Hobby bierbrouwen

Geupdate op 11 augustus 2019 in Bier, Wijn en overige dranken
157 op 7 september 2016

Inmiddels heb ik mijn bakens verzet en ben me thans aan het inlezen m.b.t. het zelf bierbrouwen.
In alle facetten lees ik over bovengistend bier en wil me voor de eerste keer zo’n brouwpakket aanschaffen.
Deze zijn verkrijgbaar in verscheidene mengsels mout, afhankelijk van de biersoort die je wilt gaan brouwen.
Zo’n mengsel dient dan nog eerst geschroot te worden door een goede schrootmolen met stalen rollen zodat de vezels heel blijven. Daarna het maischen en filteren en koelen, etc.
Het leuke is dat juist die aparte biersoorten bovengistend zijn zodat het gistproces aanmerkelijk korter is.
Daarna wil ik wat groter gaan werken met rvs ketels.
Zijn er toevallig ook hobbybierbrouwers op dit forum?

 
 • Geliked door
 • Stookforum
Antwoord
1 op 9 september 2016

Haa Stoken is leuk maar Bierbrouwen is kunst,, maar ook zeker leuk om te doen.. 
Betweter.. als je eens in de beurt bent van mij.. (woon in de beurt van Schiphol) kom dan eens langs zodat ik je vanalles kan laten zien en je de tips en tricks vertellen..

je bent van harte welkom..

Forum Lid
op 9 september 2016

Dank je voor je aanbod,
Echter woon ik in Duitsland en kom zo nu en dan in Zoetermeer om mijn kinderen te bezoeken. Misschien kun je mij privé mailen, dan kan ik je vertellen welke zaken ik wil gaan kopen. Mijn e-mailadres is: [email protected]

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 11 september 2016

heb je gemaild.. 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 2 oktober 2016

Een leuke goedkope alles in één brouwketel die weinig plaats inneemt:
http://www.bulldogbrews.co.uk/products/bulldog-brewer.html

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 7 februari 2017

Hoy,

Ik ben in het weekend ook begonnen met bierbrouwen, voor het onder de knie te krijgen met een kompleet moutpakket begonnen met handleiding erbij, later wil ik andere brouwsels maken whiskey, jenever eigen bier .

ik heb echter een vraagje, is dat normaal dat na 24 – 36 uur hoofdgisting voorbij is ( heeft als een gek staan borrelen en nu niks meer), gisting bij omgevingstemperatuur 20° -24° of heeft het mengsel te warm gekregen door de gisting.

mvg

Forum Lid
op 7 februari 2017

Hallo dumo, de hoofdgisting is meestal kort.

Bij het maken door mij van een London Porter duurde de hoofdgisting 3 dagen + de nagisting van 3 weken.

Als je een ondergistend bier brouwt, duurt het allemaal nog veel langer omdat je dan op 5 – 10 graden voor de navergisting zit en duurt het soms wel 6 weken.

Bij zulke lage temperaturen kan dat natuurlijk alleen maar in een klimaatkast.

Ik kan alleen maar zeggen dat je toch het bijgesloten recept dient te volgen.

 

Forum Lid
op 7 februari 2017

In de handleiding staat gisten een 10 tal dagen dat zal volgens mij de voor en de nagisting zijn.

op het recept staat juist 20-25°C.

Maar toch 2 nachten en 1 dag vindt ik kort, zeker omdat het zo hevig te keer ging dat ik dacht dat het deksel er ging afvliegen, en dat er deze morgen geneneene bubel meer kwam.

Mag je gelijk bij wijn met den emmer walsen, of moet je het met rust laten?

Crew member
op 7 februari 2017

Dat de hevige gisting voorbij is wil nog niet zeggen dat alles is uitgegist. Na de hoofdgisting komt de nagisting en die kan best lang duren. Gewoon laten staan en af en toe je SG controleren. Is die twee dagen hetzelfde dan is de gisting pas voorbij. 

Walsen mag je wel doen zolang je de deksel er maar op laat en zorgt dat er geen zuurstof bij kan.

Forum Lid
op 15 februari 2017

Hoi Dumo: ik reageer wat laat, aangezien je bier nu wel gebotteld is denk ik. Soms kan de vergisting heftig verlopen. Het kan zijn dat het mengsel toch wat warm was, en door de gist-activiteit warm blijft. Ik had ook eens zo iets, toen bleek dat mijn deksel iets was los gekomen, door de druk. Ik vergist mijn bier graag aan de ondergrens van de temperatuur. Ik voeg de gist toe bij 20°C en zet het weg bij 19°C.

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 15 februari 2017

Ja meten is weten. Wat is nu je Sg / Brix want dat is ook weer bepalend voor de hoeveelheid suiker die je gaat toevoegen voor navergisting op fles. Je wil geen bommetjes produceren.

 

 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 15 februari 2017

@ aukedebier : nee, mijn bier is nog niet gebotteld, ik heb het voor de zekerheid een week laten staan 20-24°c, ik heb het zondag overgeheveld en naar de kelder verhuist zal daar zeker tot zondag staan om te klaren ( was nogal troebel).

SG met de dobber zat rond de 1020.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
25 op 15 februari 2017

De SG lijkt goed, al weet ik niet waarmee je bent begonnen. Ik denk dat het goed gaat komen. Met bottelen maximaal 7 gram suiker per liter.

 

Forum Lid
op 15 februari 2017

Meestal als je een bierpakket koopt, staat er het begin- en eind SG bij vermeld.

Je kunt dus niet zomaar stellen dat 1020 jou goed lijkt, bovendien weet ik ook uit ervaring dat dit eind SG nog te hoog is.

Forum Lid
op 15 februari 2017

Ik heb prima resultaten gehad met 1020 als eind SG. Hangt er vanaf waarmee je bent begonnen, zoals ik al aangaf. Je moet ook weten hoeveel onvergistbaar er in zit. Bij donker, zoet bier kan het eind SG 1020 zijn.

 

 

Forum Lid
op 15 februari 2017

Ik denk dat dumo zich beter aan het bijgevoegde recept kan houden, ieder recept is anders en het feit of het donker bier is heeft niets met het suikergehalte van het bier te maken. Ik heb onlangs LONDON PORTER gebrauwd met een kleur van 77 EBC en mijn einddichtheid was 1008.

Forum Lid
op 15 februari 2017

Dan kan ie zeker het beste doen. Ik had het over een donker, zoet bier met veel onvergistbare suikers. Als je een fout maakt in het maischschema, kun je met veel onvergistbare suikers blijven zitten. Kun je wachten wat je wilt, maar dan is de vergisting klaar, en blijft je SG hoog.

 

Forum Lid
op 15 februari 2017

Het was mijn allereerste brouwsel, ik heb op ongeveer 1 – 2 minuut na aan het mais schema gehouden.

Ik ben begonnen bij 1073 ( het recept geeft begin sg 1068, alcohol 7 %, blond bier), in de handleidingen schrijven ze eind SG 1010 – 1015.

groetjes

 

Forum Lid
op 15 februari 2017

In het recept schrijven ze ook 7,5 gram suiker per liter, zodus 7 gram zoals aukedebier: schrijft zal wel voldoende zijn.

Ik zal het SG nog eens meten voor dat ik bottel, als het geklaard is zoals ik al zij het was na het hevelen nogal troebel.

groetjes

Forum Lid
op 15 februari 2017

dumo, het kan zijn dat je bij het spoelen van de mout te weinig water hebt toegevoegd, waardoor je begin dichtheid te hoog is .

Hoeveel water hoor je volgens het recept, voordat je met de hoofdgisting begint, na het spoelen te hebben?

Als dat minder is dan staat aangegeven, dien je alsnog dat (met gekookt water) aan te vullen en zal je einddichtheid zakken.

Ik hoor het wel van je.

Forum Lid
op 16 februari 2017

Ik moest 20 liter over hebben, ik had er maar 18 over ik had er dan 1 liter gedistilleerd water bij gedaan zo dus dat ik 19 liter heb.

Had ik geweten dat het geen probleem was om water bij te doen dan had ik alles aangevuld met zuiver water.

Heeft het zin van nu na de gisting nog aan te vullen met water en dan suiker bij doen bij het bottelen zoals het geschreven staat, of moet ik gewoon minder suiker toevoegen?

groetjes

 

Forum Lid
op 16 februari 2017

dumo, ikzelf zou toch aanvullen tot 20 liter, steriel doorroeren en meten. Daarna nog niet gelijk bottelen, maar nog een weekje laten rusten.

Bij het bottelen 20 x 7 gram = 140 gram suiker.

Suc6

Forum Lid
op 16 februari 2017

Bedankt.

Het was den eerste keer met de grainfather, ik zal meer water moeten gebruiken voor te spoelen er bleef  na het leegpompen nogal veel in mijne ketel achter, dat zal het verschil in liters zijn met het recept, ik wou de ketel scheef houden voor meer uit te krijgen maar dat lukte niet, alles werd  omgewoeld, heb dan alles maar in het mestkot gekieperd ( komposthoop).

Forum Lid
op 16 februari 2017

Inderdaad blijft er na het leegpompen nog een aanzienlijke hoeveelheid in de Grainfather achter.

Ik wil een losse pomp kopen die ik kan inzetten voor meerdere klusjes, dus voor dit probleem, maar ook voor het leegpompen van de T500 na het distilleren. Ik heb al een goede pomp op het oog.

Forum Lid
op 16 februari 2017

dumo, ik heb even bij mijn favorieten gekeken en heb hier een pomp die qua prijs/kwaliteit het beste uit de verf komt, nl de Rover rvs electrische vloeistofpomp Novax 20B die bij Brouwmarkt het goedkoopste is, Euro 89,50.

https://www.brouwmarkt.nl/electrische-vloeistof-pomp-type-20b-1600-ltr-uur-tot-95-c-geschikt.html

Forum Lid
op 21 februari 2017

Ha Dumo. Nog een ding over het bottelen van dit bier. Als het bier lang heeft staan rusten, voor het bottelen bestaat de kans dat het gist niet erg actief meer is. Het kan dus lang duren voordat er genoeg koolzuur op de fles is gegenereerd. Ik zelf bottel alleen in beugel flessen, en kan dus gemakkelijk even controleren. Met kroonkurken is dat wat lastiger. Je kunt er dan voor kiezen toch één beugelfles of PET fles te vullen, als controle fles, voor de rest. Het actieve nagisten op de fles, doe ik bij 22°C.

 

Forum Lid
op 21 februari 2017

aukedebier, jij schrijft:

“Ik zelf bottel alleen in beugel flessen, en kan dus gemakkelijk even controleren. Met kroonkurken is dat wat lastiger. Je kunt er dan voor kiezen toch één beugelfles of PET fles te vullen, als controle fles, voor de rest”.

Het maakt volgens mij niet uit of je je bier bottelt met een kroonkurk of een beugelfles.

Die kroonkurken koop je p/1000stuks en zijn zo weer aangebracht. Als je een flesje eenmaal open hebt gemaakt, gaat daarna de kwaliteit naar beneden en ben je een deel van de koolzuur kwijt.

Die toevoeging voor het bottelen van 7 gram suiker per liter bier heeft kamer temperatuur nodig en een bepaalde tijd van gisten.

Bovendien is de reeds aanwezige gist niet zo gauw dood, immers kweek ik van gekochte speciaalbieren de gist weer op die misschien al langer in de winkel hebben gestaan.

 

 

Forum Lid
op 21 februari 2017

@aukedebier : “Als het bier lang heeft staan rusten, voor het bottelen bestaat de kans dat het gist niet erg actief meer is.”

Twee weken en half gaat het gerust hebben, is dat lang? en in het weekeinde lag er nog een gistbodem in mijne emmer.

anders, ik heb in de frigo een bokaaltje van de gistdrab gezet, mischien kan ik daar terug een beetje van bij mengen met de suiker voor het bottelen, of enkele grammen droge bakkers gist in mijn emmer doen.

groetjes

Forum Lid
op 21 februari 2017

dumo, met het nagisten met extra bakkersgist bij het bottelen, moet je oppassen, je zal niet de eerste zijn waar de bierflesjes explodeerden.

Ondanks dat ik mij strikt aan de spelregels houd, leg ik bij het gisten op de fles, toch voor de zekerheid een handdoek over de kratten met flesjes.

Forum Lid
op 21 februari 2017

Ik zou geen bakkersgist toevoegen. Het gist is idd niet dood. Geduld is een schone zaak. Toch zou ik regelmatig controleren, om explosies te voorkomen. Ook omdat je SG nog redelijk hoog was.

Het opkweken van gist uit speciaal bier gaat in andere (betere) omstandigheden dan het gist in het gebottelde bier zich bevind.

 

Forum Lid
op 21 februari 2017

aukedebier, ik heb het over overleven van gist die nog onderin het bierflesje aanwezig is.

Natuurlijk is dat niet onder de beste omstandigheden, maar ze is niet dood

Forum Lid
op 21 februari 2017

Zoals ik zei, idd niet dood. Maar met het opkweken probeer je de omstandigheden juist weer zo goed mogelijk te maken. De omstandigeheden voor nagisting op de fles zijn niet zo ideaal, voor gist.

 

Hou er trouwens rekening mee dat je met opkweken uit speciaal bier veelal niet het gist isoleerd wat bij de primaire gisting is gebruikt bij dat bier. Brouwers lekken liever niet hun giststam, en gebruiken vaak ander gist voor de secundaire gisting.

 

Forum Lid
op 21 februari 2017

Dat grotere brouwerijen nog een tweede gisting gebruiken om hun primaire gist te maskeren is waar, maar ik ben lid van twee biergildes en die hebben een lijst van brouwerijen(tjes) waar de gist van de speciaalbieren goed te gebruiken is.

Forum Lid
op 21 februari 2017

OK, kan ik dat ergens vinden?

 

Forum Lid
op 21 februari 2017

OK, kan ik dat ergens vinden?

 

Forum Lid
op 21 februari 2017

 

aukedebier, op dit moment kan ik die lijst bij de gildes niet zo gauw vinden, maar ik heb hier een paar andere te kopieren Belgische bieren met het hele verhaal erbij:

================================================

Lees:

Los van de mooie en geavanceerde methoden om gist op te kweken uit commercieel bier is er ook een methode die het elke amateur-brouwer mogelijk maakt biergist op een eenvoudige manier op te kweken uit commercieel bier.

Neem een fles commercieel bier van liefst niet al te oude datum (vaak afleidbaar uit de t.h.t. datum). Een goede indicatie voor een vitale gist krijg je door er op te letten dat de gist mooi aan de bodem plakt en niet direct begint te zween wanneer de fles wordt bewogen.

Maak een giststarter van droge of vloeibare moutextract met een s.g. dat ligt in de buurt van het bier waaruit het gist opgekweekt wordt (het s.g. mag er ook onder liggen).Kook de giststarter (los het dus niet alleen op in warm water). Persoonlijk gooi ik er vaak nog wat hop bij, waarna ik het wat langer kook. Het teveel aan giststarter vries ik in voor later gebruik (wel even koken voor gebruik). Het is natuurlijk ook handig om wat van je vorige brouwsel in de vriezer te bewaren. Het is aan te bevelen dit voor gebruik wel even te koken (en na koelen even goed schudden voor voldoende lucht).

Ontsmet de fles rond de kroonkurk door deze met een vlam te bewerken (gasfornuis/bunsenbrander o.i.d.). Schenk het bier tot de laatste twee centimeter uit. Gied de giststarter bij de fles tot deze ongeveer halverwege gevuld is, schud de vloeistof even goed door elkaar. Doe een steriele prop watten in de hals van de fles en zet deze weg op kamertemperatuur. Nu is het wachten op het starten van de gist.
Dit proces kan op een aantal manieren mislukken:

 • De gebruikte gist is niet levend door toedoen van de brouwerij (b.v. gist Wieckse Witte: is gepasteuriseerd).
 • De gebruikte gist heeft door de oncontroleerbare omstandigheden tijdens de reis tot aan jouw huis (te warm/koud, te veel licht) het loodje gelegd.
 • De gebruikte fles is te oud en er zijn geen levende gistcellen meer (vlokkerige gist, stevige ‘zwarte’ gistklonten).

OK, alles lijkt goed te gaan en de gist is na enkele dagen actief: je ziet koolzuur ihn de fles en een laagje schuim ontstaan. Hoe beoordeel je nu of de gist van voldoende kwaliteit is?

1. Visueel
Kijk of er geen visuele afwijkingen zijn (lange slierten/draden o.i.d.)
2. Geur
Ruik aan de gist, de gist mag niet vies ruiken, alhoewel een zwavelgeur kan voorkomen (dit is geen reden tot afkeuren).
3. Smaak
Om helemaal overtuigd te raken van de kwaliteit van de gist, proef je deze )natuurlijk iet door het flesje aan de mond te zetten!

Als alles goed is heb je zo binnen 2-5 dageneen mooie giststarter die je vlak voordat je gaat brouwen gemakkelijk kunt vergroten. Het is me overigens ook wel eens overkomen dat de gist pas na zo’n 8 dagen tekenen van leven gaf. Ik verbaasde me erover dat deze nog goed leek te zijn ook, gebruikt heb ik hem echter niet.

Wellicht vraag je je na het lezen af of dit nu een betrouwbare methode is? Mijn ervaring wijst uit van wel, mits je secuur werkt. Ik heb zelf door bovenstaande regels in acht te nemen in de zes jaar dat ik deze methode gebruik nog nooit een infectie in het bier opgelopen.

Mocht je zelf deze manier van opkweken willen proberen, dan kan ik de volgende commerciële bieren aanraden:
Hoegaarden witbier
Hoegaarden Grand Cru
La Chouffe
Westmalle Tripel
Christoffel (ondergist!)

Forum Lid
op 21 februari 2017

Toch nog een lijst gevonden van te kopieren gisten van ook allemaal Belgische bieren:

http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=gist:opkweken_uit_commercieel_bier

Forum Lid
op 22 februari 2017

Super! Bedankt!

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 17 februari 2017

Hoy,

Ik ga een der dezen nog eens een bier brouwen met een moutpakket om het proces onder de knie te krijgen, en dan mij wagen aan een whiskey te maken op 2 manieren. https://www.stookforum.nl/thread/hoe-maak-ik-een-whisky-mash/

Groetjes 🙂 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 23 april 2017

Hoy,

ik heb van mijn eerste bier geproefd de smaak is goed maar het schuimt niet veel en het schuim is direct weg.

zou het kunnen dat hij niet hard genoeg gegist heeft op de fles, of is hier een andere reden voor, ik heb nochtans de werkwijze gevolgd van het recept van het moutpakket.

groetjes

 

Forum Lid
op 23 april 2017

dumo, als het goed is, zie je bij een leeggedronken flesje bier, onderin het flesje nog een gistresidu.

Als dat zo is heb je bij het bottelen te weinig suiker toegevoegd waardoor er zich te weinig CO2 kon vormen.

Forum Lid
op 23 april 2017

dumo, misschien een leuk idee om een keg te kopen.

Deze zijn ongeveer 19 liter en er zijn tapkranen te koop die rechtsstreeks op de keg kunnen worden gedrukt. Ook CO2-flesjes kun je in alle maten kopen.

Je bent er dan van verzekerd dat je altijd een mooie kraag schuim hebt op je bier.

Forum Lid
op 23 april 2017

voor prik in mijn bier te krijgen wou ik mini kegs kopen, de uitbater van de shop heeft tegen mij gezegd dat dat niet ging met die minikegs.

https://homebrewshop.be/nl/102-mini-drukvaten

 

Forum Lid
op 23 april 2017

dumdo, met deze kegs gaat het ook niet.

Deze keg van 19 liter (zoals ik al schreef) gaat het uitstekend.

Ikzelf heb ook de 2kg CO2 fles (op de foto) erbij, maar er zijn ook kleinere te koop

https://www.brouwmarkt.nl/brouwmarkt-producten/bierbrouwen/bier-tappen-co2/soda-kegs-en-toebehoren/startsets-soda-keg.html

Je kunt op deze keg ook een kraan aansluiten die rechtsstreek op de keg kan worden gedrukt.

Forum Lid
op 23 april 2017

Ik bedoelde dumo, geen dumdo, sorry voor de schrijffout.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 23 april 2017

ik zit er ook over te denken om te gaan proberen bierbrouwen, zat te denken om rustig te beginnen met zon bierpakket als deze:

https://www.brouwland.com/nl/onze-producten/brouwpakketten/brewferm-bierkits

alleen heb ik zo mn twijfels over de kwaliteit, het volledig zelf doen is natuurlijk altijd beter?

 

Forum Lid
op 23 april 2017

jurj, dat zijn bierkits met vloeibara wort die alleen nog gekookt moet worden en de hop moet worden toegevoegd.

Je leert daar totaal niets mee.

Je kunt beter een goed bierbrouwboek kopen waar het je stap voor stap wordt uitgelegd. PAS OP! Je dient wel een brouwketel te bezitten of een weckketel, waar het ook mee gaat.

Forum Lid
op 23 april 2017

Hoy,

Ik ben begonnen met moutpakketten om dan later over te schakelen naar volledig zelf te brouwen,  je moet er alles zelf doen behalve de mout, toevoegingen en de hop samenstellen, er zit zelfs een handleiding in.

Het is een beetje prijzig maar volgens mij ideaal om te beginnen met brouwen.

https://www.brouwland.com/nl/onze-producten/brouwpakketten/brewferm-moutpakketten

Je vindt deze in vele webshops en van meerdere merken, ik heb brouwland genomen omdat jij daar naar verwijst.

Groetjes.

 

Forum Lid
op 23 april 2017

dumo, uitstekende keuze, deze pakketten zijn erg goed en bijzonder goed samengesteld.

Forum Lid
op 23 april 2017

@Betweter: Welk boek zou je me aanbevelen? bedankt voor de informatie

@dumo: ik heb idd ook naar die paketten gekeken, zagen er ook zeer interessant uit.

Forum Lid
op 23 april 2017

Wat ik een goed boek vind voor de beginnende brouwer en naslagwerk is “Verander water in Bier”, sinds kort ook bij Stookwinkel te koop.

Ik heb dit boek zelf ook in mijn bezit en vind het ook voor de ervaren brouwer een uitstekend boek.

Daarnaast heb ik boeken van het internet gehaald, die ik alleen als bijlage bij een e-mail kan versturen omdat het op dit forum niet lukt.

Forum Lid
op 23 april 2017

goed boek heb ik ook 🙂

Forum Lid
op 23 april 2017

 @Betweter: allright! bedankt, ik ga is op zoek!

Forum Lid
op 12 mei 2017

Jurrien, heb je al wat gebrouwen nadat ik je de boeken mailde?

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 27 april 2017
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 12 mei 2017

Hoy,

(dit heb ik overgenomen uit een ander topic.)

Hoewel ik flesjes bier in het zelfde soort fles hier heb staan waarbij ik ook 4 gram er in heb gedaan en dat gaat erg goed.Van Stookforum

waren dat ook flesjes van 33 cl of waren er dat van 25 cl.

Ik heb gebotteld met 7 gr per liter maar het schuim gaat snel weg, en ik heb nogal weinig koolzuur.

grts.

Admin
op 12 mei 2017

33 cl, ik zal straks eens een fotootje maken 🙂

Het zijn beugelflesjes,en gaan met een goede klap open en er komt een mooie wolk co2 uit het flesje. Als je te hard schenkt heb je erg veel schuim, doe je het rustig dan gaat het goed en blijft het schuim mooi staan. Het is bijna half 12 dus ik mag zo een biertje open maken 😉

 

Forum Lid
op 12 mei 2017

Ik heb de foto van de flesjes gezien in den topic van cider als het de zelfde zijn.

Forum Lid
op 12 mei 2017
Het is bijna half 12 dus ik mag zo een biertje open maken Van Stookforum

 ‘k ben jaloers, ik moet vandaag de baan op, het zal voor deze avond laat zijn? .

grts.

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
18 op 12 mei 2017

Des te beter zal hij je vanavond smaken Dumo!

Hier mijn biertje waar dus 12 gram suiker per liter is gebruikt. De prik zit er goed in. Maar ik heb niet het idee dat het teveel is. Ik kan mij niet voorstellen dat de fles hiervan zou gaan klappen.

Forum Lid
op 12 mei 2017

‘k heb er bijlange zoveel bubbels niet in, ik zal de volgende keer proberen met wat meer suiker toe te voegen.

Forum Lid
op 12 mei 2017

Zoveel bubbels Jan, gaat dat niet op een cola’tje lijken? Qua koolzuur dan.. Zo’n klein flesje gaat daar niet van klappen. Met mijn literflessen van Ikea moet ik meer oppassen.

Forum Lid
op 12 mei 2017

auke, dit is een heel normale schuimkraag, zeker niet teveel.

Admin
op 12 mei 2017

Nee hoor, cola heeft aanzienlijk meer prik. Voor een biertje is de prik precies goed ?

Forum Lid
op 12 mei 2017

Ik verlang dan ook wel eens naar een biertje in Amsterdam. Ik zat vaak op de nieuwmarkt, bij Steevens.

Admin
op 12 mei 2017

Ik bij Sanders in de Raadhuisstraat, mijn overburen. Voorheen heete het De Raedt. Op de nieuwmarkt kun je zo lekker kaasfondue eten bij Cafe Bern.

Kom je nog wel eens in nederland? Doen we een biertje op de nieuwmarkt!

P.s. verzenden in heel europa is gratis vanaf 20,00. Niet heel economisch natuurlijk maar het kan wel ?

 

Forum Lid
op 12 mei 2017

Ik ga voor de zaak nog wel eens naar Aalsmeer (ik zit in de bloemenhandel). Mijn broer woont in Noord, daar overnacht ik dan. Lijkt me geinig eens een bier te doen samen.. En een order van 20 euro lijkt me niet zo veel..

Admin
op 12 mei 2017

Leuk! Als je in Aalsmeer bent laat even wat weten ?

Forum Lid
op 12 mei 2017

Dat ga ik doen.. Vast na de zomer weer..

Forum Lid
op 13 mei 2017

Vrienden.. suiker aan het te bottelen bier toevoegen is “vloeken in de kerk”

 

De suiker wordt wel verwerkt door het gist maar slaat neer op de bodem van de fles.. Wat het bier zuurder doet smaken. beter is het om, als je suikers wilt toevoegen aan de wort, dit in de laatste 10 -15min van het wort / hopkoken te doen.. zo verzoet je de wort (een hogere SG) en slaat de verwerkte suiker samen met hop en gist neer in het vergistingsvat tijdens de eerste vergisting.. 

 

Verder laat ik de eerste vergisting ongeveer 1 week duren, daarna giet ik het bier over in een 2de vergistingsvat om het voor 2 tot 3 weken kouder te lageren voor ik het bier bottel. daarna laat ik het bier rustig 6 tot 9 maanden staan om op smaak komen.. hierdoor krijg je een mooie nagisting op fles, zonder suiker en genoeg koolzuur om je bier lekker leven te (s)maken.. 

Vroeger klooide ik ook met suiker in flessen en had lekker zoet/zuur bier maar ook knallende flessen.. of schuim bommen… 

 

bierbrouwen is kunst dus neem de tijd om een mooi resultaat te krijgen.. 

 

ps.. tip voor in de winter.. brouw dan eens pils met een onder gist.. dat moet koud vergisten en duurt daarom allemaal nog langer. pils laat ik ongeveer 3 weken vergisten en 9 maanden gebotteld staan om koolzuur en een echt mooi helder pils te krijgen.. 

doe je best.. 

Crew member
op 13 mei 2017

Wanneer je geen bottelsuiker toevoegt en toch voldoende koolzuur krijgt dan krijg je toch ook een residu in je flesje? De koolzuur komt van restsuikers die alsnog vergisten in je flesje (de hergisting op fles) en de dode gist zakt naar de bodem.

 

Verder hoed ik een gelijksoortig schema aan 1 week gisten, overhevelen, koud lageren voor een week of 2 a 3 en dan bottelen. Wel voeg ik (beperkt) suiker toe en heb dan een mooie schuimkraag die lang stand houdt. Nog geen bierbommen of gushers gehad.

Admin
op 13 mei 2017

De biertjes van Leon zijn heel lekker, ik heb er een aantal mogen proeven. En wat ook heel knap is, hij heeft geen ketel alla The Grainfather, vakman! En zo knap dat hij ze maanden kan laten liggen. Daar is wel een ijzeren wil voor nodig.

 

Forum Lid
op 13 mei 2017

dank je wel Jan.. maar heb geen ijzeren wil.. lust eigenlijk helemaal geen bier. het is leuk om te brouwen..hahaha.. ik brouw regelmatig en als je dat een paar jaartjes doet is der altijd wel een biertje klaar..

 

heb de afgelopen weekjes Tarwe Tripel gemaakt.. een combinatie van witbier en tripel.. natuurlijk wil ik weten hoe de combinatie uitpakt en of de 3 soorten hop die ik gebruikt hebt samen smaken..  

 

maar echt vrienden.. rustig wachten wordt beloont in de smaak van je eigen biertje.. 

 

Munckerik.. de suikers die je nodig hebt voor de vergisting op de fles.. zitten samen het gist nog gewoon in de wort/bier als je het bottelt.. en dat moet inderdaad worden vergist en zou uiteindelijk op de bodem van je fles terecht komen.. 

 

In sommige Belgische recepten heb je suiker voor in de fles nodig.. denk aan de fruitsuikers van de krieklambiek.. probeer dan glucose of fructose in plaats van suiker.. dat breekt wel geheel af… en laat geen licht zure smaak na..    

probeer het maar bij jou volgende brouw..

succes.. 

Crew member
op 13 mei 2017

Goeie tip die ik zeker ga proberen. Het lang laten liggen is wel moeilijk hoor ik wil iedere keer wel proeven hoe de smaakontwikkeling is. Bij een tripel merk ik wel dat het langer laten liggen erg positief werkt.

 

Forum Lid
op 13 mei 2017

ach.. als je net de lol van het brouwen door hebt gekregen wil je natuurlijk ook zien en proeven hoe het is…  in plaats van maanden wachten..

 

leer je ook van.. heb ik ook gedaan.. steeds kijken en proeven maar merkte steeds.. hoe langer je wacht.. de beter het wordt.. hahahah.. en wat maakt het uit.. van 10 a 15 ltr, heb je toch 2 a 3 kratten vol waar best 6 samples flessen van af kunnen toch..  

 

dus Munckerik.. trek gewoon elke maand een fles open en kijk hoe het is geworden.. doe ik ook maar begin der nu pas mee na 6 maanden.. en tref dan zelfs nog biertjes die nog moeten wachten.. zoals een quadruppel die nu al 7 maanden staat en nog niet helemaal goed is.. 

Crew member
op 13 mei 2017

Wat je al eerder schreef, stoken is leuk en brouwen een kunst.

Ben nu bezig met whisky, dat is nog leuker en een combinatie van brouwen en stoken.

 

Forum Lid
op 14 mei 2017
Vrienden.. suiker aan het te bottelen bier toevoegen is “vloeken in de kerk”
Van kusleon

 S’neerlands enige trapisten brouwerij La trappe voegt suiker toe tijdens het bottelen. Ik neem aan dat deze heren niet vloeken in de kerk.. 🙂

Forum Lid
op 14 mei 2017

auke, ik mag van mijn moeder ook niet vloeken in de kerk, dus doe ik het maar als de trapisten brouwerij La Trappe.

???

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
15 op 12 mei 2017

Als we dan toch bezig zijn; mijn Kölsch. Ik gebruik liter beugelflessen van Ikea. Ik doe 10 gram suiker per liter.

Admin
op 12 mei 2017

Dat ziet er ook lekker uit Auke!

Beetje jammer dat ik gisteren niets in de koelkast heb gezet, bier op kamertemperatuur is het toch net niet… Hoewel sommigen erbij zweren dat speciaalbier gewoon op kamertemperatuur gedronken moet worden ben ik het daar niet mee eens.

Forum Lid
op 12 mei 2017

Ik vind lichter bier, zoals deze ook veel beter als ze goed koud staan. Voor zwaarder bier houd ik kelder temperatuur aan (10-12°C)

Forum Lid
op 12 mei 2017

Net als bij wijn is de drinktemperatuur afhankelijk van het soort bier, meestal worden lichtere bieren en vooral pils koel gedronken. Echter de speciaal bieren met veel meer smaak, drinkt men voornamelijk op kamertemperatuur.

Hier zal niet iedereen het mee eens zijn en zijn er toch mensen die elke biersoort in de koelkast zetten

Admin
op 12 mei 2017

Klopt, persoonlijk vind ik dat ik mijzelf tekort doe als ik een speciaalbiertje niet koel. Maar dat mag iedereen natuurlijk naar eigen smaak bepalen. Ik vind rode wijn uit de koelkast weer smerig 🙂

 

In mijn vaste stamkroeg in Amsterdam drink ik altijd Zatte van brouwerij ’t ij. Een blonde Tripel maar die hebben ze daar extra koud van de tap, die voel je echt naar binnen glijden 🙂 Is idd een licht bier (van kleur dan, alcohol is 8%)

 

Crew member
op 12 mei 2017

Mijn Irish Red met 7 gram suiker per liter voor de hergisting.

Forum Lid
op 12 mei 2017

Proost Erik, en met 7 gram p/liter een mooie schuimkraag.

Crew member
op 12 mei 2017

Dank je Rob! Het is een hele mooie schuimkraag die ook nog lang stand houdt en dat komt de smaak, die ook goed is, enkel ten goede…….. weekend 😉

Forum Lid
op 12 mei 2017
Mijn Irish Red met 7 gram suiker per literVan Munckerik

 

hoeveel alcohol is uw bier, ‘k heb wel ergens gelezen hoe hoger uw alcohol gehalte hoe meer bottelsuiker je moet toevoegen. Klopt dat??

Forum Lid
op 12 mei 2017

Bij ‘kamertemperatuur’ rijst weer de vraag wat de temperatuur van je kamer is. Ook wijndrinkers zijn hier over verdeeld. Volgens sommigen zou 16°C de juiste ‘kamertemperatuur’ zijn voor rode wijn. 

 

Maar terugkomend op de hoeveelheid suiker voor het bottelen; ik heb gemerkt dat de actviteit van het gist ook een belangrijke rol speelt mbt de nagisting op de fles (dus koolzuur vorming).

Crew member
op 12 mei 2017

Deze is 5,4% dus niet zo hoog. Voor mijn tripel, die 8,3% is heb ik 8 gram per liter gebruikt. Schuimt ook goed en ook de schuimhoudbaarheid is prima.

 

Sorry voor de foto Dumo 🙂

 

Forum Lid
op 12 mei 2017
de actviteit van het gist ook een belangrijke rol speelt mbt de nagisting op de fles (dus koolzuur vorming).Van aukedebier

 

Ik ben ook in die richting aan het denken, omdat ik mijn bier nogal lang heb laten klaren, ik heb wat bottelgist liggen voor de volgende keer wat korreltjes bij te doen.

zou je met den sg dobber het suikergehalte van uw bier dat je uitschenkt kunnen meten dan kan ik misschien achterhalen of al de toegevoegde suiker bij het bottelen op de fles vergist is

 

 

 

Forum Lid
op 12 mei 2017

Ha dumo. Ik ga voor je meten. maar mijn sg meter ligt bij mijn brouw-vriend. Ik ben zelf eigelijk ook wel benieuwd, omdat ik na het bottelen eigenlijk niet meer meet. Dat biertje van Munckerik ziet er erg lekker uit..

Forum Lid
op 12 mei 2017

En nog iets over de nagisting op de fles; er zijn verscheidene (speciaal) bierbrouwers die hun bier een geruime tijd in een warmte kamer actief laten nagisten op de fles. Je bier, na het bottelen dus op een behoorlijk warme plek zetten kan ook een optie zijn.

Forum Lid
op 12 mei 2017

het heeft 3 weken op kamertemperatuur nagegist 20-22°C 

Crew member
op 13 mei 2017

Dat was ook een lekker biertje Auke. Ik had zo’n liter of 20 en dat is op een feestje bijna allemaal opgegaan. Ik meet ook na het bottelen niet meer. Het vergisten doe ik ook in de klimaatkast, lekker op 24 graden een weekje of twee en dan de klimaatkast op 4 graden zetten dan bezinkt alles en wordt het bier helder.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 12 mei 2017

He mannen !!

die foto’s dat betert er niet mee hoor  nu loopt het water al uit mijne mond van al die lekkere pinten te zien

 ?

O wat verlang ik naar dezen avond. 

grts.

Crew member
op 12 mei 2017

Vanavond geen bier voor mij, ik heb een wijnproefavond met de wijnclub.

Forum Lid
op 12 mei 2017

ook leuk, lang geleden voor mij  🙂

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 12 mei 2017

Lekker Munckerik.

Veel plezier, en genoegen .

 

Crew member
op 12 mei 2017

Dank, na zo’n “zware” tweede werkweek heb ik hem wel verdiend 🙂

Forum Lid
op 13 mei 2017

Uh…heb ik niet opgelet?

Crew member
op 13 mei 2017

Ben sinds kort weer aan het werk.

Forum Lid
op 13 mei 2017

Ah… da’s in zich zelf al een felicitatie waard ….gefeliciteerd.

Crew member
op 13 mei 2017

Dank je maboc

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 25 augustus 2017

Dit weekend maar eens wat gaan oogsten, laten drogen en vacumeren 🙂

 

 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 28 december 2017

Hoy,

zorgt ervoor dat je zo min mogelijk zuurstof bij je jong bier krijgt en daarmee oxidatie weer iets meer uitsluit.Van Munckerik

Oxidatie, hoe weet je dat je dat hebt in je bier, proef je dat, zie je dat, ik heb er al veel over gehoord en gelezen maar weet niet goed Hoe te herkennen.

grts.

 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 28 december 2017
Wanneer je opgeloste suiker aan je fermentor toevoegt, voordat je gaat bottelen, zou je ook nog moeten roeren en dan krijg je ook nog eens meer gist wat meekomt.Van Munckerik

Als ik bier bottel ( ik ben n’en beginner met bier), dan doe ik mijne opgeloste  suiker (in water gekookt en afgekoeld + een beetje bottelgist) in mijne bottel emmer ( gistemmer met een kraantje), dan hevel ik mijn bier erin en roer ik lichtjes er in en dan vul ik mijn flessen en sluit ze af.

Dus door deze werkwijze  heb ik een grote kans om oxidatie te krijgen.

grts.