Hoe te beginnen

Geupdate op 8 november 2018 in Stooktips
26 op 21 oktober 2018

Hallo .
Ik ben kor woonachtig in de noordoostpolder.
Ik woon tussen de boomgaarden met onbeperkt appels.
En die wil ik ook gebruiken voor mijn drank.
Maar ik ben nieuw en alle hulp is welkom .
Ik heb een koperen ketel van 10 liter aangeschaft.
Ook heb ik alle benodigdheden maar ik zoek nu alleen nog een goed recept
Ik heb een gist emmer .
Maar hoe en hoeveel appels heb ik nodig voor in de emmer en hoeveel gist moet er dan bij .
En hoe lang moet het staan voordat het in de ketel kan .
Ik hoor het graag

 
  • Geliked door
Antwoord
9 op 21 oktober 2018
Forum Lid
op 22 oktober 2018

Hoe groot is je emmer,ik gooi 100 kg in het vergistingsvat,en doe daar 150-200 gr.natte bakkersgist bij,appels in kleine stukjes snijden klokhuis verwijderen,twee emmers kokend water gist oplossen in lauw water,in het vat gooien goed roeren.en op warm plaatsje zetten.na ongeveer twee- drie weken is het uitgegist.je kunt het controleren als je geen bubbels meer in je waterslot hebt,of zo als ik de aansteker er boven vlam uit wachten als de vlam blijft branden,klaar.je kunt het dan nog even koel laten staan,dan zakt het bezinksel naar de bodem.heb je 25 kg dan deel je de 100 door vier.gr.Chris.

Forum Lid
op 30 oktober 2018

Hallo Chris.
Ik heb zojuist 20 kilo appels fijn gemaakt.
Wij zitten nu nog 20 onder de rand .
Nu is mijn vraag hoeveel water moet er nu bij .
Ik hoor het graag .

Groet kor

Forum Lid
op 30 oktober 2018

Gooi er kokend water bij,maar zo veel dat je er ook nog de opgeloste gist bij kunt gooien.let wel op dat het water niet te heet is als je de opgeloste gist er bij doet.en zet het op een warme plaats.

Forum Lid
op 30 oktober 2018

Ok .
Nou jij doet bij 100 kilo appels 2 emmers water .
Dat is 20 liter .
Ik heb 25 liter dus deel ik het door vieren en heb dan 5 liter .
Daar doe ik dan een beetje lauw water met opgeloste gist bij .
Moet de appel pulp onder water staan ?

Forum Lid
op 30 oktober 2018

Vul die emmer met pulp met kokend water,zo ver dat je er ook de opgeloste gist bij kan,en de emmer vol is tot max 20 cm onder de rand.ik weet niet of er nog suiker bij moet,ik kan je appels niet proeven.hoe zoet ze zijn.ik gis zo’n 3 kg.suiker moet voldoende zijn.

Forum Lid
op 30 oktober 2018

En nog wat ik vul met kokend water,tot de appels niet droog staan,kan een of twee emmers zijn,als ze maar in het vocht staan,als je er kokend water bij doet los dan daar de suiker in op.

Forum Lid
op 31 oktober 2018

Hallo Chris.
Nou het staat al lekker te pruttelen.
Ik heb er geen suiker bij gedaan .
De appels waren erg zoet, hoop dat het goed komt .
Ik haal hier de appels bij de teler voor 50 cent .
Dus dat valt reuze mee .
Ik hou je op de hoogte.

Groet kor

Forum Lid
op 31 oktober 2018

Ben benieuwd,maar ik heb er wel vertrouwen in.👍sucses

Forum Lid
op 31 oktober 2018

Da’s mooi om te horen .
Bedankt

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 28 oktober 2018

Hallo Chris.
Dit is informatie, daar heb ik wat aan.
Ik ga er mee aan de slag .
Reuze bedankt !!.
Ik laat weten of het is gelukt .

Groet kor

Forum Lid
op 28 oktober 2018

Sucses.Chris.

Forum Lid
op 28 oktober 2018

En nog wat Kornelis,als je de drank klaar hebt en je laat hem een tijdje liggen dan komt de smaak en de geur vd appels nog meer terug.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 28 oktober 2018

Ok dan zal ik dat doen .
Ik heb een vergistingsvat van 30 liter .
Hoeveel kg appels zou ik daar dan in kunnen doen .
Ik neem aan dat het vat niet helemaal vol moet .
Ik heb destijds ook al zakjes turbo gist gekocht .
Zou ik dat ook kunnen gebruiken of gewoon de bakkers gist

Forum Lid
op 28 oktober 2018

Die emmer kun je tot 20 cm onder de rand vullen dan loopt hij niet over,ik zelf werk alleen met natte bakkersgist,maar turbo kun je ook gebruiken.maak de appels goed kapot,ik werk vaak met grote hoeveelheden,dus ben soms beetje lui maar hoe kleiner hoe beter.als je er kokend water op doet zorg dan dat het niet te heet is voor de gist,je kunt ook om dat het niet zo’n grote hoeveelheid is ze een beetje zacht koken.sucses gr.Chris.

Forum Lid
op 28 oktober 2018

Bedankt voor de info .
Ik ga deze week appels halen bij de fruitteler .
Dan ga ik aan de slag.
Ik ben zeer benieuwd hoe het gaat smaken .
Ik laat het je weten .
Groet kor

Forum Lid
op 28 oktober 2018

Kijk of je val appels kunt krijgen,die op de grond liggen soms krijg je ze gratis of voor een prikje.

Forum Lid
op 29 oktober 2018

Goedemorgen Chris.
Ik zal kijken of er val appels zijn .
Bedankt voor de tip .
Nog een vraag : kan ik de schil er om laten en zo ja , moet ik ze dan ook wassen .
Ik hoor het graag.

Groet kor

Forum Lid
op 29 oktober 2018

Ik schil ze nooit en was ze ook niet,als je tegen de teler zegt dat je val of mismaakte appels wil dan zijn ze vaak goedkoper,hij kan ze toch niet kwijt.appels uit de winkel of op het einde van het seizoen worden vaak met was ingespoten voor de houdbaarheid ,die moet je schoonmaken.

Forum Lid
op 7 november 2018

Hallo Chris
Ik heb alle sap uit de appel pulp geperst.
Nou wil ik morgenavond gaan stoken .
Nou heb ik een paar vragen .
Hoeveel procent moet ik ongeveer de ketel vullen .
En moet ik net zo lang doorstoken tot er niks meer uit komt .
Misschien domme vragen maar dit is mijn eerste keer

Forum Lid
op 8 november 2018

De ketel voor 75-80 % vullen ivm.overkoken en schuim.ik stook door tot 20% alc.er uit komt.de rest is de moeite niet waard.en domme vragen bestaan niet.beter eerst vragen als je niet zeker bent,dan de drank verkloten.gr.Chris.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 29 oktober 2018

Ok dan vraag ik dat gewoon aan de teler.
Of ze bespoten zijn.
Wederom bedankt voor de info .
Groet kor

Forum Lid
op 5 november 2018

Hallo .
Mijn emmer is uitgegist.
Nou heb ik 20 kilo appel pulp waar het sap uit moet .
Moet ik hiervoor een fruitpers aanschaffen of kan het ook op een andere manier.

Groet kor

Forum Lid
op 5 november 2018

Je kunt de pulp ook in een stuk wit katoene laken,of oud kussensloop doen en mee stoken,anders persen.tip,pak twee grote emmers die in elkaar passen,boor in een in de bodem gaatjes,gooi daarin je zak met pulp.de ander emmer vul je met water en zet die er op.in een paar uurtjes is je sap er uit zonder werk en min.kosten,je kunt op de emmer met water nog een tweede opzetten dan heb je meer druk en gaat het sneller.zo doe ik het ook met kaasmaken.

Forum Lid
op 8 november 2018

Hoi Kor, je kunt het raspsel persen of pecto enzymen het laten oplossen tot puur sap.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 8 november 2018

Raspsel persen, en dan kijken of je de geperste overschot, met een paar zakken suiker , ook nog kan vergisten, de smaak komt dan ook nog mee, terwijl het bijna een sugar-wash is.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren