Hoe lang vergisten?

Geupdate op 22 maart 2019 in Stookforum
17 op 17 maart 2019

Hallo,

Vorige week Donderdag avond heb ik mijn eerste Whisky mash gemaakt. 5 kg pester mout (30PPM) met 15 liter water op 60 graden temperatuur gebracht. Na afkoelen tot onder 30 graden de prestige gist 15min laten hydrateren en daarna goed doorgeroerd. Het waterslot was de volgende ochtend al flink aan het borrelen. Gister avond (zaterdag) is het waterslot al bijna gestopt met borrelen, heel traag nog wel. Hoe lang moet de mash nog vergisten en wanneer weet ik dat de stookwijn gereed is om te gaan filteren en stoken? Mijn originele plan was om a.s. Zondag pas te gaan stoken. Alvast bedankt voor het advies!

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 17 maart 2019

Geduld is het sleutelwoord, als je een paar dagen geen enkele activiteit, in je waterslot, meer waarneemt, kun je gaan stoken. maar beter een week te lang gewacht, dan teleurgesteld.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 18 maart 2019

Bedankt boor je snelle reactie William!

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 18 maart 2019

als waterslot stil blijft . de geur is fris en prikt niet in de neus is vergisting klaar . eventueel die je spiritus op theelepel . deze steek je aan en hou je aan oppervlakte van mash . spiritus brand Normaal nagenoeg kleurloos blijft dat zo is vergisting over . wordt vlam geel of gaat die uit is er nog ruim koolzuur en vergisting

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 18 maart 2019

Ik reken altijd 2 weken voor de whisky. 10 dagen laten gisten, ook al beweegt het waterslot niet meer. Daarna afhevelen en nog een viertal dagen laten klaren…

Forum Lid
op 18 maart 2019

De tijd nodig voor vergisting is niet een standaard . Hangt af van gebruikte producten , gist , temperatuur , zuurtegraden , suiker, zetmeel gehaltes , in u.v. licht vergisten , gewoon licht of in donker enz .enz .n
Ene vergisting is in 3 dagen klaar andere kan paar tot soms 12 weken duren .

Forum Lid
op 18 maart 2019

Klopt, maar met de whiskygisten van stookwinkel op kamertemperatuur is dit voor mij alvast een goede leidraad.

Forum Lid
op 18 maart 2019

. Ik snap dat het een persoonlijke leidraad kan zijn maar we hebben het dan over maar 1 product . en er zijn diverse gisten en gist methoden , diverse verschillende basis producten te gebruiken voor whiskey en kamer temperatuur is bij een 18 gr en ander 23 gr . Dus ook dat verschild per gebruiker .
10 dagen gisten kan dus ruim zijn maar ook ruim te kort .
Gist je tekort of laat je de mash te lang na gisten op gist staan is een veel voorkomende oorzaak van mislukking .
Wanneer 1 persoon altijd zelfde handelingen op zelfde voorwaarden doet
kun je globaal een inschatting maken van tijd en opbrengst .
een ander zou dan het exact moeten kopiëren .
Vanwege dat er zoveel variabelen zijn is
Leidraad is niet in dagen en opbrengst maar de toestand van het beslag .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 18 maart 2019

Bedankt voor alle interessante tips. Ik ga de mash vrijdag avond afhevelen en dan dus nog 2 dagen laten klaren. Mooie middenweg toch? Dit is mijn eerste stook dus verwacht dat hij niet perfect zal worden. Een paar leerzame fouten is niks mis mee:)

Forum Lid
op 18 maart 2019

Als uitgegist is afhevelen en verwerken .
Voor whiskey wil je zoveel mogelijk smaak meenemen van het brouwsel .
Wanneer je nu dagen laat bezinken en daarna afhevelt raak je smaken kwijt .

De laatste tijd schijnt alles zo helder mogelijk te moeten waarschijnlijk ligt dit aan beperkingen van moderne ketels of moderne stookmethoden .

Met een goed ingericht distillatie ketel kun je een normaal goed vergist brouwsel rauw verwerken na afhevelen van de gist .

bieren en wijnen zijn geheel anders betreft klaren dan een brouwproces voor ern distillaat .

Forum Lid
op 18 maart 2019

Als ik wil zien of mijn mash is uitgegist hou ik er een lucifer of aansteker boven,blijft hij branden dan is het uitgegist,flakkert de vlam of gaat hij uit dan is het nog aan het vergisten,zo werk ik altijd,ik gebruik ook geen waterslot,en klaren ik klaar niets de gist er af en de rest in de ketel,moet er wel bij vertellen dat ik op een zeer primitieve en oude manier werk.

Forum Lid
op 18 maart 2019

Precies Chris . 👌👌

Forum Lid
op 20 maart 2019

Ik zou inderdaad ook niet afhevelen en daarna nog eens 2 dagen laten klaren ivm met smaakverlies. Zet de ton na een paar dagen geen activiteit meer iets kouder weg in de schuur ofzo. Dan zinkt al een hele berg naar de bodem. Dan hevelen in de ketel en vlammen maar.
Ik brouw ook bier dus ik meet altijd met een sg meter. Is een investering van een paar tientjes maar zeker goud waard.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 19 maart 2019

Ik heb de 10L alambiek stookketel van de Stookwinkel aangeschaft, hopelijk is deze van goede kwaliteit maar dat moet natuurlijk voor mij nog blijken. De mash wil ik toch eerst even afhevelen en zeven denk ik zodat de dode gistcellen en de kafvliesjes te verwijderen. Als je dat niet zou doen brand dit toch juist allemaal aan het is de kans groot dat de spirit na het stoken ook verbrand smaakt? Ik wil ook graag testen of een lucifer goed zou branden om te controleren of het vergistingsproces klaar is. Is het niet verkeerd om het vat daarvoor te openen en de mash daarmee aan zuurstof bloot te stellen?

Forum Lid
op 19 maart 2019

een alambiek kun je een whiskey mash prima in verstoken .
Kook steentjes onderin en het mag geen probleem wezen .
Je kunt het even door een kaas doek in de ketel laten lopen als je bang bent voor aanbranden.
Als het borrelen geheel voorbij is kun je is even testen voor zekerheid .
Is er geen co2 stook je af . is er nog co2 en je dekt het vat meteen weer af zonder roeren zal het niet gelijk tot Problemen leiden omdat co2′ nog zuurstof verdrijft .

Forum Lid
op 19 maart 2019

Ik maak mijn vaten regelmatig open ze zijn ook niet echt luchtdicht afgesloten dus niet bang zijn.en wat Robbert zegt even door kaasdoek als je bang bent voor aanbranden.komt goed ik werk altijd zo.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 22 maart 2019

Update: zojuist toch het vat open gemaakt en tot mijn verbazing was het nog behoorlijk aan het gisten, ondanks dat het waterslot weinig beweging liet zien. Er zit nog veel schuim en actieve belletjes op de mash en een aansteker gaat direct uit boven het vat. Ik heb een klein beetje heldere stookwijn gemeten met de refractometer welke aangeeft dat er al 20% in zou zitten… is dat überhaupt wel mogelijk?? De mash ruikt gelukkig hoed en smaakt een klein beetje zurig maar dat is goed heb ik begrepen.

Crew member
op 22 maart 2019

Wanneer e.e.a. nog aan het vergisten is en het waterslot vertoont geen activiteit dan zal het vat ergens lekken. Vat dicht laten en goed uit laten vergisten en klaren is mijn advies.

Ik weet niet welke refractometer je hebt gebruikt. Een alcoholrefractometer is onbruikbaar voor stookwijn. Heb je een refractometer met een SG/Brix schaal dan moet je een correctiefactor toepassen. Een SG/Brix refractometer kun je enkel gebruiken om het start SG te meten, is de vergisting op gang dan altijd een correctie toepassen of meten met een hydrometer.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren