Hoe ik begin met moonshinen

Geupdate op 7 mei 2019 in Mijn installatie
17 op 23 april 2019

 

Laat ik beginnen te vertellen dat mijn eerste stap in het stoken is begonnen met het lezen van dit forum. Ik heb al een paar jaar, tot volle tevredenheid een SmartStill waarmee ik mijn eigen H2O destilleer (JA, een glas melk per dag levert meer ingrediënten op dan het gedestilleerd water wat ik gebruik ter (smaak)verrijking van de koffie, thee en siroop wat ik nuttig.)
Owkeeij: mijn totale installatie is momenteel dus enkel de SmartSttill…
Ondertussen heb ik een aantal (denk ik) basis-instumenten besteld: Brix refractometer 0-32; Alcohol refractometer 0 – 80%; 200 mL testbuis; alcohol hydrometer; wash hydrometer; paar erlenmeyers; setje roermagneetjes. De magneet roerder wil ik zelf maken (om m’n giststarteter te optimaliseren).
Morgen ga ik verder met m’n bestelling, en ja, wss gebruik ik een aantal instrumenten alleen in het begin, om te leren… Leren kost óf geld óf tijd  (of een kater..).

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 23 april 2019

Tja om te beginnen,al die spullen heb ik niet,maar dat komt om dat ik zeeer primitief stook.mijn uitrusting is.ketel en gasbrander uit Roemenie,kosten €127.50 lpg fles van Nimrax gekregen,en alc.meter €5.00 de rest koelvat spiraal etc.gratis.de meeste van de stokers op het forum beginnen met een suikeroplossinng,die vergisten ze en stoken daar hun drank van,ik stook alleen fruit ,meestal druiven 500 tot 700 kg per jr.tevens stook ik nu ook mais.mijn ketel is 100 ltr,dus die hoeveelheden kan ik wel aan,maar op het forum staan div.recepten en word op vele plaatsen uitgelegd hoe ze het doen.en na mij reageerd er zeker iemand.maar heb je vragen aan mij geef ik graag advies.gr.Chris

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 24 april 2019

in het begin is altijd leuk om met ern simpele basis al een leuk resultaat te krijgen en zo wat ervaringen op doen .
Een suiker vergisting en daarmee een alcohol maken .daar wat kruiden of vruchten in trekken en deze opnieuw over te halen .
Daarmee is met de dingen die je opnoemde te hebben al een leuke start .
Ik weet niet waar je woont maar je kunt altijd even komen kijken en misschien wat ideeën op doen . ( ik woon net boven Leeuwarden )

Forum Lid
op 24 april 2019

@Robbert, Dit is ook ongeveer mijn idee van aanpak! Ik woon ongeveer een uur fietsen bij je vandaan dus ga ik graag, in de vakantie, op je uitnodiging in! Je telefoonnummer ben ik op het forum tegengekomen (en genoteerd).

Forum Lid
op 24 april 2019

Je bent van harte welkom .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 24 april 2019

Ben ik weer. Heb nu een paar watersloten met dop, en thermometer gekocht. Straks wat bloem en yoghurt halen, let’s begin!

Forum Lid
op 24 april 2019

Goed zo ,en je hebt een goede leermeester aan Robbert.ik zit achter de ketel😜

Forum Lid
op 24 april 2019

Zet hem op. Ben benieuwd

Forum Lid
op 24 april 2019

gewoon simpel beginnen met bij basis komt het altijd goed . beetje
inlezen – een basis brouwsel / stookwijn ,
En de basis simpele standaard dranken als een vodka ,gin , whiskey , jenever en aquavit maken .
Dan komen later de Brandy’s , au de vie , cognac enz .
Gewoon leuk bezig zijn met heerlijke resultaten .

Forum Lid
op 24 april 2019

Heb inmiddels 17 ltr maar loopt nog,net regen en harde wind,en dan zit die gek onder het afdak te stoken,over een uurtje klaar.denk ik.20 ltr op een dag vind ik netjes.ben ook pas laat begonnen.moet hem nog verdunnen naar 40% maar eerst nog 1 -1.5 ketel stoken.🙄

Forum Lid
op 24 april 2019

Thats the SPIRIT!
Offtopic  ’t Lijkt wel of je in het noorden van ons land woont!?!

Forum Lid
op 24 april 2019

Nee een limburger zit in Venlo.de regen komt van een kant goed uit,krijg ik de koelvaten weer vol,maar ik stook onder alle omstandigheden,ook in de winter,stook in de zomer ook met 40 graden op hout in Roemenie,maar het probleem is nu ik barst vd pijn in mijn rug al vier weken kan maar 15 min staan en dan ook nog sjouwen,je bent gek of gek😂😂😂maar dorst is erger dan honger,Adriana heeft mij 20 kg suiker gehaald voor bij de mais,ze is echt mijn steun in het stoken,tof vrouwtje,moet ook nog verprutste Turkse raky op nieuw stoken voor iemand,dus Chris verveeld zich nooit.en dat is met pensioen,rij ook nog als hobby 20 -30 uur per week taxi,ja ik weet het,echt gestoord.en dat met 67 jr. ben blij dat ik het nog allemaal kan ben verder kerngezond.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 24 april 2019

Vandaag via de achterdeur bij de bakker binnengelopen.
Op mijn vraag of hij ook 13/630 bloem had , keek hij me wezenloos aan. Toen ik zei dat het een bloem is met een hoog glutengehalte merkte hij fijntjes op: “Oh, dat noemen wij patentbloem!”.
Eerst maar eens internet geraadpleegd: Is idd een bloem die uit het binnenste van de korrel wordt gemaakt, met idd een hoger glutengehalte.
Voordeel van patentbloem is dat iedere super zoiets verkoopt. Je kan dus op je fietsie stappen en een volgende portie halen. Morgen maar eens aan de slag om van die wilde gist-cellen te ‘vangen’.

Forum Lid
op 24 april 2019

Goed bezig,ik gebruik alleen nog gist bij de mais,verder laat ik de natuur zijn werk doen,ben aan de 200 kg wild vergiste druiven begonnen zonder suiker,vandaag 20 liter uit 140 kg gestookt.moet ik nog verdunnen naar 40% maar eerst nog de rest 60 ltr verstoken.

Forum Lid
op 24 april 2019

Ben nu net klaar,beloning,biertje,het giet hier dus mijn koelvaten komen wel vol.600 ltr regenwater,kost ook niets hahaha🍺

Forum Lid
op 24 april 2019

Elke bakker zou dat ook horen te weten
Dat is de W index . van bloem
Er zijn div waardes zoals ook L en P waarde .
W waarde is van belang.
Gaat om de proteïne eiwitten

Forum Lid
op 24 april 2019

Top! Dat je biertje goed mag smaken!
Ga zeker je mais-recept een keer uitproberen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 7 mei 2019

Zo, ff een update.
Omdat ik low-budget leef heb ik de gereedschappen, die ik denk nodig te hebben, in China besteld. (Ja ik weet dat de kwaliteit vaak minder is dan kopen in Nederland, maar toch, 30% minder betalen…)
Omdat een mede forumlid het genereuze aanbod deed om een gist bij hem af te halen heb ik de stap genomen om een mini vriezertje te kopen. In de koelkast, met een wekelijkse verzorging, schijn je gist zeker drie jaar te actief te kunnen houden. In de vriezer overleeft de gist mij waarschijnlijk. 😉 Maar hierover later meer!

Ik ben nu druk aan het ‘spelen’ met mijn nieuwe huisdiertjes: het ene potje voorzichtig behandelen; het andere potje een stess-factor bezorgen; de inhoud van mijn vierde potje heb ik ‘mishandeld’…. Ja, toch wel een heel avontuur!

Een eigen gist opzetten is er, helaas, nog niet van gekomen. Dit komt mede omdat ik, per abuis, van een verkeerde vooronderstelling ben uitgegaan. (Optimale gisttemperatuur is ~25 graden, en deze temperatuur, ja, leek er buiten lang niet op.) Maar binnen veertien dagen start ik ook hier mee!

Ondertussen heb ik vier potten met gist staan, eentje is wss te erg mishandeld en is misschien een zuurdesem geworden, de tijd zal het leren.

Tot zover mijn update; ga nu mijn vier potjes met gist verzorgen, tot een volgende keer.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren