Hoe kan ik het best het alcohol percentage verhogen?

Geupdate op 16 mei 2020 in Stookforum
17 op 12 mei 2020

Ik haal met de koker die Robert een tijd geleden voor mij getekend heeft zie foto in bijlage (hoogte 60 cm – diameter 28 mm) 78%.
Op zich ben ik daar zeer tevreden mee daar ik dit toch altijd afleng naar 40% voor likeuren of wodka.
Maar sommige recepten om b.v. notenwijn (porto), advokaat of desserts te maken gebruiken altijd in hun verhoudingen alcohol van 96%. Ik heb al geprobeerd dan wat meer alcohol toe te voegen maar soms kloppen de verhoudingen qua smaak en structuur niet meer. Nu is mijn vraag kan ik het alcoholgehalte nog wat opvoeren en zo ja hoe? Ik lees verschillende info die soms verschillend is.
Deze info kom ik tegen:
– Het eerste distilaat opnieuw puur stoken zonder aan te lengen.
– Het eerste distilaat opnieuw stoken door 1 deel alcohol aan te lengen met 4 delen water.
– Het eerste distilaat opnieuw stoken door eerst af te lengen tot 40%.

Wat is nu de beste en veiligste manier?

 
  • Geliked door
Antwoord
1 op 12 mei 2020

Eric, misschien helpt dit topic je

Forum Lid
op 12 mei 2020

Interessant filmpje dit wil ik ook eens uitproberen. Maar wat zijn de verhoudingen van glycerine en calcium op hoeveel alcohol?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 12 mei 2020

Wat is nu de beste en veiligste manier?

Ja, daar vraag je me wat. Beste manier en/of de efficiëntste en bovenal het veiligst. 

Stook maximaal wat je ketel aankan. Gooi je ketel met  jouw maximale alcohol in een hele grote pan water (kan gezien je foto of koop op marktplaats een weckketel en verdomd die werkt ook op inductie, hoe mooi is dat. Merk Weck. En de pure alcohol gaat stromen op 78 graden. Hoe weet ik dat? De Grainfather. Die gaf me alle informatie die soms best lastig te vinden is op fora. Op fora wordt vaak moeilijk gedaan om domweg moeilijk te doen. Probeer het. het werkt. En je alcohol smaakt nog lekker ook. Dit was Lummel voor vandaag. Terug naar de experts. 

Forum Lid
op 12 mei 2020

Nee sorry, Westfalia is het merk. Uit West-Duitsland. Toen het leven nog simpel was. Hahaha, al geniet ik hier ook wel van. Ga zo effe kijken op marktplaats of ik hem kan vinden. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 12 mei 2020

En nou ging ik nog zelf twijfelen ook, heb je het nou? Foto. Deze werk op inductie. 

 

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 12 mei 2020

Kijk wat percentage 1e stook is . Paar simpele trucjes breng alcohol op percentage van de alcohol rond 48% . Wikkel een vochtige lap om kolom en hou deze met plantenspuit vochtig . Vocht verdampt en ontrekt warmte aan kolom dus koelt waardoor je meer reflux krijgt . En hoger percentage . Je kunt ook iets calcium toevoegen vlak voor overhalen . Maar wat glycerine werkt ook .
5- 10 ml glycerine p/l
3- 5 gr calcium p/l

Forum Lid
op 13 mei 2020

Zal ik eens proberen. Ik hou je op de hoogte.

Forum Lid
op 13 mei 2020

Wat die calcium betreft, waar is dit (in kleine hoeveelheden) te koop? Mag ik daarvoor ook gemalen eierschalen of oesterschelpen van de dierenwinkel gebruiken? Bij mijn opzoeking lees ik ook dat calciumcarbonaat in feite krijtpoeder is en te koop is in kledingwinkels voor het afzomen met een verstuiver van kleding. Mag dit ook gebruikt worden of bevat krijtpoeder nog andere (onzuivere) stoffen.

Forum Lid
op 13 mei 2020

Krijt poeder kun je gebruiken .
Oester en eierschalen ook mits het tot poeder is vermalen .
wanneer je een alcohol met smaak stook kun je beter glycerine gebruiken omdat calcium ook neutraliserende werking heeft.

Forum Lid
op 16 mei 2020

Dag Robert;
1) Hier het resultaat van mijn stook.
Ik heb zoals je zei 1 liter alcohol van 48% met daarin 10 ml glycerine en 5 gram calcium genomen.
Mijn koker heb ik helemaal omwikkeld met een keuken handdoek en constant nat gespoten.
Ik heb een alcohol gehalte van 85% bekomen waar ik zeer tevreden mee ben.
Als test heb ik nog een stook gedaan maar dan op de gewone manier zonder natte handdoek, glycerine en calcium.
Nu blijkt dat beide stoken het zelfde resultaat hebben van 85%.
Dus met toevoeging of zonder en koker nat maken of niet geven het zelfde resultaat.
De glycerine is dezelfde zoals op jou filmpje van kruidvat en voor calcium heb ik eierschalen met een koffiemolen gemalen zo fijn ik kon. Het is niet echt poeder maar gelijkt meer op zandstructuur. Misschien ligt het daaraan of aan de opstelling van mijn ketel. Ook de handdoek heb ik constant en over de ganse hoogte drijfnat gehouden.
Maar zowiezo is het voor mij niet belangrijk want ik ben dik tevreden met het resultaat van 85% maar puur uit interesse zou ik toch wel eens willen weten wat de oorzaak is.

2) Is dit normaal als je een tweede stook doet dat je ketel meer kracht moet uitoefenen.
Als ik normaal stook van stookwijn mag mijn brander amper op de allerlaagste stand staan, maar bij het stoken van uit 48% is het net alsof er bijna geen kracht genoeg is en moet mijn brander op de hoogste stand staan.

 

Forum Lid
op 16 mei 2020

Je hebt altijd met kolom werken meer energie en iets zwaardere brander nodig dan met een helm werken . misschien kun je op een iets grotere brander werken en is het meer te temperen .
Wanneer je de temperatuur goed met brander kunt regelen en je kunt op de top / brug nauwkeuriger dan op die 78,3 graden afgaan zal ook invloed met een ontwikkeling beter zijn .
Het balans tussen onder en boven heeft invloed op de damp beheersing En dus verzadiging .
Maar mooi dat je nu al met simpele middelen 7 punten gestegen bent .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 12 mei 2020

Vroegâh had ik een ijzeren ketel met een ijzeren kolom van 50 cm hoog en ca 26 cm binnendoorsnee. Daarmee kon ik meer dan 90 % halen. Ik deed de kolom vol met koperen krullen, die ik gemaakt had van installatiedraad, en grint. Ging prima. En dan rustig stoken.

Ook de truc van Robbert: natte lappen om de kolom wikkelen, dan krijg je meer reflux.

Je kunt inderdaad ook de ketel vullen met 40 % wijn, dan zit je met één schotel al op 77 %, en met 2 op 86 %. Een sterkere vulling wordt algemeen afgeraden wegens brandgevaar, maar dat is onzin. Het heeft alleen weinig zin: 50 % levert 79 % op in een schotel en 87 met 2 schotels, dus dat is de moeite niet. En je loopt wel meer risico op droogkoken van je ketel.

Forum Lid
op 12 mei 2020

Droog koken ? Kwestie van bij blijven en stoppen op wat je behoort te krijgen / verwachte opbrengst . Je weet immers waar mee je begint aan volume en percentage .
Je kun met grote van volume en hoogte percetage wat je opvangt immers weten wat nog in ketel achter zou zijn gebleven.

Forum Lid
op 13 mei 2020

Ja, OK, als je goed oplet, kun je het voorkomen. En toen laatst een ketel rum (bijna) droogkookte, kon ik het ook horen aan het geluid.

Maar goed, het heeft ook weinig zin om meer dan 40 % in je ketel te doen. Je kunt beter een hogere kolom gebruiken.

Forum Lid
op 13 mei 2020

Een te hoge kolom moet meer vermogen onder wat weet resulteert in verbranden van je stookwijn .

Forum Lid
op 13 mei 2020

( als je 35 l van 40% vult in een ketel .is dus 14 liter alcohol en. Is 21 liter andere vloeistof aanwezig .
Je stook toch niet door om weer 35 l van 40% te krijgen maar 82 %of hoger? Dus wanneer je stop is je opvang volume veel kleiner dan begin volume .
De rest zit nog in Ketel .
Dan zou droogkoken niet gebeuren

Of je hebt enorm damp verlies ergens .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 13 mei 2020

Lijk wel een beetje op mijn eerste zelfbouw ketel. Alleen had ik boven op de kolom een T-koppeling gemaakt zodat ik daar de temperatuur kon meten. Ik had het ook niet voorhanden maar volgens mij krijg je met een dikkere doorsnede van je kolom een hogere alcohol promillage. Ik gebruikte een 22mm buis en  na 2 runs had ik dan tussen de 65 en 85 %. Voor de drankjes die ik maakte was dat meer dan genoeg.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren