Hoelang moet je mash gisten vooraleer klaar voor het stoken

Geupdate op 30 november 2019 in Gist vragen
45 op 18 november 2019

Ik zie dat hier nogal veel opinies zijn voor wanneer is mijn mash klaar voor te destilleren.

Laat ons zeggen ; 21 liter water + 6 kg suiker + 1 zakje vodkagist (73gr) 

Hoelang moet deze gisten op kamertemperatuur 20 graden !!!

 
  • Geliked door
Antwoord
1 op 18 november 2019

Goed begin, de temperatuur, warmer gaat vaak sneller, kouder langzamer. Wat is de samenstelling van je water? Veel mineralen, lees extra voeding bij weinig mineralen.  Wat is je PH (zuurtegraad) van je water? Zuurstof boven je vloeistof groot of klein? Maar met 3 weken ben je er wel bij 20°C. Gistvoeding welke en hoeveel, welke Gist (snel of langzaam), tot hoeveel % alcohol, veel temperatuurverschil, tocht, luchtvochtigheid, luchtdruk. Om maar een paar factoren te noemen, maar bij 20°c, is 3 weken geen probleem, wil je nog gaan klaren? Of Laat je het zelf klaren, dan kan het langer zijn. 😉 even plagen mag, 3 weken dus, is het korte antwoord.

Forum Lid
op 18 november 2019

Hey William , ik maar een beginnend amateurke die wel heel veel wil bijleren. Als je mij kort de werking en het materiaal dat je nodig hebt kunt opnoemen in de verschillende stappen zou dat heel fijn zijn. Ik wil namelijk een zacht neutraal vodkaatje maken van 37,5 ° – 40° .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
9 op 18 november 2019

Goed begin in deze hobby, is veel vergistingen hebben staan, en/of geduld hebben. Gist is een levend organisme dat zich niet graag laat opjagen. Dit gaat alleen maar ten koste van het eindresultaat.

Forum Lid
op 18 november 2019

hallo bij mij is dat 1 tot 1.5 maand voor ik het stook

 

Forum Lid
op 18 november 2019

Suiker ,water, klein blikje tomatensaus, en gist. Bij 20°C een maand? In de kelder en/of schuur met veel temperatuurverschil ja. Maar bij 20°C stook ik in 3 weken tijd. Turbogist maakt reclame met een week.

Forum Lid
op 18 november 2019

Een week heb ik nog nooit gehaald met welke turbo dan ook. hier staat nu een vat in de gang waar het nooit koeler is dan 20 graden en die gist al 3 weken en twee dagen. Eind van deze week is het sg 990 en dus echt uitgegist. (ervaring van de vorige keren)

Als buffer voor de zuurgraad gooi ik er op voorhand een handje kippengrit in dan komt de pH niet onder de 3,5. Bij turbogist hoeft er geen gistvoeding bij, die zit al in het zakje.

Forum Lid
op 18 november 2019

Wat is SG Lespaul ?

Forum Lid
op 18 november 2019

Suiker ,water, klein blikje tomatensaus, en gist. Bij 20°C een maand? In de kelder en/of schuur met veel temperatuurverschil ja. Maar bij 20°C stook ik in 3 weken tijd. Turbogist maakt reclame met een week.

Van william

Ja dat heb ik gelezen van turbogist , maar dat zijn fabbeltjes dan

Crew member
op 18 november 2019

Wat is SG Lespaul ?

Van christophedc

Specific Gravity of Soortelijk Gewicht.

Je kunt dat meten met een hydrometer of refractometer.

Wanneer je het start SG weet dan heb je meer inzicht in het te verwachten alcoholpercentage. Ook weet je dan meer of e.e.a. al uitgegist is.

Forum Lid
op 18 november 2019

Hoeveel moet de ph waarde en sg meten ?

Forum Lid
op 18 november 2019

Je kunt SG meten met een simpele SG weger .(dobber)
PH met PH papier .
Er zijn ook digitale apparaatjes te koop voor PH te meten en SG
Deze dingen horen tot de minimale basis attributen net als thermometer en alcohol weger.

Forum Lid
op 18 november 2019

Met SG meet je het aanwezige suikergehalte. SG 1050 is 12.5 Plato. (12.37) is 12 Brix. Maar wij hier hebben het alleen over SG, (Voor de rest kom je SG, Brix en Plato in boeken tegen, en dus heb ik een tabel vanaf de competoeter afgedrukt.) 🙂 🙂 🙂

Begin SG – Eind SG X 0.13125 = alcoholgehalte van de vloeistof.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 18 november 2019

Zoals William al zegt er zijn veel factoren die meespelen bij vergisten .
Er is dus geen vast aantal dagen voor te zeggen .
Gemiddelde zit je rond de 3 weken maar dat kan variëren .
Geef het de tijd die nodig is .
Wil je te snel krijg je bagger , wacht je te lang en staat het na gisten te lang krijg je ook verminderde kwaliteit of bagger .
Het is simpel
Water , suiker , gist , een voeding , correct PH voor suiker vergisting , temperatuur en voldoende oppervlakte in vat om gassen kwijt te raken en Tijd !

Forum Lid
op 18 november 2019

het kan geen kwaad dat er een deksel opstaat met waterslot ?

Forum Lid
op 18 november 2019

Ik gebruik zelf zelden een waterslot maar een doek of kogeltje klepje.
Als je de druk van de co2 maar kwijt kan .
Zodra er geen co2 meer wordt gevormd verwerken of afsluiten .

Forum Lid
op 18 november 2019

Denk er zelfs over om op mijn RVC fermentors, biljardballen te leggen, bij mijn bier die een jaar “rijpt”, heb je dan geen last van een uitgedroogd waterslot. Wil namelijk meerdere batches voor de langere fermentatie maken, dus glas en RVS met een biljartbal erop , co² kan er dan wel uit, maar zuurstof er niet in.

Forum Lid
op 20 november 2019

Je zou ook een beetje olie in het waterslot kunnen doen, dat verdampt niet. Dit nadat het harde borrelen is gestopt.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 18 november 2019

Ik zelf maak geen drank van suikerwater, sterke drank is voor mij met granen, molasse of fruit (voor de purist ook met aardappelen). Mijn suikerwater 6 kg suiker, tomatensaus (blikje) aanvullen tot 23L (suiker oplossen in gekookt water, en aanvullen met koud water). Bakkersgist er op en na ongeveer 4 weken stoken. (kelder 15°C tot 19°C.) Dit in de Grainfather op vol vermogen, 90% alcohol, perfect om mijn petri- en andere glas rommel te ontsmetten, tijdens gebruik. (stoompan is basis ontsmetting) En mijn alcohol brander werkt er perfect op. Mijn sterke drank en bier maak ik alleen met Bio-grondstoffen. (geen milieu-freak maar glyfosfaat en dergelijke zijn niet mijn ding) En ja ik ben al bedorven met bier, graanprojecten etc. Dus er zit genoeg “gif” in mijn drank. (alcohol)

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 18 november 2019

@William deze gebruik ik i.p.v. waterslot .

Forum Lid
op 30 november 2019

mooi robbert

Forum Lid
op 30 november 2019

Onverwoestbaar en omdat ze van draaibank komen mooi rond en glad doorvoer rubbertjes sluiten perfect aan .
Werkt magnefiek .

Forum Lid
op 30 november 2019

ja robbert spijtig dat ik van de meesten hier op het forum zover weg woon 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 19 november 2019

Mag je nog in uw mash roeren tijdens de gisting of het deksel even verwijderen ?

Crew member
op 19 november 2019

Nee, je kunt dan je “beslag” mogelijk infecteren.
En je roert onnodig dode gistcellen en ontstane afvalstoffen
van je residu door je ferment.
Gewoon lekker laten staan, de gist doet zijn werk wel.
Stiekem kijken: Wie heeft dat niet gedaan… Zou geen probleem moeten zijn.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 25 november 2019

Na 10 dagen hebben we het beslag gedistileerd , 21l water , 73gr vodkastar , 5kg dextrose.

Heel klaar , maar nog een gistsmaak. Dus m.a.w. te korte gisting gedaan. Kan ik dit nog goed krijgen met 2de en of 3de stook ?

Crew member
op 25 november 2019

De “fout” -lees:-> eigenschap zit hem voornamelijk in de keuze voor alcotec vodkastar.
Die staat hierom bekend. Het blauwe zakje van stookwinkel is beter.
Verdunnen met kraantjeswater en nogmaals destilleren met actieve kool.
Robbert heeft ook vast nog tips uit zijn truuckendoosch…

Forum Lid
op 25 november 2019

kan ook liggen aan dat de vergisting niet goed is gegaan . B.v. na 10 dagen gaan stoken omdat het op het pakje staat maar in praktijk niet goed is gegaan .daarnaast kan het ook een stookfout zijn of verkeerd ketel configuratie of instellingen . Maar zeer sterk neigt het ook na gebruik van dubieuze kwaliteit gist. Beste wat je kunt doen als het echt een gistsmaak is. Natrium bicarbonaat toevoegen aan stookwijn en exacte temperatuur aanhouden van 78,3 graden .( Max 81 in uitloop . stopen op tijd voor naloop . Dus wanneer het percentage van hoofdloop paar % zakt stoppen en rest weggooien . Niet elke ketel is voldoende beveiligd anders kun je ook op hoogpercentage vullen met vertrager.

Forum Lid
op 28 november 2019

De “fout” -lees:-> eigenschap zit hem voornamelijk in de keuze voor alcotec vodkastar.
Die staat hierom bekend. Het blauwe zakje van stookwinkel is beter.
Verdunnen met kraantjeswater en nogmaals destilleren met actieve kool.
Robbert heeft ook vast nog tips uit zijn truuckendoosch…

Van Nimrax

Op welk blauw zakje hebt je het Robbert

Forum Lid
op 28 november 2019

nimrax noemde het blauwe zakje welke hij bedoelde weet ik niet zelf zou ik de mangrove jack west coast adviezere of bruggeman .

Forum Lid
op 29 november 2019

De “fout” -lees:-> eigenschap zit hem voornamelijk in de keuze voor alcotec vodkastar.
Die staat hierom bekend. Het blauwe zakje van stookwinkel is beter.
Verdunnen met kraantjeswater en nogmaals destilleren met actieve kool.
Robbert heeft ook vast nog tips uit zijn truuckendoosch…

Van Nimrax

Welk blauw zakje bedoel je ?

Crew member
op 30 november 2019
Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
13 op 25 november 2019

2de distilatie

Forum Lid
op 25 november 2019

@christophedc dat is en perfect keteltje maar voor hoog en schoon alcohol zijn er wat kleinigheden die je moet toepassen waardoor je kwaliteit verhoogt en daarmee percentage en ook smaak .

Neem een theedoek vouw die in een band en draai die om de hals/ onderkant helm .

maak de doek vochtig en hou deze vochtig . 

Het vocht zal verdampen en warmte onttrekken aan de helm waardoor je een ‘koude brug creeerd waardoor eeh deel van de damp terug condenseert en terug de ketel inloopt .

Alcohol is vluchtiger en zal daardoor puurder over komen en dus ook hoger alcohol en minder ‘bijproduct “/smaak   

 

Forum Lid
op 27 november 2019

Robbert , hoeveel zout moet er in 3,5 liter stookwijn ?

Groetjes Christophe

Forum Lid
op 27 november 2019

Van Natrium bicarbonaat voeg je ongeveer 5 a 7 gram toe gebruik je erbij ook wat calcium carbonaat gaat het percentage nog iets omhoog dus ook schoner .
MAAR stook rustig . Te hoge temperaturen kan misschien de calcium en natrium bicarbonaat mee komen . Ook op tijd stoppen zodat niet in naloop meekomt ( Calcium maakt troebel maar slaat neer en filter je wel uit , natrium bicarbonaat te veel of meegekomen geeft blauwe zweem )

Forum Lid
op 29 november 2019

Als ik alles goed lees heb ik fouten gemaakt met mijn eerste mash. Ik gebruikte 21l water , 5kg dextrose , 73gr vodkastar. 1 week laten gisten. Dit gaf me na 2x stoken en bij de 2de stook het toevoegen van 6gr bicarbonaat nog steeds een gistsmaak. Mijn 2de vat is op dezelfde manier klaargemaakt maar ik ga het 3 weken laten gisten , dan actieve kool toevoegen ( hoeveelheid voor 21l weet ik niet ) en dan stoken . Als dit niet lukt probeer ik met gewone bakkersgist. Wie kan mij verbeteren of tips geven. thanks 

Forum Lid
op 30 november 2019

Vermoedelijk heb je te snel afgestookt . Was na 1week de stookwijn nog lang niet klaar.
Controleren op sg of op co2 vorming .

Gebruik NOOIT correctie middelen als actief kool wanneer niet nodig .

Met 21 liter water , 5 ,kilo dextrose / suiker , 10 gr citroen zuur , bakkersgist , gistvoeding ( b.v. diamoniumfosfaat of tofu of bonen of soja bonen )
Kun je een goede alcohol krijgen .
Meer is niet nodig .

Forum Lid
op 30 november 2019

MAAR, als je dan toch actieve kool wil gebruiken dan voeg je dit voor de gist aan je stookwijn toe. En je moet dan ook altijd een klaringsmiddel gebruiken voor dat je gaat stoken. Deze zijn in afgepaste zakjes(voor zo’n 25l stookwijn) bij de stookwinkel te koop.

Forum Lid
op 30 november 2019

Een goede verlopen vergisting en gebruik van goede grondstoffen heeft geen correctie middelen nodig .
Dus ook geen klaringsmiddel .
( Het is stookwijn , geen bier of wijn maken)
Des te meer rommel je toevoegt des te meer onnodig werk of nabewerking nodig is .

Commercieel heel leuk kant en klare zakjes klarings middel maar je kunt beter een opzet maken met goede producten en juiste bereiding .

Na vergisting afhevellen en afstoken .
Een goedwerkende ketel kan een nog troebel stookwijn goed verwerken .
Brand de ketel aan of kan deze het niet goed scheiden is de inrichting niet goed of ketel niet geschikt .

Forum Lid
op 30 november 2019

Voor de duidelijkheid als je een zakje actieve kool gebruikt MOET je ook altijd de zakjes klaringsmiddel gebruiken. Anders heeft het toevoegen van actieve kool geen nut.

Forum Lid
op 30 november 2019

christophedc

neem een goede raad van mij aan koop u nog 2 vergistingsvaten bij das goedkoper dan activekool en klaringsmiddel en zet alle2 weken een vatje op dan heb je na een tijdje alle 2 weken 25 liter om te stoken uitgisten en uitklaren zonder middelen ik heb er 5 staan

veel goedkoper en bij de stookwinkel te vinden

gr erik

 

Forum Lid
op 30 november 2019

@Rumo Ik snap dat wel maar je moet die rommel gewoon niet gebruiken .
Het is overbodig als je met goede ingrediënten werkt en werkwijze goed is .

Wanneer een producent allerlei rommel bijvoegd is of het product zelf niet goed of het is een verkoop praatje . Commercie .

Forum Lid
op 30 november 2019

christophedc

neem een goede raad van mij aan koop u nog 2 vergistingsvaten bij das goedkoper dan activekool en klaringsmiddel en zet alle2 weken een vatje op dan heb je na een tijdje alle 2 weken 25 liter om te stoken uitgisten en uitklaren zonder middelen ik heb er 5 staan

veel goedkoper en bij de stookwinkel te vinden

gr erik

 

Van evds3

Lijk mij een goed idee. Ik ga kijken of het nu na 3 weken gisten nog een gistsmaak inzit dan ga ik voor gewone bakkersgist . Top EVDS3

Forum Lid
op 30 november 2019

christophedc

het enige wat je nodig heb bij vergisten is geduld neem een normale gist( geen turbo) en veel tijd en eens je eerste vat klaar is elke week of 2 weken( met meerdere vaten) wat je zelf wil maar op natuurlijke manier ! eerst uit gisten en dan uitklaren en je zal weinig gistsmaak hebben !!! dus het enige wat je nodig heb is geduld

gr erik

Forum Lid
op 30 november 2019

Stoken is net als een huwelijk,geduld hebben,en alles met liefde doen zo krijg je goeie drank en mooie kinderen.😉

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren