Het moge dan geen Single Malt Scotch Whisky heten

Geupdate op 3 augustus 2020 in Recepten
8 op 24 april 2020

Mijn opstelling (Let maar niet op de naam van de electrische plaat…)

Forum Lid
op 24 april 2020

Een hele mooie koperen dame die daar staat. Perfect hoekje met het notitieblokje erbij zelfs. 

Ik zie een hoop kleine glaasjes daar, doe je aan cuts maken tijdens het stoken?

Forum Lid
op 24 april 2020

Ziet er mooi uit👍

Forum Lid
op 25 april 2020

Dank jullie. Onder het blad staat de wasmachine, dus het is een kwestie van aansluiting verwisseling en afvoerslang er bij prikken. 15 liter ketel bij Jan gekocht, net als mijn T500. Tweede stook, dus idd cuts. Dekseltjes zijn genummerd en liggen er los op. Net onder de 40% gestopt omdat geur en smaak me niet meer aanstonden. Na de voorloop van 50cc in dit geval, doe ik eerst cuts van 100cc tot ik qua smaak en geur er echt van overtuigd ben in de hearts te zitten, dan doe ik 200cc. Dan ga ik normaal gesproken onder de 40% weer naar cuts van 100cc, tot ik ergens net onder 30% ben. Eerste cut van 100cc is uiteindelijk niet meegegaan in de grote fles. Heb dit keer heel langzaam gestookt, ongeveer een druppel per seconde.
Ik wil met deze ketel nog een keertje gaan  stoken met meer reflux en een vochtige lap boven om de helm, gewoon om te proberen 😉

Forum Lid
op 25 april 2020

Er zit dus wel wat verschil in de manier van stoken wat we beiden hebben toegepast, ik heb het iets harder laten lopen, tussen druppelen en een straaltje in. Ook ben ik veel verder in de tails gegaan om de rooksmaak te vangen, deze kwam bij mij pas tussen de 35% en 20% goed naar voren, ik zie ook zelf duidelijk tranen in het glas zit vanwege de foezelolie. Heb je wel rooksmaak zitten in de Whisky dan? 

 

Meer reflux en vochtige lap kan, je verhoogd hierdoor wel het scheidend vermogen en de vraag is hoeveel van de smaken je mee gaat krijgen op die manier. De vochtige lap gebruik ik alleen bij de eerste stookronde als ik spuwen vermoed.

Forum Lid
op 25 april 2020

Net onder de 40% begon het ook inderdaad wat olie-achtig te worden en begon de rook-smaak en geur behoorlijk sterk te worden. Ik had al de lichtere whisky-mout gekocht bij Munckerik en het hele gezin stond hier al op z’n kop tijdens het maischen :-). Dus dat was reden om iets eerder te stoppen, misschien volgende keer wat meer durf tonen en gewoon opvangen in cuts. Maar in wat er nu met donker Frans eiken in de fles staat, is duidelijk ook de rook aanwezig. Plus een half zakje vanille-suiker toegevoegd, mijn vrouw is nu al verliefd op de geur….

Het experiment met reflux en vochtige lap is ook alleen bedoeld om ooit eens te kijken hoeveel ik uit de ketel kan persen ;-). Als ik hoge percentages wil voor likeur-basis gebruik ik de T500 wel…. 

Forum Lid
op 25 april 2020

Dan laat haar maar flink proeven als het klaar is en dan mag je de volgende keer misschien met het heftigere spul werken 😉 

Forum Lid
op 25 april 2020

Pas op met temperatuur .
Lang doorgaan betekent ook hogere temperaturen .
Temperatuur mag NOOIT boven 90graden komen .
Probeer altijd zo lang mogelijk op continue temperatuur te blijven met ook continue percentage pas in echt de naloop mag percentage pas vallen .je heb dan al 85 -90 ,% van totaal volume opgevangen .
Scheiding wordt dan ook abrupter duidelijk en restje naloop minimaal .
Je kunt niet scheiden op aantal ml en percentage bij whiskey ! Je kunt alleen scheiden op smaak , geur en helderheid .

Forum Lid
op 25 april 2020
Je kunt niet scheiden op aantal ml en percentage bij whiskey ! Je kunt alleen scheiden op smaak , geur en helderheidVan Robbert

Nee, dat wilde ik er ook niet mee zeggen. Maar als het % duidelijk begint te dalen ga ik in kleinere hoeveelheden opvangen om daarna op mijn gemak te ruiken en druppels te proeven en te beslissen of het er wel of niet bij gaat. Daarvoor was het % heel lang ongeveer gelijk gebleven, net als de temperatuur in de helm. Temperatuur in de brug kan ik (nog) niet goed meten.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 26 april 2020

Aangezien mogelijkerwijs de brouw- en stookapparatuur weer binnen handbereik komt (zie: België heeft z’n exitstrategie vastgelegd) wordt het tijd om eens te kijken naar wat de volgende experimenten gaan worden.

De Catwheat en Whisky voor m’n kameraden (licht en toegankelijk) worden opnieuw ingezet, wel wordt er iets nieuws aan het arsenaal toegevoegd, een waterfilter om tot zachter water te komen. Even ter referentie is de samenstelling van het kraanwater wat ik gebruik het volgende;

 

Ik wil met name een verlaging van de hoeveelheid kalk erin realiseren (1/5e van de huidige hoeveelheid totaal), ik heb nagedacht over behandeling van het water met chemicaliën etc. maar wil hier niet aan, de waterfilters worden aangehaald door o.a. de stookcoach als werkend dus binnenkort twee setjes bestellen. De reden dat ik niet wil aan chemicaliën is omdat ik de voorkeur geef aan makkelijke oplossingen, ook voor andere beginnende stokers. 

Voor de 3e Whisky die ik wil gaan inzetten, moet namelijk de verloren tijd een beetje compenseren, is het nog even nadenken. Ik twijfel over de volgende mogelijkheden;

 • Moutextract met Kveik Gist, ik wil met beide nog eens een rondje draaien dus waarom niet tegelijk. Geen suiker toevoegen en alleen werken met moutextract, daarvan heb ik sowieso nodig om de gist van Robbert op te kweken voordat ik deze gebruik met de Catwheat, we gaan voor 25 liter (mits Erik alles op voorraad heeft).
 • Tweede poging Bourbon, de eerste was ietwat misgelopen (werd een Rogge-Whisky qua smaak) en ik wil nog iets vaststellen, het verschil tussen de Airstill en Koperen Dame omtrent de zuiverheid van de roggesmaak (die eigenlijk veel minder zou moeten zijn).
 • Een recept dat ik maar “Berouw” noem, 90% Rookmout en 10% Whisky Mout. Wat een pijnlijke moet worden.
 • Poging tot een eerste Ierse Whisky, een fermentatie doorlopen met melkzuurbacteriën om tot de ethanol en al het andere goede te komen.

De derde Whisky is dus gewoon om wat meer oefening op te doen en eens wat anders te proberen. 

Forum Lid
op 29 april 2020

Bij Erik in ieder geval mout besteld voor twee recepten, Catwheat en een toegankelijke voor m’n kameraden, die laatste wordt eens met de Kveik Gist gedaan omdat ik die toch wil proberen. Als de Belgische overheid een beetje meewerkt wordt het volgende week brouwen, nadat ik met pijn in het hart de voorgaande twee brouwsels door het toilet gespoeld heb. 

 

Waterfilters zijn besteld, wel een mailtje dat de bestelling is afgerond maar nog niks over eventuele verzending.

 

De 3e Whisky staat nog even stil maar het zal uiteindelijk de Ierse Whiskey poging worden met melkzuurbacteriën omdat ik dit nog niet eerder gedaan heb en wel benieuwd ben. De stort zal gelijke delen worden van pilsmout, speltmout, haver, gierst en maïs. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 11 mei 2020

Ik ben blijkbaar braaf geweest en heb wat goede karmapunten opgebouwd de laatste tijd. Sinds 22 maart niet meer bij de brouwapparatuur geweest maar vandaag de grens weer eens over geweest (dank u cruciaal beroep dat ik uitoefen). 

 

Er stonden nog twee gistvaten waarvan ik gedacht had dat beide alleen nog maar voor het toilet geschikt waren. Beiden roken nog goed maar eentje heb ik toch weggedaan (was een zwarte vloeistof door de mout en wilde t niet riskeren). De Catwheat (boekweit en de gist van Robbert) rook gewoon goed, als ik er een geur aan moet toekennen is het de eerste keer dat ik Brand Zwaar Blond gedronken heb, geen acetaten te ruiken en niks van schimmel of dergelijke te zien.

 

Er staat dus een gevuld keteltje op te warmen op het fornuis, stevige schuimvorming in het begin dus goed dat ik eerst met de hoed eraf heb lopen verwarmen. Menig bierbrouwer zou jaloers zijn op het stevige schuim. Vandaag krijgt de Catwheat z’n eerste stookronde en woensdag de 2e met de Airstill (vanwege het geringe volume) en dan kunnen we eens kijken hoe een Boekweit Whisky smaak die ik nooit meer kan maken. Alhoewel over een tijdje een herhaling plaatsvindt met dezelfde ingrediënten, denk alleen niet een maandje of 2 te laten vergisten en ook betere sturing met de Grainfather deze keer, de vorige keer had ik te maken met een doorgebrande kookzak (eigen schuld).

Forum Lid
op 12 mei 2020

Nieuwsgierig naar je bevindingen….

Forum Lid
op 12 mei 2020

Woensdag komt er een update, proeven tussendoor gaf me meer het idee van pannenkoekjes eigenlijk dus nog even geduld.

Crew member
op 12 mei 2020

Boekweit pannenkoekjes of Blini’s…… heerlijk 😊

Forum Lid
op 12 mei 2020

Even afwachten hoe de Whisky wordt, is het goed dan worden het boekweit blini’s met moutsiroop.

Forum Lid
op 13 mei 2020

De Catwheat Whisky is gestookt, een 800 ml van 45% is de opbrengst (was een klein vat waar mee begonnen was). Stevige olie weer in de Whisky aanwezig, geur kan ik moeilijk plaatsen er zit iets donker kruidigs in wat de overhand heeft, de alcohol lijkt over de hele linie aanwezig te zijn maar niet storend. Smaak begint met een zuurtje wat overgaat in het donkere kruidige, misschien een mix van de rogge en iets van kruidnagel, de alcohol vloeit dan duidelijk over en t brandt in de maag nog.

 

Op Frans eiken gezet en nu wat geduld opbrengen. Om me niet te vervelen in de tussentijd heb ik een mix van pale ale en special B mout liggen die waarschijnlijk morgen een ontmoeting met de Grainfather gaat krijgen. De Kveik gist erop en dan vult het geluid van een bubbelend waterslot weer de kamer.

Crew member
op 13 mei 2020

Weer goed bezig geweest Nick. Het kruidige kan wel van de roggemout komen. Rye whiskies zijn ook pittiger dan bourbons en single malts. 

Wat ga je met de Kveik doen, bier of ook whisky?

Forum Lid
op 14 mei 2020

Ikheb 2 stuks Kveik, wilde eentje voor de Whisky doen ja. Is een klein experimentje. Met wat geluk vanavond.

Forum Lid
op 14 mei 2020

Mischien wat kort door te bocht vanmorgen toen ik net wakker was. De reden dat ik de Kveik gist wil gebruiken is ook om te kijken of de belofte van citrustonen ook geldt voor Whiskies. Ik had 2 stuks besteld dus eentje hou ik achter de hand voor als ik bier wil gaan brouwen (kom dan wel terug bij je).

 

Vanavond wordt waarschijnlijk maandag pas, heb nog achterstallig onderhoud in het appartement en wil de Grainfather eerst goed reinigen voordat ik weer ga brouwen (heeft twee maanden stof staan vergaren).

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 13 mei 2020

 

Proef nu jouw rum. Whisky dus 😉

Hij heeft iets bloemigs fris. Mooie tranen langs het glas en lekker warm als hij naar binnen glijdt.

Forum Lid
op 14 mei 2020

Kijk eens aan, het lijkt bijna op echte Whisky zo haha. De laatste Whisky die alleen op de Airstill gestookt is, ik heb nog even geroken aan deze en de Sherry variant toen ik ze maandag van het hout deed afhalen, zijn lekker warm geworden inderdaad.  Dat motiveert alleen maar meer om verder te gaan met experimenteren en ook te kijken om een voorraadje van hout aan te leggen, dat is vanwege de gulle giften van Robbert en Marca een tijdje niet nodig geweest maar de invloed van het hout doet zoveel dat ik serieus ga kijken naar wat mogelijkheden.

Forum Lid
op 14 mei 2020

Het lijkt erop dat het hout probleem al opgelost is.

https://www.braumarkt.com/likeur-maken/eikenhouten-chips

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 16 mei 2020

De mout heeft twee weken geduldig moeten wachten, 85% Pale Ale Mout en 15% Special B Mout van onze Forumleverancier, ik heb het nog stiekem over de grens moeten smokkelen om ermee te kunnen werken. Een 22 liter liter water door een kleine waterfilter gehaald wat een aantal uur geduurd heeft en een  reparatie aan het werkblad waar ik het maischen uitvoer.

 

 

Dit alles om sinds Maart weer eens te kunnen brouwen, dit soort huisparfums heb ik ook echt gemist, een iets langer schema gehanteerd dan normaal omdat ik ietwat twijfelde over het diastatisch vermogen van het Pale Ale Mout, de Special B is dubbel geroosterd dus die heb ik even beschouwd als zo goed als niet diastatisch. Een 30 minuten op 55°C, 60 minuten op 65°C en nog een 20 minuten op 72°C, doorverwarmen en spoelen maar.

 

Uiteindelijk een 21 liter met een S.G. van 1.056 (iets lager dan verwacht) en een kleur weer als appelstroop. De Kveik gist erbij gedaan en nu geduldig wachten tot het waterslot begint te grommen.

 

Volgende week de volgende ronde met de Boekweit Whisky opnieuw, ik had deze eigenlijk opgegeven op het moment dat ik gedurende 2 maanden de gisten met rust gelaten had, de supergist van Robbert bleek toch zich goed gehouden te hebben maar de mout hebben dus een tweede ronde moet uitwijzen of ik toch de 1.060 kan halen met boekweit, de vorige keer waren er wat problemen doordat ik, nou ja niet helemaal super gewerkt had met een kookzak wat mijn eigen schuld was. 

 

De eerstvolgende ronde hierna gaat nog steeds de Ierse Whiskey worden, ik zal binnenkort Robbert via whatsapp lastigvallen om een boodschappenlijstje te maken om een eerste lactobacillus cultuur te kweken die met een vijftal granen magie gaat maken. Daarna gaan we weer terug naar de roots en rokerige Whiskies maken, ik heb deze week mogen proeven van Robbert (meen eerste poging) van een geturfde Whisky en ben weer geïnspireerd geraakt. Tijd om de lat weer hoger te leggen, het is nu tijd om eens te gaan genieten van een eigen Whisky en een beetje te mijmeren over toekomstige experimenten.

 

Crew member
op 16 mei 2020

Oude tijden met smokkelroutes herleven 😊

Het diastatisch vermogen van de Pale Ale Bio is 250 WK (Windisch Kolbach). Dat is gelijk aan die van Pilsmout Bio ofwel gewoon erg goed. Special B is inderdaad weinig tot niet diastatisch.

Forum Lid
op 16 mei 2020

Haha zoiets, geeft iets meer t gevoel dat je fout bezig bent. Ahh okay, ik had op verscheidene sites gelezen dat Pale Ale minder had en daarom een betere match was met een dalende infusiemethode, zal wel iets te kort door de bocht zijn gegaan (weer). Die Special B blijft echt een lekker geurtje geven, ruikt nu nog steeds naar een brouwerij binnen.

Crew member
op 16 mei 2020

Geniet van je huisparfum, daar kan geen chemische luchtverfrisser tegenop.

Forum Lid
op 16 mei 2020

Zeker waar!

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
9 op 9 juni 2020

Na een avondje maischen gisteren met de tweede versie van de Boekweit is het weer even tijd om de balans op te maken en te gaan plannen wat de volgende stappen gaan worden. Whisky maken heeft eventjes op een wat lager pitje gedraaid vanwege wat drukte, quarantaine breken een paar keertjes en af en soms geen zin. Afgelopen zaterdag waren we samengekomen met de oud studiegenoten en heb ik ze een flesje eigen Whisky laten proeven, algemene mening was dat het niks was om me voor te schamen dus we blijven nog even lekker experimenteren met alles.

 

De Kveik vergisting met Pale Ale en Special B mout zit erop, het stoken ervan ook dus dat ligt sinds een paar dagen op walnoten te rijpen.

De vergisting ging ietwat apart eerlijk gezegd, het is geen sprinter en een duidelijke piek van activiteit tijdens de hoofdvergisting is eigenlijk ook utgebleven. Geuren gingen een beetje alle kanten op en tussendoor sloeg lichtelijk de paniek in en heb ik hem redelijk vroeg overgeheveld, in het nieuwe vat had een schimmellaagje zich gevormd (eigen schuld) en ben ik iets vroeger gaan stoken dan de planning was.

Misschien wat lagere opbrengst dan gedacht maar vooralsnog een aangename Whisky die hopelijk ook de niet ervaren Whisky drinkers in de vriendengroep kan bekoren.

 

De boekweit zorgde gisteren voor een avondvullend programma, het originele maischschema is uiteindelijk wat uitgebreid, 20 minuten op 45°C, 45 minuten op 65°C en iets van een uur op 72°C omdat ik nog lichtelijk bruine verkleuring kreeg bij de Jodiumtest. Het filteren met de Boekweit bleek ook nog een lichtelijke aanslag op m’n geduld te zijn, maar we zijn geëindigd met een 20 liter met een S.G. rond de 1.055 wat ik prima vind voor de boekweit. De Fermentis M1 eindelijk eens in kunnen zetten, lichtelijke overpitch gedaan ongeveer een gram per liter toegevoegd. 

Hij doet het, na een 9 uurtjes in het vat gezeten te hebben kwam het schuim al naar buiten. Vanmorgen maar even in de douchebak geplaatst voor de zekerheid. 

 

De eerstvolgende op het programma wordt een eerste poging Ierse Whiskey, ingrediënten zijn al in huis maar het opkweken van de soldaatjes die de vergisting moeten doen heeft langer geduurd dan gedacht.

 

Popcorn maïs is gekozen vanwege het gebrek aan andere opties toen ik een aantal winkels ben afgegaan en de volgende keer zal ik ook de tijd nemen voor wat anders. Omdat deze korrels dusdanig ver zijn gedroogd heeft het bijna een 2 1/2 uur gekookt voordat het merendeel van de buitenwand open brak. Het zit nu een aantal dagen in de vriezer om de celwanden kapot te krijgen en ik ga het ook vroeg toevoegen bij het maischen zodat het mee opwarmt met het water voordat het mout erbij gaat. 

Voor de soldaatjes, men neme spitskool, snij dit in fijne reepjes en even wat agressietherapie zodat alles glazig uitziet, toevoeging van wat zout (Himalaya zout in mijn geval), gekneusde jeneverbessen, ongepasteuriseerde karnemelk en water zodat alles mooi onder staat. Geef dit een aantal weken in een zonnige locatie en het ruikt heerlijk naar zuurkool, wat te verwachten is aangezien dit een zuurkool recept is. Filter het goedje en meng met bloem wat een stevig aandeel eiwitten heeft en wederom geduld uitoefenen. Het ruikt nu naar witte wijn en iets later deze week kan ik beginnen met de eerste poging Ierse Whiskey. 

 

Het wordt weer tijd om te gaan plannen en even kijken wat ik beter wil gaan doen. Vanavond gaat onder het genot van een Ardbeg even de grijze massa aan het werk gezet worden. 

Forum Lid
op 9 juni 2020

Goed bezich.maar je moet bedenken dat de drank die je stookt geen copy hoef te zijn van dat spul uit de winkel,wat je maakt is uniqe,als het maar lekker is.daar gaat het om.ik zeg ook nooit dat wat ik stook whisky is.of cognac.het is iets van mij.

Forum Lid
op 9 juni 2020

Chris, ik heb het idee om klonen te maken ook geheel losgelaten, ik zit nog in de aanmodder fase waarbij ik eerder benieuwd ben wat bepaalde dingen doen zoals hout, gist en verschillende ingrediënten (lees: graansoorten). Ik denk zelfs onderhand dat ik meer geniet van de aardse tonen die in m’n Whiskies naar voren komen dan wat anders, maar feit blijft dat ik wel op zoek ben naar bepaalde smaken die ik nog niet altijd lijk te vangen dus vol hartelust verder experimenteren. 

Forum Lid
op 9 juni 2020

Heb pas 5kg voermais bij hengelsportzaak gekocht wordt veel gebruikt door carpervissers. Misschien idee voor volgende keer?.

https://www.raven.nl/evezet-mais-heel-usa-5kg/nl/product/737/?channable=e96545.NzM3

Forum Lid
op 9 juni 2020

Alchemist dat is ook leuk ik probeer het ook telkens lekkerder te maken,ok die het gedronken hebben vinden het lekker maar net als jou wil ik iets maken waar ik van zeg zo wil ik het hebben.maar dan heb je iets wat niemand heeft,een speciale eigen gestookte Whisky👍

Forum Lid
op 9 juni 2020

Hoi Koekoek, ik zal de link opslaan, merci.

Maïs is voorlopig nog iets waar ik een haat/liefde verhouding mee heb, zal even afhangen van hoe goed het maischen komende donderdag gaat (even slag om de arm i.v.m. beschikbare tijd). Ik ben persoonlijk meer een Schotse Whisky liefhebber en gerstemout vind ik een geweldig product, de Ierse Whiskey is een uitstapje om met ander spul te leren werken en mezelf nog een beetje uit te dagen. Maar een herhaling van Bourbon staat zeker nog op het verlanglijstje.

 

Stiekem denk ik dat ik de volgende Whisky die ik wil maken toch al redelijk voor ogen heb, ik heb bij een concullega wat spul gekocht (laurierbessen en hout vanuit Slavonië) en wil weer een aardse Whisky gaan maken met veel rook erin. Ik moet alleen gaan nadenken over hoe ik de rooksmaak kan behouden tijdens het rijpen. Waarschijnlijk wordt het een combinatie van beukenhout en turf gerookte mout van Erik, de laurierbessen, Fermentis M-1 gist en het nieuw besteld eiken. Ik heb laatst de jeneverbessen Whisky weer geproefd en ondanks het feit dat de rooksmaak véél minder is, bevallen de aardse, bossige tonen me erg, misschien dat de laurierbes me in een richting opduwt die ik zoek. Soort van Whisky gemaakt door Panoramix.

Forum Lid
op 9 juni 2020

Koekoek is vind van mais erg makkelijk en wordt ook nog lekker.ik stook de laatste tijd niets anders,kom momenteel ook moeilijker aan fruit,komt door de crisis.

Forum Lid
op 9 juni 2020

Waar ik woon zit een Welkoop in de buurt die gebroken mais verkoopt. O.a. zakken van 10 kilo. Wellicht dat het suikergehalte in deze mais niet optimaal is, aangezien het als voeder gebruikt wordt. 

Heb recentelijk twee keer een stooksessie gedaan met een mix van deze mais en heavy peated gerstemout. Geeft een zacht destillaat.

Forum Lid
op 9 juni 2020

Kevin, tot hoe ver in alcoholpercentage ben jij gezakt tijdens het destilleren? Spul wat ik maak met heavy peated mout is niet echt zacht te noemen, maar daar ben ik ook niet op zoek.

Forum Lid
op 9 juni 2020

Ik heb 2 delen mais op 1 deel heavy peated mout gebruikt. In eerdere verhouding had ik 2 delen mais op 1 deel light peated mout. Daar vond ik de rookcomponent onvoldoende in aanwezig, vandaar voor de heavy gewisseld.

Wil met het mais wat meer het zoete terug krijgen in destillaat, maar met de peated het rookaandeel. Met zacht doel ik op het mondgevoel. Heb het idee dat door de mais het gevoel meer stroperig/zacht wordt ipv scherp.

(Ik stook twee keer met een zelfgemaakte ketel (gemaakt naar voorbeeld Walstroom) en spiraalkoeler in een buis gevuld met koud water).

Ruwstook hou ik een beetje het gangbare aan van 1/3 deel van begin hoeveelheid stookwijn. Kwam ongeveer op een 24% alcohol gemiddeld uit. Ik zit met stoken vrij ver in het eind dat ik nog meeneem. Hierin ruik je het peated zeker goed terug. Mijn fijnstook doe ik heel langzaam, echt druppelsgewijs, dus een lange zit. Om en nabij wederom 1/3 deel van de ruwstook. Ik vang op in delen van 100 ml en ga de volgende dag pas wat ik wil houden samenvoegen. Samengevoegd kom ik op ca. 65 à 70 % (varieert). Dit is exclusief de voor- en naloop. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 20 juni 2020

Leuk geschreven, als Still it idee, meenemend dagboek waar ik een hoop uit leer.

Forum Lid
op 20 juni 2020

RvdH dat was inderdaad de bedoeling, misschien stiekem ook om een groot kladblok voor mezelf bij te houden.

 

Op dit ogenblik loopt nu de eerste van twee stripruns voor de Boekweit Whisky, ook met eventueel nog een opkomende vakantie volgend weekend moeten de gistvaten geleegd worden.

 

Gisteren m’n 2e poging “Rum” gestookt wat een 3,5 liter van een 42% heeft opgeleverd, staat sinds vanmorgen te rijpen op heavy toast frans eiken;

Reuk en smaak is stukken beter dan de eerste poging, die eerste heb ik bij m’n broertje achtergelaten voor als hij nog eens iets in de koffie of cola wilt gooien. De tweede poging was gemaakt met 3,75 kg rietsuiker, 1,5 kg Zeeuwse Stroop, eetlepel sinasappelpoeder en gistvoeding, vergist met Mangrove Jacks West Coast die goed z’n best gedaan heeft. Gisteren tweemaal overgehaald en bij 50% overloop gestopt vanwege tijdgebrek en eerlijk gezegd vond ik het volume genoeg, reuk en smaak komt neer op alcohol met muffe appels (als in goedkoop appelsap), eens kijken wat deze doet na een paar weken.

 

De Ierse Whiskey staat nu quasi te vergisten maar door wat fouten aan mijn kant zal de opbrengst laag zijn. Popcorn maïs wordt de volgende keer vervangen door iets met gebroken korrels, de S.G. meting gaf 1.035 aan dus er is te weinig mee gebeurd tijdens het maischen. De volgende keer wordt het de maïs koken en gierst samen koken in de Grainfather, m’n Staub Stoofpan is gewoon te klein om dit te doen. Al doende leert men en ik zal de Ierse Whiskey nogmaals herhalen in de toekomst.

 

Er staat nog wat dingetjes te rijpen, Boekweit versie 1, Pale Ale Whisky met walnootdoppen. IJdele Hoop revisted is lekker geworden maar de rooksmaak is wederom verdwenen, dus voor de volgende poging ga ik met een kleinere fles werken en de afdichting (prop met watten) wat dichter qua vulling maken.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 13 juli 2020

Na een twee weekjes doorgebracht te hebben in het Zuiden van Frankrijk was het afgelopen zaterdag tijd om weer eens te proeven aan hetgeen dat stond te rijpen.

 

Catwheat Versie 1

Stort: 80% Boekweit, 15% Peated Mout (laagste PPM), 5% Rogge.

Gist: Ultrageheime gist uit de voorraad van Robbert

Rijpen: Frans Eiken staafjes ongeroosterd, gedurende 2 maanden gok ik.

Opmerkingen: deze heeft een 2tal maanden staan te vergisten door gebrek aan toegang tot de brouwspullen vanwege Covid-19, de eerste stookronde is op de Alambiek geweest en de fijnstook op de Airstill vanwege het geringe volume.

Kleur: zeer licht van kleur, chardonnay achtig met stevige tranen.

Geur: begint met iets zoets van mandarijn, het moutachtige aroma wat de AirStill meegeeft aan de Whiskies, de alcohol is aanwezig maar op de achtergrond en vloeit mooi af.

Smaak: Begint zoet wat me doet denken aan pannenkoeken met stroop maar dan meer de stroop, er komt iets kruidachtigs door van rogge of misschien kruidnagel maar het blijft verscholen in het zoete. De alcoholpiek komt door maar zeker niet vervelend, afronding is met zachte houttonen en een zoetje weer.

Het is een zachte zoete Whisky geworden met een volle body maar door het zoete lijkt de complexiteit iets te ontbreken in de smaak. Makkelijk drinkbare Whisky geworden waarvan je vrolijk wordt.

 

 

Catwheat Versie 2

Stort: 80% Boekweit, 15% Peated Mout (laagste PPM), 5% Rogge.

Gist: Fermentis M1.

Rijpen: Chips van Bourbon Vaten, gedurende een week of 3.

Kleur: mooi goudkleurig met een tikkeltje amber, tranen zijn goed aanwezig.

Geur: alcohol komt goed door, er zit wat ziltigs in. Nog niet een geheel complexe geur, ziltig met een mix van alcohol en iets chemisch, houttoon zit ergens op de achtergrond verscholen.

Smaak: begint met een kort zoetje wat me doet denken aan boekweit of muf meel, stevige alcoholpiek volgt die op de tong brandt. Korte straffe houtsmaak en blijft uiteindelijk lang op de tong liggen terwijl de smaakpappillen samengetrokken blijven, achteraan komt de boekweit een beetje terug.

Duidelijk nog jong, of de bourbon chips een betere keuze is voor de boekweit of dat de boekweit smaak later wat uitvlakt is me nog niet duidelijk.

 

Doordrink Whisky (voor een sigarenavond met vrienden)

Stort: 85% Pale Ale Mout, 15% Special B Mout.

Gist: Kveik Gist

Rijpen: Walnootdoppen met schotjes, gedurende een week of 4.

Deze ben ik vergeten op te slaan op de tablet, wel weet ik nog dat deze te jong was en nog verder moet rijpen.

 

 

Poging 2 “Rum”

Stort: 28% Keukenstroop (Zeeuwsche Boerin) , 72% Ongeraffineerde Rietsuiker, eetlepel sinaasappelpoeder en gistvoeding.

Gist: Mangrove Jacks West Coast

Rijpen: Donker geroosterd Frans Eiken chips, gedurende 2 weken.

Kleur: cognac-achtig, genoeg tranen aanwezig terwijl ik bij 50% overhaal gestopt ben.

Geur: zoet, bruine bastaardsuiker, gedroogde sinaasappel met een miniscuul acetaatpiekje, alcohol sluit af en vloeit mooi weg.

Smaak: eerste slok is teveel smaken om te begrijpen, sluit af met een mix van aangebrande suiker, vanille en een hint van mandarijn. Straffe middentoon van hout nog, andere astringerende smaken zijn nog aanwezig en de alcohol is nog duidelijk merkbaar.

De eerste “rum” poging was gemaakt met alleen stropen zoals dadelstroop and maestrichter stroop wat teveel smaken opleverde waardoor de smaakpappillen overprikkeld werden, deze is beduidend beter na een korte tijd. Deze heeft potentie om wat moois te worden en als gevolg daarvan en misschien wat overmoedigheid door de alcohol is zaterdag weer een nieuwe versie ingezet, 500 gram Keukenstroop, 660 gram dadelstroop, 4 kilo ongeraffineerde rietsuiker, 10 gram hibiscus en een eetlepel gistvoeding. Die vergisting loopt hard en ruikt verdomd lekker.

 

 

Catwheat 1 is op fles gegaan en de overige laat ik nog verder rijpen, kijkend naar wat de planning wordt voor de komende tijd denk ik dat het even simpel blijft.

 • Ierse Whiskey fijnstook, heb een 5 liter dus ga het toch proberen via de koperen dame, zal woensdag worden.
 • “Rum” Poging 3 laten vergisten en stoken, houtkeuze ben ik nog even niet uit op het ogenblik, misschien gewoon blank laten.
 • Nieuwe rokerige Whisky maken in een kleinere fles met meer vulling qua watten om de rooksmaak te houden. Dit gaat een straffe worden met een combinatie van de beukenhout gerookt mout en de zwaarste turfmout met een kleine twist van laurierbessen. Denk over 2 weken dat ik daaraan ga beginnen vanwege wat andere dingen die eerst de aandacht opeisen.
 • Onderhand 3e poging om met maïs te werken, m’n stoofpan blijft te klein dus een kookzak bestellen en eens met de Grainfather aan de slag. Eerst even op zoek naar gebroken maïs of maïsgries in de buurt. Denk dat het een Bourbonachtige wordt met roasted mout voor een rauw randje eraan maar moet even kijken naar hoeveelheden etc.
Crew member
op 13 juli 2020

Mooi verslag Nick! Vakwerk 😉

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 14 juli 2020

Het kriebelde weer dus net een bestelling geplaatst bij Erik voor een nieuwe rokerige Whisky poging. Even dit weekend kijken of ik het red qua tijd maar zou moeten lukken.

Stort;

 • 5500 gram Whisky Mout (30 – 45 PPM)
 • 500 gram Roasted Black (Rooksmaak met een koffiearoma)
 • 50 gram Laurierbessen, de jeneverbessen Whisky smaakte naar meer dus even dit proberen.

 

Opmerking: normaal gebruik ik 5500 gram mout per batch maar vanwege de stevige roostering van het zwarte mout doe ik iets meer om opbrengst te verkrijgen. Het zwarte spul zit er meer bij als smaakmaker dan zetmeelleverancier.

 

Wordt vergist met de Fermentis Safspirit M1 en zal gaan rijpen op Chips van Eiken uit Slavonië (Kroatië). Ik ga ook een kleinere fles gebruiken, had laatst van een collega een 3 liter Whisky fles (wel leeg) gekregen en meer gebruik van watten in de hals, om zo de rookaroma’s te behouden. 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 14 juli 2020

Als ik het goed begrijp laat je rijpen met watten in de flessenhals, om de geur te behouden. Doe je dit met een afdichting, of zonder afdichting voor de beluchting. Ik heb namelijk mooie glazen appelsap flessen van 1 liter gevonden (AH), en daar passen precies 2 wattenschijfjes in. De schroefdeksel kan zowel los als vast. (PS  ik heb hier onbijtkoek easy whiskey van 1 week oud laten luchten) —> Ik ga met met een kleine hoeveelheid  (100ml) wecken om te zien wat er mee gebeurd. Voor de gein

 

Forum Lid
op 14 juli 2020

De keuze om watten of papier te gebruiken is zodat de meest vluchtige componenten weg kunnen en zuurstof erbij kan voor oxidatie van andere componenten. M’n eerste 3 of 4 Whiskies heb ik in afgesloten vaten gerijpt en de scherpe tonen blijven flink aanwezig dan, het “verouderen” met watten gaat sneller en levert mooiere smaken op. Alleen blijft rooksmaak een moeilijke nog voor me om te vangen, stel je een halfvolle Islay fles voor die een tijd blijft staan, de rooksmaak verdwijnt dan ook. Blijkbaar is dat ook een dingetje bij de commerciële jongens las ik een tijdje terug.

Zoveel mogelijk experimenteren, daar leer je het meeste van en het proeven blijft leuk.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 14 juli 2020
Forum Lid
op 14 juli 2020

Die hou ik in gedachten voor als ik kleinere batches ga maken, top.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 14 juli 2020
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 18 juli 2020

Na wat wikken en wegen komt er toch een aanpassing van het recept voor de brouwsessie van morgen. Het leidingwater hier is wat arm qua bepaalde elementen die ik liever zou zien voor het brouwen van de Whisky of misschien beter gezegd de vergisting.

 

Na wat op internet gezocht te hebben was het oorspronkelijke plan om te gaan werken met anorganische pigmenten zoals mangaanviolet, kobaltblauw en nog een paar anderen. Probleem werd de beschikbaarheid (lees: gewenste pigmenten bij een enkele leverancier) en ergens ook de prijs. Niet zozeer wat het per batch zou kosten maar meer de eerste investering voor een poging te doen (begon bij 35 euro) en ik zou dan op het werk met de Mettler weegbalans alles moeten gaan afwegen voor een hoeveelheid die ik per batch erbij kan gooien. Misschien dat de gedachte aan milligrammen nauwkeurig afwegen me een beetje tegenstond, dat heb ik immers wekenlang gedaan tijdens de opleiding. 

 

Een andere optie die naar voren kwam was Spirulina, een gedroogde zoutwateralg die volgens sommigen bijna goddelijke eigenschappen als superfood heeft. Ik ken dit goedje nog vanuit de opleiding toen we eens biodiesel hieruit gewonnen hebben, langsgegaan bij een gezondheidswinkel en nu heb ik 240 gram liggen dat eerlijk gezegd naar visvoer ruikt. Smoothies ga ik er dus niet mee maken maar morgen gaan 2 eetlepels bij de wort. Wel laat ik de laurierbessen even weg om een beter idee te krijgen of de spirulina een bijsmaak geeft of niet.

 

De mout van Erik ligt sinds donderdag geduldig te wachten in een doos van de hopper voor z’n nieuwe schrootmolen. Morgen gaat het weer ruiken naar Islay en ik kan niet wachten.

Forum Lid
op 18 juli 2020

On balance heeft voor een paar tientjes een mooi weegschaaltje voor miligrammen, kalibratie gewichtjes er bij. Nauwkeurig vanaf 8mg (beter vanaf 30) tot dacht 100g. Kan 1 of 2 mg afwijken, maar zeer nauwkeurig.
Spirulina ook wel van gehoord, is dat die rode alg? Benieuwd of het voor gist ook zo’n superfood is, succes!

Forum Lid
op 18 juli 2020

Op het werk heb ik een Mettler Toledo staan mocht het er een keer van komen. Groene zoutwateralg eigenlijk, ik heb die gekozen vanwege het hoge aandeel eiwitten,vitaminen en spoorelementen. Maar het is meer een gok dan echt onderbouwd, binnenkort weten we meer.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 20 juli 2020

Gisteren het maischen weer gedaan, een heerlijke lucht van turf, asbakken en koffie vulde de ruimte. 

 

Combinatie van ongeveer 90% Whisky mout en 10% Roasted Black mout van onze Erik lag geduldig te wachten.

 

Gitzwarte wort zoals gewoonlijk, heerlijk geurend.

 

De Spirulina alg als gistvoeding, hier wil ik even bij stilstaan. De geur van de wort wordt niet positief beïnvloed als dit spul erbij gaat, in ieder geval niet in het begin want Spirulina heeft een vreemde eigen geur die me een beetje aan vissenvoer laat denken. Het blijft ook bovenop drijven in de wort wat een nadeeltje heeft als het volgende gebeurd;

 

Na circa een 18 uur in het gistvat gezeten te hebben kwam een beetje van de inhoud naar buiten, stukken sneller dan dat ik voorheen gezien heb. Maar omdat de Spirulina bovenin blijft drijven duwt het schuim dit ook als eerste naar buiten, er zit nog wel spul in maar ik gok ongeveer de helft. Het gistvat is weer teruggeplaatst zodat bij opnieuw fijne druppeltjes sproeien het schoonmaakwerk beperkt blijft.

 

De geurinvloed van de spirulina was vanmorgen weer weggetrokken dus even afwachten wat deze vergisting gaat doen, ik verwacht wat vaker spuwen terwijl de vulgraad hetzelfde is als vorige batches. 

 

Online wat flesjes (50 cl) besteld en die zijn net op het werk geleverd, voor ongeveer 2 euro de stuk vind ik dit zeer nette flesjes. Vanavond maar eens gebruiken om m’n 2e poging “Rum” op fles te doen, een gebrek aan glaswerk begint me steeds meer parten te spelen.

 

Crew member
op 20 juli 2020

Welke gist heb je hiervoor gebruikt Nick?

Forum Lid
op 20 juli 2020

Fermentis M1, dat is nu m’n gist voor alle Whiskies, ietsje overgepitched ten opzichte van voorschrift. Denk dat ik een 15 a 20 gram op 20 liter gebruikt hebt. 

Die gist is sowieso super actief is me opgevallen, het hydrateren vooraf het toevoegen aan de wort hoeft ook echt niet. De eerste waarneembare activiteit is rond een uurtje of 4 na het toevoegen geweest.

Crew member
op 20 juli 2020

Dat is een lekkere gist, dat klopt. 

Forum Lid
op 20 juli 2020

Zeker waar, bestel alleen nog gist voor andere pogingen dan Whisky. De Mangrove Jacks West Coast is goed door aan het vergisten bij m’n “rum” pogingen. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 27 juli 2020

Na een weekje verder te zijn valt de snelheid van vergisting me iets tegen, ik denk eerlijk gezegd dat de spirulina meer nadelen oplevert dan voordelen, hij gaat erg traag nog en niet een piekmoment van vergisting gezien (op de eerste keer spuiten van het gistvat na).

Forum Lid
op 28 juli 2020

Ik heb net het gistvat geleegd, gisteravond nog proberen te redden door de p.H. te verhogen en nieuwe gist toe te voegen maar het mocht niet baten. De aansteker bleef aan terwijl het pas 11 dagen bezig was en bij lange na niet uitgegist kon zijn, de gist is herhaaldelijk gestorven in het gistvat, er is uiteindelijk 3 keer gist toegevoegd.

 

Spirulina gaat de vuilnisbak in, ik weet niet precies waar het aan gelegen heeft maar er waren geuren en smaken aanwezig die ik niet kon plaatsen. De beste omschrijving die ik kan geven is een aardse chemische lucht, de smaak was vies als een infectie van iets (geen melkzuur). Of er iets in de Spirulina zit dat problemen oplevert bij kapotte cellen (als gevolg van het productieproces) of door osmose bij hele cellen is me onduidelijk. Ik heb wat door het internet lopen struinen maar alleen vage mogelijkheden gevonden.

 

Crew member
op 28 juli 2020

Het kan zijn dat Spirulina cyanobacteriën bevat die gifstoffen aanmaken. Misschien is het dat geweest.

Forum Lid
op 28 juli 2020

Goed mogelijk, ik had gedacht dat de productiemethode met filtreren, indikken en sproeidrogen genoeg zou zijn om van alles af te komen, helaas niet dus. 

Forum Lid
op 28 juli 2020

Toch hoop ik dat je hetzelfde weer probeert zonder spirlunia. Ben benieuwd naar rook smaak.

Forum Lid
op 28 juli 2020

Nee niet hetzelfde maar wel rokerig, 60% whisky mout en 40% rookmout. Gaat nog steeds om de rooksmaak te behouden. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 3 augustus 2020

Omdat ik vanmorgen een mailtje zag van Erik dat er mout deze week gaat arriveren is het tijd om het volgende plan uit te doeken te doen. Nu is het volgende plan een combinatie van uitzoekwerk aan de kant wat de distilleerderijen in Islay doen (even terug naar de roots) en wat advies of misschien het kopiëren van een gedeelte wat Robbert in Mei heeft gedaan. Ik weet niet of ik het hier ergens vermeld heb maar Robbert heeft in Mei een Whisky gemaakt met een zeer aardig rookgehalte (we verschillen een beetje van mening hoe deze Whisky ingedeeld moet worden maar noem het maar gerust een Islay). 

 

Wat gaan we doen? Een rokerig kreng maken dat van de lippen tot en met de maag pijn doet om te drinken, terug naar de originele doelstelling van toen ik begon met deze hobby. Er komen wel wat aanpassingen ten opzichte van hoe ik normaal de Whiskies maak en adviseer.

 

De stort:

 • 3300 gram Whisky mout, 30 – 45 PPM fenolen van die heerlijke Schotse turf.
 • 2200 gram Rookmout, gerookt boven beukenhout, voor een intense rokerige smaak.

 

Gist:

Fermentis M1, favorietje Whisky gist.

 

Maischschema:

 • 30 minuten op 55°C
 • 45 minuten op 65°C
 • 30 minuten op 72°C

Dus geen stap van 80°C om de enzymactiviteit stop te zetten.

 

Vergisten:

Vergisten op het graan, de batch in 2 vaten verdeeld en 20 gram gist per vat toegevoegd. Dat klinkt heftig en is het ook wel (40 gram / 20 liter), behoudende hoeveelheid ten opzichte van Islay (die soms richting de 85 gram per 20 liter gaan).

 

Stoken:

Het enige verschil met normaal is dat de mout ook (deels) in de ketel belandt om zo wat meer verbrande smaken mee te krijgen.

 

Rijpen:

Op Eiken uit Slavonië, kijken of we de beloofde chocolade toetsen ook gaan zien.

 

 

Forum Lid
op 3 augustus 2020

Voor degene die het leuk vindt, onderstaande tabel is samengesteld op basis van verschillende bronnen, onder andere de websites van de destilleerderijen.

Opmerking: de maischschema’s staan er bewust niet bij, de reden is dat het maischen bij deze distilleerderijen ook iets anders gebeurd dan bij ons hobbyisten. Voor de geïntresseerde, deze werken met het spoelen van de granen en deze tussendoor laten rusten wanneer het spoelwater is afgevoerd naar een opslagtank, de derde spoeling trekt de restsuikers eruit en wordt bij de eerste ronde van de volgende batch herbruikt. De maischschema’s zijn hier onder andere deels te vinden  http://www.wormtub.com/distilleries.php#islay .

 

Forum Lid
op 3 augustus 2020

De 01 Feb bij Bunnahabhain moet 1 – 2 PPM fenolen zijn, Excel werkt soms niet mee.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren