
op 28 juli 2019

Nog even en dan kunnen we cursussen gaan geven ;). Je hebt gelijk de tweede keer ging veel makkelijker en we blijven bijleren. Ik heb het spoelen willen overhaasten ja, was bang dat het teveel ging afkoelen.

Heb ook op aanbeveling van Jan en jou, de veer en afsluiter eens losgehaald, na tweemaal gebruik met genoeg reinigen zat er toch al wat. Ga dat dus een vast onderdeel van de schoonmaak maken. 

Crew member
op 28 juli 2019

Pas op met het losmaken dat je de lasbevestiging niet kapot maakt, dit is m.i. een beetje een zwak punt. Er zijn (tegenwoordig) cam lock setjes te koop, dan belast je de lassen veel minder. Ander bijkomend voordeel is dat je sneller e.e.a. los en vast maakt. 

Zorg dat je teflon tape in huis hebt om de schroefverbindingen van bv het kraantje goed af te dichten.

Forum Lid
op 28 juli 2019

Ik zal erop letten, moet zeggen dat de huidige set relatief snel los is. Zal die voorlopig nog zo houden. Teflon is een goeie, zal t morgen even ophalen bij een bouwmarkt.

Vat bubbelt nu lekker dus komt nu het moeilijkste voor mij bij deze hobby, het wachten.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 31 juli 2019

Versie 1.2 komt eraan, nu niet omdat het bij mij aan het kriebelen was en ik nu toch 2 extra gistvaten heb, maar ik kreeg gisteren de vraag om eens mee te kunnen kijken bij het brouwen met zo’n ketel. Ergens nog overwogen om toch een uitstapje richting het bier te maken, maar na de resultaten van de vorige maischronde ben ik nu benieuwd naar twee dingen.

 • Zal het verhogen van de de zuurmout van 7 naar 9% stort genoeg de pH verlagen zodat ik geen verdere toevoeging meer hoef te doen? Dit om een beetje terug naar de originele doelstelling te gaan, Whisky maken met alleen Mout, Gist en Water.
 • In hoeverre beïnvloedt dit m’n eind SG? Het verschil tussen versie 1 en 1.1 gaf een kleine verlaging van SG, ik ben benieuwd of dit verder omlaag gaat. Dit natuurlijk omdat er dan ook minder alcohol na vergisting is.

Recept “IJdele Hoop” versie 1.2

 • Rookmout 5% stort, 250 gram
 • Peated Mout 10% stort, 500 gram
 • Whisky Mout 65% stort, 3250 gram 
 • Distillatie Mout 11% stort, 550 gram 
 •  Zuurmout 9% stort, 450 gram 

Totaalgewicht van 5 kilogram.

 • 20 liter Kraanwater, volgens het waterschap pH van 7,5
 • 1 Pakje Still Spirits Whisky Gist 
 • Calcium-Sulfaat om de pH bij te sturen (hoop het niet nodig te hebben) 

Maischschema

 • 18 liter voorverwarmen naar  55°C 
 • Mout erbij doen
 • pH corrigeren met Calcium-sulfaat tot een pH van 5,6 (indien nodig) 
 • 30 minuten totaal op 55°C
 • Verwarmen tot 62°C
 • 90 minuten op 62°C
 • Verwarmen tot 73°C
 •  30 minuten op 73°C 
 • Jodium test doen 
 • Doorverwarmen naar 80°C
 • Verwarming uit en koelen maar
 •  Mout spoelen met 2 liter water van ~80°C 
 • Filteren en overhevelen naar vergistingsvat

Ik offer bij deze wat op van destillatie mout omdat ook bij versie 1.1 de vergisting snel op gang kwam en op de tweede dag wederom een flink actief waterslot te zien was. 

Crew member
op 31 juli 2019

Ben ook benieuwd naar je bevindingen.

 

Je kunt overwegen om met Whisky Mout, Whisky Mout Light en Peated Mout te variëren. Feitelijk zijn dit nagenoeg dezelfde mouten met uitzondering van het gehalte aan aanwezige fenolen. Ze zijn alle drie op dezelfde Schotse turf gedroogd/gerookt.

Forum Lid
op 1 augustus 2019

Erik, meer experimenteren staat ook op de planning. Echter wil ik de veranderingen nog relatief klein houden per versie, dit om een beetje nog te begrijpen wat de invloed op de smaak gaat worden.

Denk dat als ik meer verander ook de naam van het recept moet gaan aanpassen, tweede gaat misschien “Onbezonnen” heten. Eerst nog het stoken en verouderen, smaakproefje en dan evaluatie.

Crew member
op 1 augustus 2019

Nou onbezonnen is het zeker niet 😉

Wat Ik bedoel aan te geven is dat wanneer je Whisky Mout en Peated Mout gebruikt, in bijvoorbeeld gelijke delen, je richting Whisky Mout Light gaat. 

Forum Lid
op 1 augustus 2019

Haha, ik heb nog geen druppel geproefd van de whisky zelf, alleen het rookwater na vergisting. Ik heb nu nog geen idee wat de uiteindelijke smaak gaat worden, terwijl dit weekend de derde keer maischen gaat beginnen. 

Ik wil nog heel even afblijven van de soorten mout (chocolade mout nagelaten). Nu nog wat glaasjes Caol Ila Moch gehad te hebben wordt het volgende recept sowieso milder qua rookgehalte. 

Crew member
op 1 augustus 2019

Je pakt het allemaal heel doordacht aan, dat kan ik wel waarderen. Met kleine veranderingen kun je vaak beter het effect van iedere moutsoort bepalen. In het bierbrouwen heb je SMASH (single malt and single hop) brouwsels, daar leer je ook veel van. Hetzelfde bier brouwen en dan enkel de hop veranderen bv. Daarom ben ik wel benieuwd naar en of je verschil merkt in je recente aanpassing.

Forum Lid
op 1 augustus 2019

Dat wordt een opzoekterm, beetje design of experiments wil ik er wel inhouden ja.

Het probleem nu is dat bepaalde info ontbreekt tussen versie 1.0 en 1.1, wat doet de chocolate mout met de pH ipv de zuurmout (eerste keer was ook Spa Blauw). Is het verschil tussen hoe goed de vergisting te ruiken was (met de chocolade mout zéér sterk) afhankelijk geweest van de mout, temperatuur, anticipatie (eerste keer is altijd spannender) etc. 

Wanneer de drie batches klaar zijn om te proeven wil ik ook een evaluatie schrijven van wat ik zelf geleerd heb (met name dankzij de forumleden hier) en wat de smaak is geworden. Misschien moet dat de basis worden voor een nieuw recept. 

En betreffende de missende informatie, zo erg zou ik het ook niet vinden om ze alle drie nog een keer te moeten maken 😉 

Forum Lid
op 1 augustus 2019

Dat is een leuke ja, enkel mout en enkele gist. Denk alleen dat ik daarvoor meer gevoel voor de smaak moet krijgen. In principe kun je daarmee ook je eigen Whisky blenden achteraf. Interessant idee!

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
20 op 2 augustus 2019

Net ter voorbereiding van het bezoek aan Robbert volgend weekend de eerste versie van IJdele Hoop gefilterd. Wat een lucht die vrijkwam, heerlijk!. 

 

Na een flesje Lambiek open getrokken te hebben (geïnspireerd door mogelijk zuurdere wild vergisting bij 
ChrisV z’n topic 2000), begon ik te denken. Tijdens de fermentatie was Versie 1.0 met de chocolade mout vele malen sterker aanwezig qua geur binnen. Even geroken aan het waterslot bij Versie 1.1 en de turflucht was (in vergelijking) nauwelijks aanwezig. Lichtelijke paniek daalde in en ik ben alles gaan nakijken wat ik gedaan heb.

 

Ik kwam tot de volgende vergelijking;

 

[1] Aannames PPM gehalte gedaan op basis van bio-brouwmaat gegevens bij de mouten.

[2] Temperaturen van een plaatselijk weerstation erop nageslagen.

 

Hmmmmmmm, ik meen me te herinneren dat een hogere temperatuur tijdens fermentatie zorgt voor meer estervorming. Bij een drietal stokerijen in Islay heb ik het fermenterende rookwater geprobeerd en dat was 30 a 36°C. Zou het rokerige van de Whisky liggen aan de hoeveelheid esters die gevormd zijn en ik daarom altijd bij hogere temperaturen moeten vergisten? Wederom sloeg een kleine beetje een gevoel van paniek toe.

 

Toen besloten versie 1.1 eens te proeven, ongeveer een dram afgetapt en daaraan geroken. Rooklucht is aanwezig maar behoorlijk minder dan bij versie 1.0. Toen was het tijd om de smaakpapillen te verwennen en er kwam een intense rooksmaak naar voren, diep als in geconcentreerde rooksmaak. Volledig anders dan versie 1.0.

 

Ik verwachtte natuurlijk minder het zure van de vergisting te proeven, maar de rooksmaak heeft zich ook anders ontwikkeld.

Versie 1.0 = zurige en complexere lichtere rooksmaak, gradaties in de rooksmaak tijdens de afdronk. Mogelijk richting het medicinale.

Versie 1.1 = intensieve rooksmaak die nog te sterk lijkt om eventuele gradaties op te merken. Meer het idee van boem! hier ben ik. 

 

Het verschil in aandeel fenolen lijkt klein te zijn, een 5% ongeveer. Nu rijst de vraag of de aanpassing van het recept of het temperatuurverschil tijdens fermentatie het grootste verschil heeft opgeleverd. Dat of kan de estervorming pas sterker ná de hoofdvergisting naar voren komt? 

 

Geen teleurstelling maar eerder nog méér wat ik nog niet begrijp, wel interessant.

Forum Lid
op 2 augustus 2019

Beide testen opnieuw, naast elkaar, dan zijn de temperaturen, en omstandigheden gelijk. Je gaat dan minder twijfels krijgen. Ik denk dat je aan een climaatkast zal moeten gaan bouwen. Bierbrouwers weten waarom. Of enkele Conical fermentors met een glycol chiller. Speelgoed dat zijn geld waard schijnt te zijn. (Nu met 10% extra vakantiekorting bij stookwinkel)

Forum Lid
op 2 augustus 2019

Haha, krijg je commissie van Jan? 😉 

Ik wil nog even wachten met klimaatkasten en dergelijke eerlijk gezegd. Een afwijkend resultaat hoeft niet slecht te zijn en ik kan het pas beoordelen nadat het omgeturnd is tot Whisky. Stoken en lageren op houten dominos moet nog gebeuren.

Het kan zijn dat de esters (wat ik nu even associeer met reuk) bij het stoken vervliegen in de voorloop of heads. Ik weet nog niet wat de uiteindelijke smaakontwikkeling gaat doen. De keuze om op lagere temperaturen te vergisten (of niet) volgt pas over een tijdje.

Dat en versie 1.2 wordt zondag ingezet, meer zuurmout en minder destillatiemout. Ben eens benieuwd wat daarmee gaat gebeuren. Vooralsnog is reproduceerbaarheid nog niet aan de orde, eerst oefening opdoen. 

Forum Lid
op 2 augustus 2019

Nee, ik krijg geen commissie van Jan? Dan moet de prijs zeker omhoog in plaats van omlaag. 😉 Het was meer ter vermaak gemeld. E1300,- is in mijn ogen wat overdreven, terwijl je met een warmtekabel, en thermostaat, in een “oude” koelkast al veel kan bereiken. Het is leuk speelgoed maar er is zoveel leuk speelgoed. Het gaat gewoon om gelijke situatie, temperatuur, en andere omstandigheden, als luchtvochtigheid, luchtdruk, weeromslag. Volle maan?

Forum Lid
op 2 augustus 2019

Haha, dat is ook wel weer zo. Ik ben het met je eens dat de prijs aan de hoge kant is, met name voor een beginneling als mijzelf. Ik ben nog bij lange na nog niet ver genoeg om zover aan bijschaven van het proces te zitten.

Voor projecten op het werk zou ik meteen overnieuw gedaan hebben met recept 1.0 en 1.1 tegelijkertijd te laten lopen, had al een vermoeden dat het verschil in temperatuur ook veel zou doen. Deze hobby is gelukkig wat vrijblijvender en ik kan het eerst helemaal uitzitten voordat we veranderingen doen, ik wil nog even stapsgewijs blijven werken. Als zondag blijkt dat 9% zuurmout me de pH geeft die ik wil (even ervan uitgaan dat de rest weinig tot niks bijdraagt) is dat na 3 rondes pas de eerste zekerheid in de volgende recepten. De enige reden nu dat ik de eerste versie opnieuw zou nu zijn om de pH waarde te kunnen meten, kijken hoeveel zuurmout scheelt met chocolade mout (verschil moet er zijn).

Qua verwerkbaarheid ben ik ietwat blij van de chocolade mout afgestapt te zijn, de 5% toevoeging zorgt voor een te donkere vloeistof om er doorheen te kunnen kijken. Levert lichtelijk wat problemen op met overhevelen en de gist zo wat beter te kunnen splitsen. Dat gezegd hebbende is de hoeveelheid gist op de bodem na een tijdje in de koelkast erg weinig geweest, dus het gaat wel.

Crew member
op 2 augustus 2019

Opmerkelijke resultaten maar sommige “kleine” veranderingen zijn best groot. 250 gram Roasted Chocolat is best veel dus dat ga je zeker merken in je smaak. Zuurmout werk ik niet mee en weet ook niet wat het precies qua smaak doet met de fenolen.

Wat Willam zeg, je moet aan de klimaatkast 😉

Toen ik een oud koelkastje kreeg en een STC1000 bestelde en zo mijn klimaatkast had gemaakt gingen mijn brouwsels met sprongen vooruit. 

Forum Lid
op 2 augustus 2019

Haha, kort vraagje daarover. Hoeveel brouwsels had je gemaakt voordat voor je overstapte?

Ik heb qua moutbrouwsels pas 2 stuks erop zitten, ben ergens als semi verbaasd dat ze fermenteren als iets wat ik nooit eerder gezien heb. Als klein kind zag ik bij opa de waterslotjes altijd rustig bubbelen, de mijne gaan compleet los binnen 12 a 18 uur. Graanvader en jouw mout dragen daar zeker aan bij.

Even terug naar de beginner, de eerste flessen Whisky (na 3 batches) gaan me ongeveer 100 euro de fles de kosten. Laat staan als glycolkoelers etc. ga aanschaffen 😉 

Ik betwist het gebruik van meer procescontrole ook niet (ben een ingenieur dus zelfs de glycolkoelers kietelen nu). Maar wat ik wel wil doen is even met hartenlust experimenteren voordat ik verdere stappen ga ondernemen. Ik heb nog teveel experimentjes in gedachten die ik wil doen voordat ik industrieel ga denken (niet volume maar procescontrole).

Nu is een kinderlijk enthousiasme aanwezig waarbij met name m’n gebrek aan geduld me parten speelt. Het liefste bestel ik nog 10 waterkluizen en moutrecepten, ga ik met rozenbottel hooi en zeewier zelf het mout koud roken, zelf gist kweken, een houten vergistingsvat bouwen etc. 

Vooralsnog is het bijhouden van de dingen die me opvallen en bijleren hier.

Forum Lid
op 2 augustus 2019

Leuk dat je naar Robbert gaat. Het was voor mij super cool!

Forum Lid
op 2 augustus 2019

Ik kijk er zelf ook erg naar uit, ben alleen bang dat het voor hem een gevalletje wordt dat één gek meer vragen kan stellen dat zeven wijzen kunnen beantwoorden. Haha.

Hij heeft gelukkig al genoeg geduld met me getoond dus dat zal wel goed komen, ben heel erg benieuwd naar de tips om cuts te maken. 

 

Forum Lid
op 2 augustus 2019

€100.00 per fles mij €0.50 per fles🤔

Forum Lid
op 2 augustus 2019

Chris dat geloof ik graag, jij bent ook op semi industriële schaal bezig 😉 . Er zit even een terugverdientijd met de apparatuur in hier. 

Forum Lid
op 2 augustus 2019

Tellen wat een fles kost, met aanschaf van spullen. Oops. Ik zeg altijd, ‘t is dit of een ‘68 Shelby GT 500 Eleanor.( zonder die belachelijke streep er over.) Wat zal het meeste kosten? Het moet plezant zijn, en lekker. Geld is niet zo belangrijk.

Crew member
op 2 augustus 2019

Die brouwsels, dat waren er minder dan 10 toen ik overstapte. De reden was dat ik een whisky mash maakte en toen liep de temperatuur op tot 37ºC op zolder. Ik heb toen een ventilator met flessen bevroren water ervoor op  het vat gericht. Maar omdat ik iedere dag weg was voor mijn werk was het ’s avonds toch weer flink warm.

Ik moet wel eerlijk zeggen, ik kreeg een koelkast en een STC1000 kostte me iets van €7,– en ik heb er ook de ruimte voor. Gaandeweg, als je het steeds leuker gaat vinden ga je waarschijnlijk ook dit soort dingen maken. Ik ben ooit begonnen om zelf een ketel te maken maar dat was geen succes hahaha. Toen ik stopte met een andere hobby en die spullen had verkocht kwam net de conical fermenter met glycol chiller op de markt. Toen was het pleit snel beslecht.

 

Crew member
op 2 augustus 2019

 Geld is niet zo belangrijk.

Van william

Geld is een middel en geen doel 😉

Forum Lid
op 2 augustus 2019

@William, ik ben het met je eens, ik had ook een soepketel kunnen kopen als maischketel en ben ook echt bij met de Graanvader. Maar wil toch eerst de Whisky proeven voordat we verder gaan.

@Munckerik, ik heb zelfs een koelkastje staan ergens dat ik voor niks kan meenemen. Ruimte wordt iets moeilijker op het ogenblik. Maar ik word nog teveel geconfronteerd met wat ik niet weet, ergens geniet ik van de willekeur van dit alles. Ik vermoed dat er t.z.t. een koelkast komt met gloeilamp erin.

Nu nog even wachten totdat we het vloeibare zonlicht kunnen proeven.

Crew member
op 2 augustus 2019

Je moet gewoon ik je eigen tempo gaan. Het ontdekken van alle (kleine) veranderingen in het proces maken het juist zo leuk. 

Als early adapter ben ik gek op nieuwe speeltjes en ontwikkelingen en meten van resultaten vind ik dan ook erg leuk. 

Forum Lid
op 3 augustus 2019

Ja ja dat geld niet zo belangrijk is weet ik,als je het hebt,maar er zijn ook stokers of mensen die willen beginnen,en die horen €100.00 per fles dan krabben ze zich achter het oor.en zal het vrouwtje ook niet blij mee zijn en al zeker als manlief al vaker een hobby is begonnen wat in de garage staat te verstoffen.daar om laat ik dan zelf ook zien dat het niet duur hoeft te zijn,en iedereen deze hobby kan beoefenen,en het zo duur kan maken als hij zelf wil.

Forum Lid
op 3 augustus 2019

Helemaal gelijk in, als ik wat meer volume draai gaat die prijs per fles meteen omlaag. Ik heb in t begin ook sterk overwogen om budget Whisky te maken. Er zit met de gekozen aanpak een stevige begin prijs aan vast.

Echter geloof ik dat je Whisky kunt gaan maken voor véél minder. Alleen al met een kleinere schaal, wat minder richting de Single Malt etc. Maar dat is mijn keuze geweest.

Een Smartstill, Soeppan en emmer is het enige wat dan nodig is. Voor een beginner Chris, iemand met jouw ervaring kiest een andere route. Met wat ik heb kan ik nu vele kanten op, blijft nu al niet alleen bij Whisky.

Crew member
op 3 augustus 2019

En dat maakt stookforum ook uniek: op familiair niveau elkaar op ideeën brengen. Stokers gaan bierbrouwen. Brouwers gaan rum stoken en blijk je jezelf totaal te overtreffen, ook nog. Dat helpt dus gewoon mee in je dagelijkse dosis geluks endorfines.
Jouw zelf gemaakte vloeibare goud versterkt dat effect. 😉

Forum Lid
op 3 augustus 2019

Ik kijk er zelf ook erg naar uit, ben alleen bang dat het voor hem een gevalletje wordt dat één gek meer vragen kan stellen dat zeven wijzen kunnen beantwoorden. Haha.

Hij heeft gelukkig al genoeg geduld met me getoond dus dat zal wel goed komen, ben heel erg benieuwd naar de tips om cuts te maken. 

 

Van Alchemist

Nee joh. Ik kwam daar Ook met mn angst en paniek aanvallen. Nergens last van gehad. Wat je daar leert in 4 uren kan geen universiteit tegen op. Zo vriendelijk, wijs, en eerlijk. Man naar mijn hart. Zie mijn verslag van mijn bezoek aan hem. #dankrobbert. 

Forum Lid
op 3 augustus 2019

Ja grote familie,van stokers.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 4 augustus 2019

Okay even een update na een paar uurtjes brouwen. 

Versie 1.2;

 • Levert een pH van 5,5! Geen toevoeging meer nodig van calciumsulfaat. Hierdoor is de eiwitrust van 30 minuten ingekort naar 10 minuten, na 10 minuten maischen (zonder toevoeging) was de pH wat ik voor ogen had, geen correctie meer nodig dus eerder mee gestopt.
 • Jodiumtest wederom géén zetmeel aanwezig.
 • SG van 1.061,  volume is wel iets kleiner dan de vorige twee dus blijf voorlopig even in de veronderstelling dat zuurmout iets minder zetmeel levert dan de overige soorten mout. 

Ik had misschien al eerder ergens vermeld dat deze brouwsessie kwam door interesse van een familielid die het brouwproces wilde zien. Tijdens het wachten zijn we gaan kijken naar Youtube filmpjes over hoe houten vaten voor Whisky en wijn gemaakt worden. Heel leuk om te kijken en weer wat bijgeleerd, echter was de aandacht iets minder aanwezig aan het einde.

Het koelen van de wort was iets anders gelopen dan gedacht en uiteindelijk is de gist toegevoegd bij een 36 a 38°C.  Ai ai ai, in eerste instantie dreven de gistcellen als kleine klompjes en had ik het opgegeven om de vergisting vandaag aan de gang te krijgen. Om de kans op besmetting te verkleinen wel het deksel dicht gegaan. 

Op een gegeven moment werd het waterslot actief (na een 30tal minuten gok ik) en toch eens het deksel opengemaakt en warempel het zag er iets minder dood uit;

Sterker nog om de tweetal seconden hoor ik het waterslot gaan. Nog even de vingers gekruist houden.

Over het verschil van smaak tussen versie 1.0 en 1.1 wil ik nog even terugkomen, tijdens het brouwen hadden we het over de eerdere brouwsels en toen nog eens een glaasje getapt van wat er nu aan het gisten is. Wederom een leuke verrassing en de smaak heeft zich verder ontwikkeld, meer richting het allereerste brouwsel. Het verschil tussen de twee is in ieder geval stukken kleiner geworden.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 7 dagen geleden

[Tijdens het schrijven van dit verslag zit ik vol ongeduld te wachten om te kunnen beginnen aan de Absint van Robbert, de geur die verspreid wordt is heerlijk en helpt niet mee met m’n ongeduld. Ik had beloofd een kwartier te wachten na het toevoegen van de suiker en water dus daar hou ik me aan.

Vanmorgen vroeg bij de bakker staan te wachten totdat deze open ging, met mij een man of twintig. Vandaag een bezoek aan Robbert gepland, beginnerscursus Whisky stoken. Gelukkig is Robbert bekend met de heerlijke vlaaien die hier gemaakt worden en had hij al aangegeven dat hij aan alcohol geen tekort had en liever een Limburgse vlaai wilde. Na de 20 man voor me afgewacht te hebben kreeg ik de kersenvlaai mee, tijd om het land te doorkruisen. Van het heuvelachtige Zuiden naar het winderige Noorden van het land, paar uurtjes te gaan in de auto.

De rit ging voorspoedig en aangekomen in het Noorden herkende ik de woning van Google streetview. Net op het moment dat ik de auto geparkeerd had en de sleutel omdraaide waaide een deur open, meteen viel m’n oog op de koperen ketel die erbinnen stond. Ik had in ieder geval het goede adres gevonden, gewapend met de kersenvlaai liep ik naar binnen. Robbert was bezig met de voorbereidingen en liet me onderdelen zien en hoe deze modulair gebruikt kunnen worden.

Naar binnen voor een kopje koffie, binnen in het huis kwamen al een aantal dingen bekend voor van foto’s hier, een koperen ketel die hij recentelijk gerestaureerd had onder andere. Net de eerste slok koffie binnen toen een glazen fles Bourbon op tafel kwam, van z’n experiment met eigen gist en de Mangrove Jack.  Proef maar, de geur een zeer duidelijke honing-noot, de Bourbon was pas recentelijk op hout gelegd dus moest nog verder rijpen kreeg ik te horen. Waar die honing-noot vandaan kwam? Niet de ingrediënten maar de eigen gist (sinds vandaag is er één forumlid meer die wilt gaan experimenteren met eigen gist te maken).

De Whisky mash wordt gehaald en we gaan richting de stookketel, even ruiken eraan en er komt een goedkeurende knik. We beginnen aan het stoken van de Whisky, de eerste aantal milliliter hebben een aardse smaak, modder-achtig zelfs, dat gaan we dus niet houden. Toen kwam er opeens gekleurde vloeistof naar buiten en snel, vuur uit en snel afkoelen. Eiwitten is de constatering, tijd om slaolie te gaan halen bij een Appie in de buurt en we kunnen weer verder. Vreemd genoeg gebeurd erna hetzelfde en Robbert werpt een natte doek over de top van ketel om de temperatuur te temperen. Het werkt en we kunnen de eerste stook doen, tussendoor proeven met de vinger on de druppelende stroom te houden. Hierbij komt de magie van het stoken van Whisky naar voren, smaken van koekjes, turf, papier en anderen komen langs. 

Uiteindelijke houden we een zestal liter over van de oorspronkelijke 17 a 18 liter, tijd om de tweede ketel te pakken en deze op te stoken. Of misschien eerst een stukje kersenvlaai met koffie. Na wat woorden van hulde door Robbert aan het adres van Brabantse en Limburgse bakkers is het tijd voor de tweede stook. Na wat tips van Robbert wordt de voorloop weggegooid en beginnen we met het verzamelen van het gewenste stuk. Uiteindelijk iets minder dan 3 liter gehaald, op de eiwitten na een Whisky stook volgens het boekje. Het eindoordeel? Een zeer goede poging zegt Robbert, een eer die zeker ook Erik ten dele valt voor de kwaliteit van de mouten. Morgen zal de Whisky zijn reis beginnen met het eikenhout dat hier geduldig heeft gewacht.

De dubbele stook vandaag had wat tijd in beslag genomen, voor de terugrit genoten van de nasi die de wederhelft van Robbert gemaakt had, smaakte heerlijk na een dagje stoken!

Ik wil Robbert bedanken voor vandaag, niet alleen hebben we Whisky gemaakt maar was het een hele leuke en leerzame dag. Robbert, wederhelft en kids hebben me hartelijk ontvangen, daarvoor dank. Natuurlijk met meer spul teruggekeerd dan gekomen, het merendeels van de ingrediënten voor een Bourbon is meegekomen. Toen we het hadden over wilgenbast als toevoeging aan de zelfgemaakte gist heeft Robbert nog als de jonge berggeit die hij is, z’n tuinhek beklommen om me te voorzien van een wilgentak. Morgen nog wat spul halen en dan gaan we zelf gist maken.

Terugkijkend op vandaag is de reis méér dan de moeite waard geweest, ik denk met name voor beginnende hobbyisten hier dit een geweldige start oplevert. Als ik thuis met de Air Still aan de gang was gegaan met de aanwezige eiwitten had ik een vulkaan gekregen. Dit met teleurstelling tot gevolg. Nu ben ik aan het kijken naar de Whisky en stiekem een beetje aan het glunderen, het kreeg zelfs de goedkeur van de grootmeester.

Forum Lid
6 dagen geleden

Ik weet niet wat je werk is alchemist maar volgens mij had je schrijver moeten worden.

Leuk te lezen! Klinkt allemaal reuze interessant als mede whisky genoot.

 

Ben benieuwd hoe het verder verloopt haha 🥃

Forum Lid
6 dagen geleden

Haha, het enige wat ik schrijf zijn testrapporten en werkinstructies. Ja morgen komen de dominos erbij en dan even geduld hebben.

Forum Lid
6 dagen geleden

Als op eind van de morgen een Grote vent met een echte vlaai voor de deur staat en begroet je in prachtig wollig limburgs accent dan weet je ” dit wordt een gezellige dag” !
Na een bak koffie en babbel kwam de kan met stookwijn van Nick tevoorschijn .
Bij openen daarvan viel mij paar dingen op .
De beginnende whiskey maker had met passie een uitermate doordacht recept gecreëerd en met vaardigheid voorbereid.
Daarnaast de gebruikte ingrediënten konden niet anders zijn dan van een uitstekende versheid en goede kwaliteit .
(Munckerik 👍👍👍)
Na vullen van ketel zei ik ” Nick het is verder jou aan jou ” hier en daar wat tips .
Een kleine schrik van Nick toen wat eiwit schuim mee kwam . Snel gecorrigeerd . Even kleine tip voor volgende keer eiwit te verminderen en voorkomen en verder een
voorspoedig verloop van distillatie en dag .
Het was gezellig en mooi te zien hoe Jij Nick zo gepassioneerd met deze voor jou nieuwe hobby bezig bent .
Super doordacht en prachtig recept kwam je mee .
Ik weet zeker dat nu de tijd jou whiskey zal vormen tot een prachtige drank .
Jij ook bedankt voor een gezellige dag , de heerlijke vlaai en jou bezoek .

Crew member
6 dagen geleden

Geweldig!!

Forum Lid
6 dagen geleden

Alchemist het leest echt heerlijk weg! Ik schrijf ook werkinstructies op me werk maar dan ben ik wel een paar uur zoet om het voor iemand anders ook gelijk leesbaar te krijgen Haha. Blij dat de stook zo bevallen is, nu wachten op het eind resultaat.
Gelijk een vraag naar Robbert toe: waar dient de wilgenbast voor in het gist mengsel?

Forum Lid
6 dagen geleden

schorsen en wortels bevatten stoffen als cellulose en inuline . Gisten ” groeien ” en voeden hier makkelijk op en de vezels zorgen weer voor dat de gisten diverse organische zuren produceren, zoals melkzuur, barnsteenzuur,
boterzuur,propionzuur , waterstof dat allemaal weer invloed heeft op smaakvorming bij vergisting 

Forum Lid
6 dagen geleden

Dankjewel Robbert! Weer wat geleerd ik ga hem erbij zetten op mijn lijstje met gist ingrediënten. En is het zo dat dit dan weer de yoghurt kan vervangen voor de melkzuurbacteriën?

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 6 dagen geleden

Tijd om versie 1.1 uit het gistvat te halen na 2 weekjes en natuurlijk de pas gemaakte Whisky te voorzien van de domino’s.

Kleur is duidelijk anders zonder de chocolade mout, die gisteren tijdens het stoken voor verrassende geuren zorgde. 

Weinig kafjes die door de filter van de Graanvader zijn doorgelaten (~30).

Om in de woorden van Bob Ross te spreken, let’s beat the devil out of it. Na flink schudden een aantal maal is het duidelijk dat er flink koolstofdioxide is opgelost. Even kleine opmerking hier, de vrije kopruimte in het vat is klein dus ik ben nog niet bang voor oxidatieproblemen. 

De IJdele Hoop 1.0 Whisky is verdund tot 45% en de dominos erbij, eerst de dominos afgewassen om eventuele losse deeltjes te verwijderen.

American Oak Number 4 Blocks is de naam van deze houten blokjes. De reden dat ik deze gekozen heb is vanwege de opmerkingen bij een aantal testen die gedaan zijn met de verschillende soorten;

“This time the color turned to reddish amber. Creamy, rich vanilla, coco and typical oak go hand in hand and, for me surprising, I found also leather notes in my sample. This gives the right twist, it is very well balanced and would match perfectly with products, that have a bit of a stronger flavor.”

De Whisky die gisteren gestookt is heeft nogal uitgesproken smaken erin, onder andere de turf die heerlijk aanwezig is. 

Crew member
6 dagen geleden

Mooi verslag van beiden. Een rit welke zeker de moeite waard was. Nu lekker laten rijpen dan wordt hij steeds beter. Proost alvast 😉

Forum Lid
6 dagen geleden

Bedankt, ik vind het apart hoe snel de kleuring al begint,

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
39 6 dagen geleden

Zelf gist maken klinkt niet al te vermoeiend voor een luie zondag dus nog even naar de winkel geweest om de missende ingrediënten te halen. Ik heb nog even getwijfeld of ik het hier of in het topic Gist zelf maken ! zou plaatsen. Gisteren herinnerde me weer eraan waarom ik Whisky wil maken in plaats van andere dranken, zit meer het gevoel van ambacht bij. Dus voor degene die dit ooit later eens leest, wil  ik de toevoeging van het zelf gist maken niet weg laten. 

Dus de boodschappen en wat ingrediënten uit het Noorden van het land (lees buren van Robbert hebben wat minder takken en vlierbessen 😉 );

 

Kneuzen van een handjevol vlierbessen;

 

Rest van het spul toevoegen;

 

Hierna 150 gram tarwebloem en water toegevoegd en gemengd. De bramen hebben in ieder geval voor een mooie lichtpaarse kleur gezorgd, heeft wat weg van een yoghurtje zo.

Nu gaan we wachten, eerst 48 uur voordat we iets gaan doen.

Forum Lid
6 dagen geleden

Ben benieuwd wat de reden is voor de keuze van deze ingrediënten, ben nu zelf een gist aan het opstarten met bloem en yoghurt. Helaas was de vorige poging mislukt en na 5 dagen bij de huidige ook nog weinig resultaat.
Als deze van jou snel aanslaat ga ik nog een extra potje maken met bovenstaand receptje

Forum Lid
6 dagen geleden

Gisteren met Robbert gehad om zelf een gist een gist te maken die wat donkere noten zou verzorgen. Zijn voorstel was Wilgenbast of Acacia met Vlierbessen en iets van fruit. Schil van een appel werd ook genoemd. Heb gekozen voor de bramen vanwege een toekomstig project. Nadat de gist klaar is wordt er een uitstapje gemaakt naar de overkant van de grote plas, Amerikaanse Bourbon.

Forum Lid
6 dagen geleden

Zal iedere dag een foto maken en een collage t.z.t van de voortgang per dag.

Crew member
6 dagen geleden

Prachtige draad om te volgen, lekker bezig mannen!

Crew member
6 dagen geleden

Wederom een mooi project.

Forum Lid
6 dagen geleden

Binnenkort komt de markt hier ,op het forum , zijn ideeën zoeken. 😉 Het zal dan wel even zoeken zijn, maar als je oplet, kun je hier bijna elke drank die bestaat produceren, en beter dan de markt. Als je tegen problemen (uitdagingen) aan loopt, hier vindt je het antwoord. Wil je buiten de lijntjes iets nieuws proberen. Hier vind je geheid de basis van je gedachte . Het advies is dus, vooral blijven doorgaan met projecten en verslagen. En een goed recept, het liefst in de recepten afdeling plaatsen. En in het recepten topic mag men gerust, het niet ter zaken doende geheel verwijderen. (Na 3 maanden, is het meeste onnodige in de gesprekken toch vergeten. 

Forum Lid
6 dagen geleden

Nice! Ik blijf mee lezen vanuit de schaduw van mijn wilg. Ben nog niet van plan deze om te zagen voor gist 😂😂

Forum Lid
6 dagen geleden

Alchemist en/of Robbert, ik heb trouwens een matsudana wilg (Chinese krulwilg) ik weet niet of er verschil in zit maar wil rustig een tak toesturen. Proefondervindelijk kijken of er verschil in zit tussen beide?

Forum Lid
6 dagen geleden

Rick, scepticisme lijkt wat verminderd 😉 , ik probeer dit pas voor de eerste keer dus Robbert is degene die daar een uitspraak over kan doen.

Terugkomend op bossen kappen voor gist te maken, ik ben net met deze geweldige hobby begonnen en kan volop experimenteren. Zoals Robbert elders op dit forum aangaf worden melkzuurbacteriën etc voor de vergisting van Ierse Whiskey gebruikt.

Ik weet dat ik géén 23% ga redden zoals bij de steroïdengisten. Voor een Whisky die ik voor ogen heb hoef dat ook niet, ~8% is prima. Alleen mout en geen suiker.
De mout en van Erik laten meer dan genoeg fantastisch vermogen zien waardoor ik met een eigen gist aan de slag durf. Vanwege een hoop maïsgries dat Robbert me heeft meegegeven kan ik nu experimenteren met een Bourbonachtige. Delicatere smaken van de gist zullen nu niet overschaduwd worden door de mouten. In deze geen trio van turf- en beukrook.

Crew member
6 dagen geleden

(Chinese krulwilgVan Rick
Ook buitengewoon geschikt om te verkolen voor vuurwerk… 🙂

 

Forum Lid
6 dagen geleden

autocorrectie…. Fantastisch vermogen = diastatisch vermogen

Forum Lid
6 dagen geleden
géén 23%  Voor een Whisky die ik voor ogen heb hoef dat ook niet, ~8% is prima. Alleen mout en geen suiker.  Van Alchemist

Hier weer een echte held. Kwaliteit voor %-en Zo zie ik het graag, geen suiker als het niet nodig is. (Bewerkte) Suiker geeft alleen maar scherpere smaken. En wanneer de gist 23% haalt, heeft Robbert al eens uitgelegd, betekend dat des betreffende gist langer kan leven in zijn eigen afval, en dit komt zelden ten goede aan je smaak.

 

Forum Lid
6 dagen geleden

Ik heb het hier over de Whisky, ik ben ook gewoon suikerwater aan het vergisten om likeuren mee te maken. Wel met bakkersgist die het zwaar voor de kiezen krijgt met een 240 gram suiker de liter. Kwaliteit is een beetje een twistpunt, zou het liever karakter noemen. Ieder heeft z’n eigen redenen om deze hobby te beoefenen, van de quasi industriëlen hier tot de kleine stokers zoals ik. Ik heb niks tegen Alcotecs etc voor degene die volumes alcohol willen maken, zelf wil ik gaan voor meer karakter in de drank. Daarbij hoort dit experiment ook.

Forum Lid
6 dagen geleden

@ Alchemist, ik snap je helemaal! Hier zelf ook een beginner met distilleren al lijkt het erop dat jij een vliegende start hebt gemaakt 👍 maar ik geniet hier dus ook in volle teugen van de kennis aanwezig op het forum. Zelf onlangs ook een zending van erik binnen gekregen… prachtig product! mijn handen jeuken om te beginnen.

 

@ Nimrax, ook voor jou staat het aanbod hoor! Mocht je een tak willen gebruiken geef maar een gil! Wilg groeit toch wel terug haha 

 

Crew member
6 dagen geleden

Rick, ik denk dat ik daarop inga want ik heb een wilgentak nodig voor een video dus stuur die mee naar Robbert, dan komt ie in goede handen 😉 p.s. paar stukken van 8-10cm is voldoende.

Forum Lid
6 dagen geleden

Helemaal goed, zet anders maar op de mail waar het naar toe kan, anders wacht ik wel even op Robbert. Dan stuur ik van de week wat toe. Stukjes van 8 tot 10 lang, ik neem aan zo recht mogelijk? Nog voorkeur in diameter? 3 a 4 cm doorsnede kan ik zo bij dikkere takken zitten wat hoger

Crew member
6 dagen geleden

3 a 4 cm doorsnedeVan Rick
is perfect, liefst schil (bast) er af en zie je RickCharCoal eerdaags terug in een van de video’s 😉 Leuk! 😉

 

Forum Lid
6 dagen geleden

 top, ga ik regelen

Ik zal de video’s in de gaten houden dan! 👍

Forum Lid
6 dagen geleden

Ik weet wat voor wilg de krulwilg is en dat hij qua bast / schors ook vrijwel lijkt op de gewone wilg .
Of deze qua invloed veel verschil geeft weet ik niet .
Wel kan de grond waarop bomen , struiken , kruiden en gewassen groeien
invloed hebben . Klei , turf ,leem enz hebben alleen verschillende mineralen en Zuurtegraad heeft invloed .

Wilgen bast , acaciabast , kinabast, en esdoorn bast zijn geweldig om mee te werken en geven mooie accenten bij gebruik in verschillende stadia in het maken van dranken .

Forum Lid
6 dagen geleden

Ik zit in het oosten, in de buurt van Rekken.

Tegen de Duitse grens.

Grotendeels moerasgebied en veengrond hier.

Maar dat zijn wel gave ideeën om eens over in te lezen! Super interessant 👍

Forum Lid
5 dagen geleden

Voor Marca een update;

Na 16 uur begint er al wat zichtbaar te worden, belvorming en wat schimmelvorming links en rechts. Vooralsnog lijkt het goed te gaan.

Forum Lid
5 dagen geleden

Kijk dat is al een aardige verbetering, je ziet het gist echt al opleven. Met yoghurt en meel wil het me maar niet lukken. Deze foto is na 5 dagen (48 uur wachten, en 3 verversingen)  en circa 4 uur na een verversing. 

 

Totaal geen bubbels te zien tot nu toe. 

En het recept wat je nu volgt was ook met meer op het oog naar een bourbon begreep ik toch? 

Forum Lid
5 dagen geleden

Vreemd genoeg zag ik je foto wel in de email maar niet hier. Wat mij opvalt (maar zou even wachten op wat Robbert zegt) is dat je keukenfolie erover gespannen hebt. Dat heb ik niet gedaan, de pot hierboven is dus volledig open en alles kan erin dwarrelen.

Het recept van nu is meer gericht op wat donkerdere noten, die kan ik beter testen bij een Bourbon (vooral tijdens vergisting proeven) omdat daar geen turfrook bij komt kijken in de mout. Wat hier uit gaat komen qua geur- en smaaknoten heb ik echt geen idee van.

Forum Lid
5 dagen geleden

Ja klopt er is keukenfolie overheen gespannen en met een naald flink wat gaatjes in geprikt. (zoals het in Robberts beschrijving beschreven stond). 

Ja ik ben bang als ik de pot open laat staan er flink wat kattenharen in zullen belanden hahah, Leuk langharige katten…

Ja de rookmouten overschaduwen veel als je wilt proeven. 

En daar kom je maar op 1 manier achter, een batch maken, laten rijpen en proeven proeven proeven. Moet ook geen straf zijn denk ik zo hahaha

Forum Lid
5 dagen geleden

Haha, natuurlijk niet. Het proeven tijdens de vergisting, erna en tijdens het stoken levert een soort van kinderlijke fascinatie op voor deze hobby. De ontwikkeling van smaken blijft geweldig om te ontdekken.

Kattenharen lijken me inderdaad wat minder voor de gist, krijg je straks een Single Malt Whiskas 😉

Ik heb nog geprobeerd de foto hier te krijgen maar vreemd genoeg zie ik deze alleen op de gsm, op de laptop niks. Doorsturen werkt ook niet helaas.

Forum Lid
5 dagen geleden

marca wat voor meel gebruik je ? spelt meel , Patent bloem werken het best of tarwebloem ..

Forum Lid
5 dagen geleden

Dit is met verse magere biologische yoghurt en patentbloem zonder ascorbinezuur ( Eiwit 14,1 gr/100gram)

Forum Lid
5 dagen geleden

Laten we de whiskas versie maar gewoon niet proberen Haha.

Dat is best raar want zie de foto op meerdere apparaten gewoon staan. (Ook waar ik niet op ingelogd ben)

Forum Lid
5 dagen geleden

Marca Prak even met vork wat ” gaten ” in de gist en paar druppel wat lauw water door kneden . Dan weer even gewoon op aanrecht laten sstaan

Forum Lid
5 dagen geleden

Thanx Robbert! en dan met of zonder folie eroverheen? 

ik ververs hem telkens s’avonds, vanavond dan verversen of een dagje overslaan?

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 5 dagen geleden

Omdat versie 1.0 nu in een spannende fase is gekomen, een bestelling geplaatst om de proefmonsters voor de Whisky uit te kunnen delen aan geïntresseerden. Om ook nog zelf wat over te houden worden het bescheiden hoeveelheden (~20 ml) voor de proefmonsters. 

Wel met een betere dop dan deze, eentje met garantiesluiting. Labeltjes voor de reageerbuisjes zal ik op het werk gaan maken, blijven simpel met alleen tekst.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
9 3 dagen geleden

Na een 4 daagjes tegen de Whisky aangekeken te hebben werd m’n ongeduld me te veel.

Eerste reactie is echt glunderen, dit heb ik (met hulp van de vrienden hier) gemaakt. Wow, volmondige smaak en kleur begint langzaamaan ook te komen.

Alcoholpercentage voelt op de tong hoger dan 45%, volle smaak deze. Dusdanig vol dat m’n brein nog even moeite heeft met het verwerken ervan. Wordt interessant hoe de smaak zich ontwikkeld, op het ogenblik is nog weinig van het hout te merken, turfsmaak is goed aanwezig.

Geur is meer rook en mout achtig, misschien richtig de geur van een graanschuur. 

Forum Lid
3 dagen geleden

Goed zo,als hij even blijft liggen word hij nog lekkerder.👍🥃

Forum Lid
3 dagen geleden

Ik ben echt benieuwd Chris, ik zou geen moeite hebben om deze nu op fles te leggen. Wat een volle smaak heeft deze al.

Forum Lid
3 dagen geleden

Heel goed,mooi als je zoiets kunt maken,vind ik altijd,maar ik zou hem nog een tijdje op het eiken laten liggen,heeft mooie kleur en je vindt de smaak lekker.meestal door wat geduld wordt hij nog lekkerder.

Forum Lid
3 dagen geleden

Zeker blijft ie liggen Chris, ik ben ook benieuwd wat de smaakontwikkeling wordt. Dat gaat sowieso helpen bij de volgende Whisky’s dus ik ben bij deze verplicht te wachten.

Crew member
3 dagen geleden

Dat klinkt als een mooi succes! Ik denk ook net als Chris dat als hij wat ouder/rijper is ook zachter wordt. Dit was toch de versie met de chocolat mout?

Forum Lid
3 dagen geleden

Klopt, de allereerste versie waarbij de Graanvader een temperatuurovershoot had. Dus het heeft nog niet eens een volledig maischschema gevolgd, laat weer zien wat de kwaliteit van je basisproducten betekend.

Enige was wel tweemaal schrikken bij Robbert toen alles eruit begon te komen. (sorry Robbert) Daarom hou ik m’n hart vast voor versie 1.1 met de Smartstill. Zal er maar iets onder zetten.

Forum Lid
3 dagen geleden

Nadat we versie 1.1 gestookt hebben kan ik ook misschien een conclusie trekken of het weglaten van het chocolade mout een goed idee was of niet. Tijdens het stoken bij Robbert kwam er zelfs uit de ketel nog een heerlijke geur door de chocolade mout.

Blijf waarschijnlijk nog even rondjes lopen met recepten voor deze. Maar dat is helemaal niet erg, wat een vreugde brengt dit zeg.

Crew member
3 dagen geleden

Ja de Roasted Chocolat Bio is een heerlijke mout en bij kleine hoeveelheden zeer effectief.

Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar de Rookmout Bio in Whisky. Zelf zou ik deze weggelaten hebben en enkel voor Whisky- Whisky Light en/of Peated mout gekozen hebben. Rookmout is gerookt op beuken hout en dat is wel een specifieke smaak.

Forum Lid
3 dagen geleden

Als ik in  de smaak en geur op dit ogenblik moet zoeken naar de rookmout zou ik zeggen dat deze zich in de geur bevindt en niet in de smaak.

Tijdens het destilleren de tweede keer rook de ketel alsof er een barbecue in geleegd was, het is goed mogelijk dat een gedeelte van de smaak daar gebleven is. De turfsmaak die hier aan zit is ook meer van de turf zelf dan van de rook ervan, als dat een beetje zinnig klinkt. Een soort van kruidige aardse toon die aan de turf doet denken voordat die gestookt wordt.

Ik vind ook even geen vergelijkingsmateriaal in m’n Whisky’s hier, waar het verschil zich met name voordoet met de Islay Whisky’s is het ontbreken van het zilte wat bij die een scherpe toon geeft. De Whisky hield tijdens het stoken volgens Robbert ook heel  lang de smaak vast en dat is denk ik wat ik ook proef, een intense smaak waardoor ik even moeite heb om de smaaknoten in het begin te vinden. Er gebeurd een hoop in het eerste gedeelte, het tweede gedeelte vloeit uit in een turfsmaak die op de tong blijft liggen.

Misschien toch maar eens een cursusje Whisky proeven doen om de smaken beter onder woorden te kunnen brengen.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 3 dagen geleden

Waarom sorry Nick ? een klein hikje in begin wat binnen een oogblink onder controle was .
Verder een goed verlopen 1e en 2e overhaal .
Perfecte scheidingen ( cuts ) gemaakt. .
Prachtig dat jou eerste whiskey ook meteen goed succes was . dat geeft moet en enthousiasme .
Ach met smartstill zal vast ook lukken .
Beetje olie meteen in begin erbij komt het vast goed .
Jammer alleen is dat je in kleinere delen moet overhalen waardoor je voorloop en naloop meer verlies geven .
Al met al 👍

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
19 3 dagen geleden

Ik ben ook een heel blij menneke nu, dat met de Smartstill komt goed, ik vermoed een acht keer in totaal doorhalen, ik zie dat als extra oefening met scheidingen maken eerlijk gezegd.

Ik had ergens verwacht dat de eerste paar keer niet helemaal zouden lukken en zag het meer als oefening in de handelingen. Maar de smaak tijdens de vergisting begon al hoop te geven. Toen bij het stoken werd het alleen maar beter, nu het rijpen en straks delen met mensen.  Heb al een paar gegadigden. Ben benieuwd wat de reacties worden, zit nogal een verschil in smaak bij hun Whisky’s en de ervaring. 

Moet alleen zaterdag wat spul gaan halen om het in op te kunnen slaan, heb dit weekend een 35 liter mash staan (versie 1.1 staat in de koelkast te wachten en versie 1.2 is ook klaar eigenlijk) en 7 liter suikerwater. Koelkast alleen om het te bewaren, die gaat er vrijdag uit met de dop open zodat de koolstofdioxide kan ontsnappen en alles kan opwarmen zodat de Smartstill wat ontzien wordt. 

Crew member
3 dagen geleden

Smaken omschrijven blijft lastig hoor Nick. Het mooie is, je doet het nooit fout 🙂

Op onze wijnproefavonden wordt ook van alles geproefd door sommigen wat ik er dan weer helemaal niet uit haal. Leuk om te volgen!

Forum Lid
3 dagen geleden

Haha dat is ook weer zo, maar ik wil dat wel eens leren, reden is dat er dan ook betere omschrijving van smaak komt voor een latere keer. De volumes die ik draai zijn klein dus dat gaat niet eeuwig mee, blijft het anders een beetje moeilijk om in te schatten welke aanpassingen van de recepten nodig zijn.

Ik ben benieuwd wat versie 1.1 zonder de chocolade mout gaat doen. Dat zal de bepalende worden voor een nieuw recept, maar pas ná de Bourbon met eigen gist. Ga het dan ook maar eens een nieuwe naam geven, met versies werken is ook zo onpersoonlijk. Dit vloeibare zonlicht verdient beter. 

Crew member
3 dagen geleden

Een whisky-proef-cursus is altijd leuk en leerzaam.

De versie 1.1 enz ……. dat zijn de werktitels hahaha. Daarna worden de echte namen bekend gemaakt 😉

Forum Lid
3 dagen geleden

Haha, IJdele Hoop blijft er voor deze toch in 😉

Proefcursus mogelijkheid komt er ook aan, ga met wat collega’s, vrienden en m’n broertje naar de;

Forum Lid
3 dagen geleden

Nu hoor ik weer van een wiskie proefcursus, laatst was er sprake van, “Je moet de mouten proeven”. Bij Robbert de eerste stook doen. Het moet niet gekker worden, straks verworden we tot een soort opleidingsinstituut. De kennis wordt hier wel zeer uitgebreid. Heb me hier voor proefavond drank opgegeven bij de prik en tik. Maar dat blijft duren. 😉

Crew member
3 dagen geleden

IJdele Hoop, dat was ik even vergeten.

Leuk uitje, daar maak je wel een mooi verslag van toch?

Forum Lid
3 dagen geleden

Haha William, ik kan niet wachten op m’n certificaat dat ik de beginnerscursus gehaald heb, komt boven m’n bed te hangen dan. Niet alleen vanwege de kennisoverdracht zijn uitstapjes leuk maar het is ook fijn met gelijkgezinden te spreken. Mouten proeven, ruiken en de hop lijkt me nog steeds een goed plan, maar Erik is ook vakantie aan het vieren en ik heb het even ook druk, misschien later eens als Erik zich nog niet bedacht heeft 😉 

Erik, van het uitstapje komt een verslag, foto’s zullen gebruikt worden totdat deze alleen maar van de grond of het plafond zijn. Twee jaar geleden ook geweest en was reuze gezellig, locatie is nu wel veranderd dus eens kijken wat dat geeft.

Forum Lid
3 dagen geleden

Klinkt als een enorm succes!! Leuk. Als beginner word ik hier heel enthousiast van. Leuk man.

Forum Lid
3 dagen geleden

Murmillo, inderdaad dit doet de angstige beginner goed :D.

Forum Lid
3 dagen geleden

Haha scherp!  Heb al een paar keer gestookt en ook vonkelende oogjes gehad. Maar nu ga ik voor de authentieke recepten. Wil een kwalitatief goed product maken. Begin met Gin. Leuk avontuur tussen werk gezin en sportleven door. 

Forum Lid
3 dagen geleden

Dat is zeker ook een leuk product ja, ben benieuwd naar je ervaringen. Misschien dat ik dit jaar nog eens de moedervariant daarvan maak, Jenever. Maar meer om sentimentele redenen dan vanwege een voorkeur qua smaak.

Crew member
3 dagen geleden

 maar Erik is ook vakantie aan het vieren en ik heb het even ook druk, misschien later eens als Erik zich nog niet bedacht heeft 😉 

Van Alchemist

Vakantie ……. af en toe een uitstapje meer niet hoor. 

Als je weer iets bestelt kan ik je ook wat samples van mouten, om te ruiken en op te kauwen, toesturen. Maar pas op je tanden!

Forum Lid
3 dagen geleden

Ik maak eerst deze gin. En moet nog maïs ophalen bij Robbert, en een bakje thee, dan begin ik ook aan de bourbon. Leuk zeg deze weg zo met zovelen te bewandelen. We zijn net studenten die zich enorm ontwikkelen.

Forum Lid
3 dagen geleden

Erik, anderhalve week gok ik en dan komt er een bestelling. Kleintje aan diastatisch  mout voor de bourbon (gok gewoon destillatiemout?), de carbonation drops voor een collega en wat ander spul.

Wil even de uitkomst van versie 1.1 en 1.2 afwachten voordat een nieuw recept gemaakt wordt. Heb wel iets in gedachten, weg met rookmout en vervangen door chocolade mout, maar moet nog even denken erover. Ben bang dat m’n pH waarde teveel keldert. Of een recept van maar 3 mouten, maakt jouw leven ook wat makkelijker 😉 en misschien ook qua zelfsturing hier. Misschien dat de complexiteit van smaken die ik nu ervaar wat minder wordt, ik weet het nog niet.

Murmillo, helemaal gelijk gelukkig aan docenten geen gebrek hier!

Crew member
3 dagen geleden

Stuur me dan ook maar een mail met mouten die je wilt proberen, die stop ik er dan wel bij. 

Forum Lid
3 dagen geleden

Prima doen ik! Gaan we voorlopig even window shoppen op bio-brouwmaat!

 

Forum Lid
3 dagen geleden

Da’s een feit. Ik ben zeer in mijn nopjes met alle docenten hier.

Forum Lid
3 dagen geleden

Binnenkort begint onze Alchemist te hinniken. Teveel haver gekauwd. Want als je daar aan begint, probeer je alle granen, die je tijdens wandelingen tegen komt.

Forum Lid
3 dagen geleden

Haha, ik bemerk al dat ik veel meer met smaken bezig ben.Beetje als toen ik fanatiek met koken was. Ik heb in Schotland zeker een handvol mout gegeten bij die rondleidingen, litertje aan fermenterend godensap, gist en rooksmaak, zo in een fles douwen en verkopen. 

Als ik wat verder ben en eens snap hoe ik smaken naar voren kan laten komen dan gaan we hele velden proeven als het moet. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
15 2 dagen geleden

Blij te zien dat je zo te vrede ben met de smaken tot nu toe kan zelf ook niet wachten om te beginnen. Ik zit helaas nog midden in een verbouwing en heb anders eventueel een alambiek (15L) voor je die je mag lenen voor je versie 1.1 & 1.2? Voorlopig moet ik nog wachten tot mijn stookruimte verbouwd is en zal ik hem niet missen. Laat maar weten of dat wat voor je is

Forum Lid
2 dagen geleden

hij moet alleen nog even schoongemaakt worden

Forum Lid
2 dagen geleden

Hoi Marca, super aanbod. Ik sla deze echter toch af, ik heb gisteravond er nog over nagedacht en wil via Smartstill route volgen vanwege twee redenen;

 • Ben benieuwd wat dit oplevert qua eindresultaat, voor eventuele andere beginners die het apparaat overwegen of al in bezit hebben. Het vele malen herhaling draagt ook bij aan wat ervaring opdoen.
 • Beetje in strijd met nummertje een, maar mocht dit me echt teveel irriteren dan wordt de aanschaf van de copper dome etc. voor de Graanvader wat makkelijker 😉 . Of misschien zelfs een eigenbouw ketel, ligt er even aan of ik een andere plaats heb om het stoken te doen. Bij mezelf ga ik het niet doen, appartement in een oud boerderijpand, zie ik toch niet zitten.

Ik zit nog in het leerproces en moet met alles nog m’n weg vinden, Smartstill stoken hoort daar nu bij vanwege eerder gemaakte keuzes. Ik ben na wat suikerwater stookjes op dat keteltje toch positief verrast. 80% (waarschijnlijk hoger want de refractometer gaat niet verder dan 80%) redt ie. Ik heb bij Robbert kunnen zien wat een fatsoenlijke ketel kan, ben nu benieuwd wat een Smartstill doet. Allemaal in het kader van leren.

Crew member
2 dagen geleden

Alchemist, zou je die dan ook kunnen posten in https://www.stookforum.nl/thread/smartstill-ervaringen-en-tips/3/

 

Forum Lid
2 dagen geleden

Zeker, maken we er een foto rapportage van, waarschijnlijk wordt het komende zaterdag. Staat nog niks zeker op de planning, enige voorkeur betreffende de opzet? 

Crew member
2 dagen geleden

Wat ik heb gemerkt is qua opzet dat je in logische volgorde blijft en een uitleg erbij wat je doet en dan met een “bruggetje” doorpakt naar de volgende foto of scene.
En als er dan een deel 2 komt omdat  er nu een productie gat zit (vergisting) dat je later dat deel ook echt maakt/niet vergeet. Mensen wachten er soms zelfs een beetje op.
Nog beter is dus je content even vast te houden en dan als compleet project in 1x te publiceren. Ik kijk er naar uit! 😉

Forum Lid
2 dagen geleden

Prima, stoken wordt in één keer. Ben voor m’n gevoel nog aan het klooien dus daarom brengen we verse content zo snel mogelijk uit. Stoken heeft maar een klein gaatje qua tijd dus zal even een Word bestand bijhouden.

Forum Lid
1 dag geleden

Hoi Marca, super aanbod. Ik sla deze echter toch af, ik heb gisteravond er nog over nagedacht en wil via Smartstill route volgen vanwege twee redenen…..

Van Alchemist

Geen probleem, mocht je je bedenken na je airstill avontuur me aanbod staat nog hoor!

Ik ben totaal niet bekend met airstills maar zit er eigenlijk iets van koper in? Gelet op het neerslaan van ongewenste stoffen.

Forum Lid
1 dag geleden

Kijk dat is mooi om te horen!

De Airstill bevat helemaal geen koper, of in ieder geval niet waar de vloeistof of damp mee in aanraking komt. Dat is ook van de eerste vragen waar ik mee zat, het wegreageren van zwavelhoudende componenten die een ongewenste bijsmaak geven. Het gebruik van koper in ketels voor Whisky te stoken is zeer bekend, betere warmteafgifte (verhoging scheidend vermogen) en het verwijderen van de ongewenste smaken (meestal zwavelhoudende verbindingen).

Om nog niet de overweging te maken om elektrodepositie toe te hoeven passen, in dit geval een laagje koper op de binnenkant van de Airstill aan te brengen. Ben ik begonnen met informatie te zoeken. Het volgende artikel (wel in het Engels) gaf een aantal interessante mogelijkheden;

The Impact of Copper in Different Parts of Malt Whisky Pot Stills on New Make Spirit Composition and Aroma

Samengevat bleek de invloed van de plaatsing van de koper van grote impact, bij de eerste stook in “buik” en bij de tweede stook in de koeler. Nu komt dat goed uit, we hebben alleen nog koper nodig.

De keuze is uiteindelijk gevallen op koperen zadels voor twee redenenen,

 • Groot contactoppervlak
 • Makkelijk te gebruiken in de buik en in de gasfase

Bij de eerste stook worden deze op de bodem van de Airstill gelegd (let wel; ze moeten een paar keer gebruikt worden om actief mee te doen, dus de mijne zijn bij een aantal suikerstookjes gebruikt). Voordeel is deze zullen een bijdrage hebben als kooksteentjes en zich in het zure milieu bevinden van de wash. M’n gedachtegang is dat door het zure milieu de koper reageert en vrij in de oplossing komt om een reactie aan te gaan met de zwavelhoudende componenten.

Tweede maal stoken ga ik ze bovenin hangen met het kruidenmandje wat je kunt kopen voor de Airstil;

Dan hebben we het koelgedeelte meegenomen en kan ik de vingers gekruist houden dat dit genoeg doet. Ik heb de stook bij Robbert als referentie dus het zal interessant worden.

Crew member
1 dag geleden

Dus eigenlijk zou de Chinees (smartstill producent) die standaard voor RVS kiest voor het maken van smartstills ook een koperen versie moeten uitbrengen als dit positief uitpakt… Ik blijf het met belangstelling volgen. Robbert zijn trukendoos zit ook vol oplossingen. Heel benieuwd!

Forum Lid
1 dag geleden

Ja en nee eigenlijk Nimrax. Een koperen versie zal ook flink bijdragen aan de kosten van het apparaat en eigenlijk is deze bedoeld om alleen suikerwater mee te destilleren. Als we kijken naar de wensen van Whiskystokers heeft de versie die ik heb, nog wel andere gebreken (denk aan geen temperatuurscontrole van de stook, voor de beginnende stoker). Eigenlijk wordt het apparaat nu gebruikt voor iets waar het niet voor bedoeld is, tijd zal het leren of het werkt.

In principe zou dan een dikke 20 euro erbij komen om het als “Whisky still” te kunnen gebruiken. Alles is via Jan te bestellen dus dat mag dan de pret niet drukken. 

Eerst kijken of het werkt, zo niet dan terug naar de tekentafel en nadenken hoe we het wel werkend krijgen.

Ik ben toch verrast door het apparaatje, vooralsnog vind ik het maar twee nadelen hebben (even het scheidend vermogen daargelaten);

 • Volume dat je kunt verstoken, maar dat was van te voren bekend.
 • De vorm van de buik, die is me eigenlijk net te breed om er fatsoenlijk een opvangfles onder te zetten. Ben nog aan het klooien met aluminiumfolie trechters die soms ervoor zorgen dat er wat naast loopt.

Robbert had in zijn topic met smartstill van het padje nog een interessante mogelijkheid. Koperen plaat met stellage,

Beide foto’s gepikt van dat topic.

Forum Lid
1 dag geleden

Het koper begint pas te werken na enige uren van passeren Van de damp .
Zodra je het schoonmaakt zal het weer opnieuw moeten activeren .
Bij de kleine inhoud van een smart still zal bij eerste overhaal dus weinig tot geen toegevoegde waarde zijn van het koper
Maar gezien hoeveelheid ” schadelijke ” zwavelhoudende stoffen hoef je niet wakker te liggen .
Dus wil je voordeel hebben van het koper zal je het meerdere keren moeten gebruiken voor effect op de drank .
Maar maak geen heksenjacht ! zonder koper zal het op het niveau waarop hobbyisten de drankjes maken niet grote nadelige gevolgen hebben .

Forum Lid
1 dag geleden

Ik heb de koperen zadels alleen met water snel afgespoeld erna, het oppervlak ziet er wel anders uit dan in het begin. Ze zijn een keer of zes gebruikt in de vloeistof nu.

De voorgestelde methode overslaan of een gevalletje van baat het niet, schaadt het niet? 

Forum Lid
1 dag geleden

Baat het niet schaadt het Niet i.d.d.
Ja er is nog een ranzig trucje om koper te laten reageren waardoor het effect op whiskey eerder komt .
Zet het koper in een bak bier en daarna laten drogen vluchtig spoelen voor gebruik .

Forum Lid
1 dag geleden

Helaas is de Bavaria niet in de aanbieding, maar er zijn redelijk wat stookrondes nodig voordat ik bij het eindproduct ben.

Verwachting is;

 • 5 a 6 keer eerste stook
 • 2 keer tweede stook

Voordat ik bij de tweede stook kom is er dan al genoeg blootstelling gok ik. Zal bij de omschrijving in het Smartstill topic zetten dat de keuze een gokje is en niet bewezen. 

Forum Lid
1 dag geleden

Goede Morgen, kan me de geur al voorstellen….. 🙂

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 1 uur geleden

We zijn weer aan het bijleren, is wel een beetje een rotzooi zo.

En dit is nog de Whisky versie met de langste eiwitrust. 

Uitgezet, beetje schoongemaakt en hij loopt weer.

Komt nu wéér de rotzooi  over zie ik.

Blijf nog rustig, Airstill gaat nog niet het gebouw via het raam verlaten maar begin wel te twijfelen of ik een stukje ervaring moet gaan schrijven over de Airstill hahaha.

Forum Lid
52 min geleden

Zo ziet Versie 1.1 er nu uit, deze heeft nog een 30 minuten eiwitrust gehad, versie 1.2 die staat te wachten slechts 10 minuten dus daar gaat hetzelfde bij gebeuren.

Plan van aanpak, gedeelte overstoken (1 liter) dan terug erin en nog eens proberen. Bij de rest van de te stoken Whisky nog eens de duivel eruit laten schrikken (CO2) en minder vulling voor de volgende rondes. Gaat wat langer duren dan gedacht.

Oh ja en de Airstill schoonmaken na deze ronde, iemand een goede tip?

Forum Lid
17 min geleden

Redelijk zeker dat het niet zo hoort uit te zien 😉

Binnenin de Airstill wordt het niet veel beter hahaha

Normaal had ik het ook weggegooid nu, alleen was de vloeistof die overkwam helder en toch even geproefd. Warempel die is dus wel goed, alles weer schoon gemaakt en het zit er weer terug in, kijken wat ronde 4 gaat geven.

Crew member
9 min geleden

de Airstill schoonmaken na deze ronde, iemand een goede tip?Van Alchemist
Ik spoel hem uit met azijn en dan naspoelen met kraanwater. De fabrikant adviseert een loog maar dat vind ik onnodig riool belastend.

 

Forum Lid
5 min geleden

Azijn komt dan op het boodschappenlijstje erbij.

Gelukkig wint de aanhouder en krijgt de Airstill me er niet onder;

4 runs nodig gehad voordat het stopte met  olie en alles over te komen, is nog steeds hetzelfde spul wat er in zit. Aangezien de eerste overhaal nu al een uur of 4 gaat duren wordt het straks boodschappen doen.

Straks met ongeveer 2 liter vulling nog eens proberen, kijken of we dit erdoor krijgen.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren