Hoger percentage of laatste restjes winnen.

Geupdate op 9 september 2018 in Stooktips
4 op 8 september 2018

Hogere kolommen , dure machines verschillende interne en externe koelingen , kolom vullingen om zo hoog mogelijk percentage te halen en toch duur blijven investeren om dat laatste beetje extra te krijgen .
Kan dit simpeler ?
Ja !
Met simpele boiler en kolom van 80cm met keramische ringen op gasbrander haal ik indien ik nodig heb 92 % alcohol soms als ik goed erbij blijf 95 % .
Suiker – gist – citroenzuur- gistvoeding * ( *havermout , wat bonen , rijst e.v.t. tomaat ( puree) )
1 e stook temperatuur 78,3 tot 80 gr.
stoken tot niets meer komt
opgevangen alcohol zal tussen 64 en 72 % zitten .
Dit verdunnen tot onder de 50% !
NU ! passen we de mega investering toe !
Flesje Glycerine/ glycerol 500ml a €6,95 . natuurlijk – plantaardig ( dus geen chemische toevoeging )
Per liter 15 – 20 ml toevoegen .
Nu stoken op 78,3 – graden
Door de glycerine verdampt de vloeistof moeilijker en komt de alcohol zuiverder vrij .
Dus hoger percentage !

Ook kunnen we ongebluste kalk toevoegen aan de vloeistof na de 1 e stook . dit heeft zelfde effect als Glycerine (alleen je ketel is na de tijd een zwijnenhok .)
In industrie word op deze manier ook de zuivere hoge alcohol geproduceerd .

– de heren / dames met de ( semi) industriële apparaten .- t500 – grainfather , genio . –
98% moet zondermeer haalbaar zijn .

 
  • Geliked door
  • Nimrax
Antwoord
1 op 8 september 2018

Leuke tip Robbert!

Komen er op deze manier ook minder bijsmaakjes mee en zijn voorloop/naloop beter te scheiden?

93% of 96% vind ik niet zo interessant maar kwaliteitswinst des te meer!

Je hebt het over verdunnen tot onder de 50%. In een ander topic heb je Noleti aangeraden te verdunnen tot 38 – 40%.

Dat komt doordat de glycerine het flashpoint van het mengsel verhoogt en daardoor de kans op explosieve dampen vermindert?

Als dit het geval is misschien even toevoegen dat dit percentage voor 2e stook alleen met glycerine geldt.

Forum Lid
op 8 september 2018

Mick het Klopt helemaal zoals jij het leest .
Het beste is te verdunnen tot 38 – 40% dus ruim inderdaad onder ontsteek punt van 50% .!

door de glycerine is het vrij komen vertraagd daarom zou je iets hoger kunnen aanhouden .
En net als kalk vertraagd het ook mogelijke ontbranding.

Kwaliteits winst is er ook zeker .
De vloeistof met glycerine ( of kalk) is wat adhesief dus het geen wat bij 78,3 gr verdamp ( de alcohol ) komt zuiverder vrij .

Je kunt zelfs verder gaan door in eerste run ( en e.v.t . tweede run zuiverings zout ( baking soda ) toe te voegen .

Maar ik moet erbij zeggen de kwaliteit van stookwijn of melasse waarmee je begint beïnvloed gebied van de bijsmaakjes .
Des te beter die is des te minder ” trucjes” je hoeft uit te halen om smaakvrij alcohol te krijgen .
——–
Suiker eerst in heet water oplossen
met wat citroenzuur en even doorkoken waardoor het omzet naar beter vergist baar fructose en glucose . een goed NEUTRAAL GIST , ascorbine/ citroenzuur , water , Gistvoeding ( diamoniumfosfaat ) of gekookte rijst of havermout .
Uitgisten tot alle suikers echt op zijn ! dan zonder het bezinksel overhevelen in ketel .
Dan zou je zonder trukjes met alleen wat glycerine bij 2e run een smaakvrij alcohol van boven 92 % moeten opbrengen . met minimale voorloop en naloop restanten .

( met “semi” industrie app 98% ) .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 8 september 2018

De truc met glycerine kende ik nog niet.

Maar die met soda of kalk wel. Het wordt wel afgeraden om aan verse stookwijn of stookbier soda (caustisch, schoonmaak- of dubbelkoolzure) toe te voegen, omdat er dan gevaarlijke verbindingen kunnen ontstaan. Maar toevoegen aan de ruwstook zou helpen om esters te splitsen.

Als ik het goed lees, ben je geen voorstander van tomatenpuree.

Forum Lid
op 9 september 2018

Simpel gezegd is De Banking soda / zuiverings zout is een oude Manier om bijsmaakjes en te verwijderen . De soda blijft achter in ketel in de vloeistof en is verder onschadelijk voor jou eindproduct .
Klopt ik ben geen voorstander van tomatenpuree . t is een goede voeding dat is zeker maar het geeft ook veel foezels en bijsmaak . Daarnaast veel bezinksel , en je gist ton verkleurd .
Voor schone alcohol gebruik ik liever zo neutraal mogelijk basis ingrediënten .
Er zijn veel alternatieve manieren van voeding .
Maar ik liever een basis stookwijn van12- 14 % die neutraal en probleem loos is vergist dan een 18 % stookwijn die bijsmaak of extra bewerkingen nodig heeft .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren