Hoe haal je eenvoudig sap uit de appel?

Geupdate op 12 februari 2019 in Stooktips
59 op 2 december 2018
Hallo stokers!

Vandaag heb ik voor het eerst een poging gedaan cider te maken en dat ging helemaal mis. En als u weet waar, dan zult u wel lachen om zoveel amateurisme. Toch hoop ik dat u mij een beetje op weg wilt helpen. Het zit zo: Sinds een jaar heb ik twee appelbomen waar knoepertveel appels vanaf komen. En op een gegeven moment ben je wel klaar met de appeltaarten en appelmoes. Dus ik bedacht dat ik met de laatste tien á twintig kilo wel eens een cidertje kon brouwen.

Aldus bestelde ik een mooie vergistingsemmer van 30 liter en een zakje cidergist (WLP775). Tot zover geen probleem. Deze ochtend hakte ik de appels in stukken en deed ze in de pan en verwarmde de boel zachtjes. Een flinke grote pan trouwens, van zo’n twintig liter denk ik. Na een half uur had ik natuurlijk appelmoes. Nou ja, ik moest er nog wel even met de staafmixer doorheen, maar klaar.

Hier ging het mis. Want hoe haal je het sap uit de moes? In een zeef blijft de moes doodleuk liggen. Aan de onderkant druppelt er wat uit, maar een glas red je er niet mee. Druk je vervolgens met een pollepel op die meuk, dan komt de pulp ook een beetje mee. En dat wil je niet. Dus probeerde ik het met een ouwe theedoek. Overigens heb ik alles eerst gedestilleerd, de pannen en pollepels met een alcoholoplossing, de doeken en zo met kokend water. Afijn, heb je dus die moes in een theedoek. Dat levert ook niks op. Ja, een enorme bende. Uiteindelijk heb ik alles uit pure frustratie maar weggegooid.

Al zijn mijn appels nu op, opgeven wil ik niet. Ik heb immers nog een emmer en gist. Wel denk ik dat het verstandig is om jullie hulp in te roepen. Met name dus wat betreft het winnen van het sap. Hoe belangrijk is het warm maken van de appels? Ik heb namelijk ook een sapcentrifuge. Daarmee haal je ook alle sap eruit, maar blijft het pulp achter. Is dat voldoende, of wil je juist dat de boel wordt verwarmd? En als het dan inderdaad wel per se via een pan moet en dan heel veel moes hebt, zoals ik dus had, kun je het dan ook verdunnen met water zodat je de boel wat makkelijker door een doek kunt halen? 

Zodra ik sap heb, denk ik wel dat het goed moet komen. Althans, voor een eenvoudige en eerste cider. Dus alsjeblieft, help een arme en beginnende brouwer de winter door.

 
Groet, Henk
 
  • Geliked door
Antwoord
1 op 2 december 2018

Let goed op, dit wordt heel ingewikkeld. Appelkroos eruit halen.Appels fijnhakken, amylase erbij en verder wachten tot de appels oplossen. Water erbij. Gist erop en wachten tot het uitgegist is. Welke gist? Diegene die voor fruit dienen , of champagnegist. Ingewikkeld? Echt niet. Mogelijkheid 2, hakselen, persen en gist erop. Vergist je klokhuis mee, heb je meer voorloop om weg te gooien.

Welkom Henk, ps je had de amylase ook over je appelmoes kunnen gooien, was ook waterig geworden

Forum Lid
op 2 december 2018

Aanvulling, Amylase maakt suikers vrij in de granen, Petolase maakt dat het vocht uit je fruit komt. Was even in de war, omdat we beide gebruiken, bij alcohol productie, maar elk bij zijn eigen grondstof.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 2 december 2018

Ha William, 

Bedankt voor je antwoord! Goed, stap 1 is dus Amylase erbij doen en dan later ook water. Hoeveel water? En blijft mijn vraag toch ook, kan ik dit ook doen met de sapcentrifuge, of is dat absoluut af te raden?

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 2 december 2018

Dit kan met de sapcentrifuge, heb je veel ga dan eens bij Jan stookforum te raden. Lees ook het stuk “ appels vergisten” hier op het forum.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 2 december 2018

Pecto enzymen breken ook de celstructuur van je appels af, zodat het vocht vrij komt, water vul je overigens aan tot je vat vol genoeg zit, of als je geen water wil toevoegen omdat je genoeg vocht hebt voor in je ketel, dan vul je geen water toe

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 2 december 2018

Als je de sapcentrifuge gebruikt krijg je perfect sap. Dit hoef je niet te verwarmen. Gewoon gist er bij. 

Als de appels niet zoet zijn kun je overwegen extra suiker toe te voegen. Dit kun je wel oplossen door wat sap te verwarmen. Voor cider waarbij je meestal een laag percentage alcohol wilt is de suiker die van nature in de appel, zit meestal voldoende.

Als je veel appels wilt persen, bijvoorbeeld bij de volgende oogst dan hebben we bij Stookwinkel een mooie machine staan die je kunt huren, of je neemt je appels mee naar Stookwinkel. Zie dit filmpje: 

https://youtu.be/IbfUELkMlcs

 

 

 

 

Forum Lid
op 2 december 2018

of een sappan daar krijg je ook appelsap mee vroeger dikwijls gedaan en ja ik wil geen appelcider omdat ik al genoeg heb staan maar (weet niet of jij dit wil) ik maal mijn appels en dan vergisten en dan stoken je had het niet moeten weg werpen das moeite voor niks geweest !!! spijtig voor de moeite en ja niet wegwerpen stoken dan

gr erik

Forum Lid
op 12 februari 2019

Dat filmpje 😂😂😂😂

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 2 december 2018

Dit forum is nu al geweldig! Had ik jullie eerder gevonden, dan had ik niet zo lopen klooien deze ochtend. Jongens, van frustratie gooide ik bijna die pan moes door de ruit. Dus alvast bedankt. Begrijp ik als laatset dus nog dat ik er theoretisch zoveel water bij kan gooien als ik wil. Al is dat natuurlijk niet bevorderlijk voor de smaak. Ik ga er van uit dat dit een beetje valt in de categorie, ‘dit moet je zelf uitvinden’.

Forum Lid
op 2 december 2018

‘dit moet je zelf uitvinden’.Van HenkRigter

Klopt helemaal Henk. Het is allemaal geen exacte wetenschap en het mikt in veel gevallen niet zo heel nauw. Zoveel water als je maar wil, tja,vertrouw op je gevoel en  hou er rekening mee met dat je een bezinksel van gistcellen moet weggooien dus doe tenminste 1 of 2 liter extra om dit te compenseren.  Weet ook dat je in jouw geval in principe geen gist nodig hebt, het zit al in de appelschillen. Nog even een William hogere scheikunde les, mega moeilijk..kuch kuch! Komt ie: Als je het sap niet verhit gaat het echt helemaal vanzelf. Succes man en als er wat is lezen we het hier graag. Cheers! 😉

 

Forum Lid
op 3 december 2018

Dat is het voordeel van “lopen klooien” daar leer je van en maakt je volgende drank alleen maar beter. Er is veel info te vinden in de diverse onderwerpen, neem de rind om er door heen te lezen en je begint al als een redelijk ervaren persoon. Er zitten aardig wat “ouwe rotten” hier die je een helpende hand bieden. Heerlijk onbedwongen en vooral de liefde voor het stoken.

Forum Lid
op 3 december 2018

Rind….= tijd.

Forum Lid
op 3 december 2018
Rind….= tijd. Van ScS
Forum Lid
op 3 december 2018

Of als het niet helemaal goed is gegaan er ook zijn die je daar dan weer doorheen slepen…. 🙂

Forum Lid
op 3 december 2018

Altijd 😉

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 9 december 2018

UPDATE: Appelsap in de emmer

 

Dag allemaal,

Na het eerste debacle, heb ik vandaag een tweede poging ondernomen. Bij de Lidl waren de Jonagolds in de aanbieding. 90 cent per kilo, dus ik heb twee dozen vol meegenomen. Appeltje of vijftig, schat ik. 

Ik heb ze met de sapcentrifuge verwerkt tot sap, waarbij ik toch weer tegen wat vragen opliep.

  1. Is er nog iets dat je kunt doen met de pulp? Daar hou je toch behoorlijk wat van over.
  2. Uit de sapcentrifuge kwam sap én een soort van schuim. Wat doe je daar mee? Ik heb het zo goed en kwaad als het ging van het sap afgehaald en hoop dat dit oké is.
  3. Voor dit avontuur had ik wat gist van WhiteLabs gekocht. Dat is genoeg voor twintig liter. Ik had in totaal 5.5 liter aan sap. Daar heb ik nog een goeie schep basterdsuiker aan toegevoegd, dat ik had opgelost in 25cl. water. Dus van de gist heb ik de helft gebruikt, dat leek me logisch. Is dat het ook? En zo ja, kan ik de rest van het gist nog bewaren of iets dergelijk?

Bedankt voor alle tips tot zover, zonder jullie had ik het waarschijnlijk al opgegeven.

Groet,

 

Henk

Forum Lid
op 9 december 2018

Dag Henk, 

 

het leven van een stoker gaat niet over rozen. My 2 cents, pulp gooi je bij de schapen maar sommige stoken het mee maar moet je wel ervaring mee hebben wegens aanbranden. 

schuimen doet het toch, ook later in de ketel dus gewoon de ton in. 

Waarom niet gewoon spul/gist wat getest is op het forum. Stookwinkel heeft gist zat. Of zit dit ook tegenwoordig in het assortiment. Het forum hou ik bij,  Stookwinkel pas als ik wat nodig heb. Dus wellicht loop ik achter de feiten aan. 

Forum Lid
op 9 december 2018

hallo henk

ik vergist het pulp mee en als ik da

Forum Lid
op 9 december 2018

n doe ik het pulp in een kookzak en stook ik het mee omdat er ook nog veel in het pulp zit of later uitpersen

gr erik

Forum Lid
op 9 december 2018

Dag Henk, 

 

het leven van een stoker gaat niet over rozen. My 2 cents, pulp gooi je bij de schapen maar sommige stoken het mee maar moet je wel ervaring mee hebben wegens aanbranden. 

schuimen doet het toch, ook later in de ketel dus gewoon de ton in. 

Waarom niet gewoon spul/gist wat getest is op het forum. Stookwinkel heeft gist zat. Of zit dit ook tegenwoordig in het assortiment. Het forum hou ik bij,  Stookwinkel pas als ik wat nodig heb. Dus wellicht loop ik achter de feiten aan. 

Van Lummel

Nu zie ik hier staan dat er spul in de ketel moet en dat er spul aan kan branden. Ik heb gewoon onverhit in de emmer gegooid. Deksel erop, water in het waterslot en gisten maar. Of doe ik hier nu iets verkeerd?

Forum Lid
op 9 december 2018

waar is Nimrax. Beelden zeggen zoveel meer. Nee er kan geen spul, althans niet waar ik op doelde aanbranden maar  ik bedoelde spullen uit stookwinkel.Nimrax filmpje

 

Forum Lid
op 9 december 2018

nee henk verkeerd gelezen als je van je appels wilt stoken doe je het appelsap in je ketel om te stoken de pulp van de appels in een kookzak of ergens als ze de bodem niet kunnen bereiken anders bakt het aan en das niet de bedoeling deze week was er bij mij een kookzak gescheurd en is de pulp naar de verwarmingsplaat gegaan en door de beveiliging gestopt met stoken in uw gistingsvat moet allen appels gist en een beetje water om uw gist op te lossen en mss ook wat suiker maar om appelcider te maken ga naar de lidle en koop u 10 pakken appelsap veel sneller klaar en veel weiniger werk

Forum Lid
op 9 december 2018

Je pulp in een kussensloop en uitwringen, dan heb je alleen vocht in je ketel, en dit gaat niet snel aanbranden, omdat de geur en smaak dan al lang een niveau bereikt heeft waarbij je maag het niet wil opnemen. 😉 😉 😉  pulp meestoken kun je beter doen als je wat/veel ervarener bent, en het proces makkelijker kunt opvolgen.

Forum Lid
op 9 december 2018

UPDATE: Appelsap in de emmer

 

Dag allemaal,

Na het eerste debacle, heb ik vandaag een tweede poging ondernomen. Bij de Lidl waren de Jonagolds in de aanbieding. 90 cent per kilo, dus ik heb twee dozen vol meegenomen. Appeltje of vijftig, schat ik. 

Ik heb ze met de sapcentrifuge verwerkt tot sap, waarbij ik toch weer tegen wat vragen opliep.

  1. Is er nog iets dat je kunt doen met de pulp? Daar hou je toch behoorlijk wat van over.
  2. Uit de sapcentrifuge kwam sap én een soort van schuim. Wat doe je daar mee? Ik heb het zo goed en kwaad als het ging van het sap afgehaald en hoop dat dit oké is.
  3. Voor dit avontuur had ik wat gist van WhiteLabs gekocht. Dat is genoeg voor twintig liter. Ik had in totaal 5.5 liter aan sap. Daar heb ik nog een goeie schep basterdsuiker aan toegevoegd, dat ik had opgelost in 25cl. water. Dus van de gist heb ik de helft gebruikt, dat leek me logisch. Is dat het ook? En zo ja, kan ik de rest van het gist nog bewaren of iets dergelijk?

Bedankt voor alle tips tot zover, zonder jullie had ik het waarschijnlijk al opgegeven.

Groet,

 

Henk

Van HenkRigter

Dag Henk,

 

Ik zou de appelsap samen met de pulp in een vergistingsvat gooien en even goed roeren. In de pulp zitten nog een boel smaakstoffen. Even checken op SG om te kijken wat het suikergehalte is en eventueel wat suiker toevoegen. Hele pakje gist erbij kan geen kwaad. De gisting verloopt hooguit sneller. 

 

Na afloop van de gisting kun je de pulp makkelijk meestoken. Zorg ervoor dat je op de bodem van je ketel een rooster hebt liggen om de boel van de hete bodem af te houden en stop de pulp in een kookzak of oud kussensloop. Dat voorkomt dat de pulp aanbrandt en geeft meer smaak aan je stooksel.

 

Succes.

 

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 9 december 2018

Het gist kun je er allemaal bij gooien, dan begint het lekker snel en is de vergisting sneller voorbij. De White labs is volgens mij een vloeibare gist…. kun je niet bewaren. Ook opengemaakt zakjes korrelgist kun je niet bewaren helaas. Je kunt van het gist met wort een starter maken en die in de koelkast nog wel een tijd bewaren.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 10 december 2018

waar is Nimrax. Beelden zeggen zoveel meer. Nee er kan geen spul, althans niet waar ik op doelde aanbranden maar  ik bedoelde spullen uit stookwinkel.Nimrax filmpjeVan Lummel

Yoooo, deze bedoelde je toch?
https://youtu.be/IbfUELkMlcs

Forum Lid
op 10 december 2018

WAARSCHUWING, deze opnamen zijn bij Uw dealer gemaakt, als U denkt zonder extra kosten/ideeen terug naar huis gaat. Vergeet het maar. Het wahalla van de stokers ligt aan Uw voeten. En Jan zal Uw verslaving met alle plezier voeden, zelfs de schapen zijn er goed mee.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 10 december 2018

Ah, dus nu lees ik dat ik na de gisting wél moet stoken. Dus als ik straks de appelsap heb gegist in de emmer, dan moet ik het nog stoken om cider te krijgen? Dat wist ik niet.

Admin
op 10 december 2018

Als je Cider als eindproduct wilt hebben dan hoef je niet meer te stoken. Dan laat je het enkel vergisten en klaren. Bottelen met een beetje suiker om zo koolzuur in de fles te verkrijgen.

 

Wil je er een borrel van maken dan kun je de Cider verstoken

Forum Lid
op 10 december 2018

Top, duidelijk. Alhoewel ‘klaren’ voor mij ook een nieuwe term is. Hoe doe ik dat het beste?

Forum Lid
op 10 december 2018

Henk, lees even dit topic.
https://www.stookforum.nl/thread/razendsnelle-sprankelende-appelcider-in-de-maak/

Staat alles in. Ik gebruik geen wijnsteenzuur, ik gun het de tijd en dan klaart het vanzelf.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 2 januari 2019

UPDATE: Alweer enorm bedankt voor alle input. Ik denk dat ik langzaam maar zeker halverwege ben. Kijk, hier is mijn emmer. Zoals je ziet niet enorm veel sap er in, maar goed. Nu weet ik dus niet zeker, hevelen en klaren of meteen in de fles? Want er bubbelt ondertussen niks meer.

Forum Lid
op 3 januari 2019

Ik kreeg via PM deze vraag van Henk:Ik kon in het topic waar jij mij naar toe verwees echter niet zo heel veel vinden over hoe ik moet klaren en hevelen. Ik neem aan dat ik dat via het tapje moet doen, anders komt er lucht bij de cider. In dat geval, hoe voorkom ik dat ik gist door het tapje krijg?

Antwoord Nimrax: Allereerst sorry dat je bovenstaande vraag niet eerder is beantwoord.
Je kunt de uit gegiste appelcider (bubbels zijn gestopt) gewoon gaan bottelen, liefst met een vul pijpje. En dit is het mooie van een  gistton met een kraantje. Dan kan je ook via het kraantje bottelen. Residu heb je dan geen last van, die blijft op de bodem van je ton en je kraantje zit net boven het residu. Is echt over nagedacht. En op deze manier komt je cider minimaal in contact met zuurstof.
Ik gebruik momenteel lege coca cola flessen om te bottelen. Deze kunnen tegen extreem hoge druk. Doe ik 8 gram suiker in een 1,5literfles en vul die af. Na een week op kamertemperatuur begint het dan al wat te worden. Als je er een wilt testen, wel eerst koud zetten. Cheers alvast man!

Forum Lid
op 3 januari 2019

Hevelen is je nu wel duidelijk, met je kraantje gaat makkelijker en een vulpijpje is niet noodzakelijk maar werkt vooral bij bierflesjes vullen ideaal. (Ik gooi in 33cl flesjes een glucose druppel van stookwinkel in het flesje, afvullen en kroonkurk erop rammen, wegzetten(bij kamer temp) en next bottle… (Monniken werk, echt waar). Klaren kan ook hier weer op twee manieren: Met klaringsmiddel (stookwinkel) Gebruik zie topic : Supersnel sprankelende appelcider maken.
Ik kies voor zelfklaring maar dat kost dus veel tijd. Niks doen, laten staan en dorst lijden.

Wist je dat de appel een scala aan heilzame stoffen in zich herbergt. Deze blijven goed behouden ondanks de alcohol in de cider.
Lees ook eens:
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/157559-de-geneeskracht-van-appel.html

en

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/98414-10-geneeskrachtige-kanten-van-de-appel.html

 

Forum Lid
op 3 januari 2019

Ah, top man! Goed, dan ga ik er nu van uit dat ik NIET eerst hoef te hevelen naar een andere emmer om te laten klaren. Dat gebeurt voldoende op de fles. Ik zet de boel morgen dan mooi op mijn 1ltr beugelflessen met een schepje suiker.

Forum Lid
op 3 januari 2019

Henk, Ik denk ook dat overhevelen geen meerwaarde heeft, ik experimenteer er wel mee maar heb nog geen resultaten.
Je moet je vooral even experimenteren met hoeveelheden suiker die je in je bottelflessen mikt.
In een suikerklontje zit 4 gram. En voor cider is 7 tot 9 gram redelijk standaard.
Echter : Appelsuikers verschillen per soort en per partij.
Ik heb ook wilde vergisting toegepast en champagne gist en cider gist en stookwinkelgist en eerdaags nog droge bakkersgist.
Smaken lopen uiteen, de biologische zelf geperste appels smaakt naar appelwijn.
Tot heden de beste smaak en bubbels verkregen met Aldi appelsap (1.33 euro per.1,5literpakken)x10 pakken.
Ik ben nog lang niet klaar want ik wil alles nog een keer overdoen en dan wel een video special van maken. Dus varieer met je suiker en gist en als je een flesje opentrekt: Bij teveel suiker krijg je de dop tegen je koekenpan 😉

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
10 op 4 januari 2019

Allemaal, zie hier mijn cider! Nu heb ik nog één vraag. Ik heb netjes een zakje suiker op de bodem. Moet ik nu schudden om het te vermengen, of gebeurd dat vanzelf wel?

Brouwmaat
op 4 januari 2019

Gewoon rustig schudden, dan vermengt de suiker zich goed.

Forum Lid
op 4 januari 2019

hopelijk zijn uw flessen sterk genoeg ik had er ook van die flessen en is gewoon onploft door de nagisting

Forum Lid
op 4 januari 2019

Moet ik nu schudden om het te vermengen, of gebeurd dat vanzelf wel?Van HenkRigter

Het gebeurd toch wel, ik schud niet, komt het evengoed dik in orde.

Forum Lid
op 5 januari 2019

Mooi! Nou, nu wachten we drie maanden tot het wat is gerijpt. Als het goed is houden de flessen het wel. Heb ze gekocht bij de Welkoop en ze zijn redelijk zwaar. 

Zodra de fles open gaat, laat ik het weten!

Forum Lid
op 6 januari 2019

Als het goed is houden de flessen het wel. Van HenkRigter

Henk, ik heb een mooi stickertje voor je ontwikkeld…effe plakken op je flessies,haha

 

Forum Lid
op 6 januari 2019

MOLOTOV CIDER:”voor de durvers”.

Forum Lid
op 6 januari 2019

Time Bomb Cider:“voor de geduld hebbers.
Tip: Voor spoed explosie eerst heel hard schudden!

Forum Lid
op 6 januari 2019

Tip als je plastic flessen gebruikt en bent bang dat ze exploderen,dan druk ze een beetje in bij het vullen,dan kunnen  ze uitzetten.

Forum Lid
op 6 januari 2019

Kleine bijdrage nog uit Noord Korea:

Kim yong un SPACE CIDER

 

Forum Lid
op 6 januari 2019

Hhahahaha, gasten! Schitterend.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 6 januari 2019
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 6 januari 2019

Ik gebruik steeds groene champagneflessen voor cider, deze zijn veel dikker en laten minder licht door.

Hopelijk houden de flessen het en moest er 1tje kapotspringen, laat de andere flessen dan eens wat koolzuur lossen (even dop lichten).

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 8 januari 2019

hoy,

Ik gebruik ook cava – champagne flessen van recuperatie die ik reinig.

dan moet je wel kroonkurken van 29 mm kunnen plaatsen.

Groetjes

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 11 februari 2019

De beste manier op veel sap uit de appels te verkrijgen is de appels kneuzen door ze door een manuele of elektrische breker te halen. Dat toestel breekt met haken op een as de appels in fijne stukken. Die stukken steek je in een perszak en met een wijnpers pers je al het sap eruit. Uit 10kg appels haal je gemakkelijk 6 à 7 liter zuiver sap. In de opvang emmer van het sap doe je best 2gr sulfiet poeder om het oxideren en bruin worden van het appelsap te verhinderen.

Daarna op het sap direct korrelgist strooien en vergisten.    

Forum Lid
op 11 februari 2019

Sulfiet? Dat is toch een gist-killer?
Ik zou gaan voor deze methode…
https://youtu.be/IbfUELkMlcs

 

Brouwmaat
op 11 februari 2019

Saccharomysesgisten (voor bier en wijn) zijn minder gevoelig voor sulfiet. De wilde gisten leggen eerder het loodje.

Forum Lid
op 11 februari 2019

Sulfiet? Dat is toch een gist-killer?
Ik zou gaan voor deze methode…
https://youtu.be/IbfUELkMlcs

Van Nimrax

Door het kneuzen van de appels komt er veel zuurstof in het sap en het sulfiet zal zich binden met die zuurstof zodat het sap mooi wit blijft. Ook zal het sulfiet de wilde gisten (die altijd aanwezig zijn) tijdelijk lam leggen zodat de cultuurgist de bovenhand heeft. Nadien hebben de wilde gisten geen schijn van kans om zich te vermenigvuldigen.

Dosis sulfiet is 2g/10L sap. 

Forum Lid
op 11 februari 2019

Wat zal mij dat een zorg zijn dat het sap een beetje bruin word,ik hoef geen troep in mijn drank.als het gesookt is is het helder ook zonder sulfiet,en wild vergisten?ik heb vorig jaar 350 kg druiven zonder suiker zonder gist zonder sulfiet gestookt.drank is ook zo goed gekomen.ik gebruik niets en wil ook niets gebruiken in mijn drank dan event.natte bakkers gist.ik respecteer als iemand daar anders over denkt .maar ik hou het op puur natuur.

Forum Lid
op 12 februari 2019

Wat betreft oxidatie, ik gebruik alleen de gevallen appels, die laat ik een paar dagen apart liggen, door dat deze gekneusd zijn, is het suikergehalte al hoger. Oxidatie is dan al begonnen, en sulfiet zal dat niet meer tegenhouden. Wilde gist is ook geen probleem, anders moet je eerst al je fruit gaan wassen, en dan nog loop je het risico, wilde gist mee te nemen.

Forum Lid
op 12 februari 2019

Al mijn raadgevingen zijn bedoeld voor de topic starter die een cider wil maken waarvan ik dacht om te drinken. Om af te stoken is oxidatie en wilde gisting niet relevant.

Forum Lid
op 12 februari 2019

Sorry Brouwerke , je hebt gelijk. Ik maak er appelwijn van, en daarbij is het alcohol percentage belangrijk, is de smaak minder, gaat het de ketel in, dus altijd prijs.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 12 februari 2019

En als je nou eens wat meer kilootjes te persen hebt geef je maar een seintje, Stookwinkel heeft een fantastisch systeem klaarstaan. Voor wie het gemist heeft: https://www.youtube.com/watch?v=IbfUELkMlcs

Hier ging het om 200 kilo maar ook 1000 kilo is prima in een paar uurtjes te doen.

Inmiddels hebben we hem ook al gebruikt voor tomaten, maar het is geschikt voor alle soorten fruit.

 

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren