Hoe een neutrale smaak verkrijgen bij stoken met water, suiker en turbo gist.

Geupdate op 16 maart 2019 in Stooktips
95 op 10 januari 2019

Zoals ik in een vorig topic al vermeld heb stook ik met water en suiker en gebruik daar bij “TURBO GIST 8
Alcoferm”.
(Foto in bijlage)
De alcohol heeft na destillatie altijd een lichte (niet slechte) bijsmaak. Ook na het zogenaamd wassen en voor de tweede keer distilleren. Maar voor mij vormt dit geen probleem daar ik deze altijd gebruik om zoete likeuren te maken. De bijsmaak word dan als het ware overtroffen door de suiker en het likeur extrakt. Maar bij het maken van meer neutrale soorten o.a. voda, gin … enz overheerst de bijsmaak van de alcohol de smaak van het extrakt en is echt niet te drinken. Hoe kan ik een neutrale smaak bekomen?
Volgens ik vernomen heb op het forum kan dit verschillende oorzaken hebben o.a. de ketel, aan de kwaliteit van de turbo gist of aan het te snel vergisten.
Ik zou graag eens een andere soort gist willen uitproberen maar er zijn zoveel soorten en merken dat ik niet weet waar te beginnen. Of kan ik als ik met water en suiker stook ook gewone gist gebruiken ipv turbo gist? Het gaat dan wat langzamer maar de kwaliteit is dan naar het schijnt veel beter.
Heeft iemand ervaring met een goed type gist die een neutrale smaak levert?

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 10 januari 2019

Ik zie het al! 2011 is over datum.
Ok, nu even serieus, bakkersgist, droog of nat geeft heel neutraal resultaat waarbij opgemerkt dat droge gist(supermarkt) 15x krachtiger is dan natte bakkersgist.
Voor appels: wilde vergisting, erg neutraal. (gist zit in de schil van de appel.
Maar het ging over suiker.
Anders van alle gist soorten in de stookwinkel van alles 1 uitproberen.
Je vind er je draai wel in, Eric 22. 😉

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 10 januari 2019

Hallo Eric,

Zelf heb ik goede ervaring met de gisten van Still Spirits (classic).

In combinatie met de T500 reflux verkrijg je goed alcohol. 

De alcohol behandelen met een ozon-generator en actieve steenkool helpt ook heel veel.

Daarnaast wanneer de vergisting temperatuur niet te hoog oploopt, worden er ook minder bijsmaken geproduceerd. 

Gr Thijs 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 10 januari 2019

Elke gist heeft i.d.d. een eigen karakter en smaakje . En de betere wijngisten geven daardoor ook meer karakter aan de drank.
zelf ben ik voorstander van gist zelf maken .
Die je ook kunt kweken vooraf uit een klein

deel van de te vergisten product waardoor
het qua smaak passender is. En ik kies een bakkers gist als ik snel wil .

Melkzuren gisten hebben een zachtere smaak dan een brouwers / wijn / biergist .
let op de meeste fabrieks bakkers gisten zijn op basis van Saccharomyces cerevisiae -de biergist.

de melkzuren gisten zijn ook de gisten die het minste bijsmaak leveren .

Na corrigeren van alcoholsmaak na destillatie is vaak wat lastig en ook koolstof filteren onttrekt smaak maar laat ook residu achter .
Elke vergisting heeft bijproduct als zuren , zouten en ook vetzuren van de gist . Daarom bij elke Vergisting belangrijk om voorloop , ziel en naloop te scheiden .
na een eerste stook kunnen wanneer je niet hebt gescheiden de bijproducten ook nog nieuwe verbindingen aangaan waardoor voornamelijk acetaten worden gevormd die moeilijker weer zijn te verwijderen , ook met 2e stook.
De simpelste manier om ook bijsmaken van gisten maar ook de turbo gisten te verminderen is voor het overhalen kalk toe te voegen .
Dit houd zuren vast en vertraagd verdamping waardoor alcohol zuiverder vrijkomt .
( ook (geconcentreerde ) glycerine en watervrij kopersulfaat zorgen voor schoner en hoger percentage alcohol maar deze binden niet zuren )
Des te simpeler gist , zo weinig mogelijk toevoegingen en een makkelijk vergistbaar suiker geven minste bijsmaak .
Een lager alcohol percentage in vergisting is op te vangen met iets meer volume van vergistbaar product .
Een simpele gist is minder resistent tegen vervuiling en alcohol dus door verdunning omzijl je dat probleem . en haal je uiteindelijk zelfde alcohol volume uit zelfde hoeveelheid suiker als de synthetisch gemodificeerde gisten .

P.s. Ik kom misschien vaak negatief over betreft die gemodificeerde gisten maar ik bedoel niet dat die slecht zijn !

Forum Lid
op 10 januari 2019

bij een goede vergisting van een goede basis en daarbij goede scheiding is na distileren geen correctie met filteren of andere nabehandeling nodig !

Forum Lid
op 10 januari 2019

En dit weet Robbert dus gewoon allemaal uit zijn hoofd even te produceren.
Mag best een keer gezegd worden, top!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 10 januari 2019

Bedank allemaal voor de tips. Ja ik kan misschien eens enkele soorten uitproberen. Maar ik hoor hier enkele malen bakkersgist vallen. Dit heb ik staan omdat ik zelf mijn brood bak. Het is de droge bakkersgist. En aangezien ik deze in voorraad heb zou ik misschien daar eerst eens mee kunnen beginnen. Hoeveel heb ik er dan van nodig als ik dezelfde formule gebruik zoals met de turbo gist. 25 liter water met 8 kilo suiker?

 

Forum Lid
op 10 januari 2019

Antwoord van Robbert , via mij want hij heeft nu visite. Ik heb hem gewoon brutaal gebeld voor dit antwoord:
Bij 25 liter water:
100 gram droge gist op max 5,5 kg suiker.

36 liter water op 8 kg . (Zelfde volume als turbo).

Optimalisatie gistvoedingszout 10 gr op 25 liter.( diammoniumfosfaat ) Jan verkoopt het ook in de stookwinkel. Robbert kont straks nog even buurten hier.
Succes en cheers alvast!

Forum Lid
op 10 januari 2019
Forum Lid
op 10 januari 2019

Vergeet niet 8 tot 10 gr citroenzuur toe te voegen . of sap van 1 citroen

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 10 januari 2019

Wellicht overbogig maar zoals het pakje aangeeft voor de beste kwaliteit: langer laten vergisten bij een lagere temperatuur. En zoals Nimrax aangaf: let op de datum. Ik lees goede dingen over Lalvin EC-1118 gist.

groeten Catnip

Forum Lid
op 10 januari 2019

Lalvin EC-1118 gebruik ik altijd, ik wil niets anders meer…

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 10 januari 2019

als je amerikaanse gist gebruikt , Amerikaanse gistvoedig , Amerikaanse geraffineerd suiker . amerikaanse tomaten puree is birtwatchers recept prima .
De bakkers gist ( meest bruggeman of oetker )hier zal bij 7 gram op zijn tenen moeten lopen om in begin op te starten . dus ook meer acetaat produceren . zeker bij gebruik van tomaten puree . Tomaten puree voegt veel zuren toe die gaan binden met ethyl door ook aanwezig zwavelzuur . ook zal een krap toegevoede hoeveelheid gist boterzuur en zelfs methyl gaan produceren .
Recepten uit buitenland altijd product uit dat land gebruiken of anders aanpassen !

Gist geeft beste resultaat wanneer het in goed milieu zit .

Tomaten puree is dus zuur maar daarnaast geeft het ook andere vervuilingen en dan niet alleen de verkleuring van gistton .
Je voegt extra smaak toe die ook het neutrale van het brouwsel beïnvloed .
Neutralere extra’s zijn gekookte rijst , bonen en b.v. spliterwten .

Forum Lid
op 10 januari 2019

Robbert wil jij dan eens een recept geven met het gebruik van rijst enz voor 25 liter…

Ik wil dat best eens proberen…

Forum Lid
op 10 januari 2019

gewoon old school recept wat door decennia’s altijd goed resultaat heeft .
5 – max 5,5 kilo suiker oplossen in 3 liter heet water met 8- 10 gr citroenzuur (4- 5 gr ascorbinezuur) of sap van 1citroen .
Dit laat je 45 min doorkoken . een deel van suiker zet zich om in invert suiker waardoor gist later makkelijker start .
vat vul je met 15 liter koud water .
het suiker water toevoegen .
Als temperatuur onder 30 graden is voeg je 100 gram gewone droge bakkersgist .
en 10 gr diamoniumfosfaat . ( gistvoedingzout )

kook wat rijst of erwten of bonen of Wat havermout . kook deze net niet gaar . dus net geen geen prut .
neem hiervan ongeveer 150 gram .
en voeg dit toe .
je kunt ook wat erwten en b.v. rijst samen nemen . maar totaal 150 gr .
Vul de ketel aan tot 25 liter .

Laat deze ketel op temperatuur van 21-23 gr 3 -4 weken gisten . wanneer uitgegist zou de sg weger rond 980 – 990 aangeven .
Nu afhevelen en overhalen .
laat nooit gistvat te lang staan als deze uitgegist is .
zet gistvat nooit op vloer . maar op verhoging of krukje .
temperatuur bodem en top van vat moet hetzelfde zijn .

voor natte bakkersgist gebruik je dubbele hoeveelheid .

( in fruitvergisting kun je minder gist gebruiken door aanwezige ander voedings bodems en mede spontane vergisting ontstaat )

Forum Lid
op 10 januari 2019

Wanneer ik terug wat voorraad vuurwater heb (dry gin, rum uit recept van dit forum en gewoon spul mbv still essences) ga ik dit bovenstaand recept uitproberen en mij focussen op natuurlijkere vergistingen ipv the quick and dirty way. En in parallel focussen op het maken van enkele anijsdranken zoals ouzo, pastis maar vooral absynth. Kwestie dat ik uit voldoende kan uitkiezen tijdens hopelijk opnieuw een zonnige zomer 😁

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 10 januari 2019


Welkom om eens een absint the proeven .
Geen zelf bedachte mixjes maar volgens originele recepten zoals het voor de absintwet en tujon beperking werd gemaakt.
👍

Forum Lid
op 10 januari 2019

Met deze voorraad moet je niet wachten op de zon en kan je elke dag zomer vieren. Boeiende foto. Leesvoer, mechanica en drank…..buiten af en toe wat vrouwelijk aandacht heeft een man feitelijk niet meer nodig 😀

Ik heb enkele recepten zien passeren tijdens het snuisteren door dit forum en deze opgeslagen voor later gebruik. Zou het zo ver zijn kom ik je zeker om raad vragen.

Ben nooit verlegen om te proeven, zou ik in de buurt zijn laat ik het je weten. In welke omgeving ben je woonachtig?

Forum Lid
op 10 januari 2019

Ik woon in een klein dorpje net boven Leeuwarden .
Die absint is klaar voor te nuttige het mechanica deel is klaar om een frame voor te bouwen maar dat moet even op ijs .
(Eerst dokteren aan mij wat sleutelen . )

Forum Lid
op 10 januari 2019

Goede absinthe is moeilijk te vinden. J moet tegenwoordig al richting oosten naar onze vrienden in de balkan ofwel naar een dorp ten noorden van Leeuwarden, de stad bij uitstek dat al ver richting Ijsland ligt volgens deze Belg. Maar niet getreurd, afstel is geen uitstel. Alvast geluk met de ingreep, indien nodig een spoedig herstel toegewenst, zou het voor binnenkort zijn. 

Forum Lid
op 11 januari 2019

Ik krijg gewoon wat simpele staar en netvlies operaties . ik moet dus voorzichtig zijn tussendoor met ogen .
Maar als aangeboden je bent welkom om te komem proeven .
Vaak thuis komende weken . 👍🍻👌

Forum Lid
op 11 januari 2019

gewoon ouderdoms verschijnselen 😅😅

Forum Lid
op 11 januari 2019

Pffff, niks spannend dus. Zolang de lever maar gezond blijft en we nog lang mogen genieten van lekkere brouwsels. Succes met de ingreep!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 10 januari 2019

Bedankt allemaal voor de vele reactie’s en tips. Ik denk dat het een questie van experimenteren zal zijn wat de beste is. Telkens ik een nieuwe stookwijn zal maken zal ik aan de hand van de vele reactie’s eens een ander recept uit proberen. Maar daar ik “toevallig” alle ingredienten in huis had ben ik begonnen met het recept van de link van Gompie https://www.stookforum.nl/thread/birdwatchers-een-neutraal-alcohol-recept-wodka/. Ik hou jullie op de hoogte.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 10 januari 2019

oud spreekwoord ” probeer alles en behoud het goede ” 🍻

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 11 januari 2019

Wat mij hier toch opvalt is het gebruik van grote hoeveelheden suiker. Daarnet ben ik zelf beginnen verminderen in suiker. De vorige bakte had ik 3 kilo suiker gebruikt per 10/12 liter water en bij meting zou dat een oplossing moeten geven van 20% of meer alcohol wat in feite niet kan door beperkingen van de leefbaarheid van de gist. Ik gebruik Alcotec Vodka wat mij zeer goed bevalt. De meting van 2 kg suiker daarnet zou een alcoholgehalte van 16 a 18 % moeten geven wat meer redelijke waarden zijn zeker tov de gist. @Eric 22 ik gebruik nu Alcotec Vodka wat mij zeer goed bevalt en idd stook het eerste en laatste apart. Ik gebruik 33 cl glazen en het eerste en laatste glas alcohol worden gebruikt voor apero met de gedachte dat er een klein smaakje kan aan zijn. Daarom maak ik daar dan maar arancello met een schepje suiker. Binnen een week weet ik meer ivm 2 kg suiker per 10 a 12 liter water.

Forum Lid
op 11 januari 2019

ja er word vaak gedacht meer suiker En gemanipuleerd gist in tank proppen heb je meer alcohol uit de suiker . zoveel mogelijk in zo weinig mogelijk volume met zo weinig mogelijk werk .
En maar klagen over bijsmaakjes en na distillatie meer werk ervan omdat er nog eens gefilterd of gereinigd moet worden.
Dus waar is de winst ?

Iets minder suiker per liter ( of meer water / vat volume ) en je hebt sneller beter resultaat .
Hoeveelheid alcohol opbrengst per kilo suiker blijft met een simpel gist gelijk als gemanipuleerde gist als gist milieu goed is .
Opbrengst van 18% op 21 liter uit 8 kilo is in hoeveelheid alcohol het zelfde als 12% op 31,5 liter of 10,5% op 36 liter .
Dus met neutraal gist op 36 liter bereik je zelfde !
alleen iets groter vat nodig en neem een paar dagen meer tijd .

Bij beter Gist milieu is alcohol kwaliteit beter!

en Correcties na distilleren met actief kool en dergelijke overbodig !!

Forum Lid
op 11 januari 2019

idd en weggesmeten geld ivm aankoop suikers. Als ge met 2 kilo suiker hetzelfde resultaat hebt als met 3 kilo is de rekening vlug gemaakt. In de AH stond het eigen merk aan 79 cent per 1,5 kg suiker, een koopje. De suikerprijs is ineen gestort door de vrijmaking etc in de EU maar dat is de eerste prijsverlaging dat ik zie na 2 maanden na die vrijmaking. 

Forum Lid
op 11 januari 2019

Als gist te vroeg verstik door te veel suiker en afval is i.d.d. zonde van de extra suiker dan.
Bij einde vergisting moet de SG meter onder de 990 aangeven .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 11 januari 2019

Ik begin jullie meer en meer te volgen. Ik heb nu Still Spirits classic 8 met Alcotec 48 pure vergeleken op een glucose-vergisting (wat op zich al zuiverder zou moeten vergisten). Er is toch wel een verschil. Bij de Alcotec is duidelijk veel meer estervorming (vooral ethylacetaat). De Still spirits is beter maar zeker niet perfect. In beide gevallen waren er ook duidelijk zwavelverbindingen te ruiken (Ook weer veel meer bij alcotec). Heb beide batches nu met ozon behandeld en vervolgens op actieve kool gefilterd. Vervolgens met een stevige schep bicarbonaat de fijnstook. Bij beide kreeg ik toen een vrij neutrale bruikbare alcohol. Als ik vergelijk met de alcohol uit de Carrefour (‘Alcool’) is mijn kwaliteit ook vrijwel even reukloos, maar smaakt ietsje voller/zoeter. Vermoedelijk nog wat rest-esters die meekomen. Eigenlijk smaakt hij beter dan de ultra-zuivere ‘industriële’ alcohol. Maar er zijn dus wel wat bewerkingen voor nodig, en dus had ik ook graag die Lalvin EC-1118 uitgetest. Waar koop je dat? En ja ik weet dat met bakkersgist ook wel iets te maken is, maar ben van principe dat bakkersgist voor de bakkers is, punt. 😉

Forum Lid
op 11 januari 2019

Ze noemen het bakkers gist maar is van oorsprong gewoon Saccharomyces cerevisiae dus een ouderwetse biergist .
dus niet voor bakkers maar brouwers .

En de best passende gist bij elk product maak jezelf .

Forum Lid
op 11 januari 2019

Op ebay vaak veel goedkoper, maar hier een link:

https://www.brouwland.com/nl/onze-producten/wijnbereiding/gisten/korrelgisten-lalvin/d/gedroogde-gist-ec-1118-prise-de-mousse-lalvin-500-g?gaCategory=search

Deze zie je veel voorbij komen op buitenlandse sites.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 11 januari 2019

@gompie : heb je ervaring met die gist bij een suiker/water vergisting ?

ik heb eens wijngist gebruikt die ook werkte (overschotje) maar de geur van de afgestookte alcohol was een andere zaak. 

Forum Lid
op 11 januari 2019

Ik gebruik niet anders, als ik suikerwater vergist lijkt het net champagne, heel erg fris.

Het werkt vanaf 10 graden, en kan tot 16% alc, geeft een dikke stevige laag gist op de bodem na klaren, deze “waait” dan ook minder uit. Zoek maar eens op andere forums.

Hij start alleen wat minder snel, meestal na 24 uur. 

Forum Lid
op 11 januari 2019

ga ik ook eens proberen : die niet waagt die niet wint ! Bedankt voor de info !

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 15 januari 2019

Wegens tijdgebrek heb ik mijn laatste sugarwash (met still turbo 8) pas na 10d uitgisting gestookt. Het vat stond dus buiten in de koude braaf te wachten op mijn beschikbaarheid. Ondanks dat ik active carbon had toegevoegd tijdens opstart gisten en kalk na uitgisting is de kwaliteit van alcohol uit de striping run beneden alle peil. Zelfs de hearts is niet te drinken en de geur heeft een lichte rotte eieren geur. Het vreemde is dat ik nu voor het eerst kalk had toegevoegd om zulke problemen te voorkomen. Mijn idee was dat de combinatie van active carbon tijdens vergisting, het overhevelen na uitgisting, het toevoegen van kalk nu net ervoor zou zorgen dat er zich geen zwavelwaterstof zou vormen. Niks is minder waar !!!!

Gisterenavond wat van deze hearts gemengd met fruitsap en heb hem moeten weggieten ….. en je moet weten dat ik niet graag alcohol door de gootsteen zie verdwijnen.

Dus op naar een spirit run om hopelijk nog iets deftigs te verkrijgen.

Klopt mijn stelling dat na uitgisting met turbo je zo vlug mogelijk moet stoken om buchtalcohol te vermijden? Ik heb het even gehad met die turbo 8 en ga nu overschakelen op andere gisten.

Admin
op 15 januari 2019

Je hoeft niet zo snel mogelijk te stoken hoor, hoe langer je wacht des te helderder hij wordt en hoe zuiverder je resultaat. Wel netjes het deksel dicht laten zitten zodat er geen zuurstof bijkan. Kalk toevoegen zegt mij niets dus daar heb ik geen ervaring mee. 

Waar stook je mee? Een suiker vergisting in een potstil geeft geen fijn resultaat. Maar met een T500 werkt de Classic 8 perfect.

Forum Lid
op 15 januari 2019

papabeer 

ik kan iedereen aanraden te stoppen met die turbogist ik gebruik still spirits vodka distiller’s yeast ok kost een beetje meer ik heb 3 vaten voor de suikergisting staan en nog nooit problemen gehad en stook alles 2 maal 

gr erik

Forum Lid
op 15 januari 2019

@Jan en Erik- I know turbo 8 en potstill gaan niet goed samen. Turbo 8 is dan ook niet voor niets ontwikkeld voor gebruik van hun T500 (reflux). Ben nog niet lang bezig met deze fantastische hobby en zal in de toekomst naast een betere potstill ook een deftige gefractioneerde reflux kolom kopen. Maar alles op zijn tijd en gebruik nu mijn potstilleke om ervaring op te doen. Heb bij jou overlaatst enkele zakjes Turbo Pure gekocht en nog 2 andere gisten om uit te proberen. Verder ga ik ook de EC-1118 champagnegist uitproberen en de vodka yeast die Erik voorstelde. Erna eens bakkersgist uitproberen. 

Heb vorige keer ook een spirit run gedaan met toevoeging van natriumbicarb. Dit bracht mij 3 flessen zeer zuivere alcohol van +/- 80°.

Het kost mij wel de nodige moeite (lees tijd) om tot die 3 flessen te geraken 🙂

Daarom ook mijn intentie om op termijn de T500 kolom aan te kopen eventueel in combinatie met de grainfather. De T500 kolom voor snellere zuivere alc met hoge ABV + alembic wanneer ik op smaak stook. Maar eerst de nodige ervaring opdoen.

 

Forum Lid
op 15 januari 2019

Ik lees het maar snap het eigenlijk niet. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan.

Turbo Stookwinkel is serieus niks mis mee als je niet te snel vergist anders wordt het scherp. Heb ik niet meegemaakt met blauwe zakjes stookwinkel maar wel met alcotec. Snel vergisten is snel alcohol maar de smaak is kut. Scherp dus. Deze hobby vraagt tijd. 

Forum Lid
op 15 januari 2019
Maar met een T500 werkt de Classic 8 perfect.Van Stookforum

Ik heb zaterdag een wash gemaakt met deze gist, van SG1100 naar SG988 deze ochtend. Ik heb niet eens de verwarming van mijn gistkast moeten opzetten want de  gist zorgde voor goed veel warmte. Temperatuur is steeds tussen 23 en 26°C gebleven en buiten de gistkast was het maar 9°C. Morgen zal ik normaal een zakje vloeibaar carbon hebben (je pakje is nog onderweg 🙂 ) en dan klaren met kieselsol en zondag stoken.

Forum Lid
op 15 januari 2019

Wash was volledig uitgegist na 8d en heb nog 2d langer gewacht. Nadien klaringsmiddel ingegoten en overgehaald na 2 dagen. Het vat stond in een ruimte van continu 23° dus vergisting liep vlot (misschien te vlot). Buiten het feit dat de alcohol scherp van smaak is, riekt het ook niet lekker. Ik snap dat ik met chinees stookketeltje geen wonderen kan verwachten daar ik geen refluxkolom heb, maar verbaas mij eerder door de onfrisse licht rottende eierengeur. Deze geur had ik echter niet de vorige keren en het enige verschil is dat ik een week gewacht had tussen klaren en stoken. Dus ik ga ervan uit dat dit toch de oorzaak moet zijn.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 15 januari 2019

Rotte eierenlucht komt toch door het te lang op dood gist staan en misschien aan eind van gisting te veel zuurstof bij gekomen .
met kalk en langzaam stoken zou het moeten verdwijnen .
Temperatuur op brug aanhouden van rond 78,3 – 80 graden .
Voorloop en naloop optijd verwijderen.
2 ml alcohol met zwavelwaterstof kan de hele batch bederven.

Wat was het percentage van de alcohol na de overhaal .??

Forum Lid
op 15 januari 2019

Ik heb eens per ongeluk natriumbicarbonaat niet na de striprun gedaan maar ervoor, 

met een enorme rotte eieren geur als gevolg.

Ik heb een berg koper in de fles gedaan en regelmatig geschud, na een paar dagen was het voor 90% weg, met stoken ook veel koper toegepast en toen was de lucht verdwenen. 

Mijn laatste wash heb ik ook erg lang laten staan, ook daar was een beetje rotte eieren lucht, nu hevel ik het eerder over. 

Forum Lid
op 15 januari 2019

Natriumbicarbonaat kan in eerste en ook in tweede overhaal gebruikt .
gebruik nooit te veel .
en voeg het pas toe vlak voor overhalen .
Als er nog gisting is stop deze direct als je het toevoegt waardoor juist meer zwavelwaterstof vrij komt .
Teveel natrium bicarbonaat slaat alcohol blind en geeft ook rot smaak .
Maar natrium bi . neemt weinig zwavelwaterstof weg .
Koper in fles geeft oxidatie zouten die beneficiair aan reinigen en binding van stoffen die daardoor niet meekomen in overhaal .
Watervrij kopersulfaat kun je ook gebruiken ook om alcohol schoon te krijgen . het percentage zal flink stijgen bij nauwkeurig overhalen .

Forum Lid
op 15 januari 2019

Kalk had ik toegevoegd na klaren wash, opnieuw overgeheveld en net voor de stripping run opnieuw wat kalk toegevoegd. Temperatuur boven vat (heb geen meting aan brug) heb ik eerst rond de 80° gehouden tijdens voorloop, nadien omhoog gekrikt naar 86°. ABV hearts was rond de 73°, mede dankzij de kalk. Zonder kalk zou deze lager uitkomen. Heb ruim de voorloop, heads en tails gescheiden.

Ik heb getracht de smaak te verbeteren door de flessen in warm water te zetten van rond de 58°, maar dat heeft niets afgedaan integendeel me lijkt.

In ieder geval, morgen een nieuwe wash opstarten met een nieuw gistje …. en hoopvol uitkijken naar een kwalitatief beter resultaat.

De rommel uit de laatste mislukte run ga ik gebruiken voor een spirit run van het weekend, samen met wat heads en tails uit een vorige run. Beetje natriumbicarb bijgooien en zie wel wat brouwsel ik eruit krijg.

 

Forum Lid
op 16 januari 2019

Wanneer je de temperatuur bij een schoonstook zo nauw mogelijk bij die 78,3 – 80 houd op brug zo je zeker hoger percetage hebben overgehouden .
Een aanlegthermometertje is misschien iets onnauwkeuriger dan in de brug meten maar is een simpele Indicatie die beetje kan helpen .
dat je de tail opnieuw mee laat lopen kan ik in komen . maar De voorloop is juist zo scherp door alle bijzaken die je niet wil .
Persoonlijk zou ik die niet gebruiken Opnieuw .
Voorloop is voor grootste deel wat voor de 78,3 graden (damp temp ethyl )overkomt .
daarin zitten zuren , zouten, esters , ethyl en methyl acetaten . eventueel deel methyl . deze zijn bij de distillatie al eens geconcentreerd .

wanneer de voorloop lijkt veel alcohol te bevatten kan het zijn dat het juist andere vluchtige lichtere stoffen zijn die het percentage beinvloeden .
De meeste alcohol meters kijken niet naar verschil in verschillende alcoholen en acetaten. maar naar soortelijk gewicht.
Dus je meet meer dan alleen de ethyl.
bij nieuwe overhaal zal je ook een grotere hoeveelheid voorloop krijgen en het weer weggooien .
Maar omdat aantal stoffen nu weer hoger en geconcentreerder en zuiverder aanwezig zijn kunnen ze weer opnieuw nieuwe bindingen maken en juist als “bonus” nu extra meekomen
en alsnog kwaliteit en smaak van alcohol aantasten ..
Daarom lijkt het mij verstandig om voorloop niet meer opnieuw aan de alcohol te re introduceren .

Forum Lid
op 16 januari 2019

Hi Robbert, de voorloop kieper ik steeds carrément door de gootsteen en bewaar het dus niet Het gebeurt wel eens dat 1 van de zonen meehelpt met stoken en vindt het leuk om de voorloop in enkele glazen te kieperen en te ontbranden als extra sfeerelement tijdens het stookproces. Maar dit is dan ook het enige nut van dat stinkend dissolvent goedje.

Zal tijdens de spirit run proberen de temperatuur iets lager te houden al is dit op een inductiefornuis niet altijd eenvoudig te regelen. Daar het kookpunt van ethanol op 78,3° ligt ging ik ervan uit dat je beter rond de 85° stookt om te voorkomen dat je te gauw onder de 78° uitkomt. Wanneer jij in die temp range stookt, dan komt de ethanol druppelgewijs uit de condensor of is het een klein straaltje?

Forum Lid
op 16 januari 2019

als de temp van vloeistof stabiel is en kolom en brug mooi konstante temperatuur . geen rare te koude koude bruggen in kolom helm of brug krijg je een continue verzadiging in de top van ketel naar de overgang en zal de uitstroom een heel klein net niet druppelend straaltje hebben door hele stook van het hart . zodra hij dan anders gaat lopen weet je dat temperatuur veranderd of alcohol minder wordt en je temperatuur moet bijstellen en al gauw in naloop zit . voor alleen alcohol stoken is best om niet te veel temperatuur te laten oplopen 78,3 – 80 is dan meest optimaal.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 15 januari 2019

Ik ben tegenwoordig heel tevreden over Schaduwlaantjes Simpele Suikerstook.

Neem een portie bakkersgist uit de supermarkt (21 gram) en doe die in 0,5 liter kokend water.

Los wat diammoniumfosfaat en een mespuntje bitterzout toe.

Laat wat afkoelen en voeg een vitaminepil toe.

Ook wat suiker en eierschalen of schelpengrit.

Los dan 2,6 kg suiker op in 10 liter water, voeg de bovenstaande oplossing toe, vul aan tot 15 liter en belucht goed. Strooi dan na afkoelen een nieuwe portie bakkersgist op.

Hou het geheel dan op 20 tot 25 graden Celsius. Met een beetje geluk gist het in 4 dagen uit tot 10 % (0,99? of zo), laat nog een paar dagen staan en een week na beginnen kun je schone suikerwijn verstoken.

(Een beetje zoals het recept van Robbert en zonder tomatenpuree.)

Gewoon ruw- en fijnstoken.

Forum Lid
op 16 januari 2019

Eens ! kees22 . Old school heeft door decennia al laten zien dat het werkt .

Forum Lid
op 16 januari 2019

Gist in kokend water?   Dat lijkt me niet echt een goed idee. 

 

Forum Lid
op 16 januari 2019

Kees Ik word al moe als ik eraan denk. Een zakje turbo, 8 kilo suiker en klaar. Dan besteed ik de tijd liever aan graan. Heb je überhaupt wel eens turbo van Still geprobeerd en eventueel met kool en laten gisten op 20 graden.

Forum Lid
op 16 januari 2019

@GercoK: het gaat er om de eerste portie gist dood te maken (ja, ik geef toe: je moet wel je vingers in je oren stoppen om het wanhopige gegil niet te horen!!) als voedsel voor de levende. Door die voeding, het bitterzout en het beluchten gaat de levende gist zich ijverig vermenigvuldigen. Schijnt beter te werken dan gewoon twee porties levende gist te gebruiken.

@Lummel: och, het is niet zulk zwaar werk! Tegen Turbo ben ik gewaarschuwd van alle kanten en ik verdenk tomaten van de zeepsmaak die ik er niet uit krijg, ook niet met kool.

Overigens denk ik, dat de gekookte granen en/of bonen van Robbert ook wel goede voeding zijn.

De Schaduwlaan is in 4 dagen uitgegist en in een week schoon bezonken. Weliswaar maar 10 %, en toevoegen van meer suiker krikt dat wel op, maar duurt ook onevenredig veel langer. Voor mij is dat precies goed: als de ene uitgegist is, zet ik de andere in, 2 x ruwstoken en 1 keer fijnstoken en in amper 2 weken heb ik 2,5 liter alcohol op 80 %. En dan door, natuurlijk.

Forum Lid
op 16 januari 2019

Ik heb de actieve kool een keer niet gewassen en toen kreeg ik een zeepsmaak aan mijn alcohol, en ook een beetje petroleum smaak.

Forum Lid
op 16 januari 2019

zeepsmaak komt door boterzuur .
wanneer gist onder druk staat gaat die zelf meer boterzuur en zelfs methyl produceren .
Bij een goed gist milieu is dit verwaarloosbaar .
En daarnaast correctie met actief kool overbodig .
Gist onder druk of stress kan door diverse oorzaken komen .
Vaak doordat er al teveel van hun eigen afval aanwezig is , te veel suikers of teveel zuurstof bijkomt .
Door meer water te gebruiken of minder suiker in de oplossing is dit te voorkomen .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
9 op 19 januari 2019

1) Vorige week recept voor stookwijn van de link van Gompy opgestart en donderdag recept van Robert.
Beide staan zeer goed te gisten. De vergisting begon met droge bakkers gist ( zoals in beide recepten) zelfs sneller dan met turbo gist.

2) Zoals ik hier meermaals lees en ook al gehoord heb van andere stokers, word er soms veel te veel suiker gebruikt bij het maken van stookwijn en kan het soms met de helft.
Maar wat ik dan niet begrijp is het volgende:
Alvorens een fabrikant een product op de markt brengt moet dit toch eerst zeer uitvoerig getest worden zodat het bij gebruik de beste kwaliteit oplevert en moet je toch volledig kunnen vertrouwen op de gebruiksaanwijzing van de fabrikant voor het beste resultaat?
Wat kan dan de reden zijn dat dit bij de bepaalde merken van turbo gist niet het geval is?

Forum Lid
op 19 januari 2019

Bij stookwijn gaat het om verhoudingen, hoe snel het klaar is, en wat de kwaliteit is, en hoe hoog de alcohol wordt. Zoals bij alles in het leven gaan de eigenschappen altijd ten kosten van andere eigenschappen, Turbo’s richten zich op hoge alcoholpercentage en snelheid, kwaliteit moet dan het onderspit delven.

 

Forum Lid
op 19 januari 2019

onder optimale omstandigheden in proef opstellingen van fabrikant worden bepaalde waardes gehaalt . er worden incubators gebruikt , producten volgens bepaalde specificaties , klimaat kasten , water hardheid en zuurtegraad volgens normen .
wanneer je daar aan voldoet zou je kunnen halen wat op pakje staat .

Wat Gompie zegt het gaat zo veel mogelijk zo snel mogelijk een product te krijgen .
Normen zijn minimaal het moet alcohol produceren en dat doet het .
het is puur commercieel .

Forum Lid
op 19 januari 2019

Bedankt voor de antwoorden, ik ben weer wat wijzer. Binnen enkele weken breng ik verslag uit over jullie recepten. Maar nu ik toch bezig ben wil ik nog wat vragen over de “na of bij smaak”. Zou ik soms te lang destilleren of ligt het werkelijk aan de turbo gist? Als ik de alcohol proef in het begin of midden van de destillatie heb ik een “hemelse smaak” maar op het einde begint de “na / bij smaak” op te treden maar heb ik nog altijd de blauwe vlam bij de vlam test. Dus is er nog voldoende alcohol in de stookwijn en moet ik in theorie nog niet stoppen. Volgens bronnen moet ik enkel stoppen als er geen vlam meer is. Of is mijn werkwijze soms verkeerd? Wat ik doe is het volgende: In het begin en midden heb ik een 70% alcohol percentage en stook ik door tot er geen vlam meer is, dus met bijna geen alcohol percentage en smaakloze destillatie. Op het einde meng ik alles samen en hou ik een +/- 50 a 60 % alcohol percentage over. Dus zou het dan beter zijn om de destillatie te stoppen als de “na / bij smaak” wat begint op te komen, maar is het dan geen zonde van de stookwijn waar ik nog ongeveer 40% alcohol kan uit krijgen? Binnen enkel weken zal ik het verschil merken als ik jullie stookwijn zal destilleren.

Forum Lid
op 20 januari 2019

Gisten hebben allemaal een eigen karakter en smaak sommige heel fel en anderen heel subtiel/neuraal .
Groot aantal voldoen aan voorwaarden van een bepaald type drank waardoor typerende gist bijsmaak erin wegvalt.
Je kunt sommige smaken camoufleren door ze voor specifieke sterk aromatische dranken te gebruiken of je kunt proberen in distilleren de nare en bij smaken kwijt te raken .
Sommige zijn hardnekkig maar bij 2 e overhaal ook verdwenen .
En sommige bijsmaken kunnen blijven hangen door kleine stookfouten of materiaal beperkingen en moeten na het distilleren nog gecorrigeerd .

Maken van scheiding is voor iedereen lastig ook wanneer je al ervaring hebt kun je bij een ander product wat je weinig hebt gedaan of nieuw recept nog de fout in gaan .
Daarbij heeft elk type ketel een andere karakter en ook daarom is niet alles algemeen en standaard .
Ook vragen diverse verschillende dranken een andere vormen van distillatie .

UITGAANDE van oude likeur bereiding handleiding en theorieën :

Wanneer je b.v. op potstill een 1/3 x 1/3 stook doet vang je bij 1 ste stook alles op met bijna gehele voorloop en naloop .
Dus alcohol percentage b.v. in stook wijn was 8 % na stook 24 % bij volgende stook met zou uitkomen voorloop scheiding en naloop zit je rond 72 -%
Hierbij gebruik je eigenlijk uitsluitend werken op smaak , geur em juiste scheidingen.

Voor een likeur op basis van trekken of mengen met alcohol maakt gebruik je zo neutraal mogelijke alcohol .

Wanneer je puur alcohol gaat maken zou je moeten zorgen dat zo weinig mogelijk andere stoffen kunnen meekomen .dus distillatie puur op verdampings temperatuur van alcohol . 78,3 gr
wanneer temp oploopt naar het punt waarbij de alcohol zelf gaat stromen komen er al diverse andere fragmentatie’s langs. meest bekende 20,2 gr v acetaldehyde , 57,1 gr c methylacetaat , 64,7 ge c Methyl alcohol , 77,1 gr c ethylacetaat .
Daarbij verschillende zuren , zouten esters , e.d.
Dus voor de alcohol komt op 78,3 gr c waar het om gaat is het een zooi die je niet wil en mik je weg .
Nu raak je nooit alles kwijt omdat ook stoffen binden en blijven meekomen.
Wanneer het eerste stukje op 78,3 komt neem je dit mee in voorloop omdat nog wat mengsels daar hoog aanwezig zijn .
Hier gaat smaak breken en maak je een scheiding
Wanneer de distillatie themperatuur dan zolang mogelijk op of bij 78, 3 gr blijft is het dus voornamelijk de alcohol die overkomt . zodra volume in ketel daalt gaat themp omhoog regel je die bij om rond die 78,3 te blijven en hou je langdurig een hoog percentage alcohol .
Een kolom of koeler kan de damp meer scheiden waardoor de damp verzadiging
hoger licht en ook het percentage daardoor.
Loopt doordat alcohol op raakt percentage terug zou in theorie ook al het grootste deel zijn overgekomen .
Het verzadiging daalt percentage stort vrij snel in en stook is zogoed als voorbij.
Voor zo neutraal mogelijke alcohol maak je de scheiding op punt van instorten percentage. ( stoppen of rest naloop apart opvangen )
omdat alcohol tot bij 50 % brand is niet teken dat je nog door moet gaan .
er zit inmiddels ook 50 % andere stoffen bij die weer andere stoffen aanhangen ..
te zuinig op alcohol geeft meer opruim werk.
door eerder te scheiden heb je minder last en werk van die aanhangende stoffen .
Bij suiker – puur alcohol stook is het dus van belang zo lang mogelijk temperatuur vast te houden zo nauwkeurig mogelijk rond de 78,3 gr.
Wanneer je andere producten stookt
wil je etherische stoffen , smaken mee overhalen . Die diverse stoffen verdampen
of binden op andere temperatuur waardes .
meer aanhangende stoffen aan alcohol dus lager percentage dus de scheiding van naloop zit dan ook niet gebonden aan percentage maar aan kwaliteit / smaak van de nog overkomende vloeistof.
Omdat er in het maken van drank en het gebruik van producten veel variabelen zitten
is het onmogelijk om automatisch of uitsluitend op metertjes en een standaard voorschrift een drank te maken maar geur en smaak bepalend zijn .
( of je moet een vermogen aan sensoren , industriële apparatuur en duur stuurprogramma investeren ).

Erik22 wanneer de hemelse smaak begint en waar die stopt alleen dat deel bewaren .
zit er nog wat alcohol in de rest verwijder dat . dat deel is rest minder dan een 5e deel van de alcohol . van elke vergisting is altijd een deel alcohol van slechte kwaliteit de tijd , moeite en tijd niet waard om daar mee verder te gaan .
Voorloop bevat teveel concentratie van verkeerde stoffen en daarom niet weer gebruiken .
het stukje naloop zou je nog eens kunnen bewaren en later de alcohol watervrij kunnen maken of her distilleren wanneer je genoeg verzamelt hebt .

Forum Lid
op 20 januari 2019

Geweldige uiteenzetting Robbert!

Forum Lid
op 20 januari 2019

Van harte bedankt voor de uitgebreide en degelijke uitleg.

Forum Lid
op 21 januari 2019

Goed werk Robbert.

Forum Lid
op 21 januari 2019
Gisten hebben allemaal een eigen karakter en smaak sommige heel fel en anderen heel subtiel/neuraal . Groot aantal voldoen aan voorwaarden van een bepaald type drank waardoor typerende gist bijsmaak erin wegvalt. Je kunt sommige smaken camoufleren door ze voor specifieke sterk aromatische dranken te gebruiken of je kunt proberen in distilleren de nare en bij smaken kwijt te raken . Sommige zijn hardnekkig maar bij 2 e overhaal ook verdwenen . En sommige bijsmaken kunnen blijven hangen door kleine stookfouten of materiaal beperkingen en moeten na het distilleren nog gecorrigeerd . Maken van scheiding is voor iedereen lastig ook wanneer je al ervaring hebt kun je bij een ander product wat je weinig hebt gedaan of nieuw recept nog de fout in gaan . Daarbij heeft elk type ketel een andere karakter en ook daarom is niet alles algemeen en standaard . Ook vragen diverse verschillende dranken een andere vormen van distillatie . UITGAANDE van oude likeur bereiding handleiding en theorieën : Wanneer je b.v. op potstill een 1/3 x 1/3 stook doet vang je bij 1 ste stook alles op met bijna gehele voorloop en naloop . Dus alcohol percentage b.v. in stook wijn was 8 % na stook 24 % bij volgende stook met zou uitkomen voorloop scheiding en naloop zit je rond 72 -% Hierbij gebruik je eigenlijk uitsluitend werken op smaak , geur em juiste scheidingen. Voor een likeur op basis van trekken of mengen met alcohol maakt gebruik je zo neutraal mogelijke alcohol . Wanneer je puur alcohol gaat maken zou je moeten zorgen dat zo weinig mogelijk andere stoffen kunnen meekomen .dus distillatie puur op verdampings temperatuur van alcohol . 78,3 gr wanneer temp oploopt naar het punt waarbij de alcohol zelf gaat stromen komen er al diverse andere fragmentatie’s langs. meest bekende 20,2 gr v acetaldehyde , 57,1 gr c methylacetaat , 64,7 ge c Methyl alcohol , 77,1 gr c ethylacetaat . Daarbij verschillende zuren , zouten esters , e.d. Dus voor de alcohol komt op 78,3 gr c waar het om gaat is het een zooi die je niet wil en mik je weg . Nu raak je nooit alles kwijt omdat ook stoffen binden en blijven meekomen. Wanneer het eerste stukje op 78,3 komt neem je dit mee in voorloop omdat nog wat mengsels daar hoog aanwezig zijn . Hier gaat smaak breken en maak je een scheiding Wanneer de distillatie themperatuur dan zolang mogelijk op of bij 78, 3 gr blijft is het dus voornamelijk de alcohol die overkomt . zodra volume in ketel daalt gaat themp omhoog regel je die bij om rond die 78,3 te blijven en hou je langdurig een hoog percentage alcohol . Een kolom of koeler kan de damp meer scheiden waardoor de damp verzadiging hoger licht en ook het percentage daardoor. Loopt doordat alcohol op raakt percentage terug zou in theorie ook al het grootste deel zijn overgekomen . Het verzadiging daalt percentage stort vrij snel in en stook is zogoed als voorbij. Voor zo neutraal mogelijke alcohol maak je de scheiding op punt van instorten percentage. ( stoppen of rest naloop apart opvangen ) omdat alcohol tot bij 50 % brand is niet teken dat je nog door moet gaan . er zit inmiddels ook 50 % andere stoffen bij die weer andere stoffen aanhangen .. te zuinig op alcohol geeft meer opruim werk. door eerder te scheiden heb je minder last en werk van die aanhangende stoffen . Bij suiker – puur alcohol stook is het dus van belang zo lang mogelijk temperatuur vast te houden zo nauwkeurig mogelijk rond de 78,3 gr. Wanneer je andere producten stookt wil je etherische stoffen , smaken mee overhalen . Die diverse stoffen verdampen of binden op andere temperatuur waardes . meer aanhangende stoffen aan alcohol dus lager percentage dus de scheiding van naloop zit dan ook niet gebonden aan percentage maar aan kwaliteit / smaak van de nog overkomende vloeistof. Omdat er in het maken van drank en het gebruik van producten veel variabelen zitten is het onmogelijk om automatisch of uitsluitend op metertjes en een standaard voorschrift een drank te maken maar geur en smaak bepalend zijn . ( of je moet een vermogen aan sensoren , industriële apparatuur en duur stuurprogramma investeren ). Erik22 wanneer de hemelse smaak begint en waar die stopt alleen dat deel bewaren . zit er nog wat alcohol in de rest verwijder dat . dat deel is rest minder dan een 5e deel van de alcohol . van elke vergisting is altijd een deel alcohol van slechte kwaliteit de tijd , moeite en tijd niet waard om daar mee verder te gaan . Voorloop bevat teveel concentratie van verkeerde stoffen en daarom niet weer gebruiken . het stukje naloop zou je nog eens kunnen bewaren en later de alcohol watervrij kunnen maken of her distilleren wanneer je genoeg verzamelt hebt . Van Robbert

Robbert, 

Ik heb gisteren alcohol gestookt uit 6 kilo suiker en wodkagist uit stookwinkel. Dit is niet te vergelijken met turbo uit stookwinkel. Compleet anders. Veel meer smaak maar of dat voor likeuren of advocaat wenselijk is weet ik niet. Gist doet er dus inderdaad erg toe.

Wilde deze suiker/gist test eerst even doen voor ik met pils ga klooien want kan slecht tegen mislukkingen. Niet alles kan lukken weet ik zelf ook wel maar heb er dan toch de pest over in want dat is toch zonde met zo’n trage hobby. Een nieuwe kans krijg je pas na opnieuw 2 weken gisten. Terwijl ik dit schrijf denk ik toch ook weer, dat is toch ook de charme van deze hobby. Maar soms ..  

Forum Lid
op 13 maart 2019

Lummel Elk proberen is onderdeel van weg naar perfectie . Er zijn veel verschillen in gist smaak en karakter . Neutrale smaak is universeel toepasbaar . Bepaalde gisten zijn karakteristieker en zijn eigenlijk alleen bruikbaar wanneer smaken kunnen wegvallen in achtergrond .
Ja gist type en smaak doet er toe .
Zeker is het ook charme van hobby uit te vinden wat voor de persoon zelf het meest bevalt .

Het proberen drank exact te kopiëren of benaderen kan voldoening geven .
Maar er zijn juist zoveel smaken Dranken ontstaan door het experiment .
Neem Whiskey’s .
duizenden soorten waarvan ook grote aantallen op zelfde mout en granen basis .
De kleine details maken het verschil . De gisting . ( door stoker zelf gekweekt uit bepaalde samenstellingen) manier distileren , percoleren , verhitting , gebruik van mossen , , gefermenteerde grassen ( kuil zoals wij dat noemen) maken allemaal die ene drank die juist aanspreekt .
En als een ander mee kan genieten is toch de kroon op het werk

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 5 maart 2019

Bericht aan Robert.

Jou stookwijn recept die ik geprobeerd heb neutrale alcohol te maken is al enkele dagen uit gegist maar is nog niet helder.
Moet dit ook zo helder zijn zoals een recept enkel met turbogist, water en suiker of blijft dit wat troebel door de rijst die ik gebruikt heb?

Forum Lid
op 5 maart 2019

Als de gisting voorbij is een dag of 3 laten staan dan overhevelen in ketel door een kaasdoek of wat filterwatten in trechter.

het zal i.d.d. niet kraak helder zijn .
Zolang het maar van het bezinksel afhevelt kun je op deze manier het zo stoken .

Forum Lid
op 5 maart 2019

Ok dank u. Ik hou jullie op de hoogte van het resultaat van de verschillende stookwijn recepten die ik aan het maken ben. Ik zal wachten tot ze allemaal gedistilleerd zijn en  dan kunnen we ze allemaal met elkaar vergelijken.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 13 maart 2019

Verslag recepten voor neutrale stookwijn. Recepten hier terug te vinden op dit topic.
Enkele weken geleden ben ik begonnen met het maken van 4 recepten om een zo neutraal mogelijke stookwijn te bekomen.
Deze resultaten zijn telkens van een hoeveelheid stookwijn van 5 liter en een afhouding van 100 ml (2%) voorloop.

Recept Gompie

Middenloop 60%
Midden + einde samen = 850 ml van 54%
Na aflengen 1150 ml van 40%
Geen bijsmaak. Helemaal kunnen uitdistilleren.

Recept Robert

Middenloop 60%
Midden + einde samen = 850 ml van 54%
Na aflengen 1150 ml van 40%
Geen bijsmaak. Helemaal kunnen uitdistilleren.

Recept Gertje met Vodka turbo gist

Middenloop 65%
Na einde toe begon de bijsmaak en gestopt met distilleren
Midden + einde samen 920 ml van 55%
Na aflengen 1265 ml van 40%

Recept turbogist 8 alcoferm maar nu eens 6 kg suiker genomen i.p.v.8 kg volgens recept verpakking

Middenloop 68%
Na einde begon de bijsmaak en gestopt met distilleren
Midden + einde samen 610 ml van 65%
Na aflengen 990 ml van 40%

Conclusie

Wat kwaliteit betref zijn ze allemaal aan elkaar gewaagt en leveren ze allemaal een goede neutrale alcohol.
Had in het weekend bezoek en heb een smaak test gedaan. Geen enkele werd verkozen boven de andere.
Het voordeel met de recepten van Gompie en Robert waarbij bakkersgist gebruikt word is dat er geen bijsmaak is en
je die helemaal uit kan laten distilleren dit in vergelijking met de turbo gisten die wel een bijsmaak geven naar het einde toe.

Hierbij nog een vraag over “klaren”
Ik heb het eens geprobeerd om een stookwijn te klaren. Daar voor heb ik alcotec turbo clear gebruikt.
De eerste stookwijn die klaar was was die van Gompy. Na het overhevelen heb ik als test de helft van de stookwijn geklaard en de andere niet en het resultaat was verbluffend. Na het klaren lag er nog een gans bezinksel en de smaak was ook merkbaar beter.
Dit heb ik dan maar meteen voor alle andere gedaan.
Wat wat mij nu opvalt en waarbij ik waarschijnlijk een fout gemaakt heb is dat de 2 recepten met turbogist nu ook een zeer scherpe voorloop hebben, waarbij bij mijn 2 eerste stookwijnen met turbo 8 zonder te klaren niet het geval was. Dan was er geen voorloop en smaakte de voorloop en midden net hetzelfde zoals het bij stoken enkel met water en suiker het geval is. Ook lag er nu na het klaren bij de 2 recepten met turbogist een kleine hoeveelheid rooskleurig bezinksel wat voordien bij mijn 2 eerste stookwijnen met turbogist niet het geval was.

Daarbij mijn vragen:
1) Wat doet het klaren precies en is het altijd en bij alles nodig?
2) Is een klaaring middel iets chemisch en van wat is het gemaakt?
3) Kan het zijn dat het bij stookwijn van water, suiker en turbo gist een verkeerde reactie geeft en de smaak daarvan beinvloed?
4) Mag je voor alle stookwijnen hetzelfde klaaring middel gebruiken of is er een verschil tussen stookwijnen met
turbo gist en andere stookwijnen?

Forum Lid
op 13 maart 2019

mooie test .
Goed werk .

Wat mij alleen opvalt is alcohol percentage hart / middenloop is laag . deze zou ruim boven 78% toch moeten wezen .
Klaring bij een neutrale stookwijn voor distillatie is bij een goed uitgegist en normaal verlopen vergisting in principe niet nodig . alleen de stoolwijn afhevelen van het gist zou voldoende zijn .
Eventueel kan deze ook door een filter naar ketel .
Daarbij moet wel uitgegaan worden van een goed ingerichte ketel en kolom .
Elk additief heeft naast voordeel ook nadeel.
Klaren moet zorgen voor minder vuil bijproduct dat eventueel bij distillatie zou moeten uit gedestilleerd.
Klarings middelen kunnen bestaat uit zouten , dierlijke producten , koolstof , mineralen , sulfaten , zuren e.d.
Deze allen hebben kans op residuen die ook bijsmaken kunnen nalaten .

Nee je kunt niet voor alle stookwijnen hetzelfde klarings middel gebruiken !
Iedere stookwijn heeft andere samenstellingen .
Zuren , sulfaten , zouten , oliën , esters e.d. kunnen verbindingen aangaan waarvoor andere correcties mogelijk nodig zijn .
+ daarbij smaak aantastingen .

Ergens midden 90er jaren zijn de gemanipuleerde gisten gekomen . (‘turbo e.d. )
Deze hebben een verhoogde resistentie om in kleinere hoeveelheid en zwaardere omstandigheden langer te presteren.
Manipulatie door diverse gisten te combineren ” kruizen” en chemische behandelingen en toevoegingen .
Deze kunnen daardoor ook met andere toevoegingen reageren .
Dat wil niet zeggen dat ze slechter of beter zijn maar andere karakters hebben en anders omgaan met producten .

Bij een goed voorbereid en goed gemaakt beslag met daarop een goed verloop van gisting . kun je zonder correctie middelen een goed product krijgen .
Samenstelling van gebruikte producten moeten bij elkaar passen .
Een distilleer ketel inrichting moet ook passen bij het beoogde eindproduct .

De test van Eric22 uitkomsten en resultaten geven al duidelijk aan dat niet alles het zelfde kwaliteit bied .

Aanvullend zouden dezelfde testen met zelfde producten op andere type ketels en distillatie methodes ook andere resultaten kunnen laten zien .

Note : klaring bij maken van likeuren en stookwijnen voor distillatie is van ander belang en andere doelstelling dan bij het maken van bieren en wijnen !

Forum Lid
op 14 maart 2019

Dag Robert; Van harte bedankt voor de goede uitleg. Al mijn vragen zijn hier mee beantwoord. Ja soms merk ik ook op en verwonderd het mij als ik ervaringen lees in lectuur of sites dat er gesproken word over hogere alcoholgehaltes dan dat ik bereik. Wat zou daar de reden van zijn? Ik maak de stookwijn zoals aangegeven en distilleer druppel gewijs en volgens de aangegeven temperatuur. Ik distilleer wel per 5 liter. Mijn installatie is gemaakt van een snelkoker en koperleiding zoals ik hier al eens foto’s gepost heb.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 14 maart 2019

Respect voor jou inzet Eric 👍👍

Sorry maar ik kan jou apparaat nu niet zo herinneren .
in principe Zou ook met een snelkookpan je toch iets hoger in percentage moeten kunnen komen .
Wat er in de weg ligt kan ik zo niet zeggen .
In ieder geval is jou inzet en enthousiasme voor de hobby groot dus dat percentage vinden we vast een manier om die op te schroeven .
Het zou kunnen dat de ketel en kolom niet kans krijgen fracties te delen . Soms kan de vulhoogte te hoog zijn en te weinig dome waardoor hij eigenlijk verstikt in Totale verzadiging onderkant kolom ..
Max 2/3 van ketel inhoud gebruiken .
Misschien is het zo simpel . of een vochtige lap onder om kolom op deksel Waardoor onder deksel al condenseert .
Stuur nog eens foto .
(mag ook naar mijn mail of whatsapp 0619631919 )

Inrichting ketel kan soms met kleinigheid meteen verschil maken

Ik kan geen filmpje uploaden .
ik stookte met eenvoudige boiler/ potstill opzet Eergister 82- 84 % continu .
Mijn kolom gebruikte ik hier niet bij .
dus dat moet ook jij kunnen met simpele middelen .

foto’s zijn niet erg scherp . zijn screenshots van filmpje.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 14 maart 2019

op deze foto zie je een grotere koeler dan op vorige foto . De volgende stook is ook op smaak en gaat op hogere temperaturen dus pas ik mijn ketel ” configuratie ” wat aan .
Kleine verschillen geven soms grote verschillen in prestatie .

Forum Lid
op 14 maart 2019

Dag Robert; Heb een test gedaan met 2 liter (1/3 van de ketelinhoud) i.p.v. 5 liter maar met hetzelfde resultaat, het alcoholpercentage blijft hetzelfde. Hierbij een foto van mijn opstelling.
Voor deze opstelling gebruik ik mijn snelkookpan waarbij ik na het distilleren het overdrukventiel terug monteer om ze indien nodig te gebruiken in de keuken.
Om deze niet te beschadigen en het gat van het ventiel (diameter 8mm) niet uit te moeten boren heb ik een verloopstuk gebruikt van diameter 8mm naar 10mm (de diameter van de koperleiding).
Dit heb ik gemaakt uit voorbeelden van diverse websites en filmpjes op youtube.
Wat denk je, zou het daaraan kunnen liggen dat het gat te smal is en ik moet vertrekken met een groter (trechter)opening om dan met verloopstukken over te gaan naar de diameter van de leiding? Indien dit de reden moest zijn, kijk ik om een nieuwe opstelling te maken.

 

Forum Lid
op 14 maart 2019
Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 14 maart 2019

Dag Robert; Hier nog eens alle foto’s en de werkwijze van mijn “eenvoudige” opstelling. Dit was een test om eventueel later groter of verder uit te bouwen.
De ketel en opstelling.

Benodigdheden:

– Snelkookpan
– 3 meter koperleiding diameter 10 mm
– 1 x 2 delige koppeling
– 1 x 3 delige koppeling
– 1 Thermometer
– 1 x emmer voor koelwater
– Silicone

Werkwijze:

Zie foto’s 1 tot 8 in volgorde van werkwijze.

– Ventiel van deksel van snelkookpan vervangen door 2 delige koppeling.
– Klein stukje buis voor verloop van 2 delige naar 3 delige koppeling.
– Thermometer en leiding naar koeler op 3 delige koppeling.
– Voor koeler heb ik een fles gebruikt en de leiding op rondgedraaid.
– Uiteinde van koeler door een gat van emmer gemonteerd en gedicht met silicone.
– Alles zeer goed gereinigd en uitgestoomt met water en azijn.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 14 maart 2019
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 14 maart 2019
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 14 maart 2019
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 14 maart 2019
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 14 maart 2019
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 14 maart 2019
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 14 maart 2019
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 14 maart 2019
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 14 maart 2019

je damp gaat in een lijn omhoog door de warmte stijging geen kans tot condensatie . De diameter is wat krap maar ik heb een suggestie wat waarschijnlijk al winst kan brengen met kleine investering en gebruik van bestaande delen .

Forum Lid
op 14 maart 2019

Sorry het is een snelle schets omdat makkelijker zo is dan in text .

Forum Lid
op 15 maart 2019

Bedankt voor schema.
Geen probleem hoor het is duidelijk en ik begrijp het.
Mag dit eventueel in waterleidingbuis zijn?
Ben eens gaan kijken in de doe het zelf zaak wat ze allemaal hebben en wat ik kan gebruiken.
Indien met waterleidingbuis is dit zeer gemakkelijk op te lossen.
Ze hebben voorgemaakte buizen met daad opgetrokken van 1 duim (+/- 30 mm) diameter en 500 mm lengte.
Met daar op de uiteinden een stop op te draaien en een gat in te boren voor mijn koppelstukken van 10 mm is dit perfect te doen. En als test ook niet zo’n grote investering in geval het niets moest opbrengen.
Koper is een andere zaak, daar vind ik enkel buizen van 3 meter van maximuim 15mm diameter.
Maar het zal toch maar voor binnen enkele weken zijn.
Gisteren heb ik mijn laatste stookwijn gedistilleerd en morgen start ik een nieuwe op.

Forum Lid
op 15 maart 2019

Als het koperen buis is van min 22 mm of duims in diameter is kun je dat gebruiken .
Geen ijzer of aluminium .

Forum Lid
op 16 maart 2019

ok dank u.

Forum Lid
op 16 maart 2019

Als je bij warmte Service of Installateur bedrijfje in de buurt binnenloopt hebben te vast kort stukje kopper 22 liggen karwij en volgens min ook op stukjes van 1 m

Forum Lid
op 16 maart 2019

Ik ga eens kijken bij een loodgieter in mijn dorp, daar kan ik dan meteen op maar laten zagen. Wat zou dan volgens jou de goede maat zijn in lengte en diameter?

Forum Lid
op 16 maart 2019

het mooiste zou zijn om dan 60 lang en 28 mm diameter te nemen . .

Forum Lid
op 16 maart 2019

ok dank u.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren