Hoger percentage of laatste restjes winnen.

Geupdate op 29 april 2020 in Stooktips
28 op 8 september 2018

Hogere kolommen , dure machines verschillende interne en externe koelingen , kolom vullingen om zo hoog mogelijk percentage te halen en toch duur blijven investeren om dat laatste beetje extra te krijgen .
Kan dit simpeler ?
Ja !
Met simpele boiler en kolom van 80cm met keramische ringen op gasbrander haal ik indien ik nodig heb 92 % alcohol soms als ik goed erbij blijf 95 % .
Suiker – gist – citroenzuur- gistvoeding * ( *havermout , wat bonen , rijst e.v.t. tomaat ( puree) )
1 e stook temperatuur 78,3 tot 80 gr.
stoken tot niets meer komt
opgevangen alcohol zal tussen 64 en 72 % zitten .
Dit verdunnen tot onder de 50% !
NU ! passen we de mega investering toe !
Flesje Glycerine/ glycerol 500ml a €6,95 . natuurlijk – plantaardig ( dus geen chemische toevoeging )
Per liter 15 – 20 ml toevoegen .
Nu stoken op 78,3 – graden
Door de glycerine verdampt de vloeistof moeilijker en komt de alcohol zuiverder vrij .
Dus hoger percentage !

Ook kunnen we ongebluste kalk toevoegen aan de vloeistof na de 1 e stook . dit heeft zelfde effect als Glycerine (alleen je ketel is na de tijd een zwijnenhok .)
In industrie word op deze manier ook de zuivere hoge alcohol geproduceerd .

– de heren / dames met de ( semi) industriële apparaten .- t500 – grainfather , genio . –
98% moet zondermeer haalbaar zijn .

 
  • Geliked door
  • I ❤ likeurtjes
  • Nimrax
Antwoord
1 op 8 september 2018

Leuke tip Robbert!

Komen er op deze manier ook minder bijsmaakjes mee en zijn voorloop/naloop beter te scheiden?

93% of 96% vind ik niet zo interessant maar kwaliteitswinst des te meer!

Je hebt het over verdunnen tot onder de 50%. In een ander topic heb je Noleti aangeraden te verdunnen tot 38 – 40%.

Dat komt doordat de glycerine het flashpoint van het mengsel verhoogt en daardoor de kans op explosieve dampen vermindert?

Als dit het geval is misschien even toevoegen dat dit percentage voor 2e stook alleen met glycerine geldt.

Forum Lid
op 8 september 2018

Mick het Klopt helemaal zoals jij het leest .
Het beste is te verdunnen tot 38 – 40% dus ruim inderdaad onder ontsteek punt van 50% .!

door de glycerine is het vrij komen vertraagd daarom zou je iets hoger kunnen aanhouden .
En net als kalk vertraagd het ook mogelijke ontbranding.

Kwaliteits winst is er ook zeker .
De vloeistof met glycerine ( of kalk) is wat adhesief dus het geen wat bij 78,3 gr verdamp ( de alcohol ) komt zuiverder vrij .

Je kunt zelfs verder gaan door in eerste run ( en e.v.t . tweede run zuiverings zout ( baking soda ) toe te voegen .

Maar ik moet erbij zeggen de kwaliteit van stookwijn of melasse waarmee je begint beïnvloed gebied van de bijsmaakjes .
Des te beter die is des te minder ” trucjes” je hoeft uit te halen om smaakvrij alcohol te krijgen .
——–
Suiker eerst in heet water oplossen
met wat citroenzuur en even doorkoken waardoor het omzet naar beter vergist baar fructose en glucose . een goed NEUTRAAL GIST , ascorbine/ citroenzuur , water , Gistvoeding ( diamoniumfosfaat ) of gekookte rijst of havermout .
Uitgisten tot alle suikers echt op zijn ! dan zonder het bezinksel overhevelen in ketel .
Dan zou je zonder trukjes met alleen wat glycerine bij 2e run een smaakvrij alcohol van boven 92 % moeten opbrengen . met minimale voorloop en naloop restanten .

( met “semi” industrie app 98% ) .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 8 september 2018

De truc met glycerine kende ik nog niet.

Maar die met soda of kalk wel. Het wordt wel afgeraden om aan verse stookwijn of stookbier soda (caustisch, schoonmaak- of dubbelkoolzure) toe te voegen, omdat er dan gevaarlijke verbindingen kunnen ontstaan. Maar toevoegen aan de ruwstook zou helpen om esters te splitsen.

Als ik het goed lees, ben je geen voorstander van tomatenpuree.

Forum Lid
op 9 september 2018

Simpel gezegd is De Banking soda / zuiverings zout is een oude Manier om bijsmaakjes en te verwijderen . De soda blijft achter in ketel in de vloeistof en is verder onschadelijk voor jou eindproduct .
Klopt ik ben geen voorstander van tomatenpuree . t is een goede voeding dat is zeker maar het geeft ook veel foezels en bijsmaak . Daarnaast veel bezinksel , en je gist ton verkleurd .
Voor schone alcohol gebruik ik liever zo neutraal mogelijk basis ingrediënten .
Er zijn veel alternatieve manieren van voeding .
Maar ik liever een basis stookwijn van12- 14 % die neutraal en probleem loos is vergist dan een 18 % stookwijn die bijsmaak of extra bewerkingen nodig heeft .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
17 op 27 april 2020

hallo Robbert.

Even een vraagje, banking soda /zuideringszout. hoeveel moet je toevoegen in een ketel van 25 liter?

Forum Lid
op 27 april 2020

je gebruikt 2 gram per liter maar met grotere hoeveelheden neemt de toevoeging af .
Is het niet t zwaar verontreinigd neem dan 25 gr op 25 liter

Forum Lid
op 27 april 2020

Thx voor de snelle reactie. Ik gebruik suiker en water met bakkersgist. Stook die in mijn t500 maar vind er altijd dat er een scherp smaakje aan zit. Misschien krijg ik die scherpe smaak er uit. alco percentage zit altijd wel goed rond de 93 procent

Forum Lid
op 27 april 2020

Turbo gist gebruikt ?

Forum Lid
op 27 april 2020

gewone bakkersgist van dr oeiker. gist levure. instand. zal misschien niet de juiste gist zijn

 

Forum Lid
op 27 april 2020

Gist is goed .
Suiker van te voren geïnverteerd ?

Forum Lid
op 27 april 2020

ik kook water en doe de suiker er in, 2 liter water en 1 kilo suiker. blijf roeren tot het een heldere massa is.zeer doorzichtig dus. doe de inhoud in mijn vatje en herhaal dat 5 maal. heb ik 10liter water en 5 kilo suiker. doe er koud water bij 15liter. ik meet temp en als die onder de 30 graden is. een stukje brood en citroensap van verse citroen en dan de bakkersgist er bij. vergisting werkt goed . zou ook de smaak komen door da stukje brood?

Forum Lid
op 27 april 2020

In principe zal dat stuk brood niet veel invloed hebben ..
gist is ook goed .
Inverteren doe je .
Dus tot zo ver oke
Hardheid van het water kan in vloed hebben .
Ik neem aan dat je niet meer roert en alles goed laat uitgisten .
Laat je het na gisten nog lang staan ?

Forum Lid
op 27 april 2020

ik laat uit gisten tot het slot stil komt en dan nog 2 dagen daarna verhuis ik het naar de kelder en daar nog 5 dagen. is er kouder en kan alles bezinken. daarna in de ketel en laat geen enkele smeurie (bezinksel) mee in mijn ketel en die stook ik.  zou ik te lang wachten om te stoken dan?

Forum Lid
op 27 april 2020

Na vergisten afstoken .
Er liggen onderin dode cellen te ontbinden
Gewoon overhevelen en het drap laagje achter laten .
Wanneer je stookwijn wegzet altijd eerst van het gist afhalen . En eventueel na paar dagen nog eens van laatste bezinksel afhalen .
Het koud klaren is meer een bier ding wat is ingeslopen .
Bij bier willen ze koolzuur behouden bij destilatie wil je geen koolzuur .
Koude houd koolzuur vast .
Wanneer je suiker vergist zou je de stookwijn gewoon moeten kunnen verwerken .
Uiteindelijk destilatie is al het schoonmaken .et stookketel.
Dat beetje troebel mag nooit probleem wezen met ketel .

Forum Lid
op 28 april 2020

Bedankt, da zou de reden kunnen zijn dus. de dode gistcellen en te lang wachten voor het stoken. Alvast bedankt voor je tijd en weederom de goede informatie.

Forum Lid
op 28 april 2020

Spoel en reinig na elk gebruik ook kolom en koelers en droog weg zetten .
Of het nu glas , koper , rvs of keramisch is .
Wanneer vochtig word weggezet kunnen muffe luchtjes en zelfs schimmels ontstaan die bij volgend gebruik nare bijwerkingen of smaakjes geven .
Complexere kolommen met platen inwendige koeling , vullingen en pakkingen hebben kleine hoekjes en randjes waar nog wel eens residuen achter blijven .

Forum Lid
op 28 april 2020

spoel altijd na elke stook. na 10 stookbeurten gaat de kolom open en word alles grondig gereinigd. natuurlijk alleen de ringen die er in zitten en het koper. Durf het eigenlijk niet helemaal open te schroeven. maar veronderstel als ik dat bij istil gelezen heb niet echt nodig, misschien toch eens doen ..

Forum Lid
op 29 april 2020

gestookt met bakking soda,smaak is top en zelfs 2 graden zuiverder. dat zuiverder hoefde niet echt maar de smaak wel. Robbert thx voor de goede raad

Forum Lid
op 29 april 2020

Geen dank Patrick .
mooi dat je tevreden bent met resultaat
Daar doen we het toch voor ,,👍

Forum Lid
op 29 april 2020

Wat een goed idee, de reflux op de copperdome!!!!  Nooit aan gedacht. Thnx

Forum Lid
op 29 april 2020
Daar doen we het toch voor Van Robbert

Zeker weten, maar met u kennis van zaken. Super dat je iedereen help, zelf een onwetende van deze materie als ik. Toch een dikke dank u dat je je kennis deelt.

Forum Lid
op 29 april 2020

Wat een goed idee, de reflux op de copperdome!!!!  Nooit aan gedacht. Thnx

Van GercoK

Was een testje en het bevalt me goed. doe het altijd nu. ziet er mooier uit en de resultaten zijn hetzelfde.

Worden alleen verbeterd door leermeesters zoals onder andere Robbert.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 28 april 2020

98% is niet haalbaar daar het azeotropisch punt 96% is.(onder atmosferische druk wel te verstaan. wel onderscheid maken tussen volume en gewichtsprocenten Wat is een azeotroop?
Ethanol vormt met water een mengsel van 96 massa% ethanol en 4 massa% water dat
een vast kookpunt heeft en niet meer met een destillatie te scheiden is. Dit heet een
azeotroop.
100 % zuivere ethanol is op een andere manier verkregen. 100 % zuivere ethanol bevat
vaak sporen benzeen dat vrijwel hetzelfde kookpunt heeft en is daardoor gevaarlijk voor
consumptie. Of je zou moeten ontwateren met kaliumcarbonaat

Water onttrekken door zouten
Benodigdheden
Een reageerbuizenrekje
Een lepeltje
Een gegradueerde pipet van 10 ml
Een horlogeglas
Lucifers
5 ml ethanol
1 ml gedemineraliseerd water
kaliumcarbonaat
Veiligheid
Een veiligheidsbril
Werkwijze
Breng in een reageerbuisje 5 ml geconcentreerde ethanol.
Voeg 1 ml water en een lepeltje kaliumcarbonaat toe.
Schud krachtig.
Waarnemingen
Wat stel je vast?
…………………………………………………………………
Scheid beide lagen.
Breng enkele druppels ethanol op een horlogeglas.
Steek het ethanol aan.
Wat is de kleur van de vlam?

Meer leuke proefjes hier

Forum Lid
op 28 april 2020

PS:Een bekende azeotroop is een mengsel van 97 vol-% ethanol en 3 vol-% water (95.5% bij massa).

Forum Lid
op 28 april 2020

Onder gewone huis tuin omstandigheden is niet haalbaar dat klopt .
( Staat goed in jou ” 98% is niet haalbaar daar het azeotropisch punt 96% is.(onder atmosferische druk wel te verstaan. )
Omdat je in open atmosfeer werkt maar in geconditioneerde omstandigheden , ruimte of ketel kun je met o.a. watervrij kopersulfaat kun je alcohol drogen .
Dat gebeurt in lab en industrie .
Bij open in gewone atmosfeer doe je het meteen teniet .
T is ook zinloos voor likeuren die voornamelijk volgend ambachtelijke methode ook op granen en vruchten brandewijnen en wijngeesten behoren te worden bereid dergelijke hoge alcoholen te willen gebruiken of maken .

Forum Lid
op 28 april 2020

Ik heb het wel over atmosferische DRUK. Je kan ook in vacuüm of hoge druk destilleren. De azeotroop zal dan een ander percentage hebben. 

Forum Lid
op 28 april 2020

Ja dat is wel duidelijk.
Maar wij werken in open atmosfeer .
Je kunt ook werken in geconditioneerde ruimtes met iets lagere of hogere atmosfeer en inderdaad met vacuüm ketels en ook onder druk .
Wanneer je flink wil investeren is een vacuüm ketel of hoge druk ketel aan te schaffen of eventueel te maken ..
In diverse manuals van de likeur industrie wordt ook beschreven hoe daar mee te werken en ook hoe het droge van alcohol in lab gaat ( ik heb het zelf uiteindelijk voor kwaliteit testen in ver verleden moeten doen ) het is niets nieuws.
Maar voor de thuis destilleerder raad ik af om dat te doen .
Met reden omdat je met veiligheids normen en beveiligingen moet werken.
Onder druk zal je ook met hoger explosie en ontbrandings gevaar zitten.
Het is duurder
En nogmaals het is totaal van geen belang voor het maken van likeuren .

Forum Lid
op 28 april 2020

Voor likeur niet inderdaad. Verder proberen het percentage omhoog te krijgen kost enkel handenvol geld. Maar vroeger gebruikte ik het voor het drogen van preparaten voor microscopie.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren